To Work - Dex/ Dicționar - Glosar Economic

K

"Glosar Economic"

Grup 1 - ”Kaizen” ... ”Krach”


 
12370.    Kaizen – “Îmbunătăţeşte peste tot, fă astăzi mai bine ca ieri”, principiu japonez de organizare şi conducere a firmei, care urmăreşte îmbunătăţirea continuă a activităţii acestora.
12371.    Kanban – Aprovizionare cu materii prime şi materiale pentru derularea unui proces de producţie cu stocuri zero. Denumirea metodei vine de la numele economistului japonez Kanban.
12372.    Kereitsu – Trust tipic după model japonez, care include o bancă, o companie comercială, o companie de asigurări şi mai multe firme producătoare.
12373.    Kerosen – Kerosen tip Jet Fuel; distilat utilizat de turbomotoarele avioanelor. Are aceleaşi caracteristici de distilare între 1500C şi 3000C (în general până la 2500C) şi acelaşi punct de aprindere ca şi kerosenul. În plus are caracteristici specifice (precum temperatura de îngheţ) stabilite de Asociaţia Internaţională a Transporturilor Aeriene (IATA). Această categorie include componentele pentru amestec cu kerosen (Reg. CE 1.099/ 2008).
12374.    Keyline – “Cheia liniei”; una sau mai multe descrieri parţiale sau totale ale comportamentului de cumpărare, inclusiv informaţiile referitoare la numele, adresa şi poziţia actuală a clienţilor.
12375.    Know-how – Orice informaţie cu privire la experienţa industrială, comercială sau ştiinţifică care este necesară pentru fabricarea unui produs sau pentru aplicarea unui proces existent şi a cărei dezvăluire către alte persoane nu este permisă fără autorizaţia persoanei care a furnizat această informaţie. În măsura în care provine din experienţă, know-how-ul reprezintă ceea ce un producător nu poate şti din simpla examinare a produsului şi din simpla cunoaştere a progresului tehnicii (L 571/ 2003).
“A şti cum”; prin ce mijloace; a fi în cunoştinţă de cauză; a fi informat; ansamblu de cunoştinţe şi experienţe referitoare la un procedeu tehnic; “ansamblul formulelor, definiţiilor tehnice, documentelor, desenelor şi modelelor, reţetelor, procedeelor, experienţei de producţie şi al altor elemente analoage ce servesc la fabricarea unui produs (definiţie CEE/ ONU).
Termen ce desemnează cunoştinţele tehnice şi tehnologice ce pot fi transmise pe cale contractuală.
Cunoştinţe tehnice prezentând o noutate relativă şi subiectivă, nebrevetabile, referitoare la fabricarea, funcţionarea, întreţinerea şi comercializarea unor mărfuri sau privitoare la elaborarea şi punerea în lucrare a unor tehnici sau procedee; ansamblul formulelor, definiţiilor tehnice, documentelor, desenelor şi modelelor, reţetelor tehnice, procedeelor, experienţei de producţie şi a altor asemenea elemente ce servesc la fabricarea unui produs; formulă prin care se desemnează arta de fabricaţie, subansamblul de noţiuni, de cunoştinţe, de procedee necesare realizării unui produs; cunoştinţele şi experienţa acumulată pentru aplicarea în practică a unei tehnici; expresie ce desemnează procedeele de fabricaţie sau cunoştinţele privitoare la utilizarea şi aplicarea de tehnici industriale.
12376.    Know to – “Cum să”; elemente inovative cu aplicaţie imediată.
12377.    Konzern – Denumire dată societăţii comerciale de mari proporţii, reglementată de dreptul german ce se constituie prin reunirea altor societăţi comerciale de dimensiuni mici/ reduse, sub o conducere unică, asigurată de către o întreprindere dominantă, de care acestea sunt dependente.
12378.    Krach – “Cădere”; prăbuşire brutală financiară, monetară, bursieră sau bancară.

Notă: Paginile cu ”definiții, expresii, etc” cuprind grupuri de 1.000 de astfel de ”acumulări” din motive de accesibilitate rapidă (paginile de mari dimensiuni încărcându-se cu greutate, în special pe dispozitivele ”mobile”). Utilizați ”Ctrl + f” pentru căutarea rapidă a ceea ce vă interesează!

Dorin M - 05 martie 2018