To Work - Dex/ Dicționar - Glosar Economic

L

"Glosar Economic"

Grup 1 - ”L/ C - Letter of Credit” ... ”Lunea Neagră”


 
12379.    L/ C (Letter of Credit) – Abreviaţie care desemnează scrisoarea de credit.
12380.    La cel mai bun curs – Un ordin de cumpărare sau vânzare de titluri la bursă care va fi executat de broker/ bursă/ bancă, etc. cu prima ocazie şi la cel mai bun curs posibil.
12381.    La deschidere – Instrucţiune asociată unui ordin de bursă, care arată că acesta trebuie executat imediat ce bursa a fost deschisă (at the opening).
12382.    La închidere – Instrucţiune asociată unui ordin de bursă, care arată că acesta trebuie executat imediat înaintea închiderii bursei (at the close).
12383.    La piaţă – Ordin de bursă care trebuie executat imediat la cel mai bun curs obtenabil în momentul intrării în tranzacţii (at market).
12384.    La valoare nominală – La valoarea de emisiune; un ordin de cumpărare sau vânzare de titluri la bursă care va fi executat de broker/ bursă/ bancă, etc. numai la valoarea de emisiune a titlului respectiv.
12385.    La vedere – Depozit la vedere, cambie la vedere.
12386.    Labor fit levior consuetudine – Munca devine mai uşoară prin obişnuinţă.
12387.    Labor omnia vincit improbus – Munca îndârjită le învinge pe toate.
12388.    Labore est orare – A munci înseamnă a te ruga.
12389.    Lac – Masă de apă stătătoare care ocupă o concavitate a scoarţei pământului (Cod bune practici fermă 2006).
12390.    Lag – Decalaj între acţiunea unui factor (cauză) li efectele acestuia.
12391.    Lapte – Reprezintă produsul obţinut din mulsul uneia sau mai multor vaci; laptele de vacă produs în interiorul Comunităţii (Reg. CEE 1234/ 2007).
12392.    Lapte degresat – Reprezintă laptele degresat obţinut direct şi exclusiv din lapte de vacă în Comunitate (Reg. CEE 1234/ 2007).
12393.    Largitio non habet fundum – Dărnicia nu are fund.
12394.    Latura obiectivă – Una din cele două laturi ale infracţiunii constând din manifestările exterioare prin care se realizează acţiunea sau inacţiunea şi se produc urmările socialmente periculoase.
12395.    Latura subiectivă – Una din laturile infracţiunii care constă în atitudinea conştiinţei faţă de fapta percepută şi urmările ei. Latura subiectivă face parte din conţinutul constitutiv al infracţiunii şi are ca elemente componente: elementul subiectiv (vinovăţia cu modalităţile sale), mobilul şi scopul, ca cerinţe esenţiale la unele infracţiuni.
12396.    Latente vivas – Să trăieşti într-ascuns; să nu îţi dai pe faţă adevăratele intenţii.
12397.    Laudat venales, qui volt extrudere merces – Îşi laudă mărfurile de vânzare cineva care vrea să scape de ele.
12398.    Laudet te os alienum – Să te laude o gură străină; Lasă-i pe alţii să-ţi recunoască meritele.
12399.    Lărgimea pieţei – Caracteristică a pieţei bursiere dată de mărimea ordinelor de vânzare/ cumpărare de titluri (market’ s breadth).
12400.    Lăsarea fără ajutor – Infracţiune ce face parte din grupul infracţiunilor privitoare la asistenţa celor în primejdie şi constă în omisiunea de a da ajutorul necesar sau de a înştiinţa autoritatea,d e către cel care a găsit o persoană a cărei viaţă, sănătate sau integritate corporală este în primejdie şi care este lipită de putinţă de a se salva (art. 315 C.Pen.).
12401.    Lăsarea fără ajutor prin omisiunea de înştiinţare – Infracţiune ce face parte din grupul infracţiunilor privitoare la asistenţa celor în primejdie şi constă în neanunţarea autorităţii de către cel care găseşte o persoană abandonată sau pierdută, care are nevoie de ajutor, fiindu-i pusă în pericol viaţa, sănătatea ori integritatea corporală (art. 316 C.Pen.).
12402.    Leadership – Conducere, autoritate a conducătorului exprimată în abilităţi dobândite şi aspiraţii proprii care definesc potenţialul real al acestuia.
12403.    Lean management – Sistem nou, flexibil, complex şi eficient; se bazează pe conducerea şi organizarea firmelor pe gândirea economică practică, sensibilă şi receptivă, sistemică, referitoare la folosirea potenţialului productiv respectiv.
12404.    Lease back – Tehnică de leasing care se distinge prin aceea că proprietarul bunului vinde acel bun unei societăţi de leasing de la care apoi îl închiriază păstrându-şi posibilitatea să-l răscumpere ulterior; operaţia prin care societatea de leasing închiriază obiecte şi bunuri.
12405.    Leasing – Un acord prin care locatorul cedează locatarului, în schimbul unei plăţi sau serii de plăţi, dreptul de a utiliza un bun pentru o perioadă de timp convenită (IAS 17.4).
“Chirie”; formă specifică de creditare, în bunuri (mărfuri), prin care se realizează îmbinarea intereselor părţilor; sistem contractual internaţional de finanţare în domeniul unei tehnologii, bunuri etc.; bunurile sunt cumpărate de creditor şi închiriate locatarului sau utilizatorului, cu posibilitatea pentru acesta din urmă ca, la sfârşitul perioadei de închiriere convenite, să devină proprietarul bunurilor închiriate. Contractul de leasing este sinalagmatic, comutativ, consensual, oneros, intuitu personae.
Operaţie constând în darea în folosinţă a unor bunuri mobile sau imobile contra unei sume de bani cu plata dintr-o dată sau eşalonată în rate lunare (sau perioadă determinată), unor persoane fizice sau juridice care nu posedă resursele financiare pentru achiziţionarea lor.
Contract de locaţie de bunuri de investiţii (maşini, instalaţii, vehicule, etc.) conţinând o promisiune de vânzare ulterioară locatarului la un preţ determinat în funcţie de sumele plătite pentru locaţie.
12406.    Leasing brut – Formă de leasing de specificul căreia este că ratele cuprind: părţi din preţul bunului obiect al contractului, cheltuieli de întreţinere, de service, de reparaţii, etc.
12407.    Leasing direct – Formă de leasing care se realizează nemijlocit între producătorul furnizor şi beneficiarul utilizator.
12408.    Leasing experimental – Tehnică de realizare a unei operaţii de leasing care se utilizează în scopul promovării exporturilor de maşini şi utilaje şi care constă în închirierea acestora pe termen scurt cu condiţia să fie achiziţionate de beneficiarii locaţiunii dacă sunt corespunzătoare cerinţelor formulate de ei.
12409.    Leasing financiar – Operaţiunea de leasing care transferă, în mare măsură, toate riscurile şi avantajele neprevăzute aferente dreptului de proprietate asupra unui activ. Titlurile de proprietate pot fi transferate în cele din urmă, sau nu (IAS 17.4).
Formă de leasing de specificul căreia este că în perioada de închiriere de bază să fie recuperat prin încasarea taxei de leasing întregul preţ de export al bunului obiect al contractului, inclusiv costurile auxiliare îndeplinirii operaţiunii, precum şi un beneficiu.
12410.    Leasing financiar cu plata integrală – Formă de leasing financiar care se distinge prin aceea că ratele sunt astfel calculate încât la sfârşitul perioadei de închiriere producătorul sau societatea de leasing îşi acoperă toate cheltuielile realizând şi un beneficiu.
12411.    Leasing financiar cu plata parţială – Formă de leasing financiar de specificul căreia este faptul că la finele perioadei de închiriat se stabileşte valoarea reziduală a bunului obiect al închirierii, chiria plătită de beneficiar în perioada respectivă fiind considerată parte integrantă din preţul acelui bun.
12412.    Leasing funcţional – Formă de leasing a cărei realizare presupune recuperarea numai parţială în perioada de bază de închiriere a preţului bunului contractat.
12413.    Leasing imobiliar – Expresie prin care se desemnează contractul de leasing presupunând darea în locaţie a unui bun imobil.
12414.    Leasing indirect – Formă de leasing la care participă alături de producătorul furnizor şi beneficiarul utilizator şi o societate specializată ce preia creditarea, prestarea de servicii, contractarea, refinanţarea şi controlul plăţii ratelor, asumându-şi şi riscurile acestor operaţiuni.
12415.    Leasing irevocabil – Operaţiunea de leasing care este revocabilă doar: a. dacă survine un eveniment contingent a cărui producere era puţin probabilă; b. cu permisiunea locatorului; c. în cazul în care locatarul contractează cu acelaşi locator un nou leasing privind acelaşi bun sau unul echivalent; sau d. în momentul plătirii, de către locatar, a unui asemenea sume suplimentare, încât, la începutul contractului de leasing, continuarea lui este certă, într-o măsură rezonabilă (IAS 17.4).
12416.    Leasing mobiliar – Contractul de leasing presupunând darea în locaţie a unui bun mobil.
12417.    Leasing net – Formă de leasing ce se caracterizează prin faptul că ratele cuprind numai părţi din preţul bunului obiect al contactului.
12418.    Leasing operaţional – Operaţiunea de leasing ce nu intră în categoria leasingului financiar (IAS 17.4).
Contract de locaţie pur şi simplu a unor materiale pe termen scurt, încheiat de către întreprinderi comerciale care nu au statut de stabiliment financiar sau de bancă, dar care oferă şi unele prestaţii suplimentare concretizate în efectuarea unor servicii de întreţinere (reparaţii, asistenţă tehnică, etc.).
12419.    Leasing pe termen lung – Formă de leasing având o durată medie de circa 8 ani, pe parcursul căreia beneficiarul poate cumpăra bunul, obiect al contractului de leasing.
12420.    Leasing pe termen mediu – Formă de leasing presupunând încheierea unei pluralităţi de contracte consecutive pe durată de până la 2 – 3 ani.
12421.    Leasing pe termen scurt – Formă de leasing presupunând perfectarea contractului pe durată de la o zi până la un an.
12422.    Legal – Conform cu legea; ce are structură de lege sau ceea ce rezultă din lege.
12423.    Legalitate – Principiu general de drept potrivit căruia autorităţile de stat, instituţiile publice şi toţi cetăţenii sunt obligaţi să respecte legea, comportamentul lor să fie conform prevederilor acesteia.
Caracteristica unei operațiuni de a respecta toate prevederile legale care îi sunt aplicabile, în vigoare la data efectuării acestora (O.G. nr. 119/ 1999).
12424.    Legalitatea incriminării – Principiu fundamental de drept în baza căruia legea prevede care fapte constituie infracţiuni, pedepsele ce se aplică infractorilor şi măsurile ce se pot lua în cazul săvârşirii acestor fapte (art. 2 C.Pen.).
12425.    Legalitatea procesului penal – Principiu fundamental al procesului penal în baza căruia potrivit legii, procesul penal se desfăşoară atât în cursul urmăririi penale, cât şi în cursul judecăţii, potrivit dispoziţiilor prevăzute de lege (art. 2 C.Proc.Pen.).
12426.    Legaliza – A da caracter legal unui act sau fapt, recunoscându-l în mod oficial.
12427.    Legalizare – Activitate îndeplinită de unele organe competente ce verifică şi atestă conţinutul unui act în conformitate cu legile în vigoare; atestare oficială a autenticităţii unui document.
12428.    Legat – Dispoziţie cu titlu gratuit făcută prin testament în favoarea unei persoane.
12429.    Legat cu titlu particular – Legat ce are ca obiect unul sau mai multe lucruri determinate.
12430.    Legat cu titlu universal – Legat ce are ca obiect o cotă parte din moştenire sau toate imobilele sau toate mobilele sau o cotă fixă din toate imobilele sau din toate mobilele.
12431.    Legat universal – Legat ce dă o vocaţie succesorală la întreaga moştenire.
12432.    Legatar – Beneficiarul unui legat.
12433.    Legaţie – Misiune diplomatică a unui stat pe lângă un alt stat, misiune de rang inferior ambasadei.
12434.    Legătură de cauzalitate – Raport cauzal, nereglementat expres în legea penală, unul din elementele laturii obiective ale infracţiunii, care constă în legătura dintre faptă (acţiune-inacţiune) şi rezultatul sau urmarea imediată.
12435.    Legături economice durabile – Relaţii stabilite ca urmare a deţinerii unei participaţii de minimum 10% la capitalul social al unei entităţi sau care să permită participarea efectivă la administrarea ori la controlul entităţii respective; în această categorie se includ şi relaţiile decurgând dintr-o convenţie încheiată în scopul participării la profitul realizat din desfăşurarea unei activităţi economice (Reg. BNR 1/ 2004).
12436.    Legături strânse – Relaţiile existente între două sau mai multe persoane fizice şi/ sau juridice aflate în una dintre următoarele situaţii/ sunt legate prin: a. participare - una dintre persoane deţine o participaţie direct sau indirect, prin intermediul unei relaţii de control, de cel puţin 20 % din capitalul social ori din drepturile de vot ale celeilalte persoane; b. control - una dintre persoane exercită controlul asupra celeilalte persoane şi c. persoanele sunt legate permanent cu una şi aceeaşi persoană printr-o relaţie de control (relaţia dintre societatea mamă şi o filială sau o relaţie similară între orice persoană fizică sau juridică şi o societate comercială; orice filială a unei filiale va fi considerată o filială a societăţii mamă, care este de fapt entitatea care controlează aceste filiale; se consideră legătură strânsă şi situaţia în care două sau mai multe persoane fizice sau juridice sunt legate permanent de una şi aceeaşi persoană printr-o relaţie de control)  (L 58/ 1998, L 297/ 2004).
12437.    Lege – Act normativ care emană de la organul legislativ al statului şi prin care sunt reglementate anumite relaţii sociale. Potrivit Constituţiei României legile sunt adoptate de parlament, promulgate de şeful statului şi sunt publicate în Monitorul Oficial.
12438.    Lege aplicabilă contractului de comerţ internaţional – Denumire generică dată reglementării legale sub incidenţa căreia se află formarea, efectele şi executarea contractului de comerţ internaţional, precum şi stingerea obligaţiilor contractualmente asumate de părţi.
12439.    Lege bugetară anuală – Lege care prevede şi autorizează pentru fiecare an bugetar veniturile şi cheltuielile bugetare, precum şi reglementări specifice exerciţiului bugetar (L 500/ 2002).
12440.    Lege constituţională – Sinonim cu noţiunea de constituţie scrisă şi uneori nescrisă.
12441.    Lege de rectificare – Lege care modifică în cursul exerciţiului bugetar legea bugetară anuală (L 500/ 2002).
12442.    Lege dispozitivă – Normă ce reglementează situaţii ce sunt în afara voinţei particularilor (ex. norme referitoare la puterile tutorelui).
12443.    Lege imperativă – Prohibitivă; normă care cuprinde o dispoziţie de la care părţile nu pot deroga (ex. normele de ordine publică de la care părţile nu se pot abate).
12444.    Lege interpretativă – Lege care lămureşte sensul unei legi anterioare.
12445.    Lege penală – Reprezintă orice dispoziţie cu caracter penal cuprinsă în legi şi decrete (art. 141 C.Pen.).
12446.    Lege supletivă – Lege ce reglementează efectele unor acte juridice, pe care părţile contractante nu le-au reglementat ele însele.
12447.    Legea procedurii (de arbitraj) – Expresie prin care se desemnează, în mod generic, legea aplicabilă procedurii de arbitraj, adică actelor procedurale desfăşurate în faţa arbitrului sau a tribunalului arbitral, de la momentul declanşării activităţii de arbitrare prin convenţia de arbitraj (sub formă de compromis, care sub anumite aspecte este primul act de procedură) şi până la pronunţarea sentinţei.
12448.    Legiferare – Sistem de elaborare şi adoptare a legilor.
12449.    Legislaţie – Totalitatea actelor normative dintr-o anumită ţară, domeniu sau perioadă de timp; act de legiferare.
12450.    Legislaţie de comerţ internaţional – Grupare de acte normative în cadrul sistemului legislaţiei unei ţări care conţine ansamblul de norme juridice având ca obiect de reglementare raporturile social-economice specifice activităţilor de conducere, organizare şi înfăptuire a comerţului exterior a acelei ţări.
12451.    Legislatori, membrii ai executivului – Persoane/ funcţii care stabilesc, formulează şi coordonează direct implementarea politicilor naţionale, regionale sau locale ale Guvernului şi ale agenţiilor guvernamentale internaţionale şi determină, ratifică, modifică ori abrogă legile, regulile şi reglementările publice, dintre aceştia făcând parte membrii aleşi sau nealeşi ai parlamentelor, consiliilor şi guvernelor (Ordin COR nr. 1832/ 856/ 2011).
12452.    Legislatură – Perioadă de timp pentru care este ales parlamentul; adunarea sau adunările legislative.
12453.    Legitim – Calitatea unui act sau fapt de a fi în conformitate cu legea.
12454.    Legitimă apărare – Cauză care înlătură caracterul penal al faptei în care, potrivit legii, nu constituie infracţiune fapta prevăzută de legea penală, săvârşită în stare de legitimă apărare. Este în stare de legitimă apărare acela care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, îndreptat împotriva sa, a altuia sau împotriva unui interes public şi care pune în pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul public (art. 44 C.Pen.).
12455.    Legitimare – Beneficiu legal în temeiul căruia se conferă calitatea de copil legitim unui copil nelegitim; dovedirea identităţii sau a unei anumite calităţi cu temeiul unui document legal.
12456.    Lettre de change – Cambie.
12457.    Leverage – Pârghie; termen care desemnează efectul de levier, de pârghie ridicătoare, exercitat asupra capitalului propriu de fondurile atrase de pe piaţă pentru finanţarea activităţii unei firme.
12458.    Leverage buy out (LBO) – Termen ce desemnează preluarea unei firme de către alta care şi-a procurat capitalul necesar prin împrumut garantat cu activele firmei preluate.
12459.    Levi defungi poema – A fi îndurat o pedeapsă uşoară, a scăpa cu obraz curat.
12460.    Levigare – Fenomen de îndepărtare cu apa de percolare din profilul de sol sau din partea superioară a acestuia a unora din componentele lui solubile sau fin dispersate (Cod bune practici fermă 2006).
12461.    Lex causae – Expresie prin care se desemnează în mod generic dreptul material aplicabil contractului de comerţ internaţional.
12462.    Lex contractus – Expresie prin care se desemnează în mod generic legea contractului, adică acea lege ce guvernează condiţiile de fond şi efectele contractului de comerţ internaţional.
12463.    Lex domicilii – Expresie prin care, în conformitate cu excepţia adoptată de unele sisteme de drept, se desemnează legea ţării unde îşi are domiciliul sau reşedinţa persoana fizică participantă la un raport juridic cu aderenţe internaţionale.
12464.    Lex est ratio summa insita in natura, quae iubet ea quae facienda sunt, prohibetque contraria – Legea este o raţiune supremă implantată în natură, care prescrie cele ce trebuiesc făcute şi interzice pe cele contrare.
12465.    Lex fori – Expresie prin care se desemnează în mod generic legea organului de jurisdicţie (instanţa de judecată sau de arbitraj de comerţ internaţional) chemat să soluţioneze un litigiu ivit în legătură cu un raport juridic având aderenţe internaţionale.
12466.    Lex loci actus – Expresie ce desemnează în mod generic legea locului de încheiere a actului juridic.
12467.    Lex loci delicti commissi – Expresie desemnând legea locului de săvârşire a delictului.
12468.    Lex loci executionis – Expresie prin care se desemnează legea locului de executare a contractului.
12469.    Lex loci laboris – Expresie prin care se desemnează legea locului de îndeplinire a unei activităţi.
12470.    Lex mercatoria universalis – Concept ce subsumează întregul ansamblu de uzanţe practicate de comunitatea comercianţilor.
12471.    Lex metuenda malis, fortuna timenda benignis – De lege trebuie să se teamă cei răi.
12472.    Lex omnium est: potentiori cedere – Există o lege pentru toţi: să dai înapoi în faţa celui puternic.
12473.    Lex patriae – Expresie prin care, potrivit concepţiei adoptate de unele sisteme de drept, ce desemnează legea ţării al cărui cetăţean este persoana fizică participantă la un raport juridic cu aderenţe internaţionale.
12474.    Lex personalis – Expresie având semnificaţia de lege personală (proprie) a unui subiect de drept participant la un raport juridic cu elemente de extraneitate (internaţionalitate).
12475.    Lex plus laudatur quando ratione probatur – O lege este mai apreciată atunci când este justificată prin raţiune.
12476.    Lex propter transgressionem apposita est – Legea a fost instituită din cauza încălcării legii.
12477.    Lex rei sitae – Expresie prin care se desemnează în mod generic legea ţării pe teritoriul căreia se află situat bunul (sau bunurile) în privinţa căruia (sau cărora) se stabileşte un raport juridic cu aderenţe internaţionale, la data stabilirii acelui raport juridic.
12478.    Lex semper loquitur – Legea vorbeşte întotdeauna (de la sine).
12479.    Lex societatis – Expresie prin care se desemnează în mod generic legea ţării unde are sediul sau stabilimentul principal o persoană juridică (societate comercială sau altă formaţiune colectivă) ce participă la un raport juridic cu aderenţe internaţionale.
12480.    Lex spectat naturae ordinem – Legea respectă ordinea naturii.
12481.    Lex universa este quae iubet nasci et mori – Este o lege universală cea care îţi porunceşte să te naşti şi să mori.
12482.    Lex voluntatis – Expresie ce desemnează în mod generic legea aleasă de părţi, în virtutea principiului autonomiei de voinţă pentru a guverna contractul de comerţ internaţional intervenit între ele.
12483.    Leziune – Prejudiciu pe care o parte dintr-un contract comutativ o suferă prin faptul că prestaţia la care s-a obligat este mult superioară prestaţiei datorate de partea adversă.
12484.    LGN – Sunt hidrocarburi lichide sau lichefiate obţinute din gaz natural în instalaţii de separare sau de prelucrare a gazului. Printre lichidele care provin din gaz natural în instalaţii se numără etanul, propanul, butanul (normal şi isobutanul), pentanul şi isopentanul şi pentanul plus (denumit uneori benzină naturală sau condensat de uzină) (Reg. CE 1.099/ 2008).
12485.    Liber de vamă – Acţiune prin care autoritatea vamală lasă la dispoziţia titularului declaraţiei vamale mărfurile vămuite în scopul vamal prevăzut de regimul vamal sub care acestea au fost plasate (L 86/ 2006).
12486.    Liber schimb – Politica vamală în care schimbul statal de mărfuri nu face obiectul a nici unei îngrădiri.
12487.    Liber schimbism – Varietate de politică comercială ce promovează libera circulaţie a mărfurilor prin operaţiuni de comerţ internaţional, ceea ce comportă abolirea taxelor vamale şi a obstacolelor netarifare ce stânjenesc desfăşurarea corectă a schimburilor comerciale internaţionale.
12488.    Liberalitate – Act juridic prin care o persoană dispune de un bun propriu cu titlu gratuit în favoarea unei terţe persoane.
12489.    Libera concurenţă – Asigurarea de către autoritatea publică a condiţiilor pentru ca orice participant la procedura de atribuire să aibă dreptul de a deveni concesionar în condiţiile legii, ale convenţiilor şi acordurilor internaţionale la care România este parte (OUG 54/ 2006).
12490.    Liberalizare – Relaxare, reducere sau eliminare a formelor de control asupra tranzacţiilor bursiere; măsuri de liberalizare a prescripţiilor care împiedică libera concurenţă pe pieţele financiare.
12491.    Liberalizare a comerţului internaţional – Denumire generică dată ansamblului de măsuri adoptate la scară planetară, pe plan regional sau în cadrul relaţiilor bilaterale dintre ţări urmărind ca finalitate eliminarea treptată, până la abolirea completă, a obstacolelor tarifare şi netarifare din calea schimburilor comerciale internaţionale.
12492.    Liberare – Eliberare de o obligaţie (ex. o plată, remitere de datorie etc.; punere în libertate a unui condamnat după executarea totală sau parţială a pedepsei.
12493.    Liberarea condiţionată – Măsură de constă în punerea în libertate a condamnatului înainte de executarea în întregime a pedepsei ce i s-a aplicat, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege şi anume: după ce a executat cel puţin jumătate din durata pedepsei în cazul închisorii ce nu depăşeşte 10 ani sau cel puţin trei pătrimi în cazul închisorii mai mari de 10 ani (art. 59 C.Pen.).
12494.    Liberarea provizorie – Măsura dispusă de procuror sau de instanţa de judecată de a pune în libertate provizorie pe inculpatul arestat într-o cauză penală (art. 160 C.Proc.Pen.).
12495.    Libere loqui – A vorbi liber.
12496.    Libertate – Posibilitatea de a acţiona după propria voinţă.
12497.    Libertate contractuală – Principiu fundamental al dreptului civil, în virtutea căruia părţile sunt libere să încheie, în limitele îngăduite de normele de ordine publică şi de regulile de convieţuire socială, orice fel de contract, să stabilească prin voinţa lor comună clauzele pe care contractele urmează să le cuprindă şi efectele juridice pe care trebuie să le producă.
12498.    Libertate de navigaţie – Aprobare dată în situaţii excepţionale unor nave comerciale de a urma un anumit trafic.
12499.    Libertate politică – Dreptul poporului de a guverna el însuşi direct sau prin reprezentanţii pe care şi ia ales.
12500.    Libertatea de a dispune – Oricine poate dispune liber de bunurile sale, dacă legea nu prevede în mod expres altfel. Nimeni nu poate dispune cu titlu gratuit, dacă este insolvabil. Renunţarea la un drept nu se prezumă (L 297/ 2009 – Codul Civil).
12501.    Libertatea mărilor – Dreptul la libera navigaţie în apele ce depăşesc marea teritorială.
12502.    Libertatea muncii – Este un principiu garantat prin Constituţie, dreptul la muncă neputând fi îngrădit. În baza acestuia orice persoană este liberă în alegerea locului de muncă şi a profesiei, meseriei sau activităţii pe care urmează să o presteze. Nimeni nu poate fi obligat să muncească sau să nu muncească într-un anumit loc de muncă ori într-o anumită profesie, oricare ar fi acestea. Orice contract de muncă încheiat cu nerespectarea celor de mai sus este nul de drept (Legea 53/ 2003 Codul muncii).
12503.    Libertatea supravegheată – Măsură educativă luată de instanţa de judecată faţă de minorul infractor şi constă în lăsarea acestuia în libertate un timp de un an, sub supravegherea deosebită încredinţată după caz părinţilor, celui care i-a înfiat, tutorelui, unei rude apropriate ori unei instituţii (art. 103 C.Pen.).
12504.    Libertatem qui perditit, nihil potest ultro perdere – Cine şi-a pierdut libertatea nu mai poate pierde nimic după aceea.
12505.    LIBOR – London Interbank Offered Rate, rată a dobânzii interbancare ce serveşte în general ca bază pentru a fixa rata dobânzii eurocreditelor şi a calcula ratele dobânzilor variabile; termen utilizat în practica bancară internaţională, desemnând rata dobânzii la depozitele reciproce pe care le constituie băncile londoneze din circuitul eurovalutelor (London Inter-Bank Offer Rate – rata de ofertă a dobânzii între băncile londoneze).
12506.    Libret de economii – Instrument de economisire folosit de Casa de Economii şi Consemnaţiuni din România pentru depunerea de economii de la populaţie.
12507.    Licenţă – Permisiune acordată unei persoane fizice sau juridice de a folosi o operă de creaţie intelectuală (ex. brevet de invenţie); titlu universitar obţinut după susţinerea examenului de absolvire.
Concesionarea dreptului de utilizare a brevetului de producere a unei mărfi sau serviciu. Poate fi exclusivă (concesionarul renunţă la dreptul de utilizare al brevetului), deplină, pe toată durata de valabilitate a brevetului, sau limitată, respectiv neexclusivă (dreptul de utilizare al brevetului poate fi acordat unuia sau mai multor concesionari). În practica internaţională sunt cunoscute 3 modalităţi de plată a licenţei: concesionarea prin plata unei sume forfetare sau globale, conform unor calcule de estimare a producţiei; concesionarea prin plata unei redevenţe sau royalty, adică a unui anumit procent aplicat la producţia efectiv realizată pe baza licenţei; concesionarea cu plata în produse fabricate graţie licenţei respective.
Actul administrativ individual emis de ANRE, care conferă titularului, persoană juridică, dreptul de a desfăşura activităţi comerciale şi/ sau de prestări servicii în legătură cu una sau mai multe dintre activităţile de furnizare, înmagazinare, transport, tranzit, dispecerizare şi distribuţie a gazelor naturale (Legea nr. 351/ 2004).
12508.    Licenţă de brevet – Expresie ce descrie una din formele de comercializare de largă răspândire a brevetelor de invenţie care se concretizează în aceea că titularul unui brevet încuviinţează ca o terţă persoană să folosească invenţia în limitele prestabilite prin contract şi în armonie cu prevederile acestuia.
12509.    Licenţă de export sau de import – Mijloc principal de administrare a politicilor comerciale ale ţărilor care le emit reprezentat de acordul dat de autorităţile statale de a exporta sau importa o marfă.
12510.    Licenţă de lucru în perimetrul infrastructurii aeroportuare – Document individual prin care se acordă unui operator/ agent economic dreptul de a desfăşura activităţi în perimetrul infrastructurii aeroportuare (Codul aerian 1997).
12511.    Licenţă de pescuit – Actul administrativ care certifică faptul că o navă/ ambarcaţiune îndeplineşte condiţiile pentru desfăşurarea activităţii de pescuit comercial (O.U.G. nr. 23/ 2008).
12512.    Licenţă de transport – Document prin care se atestă că întreprinderea îndeplineşte condiţiile de onorabilitate, capacitate financiară şi competenţă profesională, aceasta având acces la transportul rutier public (OUG 109/ 2005).
12513.    Licenţă de transport aerian – Document individual prin care se acordă unui operator aerian autorizat drepturi de trafic pe o rută aeriană care deserveşte două sau mai multe aeroporturi interne sau internaţionale (Codul aerian 1997).
12514.    Licenţă de traseu – Document care dă dreptul operatorului de transport rutier să efectueze transport rutier public de persoane prin servicii regulate sau servicii regulate speciale în trafic naţional pe un anumit traseu, conform programului de transport (OUG 109/ 2005).
12515.    Licenţă pentru activităţi conexe transportului rutier – Document care dă dreptul unei întreprinderi să desfăşoare activităţi conexe transportului rutier (OUG 109/ 2005).
12516.    Licenţă provizorie – Actul administrativ individual emis de ANRE, care conferă titularului dreptul de a participa la o licitaţie publică în vederea obţinerii concesiunii publice de distribuţie a gazelor naturale (Legea nr. 351/ 2004).
12517.    Liceu special – Unitate de învăţământ care organizează şi desfăşoară procesul de predare-învătare-evaluare în mod special pentru elevii/ tinerii cu deficienţe senzoriale şi motorii (Ord. MECTS 5573/ 2011).
12518.    Lichidare – Ansamblul de operaţii, consecutive hotărârii de dizolvare a unei societăţi, prin care se urmăreşte finalizarea afacerilor în curs ale acesteia, valorificarea (realizarea) activului prin transformarea lui în numerar, plata creditorilor societăţii şi împărţirea eventualului activ net (patrimoniului) rămas între asociaţi, proporţional participării lor la capital; închiderea unei operaţiuni bursiere la termen (strigarea primelor, plata şi remiterea titlurilor).
12519.    Lichidare judiciară – Formă a procedurii speciale de executare a debitorilor care nu-şi achită datoriile comerciale având ca obiectiv lichidarea patrimoniului unor astfel de debitori şi plata datoriilor acestora.
12520.    Lichidarea cheltuielilor – Faza din procesul execuţiei bugete, în care se verifică existenţa angajamentelor, se determină sau se verifică realitatea sumei datorate, se verifică condiţiile de exigibilitate a angajamentului, pe baza documentelor justificative care să ateste operaţiunile respective (L 500/ 2002; L 273/ 2006).
12521.    Lichidarea contractului – Executarea contractului prin livrarea titlurilor, şi respectiv, plata preţului acestora; în general, stingerea obligaţiilor asumate de părţi prin contractul de bursă.
12522.    Lichidarea societăţii comerciale – Ansamblul operaţiunilor urmărind ca scop finalizarea afacerilor în curs la momentul dizolvării societăţii, încasarea creanţelor sociale de la debitori, transformarea activului social în numerar, plata datoriilor şi împărţirea între asociaţi a ceea ce eventual ar mai rămâne din activ după efectuarea tuturor plăţilor; totalitatea operaţiilor efectuate în intervalul de timp dintre momentul dizolvării şi acela al împărţirii activului patrimonial între asociaţi (operaţii vizând realizarea creanţelor, transformarea activului în numerar şi plata pasivului).
Oricare ar fi cauzele dizolvării, bunurile persoanei juridice rămase după lichidare vor primi destinaţia stabilită în actul de constituire sau statut ori destinaţia stabilită în hotărârea organului competent luată înainte de dizolvare. În lipsa unei asemenea prevederi în actul de constituire sau statut ori în lipsa unei hotărâri luate, precum şi în cazul în care prevederea sau hotărârea este contrară legii sau ordinii publice, la propunerea lichidatorului, bunurile rămas după lichidare se atribuie de instanţa competentă, prin hotărâre supusă numai apelului, unei persoane juridice cu scop identic sau asemănător, dacă prin lege nu se prevede altfel. Atunci când există mai multe astfel de persoane juridice, lichidatorul propune cel puţin 3 persoane juridice, caz în care bunurile se atribuie prin tragere la sorţi. În cazul în care persoana juridică a fost dizolvată prin hotărârea organelor competente, precum şi în cazul în care nici o persoană juridică nu este de acord cu preluarea bunurilor rămase după lichidare, acestea vor trece în proprietatea comunei, oraşului sau municipiului în a cărui rază teritorială se află bunurile. În toate cazurile, transmiterea dreptului de proprietate asupra bunurilor rămase după lichidare are loc la data preluării lor de către beneficiari, dacă prin lege nu se prevede altfel. Procesul verbal de predare-primire şi hotărârea judecătorească rămasă definitivă constituire titlu de proprietate sau, după caz, pot servi drept temei juridic pentru intabularea în cartea funciară (Legea nr. 287/ 2009 – Codul civil).
12523.    Lichidator – Este persoana fizică sau juridică, practician în insolvenţă, autorizat în condiţiile legii, desemnată să conducă activitatea debitorului şi să exercite atribuţiile prevăzute de lege în cadrul procedurii falimentului, atât în procedura generală cât şi în cea simplificată (L 85/ 2006).
Persoana căreia i se încredinţează aducerea la îndeplinire a operaţiilor aferente lichidării societăţii comerciale; În procedura de lichidare judiciară este persoana desemnată de tribunal, la propunerea judecătorului sindic pentru a participa alături de acesta la efectuarea operaţiunilor de lichidare judiciară.
12524.    Lichide – Sunt substanţele a căror presiune a vaporilor nu depăşeşte 2,8 kp/ cm2 la o temperatură de 37,8 0C (Cod BCH 1992).
12525.    Lichiditate – Posibilitatea de a onora retragerile de numerar şi alte angajamente financiare în momentul în care devin exigibile (IAS 30.7, F 16).
Reprezintă capacitatea unei entităţi de a-şi onora datoriile pe termen scurt, prin deţinerile de active lichide (numerar, conturi la bănci, investiţii pe termen scurt, alte active foarte lichide). Un activ este considerat lichid dacă poate fi uşor transformat în numerar. Lichiditatea se calculează: a. ca raport între activele curente şi pasivele curente (rata curentă); b. ca raport între activele curente, mai puţin stocurile, şi pasivele curente (testul acid) şi c. ca raport între activele curente cele mai lichide (casa şi conturi la bănci şi investiţii financiare pe termen scurt) şi pasivele curente (rata lichidităţii imediate). Din perspectiva pieţelor financiare, instrumentele tranzacţionate prezintă lichiditate dacă tranzacţiile importante pot fi efectuate fără ca preţul de piaţă să fie afectat semnificativ. Un volum mare de tranzacţii într-o piaţă facilitează lichiditatea.
Capacitatea unor active (reale sau financiare) de a fi transformate la un moment dat/ operativ în bani/ fonduri băneşti cu cheltuieli mici sau chiar fără cheltuieli. Caracteristică a unui titlu financiar de a permite un volum mare de tranzacţii fără o scădere substanţială a preţului; lichiditatea este cu atât mai mare cu cât volumul titlurilor de piaţă este mai mare (liquidity).
Lichiditatea este dată de uşurinţa cu care un investitor poate să-şi transforme investiţia în numerar. Lichiditatea garantează funcţionarea continuă a pieţei, fiind o condiţie pentru realizarea fără întreruperi sau distorsiuni al circuitului economic de ansamblu. Piaţa lichidă este acea piaţă recunoscută de CNVM în care valoarea actualizată a unei valori mobiliare poate fi determinată, iar plata pentru valoarea mobiliară tranzacţionată poate fi încasată prompt şi în condiţii de siguranţă.
Disponibilităţi de bancnote aflate în casieria unei întreprinderi şi în conturile bancare curente.
Pentru o bancă, lichiditatea reprezintă acele sume care-i permit să facă faţă retragerilor de fonduri (active în conturi la alte bănci, active în cont de viramente la Banca Naţională).
12526.    Lichiditate a pieţei – Capacitatea pieţei de a absorbi un volum important de tranzacţii pentru un anumit titlu fără modificări substanţiale de preţ, datorită abundenţei/ excedentului fondurilor băneşti, pe de o parte, şi de titluri, pe de altă parte.
12527.    Lichiditate internaţională – Lichiditate concretizată în totalitatea activelor financiare pe care le posedă un stat şi le poate utiliza pentru onorarea obligaţiilor de plată decurgând din operaţiunile comerciale şi financiare internaţionale garantate de acel stat sau realizate cu participarea lui.
12528.    Lichiditate internaţională condiţionată – Varietate de lichiditate internaţională care se distinge prin aceea că este formată din mijloacele de plată de care ar putea să dispună autorităţile monetare în anumite situaţii determinate de sursele şi condiţiile externe de creditare, ca şi de încasarea creanţelor externe proprii.
12529.    Lichiditate patrimonială – Raportul între activul şi pasivul unei firme. Pentru ca firma să aibă un grad corespunzător de siguranţă şi să poată primi noi credite, raportul trebuie să fie supraunitar.
12530.    Lichiditate primară – Varietate de lichiditate care se distinge prin aceea că este totală, având semnificaţia de bani lichizi (în casă şi în bancă).
12531.    Lichiditate secundară – Varietate de lichiditate constând în active financiare susceptibile de transforma în orice moment şi fără dificultăţi în bani lichizi.
12532.    Lichiditate terţiară – Varietate de lichiditate constând în active financiare ce, pentru a fi transformate în bani, necesită un timp mai îndelungat şi comportă anumite cheltuieli sau pierderi.
12533.    Lichidităţi – Lichidităţile unei întreprinderi la care se adaugă creanţele mobilizate (efecte care urmează a fi încasate, cecuri şi cupoane de încasat).
12534.    Licit – Ceea ce este îngăduit de lege.
12535.    Licitator – Persoană însărcinată cu efectuarea operaţiilor de licitare.
12536.    Licitaţie – Termen prin care desemnează o vânzare către cel care oferă preţul cel mai mare, sau invers, o cumpărare de la cel care îşi oferă marfa/ serviciile la preţul cel mai mic; vânzare publică organizată conform legii prin care un bun este vândut unei persoane care, participând la adjudecare oferă cel mai mare preţ.
Metodă de tranzacţionare a activelor reale sau financiare prin punerea faţă în faţă a unei oferte cu mai multe cereri (licitaţie de vânzare sau aucţiune) sau a unei cereri cu mai multe oferte (licitaţie de cumpărare); poate fi privată, când se adresează unor persoane determinate, sau publică, atunci când este deschisă tuturor celor interesaţi.
12537.    Licitaţie deschisă – Formă de licitaţie practicată în comerţul internaţional ce se distinge prin aceea că la ea poate participa orice persoană fizică sau juridică interesată.
12538.    Licitaţie electronică – Procesul repetitiv realizat după o primă evaluare completă a ofertelor, în care ofertanţii au posibilitatea, exclusiv prin intermediul mijloacelor electronice, de a reduce preţurile prezentate şi/ sau de a îmbunătăţi alte elemente ale ofertei. Evaluarea finală trebuie să se realizeze în mod automat prin mijloacele electronice utilizate (O.U.G. nr. 34/ 2006).
12539.    Licitaţie închisă – Licitaţia la care pot participa numai anumite persoane fizice sau juridice invitate în acest scop.
12540.    Lignit – Cărbune brun; sediment fosil, combustibil, de culoare brună sau neagră, de origine organică; sunt cărbuni neaglutinaţi cu o putere calorifică brută mai mică de 17.435 kj/ kg (4.165 kcal/ kg) şi cu un conţinut de materii volatile mai mare de 31% la o masă uscată de cărbune fără substanţe anorganice şi cu un conţinut de umiditate obţinut la o temperatură de 300C şi o umiditate relativă a aerului de 96%. Şisturile bituminoase şi nisipurile asfaltice produse şi arse direct trebuie înregistrate în această categorie. Şisturile bituminoase şi nisipurile asfaltice utilizate ca resurse pentru alte procese de transformare trebuie, de asemenea, înregistrate la această categorie. Tot aici intră şi şisturile bituminoase şi nisipurile asfaltice consumate în procesul de transformare. Şisturile bituminoase şi alte produse derivate din lichefiere trebuie/ pot fi înregistrate şi ca produse petroliere (Reg. CE 1.099/ 2008).
12541.    Lignit negru – Este un lignit cu un conţinut de umiditate între 20 şi 25% şi cu un conţinut de cenuşă între 9 şi 13%. Lignitul negru s-a format în era secundară şi în UE este produs numai în Franţa în minele subterane din Provence (Reg. CE 1.099/ 2008).
12542.    Limba contractului – Expresie ce desemnează limba în care este redactat contractul de comerţ internaţional.
12543.    Limba în care se desfăşoară procesul penal – Principiu fundamental care este o reflectare a prevederilor Constituţiei României care precizează că procedura judiciară se desfăşoară în limba română.
12544.    Limita de avans – Plafon până la valoarea căruia banca acordă un avans la valoarea unui gaj (ipotecă), diferenţa între valoarea estimată a gajului şi avans reprezintă marja de garanţie; valoare de amanetare.
12545.    Limita de garantare – Credit prin care banca se obligă faţă de un terţ să execute angajamentele u8nui client până la limita unei sume maxime, determinate. Face parte din categoria creditelor prin aranjament, spre deosebire de creditele în numerar.
12546.    Limita de intervenţie – Curs de intervenţie.
12547.    Limitare voluntară a exporturilor – Formă de barieră netarifară constând în reducerea volumului exportului unui produs sau a unei grupe de produse la un anumit nivel şi pe o perioadă de timp determinată consimţită de una sau mai multe ţări exportatoare la cererea ori sub presiunea uneia sau mai multor ţări importatoare.
12548.    Limitarea ariei de aplicabilitate – O limitare a ariei de aplicabilitate a activităţii auditorului poate fi uneori impusă de entitate (spre exemplu, în cazul în care termenii angajamentului specifică faptul că auditorul nu va efectua o procedură de audit pe care auditorul o consideră necesară). O limitare a ariei de aplicabilitate poate fi implicată de împrejurări (de exemplu în cazul în care momentul numirii unui auditor este stabilit astfel încât auditorul nu poate să asiste la inventarierea fizică a stocurilor). Poate apărea, de asemenea, atunci când, în opinia auditorului, înregistrările contabile ale entităţii nu sunt adecvate sau când auditorul nu poate efectua o procedură de audit considerată necesară.
12549.    Limitarea resurselor – Situaţie în care trebuinţele umane depăşesc capacitatea resurselor disponibile de a le satisface; cu problema rarităţii se confruntă toţi oamenii, toate organizaţiile, inclusiv firmele şi instituţiile publice.
12550.    Limitat – Un ordin de bursă este limitat atunci când se indică un curs superior sau inferior care nu trebuie depăşit.
12551.    Limită – Preţ maxim fixat pentru cumpărarea sau vânzarea de titluri; limita de credit.
12552.    Limited partnership – Societatea în comandită simplă în dreptul anglo-saxon.
12553.    Limitele capacităţii civile – Nimeni nu poate fi îngrădit în capacitatea de folosinţă sau lipsit, în tot sau în parte, de capacitatea de exerciţiu, decât în cazurile şi condiţiile expres prevăzute de lege (L 287/ 2009 – Codul Civil).
12554.    Limitele de explozie – Sunt limitele gazului sau ale concentraţiilor vaporilor (procente de volum în aer), care vor arde sau vor exploda în prezenţa unei surse de aprindere (Cod BCH 1992).
12555.    Limitele pedepsei – Pragul inferior şi superior între care se pot aplica pedepsele. Ele se aplică între un maximum şi un minimum. Minimum şi maximum general este prevăzut în partea generală a Codului Penal pentru o anumită categorie de pedepse iar minimum şi maximum special când este raportat la fiecare infracţiune prevăzută în partea specială a Codului Penal.
12556.    Lingou – Denumire generică dată formei de tezaurizare şi de tranzacţionare a metalelor preţioase.
Bară de metal preţios turnat, purtând mărcile şi sigiliile cerute, dar neprelucrate sub formă de monede. În trecut şi lingourile erau utilizate ca mijloace de plată. Greutatea lingoului standard este de aproximativ 40 uncii, adică aproximativ 12,5 kg., cu un titlu de 995/ 1.000. Pentru a satisface nevoile publicului acestea sunt fracţionate (există lingouri de 5, 10, 20, 25, 50, 100, 200, 500 şi 1.000 grame) iar titlul este ridicat la 999,9/ 1.000.
12557.    Linie – Serie de generaţii succesive de rudenie.
12558.    Linie colaterală – Rudenie între persoane ce descind dintr-un strămoş comun.
12559.    Linie comună – Rudenie între persoane ce descind unele din altele.
12560.    Linie de credit – Expresie prin care se desemnează înţelegerea intervenită între o bancă comercială şi un client în virtutea căreia acesta din urmă poate obţine de la cea dintâi credite succesive într-o perioadă de timp prestabilită, în limitele plafonului prestabilit; linie de credit acordată de o ţară altei ţări în scopul utilizării pentru credite de export sau pentru investiţii, sumă care se încadrează într-un plafon fixat.
12561.    Linie de credit internaţional – Denumire generică dată plafonului recunoscut unei bănci comerciale sau unui agent economic de către o bancă străină în vederea finanţării unor importuri având ca obiect, de regulă, maşini, utilaje şi obiective industriale complexe.
12562.    Linie de credit multivalută – Termen ce desemnează o limită de credit ce poate fi utilizată, la alegere, într-una sau mai multe valute.
12563.    Linie de demarcaţie – Linie care desparte două ţări, două suprafeţe de teren, două idei, două noţiuni, etc.
12564.    Linie de garaj – Linie ferată pe care sunt dirijate vagoanele când trebuie să staţioneze mai multă vreme într-o gară sau care face legătură între locul de încărcare şi locul de descărcare a vagoanelor şi liniile pe care circulă efectiv trenurile.
12565.    Linie (limită) de credit – Plafon până la nivelul căruia banca acordă un credit; limita până la care banca acordă un credit şi pe care un client al băncii contează.
12566.    Lipsa plângerii prealabile – Cauză care înlătură plângerea penală în baza căruia potrivit legii, în cazul infracţiunilor pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale este condiţionată de introducerea unei plângeri prealabile de către persoana vătămată, lipsa acestei plângeri înlătură răspunderea penală (art. 131 C.Pen.).
12567.    Lipsirea de libertate în mod ilegal – Infracţiune ce face parte din grupul de infracţiuni contra libertăţii persoanei şi constă în lipsirea de libertate a unei persoane în mod ilegal (art. 189 C.Pen.).
12568.    Lista investiţiilor financiare recomandate – Listă stabilită de serviciile de analiză financiară ale băncilor, indicând titlurile a căror achiziţie este recomandată.
12569.    Lista tragerilor – Publicarea numerelor trase la sorţi, a obligaţiunilor care vor trebui plătite în funcţie de modalitatea de împrumut.
12570.    Listare – Vezi cotare (listing).
12571.    Listă de containere mari – Denumită şi listă, este documentul anexat unui buletin de expediere TR din care face parte integrantă, care serveşte pentru a descrie expediţia unui număr de containere mari de la o singură staţie de plecare către o singură staţie de destinaţie, staţii la care se îndeplinesc formalităţile vamale. Lista se întocmeşte în acelaşi număr de exemplare ca şi buletinul de expediere TR la care se referă (Reg. CEE 2454/ 92).
12572.    Listă de cursuri – Denumire dată publicaţiei periodice a cursurilor valutare practicate de o anumită bancă sau instituţie specializată de schimb valutar; lista de cursuri a titlurilor negociate la bursă, listă care se publică zilnic sau ori de câte ori are loc o şedinţă de tranzacţionare.
12573.    Listă de opoziţii – Lista titlurilor anunţate ca pierdute sau furate.
12574.    Listă de tranzacţii – Listă completă a tranzacţiilor efectuate de fiecare agent de bursă într-o zi; de regulă este elaborată de casa de compensaţie, fiind trimisă membrilor pentru a verifica exactitatea datelor privind contractele încheiate la bursă (contract sheet).
12575.    Liste electorale permanente – Listele cuprinzând cetăţenii români cu drept de vot care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv (OUG 95/ 2009).
12576.    Litigiu de comerţ internaţional – Diferend ivit între doi participanţi la un raport juridic obligaţional de comerţ internaţional şi care în cazul în care nu poate fi soluţionat pe cale amiabilă de către aceştia urmează a fi rezolvat fie de arbitrajul de comerţ internaţional, fie de către o instanţă judecătorească de drept comun, după cum părţile litigante au perfectat anterior declanşării neînţelegerii o convenţie de arbitraj sau nu.
12577.    Litispendenţă – Proces aflat în acelaşi timp în faţa a două instanţe de acelaşi grad, ambele competente, proces ce duce la desesizarea uneia dintre instanţe în favoarea celeilalte.
12578.    Livrare – Reprezintă orice livrare de lapte, cu excepţia oricărui alt produs lactat, de către un producător către un cumpărător, indiferent dacă transportul este asigurat de producător, de cumpărător, de întreprinderea care tratează sau prelucrează aceste produse sau de către un terţ (Reg. CEE 1234/ 2007).
12579.    Livrare de bunuri – Transferul dreptului de a dispune de bunuri ca şi un proprietar. Se consideră că o persoană impozabilă, care acţionează în nume propriu, dar în contul altei persoane, în calitate de intermediar, într-o livrare de bunuri, a achiziţionat şi livrat bunurile respective ea însăşi, în condiţiile stabilite prin reglementările legale în vigoare. Următoarele operaţiuni sunt considerate, de asemenea, livrări de bunuri: a. predarea efectivă a bunurilor către o altă persoană, ca urmare a unui contract care prevede că plata se efectuează în rate sau a oricărui alt tip de contract care prevede că proprietatea este atribuită cel mai târziu în momentul plăţii ultimei sume scadente, cu excepţia contractelor de leasing; b. transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor, în urma executării silite; c. trecerea în domeniul public a unor bunuri din patrimoniul persoanelor impozabile, în condiţiile legislaţiei referitoare la proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, în schimbul unei despăgubiri. Nu constituie livrare de bunuri: a. bunurile distruse ca urmare a unor calamităţi naturale sau a unor fenomene de forţă majoră, precum şi bunurile pierdute ori furate, dovedite legal, astfel cum sunt prevăzute pri norme legale; b. bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, precum şi activele corporale fixe casate, în condiţiile stabilite de normele legale; c. perisabilităţile, în limitele prevăzute de lege; d. bunurile acordate gratuit din rezerva de stat ca ajutoare umanitare externe sau interne; e. acordarea în mod gratuit de bunuri în scop de reclamă sau în scopul stimulării vânzărilor sau, mai general, în scopuri legate de desfăşurarea activităţi economice, în condiţiile stabilite de reglementările legale în vigoare; f. acordarea de bunuri de mică valoare, în mod gratuit, în cadrul acţiunilor de sponsorizare, de mecenat, de protocol/ reprezentare, în condiţiile stabilite de normativele legale în vigoare (L 571/ 2003).
12580.    Livrare de bunuri cu efectuare de plată – Reprezintă operaţiunile: a. preluarea de către o persoană impozabilă a bunurilor mobile achiziţionate sau produse de către acesta pentru a fi utilizate în scopuri care nu au legătură cu activitatea economică desfăşurată, dacă taxa aferentă bunurilor respective sau părţilor lor componente a fost dedusă total sau parţial; b. preluarea de către o persoană impozabilă a bunurilor mobile achiziţionate sau produse de către acesta pentru a fi puse la dispoziţie altor persoane în mod gratuit, dacă taxa aferentă bunurilor respective sau părţilor lor componente a fost dedusă total sau parţial; c. preluarea de către o persoană impozabilă de bunuri mobile corporale achiziţionate sau produse de către acesta, altele decât bunurile de capital prevăzute expres de prevederile legale, pentru a fi utilizate în scopul unor operaţiuni care nu dau drept integral de deducere, dacă taxa aferentă bunurilor respective a fost dedusă total sau parţial la data achiziţiei; d. bunurile constatate lipsă din gestiune, cu excepţia celor prevăzute expres de reglementările legale în vigoare (L 571/ 2003).
12581.    Livrare de utilaje pe credit rambursabil în produse – Formă de cooperare industrială constând în livrarea de către un partener (care este creditorul) celuilalt partener (care este debitorul, beneficiar) a unor utilaje, instalaţii sau echipamente în vederea dotării unui obiectiv economic din ţara beneficiară, urmând ca rambursarea creditului astfel acordat să se facă eşalonat, prin livrarea de produse fabricate în acel obiectiv sau prin livrarea altor produse realizate în ţara beneficiară şi numai parţial în valută.
12582.    Livrare la cheie – Varietate de livrări complexe făcute în baza unui contract de comerţ internaţional de specificul căreia este faptul că are ca obiect instalaţii, linii de producţie, obiective economice complexe în stare de funcţionare.
12583.    Livrări complexe – Denumire generică dată operaţiunilor de export având ca obiect produse şi servicii între care se creează relaţii de interdependenţă şi intercondiţionare caracterizate printr-un anumit specific de organizare, structură şi comercializare.
12584.    Lobby – Influenţarea intereselor individuale/ colective, prin utilizarea unor factori de persuasiune (indivizi, grupuri de persoane).
12585.    Lobbyst – Persoana cu experienţă, al cărui acces la factorii de decizie contribuie la influenţarea acestora.
12586.    Loc – Termen care desemnează calitatea de membru al bursei cu drept de a efectua tranzacţii în sala de negocieri; în general locurile se vând şi se cumpără la preţuri determinate de cerere şi ofertă (seat).
12587.    Loc de livrare – Denumire generică dată locului în care, potrivit contractului de comerţ internaţional, furnizorul exportator urmează să predea marfa contractată importatorului sau reprezentantului autorizat al acestuia.
12588.    Loc de origine – Denumire generică dată elementului de localizare spaţială a provenienţei mărfurilor care se comercializează pe pieţele externe.
12589.    Loc de plată – Localitate geografic delimitată unde urmează să se facă plata unei datorii.
12590.    Loc de predare a mărfurilor – Denumire generică dată elementului de localizare spaţială a executării obligaţiei exportatorului (furnizorului) de a pune la dispoziţia importatorului (beneficiarului) marfa obiect al contractului.
12591.    Loc de recepţionare a mărfii – Denumire generică dată elementului de localizare spaţială a operaţiunilor de verificare a corespondenţei sub aspect cantitativ, calitativ şi sortimental al mărfii pregătită de furnizor pentru livrare către beneficiar, cu cele stipulate prin clauzele contractuale în acest sens.
12592.    Loc prin care se desfăşoară integral sau parţial activitate – Reprezintă orice fel de clădiri, echipamente sau instalaţii pentru desfăşurarea activităţii nerezidentului, indiferent dacă acestea sunt ori nu utilizate exclusiv în acest scop. Un loc de activitate există şi acolo nu sunt construite sau nu sunt necesare clădiri pentru desfăşurarea activităţii nerezidentului, ci dispune doar de un spaţiu. Nu este important dacă clădirile, echipamentele sau instalaţiile sunt deţinute în proprietate, sunt închiriate ori se găsesc în alt fel la dispoziţia nerezidentului. Un loc de activitate poate fi constituit şi de o tarabă în piaţă sau locul de activitate poate fi situat în clădirea unei alte societăţi, atunci când un nerezident are în permanenţă la dispoziţia anumite clădiri sau părţi ale acestora, deţinute în proprietate de altă societate (L 571/ 2003).
12593.    Localitate turistică – Aşezare urbană sau rurală cu funcţii turistice dezvoltate pe baza resurselor specifice de care dispune (O.G. nr. 58/ 1998).
12594.    Localizarea activelor – Existenţa activelor, mobiliare sau imobiliare, într-un stat membru; activele reprezentate de creanţe sunt considerate situate în statul membru în care sunt realizabile (L 32/ 2000).
12595.    Locatar – Parte dintr-un contract de locaţiune care beneficiază de folosinţa unui lucru sau de prestarea unor servicii sau de executarea unei lucrări în schimbul unui preţ.
12596.    Locator – Parte într-un contract de locaţiune care se obligă să transmită folosinţa unui lucru sau să presteze unele servicii sau să execute o lucrare în schimbul unui preţ.
12597.    Locaţie – Suma datorată cărăuşului în situaţia în care mijloacele de transport feroviare sau rutiere staţionează din cauza beneficiarului peste termenul de încărcare sau descărcare sau transbordare a mărfurilor precum şi pentru reţinerea sau imobilizarea vagoanelor din vina beneficiarilor.
12598.    Locaţii – Taxe pentru depăşirea termenului de descărcare-încărcare a vagonului de cale ferată (sau a altui mijloc de transport).
12599.    Locaţiune – Contract ce are ca obiect folosinţa unui lucru sau a unui fond (ex. închirierea) sau executarea unor lucrări sau servicii la un preţ determinat pe un anumit termen.
12600.    Lock out – Închiderea de către patron a unei firme pentru a putea impune salariaţilor condiţiile sale.
12601.    Loco – Expresie comercială care indică locul în care este valabil preţul convenit pentru livrarea mărfii (ex. loco Londra reprezintă preţ valabil la Londra).
12602.    Loc de muncă – Cadrul în care se desfăşoară o activitate din care se obţine un venit şi în care se materializează raporturile juridice de muncă sau raporturile juridice de serviciu (L 76/ 2002).
Locul destinat să cuprindă posturi de lucru, situat în clădirile întreprinderii şi/ sau unităţii, inclusiv orice alt loc din aria întreprinderii şi/ sau unităţii la care lucrătorul are acces în cadrul desfăşurării activităţii (L 319/ 2006).
Reprezintă: a. secţie, sector, hală/ atelier de producţie, filială, punct de lucru şi altele asemenea; b. depozit de materii prime, materiale, produse finite combustibile; c. atelier de întreţinere, reparaţii, confecţionare, prestări de servicii, proiectare şi altele asemenea; d. utilaj, echipament, instalaţie tehnologică, sistem, staţie, depozit de distribuţie carburanţi pentru autovehicule, depozit cu astfel de produse, punct de desfacere a buteliilor cu GPL pentru consumatori; e. laborator; f. magazin, raion sau stand de vânzare; g. sală de spectacole, polivalentă, de reuniuni, de conferinţe, de sport, centru şi complex cultural, studio de televiziune, film, radio, înregistrări şi altele asemenea; j. construcţie pentru cazare; k. compartiment, sector, departament administrativ funcţional, construcţie pentru birouri, cu destinaţie financiar-bancară; l. bibliotecă, arhivă; m. clădire sau spaţii amenajate în clădiri, având ca destinaţie învăţământul, supravegherea, îngrijirea sau cazarea ori adăpostirea copiilor preşcolari, elevilor, studenţilor, bătrânilor, persoanelor cu dizabilităţi sau lipsite de adăpost; n. lăcaş de cult, spaţiu destinat vieţii monahale; o. clădire şi/ sau spaţiu având destinaţia de gară, autogară, aerogară şi staţie de metrou; p. fermă zootehnică sau agricolă; q. punct de recoltare cereale păioase sau de exploatare forestieră; r. amenajare temporară, în spaţiu închis sau în aer liber (OMAI 163/ 2007).
12603.    Locuinţa familiei - Este locuinţa comună a soţilor sau, în lipsă, locuinţa soţului la care se află copiii. Oricare dintre soţi poate cere notarea în cartea funciară, în condiţiile legii a unui imobil ca locuinţă a familiei, chiar dacă nu este proprietarul imobilului (Legea nr. 287/ 2009 - Codul civil).
12604.    Locuinţă – Construcţie alcătuită din una sau mai multe camere de locuit, cu dependinţele, dotările şi utilităţile necesare, care satisface cerinţele de locuit ale unei persoane sau familii (L 114/ 1996).
12605.    Locuinţă convenabilă – Locuinţa care, prin gradul de satisfacere a raportului dintre cerinţa utilizatorului şi caracteristicile locuinţei, la un moment dat, acoperă necesităţile esenţiale de odihnă, preparare a hranei, educaţie şi igienă, asigurând exigenţele minimale precizate de legislaţia în vigoare (L 114/ 1996).
12606.    Locuinţă socială – Locuinţa care se atribuie cu chirie subvenţionată unor persoane sau familii, a căror situaţie economică nu le permite accesul la o locuinţă în proprietate sau închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţei (L 114/ 1996).
12607.    Locuinţă de serviciu – Locuinţă destinată funcţionarilor publici, angajaţilor unor instituţii sau agenţi economici, acordată în condiţiile contractului de muncă, potrivit prevederilor legale (L 114/ 1996).
12608.    Locuinţă de intervenţie – Locuinţa destinată cazării personalului unităţilor economice sau bugetare, care, prin contractul de muncă, îndeplineşte activităţi sau funcţii ce necesită prezenţa permanentă sau în caz de urgenţă în cadrul unităţilor economice (L 114/ 1996).
12609.    Locuinţă de necesitate – Locuinţă destinată cazării temporare a persoanelor şi familiilor ale căror locuinţe au devenit inutilizabile în urma unor catastrofe naturale sau accidente, sau ale căror locuinţe sunt supuse demolării în vederea realizării de lucrări de utilitate publică, precum şi lucrărilor de reabilitare ce nu se pot efectua în clădiri ocupate de locatari (L 114/ 1996).
12610.    Locuinţă de protocol – Locuinţă destinată utilizării de către persoanele care sunt alese sau numite în unele funcţii ori demnităţi publice, exclusiv pe durata exercitării acestora (L 114/ 1996).
12611.    Locul de citare – Locul unde se trimite citaţia pentru persoanele chemate de organele judiciare.
12612.    Locul jurisdicţiei – Localitatea în care tribunalele sunt competente pentru a încheia procedurile angajate. În contractele lor, băncile indică drept loc al jurisdicţiei localitatea lor de domiciliu.
12613.    Locul plăţii – Locul în care debitorul trebuie să-şi îndeplinească obligaţia de plată.
12614.    Locul săvârşirii infracţiunii – Reprezintă locul unde s-a desfăşurat activitatea infracţională, în total sau în parte, ori locul unde s-a produs rezultatul acesteia, criteriu după care se determină competenţa teritorială a organelor judiciare pentru infracţiuni săvârşite în ţară.
12615.    Locuri de muncă în alte condiţii – Locurile de muncă şi activităţi în domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale care implică pericol permanent de vătămare corporală gravă, invaliditate, mutilare, suprimare a vieţii ori de pierdere a libertăţii – captivitate, terorism, răpiri, luări de ostatici ori alte asemenea situaţii – şi pentru care nu se pot lua măsuri de prevenire sau de protecţie (L 263/ 2010).
12616.    Locuri de muncă în condiţii deosebite – Reprezintă acele locuri care, în mod permanent sau în anumite perioade, pot afecta esenţial capacitata de muncă a asiguraţilor datorită gradului mare de expunere la risc (L 19/ 2000).
Locurile de muncă unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condiţiile specifice unor categorii de servicii publice, pe toată durata timpului normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecinţe asupra securităţii şi sănătăţii în muncă a asiguraţilor (L 263/ 2010).
12617.    Locurile de muncă în condiţii speciale – Reprezintă locurile de muncă din: a. unităţile miniere, pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în subteran cel puţin 50% din timpul normal de muncă în luna respectivă; b. activităţile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I şi II de expunere la radiaţii; c. aviaţia civilă, pentru personalul navigant prevăzut de lege; d. activitatea artistică desfăşurată în profesiile prevăzute de lege (L 19/ 2000).
Locurile de muncă unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condiţiile specifice unor categorii de servicii publice, pe durata a cel puţin 50% din timpul normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecinţe grave asupra securităţii şi sănătăţii în muncă a asiguraţilor (L 263/ 2010).
12618.    Locus regit actum – Expresie ce descrie regula potrivit căreia condiţiile de formă ale unui act juridic sunt cele stabilite de legea în vigoare la locul şi la momentul perfectării acelui act juridic.
12619.    Logistică – Ansamblu de activităţi care au ca scop optimizarea producerii/ vânzării unei mărfi.
12620.    Logodna – Este promisiunea reciprocă de încheia căsătoria. Se realizează în aceleaşi condiţii ca şi căsătoria, cu excepţia avizului medical şi a autorizării instanţei de tutelă. Încheierea logodnei nu este supusă nici unei formalităţi şi poate fi dovedită cu orice mijloc de probă. Încheierea căsătoriei nu este condiţionată de încheierea logodnei. Logodna poate fi încheiată doar între un bărbat şi o femeie. Logodnicul care rupe logodna nu poate fi constrâns să încheie căsătoria. Clauza penală stipulată pentru ruperea logodnei este considerată nescrisă. Ruperea logodnei nu este supusă nici unei formalităţi şi poate fi dovedită cu orice mijloc de probă. În cazul ruperii logodnei, sunt supuse restituirii darurile pe care logodnicii le-au primit în considerarea logodnei sau, pe durata acesteia, în vederea căsătoriei, cu excepţia darurilor obişnuite. Darurile se restituie în natură sau, dacă aceasta nu mai este cu putinţă, în măsura îmbogăţirii. Obligaţia de restituire nu există dacă logodna a încetat prin moartea unuia dintre logodnici. Partea care rupe logodna în mod abuziv poate fi obligată la despăgubiri pentru cheltuielile făcute sau contractate în vederea căsătoriei, în măsura în care au fost potrivite cu împrejurările, precum şi pentru orice alte prejudicii cauzate. Partea care, în mod culpabil, l-a determinat pe celălalt să rupă logodna poate fi obligată la despăgubiri în condiţiile legii (Legea nr. 287/ 2009 – Codul civil).
12621.    Logotip – Caracteristici grafice specifice care identifică o societate (firmă). Poate deveni chiar o marcă a fabricii.
12622.    Lohn – Orice transformare a mărfurilor de import plasate direct sau indirect la dispoziţia titularului care este efectuată conform specificaţiilor în numele unui comitent stabilit într-o ţară terţă, în general contra unei părţi, exclusiv a costurilor de transformare (Reg. CEE 2454/ 92).
12623.    Lombard – Operaţie bancară constând în acordarea unui împrumut garantat prin hârtii de valoare, în special obligaţiuni emise de întreprinderi industriale, sau rente de stat şi bonuri de tezaur emise de ministerul finanţelor.
12624.    Lombardizare – Acordarea unui avans în schimbul amanetării unor titluri.
12625.    Long – “Poziţie lungă”; poziţie a unui operator în bursă care dispune/ este creditor pe titlurile la care se referă poziţia; sold creditor al contului de titluri.
12626.    Long position – Termen desemnând o poziţie pe piaţa titlurilor sau devizelor, luată în aşteptarea unei creşteri.
12627.    Longum iter este per praecepta, breve et efficax per exampla – Este lung drumul spre învăţătura prin sfaturi, dar este scurt şi eficace prin exemple.
12628.    Lonquere ut te cognoscam – Vorbeşte ca să te pot cunoaşte.
12629.    Loqui ignorabit qui tacere nescient – Nu va şti să vorbească, acela care nu va şti să tacă.
12630.    Lot – Sumă minimă de capital nominal (obligaţiuni) sau număr minim de titluri (acţiuni, etc.) pentru ca un curs să fie înscris pe lista de cotaţii.
Înseamnă o cantitate identificabilă de furaje care au anumite caracteristici comune confirmate, precum originea, varietatea, tipul ambalajului, ambalatorul, expeditorul sau etichetarea, şi în cazul unui proces de producţie, o unitate de producţie provenind dintr-o singură instalaţie care utilizează parametri de producţie uniformi sau mai multe astfel de unităţi, dacă sunt produse în mod continuu şi depozitate împreună (Reg. CE 767/ 2009).
Un ansamblu de unităţi de vânzare dintr-un aliment fabricat, prelucrat sau ambalat în condiţii practic identice (L 296/ 2004).
12631.    Loteria publicitară – Este acea practică de promovare a produselor/ serviciilor care tinde să stimuleze în rândul participanţilor speranţa unui câştig prin tragere la sorţi. Acestea sunt admise numai în condiţiile în care participanţilor nu le este impusă în contrapartidă nici o cheltuială directă sau indirectă, suplimentară achiziţionării produsului/ serviciului (O.G. nr. 99/ 2000).
12632.    Lovirea sau alte violenţe – Infracţiune care face parte din grupul de infracţiuni contra persoanei şi constă în fapta persoanei care prin lovire sau orice alte acte de violenţă provoacă altei persoane suferinţe fizice (art. 180 C.Pen.).
12633.    Lovirea sau insulta inferiorului – Infracţiune care face parte din grupul infracţiunilor contra ordinii şi disciplinei militare şi constă în lovirea (insulta) inferiorului de către superior sau şef (art. 336 C.Pen.).
12634.    Lovirea sau insulta superiorului – Infracţiune care face parte din grupul infracţiunilor contra ordinii şi disciplinei militare şi constă în lovirea (insulta) superiorului de către inferior sau a şefului de către subordonat (art. 337 C.Pen.).
12635.    Lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte – Infracţiune ce face parte din grupul infracţiunilor contra persoanei şi constă în lovirea sau orice act de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice ori într-o faptă de vătămare a integrităţii corporale sau sănătăţii, dacă a avut ca urmare moartea victimei (art. 183 C.Pen.).
12636.    LRN (Local Reference Number) – Număr de referinţă local; numărul acordat de operatorul economic declaraţiei sumare de intrare în vederea identificării în aplicaţia ICS-RO (Norme tehnice ANAF ANV 24 septembrie 2009).
12637.    LSV – Acoperire directă.
12638.    Luarea de mită – Infracţiune care face parte din grupul de infracţiuni care aduc atingere unor activităţi de interes public sau altor activităţi reglementate de lege, infracţiune zisă de corupţie alături de darea de mită, traficul de influenţă şi primirea de foloase necuvenite (art. 245 C.Pen.).
12639.    Lubrifianţi – Hidrocarburi obţinute din produse secundare de distilare utilizaţi în special pentru a reduce frecarea între suprafeţele de sprijin. Aici intră toate categoriile de uleiuri lubrifiate, de la uleiul de ax la uleiul pentru cilindri, inclusiv cele utilizate la grăsimile lubrifiante, uleiurile de motor şi toate categoriile de uleiuri de bază pentru lubrifianţi (Reg. CE 1.099/ 2008).
12640.    Lucrare conservativă – Este o expresie generală care defineşte diferite modalităţi, practici, în managementul agricol de afânare şi prelucrare a solului în vederea semănatului, în condiţiile excluderii întoarcerii brazdei şi menţinerii acoperite cu rest vegetal a cel puţin 30 % din suprafaţă, după semănat.
12641.    Lucrări de acoperire a pereţilor şi podelelor – Reprezintă lucrările de aşezare, prindere sau fixare, în clădiri sau în alte tipuri de construcţii, a următoarelor elemente: placaje din ceramică, beton sau piatră, parchete sau alte materiale de acoperire a podelelor, mochete, linoleum şi alte materiale flexibile, materiale de placare din granit, marmură şi ardezie, tapete (O.U.G. nr. 34/ 2006).
12642.    Lucrări de apărare împotriva inundaţiilor – O reţea de diguri, baraje, lucrări de regularizare a cursurilor de apă şi infrastructura aferentă care are menirea să protejeze o suprafaţă de teren definită împotriva inundaţiilor şi care cuprinde terenul, clădirile, drumurile de acces şi infrastructura aferente, necesare pentru a întreţine şi repara acele lucrări (L 138/ 2004).
12643.    Lucrări de combatere a eroziunii solului – Cuprind formarea, construirea conform conturului, structurarea şi lucrările solului, precum şi construcţia, întreţinerea şi reparaţiile infrastructurii temporare şi permanente astfel încât să se reducă sau să se oprească eroziunea şi degradarea solului, cuprinzând lucrările pentru protecţia solului, regularizarea scurgerilor apelor pe versanţi, corectarea torenţilor şi stabilizarea nisipurilor mişcătoare, amenajări silvice de perdele forestiere de protecţie a terenurilor agricole şi plantaţii pentru combaterea eroziunii solului (L 138/ 2004).
12644.    Lucrări de construcţie a căilor de comunicaţii terestre şi construcţii destinate sportului – Reprezintă construcţia de autostrăzi, drumuri, şosele, străzi, alte căi de transport pentru vehicule şi pietoni, construcţia de căi ferate, construcţia de piste de aterizare-decolare, construcţii (altele decât clădiri) pentru stadioane piscine, săli de sport, terenuri de tenis, circuite de golf şi alte instalaţii sportive, marcarea suprafeţelor rutiere şi a spaţiilor de parcare (fără a include lucrările de terasamente).
12645.    Lucrări de construcţii – Construcţia de clădiri noi şi lucrări de reparare, modificare, restaurare. Acestea sunt reprezentate de lucrări de organizare a şantierelor şi de pregătire a terenurilor, lucrări de construcţii complete sau parţiale şi lucrări de geniu civil, lucrări de instalaţii şi izolaţii, lucrări de finisare şi închirierea de utilaje de construcţii şi demolare cu operator (O.U.G. nr. 34/ 2006).
12646.    Lucrări de construcţii complete sau parţiale şi lucrări de geniu civil – Sunt lucrările reprezentate de lucrări de construcţii de clădiri şi lucrări de geniu civil, lucrări de învelitori, şarpante şi terase la construcţii, lucrări de construcţie a căilor de comunicaţii terestre şi construcţii destinate sportului, lucrări de construcţii hidrotehnice şi alte lucrări speciale de construcţie (O.U.G. nr. 34/ 2006).
12647.    Lucrări de construcţii de clădiri şi lucrări de geniu civil – Reprezintă construcţia de clădiri de toate tipurile, construcţii de inginerie civilă (poduri, inclusiv cele destinate să susţină şosele suspendate, viaducte, tuneluri şi pasaje subterane, conducte de transport (petrol, gaz, apă), reţele de linii (electrice, de telecomunicaţii), pe distanţă mare, conducte, reţele şi linii pentru reţele locale, lucrări conexe de amenajare urbană, asamblarea şi executarea lucrărilor din prefabricate (fără a include servicii anexe extracţiei petrolului şi gazelor, execuţia de lucrări din prefabricate de producţie proprie, altele decât cele din beton, construcţia, altele decât clădirile, pentru stadioane, piscine, săli de sport, terenuri de tenis, circuite de golf şi alte instalaţii sportive, lucrări de instalaţii şi izolaţii pentru clădiri, lucrări de finisare, activităţi de arhitectură şi de inginerie, managementul proiectelor în construcţie) (O.U.G. nr. 34/ 2006).
12648.    Lucrări de construcţii hidrotehnice – Reprezintă construcţia de căi navigabile, porturi, porturi de ambarcaţiuni, ecluze, etc., construcţia de baraje şi diguri, construcţii subacvatice şi dragare.
12649.    Lucrări de demolare, pregătire a şantierelor şi de terasamente – Cuprinde lucrările de demolare a imobilelor şi a altor structuri/ construcţii, degajarea terenului şi pregătirea şantierelor, lucrări de terasare cum ar fi excavarea, umplerea, nivelarea amplasamentelor de construcţii, săpare de şanţuri, îndepărtarea rocilor, dinamitare, etc., pregătirea şantierelor pentru exploatare minieră, inclusiv înlăturarea solului şi alte lucrări de dezvoltare şi pregătire a terenurilor şi şantierelor miniere, drenarea şantierelor de construcţii şi drenarea terenurilor agricole şi forestiere (O.U.G. nr. 34/ 2006).
12650.    Lucrări de finisare – Reprezintă lucrările de ipsoserie, lucrările de tâmplărie şi dulgherie, lucrările de acoperire a pereţilor şi podelelor, lucrările de vopsitorie, zugrăveli şi montări de geamuri şi alte lucrări de finisare a clădirilor (O.U.G. nr. 34/ 2006).
12651.    Lucrări de foraj şi sondaj experimentale – Sunt lucrările de sondaje experimentale, foraje experimentale şi carotaje pentru construcţii, geologice sau alte scopuri similare (fără a include forarea puţurilor de extracţie a ţiţeiului sau a gazelor naturale precum şi forarea puţurilor de apă), adâncirea puţurilor, exploatarea zăcămintelor de ţiţei şi de gaze naturale, precum şi prospectarea geofizică, geologică şi seismică (O.U.G. nr. 34/ 2006).
12652.    Lucrări de instalaţii – Reprezintă instalarea, în clădiri sau în alte tipuri de construcţii, a: instalaţiilor şi echipamentelor sanitare, instalaţiilor pentru distribuţia gazelor, echipamente şi conducte de încălzire, de ventilare, frigorifice sau de climatizare, instalarea de pulverizatoare împotriva incendiilor (fără a include instalarea sistemelor electrice de încălzire) (O.U.G. nr. 34/ 2006).
12653.    Lucrări de instalaţii electrice – Reprezintă instalarea, în clădiri sau în alte tipuri de construcţii a circuitelor electrice, linii (cablaje) pentru telecomunicaţii, sisteme electrice de încălzire, antene pentru clădiri, sisteme de alarmă împotriva incendiilor, sisteme de alarmă antiefracţie, ascensoare şi scări rulante, paratrăsnete, etc. (O.U.G. nr. 34/ 2006).
12654.    Lucrări de instalaţii şi izolaţii – Reprezintă lucrările de instalaţii electrice, lucrările de izolare, lucrări de instalaţii şi alte lucrări de instalaţii.
12655.    Lucrări de ipsoserie – Reprezintă lucrările de aplicare, în clădiri sau în alte tipuri de construcţii, a ipsosului şi a tencuielii uscate pentru structuri sau ornamente interioare şi exterioare, inclusiv a materialelor de făţuire asociate (O.U.G. nr. 34/ 2006).
12656.    Lucrările de izolare – Sunt reprezentate de instalarea, în clădiri sau în alte tipuri de construcţii, de materiale pentru izolaţie termică, acustică şi împotriva vibraţiilor (fără a include lucrările de etanşare) (O.U.G. nr. 34/ 2006).
12657.    Lucrări de învelitori, şarpante şi terase la construcţii – Reprezintă lucrările de şarpante, instalarea acoperişurilor şi lucrările de etanşare (O.U.G. nr. 34/ 2006).
12658.    Lucrări de organizare a şantierelor şi de pregătire a terenurilor – Reprezintă lucrările de demolare, pregătire a şantierelor şi de terasamente şi lucrările de foraj şi sondaj experimentale (O.U.G. nr. 34/ 2006).
12659.    Lucrări de regularizare a cursurilor de apă – Amenajarea albiilor cursurilor de apă constând în profilări ale albiei, devieri ale cursului de apă, consolidări de maluri şi alte asemenea lucrări pentru combaterea efectelor economice şi sociale nefavorabile şi redarea agriculturii şi circuitului economic a unor terenuri afectate de inundaţii şi eroziune a solului (L 138/ 2004).
12660.    Lucrări de tâmplărie şi dulgherie – Reprezintă instalarea de uşi, ferestre, cadre pentru uşi şi ferestre, bucătării echipate, scări interioare, alte dotări similare, din lemn sau orice fel de material (dar nu de fabricaţie proprie), amenajări interioare precum plafoane, lambriuri, partiţii mobile, etc. (fără a include acoperirea cu parchet sau alte materiale de acoperire a podelelor) (O.U.G. nr. 34/ 2006).
12661.    Lucrări de vopsitorie, zugrăveli şi montări de geamuri – Reprezintă lucrările de vopsitorie în interiorul şi pe exteriorul clădirilor, vopsitoria construcţiilor de inginerie civilă, montarea geamurilor, oglinzilor etc. (fără a include instalarea ferestrelor) (O.U.G. nr. 34/ 2006).
12662.    Lucrător – Persoana angajată de către un angajator, potrivit legii, inclusiv studenţii, elevii în perioada efectuării stagiului de practică, precum şi ucenicii şi alţi participanţi la procesul de muncă, cu excepţia persoanelor care prestează activităţi casnice (L 319/ 2006).
12663.    Lucrum cessans – Expresie utilizată pentru a desemna generic acea componentă a prejudiciului suferit de creditor din cauza neexecutării unei obligaţii contractuale, ce se concretizează în câştigul nerealizat de acesta şi reprezintă echivalentul valorii cu care ar fi sporit patrimoniul lui, dacă debitorul şi-ar fi executat obligaţia respectivă.
12664.    Lunea neagră – Ziua de 19 octombrie 1987 când indicele Dow Jones (DJIA) a scăzut cu un record de 508 puncte; se punea astfel capăt în mod brusc unei perioade de câţiva ani de piaţă sub semnul taurului la NYSE. Este considerat cel mai important recul postbelic pe principalele pieţe bursiere din lume. De atunci, orice cădere cât de cât importantă a unei burse este asociată cu denumirea zilei respective la care se atribuie termenul “neagră”.

Notă: Paginile cu ”definiții, expresii, etc” cuprind grupuri de 1.000 de astfel de ”acumulări” din motive de accesibilitate rapidă (paginile de mari dimensiuni încărcându-se cu greutate, în special pe dispozitivele ”mobile”). Utilizați ”Ctrl + f” pentru căutarea rapidă a ceea ce vă interesează!

Dorin M - 05 martie 2018