To Work - Dex/ Dicționar - Glosar Economic

P

"Glosar Economic"

Grup 1 - ”Pachet de acțiuni” ... ”Puterea electrică maximă netă”


 
13501.    Pachet de acţiuni – Expresie prin care se desemnează numărul total al acţiunilor deţinute de acţionar în capitalul social al unei societăţi pe acţiuni.
13502.    Pachet de acţiuni de control – Numărul de acţiuni care asigură deţinătorului controlul asupra firmei respective, atunci când votează, când se ia o hotărâre privind activitatea firmei.
13503.    Pachet de servicii – Combinaţie prestabilită a cel puţin două elemente următoare: cazare, alimentaţie, transport, tratament balnear, agrement, alte servicii reprezentând o parte semnificativă din pachet, atunci când sunt vândute sau oferite spre vânzare la un preţ global şi atunci când aceste prestaţii depăşesc 24 de ore (O.G. nr. 58/ 1998).
13504.    Pachet de servicii turistice – Combinaţia prestabilită a cel puţin două dintre următoarele trei grupe de servicii, cu condiţia ca durata neîntreruptă a acestora să depăşească 24 de ore sau să cuprindă o înnoptare, şi anume, transport, cazare şi servicii, fără legătură cu transportul sau cazarea sau care nu sunt accesorii ale acestora şi care reprezintă o parte semnificativă a pachetului de servicii turistice, cum ar fi: alimentaţie, tratament balnear, agrement şi altele asemenea (L 296/ 2004).
13505.    Pact – Acord de voinţă cu efecte juridice; tratat; convenţie.
13506.    Pact asupra succesiunilor viitoare – Convenţie referitoare la renunţarea sau dobândirea unei succesiuni încă nedeschisă (convenţie întreprinsă prin lege).
13507.    Pact comisoriu – Clauză sau convenţie accesorie a unui contract prin care părţile prevăd rezoluţia acestuia în caz de neexecutare; convenţie contractuală în temeiul căreia neîndeplinirea de către una din părţi a obligaţiei contractate duce la desfiinţarea retroactivă a contractului în cauză.
13508.    Pact de răscumpărare – Vânzare în care vânzătorul îşi rezervă dreptul de a relua lucrul vândut restituind cumpărătorului preţul şi cheltuielile aferente într-un anumit termen.
13509.    Pact economic – Expresie utilizată pentru a desemna o convenţie internaţională bi sau multilaterală având ca obiect reglementarea anumitor domenii ale relaţiilor reciproce în plan economic ale statelor părţi. Expresia se utilizează frecvent şi cu semnificaţia de tratat economic care urmăreşte ca finalitate realizarea unor forme de cooperare economică regională avansată sau constituirea unor grupuri economice de tip integraţionist; acord economic internaţional ce dă expresie unui raport de forţe dezechilibrat sau a unor relaţii interstatale inechitabile.
13510.    Pacta sunt servanda – Expresie ce descrie principiul consensualismului în armonie cu care acordul de voinţă (sau convenit de părţi) produce efecte prin el însuşi, fiind suficient pentru perfectarea unui contract (sau în general a unui act juridic) indiferent de forma în care se exteriorizează; expresie ce descrie un principiu fundamental al dreptului internaţional conform căruia obligaţiile generate de convenţiile internaţionale (sau în general de acte de drept internaţional) ca şi cele ce rezultă din principiile dreptului internaţional trebuie aduse la îndeplinire cu bună credinţă.
13511.    Pagubă – Paguba materială sau prejudiciul material suferit de o persoană sau adusă unei persoane ca urmare a săvârşirii unei fapte ilicite. Vătămarea (paguba sau prejudiciul) materială sau morală poate fi rezultatul unei infracţiuni.
Prejudiciu creat consumatorilor prin utilizarea unui produs periculos sau a unui produs cu defecte, precum şi cel creat de servicii necorespunzătoare furnizate de prestator. Prejudiciul poate fi material, vătămarea integrităţii corporale sau sănătăţii, precum şi pierderea vieţii (L 296/ 2004).
13512.    Pagubă iminentă – Prejudiciul material viitor, dar previzibil cu evidenţă sau, după caz, perturbarea previzibilă gravă a funcţionării unei autorităţi publice ori a unui serviciu public (L 554/ 2004).
13513.    Pajişti permanente – Terenuri consacrate în mod permanent pentru o perioadă de 5 ani şi mai mult culturii de plate furajere erbacee, fie că acestea sunt cultivate (semănate), fie că sunt naturale (autoînsămânţare), care nu intră în sistemul de rotaţie a culturilor al exploataţiei. Terenurile pot fi utilizate pentru păşunat sau pot fi cosite pentru însilozare, fân sau pentru producerea de energie regenerabilă. Pajiştile permanente sunt terenuri agricole cu folosinţă ca păşuni sau fâneţe (OMADR 127/ 2012).
13514.    Palete – Dispozitive pe planşeul cărora pot fi grupate anumite cantităţi de mărfuri ce constituie o unitate de încărcare în vederea transportului sau în vederea administrării. Acest dispozitiv este constituit, fie din două planşee legate între ele, fie dintr-un planşeu aşezat în picioare sau, dintr-un planşeu special utilizat în traficul aerian; înălţimea sa totală este redusă pe cât posibil pentru a permite administrarea sau aşezarea pe rulouri sau pe transpalete (Legea 86/ 2006 – Codul Vamal).
13515.    Paletizare – Procedeu de încărcare şi descărcare a mărfurilor pe paleţi presupunând/ facilitând utilizarea unor sisteme mecanizate de manipulare.
13516.    Panel – Eşantion permanent, reprezentativ pentru populaţia la care se extind rezultatele unei cercetări repetate la intervalele stabilite de timp, folosind aceeaşi tehnică de culegere a datelor (interviuri repetate, etc.).
13517.    Panel de consumatori – Varietate de panel care se distinge prin aceea că utilizarea lui are ca finalitate cunoaşterea comportamentului consumatorilor, a imaginii unor produse şi a gradului lor de pătrundere în consum.
13518.    Panel de experţi – Întâlniri ale experţilor, stabilite cu scopuri precise.
13519.    Panel de magazine – Panel având ca finalitate studierea caracteristicilor şi evoluţiei cererii pe piaţă precum şi a formelor şi metodelor de vânzare şi promovare a anumitor produse.
13520.    Par pari respondere – A răspunde cu egal la egal.
13521.    Par praemium labori – Răsplata să fie pe potriva efortului.
13522.    Paradis fiscal – Expresie prin care se desemnează metaforic statele ale căror sisteme legislative nu impozitează veniturile realizate de societăţile comerciale înregistrate pe teritoriile lor (numite companii offshore) sau instituie impozite foarte mici (aproape simbolice) pe asemenea venituri.
13523.    Parafare – Semnarea prealabilă a unui tratat internaţional numai cu iniţialele numelui celui împuterniciţi de respectivele state urmând ca încheierea acestuia să fie aprobată sau nu de statele în cauză; sigilarea şi semnarea unui dosar sau act pentru a nu se îngădui sustragerea sau adăugarea de noi acte.
13524.    Parafină – Ceruri;acestea sunt hidrocarburi asfaltice saturate. Unsorile consistente sunt reziduuri extrase în urma deparafinării uleiurilor lubrifiante. Au o structură cristalină, mai mult sau mai puţin fină, în funcţie de calitate. Caracteristicile principale sunt după cum urmează: sunt incolore, inodore şi translucide, cu un punct de topire de peste 450C.
13525.    Paragraf de evidenţiere a unui aspect – (aspect care nu afectează opinia auditorului) Raportul unui auditor poate fi modificat prin adăugarea unuia sau mai multor paragrafe de evidenţiere, pentru a sublinia un aspect care afectează situaţiile financiare şi care sunt incluse într-o notă la situaţiile financiare în care se prezintă mai detaliat aspectul respectiv. Adăugarea unui (unor) astfel de paragraf(e) de evidenţiere nu afectează opinia auditorului. Auditorul poate, de asemenea, să modifice raportul său prin includerea unuia sau mai multor paragrafe de evidenţiere pentru a prezenta şi alte aspecte decât cele care afectează situaţiile financiare.
13526.    Parcelare – Acţiunea urbană prin care o suprafaţă de teren este divizată în loturi mai mici, destinate construirii sau altor tipuri de utilizare. De regulă este legată de realizarea de locuinţe individuale, de mică înălţime (Legea nr. 350/ 2001).
13527.    Parcelă – Porţiune de teren identificabilă în registrele cadastrale printr-un număr topografic.
13528.    Parchet – Organ judiciar ce face parte din structura ministerului public încadrat cu procurori care exercită atribuţiile ce revin acestui minister. Parchetele funcţionează pe lângă judecătorii, tribunale, curţi de apel şi curtea supremă de justiţie (Parchetul general) şi sunt conduse de către prim-procuror,  respectiv Procurorul General (L 92/ 1992).
Suprafaţa de pădure în care se efectuează recoltări de masă lemnoasă în scopul realizării unei tăieri de îngrijire sau a unui anumit tratament (L 46/ 2008).
13529.    Parchetele militare – Sunt organizate pe lângă fiecare instanţă militară şi îndeplinesc atribuţiile ministerului public. Parchetele militare funcţionează în municipiile Bacău, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Oradea, Ploieşti, Târgu Mureş şi Timişoara şi sunt conduse de către prim-procurori militari ajutaţi de prim procurori militari adjuncţi (L 54/ 1993).
13530.    Pares cum paribus facillime congregantus – Cei deopotrivă se adună foarte uşor.
13531.    Pari passu – Clauză a unui contract de împrumut prin care debitorul se angajează să furnizeze deţinătorilor de creanţe asupra sa aceleaşi garanţii cu care ar obţine un nou împrumut sau pe care ar trebui să le furnizeze (dacă este cazul) altor creditori.
13532.    Paritate – Egalitate, echivalenţă valorică, raport valoric (rata de schimb) între două monede sau echivalenţa valorică a anumitor mărfuri şi servicii; raport legal dintre o monedă şi un etalon, în general aurul; curs de schimb; egalitate numerică de voturi.
13533.    Paritate aur – Conţinut în aur fin care defineşte paritatea unei unităţi monetare.
13534.    Paritate de convertire – Preţul unei acţiuni (sau al unui bon de participare) achiziţionate prin schimbul cu obligaţiuni convertibile. Ea se obţine prin multiplicarea numărului de obligaţiuni cerute pentru convertire cu cursul obligaţiunilor.
13535.    Paritate valutară – Raport între diferite valute stabilit prin libera concurenţă.
13536.    Pariu – Convenţie între două persoane din care una, afirmând un fapt pe care cealaltă îl neagă, se obligă faţă de aceea a cărei aserţiune se dovedeşte exactă, să-i plătească o sumă de bani.
13537.    Pariu mutual – Joc de noroc în care câştigul va fi repartizat între câştigători, proporţional cu sumele depuse în joc.
13538.    Parlament – Organ legislativ compus din u na sau două camere şi care poartă denumiri diferite. Structura Parlamentului este bicamerală, cele două camere având denumirea de Camera Deputaţilor şi respectiv Senat.
13539.    Part – Supoziţie, suprimare de; infracţiune ce are ca obiect faptul de a atribui unei femei naşterea unui copil pe care aceasta nu l-a născut, fapt ce poate emana fie de la femei fie de la un terţ; infracţiune ce constă în a face să dispară dovada existenţei unui copil in starea civilă fie ascunzându-i naşterea fie declarându-l mort.
13540.    Partaj – Împărţirea unei proprietăţi comune între coproprietari în temeiul căruia fiecare dintre ei devine proprietar individual al unui bun sau al unei părţi determinate din coproprietate.
13541.    Partaj judiciar – Partaj făcut în caz de neînţelegere între proprietari, pe cale judiciară.
13542.    Parte – Persoana fizică sau juridică ce figurează într-un proces; partea din patrimoniu atribuită unui coproprietar.
Înseamnă orice ţară sau organizaţie care este o parte la un protocol, înţelegere, contract şi altele asemenea.
13543.    Parte afiliată – O parte are legătură cu o entitate dacă: a. direct sau indirect, printr-un intermediar sau mai mulţi, partea: i. controlează, este controlată, sau se află sub controlul comun al unei entităţi (aceasta include companiile mamă, filialele şi întreprinderile afiliate), ii. are un interes în entitatea care îi conferă o influenţă semnificativă asupra entităţii sau iii. are un control comun asupra entităţii; b. partea este un asociat (aşa cum este definit în IAS 28 “Investiţii în entităţile asociate”) al entităţii; c. partea este parte într-o asociere în participaţie (a se vedea IAS 31 “Interese în asocierile în participaţie”); d. partea este un membru al personalului cheie de management al entităţii sau al companiei mamă a acesteia; e. partea este un membru apropriat al familiei al oricărei persoane descrise la pct. a. sau d.; f. partea este o entitate care este controlată, controlată în comun sau influenţată în mod semnificativ direct sau indirect de o persoană aflată în situaţiile descrise la pct. d. şi e. sau pentru o persoană aflată în situaţiile descrise la pct. d. şi e. care are un drept de vot semnificativ, direct sau indirect; g. partea este un plan de beneficii pentru pensii în folosul angajaţilor entităţii, sau al unei entităţi care este parte afiliată a entităţii.
13544.    Parte autonomă funcţional a unei amenajări de îmbunătăţiri funciare – Ansamblul lucrărilor şi elementelor de infrastructură de îmbunătăţiri funciare din cadrul unei amenajări de îmbunătăţiri funciare, care pot fi utilizate şi pot funcţiona independent în cazul în care restul lucrărilor şi elementelor de infrastructură de îmbunătăţiri funciare din cadrul amenajării de îmbunătăţiri funciare sunt scoase din funcţiune (L 138/ 2004).
13545.    Parte civilă – Persoană/ parte care, într-un proces penal, intentează împotriva celeilalte părţi o acţiune civilă prin care formulează pretenţii de despăgubiri sau altele în repararea daunelor suferite prin săvârşirea infracţiunii împotriva învinuitului, inculpatului sau a părţii civilmente responsabile.
13546.    Parte divizibilă - Partea patrimoniului cooperativei care cuprinde valoarea părţilor sociale emise în schimbul aportului adus de membrii cooperatori la capitalul social, precum şi dividendele cuvenite membrilor cooperatori (L 566/ 2004, L 1/ 2005).
13547.    Parte indivizibilă – Partea patrimoniului cooperativei acumulat de aceasta în decursul activităţii, mai puţin partea divizibilă, care nu poate face obiectul distribuirii sau dobândirii între membrii cooperatori (L 566/ 2004, L 1/ 2005).
13548.    Parte interesată – Înseamnă o persoană sau un grup, inclusiv reprezentanţi ai autorităţilor, interesaţi sau afectaţi de rezultatele obţinute în cea ce priveşte mediul de către o organizaţie (Reg. CE 761/ 2001).
13549.    Parte legată – O parte este legată unei entităţi dacă: a. direct sau indirect, prin unul sau mai mulţi intermediari, partea controlează, este controlată de sau se află sub controlul comun al entităţii (aceasta include societăţile mamă, filialele sau filialele membre),  are un interes într-o entitate care îi oferă influenţa semnificativă asupra entităţii sau deţine controlul comun al entităţii, b. partea reprezintă o entitate asociată (aşa cum este definit de IAS 28 – Investiţii în entităţile asociate) a entităţii, c. partea reprezintă o asociere în participaţie în care entitate reprezintă un asociat (conform IAS 31 – Interese în asocierile în participaţie), d. partea reprezintă un membru al personalului cheie din conducere al entităţii sau societăţii mamă, e. partea reprezintă un membru apropiat al familiei persoanei menţionate anterior (pct. a sau d), f. partea reprezintă o entitate care este controlată, controlată în comun sau semnificativ influenţată de orice persoană menţionată anterior (pct. d şi e), sau cu care este asociată cu o putere de vot semnificativă, în mod direct sau indirect sau g. partea reprezintă un plan de beneficii postangajare pentru beneficiul angajaţilor entităţii sau al oricărei entităţi care este parte legată entităţii (IAS 24.9).
13550.    Parte responsabilă – Persoana (persoanele) care: a. într-o misiune de raportare directă răspunde pentru subiectul în cauză; sau b. într-o misiune bazată pe afirmaţii, răspunde pentru informaţiile legate de subiectul în cauză şi poate fi responsabilă pentru acesta. Partea responsabilă poate fi sau nu partea care îl angajează pe practician (partea angajatoare).
13551.    Parte socială – Document care atestă calitatea de asociat într-o societate cu răspundere limitată sau cooperatistă. Partea socială nu are caracter de titlu şi nu constituie decât o probă.
13552.    Parte vătămată – Persoană ce participă într-un proces penal drept urmare a unei vătămări materiale sau morale suferită prin fapta penală ce formează obiectul respectivului proces.
13553.    Partener – O persoană care are autoritatea să angajeze firma în ceea ce priveşte prestarea unei misiuni de servicii profesionale.
13554.    Partener de misiune – Partenerul sau o altă persoană din firmă, responsabilă pentru angajament şi pentru efectuarea lui, ca şi pentru raportul care este emis în numele firmei, şi care, acolo unde i se cere, are autoritatea adecvată conferită de un organism profesional, legal sau de reglementare.
13555.    Parteneri sociali – Sindicate sau organizaţii sindicale, angajatori ori organizaţii patronale, precum şi reprezentanţii autorităţilor administraţiei publice, care interacţionează în procesul de dialog social (L 62/ 2011).
13556.    Parteneriat public-privat – (PPP) Forme de cooperare între organismele publice și sectorul privat care urmăresc să îmbunătățească realizarea investițiilor în proiecte de infrastructură sau în alte tipuri de operațiuni care furnizează servicii publice prin partajarea riscurilor, prin punerea în comun a cunoștințelor specializate din sectorul privat sau prin surse de capital suplimentare (Reg. UE 1303/ 2013).
13557.    Participant – Orice persoană care este proprietarul unui titlu de participare (L 571/ 2003).
O instituţie sau o contraparte centrală, un agent de decontare sau o casă de compensare din sistemul avut în vedere sau din orice alt sistem; participant este şi cel care, în conformitate cu regulile sistemului, acţionează în acelaşi timp în calitate de contraparte centrală, casa de compensare şi agent de decontare sau doar în unele din aceste calităţi (L 253/ 2004).
Persoana care contribuie sau/ şi în numele căreia s-au plătit contribuţii la un fond de pensii şi care are un drept viitor la o pensie privată (L 411/ 2004).
13558.    Participant indirect – O instituţie de credit care poate să transmită ordine de transfer prin sistem, în temeiul unei relaţii contractuale cu o instituţie participantă în sistem, care execută ordine de transfer în cadrul acestuia (L 253/ 2004).
13559.    Participant la decontare – Denumire dată semnatarului unor obligaţii reciproce care, în cadrul unui sistem interbancar de transfer de fonduri, schimbă în mod nemijlocit instrucţiuni de a face plăţi cu alţi participanţi la decontare şi care deschide şi menţine un cont de decontare la un agent de decontare (în cazul operaţiilor prin card).
13560.    Participanţii – Membrii unui plan de pensii, precum şi alte persoane ce sunt îndreptăţite la beneficii sub incidenţa acestui plan (IAS 28.8).
13561.    Participare – Prezenţa pe durata întregului proces sau a unei părţi a unui proces efectuat de către terţe persoane; spre exemplu, participarea la inventarierea fizică a stocurilor îi va permite auditorului să inspecteze stocurile, să observe respectarea procedurilor stabilite de conducere pentru numărarea cantităţilor şi înregistrarea valorilor acestora şi să testeze cantităţile.
Comiterea unor fapte incriminate de lege de către mai multe persoane în calitate de autori, instigatori sau complici.
13562.    Participarea în procesul penal a persoanelor responsabile civilmente – Chemarea în procesul penal a persoanei responsabile civilmente pentru a răspunde pentru prejudiciile provocate de inculpat părţii civile (art. 16 C.Proc.Civ.).
13563.    Participare la fondurile de plasament – Document (titlu) care atestă participarea la un fond de plasament, fără precizări de valoare nominală.
13564.    Participare nominală – Un subparticipant la o emisiune de împrumut poate apare în nume propriu pe lista membrilor sindicatului emitent (fără a fi totuşi membru al sindicatului şi fără a semna pentru convenţia sindicalizată).
13565.    Participare permanentă – Achiziţionarea unui pachet de acţiuni de la o întreprindere pentru a controla gestiunea acesteia sau în alte scopuri, spre deosebire de simpla deţinere de titluri, care are ca obiectiv realizarea de plusvaloare sau obţinerea unui randament mai bun. Participaţiile permanente ale băncilor figurează separat în bilanţ, alături de portofoliul de titluri.
13566.    Participare reciprocă – Operaţiune prin care două întreprinderi se leagă între ele prin deţinerea reciprocă a unui pachet de acţiuni al celeilalte. Într-un grup pot exista numeroase participări de acest gen.
13567.    Participarea procurorului la judecarea cauzelor penale – Participarea procurorului este obligatorie la toate şedinţele de judecată în prima instanţă cu excepţia celor care au loc la judecătorie unde acesta participă numai când se arată în mod expres.
13568.    Participating bond – Obligaţiune care, în afara venitului fix reprezentat de dobânzi, conferă şi dreptul la o parte din beneficiul net.
13569.    Participaţia improprie – Imperfectă; constă în determinarea, înlesnirea sau ajutarea în orice mod, cu intenţie, la săvârşirea din culpă de către o altă persoană, a unei fapte prevăzute de legea penală sau în determinarea, înlesnirea sau ajutarea în orice mod, cu intenţie, la săvârşirea unei fapte prevăzută de legea penală, de către o persoană care comite acea faptă fără vinovăţie (art. 31 C.Pen.).
13570.    Participaţia penală – Reprezintă cooperarea mai multor persoane la săvârşirea unei infracţiuni care prin natura sa putea să fie comisă de un singur făptuitor (art. 23 C.Pen.).
13571.    Participaţie – Deţinerea directă sau prin control a cel puţin 20 % din drepturile de vot ori din capitalul unei societăţi (L 32/ 2000).
13572.    Participaţie calificată – O participaţie directă sau indirectă într-o entitate, care reprezintă 10 % sau mai mult din capitalul ori din drepturile de vot ale entităţii sau care face posibilă exercitarea unei influenţe semnificative asupra administrării entităţii respective (OUG 99/ 2006).
13573.    Partidă de mărfuri – Denumire generică dată unui lot de mărfuri ce formează obiectul unei singure expediţii.
13574.    Partnership – Asociere într-o afacere, a doi sau mai mulţi parteneri, în care fiecare îşi menţine propriile capitaluri (bunuri), dar le administrează şi le foloseşte în comun cu ceilalţi şi participă la împărţirea câştigurilor, proporţional cu cota de capital avansată (societate în participaţie).
13575.    Pasive – Ansamblul posturilor din pasiv constituit din datoriile întreprinderii faţă de terţi.
13576.    Pasive tranzitorii – Posturi de regularizare a pasivului bilanţului pentru a ţine cont de cheltuielile care nu vor apărea decât ulterior sau pentru a nu ţine seama de rezultatele ce se vor obţine abia într-un exerciţiu ulterior.
13577.    Paşaport – Documentul oficial care înregistrează identitatea fiecărui animal din specia bovină, inclusiv bubaline şi bizoni (OANSVSA 40/ 2010).
13578.    Patentă – Drept acordat unui inventator de a fabrica şi comercializa o invenţie proprie, brevet, certificat; impozit pe exercitarea profesiilor libere.
13579.    Pater incertus – Părinte necunoscut.
13580.    Patere quam ipse fecisti legem – Să înduri legea pe care tu însuţi ai făcut-o.
13581.    Patet omnibus veritas – Adevărul este evident pentru toţi.
13582.    Patrimoniu – Totalitatea drepturilor şi obligaţiilor unei persoane fizice sau juridice ce pot fi evaluate în bani; masă de bunuri cu afectaţie specială (ex. o fundaţie).
Orice persoană fizică sau persoană juridică este titulară a unui patrimoniu care include toate drepturile şi datoriile ce pot fi evaluate în bani şi aparţin acesteia. Acesta poate face obiectul unei diviziuni sau a unei afectaţiuni numai în cazurile şi condiţiile prevăzute de lege (L 287/ 2009 – Codul Civil).
13583.    Patrimoniu de afectaţiune – Reprezintă masele patrimoniale fiduciare, constituite pot potrivit dispoziţiilor Codului civil, cele afectate exercitării unei profesii autorizate, precum şi alte patrimonii determinate potrivit legii (L 287/ 2009 – Codul Civil).
13584.    Patrimoniu public – Totalitatea drepturilor şi obligaţiilor statului, unităţilor administrativ-teritoriale sau ale entităţilor publice ale acestora, dobândite sau asumate cu orice titlu; fac parte din patrimoniul public drepturile şi obligaţiile referitoare atât la bunurile din domeniul public, cât şi din domeniul privat al statului şi al unităţilor administrativ-teritoriale (O.G. nr. 119/ 1999; L 672/ 2002).
13585.    Patrimoniu turistic – Resursele turistice şi structurile realizate în scopul valorificării lor prin activităţi de turism (O.G. nr. 58/ 1998).
13586.    Patrimoniul de afectaţiune – Totalitatea bunurilor, drepturilor şi obligaţiilor persoanei fizice autorizate, titularului întreprinderii individuale sau membrilor întreprinderii familiale, afectate scopului exercitării unei activităţi economice, constituite ca o fracţiune distinctă a patrimoniului persoanei fizice autorizate, titularului întreprinderii individuale sau membrilor întreprinderii familiale, separată de gajul general al creditorilor personali ai acestora (OUG nr. 44/ 2008).
13587.    Patrimoniul de afectaţiune profesională – Totalitatea bunurilor, drepturilor şi obligaţiilor medicului afectate scopului exercitării profesiei sale, constituite ca o fracţiune distinctă a patrimoniului medicului, separată de gajul general al creditorilor acestuia (L 95/ 2006).
13588.    Patrimoniul societăţii comerciale – Totalitatea drepturilor şi obligaţiilor unei societăţi care au valoare economică.
13589.    Patron – Este persoana juridică înmatriculată, persoana fizică autorizată potrivit legii sau persoană care exercită potrivit legii o meserie ori profesiune în mod independent, care administrează şi utilizează capitalul, indiferent de natura acestuia, în scopul obţinerii de profit în condiţii de concurenţă, şi care angajează muncă salariată (vezi şi „Angajator”) (L 53/ 2003 Codul muncii, L nr. 356/ 2001, L 62/ 2011).
13590.    Patronatul – Este o organizaţie a patronilor, autonomă, fără caracter politic, înfiinţată de persoane juridice de drept privat, fără scop patrimonial. Patronatele se pot constitui în uniuni, federaţii, confederaţii patronale sau în alte structuri asociative. Patronatele reprezintă, susţin şi apără interesele membrilor lor în relaţiile cu autorităţile publice, cu sindicatele şi cu alte persoane juridice şi fizice, în raport cu obiectul şi scopul lor de activitate, potrivit propriilor statute şi în acord cu prevederile legii. La cererea membrilor lor, patronatele îi pot reprezenta pe aceştia în cazul conflictelor de drepturi. Membrii organelor de conducere alese ale patronatelor li se asigură protecţia legii contra oricăror forme de discriminare, condiţionare, constrângere sau limitare a exercitării funcţiilor lor (Legea 53/ 2003 Codul muncii, Legea nr. 356/ 2001).
13591.    Paucorum impossibilitas universis calamitas – Neputinţa câtorva este nenorocire pentru toţi.
13592.    Paucorum improbitas est multorum calamitas – Necinstea câtorva este o nenorocire pentru mulţi.
13593.    Pavilion – Denumire generică dată drapelului care se arborează la pupa navei, pe catargul navei sau în alte locuri cu mare vizibilitate, fie pentru a indica apartenenţa navei la o anumită ţară fie pentru a sugera apartenenţa navei la o anumită companie.
13594.    Păcură – Include toate tipurile de păcură reziduală (grea) (inclusiv cele obţinute prin amestec), a căror viscozitate cinematică depăşeşte 10 cSt la 800C. Punctul de aprindere este întotdeauna de peste 500C, iar densitatea este întotdeauna de peste 0,90 kg/ l. Poate fi cu conţinut redus de sulf (sub 1%) sau cu conţinut ridicat de sulf (de minimum 1%).
13595.    Pădure – Este considerată pădure, în sensul prevederilor legale, şi sunt incluse în fondul forestier naţional, terenul cu o suprafaţă de cel puţin 0,25 ha, acoperit cu arbori (care trebuie să atingă o înălţime minimă de 5 m la maturitate în condiţii normale de vegetaţie). Termenul pădure include şi a. pădurile cuprinse în amenajamentele silvice, în condiţiile legii; b. perdelele forestiere de protecţie; c. jnepenişurile şi d. păşunile împădurite cu consistenţa mai mare sau egală cu 0,4, calculată numai pentru suprafaţa ocupată efectiv de vegetaţia forestieră (L 46/ 2008).
13596.    Pământ – Resursă naturală; daruri ale naturii care pot fi folosite pentru producerea bunurilor şi serviciilor, incluzând oceanele, aerul, zăcămintele de minereuri şi pădurile virgine, precum şi terenurile cultivabile; dacă se fac investiţii pentru a îmbunătăţi calitatea terenurilor cultivabile sau altor resurse naturale, acestea devin, parţial, bunuri ce reprezintă capital.
13597.    Pământ alodial – Proprietate seniorială în Evul Mediu în Transilvania.
13598.    Părăsirea câmpului de luptă – Infracţiune care face parte din grupul de infracţiuni contra capacităţii de apărare a României şi constă în părăsirea câmpului de luptă sau refuzul de a acţiona, săvârşite în câmpul luptei, ori predarea în captivitate sau săvârşirea altor asemenea fapte de natură a servi duşmanului (art. 339 C.Pen.).
13599.    Părăsirea comenzii – Infracţiune ce face parte din grupul de infracţiuni contra capacităţii de apărare a României şi constă în părăsirea comenzii de către comandantul unei nave sau al unei grupări de nave militare, în situaţii ce ar fi putut periclita nava sau navele militare ori echipajul acestora. În cazul în care părăsirea comenzii s-a săvârşit în timpul luptei, de către comandantul unei nave militare, pedeapsa este mai aspră (art. 342 C.Pen.).
13600.    Părăsirea navei – Infracţiune ce face parte din grupul de infracţiuni contra capacităţii de apărare şi constă în părăsirea navei militare în caz de naufragiu de către comandant, mai înainte de a-şi fi exercitat până la capăt îndatoririle de serviciu, precum şi de către orice persoană ce face parte din echipajul navei, fără ordinul comandantului (art. 341 C.Pen.).
13601.    Părăsirea postului şi prezenţa la serviciu în stare de ebrietate – Infracţiune ce face parte din grupul de infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe căile ferate şi se referă la două infracţiuni în forma lor tipică şi în forme agravante. Prima infracţiune este reprezentată de părăsirea postului în orice mod şi sub orice formă de angajaţii care asigură direct siguranţa circulaţiei mijloacelor de transport ale căilor ferate. Cea de a doua infracţiune se referă la exercitarea atribuţiilor de serviciu în stare de ebrietate de către angajaţii care asigură direct siguranţa circulaţiei mijloacelor de transport ale căilor ferate (art. 275 C.Pen.).
13602.    Părinţi – Ascendenţii de gradul I ai unei persoane (mama şi tata) rudenia acestora fiind stabilită fie prin căsătorie legală fie prin înfiere fie în afara căsătoriei.
13603.    Părţi îndreptăţite să negocieze un contract colectiv de muncă – Angajatori, organizaţii patronale sau organizaţii sindicale care întrunesc condiţiile legale pentru a participa la negocierea unui contract colectiv de muncă (L 62/ 2011).
13604.    Părţi sociale – Părţi de interes, fracţiuni din capitalul social al societăţii cu răspundere limitată, similare cotelor-părţi indivize ale coproprietarilor, în care se exprimă contribuţia asociaţilor.
Diviziuni ale capitalului social, nominative, emise în formă materială, de valoare egală, indivizibile, nenegociabile şi care nu sunt purtătoare de dobânzi (L 566/ 2004).
13605.    Părţile în procesul penal – Sunt persoanele fizice sau juridice care au drepturi şi obligaţii ce izvorăsc din exercitarea acţiunii penale şi acţiunii civile în cursul procesului penal (art. 23 C.Proc.Pen.).
13606.    Păsări de curte vii – Înseamnă găini, raţe, gâşte, curcani şi bibilici, fiecare cântărind peste 185 grame (Reg. CEE 1234/ 2007).
13607.    Păsări sacrificate – Înseamnă găini, raţe, gâşte, curcani şi bibilici moarte, întregi cu sau fără măruntaie (Reg. CEE 1234/ 2007).
13608.    Păşuni permanente – Terenurile consacrate producţiei de iarbă şi de alte plante furajere erbacee (însămânţate sau naturale), care nu fac parte din sistemul de rotaţie a culturilor din exploataţie de cel puţin 5 ani şi care sunt administrate de către agricultor pentru producerea de furaje, cu respectarea bunelor condiţii agricole şi de mediu (OMADR 246/ 2008)
13609.    Pârât – Persoană chemată în judecată de către reclamant într-un proces civil.
13610.    PC-uri sau computere personale (microcomputere) – Computere cu scop general, de sine stătătoare, puternice şi totuşi economice, care constau, în mod tipic, dintr-un monitor (unitate de afişare vizuală), o carcasă care conţine echipamente electronice şi o tastatură (şi un mouse). Aceste elemente pot fi combinate sub forma computerelor portabile (laptop-uri). Programele şi datele pot fi stocate intern pe un hard disc sau pe un suport de stocare detaşabil cum ar fi compact discurile, dischetele sau stick-urile de memorie. Computerele pot fi conectate la reţele, imprimante sau la alte echipamente cum ar fi scanere sau modemuri.
13611.    Pe cale administrativă – Prin organele administraţiei de stat.
13612.    Peccare licet nemini – Nimănui nu îi este îngăduit să greşească.
13613.    Peccatum multum numquam remanebit inultum – Un păcat mare nu va rămâne niciodată nepedepsit.
13614.    Pecunia non olet – Banii nu au miros.
13615.    Pedeapsă – Reprezintă mijlocul de constrângere şi un mijloc de reeducare a celui condamnat, ea având un caracter coercitiv şi altul curativ.
13616.    Peisagist diplomat – Licenţiatul cu titlul oficial de calificare în urbanism, recunoscut de statele membre, cu durata studiilor de minimum 5 ani (până în anul 2009), titlul profesional fiind conferit prin atestat al Registrului Urbaniştilor din România (Reg. CSRUR 29 iulie 2010).
13617.    Peisaj – Înseamnă o zonă, în percepţia oamenilor, al cărei caracter este rezultatul acţiunii şi interacţiunii unor factori naturali şi/ sau umani (L 137/ 2010).
13618.    Penalitate – Pedeapsă; sumă de bani sau orice valoare patrimonială cuantificată pe care părţile o pot stabili ca sancţiune în sarcina debitorului pentru neexecutarea sau executarea necorespunzătoare din culpă a oricărei obligaţii; despăgubire bănească pe care partea în culpă urmează să o plătească, conform legii sau contractului în caz de neexecutare sau executare corespunzătoare.
13619.    Pendente litae – În cursul procesului, expresie utilizată în limbajul juridic pentru a desemna perioada de timp în limitele căreia se desfăşoară soluţionarea unui litigiu de către organul de jurisdicţie competent şi în cadrul căreia este necesară sau posibilă îndeplinirea anumitor acte de procedură ori exercitarea unor drepturi.
13620.    Penetraţie pe piaţă – Expresie care este utilizată pentru a desemna acea strategie de marketing ce are ca obiect realizarea de vânzări pe o piaţă nouă; gradul de utilizare a potenţialului pieţei de către o firmă, într-un anumit domeniu al circulaţiei mărfurilor (de exemplu: ponderea vânzării unei mărfi pe o anumită piaţă în decurs de un an).
13621.    Penny stocks – Expresie speculativă care desemnează o acţiune speculativă al cărui curs este subunitar. Aceste titluri nu sunt, în general, acceptate ca garanţii într-un credit lombard.
13622.    Pensie alimentară – Sumă de bani necesară întreţinerii unei persoane pe care cineva o plăteşte, lunar, în temeiul unei obligaţii stabilite prin lege sau prin hotărâre judecătorească, pensie de întreţinere.
13623.    Pensie privată – Suma plătită periodic participantului sau beneficiarului, în mod suplimentar şi distinct de cea furnizată de sistemul public (L 411/ 2004).
13624.    PER – Price Earning Ratio, cursul unei acţiuni raportat la câştigul unitar adus de acţiunile respective. La numitor se utilizează fie câştigurile raportate în ultimul an (indicator publicat în ziarele financiare), fie câştigurile estimate pentru anul următor; arată cât trebuie să plătească un investitor pentru a obţine o unitate din câştigurile firmei emitente.
Raport preţ/ profit, raportul între preţul acţiunii (ultimul preţ de regulă) şi profitul pe acţiune. Un raport preţ/ câştig mare este de regulă expresia unor anticipări de creştere a entităţii (în profituri) pentru că practic nimeni nu investeşte dacă ştie că ar dura mult timp până să îşi recupereze  investiţia (fără a considera inflaţie, alte posibile profituri, etc.). Un raport preţ/ câştig ridicat pe o perioadă îndelungată înseamnă o investiţie profitabilă, dar un raport ridicat poate fi şi expresia unor profituri recente scăzute, pe când un raport scăzut reflectă fie aşteptări pesimiste în privinţa entităţii în cauză, fie o subevaluare a acţiunii.
13625.    Per devia rura – Pe căi lăturalnice.
13626.    Per fas et nefas – Pe drept şi pe nedrept.
13627.    Per vim facta non sunt grata – Nu prin forţă se justifică faptele.
13628.    Percheziţie – Activitate procesuală desfăşurată de organele de urmărire penală sau de instanţa de judecată în scopul scoaterii la iveală a unor obiecte sau înscrisuri care se află ascunse şi care fiind descoperite pot contribui la aflarea adevărului într-o cauză penală.
13629.    Perdea forestieră – Plantaţie de pădure, îngustă şi lungă, destinată mai ales prevenirii şi combaterii procesului de eroziune.
13630.    Perdele forestiere de protecţie – Formaţiunile cu vegetaţie forestieră, amplasate la o anumită distanţă unele faţă de altele sau faţă de un obiectiv cu scopul de a-l proteja împotriva efectelor unor factori dăunători şi/ sau pentru ameliorarea climatică, economică şi estetico-sanitară a terenurilor (L 46/ 2008).
13631.    Pereche – Emisiunea unui titlu are loc „au pair” (în pereche) dacă ea se face la valoarea nominală. De asemenea se vorbeşte de un curs la bursă mai mare sau mai mic decât cursul „pereche” (decât valoarea nominală a titlului).
13632.    Peremptoriu – Calitatea mijloacelor de apărare de a anihila orice împotrivire din partea părţii adverse, uşurând astfel soluţionarea pricinii.
13633.    Performance fund – Expresie ce desemnează un fond de plasament a cărui politică de gestiune este axată pe realizarea de beneficii de curs substanţiale, care vor fi, de asemenea, repartizate deţinătorilor de părţi sociale.
13634.    Performanţă – Relaţia dintre veniturile şi cheltuielile unei entităţi, aşa cum sunt reflectate în contul de profit şi pierdere (F 47).
13635.    Performanţă de mediu – Înseamnă rezultatele cuantificabile ale gestionării aspectelor de mediu de către o organizaţie (Reg. CE 1221/ 2009).
13636.    Pericol grav şi iminent de accidentare – Situaţia concretă, reală şi actuală căreia îi lipseşte doar prilejul declanşator pentru a produce un accident în orice moment (L 319/ 2006).
13637.    Pericol iminent de incendiu – Situaţia creată de cumularea factorilor care concură la iniţierea incendiului, declanşarea acestuia fiind posibilă în orice moment (L 307/ 2006).
13638.    Pericol social – Fapta care prezintă pericol social în înţelesul legii penale este orice acţiune sau inacţiune prin care se aduce atingere valorilor sociale apărate (suveranitatea, independenţa şi unitatea statului, proprietatea, etc.) şi pentru sancţionarea căreia este necesară aplicarea unei pedepse (art. 18 C.Pen.).
13639.    Perimare – Stingerea unui proces din lipsă de acţiune în termen legal.
13640.    Perimetru de ameliorare – Terenurile degradate sau  neproductive agricol care pot fi ameliorate prin împădurire, a căror punere în valoare este necesară din punctul de vedere al protecţiei solului, al regimului apelor, al îmbunătăţirii condiţiilor de mediu şi al diversităţii biologice (L 46/ 2008).
13641.    Perioada de observare – Este intervalul de timp pentru care se determină baza de calcul (Reg. BNR 6/ 2002).
Este perioada cuprinsă între data deschiderii procedurii şi data confirmării planului sau, după caz, a intrării în faliment (L 85/ 2006).
13642.    Perioada de aplicare – Este intervalul de timp în care trebuie menţinut în conturile deschise la Banca Naţională a României nivelul prevăzut al rezervelor minime obligatorii (Reg. BNR 6/ 2002).
13643.    Perioada de subscripţie – Perioada în cursul căreia titlurile care fac obiectul unei emisiuni pot fi subscrise la birourile de subscripţie aflate, în general, la bănci.
13644.    Perioada precontractuală (antecontractuală) – Intervalul de timp scurs între momentul în care o persoană îi propune altei persoane încheierea unui contract şi acela al acceptării propunerii respective de către destinatarul ei.
13645.    Perioadă de credit – Intervalul de timp oferit clienţilor din momentul vânzării unui produs (creditării) până în momentul plăţii contravalorii acestuia (rambursării).
13646.    Perioadă de curier – Expresie prin care se desemnează intervalul de timp necesar pentru ca documentele comerciale (de plată) să ajungă la ghişeele băncii plătitoare.
13647.    Perioadă de garanţie – Intervalul de timp în care, în condiţii normale de exploatare, depozitare şi transport, marfa predată trebuie să-şi menţină nemodificate caracteristicile tehnico-funcţionale. În cazul înlocuirii sau reparării mărfii defecte, perioada de garanţie se prelungeşte cu intervalul de timp în care marfa nu a putut fi utilizată de cumpărătorul proprietar din cauza defectelor (vezi şi “Termen de garanţie”).
13648.    Perioadă de graţie – Intervalul de timp în cursul căruia nu se efectuează plăţi în contul creditului sau împrumutului primit; perioada de rambursare curge după încheierea perioadei de graţie.
Denumire generică dată intervalului de timp prestabilit prin contractul de credit în care beneficiarul  creditului nu are obligaţia să ramburseze din suma primită şi nici să plătească dobânda aferentă (perioada de graţie este luată în calcul la stabilirea perioadei medii de rambursare a creditului, durata acesteia influenţând durata medie a creditului); în contractul de asigurare reprezintă intervalul de timp între momentul plăţii poliţei de asigurare şi acela din care asiguratul dobândeşte dreptul de a primi anumite servicii din partea asigurătorului; perioada de timp pe care instanţa de judecată o poate acorda debitorului în vederea executării de  către acesta a unei obligaţii restante (în raporturile comerciale nu este admisibilă acordarea unei perioade de graţie).
13649.    Perioadă de probă – Reprezintă perioada de timp stabilită pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă, ce poate fi de cel mut 30 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere. Verificarea aptitudinilor profesionale la încadrarea persoanelor cu handicap se realizează exclusiv prin modalitatea perioadei de probă de 30 de zile. În cazul muncitorilor necalificaţi, perioada de probă are caracter excepţional şi nu poate depăşi 5 zile lucrătoare. Absolvenţii instituţiilor de învăţământ se încadrează, la debutul lor în profesie, pe baza unei perioade de probă de cel mult 6 luni. Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta numai printr-o notificare scrisă, la iniţiativa oricăreia dintre părţi. Pe durata perioadei de probă salariatul se bucură de toate drepturile şi are toate obligaţiile prevăzute de legislaţia muncii, în contractul colectiv de muncă aplicabil, în regulamentul intern, precum şi în contractul individual de muncă. Pe durata unui contract individual de muncă nu poate fi stabilită decât o singură perioadă de probă. Prin excepţie, salariatul poate fi supus la o nouă perioadă de probă în situaţia în care acesta debutează la acelaşi angajator într-o nouă funcţie sau profesie ori urmează să presteze activitatea într-un loc de muncă cu condiţii grele, vătămătoare sau periculoase. Perioada de probă constituie vechime în muncă. Angajarea succesivă a mai mult de trei persoane pe perioade de probă pentru acelaşi post este interzisă (Legea 53/ 2003 Codul muncii).
13650.    Perioadă electorală – Intervalul de timp care începe la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului privind stabilirea datei alegerilor şi se încheie odată cu publicarea în Monitorul Oficial al României partea I, a rezultatului scrutinului; perioada electorală cuprinde intervalul de timp dintre data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului privind stabilirea datei alegerilor şi data începerii campaniei electorale, campania electorală, desfăşurarea efectivă a votării, numărarea şi centralizarea voturilor, stabilirea rezultatului votării, atribuirea mandatului, validarea alegerilor şi publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial al României partea I (OUG 95/ 2009).
13651.    Perioada interimară – O perioadă de raportare financiară mai scurtă decât un exerciţiu financiar complet (IAS 34.4).
13652.    Perioada pentru satisfacerea condiţiilor de intrare în drepturi – Perioada în care toate condiţiile specificate pentru intrarea în drepturi ale unui acord de plată pe bază de acţiuni vor fi satisfăcute (IFRS 2.A).
13653.    Perioade asimilate – Perioadele pentru care nu s-au datorat sau plătit contribuţii de asigurări sociale şi care sunt asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii (L 263/ 2010).
13654.    Perisabilitate – Denumire generică dată pierderilor calitative şi implicit cantitative la care sunt supuse anumite grupe de mărfuri ca urmare a trecerii timpului datorită efectelor anumitor procese naturale sau ca urmare a transportului lor, ori manipulării, depozitării şi desfacerii lor.
Modificarea, pentru mărfurile agroalimentare în condiţii improprii de păstrare, ambalare, protecţie, transport, sortare, manipulare sau depozitare a caracteristicilor lor fizico-chimice normale, devenind inapte pentru desfacere sau consum.
13655.    Permanent în stare de plutire – Always afloat, stipulaţie ce se inserează în contractul de navlosire charter-party şi prin care se exprimă ideea că nava nu este obligată să dea curs obligaţiilor de încărcare sau de descărcare dacă sub chilă nu este suficientă apă, cu condiţia ca o atare situaţie să nu aibă caracter temporar.
13656.    Permeabilitate a pieţei – Expresie ce desemnează acea caracteristică a pieţei care exprimă posibilităţile de acces pe aceasta în armonie cu factorii săi specifici şi determinanţi.
13657.    Permis de pescuit – Documentul individual şi netransmisibil prin care se atestă dreptul de pescuit (O.U.G. nr. 23/ 2008).
13658.    Permis de şedere în scop de muncă – Documentul de identitate care se eliberează străinului de către Oficiul Român de Imigrări, în condiţiile legii, şi atestă dreptul de şedere şi de muncă pe teritoriul României (OUG nr. 194/ 2002).
13659.    Permisul de mic trafic de frontieră – Reprezintă documentul care dă dreptul rezidenţilor în zona de frontieră să treacă frontiera statelor părţilor contractante în regim de mic trafic de frontieră (L 10/ 2010).
13660.    Persoana desemnată cu exercitarea controlului financiar preventiv propriu – Persoana din cadrul compartimentelor de specialitate, numită de conducătorul entității publice pentru exercitarea controlului financiar preventiv propriu sau persoana care îndeplinește această atribuție pe bază de contract, în condițiile legii (O.G. nr. 119/ 1999).
13661.    Persoană – Reprezintă persoana care a împlinit vârsta de 18 ani, locuieşte şi se gospodăreşte singură  (L 416/ 2001).
Fiinţa umană căreia i se recunoaşte capacitatea de a fi subiect de drept (persoană fizică).
Orice persoană fizică sau juridică sau atunci când se prevede această posibilitate prin reglementările în vigoare (este recunoscută de lege), o asociere de persoane recunoscută ca având capacitatea de a încheia acte juridice dar căreia îi lipseşte statutul legal al unei persoane juridice (L 86/ 2006, L 571/ 2003, Reg. CEE 2913/ 92).
Reprezintă o persoană impozabilă sau o persoană juridică neimpozabilă sau o persoană neimpozabilă (L 571/ 2003).
Persoană fizică sau juridică; în această definiţie se încadrează şi o asociaţie de persoane fizice care, deşi nu are personalitate juridică, este recunoscută de lege (Legea nr. 86/ 2006 – Codul vamal).
13662.    Persoană afiliată – O persoană controlată de o entitate sau care controlează direct sau indirect această entitate. Persoanele aflate în acelaşi timp în relaţii de afiliere faţă de aceeaşi entitate, sunt considerate a se afla în relaţii de afiliere.
13663.    Persoană cu capacitate deplină de exerciţiu – Persoană care a împlinit vârsta de 18 ani.
13664.    Persoană cu capacitate restrânsă de exerciţiu – Reprezintă persoana care a împlinit vârsta de 14 ani până la vârsta de 18 ani şi poate încheia singură acte juridice dar cu încuviinţarea prealabilă a părţilor, sau în lipsa acestuia, a tutorelui.
13665.    Persoană desemnată – Persoană fizică, managerul activităţii de transport rutier, care îndeplineşte pentru întreprindere condiţiile de onorabilitate şi competenţă profesională, care este angajată pe bază de contract de muncă să conducă, permanent şi efectiv, activitatea de transport a întreprinderii (OUG 109/ 2005).
13666.    Persoană externă cu o calificare adecvată – Persoană din afara firmei care are capacitatea şi competenţa să acţioneze ca partener într-o misiune, spre exemplu un partener dintr-o altă firmă sau un angajat (cu experienţa adecvată), fie din cadrul unui organism profesional din domeniul contabilităţii şi auditului, ai cărui membri pot efectua audituri şi revizuiri ale informaţiilor financiare istorice sau alte misiuni de asigurare sau servicii conexe, fie din cadrul unei organizaţii care oferă servicii relevante de controlul calităţii.
13667.    Persoană fizică autorizată – Persoana fizică autorizată să desfăşoare orice formă de activitate economică permisă de lege, folosind în principal forţa sa de muncă (OUG nr. 44/ 2008).
13668.    Persoană fizică nerezidentă – Orice persoană fizică care nu este persoană fizică rezidentă (L 571/ 2003).
13669.    Persoană fizică rezidentă – Orice persoană fizică ce îndeplineşte cel puţin una din următoarele condiţii: a. are domiciliul în România, b. centrul intereselor vitale ale persoanei este amplasat în România, c. este prezentă în România pentru o perioadă sau mai multe perioade ce depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat, d. este cetăţean român care lucrează în străinătate, ca funcţionar sau angajat al României într-un stat străin. Prin excepţie, nu este persoană fizică rezidentă un cetăţean străin cu statut diplomatic sau consular în România, un cetăţean străin care este funcţionar sau angajat al unui stat străin în România şi nici membrii familiilor acestora (L 571/ 2003).
13670.    Persoană implicată – Soţul sau orice rudă sau afin până la al treilea inclusiv, ale persoanei care deţine o poziţie de control aşa cum este definită, administratorii şi conducerea executivă a unei societăţi deţinute public sau persoana juridică în care o astfel de persoană fizică, singură sau împreună cu alte persoane implicate, deţine o poziţie de control.
13671.    Persoană impozabilă – Reprezintă persoana fizică, grupul de persoane, instituţia publică, persoana juridică, precum şi orice entitate capabilă să desfăşoare o activitate economică (L 571/ 2003).
13672.    Persoană în căutarea unui loc de muncă – Persoana care face demersuri pentru a-şi găsi un loc de muncă, prin mijloace proprii sau prin înregistrare la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau, după caz, reşedinţa ori la alt furnizor de servicii de ocupare, acreditat în condiţiile legii (L 76/ 2002).
13673.    Persoană juridică – Pluralitate de persoane fizice care participă ca o entitate de sine stătătoare în raporturile juridice; “subiect colectiv de drepturi” reprezentat prin unul sau mai mulţi indivizi cu activitate de sine stătătoare, patrimoniu şi voinţă proprii.
Persoanele juridice sunt de drept public sau de drept privat. Orice persoană juridică trebuie să aibă o organizare de sine stătătoare şi un patrimoniu propriu, afectat realizării unui anumit scop licit şi moral, în acord cu interesul general. Sunt persoane juridice3 entităţile prevăzute de lege, precum şi orice alte organizaţii legal înfiinţate care, deşi nu sunt declarate de lege persoane juridice, îndeplinesc toate condiţiile. Persoanele juridice legal înfiinţate se supun dispoziţiilor aplicabile categoriei din care fac parte, precum şi celor cuprinse în codul civil, dacă prin lege nu se prevede altfel. Persoana juridică participă în nume propriu la circuitul civil şi răspunde pentru obligaţiile asumate cu bunurile proprii, afară de cazul în care prin lege s-ar dispune altfel. Nimeni nu poate invoca împotriva unei persoane de bună credinţă calitatea de subiect de drept a unei persoane juridice, dacă prin aceasta se urmăreşte ascunderea unei fraude, a unui abuz de drept sau a unei atingeri aduse ordinii publice (Legea nr. 287/ 2009 – Codul civil).
13674.    Persoană juridică de drept privat – Persoanele juridice de drept privat se pot constitui, în mod liber, în una din formele prevăzute de lege (Legea nr. 287/ 2009 – Codul civil).
13675.    Persoană juridică de drept public – Persoanele juridice de drept public se înfiinţează prin lege. Prin excepţie, în cazurile anume prevăzute de lege, persoanele juridice de drept public se pot înfiinţa prin acte ale autorităţilor administraţiei publice centrale sau locale ori prin alte moduri prevăzute de lege (Legea nr. 287/ 2009 – Codul civil).
13676.    Persoană juridică neimpozabilă – Reprezintă persoana, alta decât persoana fizică, care nu este persoană impozabilă (L 571/ 2003).
13677.    Persoană juridică română – Orice persoană juridică care a fost înfiinţată în conformitate cu legislaţia României sau care are locul de exercitare a conducerii efective în România (L 571/ 2003).
13678.    Persoană juridică străină – Orice persoană juridică care nu este persoană juridică română (L 571/ 2003).
13679.    Persoană ocrotită – Sunt supuşi unor măsuri speciale de ocrotire minorii şi cei care, deşi capabili, din cauza bătrâneţii, a bolii sau a altor motive prevăzute de lege nu pot să îşi administreze bunurile şi nici să îşi apere interesele în condiţii corespunzătoare. Orice măsură de ocrotire a persoanei fizice se stabileşte numai în interesul acesteia. La luarea unei măsuri de ocrotire trebuie să se ţină seama de posibilitatea persoanei fizice de a-şi exercita drepturile şi de a-şi îndeplini obligaţiile cu privire la persoana şi bunurile sale. (Legea nr. 287/ 2009 – Codul civil).
13680.    Persoană stabilită în România – O persoană fizică cu domiciliul ori cu reşedinţa în România sau o persoană juridică care are sediul social, sediul central sau sediul permanent în România ori o asociaţie de persoane cu sediul în România (Legea nr. 86/ 2006 – Codul vamal).
13681.    Persoană vătămată – Persoana fizică sau juridică care a suferit prin fapta penală o vătămare fizică, morală sau materială şi nu participă ca parte în procesul penal.
Orice persoană fizică sau juridică ori grup de persoane fizice, titulare ale unor drepturi subiective sau interese legitime private vătămate de o autoritate publică prin acte administrative sau prin nesoluţionarea în termenul legal a unei cereri; sunt asimilate persoanei vătămate şi organismele sociale care invocă fie vătămarea unui interes public fie a drepturilor şi intereselor legitime ale unor persoane fizice determinate prin actul administrativ atacat (L 554/ 2004).
13682.    Persoane afiliate – O persoană este afiliată cu altă persoană, dacă relaţia dintre ele este definită de cel puţin unul din următoarele cazuri: a. o persoană fizică este afiliată cu altă persoană fizică, dacă acestea sunt soţ/ soţie sau rude până la gradul al III-lea inclusiv. Între persoanele afiliate, preţul la care se transferă bunurile corporale sau necorporale ori se prestează servicii reprezintă preţ de transfer; b. o persoană este afiliată cu o persoană juridică, dacă persoana deţine, în mod direct sau indirect, inclusiv deţinerile persoanelor afiliate, minimum 25 % din valoarea/ numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot deţinute la persoana juridică ori dacă controlează în mod efectiv persoana juridică; c. o persoană juridică este afiliată cu altă persoană juridică dacă cel puţin: i. prima persoană juridică deţine, în mod direct sau indirect, inclusiv deţinerile persoanelor afiliate, minimum 25 % din valoarea/ numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealaltă persoană juridică ori dacă controlează în mod efectiv persoană juridică. ii. a doua persoană juridică deţine, în mod direct sau indirect, inclusiv deţinerile persoanelor afiliate, minimum 25 % din valoarea/ numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la prima persoană juridică; iii. o persoană juridică terţă deţine, în mod direct sau indirect, inclusiv deţinerile persoanelor afiliate, minimum 25 % din valoarea/ numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot atât la prima persoană juridică, cât şi la cea de-a doua. În înţelesul acestei definiţii, o asociere fără personalitate juridică se consideră persoană juridică (L 571/ 2003).
13683.    Persoane care acţionează în mod concertat – Două sau mai multe persoane, legate printr-un acord expres sau tacit, pentru a înfăptui o politică comună (prin intermediul drepturilor de vot sau prin manifestarea influenţei deţinute) în legătură cu un emitent. Până la proba contrară, următoarele persoane sunt prezumate că acţionează în mod concertat: a. persoanele implicate; b. societatea mamă împreună cu filialele sale, precum şi oricare dintre filialele aceleiaşi societăţi mamă între ele; c. o societate comercială cu membrii consiliului sau de administraţie şi cu persoanele implicate, precum şi aceste persoane între ele; d. o societate comercială cu fondurile ei de pensii şi cu societatea de administrare a acestor fonduri (L 297/ 2004).
13684.    Persoane cunoscute public ca asociaţi apropiaţi persoanelor fizice care exercită funcţii publice importante – Sunt persoanele fizice despre care este de notorietate că: a. împreună cu una din persoanele fizice care exercită funcţii publice importante deţin ori au influenţă semnificativă asupra unei persoane juridice ori entităţi sau construcţii juridice ori au o relaţie de afaceri strânsă cu aceste persoane; b. deţin sau au o influenţă semnificativă asupra unei persoane juridice ori entităţi sau construcţii juridice înfiinţate în beneficiul uneia dintre persoanele care exercită funcţii publice importante (L 656/ 2002).
13685.    Persoane expuse politic – Persoanele fizice care exercită sau au exercitat funcţii publice importante, membrii direcţi ai familiilor acestora, precum şi persoanele cunoscute public ca asociaţi apropriaţi ai persoanelor fizice care exercită funcţii publice importante (L 656/ 2002).
Fără a aduce atingere aplicării, pe baza unei evaluări a riscului, a măsurilor suplimentare de cunoaştere a clientelei, după împlinirea unui termen de un an de la data la care persoana a încetat să mai ocupe o funcţie publică importantă, instituţiile şi persoanele expuse politic nu mai sunt considerate expuse politic.
13686.    Persoane fizice care exercită funcţii publice importante – Sunt următoarele persoane fizice cu funcţii exercitate la nivel comunitar sau internaţional: a. şefii de stat, şefii de guverne, membrii parlamentelor, comisarii europeni, membrii guvernelor, consilierii prezidenţiali, consilierii de stat, secretarii de stat; b. membrii curţilor constituţionale, membrii curţilor supreme sau ai altor înalte instanţe judecătoreşti ale căror hotărâri nu pot fi atacate decât prin intermediul unor căi extraordinare de atac; c. membrii curţilor de conturi sau asimilate acestora, membrii consiliilor de administraţie ale băncilor centrale; d. ambasadorii, însărcinaţii cu afaceri, ofiţerii de rang înalt din cadrul forţelor armate; e. conducătorii instituţiilor şi autorităţilor publice; f. membrii consiliilor de administraţie şi ai consiliilor de supraveghere şi persoanele care deţin funcţii de conducere ale regiilor autonome, ale societăţilor comerciale cu capital majoritar de stat şi ale companiilor naţionale. Niciuna din cele de mai sus nu poate include persoane care ocupă funcţii intermediare sau inferioare (L 656/ 2002).
13687.    Persoane implicate – Sunt acele persoane care: a. controlează sau sunt controlează de către emitent sau care se găsesc sub un control comun; b. care participă direct sau indirect la încheierea unor acorduri în vederea obţinerii sau exercitării în comun a drepturilor de vot, dacă acţiunile, obiect al acordului, pot conferi o poziţie de control; c. persoanele fizice din cadrul societăţii emitente care au atribuţii de conducere sau control; d. soţii, rudele, şi afinii până la gradul al doilea; e. persoane care pot numi majoritatea membrilor consiliului de administraţie în cadrul unui emitent (L 297/ 2004).
13688.    Persoane juridice de interes public – Societăţile ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată; instituţiile de credit; instituţiile financiare nebancare, definite potrivit prevederilor legale, înscrise în Registrul general; instituţiile de plată şi instituţiile emitente de monedă electronică, definite potrivit legii, care acordă credite legate de serviciile de plată şi a căror activitate este limitată la prestarea de servicii de plată, respectiv emitere de monedă electronică şi prestare de servicii de plată; societăţile de asigurare, asigurare-reasigurare şi de reasigurare; fondurile de pensii administrate privat, fondurile de pensii facultative şi administratorii acestora; societăţile de servicii de investiţii financiare, societăţile de administrare a investiţiilor, organismele de plasament colectiv, depozitari centrali, casele de compensare, contrapărţi centrale şi operatori de piaţă/ sistem autorizaţi/ avizaţi de Autoritatea de Supraveghere Financiară; societăţile/ companiile naţionale; societăţile cu capital integral sau majoritar de stat; regiile autonome (Legea nr. 82/ 1991).
13689.    Persoane semnificative – Membrii consiliului de administraţie şi/ sau ai consiliului director şi/ sau ai consiliului de supraveghere, conducerea executivă, actuarul, conducătorii activităţilor de asigurări de viaţă şi de asigurări generale, în cazul asigurătorilor cu activitate compozită, persoanele desemnate în funcţii de conducere specifice domeniului asigurărilor, care vor fi stabilite prin norme emise în aplicarea prevederilor legale, după caz, precum şi conducerea executivă a intermediarului în asigurări şi/ sau în reasigurări şi membrii consiliul director al fondului de protecţie a victimelor străzii (L 32/ 2000).
13690.    Persoane stabilite în comunitate – Reprezintă în cazul persoanelor fizice orice persoană care are reşedinţa obişnuită pe teritoriul Comunităţii sau în cazul unei persoane juridice sau al unei asocieri de persoane, orice persoană care are sediul social, sediul central sau sediul permanent în cadrul Comunităţii (Reg. CEE 2913/ 92).
13691.    Persoanele care participă în procesul penal – Sunt participanţii la procesul penal alături de părţi şi organele judiciare. Persoanele sunt: martorii, experţii, interpreţii, traducătorii, substituiţii procesuali etc. Activitatea lor poate contribui la aflarea adevărului şi justa soluţionare a cauzei penale.
13692.    Persona grata – Persoană agreată.
13693.    Persona non grata – Persoană neagreată.
13694.    Personal – Partenerii şi personalul angajat.
13695.    Personal administrativ – Membri ai echipei de implementare, cu atribuţii de audit intern, secretariat, casier (OMMFPS 2170/ 2010).
13696.    Personal aeronautic civil – Cuprinde personal aeronautic civil navigant (personalul care constituie echipajul de conducere de la bordul aeronavelor civile cum sunt piloţi, navigatori, mecanici şi/ sau ingineri de bord, radiotelegrafişti şi personal tehnic sau auxiliar de la borul aeronavelor civile, calificat pentru tipul sau categoria respectivă de aeronavă civilă, care, neparticipând la conducerea acestora, exercită la bord servicii cu privire la pasageri, mărfuri sau aparatură specială a aeronavelor civile în zbor, activităţi de control tehnic oficial, la sol şi în zbor, în vederea constatării stării de navigabilitate – orice altă persoană aflată la bordul unei aeronave civile este considerată pasager şi nu are calitatea de personal aeronautic navigant) şi nenavigant (cuprinde personalul tehnic calificat, care lucrează direct la planificarea şi pregătirea operaţională a zborurilor, la proiectarea, construirea, controlul, omologarea, certificarea, pregătirea, exploatarea, întreţinerea şi repararea tehnicii aeronautice). Personalul aeronautic civil trebuie să fie titularul unui brevet sau unui certificat corespunzător şi al unei licenţe în termen de valabilitate, emise de Ministerul Transporturilor (Codul aerian 1997).
13697.    Personal angajat – Profesionişti, alţii decât partenerii, inclusiv experţii pe care îi angajează firma.
13698.    Personal auxiliar – Persoane care desfăşoară activităţi de suport pentru activităţile principale ale beneficiarului, cum ar fi: şofer, personal pentru curăţenie, administrator de clădire, paznic, responsabil cu medicina muncii, responsabil resurse umane (OMMFPS 2170/ 2010).
13699.    Personal cheie din conducere – Acele persoane care au autoritatea şi responsabilitatea de a planifica, conduce şi controla activităţile entităţii, în mod direct sau indirect, incluzând oricare director (executiv sau altfel) al entităţii (IAS 24.9).
13700.    Personal cu atribuţii de control – Este constituit din funcţionari publici cu pregătire corespunzătoare care exercită atribuţii de verificare sau control, în baza unei împuterniciri sate în condiţiile legii (Cod CPAC din SASS 2008).
13701.    Personalitatea legii penale – Principiu de drept în baza căruia legea penală română se aplică infracţiunilor săvârşite în afara teritoriului ţării, dacă făptuitorul este cetăţean român sau dacă, neavând nici o cetăţenie domiciliază în ţară (art. 4 C.Pen.).
13702.    Personalitatea răspunderii penale – Principiu al dreptului penal în temeiul căruia răspunderea penală revine participanţilor la săvârşirea infracţiunii (autor, instigator, complice) înlăturându-se astfel tragerea la răspundere penală şi a membrilor din familia celui vinovat care nu au avut nici un fel de contribuţie la comiterea infracţiunii.
13703.    Perspicacitate creatoare – Capacitatea de a combina, sintetiza sau remania fenomene fără legături iniţiale, astfel încât să se obţină de la ansamblul ce rezultă mai mult decât s-a introdus.
13704.    Persuadens accipe, non cogens – Ia-ţi prin convingere nu prin forţă.
13705.    PERT – Program de Evaluare şi Revedere Tehnică; metodă de programare a unor activităţi în timp, asemănătoare cu metoda drumului critic.
13706.    Pertinenţă – Legătura dintre o probă şi faptul ce constituie obiectul procesului, legătură ce determină admisibilitatea respectivei probe.
13707.    Perversiunea sexuală – Infracţiune ce face parte din subgrupul infracţiunilor privitoare la viaţa sexuală şi constă în actele de perversiune sexuală săvârşite în public sau dacă au produs un scandal public. Constituie acte de perversiune sexuală orice acte nefireşti în legătură cu viaţa sexuală (art. 201 C.Pen.).
13708.    Pescaj – Termen tehnic utilizat în transportul maritim pentru a desemna distanţa măsurată pe verticală de la planul inferior al chilei până la linia de plutire a navei.
13709.    Pescar profesionist – Persoana fizică atestată, conform reglementărilor legale în vigoare, să practice pescuitul în scop comercial (O.U.G. nr. 23/ 2008).
13710.    Pescar sportiv – Persoana fizică deţinătoare a unui permis de pescuit recreativ/ sportiv, eliberat de asociaţiile de pescari sportivi legal constituite (O.U.G. nr. 23/ 2008).
13711.    Pescărie – Ansamblu de activităţi care privesc pescuitul, acvacultura, procesarea şi comercializarea peştelui. Acest termen poate defini şi un segment al acestui ansamblu pentru o specie sau grup de specii (O.U.G. nr. 23/ 2008).
13712.    Pescuit – Activitatea de extragere a resurselor acvatice vii din habitatele piscicole naturale, cu respectarea măsurilor pentru protejarea, conservarea şi regenerarea resurselor acvatice vii (O.U.G. nr. 23/ 2008).
13713.    Pescuit ilegal – Practicarea pescuitului fără respectarea reglementărilor în domeniul pescuitului (O.U.G. nr. 23/ 2008).
13714.    Pescuit în scop ştiinţific – Extragerea resurselor acvatice vii din habitatele piscicole naturale şi din amenajările piscicole, conform planului anual aprobat, în orice perioadă a anului, inclusiv în perioadele de prohibiţie, în orice zonă, pentru orice specie acvatică, la orice vârstă şi dimensiune, cu utilizarea oricăror metode, unelte, dispozitive şi plase de pescuit, atât pe timpul zilei, cât şi în timpul nopţii, în baza autorizaţiei speciale de pescuit în scop ştiinţific (O.U.G. nr. 23/ 2008).
13715.    Petiţie – Cerere pe care cetăţeanul o adresează organelor de stat în care acesta îşi expune părerile, face sugestii sau formulează o plângere sau o cerere.
13716.    Petiţie de ereditate – Acţiune în justiţie prin care o persoană cere, în temeiul legii, recunoaşterea sa ca moştenitor legal sau testamentar.
13717.    Piaţa aurului – Concept prin care se desemnează piaţa pe care se derulează tranzacţiile având ca obiect vânzarea/ cumpărarea de aur marfă şi de aur monetizat.
13718.    Piaţa bancară – Loc unde există un ghişeu al Băncii Naţionale (sediu, sucursală, agenţie), unde aceasta este reprezentată de o bancă corespondentă sau de o agenţie gestionată de terţi. Celelalte locuri sunt considerate auxiliare. Această clasificare joacă un rol esenţial pentru operaţiunile de încasare şi scontare a efectelor de comerţ. În România există o singură piaţă bancară.
13719.    Piaţa bursieră – Piaţă reprezentată în România de Bursa de Valori Bucureşti, instituţie cu personalitate juridică, asigurând publicului, prin activitatea intermediarilor autorizaţi, sisteme, mecanisme şi proceduri adecvate pentru efectuarea continuă, ordonată, transparentă şi echitabilă a tranzacţiilor cu valori mobiliare şi care constituie piaţa oficială şi organizată pentru negocierea valorilor mobiliare admise la cotă, oferind economiilor investite în ele garanţie morală şi securitate financiară prin măsurarea continuă a lichidităţii respectivelor valori mobiliare.
13720.    Piaţa cash – Cash market; piaţa pentru marfa efectivă ce cuprinde piaţa cu livrare imediată (piaţa spot) şi piaţa cu livrare la termen (piaţa forward).
13721.    Piaţa continuă – Sistem de tranzacţii bursiere de specificul căruia este realizarea unei succesiuni de cursuri pentru acelaşi titlu de-a lungul şedinţei de bursă.
13722.    Piaţa creanţelor – Piaţa deschisă organizată pentru vânzarea sau achiziţia creanţelor (L 357/ 2005).
13723.    Piaţa Deal – Este piaţa auxiliară celei Regular, de negociere, în care valorile mobiliare se tranzacţionează pe blocuri de tranzacţionare şi pentru care BVB stabileşte o valoare minimă a tranzacţiei. Variaţia maximă a preţului ordinelor de bursă în piaţa Deal se raportează la preţul de referinţă din piaţa principală (piaţa Regular).
13724.    Piaţa extrabursieră – Piaţă reprezentată de sistemul de tranzacţionare RASDAQ (piaţa RASDAQ, piaţa OTC – “over the counter”). Această piaţă este mai mare decât cea bursieră datorită numărului de emisiuni de valori mobiliare tranzacţionate, şi reprezintă o reţea de calculatoare automatizată între intermediarii de tranzacţii (societăţile de valori mobiliare).
13725.    Piaţa financiară – Piaţa de capital.
13726.    Piaţa la disponibil – Piaţa în care se negociază oferte şi se efectuează tranzacţii pentru încheierea contractelor spot şi forward (L 357/ 2005).
13727.    Piaţa lichidă – O piaţă organizată de valori mobiliare în care valoarea actualizată a unei valori mobiliare poate fi determinată, iar plata pentru valoarea nominală poate fi încasată prompt şi în condiţii de siguranţă.
13728.    Piaţa licitaţiilor – Piaţa deschisă organizată pentru vânzarea/ achiziţia de mărfuri, servicii sau lucrări ce necesită specificaţii tehnice pentru a fi identificabile şi vandabile (L 357/ 2005).
13729.    Piaţa Odd Lot – Piaţă auxiliară celei Regular, de tip “order driven”, în care valorile mobiliare se tranzacţionează în cantităţi mai mici decât un bloc de tranzacţionare; variaţia maximă a preţurilor ordinelor de bursă Odd Lot se raportează la preţul de referinţă din piaţa principală (Regular).
13730.    Piaţa organizată de valori mobiliare – Orice sistem reglementat de tranzacţionare de valori mobiliare autorizat şi supravegheat de CNVM (Bursa de Valori Bucureşti şi piaţa RASDAQ).
13731.    Piaţa primară – Piaţa pe care se vând şi/ sau de cumpără titluri nou emise, permiţându-se astfel finanţarea agenţilor economici. Este un mijloc de distribuire a titlurilor de către utilizatorii de fonduri, şi de plasament în titluri din partea deţinătorilor de fonduri.
13732.    Piaţa RASDAQ – Sistem electronic de tranzacţionare a valorilor mobiliare, reglementat şi controlat de ANSVM, bazat pe concurenţa dintre diverşi formatori de piaţă. Piaţa RASDAQ sau piaţa extrabursieră asigură tranzacţionarea acţiunilor distribuite în urma Programului de Privatizare în Masă, neînscrise la cota Bursei de Valori Bucureşti.
13733.    Piaţa Regular – Piaţa principală de tip “order driven”, în care valorile mobiliare se tranzacţionează pe blocuri de tranzacţionare şi care determină preţul de referinţă al valorilor mobiliare.
13734.    Piaţa secundară – Piaţa organizată care funcţionează conform autorizării şi sub supravegherea CNVM, unde se tranzacţionează titluri deja emise către cei ce beneficiază de drepturile consacrate de aceste titluri.
13735.    Piaţa subscripţiei – Plata titlurilor subscrise cu ocazia unor emisiuni.
13736.    Piaţa titlurilor financiare – Totalitatea operaţiunilor cu active financiare nebancare; este compusă din piaţa primară şi piaţa secundară (securities market).
13737.    Piaţa titlurilor necotate – Piaţă secundară pentru titlurile financiare care nu sunt incluse la cota oficială a bursei; poate fi o secţiune distinctă în cadrul bursei de valori sau o piaţă “la ghişeu” (OTC) (unlisted securities market).
13738.    Piaţa Unlisted – Piaţa principală a valorilor mobiliare care nu sunt înscrise la cota BVB, de tip “order driven”; această piaţă nu are pieţe auxiliare asociate.
13739.    Piaţa valutară (în devize) – Expresie prin care se desemnează în mod generic ansamblul tranzacţiilor prompte (la vedere) şi la termen având ca obiect schimbul de valute (liber convertibile) şi de devize; piaţă unde se negociază devizele, în mod obişnuit într-o bursă de valori şi bănci sau case de schimb ce sunt profilate pe operaţii cu valute în strânsă legătură cu ele. Fiind în contact cu mai multe pieţe financiare agenţii de schimb efectuează tranzacţii direct, cu toate mijloacele tehnice existente.
Piaţa pe care se efectuează operaţiuni de schimb valutar de către intermediarii pieţei valutare (Reg. BNR 1/ 2004).
13740.    Piaţa valutară interbancară – Acel segment al pieţei valutare în cadrul căruia operaţiunile de schimb valutar se realizează exclusiv între instituţiile de credit ca intermediari ai pieţei valutare, atât în nume propriu, cât şi în contul clienţilor, precum şi între acestea şi banca centrală (Reg. BNR 1/ 2004).
13741.    Piaţă – Totalitatea relaţiilor şi condiţiilor generale legate de actele de vânzare cumpărare, împreună cu fenomenele legate de manifestarea ofertei şi cererii de mărfuri; locuri, instituţii sau alte amenajări unde au loc frecvent schimburi de bunuri şi servicii; locul unde se întâlneşte cererea cu oferta.
13742.    Piaţă a cumpărătorului – O piaţă este a cumpărătorului dacă oferta de titluri, devize, mărfuri, etc. este suficient de importantă pentru ca respectivii cumpărători să poată exercita o presiune asupra cursurilor, pentru ca nivelurile cotaţiilor să scadă.
13743.    Piaţă a titlurilor necontate – Piaţa secundară pe care se vând şi se cumpără titluri financiare care nu sunt incluse la cota oficială a bursei.
13744.    Piaţă a vânzătorului – O piaţă este a vânzătorului atunci când cererea este suficient de mare pentru ca vânzătorii să poată determina creşterea cursurilor.
13745.    Piaţă activă – O piaţă în cadrul căreia sunt îndeplinite toate condiţiile următoare: a. elementele comercializate pe piaţă sunt omogene, b. se pot găsi în orice moment cumpărători şi vânzători şi c. preţurile sunt accesibile publicului (IAS 36.6, IAS 38.8).
“Active market”; la bursă, piaţa caracterizată printr-un volum mare de tranzacţii pentru un anumit titlu, obligaţie sau marfă.
13746.    Piaţă adiacentă – Este acea piaţă a unui produs sau a unui serviciu situată direct în amonte ori în aval de piaţa în cauză (L 346/ 2004).
13747.    Piaţă bursieră – Piaţă secundară.
13748.    Piaţă centralizată de certificate verzi – Cadrul de desfăşurare a tranzacţiilor cu certificate verzi între participanţii la piaţă, organizat şi administrat de societatea desemnată de lege (S.C. „Opcom” S.A.), pe baza unor reguli specifice (OANAF 62/ 2009).
13749.    Piaţă continuă – Sistem de tranzacţii bursiere în care se înregistrează o succesiune de cursuri pentru acelaşi titlu de-a lungul şedinţei de bursă. Principiul acestei pieţe este executarea ordinelor în timp real şi cotarea de cursuri diferite de-a lungul întregii zile. De regulă, aceste pieţe publică patru cursuri zilnic: de deschidere, maximul zilei, minimul zilei şi cursul de deschidere (continuous market).
13750.    Piaţă cu lichidare lungă – Denumire dată pieţei la termen în Franţa.
13751.    Piaţă de aucţiune – Sistem de tranzacţii în care titlurile financiare sunt vândute şi cumpărate în incinta unei săli de negociere, unde tranzacţiile se realizează prin confruntarea directă a cererii cu oferta, în mod public, cu participarea unor persoane abilitate, agenţii de bursă (auction market).
13752.    Piaţă de capital – Piaţă a tranzacţiilor cu titluri financiare emise de către stat şi societăţi pe acţiuni; totalitatea tranzacţiilor cu titluri financiare pe termen lung; totalitatea tranzacţiilor cu active financiare nebancare (capital market); piaţa titlurilor financiare; piaţă financiară; totalitatea operaţiunilor cu active financiare; loc (teoretic) de întâlnire a ofertei cu cererea de capitaluri pe termen mediu şi lung.
13753.    Piaţă de capital secundară – Componentă a pieţei de capital pe care se vând şi se cumpără titluri financiare (titluri de valoare) pentru ca deţinătorii lor actuali să-şi poată redobândi capitalul investit înainte de termenul prestabilit în acest scop.
13754.    Piaţă de capitaluri – Denumire generică dată ansamblului de relaţii şi operaţii pe care le generează cererea şi oferta de capital pentru plasamentele pe termen lung; denumire generică dată acţiunilor şi obligaţiunilor.
13755.    Piaţă de capitaluri primară – Componentă a pieţei titlurilor financiare pe care are loc plasarea noilor emisiuni de titluri (acţiuni şi obligaţiuni) făcute de societăţi comerciale abilitate în acest sens, cu scopul de a-şi procura lichidităţi băneşti.
13756.    Piaţă de mărfuri – Concept economic având conţinut complex şi exprimând în mod sintetic totalitatea tranzacţiilor de vânzare-cumpărare perfectate într-un spaţiu geografic determinat.
13757.    Piaţă de negocieri – Sistem de tranzacţii în care titlurile financiare sunt vândute şi cumpărate direct de către societăţile financiare care acţionează în calitate de creatori de piaţă, menţinând stocuri de titluri şi făcând operaţiuni în cont propriu (negociated market); piaţă interdealeri.
13758.    Piaţă externă – Denumire generică dată oricărei pieţe care se află în exteriorul frontierelor naţionale ale statului de referinţă.
13759.    Piaţă financiară – Totalitatea operaţiunilor/ tranzacţiilor cu active financiare bancare şi nebancare (financial market); piaţa titlurilor financiare; piaţă de capital.
13760.    Piaţă intermitentă – Sistem de tranzacţii bursiere în care cursul se stabileşte prin fixarea unui preţ de echilibru la o oră precizată (call market).
13761.    Piaţă “la ghişeu” – Piaţă de negocieri unde se tranzacţionează titluri financiare ca nu sunt cotate la bursele de valori; piaţă OTC (Over the counter).
13762.    Piaţă largă – Un titlu are o piaţă largă dacă face obiectul unor tranzacţii continue şi, întrucât vânzătorul sau cumpărătorul pot fi găsiţi fără dificultate, cursul său nu are fluctuaţii mari.
13763.    Piaţă liberă – Piaţă în afara bursei.
13764.    Piaţă mixtă – O piaţă la disponibil incipientă; piaţa mixtă se organizează ori de câte ori se urmăreşte trecerea unei mărfi de pe piaţa licitaţiilor pe piaţa de disponibil. Piaţa mixtă prezintă atât caracteristici ale pieţei la disponibil, cât şi ale celei a licitaţiilor, administrată de bursa de mărfuri pentru o perioadă de timp (L 357/ 2005).
13765.    Piaţă mondială – Expresie ce desemnează ansamblul de relaţii care se stabilesc ca urmare a tranzacţiilor comerciale convenite între producători şi consumatorii din ţări diferite şi în desfăşurarea şi realizarea cărora sunt angajate economiile naţionale din diferite ţări.
13766.    Piaţă monetară – Denumire generică dată totalităţii operaţiunilor având ca obiect vânzarea-cumpărarea de monedă naţională sau străină sau de titluri de credit pe termen scurt efectuate de către bănci zilnic, cu finalitatea echilibrării plăţilor şi încasărilor scadente, precum şi ansamblul de relaţii economico-financiare şi juridice pe care acestea le generează.
Piaţă în care instituţiile financiare iau sau dau cu împrumut fonduri pe termen scurt. În afara pieţelor naţionale există europieţe, etc.
13767.    Piaţă perfect concurenţială – O piaţă cu mulţi cumpărători şi vânzători, neavând vreo influenţă notabilă asupra preţului; în felul acesta, fiecare cumpărător şi fiecare vânzător este un receptor de preţ.
13768.    Piaţă primară – Componentă a pieţei titlurilor financiare, pe care se vând şi se cumpără titluri nou emise, permite pe de o parte mobilizarea de capital pentru utilizatorii de fonduri prin emisiune de titluri (care rezultă dintr-o emisiune), iar pe de altă parte, plasarea de fonduri în titluri de către public (investitori) (primary market). Mai târziu, respectivele titluri pot fi/ vor fi tranzacţionate pe piaţa secundară.
13769.    Piaţă reglementată – În cazul unei pieţe situate într-un stat membru este un sistem multilateral, administrat de către un operator de piaţă, ce reuneşte sau facilitează reunirea unor terţe părţi care achiziţionează sau vând instrumente financiare (în cadrul sistemului şi în concordanţă cu regulile nediscreţionare ale acestuia) într-o manieră ce rezultă din contract, în conformitate cu instrumentele financiare admise să fie tranzacţionate cu respectarea acestor reguli sau sisteme, şi care este autorizat de către autoritatea competentă din statul membru şi funcţionează în conformitate cu cerinţele autorităţii competente din statul membru; b. în cazul unei pieţe situate într-un stat terţ reprezentând o piaţă financiară recunoscută de statul membru de origine al asigurătorului, care îndeplineşte cerinţe asemănătoare. Orice instrumente financiare tranzacţionate pe această piaţă trebuie să fie de o calitate comparabilă cu cea a instrumentelor tranzacţionate în cadrul pieţelor reglementate sau în cadrul pieţelor din statul membru respectiv (L 32/ 2000).
13770.    Piaţă restrânsă – O piaţă este restrânsă atunci când un titlu nu face obiectul unor tranzacţii continue sau dacă numărul de titluri disponibile este limitat. Ordine de cumpărare sau vânzare de mari dimensiuni antrenează în acest caz fluctuaţii importante.
13771.    Piaţă secundară – Componentă a pieţei de capital, pe care se vând/ cumpără titluri financiare după ce acestea au fost emise către investitorii originari (secondary market); cunoaşte două forme: burse de valori şi pieţe “la ghişeu” (OTC); piaţă pe care se negociază titlurile care nu figurează pe lista cotaţiilor oficiale.
13772.    Piaţă spot – Denumire generică dată pieţei pentru marfa efectivă a cărei livrare este imediată făcându-se contra bani gheaţă.
13773.    PIB – “Produs Intern Brut”, totalitatea (valoarea totală) bunurilor şi serviciilor finale produse de un stat (toate entităţile economice din interiorul unei ţări) într-un an fiscal (există şi consideraţii trimestriale şi semestriale) sau calendaristic cu resurse de care dispune ţara, indiferent de cine le posedă (are ca indicator alternativ PNB – Produs Naţional Net, fără a reprezenta acelaşi indicator deoarece acesta nu ţine cont de localizarea resurselor). Se poate calcula în preţurile perioadei curente (PIB nominal) sau în preţurile unei perioade anterioare, denumită perioadă de bază (PIB în preţuri constante; PIB real) (gross domestic product).
13774.    PIB potenţial – Nivelul PIB real care poate fi produs de economie fără a genera presiuni inflaţioniste. PIB potenţial este determinat pe termen lung de factori fundamentali; organizarea economiei, capacitatea productivă a economiei determinată de tehnologie şi factori demografici ce afectează forţa de muncă etc.
13775.    PIBOR – Paris Interbank Offered Rate, denumire dată ratei medii a dobânzilor acordată (oferită) de principalele bănci comerciale franceze celor mai buni clienţi ai lor.
13776.    Pierdere contabilă – Pierdere rezultată dintr-o depreciere a posturilor de activ sau o reapreciere a posturilor de pasiv.
13777.    Pierdere de curs – Pierdere survenită prin cumpărarea unui titlu şi revânzarea sa la un curs inferior.
13778.    Pierdere din depreciere – Diferenţa dintre valoarea contabilă şi valoarea recuperabilă a unui activ (IAS 16.6, IAS 36.6, IAS 38.8).
13779.    Pierderi – Diminuări ale beneficiilor economice şi, din acest punct de vedere, nu diferă ca natură de alte tipuri de cheltuieli (F 79).
13780.    Pierderi datorate debitorilor – Pierderi suportate de un creditor datorate debitorilor săi, prin faliment, insolvabilitate, dispariţie.
13781.    Pierderi economice – Înseamnă orice costuri suplimentare suportate de un agricultor drept rezultat al unor măsuri excepţionale întreprinse de acesta cu scopul reducerii aprovizionării pieţei în cauză sau orice pierdere substanţială care afectează producţia (Reg. CEE 73/ 2009).
13782.    Piese de schimb esenţiale – Piese care sunt a. componente în absenţa cărora nu se poate asigura funcţionarea corectă a produselor denumite generic “echipament, maşină, aparat sau vehicul” şi puse în liberă circulaţie sau exportate anterior b. caracteristice acestor mărfuri şi c. destinate pentru întreţinerea curentă şi înlocuirea unor piese de acelaşi tip care s-au deteriorat sau au devenit inutilizabile (Reg. CEE 2454/ 92).
13783.    Pietre preţioase – Minerale cu duritate mare (mai mare de 7) cu care se pot face numai operaţiunile prevăzute de lege.
Prin pietre preţioase se înţeleg: diamantele, briliantele, rubinele, safirele, smaraldele şi perlele naturale (Decret 244/ 1978).
13784.    Pietre semipreţioase – Prin pietre semipreţioase se înţeleg: topazul, spinelul, alexandritul, crisoberilul, acvamarinul, granatul, almandinul, zirconul, agatul, ametistul şi alte asemenea pietre naturale a căror duritate este mai mare de şapte (Decret 244/ 1978).
13785.    Pieţe financiare offshore – Acele centre în care legislaţia economică şi fiscală prezintă avantaje apreciabile pentru fondurile de plasament.
13786.    Piggy Back – “Spatele porcuşorului”; promovarea unui (nou) produs oferit gratuit clientului care a achiziţionat o anumită cantitate de marfă.
13787.    Pilă atomică – Reactor nuclear.
13788.    Pilot comandant – Pilotul responsabil cu comanda şi siguranţa aeronavei pe durata zborului. Calitatea de comandant de aeronavă începe din momentul încredinţării misiunii şi se păstrează până la terminarea acesteia. Comandantul aeronavei civile care remorchează alte aeronave este comandantul acestora până la declanşarea lor (Codul aerian 1997).
13789.    PIN – Număr de identificare personal (Personal Identification Number); număr unic alocat de către emitentul titularului de card şi care îi conferă acestuia din urmă siguranţă în accesarea terminalului bancar şi care previne utilizarea cardului de către persoane neautorizate.
“Produs Intern Net”; reprezintă PIB minus amortizarea capitalului fix. Se mai numeşte şi PNN – Produs Naţional Net.
13790.    Pirateria – Infracţiune ce face parte din grupul infracţiunilor contra patrimoniului privat sau public şi constă în jefuirea prin acte de violenţă săvârşite în scopuri personale, de echipajul sau pasagerii unei nave împotriva persoanelor sau bunurilor ce se găsesc pe acea navă ori împotriva altei nave, dacă navele se află în marea liberă sau într-un loc care nu este supus jurisdicţiei nici unui stat (art. 212 C.Pen.).
13791.    Pirotehnician – Persoana care are cunoştinţele de specialitate, autorizată să manipuleze şi/ sau să utilizeze articole pirotehnice de divertisment din categoria 4, articole pirotehnice de scenă din categoria T2 şi/ sau alte articole pirotehnice din categoria P2, definite potrivit legii. Această persoană este considerată a fi autorizată, de asemenea, să manipuleze şi/ sau să utilizeze articole pirotehnice de divertisment din categoriile 2 şi 3, precum şi articole pirotehnice de scenă din categoria T1 (H.G. 612/ 2010).
13792.    Pit – Groapă; zonă (segment spaţial) în incinta bursei formată din câteva trepte coborând în interior, ce include un perimetru de câteva zeci de metri pătraţi, destinată, în special, tranzacţiilor futures şi cu opţiuni.
13793.    Plafon de compensare – Nivelul maxim al compensaţiei pentru fiecare investitor.
13794.    Plafon de credit – Contract între o bancă şi clientul ei prin care i se stabileşte o limită a creditului acordat; măsură unilaterală luată de către o bancă prin care stabileşte plafoanele de credit ce ar putea fi acordate clienţilor săi.
13795.    Plafon de garantare – Nivelul maxim al garantării per deponent garantat şi per instituţie de credit, stabilit conform legii (OG 39/ 1996).
13796.    Plafonare a creditului – Fixarea unui plafon sau volum maximal al creditului de către stat şi/ sau instituţii financiare pe care băncile sunt obligate să nu-l depăşească, limitându-se volumul creditelor ce pot fi acordate de bănci solicitanţilor.
13797.    Plagiat – Infracţiune ce constă în însuşirea fără drept a paternităţii unei opere de creaţie.
13798.    Plan de afaceri – Structurarea teoretică a tuturor etapelor care trebuie urmate şi cunoaşterea tuturor mijloacelor necesare pentru realizarea efectivă a unei afaceri.
13799.    Plan de analiză şi acoperire a riscurilor – Documentul care cuprinde riscurile potenţiale dintr-o unitate administrativ-teritorială, măsurile, acţiunile şi resursele necesare pentru managementul riscurilor respective (L 307/ 2006).
13800.    Plan de audit – Converteşte strategia de audit într-un plan mai detaliat şi include natura, programarea şi întinderea procedurilor de audit care urmează să fie efectuate de membrii echipei misiunii pentru a obţine suficiente probe de audit adecvate şi suficiente pentru a reduce riscul de audit la un nivel acceptabil de scăzut.
13801.    Plan de gospodărire a apelor pe bazin hidrografic – Instrument de planificare şi aplicare a măsurilor de asigurare a protecţiei şi utilizării durabile a apei în cadrul unu bazin hidrografic (Cod bune practici fermă 2006).
13802.    Plan de lichidare judiciară – Demers procedural reglementat de legea română în cadrul procedurii de lichidare juridică, concretizat în formularea unor propuneri scrise referitoare la lichidarea averii debitorului, în vederea plăţii creditorilor acestuia.
13803.    Plan de reorganizare judiciară – Demers procedural reglementat de legea română în cadrul procedurii de reorganizare judiciară concretizat în formularea unor propuneri scrise de reorganizare a activităţii debitorului în vederea redresării economice a acestuia.
13804.    Plan de servicii personalizat – Modalitatea de programare şi coordonare coerentă a resurselor şi serviciilor individualizate pentru copii/ elevi/ tineri cu CES integraţi în unităţi de învăţământ de masă. Focalizată pe nevoile de dezvoltare ale acestora (Ord. MECTS 5573/ 2011).
13805.    Plan desfăşurat – Plan (de muncă, de activitate) defalcat pe perioade de timp.
13806.    Plan meaning – Expresie ce descrie regula consacrată în dreptul anglo-american (common law) potrivit căreia dacă termenii contractului nu sunt ambigui, aceştia trebuie interpretaţi conform sensului lor evident.
13807.    Plan urbanistic general – Este o documentaţie complexă care se întocmeşte pentru întreg teritoriul intravilan al localităţilor în corelare cu teritoriul administrativ al acestora şi reglementează utilizarea terenurilor şi condiţiile de ocupare a acestora cu construcţii, inclusiv infrastructuri, amenajări şi plantaţii, constituindu-se în suportul pentru realizarea programelor de dezvoltare a localităţilor. Regulamentele locale de urbanism întăresc şi detaliază prevederile planurilor urbanistice generale referitoare la modul concret de utilizare a terenurilor şi de amplasare, dimensionare şi realizare a construcţiilor, amenajărilor şi plantaţiilor, constituindu-se în instrumentul de bază al realizării disciplinei în construcţii (H.G. nr. 525/ 1996).
13808.    Planificare – Implică stabilirea strategiei generale de audit pentru misiune şi elaborarea unui plan de audit pentru a reduce riscul de audit la un nivel acceptabil de scăzut.
13809.    Planificarea strategică – Determinarea obiectivelor şi scopurilor firmei, în ce domenii, centre şi cu ce intensitate se va dezvolta.
13810.    Planul de amenajare a teritoriului judeţean – Este o documentaţie realizată în baza legii, cu caracter director, şi reprezintă expresia spaţială a programului de dezvoltare socio-economică a judeţului. El se corelează cu planul de amenajare a teritoriului naţional, cu planul de amenajare a teritoriului zonal, cu programele guvernamentale sectoriale, precum şi cu alte programe de dezvoltare. Prevederile acestui plan devin obligatorii pentru celelalte planuri de amenajare a teritoriului şi de urbanism care le detaliază. Fiecare judeţ trebuie să deţină acest plan şi să îl reactualizeze periodic, la 5 – 10 ani, în funcţie de politicile şi de programele de dezvoltare ale judeţului (Legea nr. 350/ 2001).
13811.    Planul de amenajare a teritoriului naţional – Este o documentaţie realizată în baza legii, cu caracter director, şi reprezintă sinteza programelor strategice sectoriale pe termen lung şi mediu pentru întreg teritoriul ţării. Este compus din secţiuni specializate şi are prevederi obligatorii pentru celelalte planuri de amenajare a teritoriului care le detaliază. Secţiunile acestui plan sunt reprezentate de: căi de comunicaţie, ape, zone protejate, reţeaua de localităţi, zone de risc natural, turismul şi dezvoltarea rurală (prin lege fiind posibile şi aprobarea altor secţiuni)(Legea nr. 350/ 2001).
13812.    Planul de amenajare a teritoriului zonal – Este o documentaţie realizată în baza legii, cu rol director, şi se realizează în vederea soluţionării unor probleme specifice ale unor teritorii. Aceste teritorii pot fi: a. intercomunale sau interorăşeneşti, compuse din unităţi administrativ-teritoriale de bază, comune şi oraşe; b. interjudeţene, înglobând părţi din judeţe sau judeţe întregi; c. regionale, compuse din mai multe judeţe (Legea nr. 350/ 2001).
13813.    Planul  Naţional de acţiune – Planul prin care se stabilesc ţintele naţionale privind ponderea energiei din surse regenerabile consumată în transporturi, energie electrică, încălzire şi răcire, ţinând seama de efectele măsurilor altor politici privind eficienţa energetică asupra consumului final de energie şi măsurile care trebuie adoptate pentru atingerea respectivelor obiective naţionale globale (L 139/ 2010).
13814.    Planuri (de beneficii ale angajaţilor) de administrare a grupului – O agregare a planurilor cu un singur angajator, combinate pentru a permite angajatorilor participanţi să-şi pună în comun activele în scopuri investiţionale şi pentru a reduce costurile de administrare şi de gestiune a investiţiei, dar revendicările diferiţilor angajatori sunt separate pentru beneficiul unic al propriilor angajaţi (IAS 19.33).
13815.    Planuri (de beneficii) cu mai mulţi angajatori – Planuri de contribuţii determinate (altele decât planurile de stat) sau planuri de beneficii determinate (altele decât planurile de stat) care: a. pun în comun activele cu care au contribuit diferite entităţi care nu se află sub controlul comun şi b. folosesc acele active pentru a asigura beneficii angajaţilor mai multor entităţi, bazându-se pe faptul că atât contribuţia cât şi nivelurile beneficiului sunt determinate fără a se ţine seama de identitatea entităţii care angajează personalul în cauză (IAS 19.7).
13816.    Planuri de beneficii determinate – Planuri de beneficii postangajare, altele decât planurile de contribuţii determinate (IAS 19.7).
13817.    Planuri de beneficii postangajare – Acorduri oficiale sau neoficiale în baza cărora o entitate furnizează unuia sau mai multor angajaţi beneficii postangajare (IAS 19.7).
13818.    Planuri de contribuţii determinate – Planuri de beneficii postangajare în baza cărora o entitate plăteşte contribuţii fixe într-o entitate separată (un fond) şi nu va avea nici o obligaţie legală sau implicită de a plăti contribuţii suplimentare dacă fondul nu deţine suficiente active pentru a plăti toate beneficiile angajaţilor aferente serviciului prestat de angajat în perioadele curente sau anterioare (IAS 19.7, IAS 26.8).
13819.    Planuri de pensii – Acorduri prin care o entitate asigură beneficii angajaţilor ei la sau după terminarea serviciului acestora (fie sub forma unui venit anual, fie ca sumă globală), atunci când astfel de beneficii sau contribuţii ale angajatorului pot fi determinate sau estimate înaintea pensionării din prevederile stipulate într-un document sau din experienţa trecută a entităţii (a se vedea şi planuri de beneficii postangajare) (IAS 26.8).
13820.    Planuri de stat (pentru beneficiile angajaţilor) – Planuri de beneficii ale angajaţilor stabilite prin reglementări care acoperă toate entităţile (sau toate entităţile dintr-o categorie particulară, de exemplu, entităţi dintr-un sector specific de activitate) şi sunt aplicate de autorităţile locale sau naţionale, sau de alt organism (de exemplu, de o agenţie autonomă creată special în acest scop) care nu este supus controlului sau influenţei entităţii raportoare (IAS 19.37).
13821.    Plantaj – Cultura forestieră constituită din arbori proveniţi din mai multe clone sau familii, identificate, în proporţii definite, izolată faţă de sursele de polen străin şi care este condusă astfel încât să producă frecvent recolte abundente de seminţe, uşor de recoltat (L 46/ 2008).
13822.    Plasament – Investiţie; investiţie în titluri financiare (investment); distribuţie; folosirea economiilor în scopul de a obţine venituri, plusvaloare şi cu scopul protecţiei împotriva puterii de cumpărare (se pot distinge plasamente pe termen scurt – piaţa monetară, pe termen mediu şi lung – piaţa de capital, imobiliare, în valori mobiliare, în metale preţioase, în obiecte de artă, etc.).
13823.    Plasament de rezervă – Denumire generică dată acelei părţi din rezervele valutare internaţionale oficiale ale unei ţări care este utilizată pentru plasamente lichide şi rentabile pe piaţa de capital.
13824.    Plasament garantat – Metodă de intermediere a ofertei publice de vânzare prin care intermediarul îşi asumă întregul risc şi se angajează să subscrie sau să cumpere în nume propriu întreaga ofertă, în scopul distribuirii ei către public.
13825.    Plasament internaţional de acţiuni – Emisiune de acţiuni în afara pieţei de capital a ţării unde este domiciliată întreprinderea. Aceste acţiuni sunt deseori numite euroacţiuni, prin analogie cu euroobligaţiunile, deoarece băncile europene participă, în general, la operaţiunea care poate fi efectuată sub formă de cerere de ofertă. Aceasta se aplică şi pentru titluri de participare.
13826.    Plasament ipotecar – Împrumuturi acordate de către bănci pe baza ipotecii imobiliare.
13827.    Plasament în numele minorilor – Plasamente purtătoare de dobândă în titluri simple sau depozite într-o instituţie financiară agreată de autoritatea tutelară. Un plasament în titluri de stat, scrisori de gaj, obligaţiuni de forţă motrice, u depozit de economii reprezintă plasamente „pupillaire” (în numele minorilor).
13828.    Plasament privat – Operaţiune de punere în vânzare de titluri financiare în favoarea unui număr determinat de investitori sau către un investitor instituţional.
Vânzarea de către emitent a întregii emisiuni de valori mobiliare unui număr de maximum 35 de investitori sofisticaţi, rezidenţi şi nerezidenţi în România, în condiţiile contactării a maximum 100 de persoane determinate pe baza unor criterii prestabilite şi în conformitate cu reglementările specifice ale CNVM.
Plasamente de recunoaştere a datoriei pe termen mediu a debitorilor străini (notes). Aceste operaţiuni sunt condiţionate de obţinerea unei autorizaţii de la Banca Naţională; emisiuni de obligaţiuni pe termen scurt, mediu şi lung care nu fac obiectul unei subscripţii publice.
13829.    Plasament public – Ofertă publică.
13830.    Plasament secundar privat – Vânzarea de către un proprietar existent, a cel puţin 1 % din valorile mobiliare de acelaşi tip şi clasă aflate în circulaţie ale unui emitent unui număr de maximum 35 de investitori, în condiţiile contactării a minimum 100 de persoane determinate pe baza unor criterii prestabilite şi în conformitate cu prevederile specifice ale CNVM.
13831.    Plasă – Reţeaua de fibre textile care are următoarele elemente caracteristice şi dimensionale de gabarit: diametrul firului (mm), mărimea laturii ochiului (mm), structura (tex), lungime şi lăţime (O.U.G. nr. 23/ 2008).
13832.    Plasă de tip monofilament – Plasă formată din fibre polimerice netorsionate (O.U.G. nr. 23/ 2008).
13833.    Plata cheltuielilor – Faza din procesul execuţiei bugetare, reprezentând actul final prin care instituţia publică achită obligaţiile sale faţă de terţi (L 500/ 2002; L 273/ 2006).
13834.    Plată – Modalitate de stingere a unei obligaţii prin executarea voluntară a prestaţiei datorate.
13835.    Plată cash – Expresie prin care se desemnează plata imediată, în numerar, a preţului stipulat într-un contract.
13836.    Plată directă – Transferul direct din contul Autorităţii de certificare şi plată în contul beneficiarului al sumelor reprezentând prefinanţare şi/ sau rambursarea cheltuielilor eligibile, precum şi restituirea de la bugetul de stat a sumelor pentru finanţarea contravalorii taxei pe valoarea adăugată plătite, aferentă cheltuielilor eligibile efectuate în cadrul proiectelor finanţate din instrumente structurale (OUG nr. 64/ 2009).
Înseamnă o plată acordată direct agricultorilor în cadrul uneia din schemele de sprijin pentru venit enumerate de prevederile în vigoare (Reg. CEE 73/ 2009).
13837.    Plată indirectă – Transferul, prin intermediul Unităţii de plată, în contul beneficiarului, al sumelor reprezentând prefinanţarea şi/ sau rambursarea cheltuielilor eligibile, precum şi restituirea de la bugetul de stat a sumelor pentru finanţarea taxei pe valoarea adăugată plătite, aferentă cheltuielilor eligibile efectuate în cadrul proiectelor finanţate din instrumente structurale (OUG nr. 64/ 2009).
13838.    Plată prin compensaţie – Lucrare de mărfuri a căror plată se face printr-o contraprestaţie, deci printr-o livrare de marfă în contrapartidă.
13839.    Platforme descoperite – Platforme de încărcare care nu au o suprastructură sau au una incompletă care are aceeaşi lungime şi lăţime a bazei ca a containerului şi sunt echipate cu piese ce au colţuri superioare şi inferioare dispuse în laturile platformei pentru a permite utilizarea aceloraşi dispozitive de amarare şi de ridicare ca pentru containere (Legea 86/ 2006 – Codul Vamal).
13840.    Plătibil în avans – Expresie indicând că dobânda este plătibilă la sfârşitul unei perioade (an, semestru, etc.).
13841.    Plătitor – Este debitorul sau persoana care în numele debitorului, conform legii, are obligaţia de a plăti sau de a reţine şi de a plăti, după caz, impozite, taxe, contribuţii, amenzi şi alte sume datorate bugetului general consolidat. Pentru persoanele juridice cu sediul în România, care au sedii secundare, plătitor de obligaţii fiscale este persoana juridică, cu excepţia impozitului pe venitul in salarii, pentru care plata impozitului se face, potrivit legii, de către sediile secundare ale persoanei juridice (C.Proc.Fiscală).
Persoana fizică sau juridică care, după caz, reţine şi virează contribuţia individuală de asigurări sociale
Reprezintă persoana fizică sau juridică care este titularul unui cont de plăţi şi care autorizează un ordin de plată din acel cont de plăţi sau, în cazul în care nu este vorba de un cont de plăţi, persoana fizică sau juridică care dă un ordin de plată (Directiva 2007/64/CE).
13842.    Plătitor al creanţelor bugetare rezultate din nereguli – Este persoana juridică sau fizică stabilită debitor prin titlul de creanţă (OG 79/ 2003).
13843.    Plătitor al obligaţiei fiscale – Este debitorul sau persoana care în numele debitorului, conform legii, are obligaţia de a plăti sau de a reţine şi de a plăti, după caz, impozite, taxe, contribuţii, amenzi şi alte sume datorate bugetului general consolidat. Pentru contribuabilii care au sedii secundare, plătitor de obligaţii fiscale este contribuabilul, inclusiv pentru impozitul pe venitul din salarii datorat de salariaţii care îşi desfăşoară activitatea la sediile secundare înregistrate fiscal, potrivit legii, ca plătitoare de salarii şi venituri asimilate salariilor (OG 92/ 2003).
13844.    Plăţi internaţionale – Plăţi pe care le implică derularea raporturilor de comerţ internaţional, plătitorii şi beneficiarii lor fiind resortisanţi ai unor ţări diferite.
13845.    Plăţi internaţionale efective – Plăţi internaţionale a căror efectuare presupune remiterea de aur şi de valută efectivă (bancnote, cecuri de călătorie, etc.).
13846.    Plăţi în cursul perioadei de referinţă – Plăţi pentru un an calendaristic dat (Reg. CEE 73/ 2009).
13847.    Plăţi minimale de leasing – Plăţi de-a lungul duratei contractului de leasing pe care locatarul va fi sau poate fi obligat să le efectueze, excluzând chiria contingentă, costurile serviciilor şi impozitele pe care locatorul le va plăti şi se vor rambursa acestuia, împreună cu: a. pentru locatar – orice sume garantate de locatar sau de o parte afiliată locatarului sau b. pentru locator – orice valoare reziduală garantată locatorului fie de către locatar, de o parte afiliată locatarului sau de o terţă parte, fără legătură cu locatorul, care este capabilă din punct de vedere financiar să onoreze obligaţiile garanţiei. Totuşi, dacă locatarul are o opţiune de a cumpăra bunul la un preţ estimat a fi suficient de scăzut faţă de valoarea justă la data la care opţiunea devine executabilă, încât la începutul contractului de leasing, există certitudinea rezonabilă că opţiunea va fi exercitată, atunci plăţile minime de leasing includ plăţile minime exigibile pe durata contractului de leasing până la data previzionată pentru exercitarea opţiunii de cumpărare, precum şi plata necesară pentru exercitarea acestei opţiuni (IAS 17.4).
13848.    Plăţi pentru un an calendaristic dat – Înseamnă plăţi acordate sau care urmează să fie acordate pentru anul sau anii în acuză, inclusiv toate plăţile care trebuie acordate pentru alte perioade care încep în cursul anului sau anilor caracteristici respectivi; plăţi în cursul perioadei de referinţă (Reg. CEE 73/ 2009).
13849.    Plăţi prin credit internaţional – Plăţi internaţionale concretizate în operaţiuni prin care o persoană fizică sau juridică (creditorul) pune la dispoziţia altei persoane dintr-o altă ţară (debitorul) un bun evaluat în valută, sau o sumă de bani în valută, urmând ca această valoare împrumutată să fie rambursată creditorului de către debitor după un anumit timp, la data fixată ca scadenţă sau ca termen de rambursare.
13850.    Plăţi prin decontare internaţională – Plăţi internaţionale efectuate prin transfer bancar; plăţi internaţionale.
13851.    Plăţi progresive – Avans.
13852.    Plăţi restante – Sume datorate şi neachitate care au depăşit termenul de plată prevăzut de actele normative sau de contract/ factură. Pentru sumele datorate şi neachitate, reeşalonate la plată, cu acordul părţilor, se modifică termenul de plată în mod corespunzător (O.G. 63/ 2010) (Legea nr. 273 din 2006).
13853.    Plângere – Reprezintă încunoştinţarea făcută de o persoană sau de o organizaţie publică căreia i s-a cauzat o vătămare prin infracţiune (art. 222 C.Proc.Pen.).
13854.    Plângere prealabilă – Cerere/ plângere prin care se solicită autorităţii publice emitente sau celei ierarhic superioare, după caz, reexaminarea unui act administrativ cu caracter individual sau normativ, în sensul revocării sau modificării acestuia (L 554/ 2004).
13855.    Plângerea împotriva măsurilor şi actelor de urmărire penală – Potrivit legii orice persoană poate face plângere împotriva măsurilor şi actelor de urmărire penală, dacă prin aceasta s-a adus o vătămare intereselor sale legitime, precum şi împotriva măsurilor referitoare la începerea urmăririi penale (art. 275 C.Proc.Pen.).
13856.    Plângerea împotriva procesului verbal – Potrivit legii, împotriva procesului verbal de constatare a contravenţiilor prin care s-a aplicat sancţiunea amenzii se poate face plângere în termen de 15 zile de la comunicarea acesteia (L 61/ 1990).
13857.    Plângerea prealabilă – Instituţie de drept penal, condiţie de tragere la răspundere penală în cazul infracţiunilor pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale este condiţionată de introducerea unei plângeri prealabile de către persoana vătămată, lipsa ei înlătură răspunderea penală, iar în plan procesual penal este op cauză care împiedică punerea în mişcare sau exercitarea acţiunii penale (art. 131 C.Pen.).
13858.    Plebiscit – Consultarea cetăţenilor de către conducerea unui stat în legătură cu unele probleme importante la care urmează să se răspundă prin da sau nu; votul populaţiei cu privire la statutul său internaţional.
13859.    Pluralitatea de infracţiuni – Situaţie de fapt când o persoană săvârşeşte două sau mai multe infracţiuni, înainte de a fi condamnată pentru vreuna din ele, sau săvârşeşte din nou o infracţiune după ce a intervenit o hotărâre de condamnare (art. 32 C.Pen.).
13860.    Pluralitatea de infractori – Participaţia penală; săvârşirea unei infracţiuni de mai multe persoane a căror contribuţii sunt diferite (autori, instigatori, complici)(art. 23 C.Pen.).
13861.    PNB – Produsul Naţional Brut, indicator alternativ în raport cu PIB (Produsul Intern Brut), care reprezintă valoarea bunurilor şi serviciilor finale (producţiei finale) produse (realizate de agenţii economici naţionali pe teritoriul ţării şi în străinătate) într-un an; exprimă valoarea producţiei realizate din resursele de care dispun agenţii economici rezidenţi în ţară, indiferent unde se află aceste resurse (PIB exprimă valoarea producţiei realizate cu resurse de care dispune ţara, indiferent de cine le posedă). PNB se calculează prin adăugarea la PIB a soldului veniturilor factorilor de producţie în raport cu străinătatea (salarii, profit, rente, dobânzi, dividende) (gross national product).
13862.    Politică comercială – Segment al politicii economice vizând ansamblul relaţiilor comerciale externe ale unui stat.
13863.    Politică comercială promoţională – Segment al politicii comercial ce se defineşte prin totalitatea măsurilor adoptate de către stat şi de către firme în vederea impulsionării exporturilor.
13864.    Politică de mediu – Înseamnă intenţiile globale/ scopurile generale şi principiile de acţiune/ orientarea unei organizaţii în ceea ce priveşte performanţa sa de mediu/ mediul, astfel cum sunt exprimate oficial de către conducerea la cel mai înalt nivel a organizaţiei, inclusiv respectarea tuturor cerinţelor legale aplicabile în materie de mediu, precum şi angajamentul în sensul îmbunătăţirii continue a performanţei de mediu (a rezultatelor obţinute în ceea ce priveşte mediul). Această politică oferă un cadru de acţiune şi de stabilire şi revizuire a obiectivelor generale şi specifice şi a ţintelor de mediu (Reg. CE 1221/ 2009; Reg. CE 761/ 2001).
13865.    Politică de plasament – Strategia şi totalitatea directivelor referitoare la plasamentul de capitaluri în funcţie de obiectivele fixate (securitate, randament, plusvaloare, lichidităţi, etc.).
13866.    Politică monetară – Ansamblu de acţiuni adoptate de stat prin care autorităţile monetare (banca centrală, trezoreria, etc.) coordonează utilizarea ofertei de monedă (reglarea emisiunii şi circulaţiei monetare/ cantitatea de monedă în circulaţie), respectiv a oportunităţilor de creditare (nivelul ratelor dobânzilor, cursurile de schimb valutar şi alţi indicatori economico-monetari) de către banca centrală pentru a asigura stabilitatea preţurilor, ocuparea integrală a forţei de muncă şi o creştere economică acceptabilă (stimularea activităţii economice) în vederea realizării obiectivelor generale ale politicii economice (echilibru între masa monetară şi nevoile de bani ale economiei).
13867.    Politică monetară expansionistă – Conduită a politicii monetare care are ca efect accelerarea ritmului d creştere a cererii agregate şi posibila amplificare a presiunilor inflaţioniste (expansionary monetary policy).
13868.    Politică monetară restrictivă – Conduită a politicii monetare care provoacă o temperare a dinamicii cererii agregate în scopul decelerării inflaţiei (contractionary monetary policy).
13869.    Politică open market (piaţă deschisă) – Totalitatea tranzacţiilor efectuate de o bancă centrală pentru a acţiona asupra masei monetare şi a stabiliza nivelul ratei dobânzii. Această politică constă în vânzarea şi cumpărarea de titluri pe termen scurt (bonuri de tezaur, obligaţiuni, etc.) de către banca centrală.
13870.    Politică valutară – Concept ce subsumează totalitatea măsurilor, normelor legale şi a instrumentelor utilizate de către stat sau de banca centrală pentru a asigura menţinerea, creşterea sau scăderea cursului de schimb al monedei naţionale.
13871.    Politică vamală – Componentă semnificativă a politicii comerciale a unei ţări care subsumează principiile şi normele legale care fundamentează reglementarea modului de intrare şi ieşire a mărfurilor şi serviciilor pe teritoriul vamal al unei ţări, precum şi taxele vamale ori de altă natură percepute asupra operaţiunilor de import şi de export.
13872.    Politici contabile – Principiile specifice, bazele, convenţiile, regulile şi practicile specifice adoptate de o entitate la întocmirea şi prezentarea situaţiilor financiare (IAS 8.5).
13873.    Politici de dezvoltare – Mijloacele politico-administrative, organizatorice şi financiare, utilizate în scopul realizării unei strategii (Legea nr. 350/ 2001).
13874.    Poliţă – Înscris emis de o persoană fizică sau juridică, prin care se atribuie posesorului acesteia un drept de creanţă asupra unei sume de bani ce va fi onorată de către debitor la scadenţă.
13875.    Poliţă de asigurare – Înscris care certifică încheierea contractului de asigurare, dovedind totodată garanţia asumată de asigurător că o eventuală pagubă cauzată de avarierea sau pierderea mărfii (cu ocazia transportului) pe parcursul asigurat va fi suportată de societatea de asigurare.
13876.    Poliţă de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD) - Înscrisul ce atestă încheierea contractului de asigurare a locuinţei, în temeiul căruia asigurătorul se obligă să plătească asiguratului despăgubirea totală sau parţială pentru prejudiciile produse locuinţei ca urmare a producerii riscului asigurat, în condiţiile şi în limitele stabilite de legislaţia în vigoare şi, după caz, ale celorlalte clauze înscrise în poliţă sau în contractul de asigurare (L 260/ 2008).
13877.    Poliţă de asigurare restrictivă – O poliţă de asigurare emisă de un asigurator care nu este parte afiliată (aşa cum este definită de IAS 24 – Prezentarea informaţiilor privind părţile legate) a entităţii raportoare, dacă încasările aferente poliţei: a. pot fi utilizate doar pentru a plăti sau finanţa beneficiile angajaţilor în baza unui plan de beneficii determinate şi b. nu sunt disponibile creditorilor entităţii raportoare (nici măcar în caz de faliment) şi nu pot fi plătite entităţii raportoare, cu excepţia cazului în care încasările reprezintă un surplus de active care nu sunt necesare îndeplinirii tuturor obligaţiilor cu privire la beneficiile angajaţilor sau încasările sunt returnate entităţii raportoare cu scopul de a le rambursa pentru beneficiile deja plătite ale angajaţilor (IAS 19.7).
13878.    Poliţie – Instituţie specializată a statului din structura Ministerului de Interne, a cărei organizare şi funcţionare este reglementată prin Legea 26/ 1994.
13879.    Pondere zilnică a unui fond – Raportul dintre activul net total al fondului şi suma activelor nete ale tuturor fondurilor calculate în ziua respectivă (L 411/ 2004).
13880.    Ponderea medie a unui fond pe o anumită perioadă – Media aritmetică a ponderilor zilnice ale fondului pe perioada respectivă (L 411/ 2004).
13881.    Ponderi de risc – Gradele de risc de credit aplicabile contrapărţilor relevante în conformitate cu reglementările legale. Activele care constituie creanţe asupra firmelor de investiţii din statele membre sau faţă de firmele de investiţii recunoscute din statele nemembre şi alte expuneri faţă de acestea şi expunerile asumate faţă de case de compensare recunoscute şi faţă de burse recunoscute vor avea atribuite aceleaşi ponderări ca şi în cazul în care contrapartea relevantă este o firmă de investiţii.
13882.    Pool – “Cartel”, “trust”, formă de monopol, în care diferite firme (sau state) se înţeleg asupra desfăşurării unor acţiuni comune împărţind profitul/ pierderile proporţional cu cota fiecăruia de participare; termen ce desemnează o comunitate de interese ce are drept scop colaborarea pe plan comercial, reprezentarea acţionarilor la adunarea generală etc. (în general un contract de pool stipulează drepturile şi obligaţiile participanţilor).
13883.    Pool de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAID) – Societatea comercială de asigurare-reasigurare, constituită prin asocierea societăţilor de asigurare autorizate să încheie asigurări obligatorii pentru locuinţe, în conformitate cu prevederile legislative (L 260/ 2008).
13884.    Poprirea – Măsură asiguratorie care se ia de organul de urmărire penală sau instanţa de judecată în vederea recuperării pagubei produse prin infracţiune. Poprirea constă în indisponibilizarea sumelor de bani datorate cu orice titlu învinuitului, inculpatului sau persoanei responsabile civilmente de către o a treia persoană, ori de către cel păgubit (art. 167 C.Proc.Pen.).
13885.    Populaţie – Întregul set de date din cadrul căruia este selectat un eşantion şi în legătură cu care auditorul doreşte să-şi formuleze concluziile. O populaţie poate fi divizată în straturi, sau sub-populaţii, fiecare strat fiind examinat separat. Termenul de populaţie este folosit astfel încât include termenul de strat.
13886.    Port comunitar – Orice port maritim situat pe teritoriul vamal al Comunităţii (Reg. CEE 2454/ 92).
13887.    Port de bază – Locul unde nava/ ambarcaţiunea îşi începe activitatea de pescuit, expediere şi comercializare a capturilor (O.U.G. nr. 23/ 2008).
13888.    Port deschis – Port în care au acces navele de orice naţionalitate.
13889.    Port liber – Denumire generică dată portului dintr-o anumită ţară cu referire la care legislaţia acelei ţări prevede că nu se pierd taxe vamale pentru bunurile introduse în respectivul port sau care sunt scoase din raza lui teritorială.
13890.    Portofolio management – Expresie care desemnează managementul portofoliului.
13891.    Portofoliu – Ansamblul titlurilor financiare de diferite tipuri (acţiuni, obligaţiuni, etc.) deţinute (în bloc) de un investitor (portofolio); departament al unei bănci care se ocupă cu afacerile legate de titlurile de valoare şi cecuri.
13892.    Portofoliu de asigurări – Totalitatea sau o parte din contractele de asigurări încheiate de un asigurător (L 32/ 2000).
13893.    Portofoliu de titluri – Totalitatea titlurilor de valoare pe care le deţine o bancă.
13894.    Portretul vorbit – Modalitate de identificare criminalistică având la bază descrierea şi compararea trăsăturilor (semnalmentelor) exterioare ale făptuitorului de către victimă sau martor. Temeiul acestei identificări îl constituie individualizarea şi relativa stabilitate a caracteristicilor somatice ale fiecărei persoane adulte.
13895.    Portul nelegal de decoraţii sau de semne distinctive – Infracţiune ce face parte din grupul infracţiunilor contra autorităţii şi constă în purtarea, fără drept, de decoraţii, de uniforme sau de semne distincte ale unui organ de stat (art. 241 C.Pen.).
13896.    POS – Terminal bancar amplasat la comercianţi, întreprinderi, instituţii, etc. conectat la sistemul unei bănci printr-o linie telefonică (sau altă modalitate) şi care permite efectuarea în timp real a autorizării, înregistrării şi transferul de bani direct din contul proprietar în contul acceptat de acesta când plata este efectuată cu ajutorul unui card bancar.
13897.    Posesia – Termen folosit de Codul penal la furt şi alte fapte penale, cu privire la obiectul material al infracţiunii care aşa cum prevede textul de lege trebuie să se afle în posesia altuia (luarea unui bun mobil din posesia altuia).
13898.    Posesiune – Stăpânirea de fapt a unui lucru de către o persoană care se comportă faţă de aceasta ca un titular de drept real.
13899.    Posibilitate – Volumul de lemn ce poate fi recoltat dintr-o pădure, în baza amenajamentului silvic, pe perioada de aplicare a acestuia (L 46/ 2008).
13900.    Posibilitate anuală – Volumul de lemn ce poate fi recoltat dintr-o pădure, rezultat ca raport dintre posibilitate şi numărul anilor de aplicabilitate a amenajamentului silvic (L 46/ 2008).
13901.    Posibilitate de pescuit – Dreptul legal cuantificat de pescuit, exprimat în capturi sau în efort de pescuit (O.U.G. nr. 23/ 2008).
13902.    Posibilităţi de producţie – Schemă/ grafic care arată capacitatea de ocupare integrală a forţei de muncă a unei economii sub forma combinaţiilor posibile în care pot fi produse două bunuri, cu o cantitate dată de resurse de producţie şi în anumite condiţii tehnice.
13903.    Post factum – După consumarea faptului.
13904.    Posterior tempore potior iure – Expresie ce descrie regula potrivit căreia unui conflict între două uzuri convenţionale la care s-ar fi referit părţile prin contractul lor, interpretarea acelor uzuri se va face în sensul că ultimul în timp, în raport cu data încheierii contractului, urmează să fie considerat că este uzul la care s-au referit părţile.
13905.    Potenţial al pieţei – Denumire generică dată segmentului din capacitatea pieţei care poate primi satisfacere în condiţii materiale şi financiare determinate la un nivel dat al preţurilor. Potenţialul pieţei poate fi analizat ca potenţial total, potenţial de import sau potenţial de export.
13906.    Potenţial de export – Varietate a potenţialului pieţei ce exprimă volumul disponibilităţilor de produse şi servicii pentru export.
13907.    Potenţial de import – Varietate a potenţialului pieţei care dă expresie volumului produselor sau serviciilor introduse din exterior pe piaţa unei ţări determinate care pot fi absorbite de acea piaţă într-o anumită perioadă de timp.
13908.    Potenţial total – Potenţialul pieţei rezultat prin însumarea potenţialului de import şi a potenţialului de export.
13909.    Poziţie – Situaţia titlurilor în contul unui operator de bursă (poate fi “lungă” (long) când contul este creditor, respectiv operatorul deţine titlurile sau “scurtă” (short) când contul este debitor, respectiv operatorul datorează titlurile (position)); stare, sold al unui cont; numărul titlurilor ale aceleiaşi societăţi (în cadrul unui portofoliu de titluri); ordin de cumpărare sau vânzare în curs de execuţie (în cadrul operaţiunilor de schimb sau de bursă).
13910.    Poziţie de control – Expresie ce descrie situaţia în care se găseşte deţinătorul unui pachet de acţiuni care prin numărul şi valoarea lor totală conferă acestuia posibilitatea exercitării unui control de facto asupra societăţii comerciale emitente a acţiunilor respective; orice participare la capital care conferă unui acţionar sau unui grup de acţionari care acţionează singuri sau în mod concertat cel puţin o treime din totalul drepturilor de vot în adunarea generală a emitentului (denumită şi minoritate de blocaj).
13911.    Poziţie de trezorerie valutară – Expresie ce în terminologia bancară desemnează relaţia între angajamentele valutare la termen şi activele la vedere ale unei bănci. Poate fi echilibrată, excedentară şi echilibrată.
13912.    Poziţie deschisă – Totalitatea instrumentelor financiare derivate, înregistrate la casa de compensaţie - contrapartea centrală, care nu au ajuns la scadenţă sau ale căror drepturi nu au fost exercitate ori ale căror obligaţii nu au fost stinse.
13913.    Poziţie descoperită – Este o poziţie deschisă (ce apare la vânzarea/ cumpărarea instrumentelor financiare derivate) care nu are acoperită marja.
13914.    Poziţie financiară – Relaţia dintre activele, datoriile şi capitalurile proprii ale entităţii, aşa cum este reflectată în bilanţ (F 47).
13915.    Poziţie majoritară – Orice participare la capital care conferă acţionarului semnificativ sau unui grup de acţionari ce acţionează singuri sau în mod concertat, fie mai mult de jumătate din totalul drepturilor de vot la adunarea generală a emitentului, fie drepturi de vot suficiente pentru a alege şi revoca majoritatea membrilor consiliului de administraţie şi a cenzorilor emitentului.
13916.    Poziţie majoritară absolută – Orice participare la capital care conferă acţionarului semnificativ sau unui grup de acţionari ce acţionează în mod concertat, fie mai mult de 75 % din totalul drepturilor de vot în consiliul de administraţie sau al alegerii cenzorilor emitentului.
13917.    Practica judiciară – Activitatea desfăşurată de organele de urmărire penală şi instanţele de judecată şi rezolvările date de aceste organe în cazurile concrete de competenţa lor. În sens restrâns practica judiciară cuprinde ansamblul soluţiilor pronunţate de instanţele judecătoreşti, precum şi cele pronunţate de Curtea Supremă de Justiţie, ca urma a exercitării recursului în interesul legii. Practica judiciară nu este izvor de drept.
13918.    Practici comerciale – Practici ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii; orice acţiune, omisiune, comportament, demers sau prezentare comercială, inclusiv publicitate sau comercializare, efectuate de un comerciant, în strânsă legătură cu promovarea, vânzarea sau furnizarea unui produs consumatorilor (L 363/ 2007).
13919.    Practici comerciale abuzive – Metode de vânzare restrictive sau condiţionate care afectează interesele consumatorilor (L 296/ 2004).
13920.    Practici comerciale agresive – Reprezintă practicile comerciale care, în contextul prezentării situaţiei de fapt şi ţinând cont de toate caracteristicile şi circumstanţele, limitează sau sunt susceptibile să limiteze în mod semnificativ libertatea de alegere sau comportamentul consumatorului mediu cu privire la produs, prin hărţuire, constrângere, inclusiv prin utilizarea forţei fizice sau prin influenţa nejustificată şi, prin urmare, determină sau sunt susceptibile să determine consumatorul să ia o decizie de tranzacţionare pe care altfel nu ar fi luat-o. Pentru a determina dacă o practică comercială recurge la hărţuire, constrânge, inclusiv la forţa fizică sau la influenţă nejustificată, se iau în considerare următoarele elemente: a. momentul, locul desfăşurării, natura şi/ sau durata acesteia; b. recurgerea la ameninţare, la un limbaj sau la un comportament abuziv; c. exploatarea de către comerciant a unei situaţii nefericite sau a unei circumstanţe speciale, de o asemenea gravitate încât afectează raţionamentul consumatorului mediu şi de care comerciantul este conştient, în scopul influenţării deciziei consumatorului cu privire la produs; d. orice obstacol oneros sau disproporţionat, neprevăzut în contract, impus de comerciant, atunci când consumatorul doreşte să îşi exercite drepturile contractuale, inclusiv dreptul de a înceta contractul sau de a schimba produsul ori de a se adresa unui alt comerciant; e. orice ameninţare cu măsuri, în situaţia în care acestea nu pot fi luate în mod legal (L 363/ 2007).
13921.    Practici comerciale incorecte – Reprezintă practicile comerciale: a. contrare cerinţelor diligenţei profesionale; b. deformează sau sunt susceptibile să deformeze în mod esenţial comportamentul economic al consumatorului mediu la care ajunge sau căruia i se adresează ori al unui membru mediu al unui grup, atunci când o practicile comerciale sunt adresate unui anumit grup de consumatori. Acestea sunt reprezentate, în special, de: a. practicile comerciale înşelătoare şi b. practicile comerciale agresive (L 363/ 2007).
13922.    Practici comerciale înşelătoare – Reprezintă o practică comercială care conţine informaţii false sau, în orice situaţie, inclusiv în prezentarea generală, induce în eroare sau este susceptibilă să inducă în eroare consumatorul mediu, astfel încât, în ambele ipoteze, fie îl determină, fie este susceptibilă a-l determina pe consumator să ia o decizie de tranzacţionare pe care altfel nu ar fi luat-o, chiar dacă informaţiile sunt, în fapt, corecte în raport cu unul sau mai multe din următoarele elemente: a. existenţa sau natura produsului; b. principalele caracteristici ale produsului, cum ar fi: disponibilitatea, avantajele, riscurile, fabricarea, compoziţia, accesoriile, asistenţa acordată după vânzare şi instrumentarea reclamaţiilor, modul şi data fabricaţiei sau prestării, livrarea, capacitatea de a corespunde scopului, utilizarea, cantitatea, specificaţiile, originea geografică sau comercială, rezultatele care se pot obţine din utilizarea sa, rezultatele sau caracteristicile esenţiale ale testelor sau controalelor efectuate asupra produsului; c. perioada în care comerciantul se angajează, motivele utilizării practicii comerciale şi natura desfăşurării vânzării, precum şi toate declaraţiile sau simbolurile care ar induce o legătură între produs sau comerciant şi o sponsorizare sau o aprobare, direct ori indirect; d. preţul sau modul de calcul al preţului ori existenţa unui avantaj specific al preţului; e. necesitatea service-ului, a unei piese separate, a înlocuirii sau a reparării; f. natura, competenţele şi drepturile comerciantului sau a reprezentantului său, cum ar fi: identitatea şi patrimoniul, calificările sale, statutul, autorizarea, afilierea sau legăturile sale, drepturile de proprietate industrială, de autor sau comercială ori recompense şi distincţii primite; g. drepturile consumatorului, inclusiv dreptul de a beneficia de reparare, de înlocuire sau de restituire a contravalorii ca urmare a rezoluţiunii contractului, astfel cum sunt prevăzute de legea privind vânzarea produselor şi garanţiile asociate acestora, sau riscurile pe care consumatorul le poate întâmpina. O practică comercială este considerată înşelătoare, de asemenea, dacă, în contextul prezentării situaţiei de fapt, ţinând cont de toate caracteristicile şi circumstanţele, determină sau este susceptibilă să determine consumatorul mediu să ia o decizie de tranzacţionare pe care altfel nu ar fi luat-o. În acest caz, practica înşelătoare este determinată de: a. orice activitate de comercializare privind produsul, inclusiv publicitatea comparativă, creând confuzie cu alt produs, marcă, numele sau cu alte semne distinctive ale unui concurent; b. nerespectarea de către comerciant a obligaţiilor prevăzute în codul de conduită pe care s-a angajat să îl respecte, dacă i. angajamentul său nu este o aspiraţie, ci este ferm şi poate fi verificat; ii. Acesta indică, în cadrul unei practici comerciale, că s-a angajat să respecte codul (L 363/ 2007).
13923.    Practici de piaţă acceptate – Reprezintă practicile utilizate în cadrul uneia sau mai multor pieţe şi care sunt agreate de CNVM, în conformitate cu procedurile comunitare.
13924.    Practici naţionale de audit – Un set de îndrumări cu privire la activitatea de auditare care nu au autoritatea standardelor definite de un organism cu autoritate la nivel naţional, şi care sunt aplicate în mod obişnuit de către auditori în efectuarea unui audit, unei revizuiri sau a altor servicii conexe sau de asigurare.
13925.    Practician – Un contabil sau un auditor financiar profesionist în practica publică.
13926.    Practician în insolvență – Orice persoană sau organism a cărui funcție, inclusiv provizorie este de a: a. verifica și de admite creanțele înaintate în cadrul procedurii de insolvență, b. reprezintă interesul colectiv al creditorilor, c. administra, fie integral sau parțial, activele debitorului care au fost indisponibilizate, d. lichida activele menționate la punctul c., e. supraveghea administrarea activității debitorului.
13927.    Prag de rentabilitate – Punctul în care costurile egalează veniturile, fără a se obţine profit sau pierderi.
13928.    Prag de rezistenţă – Preţul la care presiunea exercitată de cumpărători este echilibrată de vânzători, în general pragul de rezistenţă se manifestă pe piaţă prin introducerea de ordine de vânzare în aşteptare numeroase şi care însumează o cantitate apreciabilă (50 – 100 % sau mai mult) din volumele medii ce se tranzacţionează într-o zi.
13929.    Prag de semnificaţie – Informaţiile sunt semnificative dacă nefurnizarea lor (omiterea sau înregistrarea greşită) ar putea influenţa deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situaţiilor financiare. Pragul de semnificaţie depinde de mărimea elementului sau a erorii judecate în împrejurările specifice ale omisiunii sau înregistrării lor eronate. Astfel, pragul de semnificaţie oferă mai degrabă un prag sau un punct limită de comparaţie decât să constituie o caracteristică calitativă principală pe care trebuie să o aibă o informaţie pentru a fi utilă (F 30).
13930.    Prag suport – Preţul la care presiunea exercitată de vânzători este echilibrată de cumpărători, în general pragul suport se manifestă pe piaţă prin introducerea de ordine de cumpărare în aşteptare numeroase şi însumează o cantitate apreciabilă (50 – 100 % sau mai mult) din volumele medii ce se tranzacţionează într-o zi.
13931.    Pravilă – Lege.
13932.    Praxisul de medicină de familie – Reuneşte patrimoniul de afectaţiune profesională, infrastructura cabinetului, aflată în proprietatea sau în folosinţa medicului, şi clientela (L 95/ 2006).
13933.    Preambul – Partea introductivă a unui act normativ intern sau internaţional; expunere de motive a unui proiect de lege.
13934.    Preaviz – Avertisment pe care o parte dintr-un contract o face celeilalte părţi manifestându-şi voinţa de încetare a acestuia, după un anumit termen.
Reprezintă decizia de concediere ce se comunică salariatului în scris şi care trebuie să conţină obligatoriu: a. motivele care determină concedierea; b. durata preavizului (persoanele concediate beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucrătoare, excepţie făcând persoanele în perioadă de probă); c. criteriile de stabilire a ordinii de priorităţi, numai în cazul concedierilor colective (L 53/ 2003 Codul muncii).
13935.    Preavize aproximative – Expresie ce desemnează în transportul maritim de marfă anunţurile periodice cu caracter preliminar pe care le face comandantul navei către autorităţile portuare ale portului de destinaţie a acesteia cu privire la data sosirii ei în port.
13936.    Precedent – Soluţie dată în trecut unor probleme sau litigii judiciare.
13937.    Precedent diplomatic – Soluţie adoptată în trecut în relaţiile dintre state ce poate fi invocată pentru rezolvarea unor probleme similare prezente.
13938.    Precedent judiciar – Hotărâre judiciară anterioară ce poate fi invocată într-un litigiu similar actual.
13939.    Precizie – Reprezintă proximitatea dintre estimările statistice şi valorile reale necunoscute.
13940.    Precompensaţie – Cumpărare anticipată; varietate de contrapartidă presupunând preluări anticipate de mărfuri şi/ sau servicii în perspectiva certă a unor livrări corespunzătoare pe care beneficiarii preluării urmează a le face în viitor.
13941.    Precomptare – Acţiunea de înlocuire a volumului de lemn prevăzut a fi recoltat din arboretele incluse în planurile decenale de recoltare a produselor principale cu volume rezultate din exploatarea masei lemnoase din arboretele afectate integral de factori biotici sau abiotici ori din arboretele cu vârsta peste 60 de ani, afectate parţial de factori biotici sau abiotici provenite din defrişări legale şi tăieri ilegale (L 46/ 2008).
13942.    Predare a mărfii – Obligaţie ce revine vânzătorului prin efectul contractului de vânzare comercială şi care constă în transmiterea mărfii obiect al acestui contract de la vânzător la cumpărător la locul şi la data convenite de părţi.
13943.    Preemţiune – Facultate recunoscută de lege sau stabilită prin contract în favoarea unei persoane (fizice sau juridice) de a fi preferată înaintea oricărei alte persoane la încheierea unui contact (de regulă izvorăşte din contract).
13944.    Preferinţe comerciale – Expresie ce desemnează regimul derogatoriu de la clauza naţiunii celei mai favorizate caracterizat prin instituirea unui statut de favoare în ce priveşte schimburile comerciale reciproce dintre anumite ţări.
13945.    Preferinţe vamale – Expresie ce desemnează un regim comercial de favoare care se convine de către anumite state în raporturile dintre ele şi care vizează numai domeniul tarifar.
13946.    Prefinanţare – Alocare de resurse, cu titlu provizoriu, pentru finanţarea unei operaţii economice, în aşteptarea mijloacelor de finanţare permanente.
Sumele transferate din instrumente structurale către beneficiari,, în condiţiile prevăzute de normative în vigoare, prin plată directă ori prin plată indirectă, în stadiul iniţial pentru susţinerea începeri derulării proiectelor şi/ sau pe parcursul implementării acestora, în condiţiile prevăzute de contractul/ decizia/ ordinul de finanţare încheiat între un beneficiar şi Autoritatea de management/ organismul intermediar responsabilă/ responsabil, în vederea asigurării derulării corespunzătoare a proiectelor finanţate în cadrul programelor operaţionale (OUG nr. 64/ 2009).
13947.    Prejudicial – Calificativ privind o problemă de a cărei soluţionare prealabilă depinde de rezolvarea unui litigiu.
13948.    Prejudiciu – Element (condiţie) a răspunderii civile constând în consecinţele negative/ daunele patrimoniale sau morale, consecinţe a unor fapte ilicite, stabilite de lege, pricinuite de o persoană (sau acţiunea unui animal sau lucru aflat sub paza juridică a acesteia) în detrimentul alteia.
13949.    Prejudiciu adus pădurii – Efectul unei acţiuni umane, prin care este afectată integritatea pădurii şi/ sau realizarea funcţiilor pe care aceasta ar trebui să le asigure. Aceste acţiuni pot afecta pădure: a. în mod direct, prin acţiuni desfăşurate ilegal; b. în mod indirect, prin acţiuni al căror efect asupra pădurii poate fi cuantificat în timp (se încadrează în acest tip efectele produse asupra acestora în urma poluării, realizării de construcţii, exploatării de resurse minerale, cu identificarea relaţiei cauză-efect certificate prin studii realizate de organisme abilitate, neamenajarea zonelor de limitare a propagării incendiilor, precum şi neasigurarea dotării minime pentru intervenţie în caz de incendiu) (L 46/ 2008).
13950.    Prelevare de beneficii – Operaţiune constând în vânzarea unui titlu la un curs superior preţului de achiziţie sau, dacă e vorba de o vânzare pe descoperit, cumpărarea titlului respectiv la un curs inferior preţului de vânzare.
13951.    Prelevări variabile – Instrument de politică comercială având caracter netarifar utilizate de ţările membre ale Uniunii Europene cu scopul de a limita sau de a împiedica importul extracomunitar de produse agricole supuse regulamentelor de piaţă.
13952.    Preluare – Dobândirea unei poziţii majoritare într-o entitate pe acţiuni prin achiziţia valorilor mobiliare emise de aceasta.
13953.    Preluare fermă – Forma de plasament cea mai răspândită în operaţiunile de emisiune. O bancă sau un grup de bănci (sindicat) preia, la un anumit preţ, totalitatea unui împrumut sau a unei creşteri de capital şi oferă titlurile prin subscripţie publică pe riscul său.
13954.    Prelucrare în lohn – Orice transformare a mărfurilor de import plasate direct sau indirect la dispoziţia titularului care este efectuată conform specificaţiilor în numele unui comitent stabilit într-o ţară terţă, în general contra unei părţi, exclusiv a costurilor de transformare (Reg. CEE 2454/ 92).
13955.    Prelucrare primară, fizică, a produselor forestiere lemnoase – Prelucrarea arborilor recoltaţi cu mijloace mecanice până la stadiul de materie primă destinată prelucrării industriale (Schema ajutor de stat 25.01.2010).
13956.    Premeditare – Activitate de natură preponderent psihică care precede săvârşirea unei infracţiuni şi care constă în luarea de către făptuitor a hotărârii de a comite fapta şi în pregătirea executării acesteia cu privire la alegerea locului, timpului şi mijloacele folosite.
13957.    Premiu – Subvenţie, ajutor (OMMFPS 2170/ 2010).
13958.    Preprint – Anunţ publicitar tipărit anticipat.
13959.    Prepus – Persoana ce desfăşoară o activitate sub supravegherea şi controlul unei alte persoane numite comitent; auxiliar de comerţ îndeplinind rolul de reprezentant permanent al unui comerciant însărcinat cu exercitarea comerţului acestuia.
13960.    Prescripţie – Stingerea unei creanţe sau eliberarea de o datorie la capătul unei anumite perioade (o creanţă prescrisă nu poate fi anulată; în legea civilă termenul de prescripţie este de 3 ani, în cea fiscală de 5 ani plus anul fiscal în curs apariţiei datoriei, etc. existând termen de prescripţie mai scurte sau mai lungi, în funcţie de natura actului juridic generator al creanţei sau de însuşi actul sau faptul juridic; creanţele garantate prin ipotecă sunt, de regulă, imprescriptibile); potrivit legii penale prescripţia are ca efect înlăturarea răspunderii penale, ca urmare a trecerii unui anumit interval de timp prevăzut expres (art. 121 C.Pen.).
13961.    Prescripţie achizitivă – Mod de dobândire de drepturi reale, prin posesiune prelungită, în conformitate cu legea.
13962.    Prescripţie civilă – Prescripţie aplicată drepturilor civile, reglementată de legile civile sau comerciale.
13963.    Prescripţie extinctivă (liberatorie) – Mijloc de stingere a dreptului de acţiune în sens material prin neexercitarea acelui drept în intervalul de timp stabilit de lege; mod de neprimire pe care un debitor o poate opune creditorului său, în cazul în care acesta nu şi-a exercitat acţiunea respectivă în intervalul de timp prevăzut de lege.
13964.    Prescripţie penală – Prescripţie extinctivă aplicabilă unor acţiuni ce se nasc din infracţiuni.
13965.    Presiunea vaporilor – Reprezintă presiunea absolută de echilibru a vaporilor saturaţi de deasupra lichidului, exprimată în kp/ cm2 sau mm Hg la o temperatură dată (Cod BCH 1992).
13966.    Presiuni pe piaţa forţei de muncă – Reprezintă rezultatul dificultăţilor cu care angajatorii găsesc personal în structura şi cu calificarea dorite, cu posibil efect de majorare a salariilor negociate (labour market pressures).
13967.    Prestator – Operatorul economic care furnizează servicii  (OG 21/ 1992, L 296/ 2004).
13968.    Prestator de servicii de plată – Reprezintă entităţi care pot fi instituţii de credit conform prevederilor legale (instituţii de credit, instituţii emitente de monedă electronică, instituţii de cecuri poştale care sunt îndreptăţite, în conformitate cu legislaţia naţională, să presteze servicii de plată, instituţii de plată în sensul reglementărilor în vigoare, Banca Centrală Europeană şi băncile centrale naţionale, atunci când nu acţionează în calitatea lor de autoritate monetară sau în calitate de alte autorităţi publice, statele membre sau autorităţile lor regionale sau locale atunci când nu acţionează în calitatea lor de autorităţi publice) şi persoanele fizice şi juridice care beneficiază de derogare în conformitate cu prevederile în vigoare (Directiva 2007/64/CE).
13969.    Prestaţie silvică – Lucrările cu caracter tehnic silvic efectuate de ocoale silvice, pe bază de contract, în vegetaţia forestieră din afara fondului forestier naţional (L 46/ 2008).
13970.    Prestaţii de asigurări sociale – Veniturile de înlocuire acordate la intervenirea riscurilor asigurate sub formă de pensii, ajutoare sau alte tipuri de prestaţii prevăzute de prezenta lege, pentru pierderea totală ori parţială a veniturilor asigurate (L 263/ 2010).
13971.    Prestări de servicii – Activităţi specifice concretizate în îndeplinirea unor operaţiuni diverse în domenii ca transporturi, telecomunicaţii şi expediţii internaţionale, construcţii montaj, consultanţă, inginerie, asigurări internaţionale, servicii bancare, turism, asistenţă tehnică şi economică, etc.
13972.    Preţ – Denumire generică dată obiectului prestaţiei cumpărătorului (în sens juridic); categorie economică ce exprimă valoarea mărfii sub formă bănească (în sens economic).
13973.    Preţ reglementat – Preţul la care este realizată furnizarea către consumator, în baza unui contract-cadru, în condiţiile stabilite de reglementările legale (Legea nr. 351/ 2004).
13974.    Prevenirea incendiilor – Totalitatea acţiunilor de împiedicare a iniţierii şi propagării incendiilor, de asigurare a condiţiilor pentru salvarea persoanelor şi bunurilor şi de asigurare a securităţii echipelor de intervenţie (L 307/ 2006).
13975.    Prevenirea infracţiunilor – Activitate desfăşurată de organele statului, îndeosebi de organele judiciare, în vederea preîntâmpinării săvârşirii de infracţiuni.
13976.    Prevenirea poluării – Înseamnă utilizarea unor procedee, practici, materiale sau produse care evită, reduc sau controlează poluarea, incluzând reciclarea, tratarea, modificarea procedeelor, dispozitivele de control, utilizarea eficientă a resurselor şi materialelor înlocuitoare (Reg. CE 761/ 2001).
13977.    Previziune – Informaţii financiare previzionate întocmite pe baza ipotezelor prezumate privind producerea unor evenimente viitoare despre care conducerea se aşteaptă să aibă loc, precum şi a acţiunilor care se aşteaptă să fie întreprinse de management la data la care sunt întocmite informaţiile (cele mai bune estimări ale ipotezelor).
13978.    Prezentare – Înseamnă forma, aspectul sau ambalajul şi materialele de ambalaj folosite pentru furaj, cât şi modul în care acesta este aranjat şi mediul în care este expus (Reg. CE 767/ 2009).
13979.    Prezentarea materialului de urmărire penală – Activitate procesuală desfăşurată de organele de cercetare penală şi de către procuror, după punerea în mişcare a acţiunii penale dacă cercetarea penală este terminată, fiind efectuate toate actele de urmărire penală necesare şi se consideră că inculpatul trebuie trimis în judecată (art. 250 C.Proc.Pen.).
13980.    Prezentarea mijloacelor materiale de probă – Măsură luată din oficiu sau la cerere de către instanţa de judecată de a se aduce şi prezenta în cauza supusă judecăţii a mijloacelor materiale de probă, adică a obiectelor care conţin sau poartă o urmă a faptei săvârşite, cele care au fost folosite sau au fost destinate să servească la săvârşirea de infracţiuni etc.
13981.    Prezentarea scriptelor de comparaţie – Se face organelor de urmărire sau instanţei de judecată de către organele de urmărire penală. Legea precizează că, în cauzele privind infracţiunile de fals în înscrisuri, aceste organe judiciare pot ordona să fie reprezentate scripte de comparaţie (art. 127 C.Proc.Pen.).
13982.    Prezenţa inculpatului la judecată – Este obligatorie în faza judecăţii, dacă acesta se află în stare de deţinere. Legea prevede că aducerea inculpatului arestat la judecată este obligatorie (art. 314 C.Proc.Pen.).
13983.    Preţ – Expresia bănească a valorii mărfurilor; suma de bani care o plăteşte cineva atunci când cumpără un bun sau un serviciu sau pe care o primeşte atunci când vinde un bun sau un serviciu.
13984.    Preţ administrativ – Denumirea generică dată preţurilor care, în anumite situaţii, sunt controlate de stat sau de grupuri economice internaţionale de state, pentru un anumit produs sau pentru o anumită grupă de produse.
13985.    Preţ al producătorului – Denumire generică dată preţului la care producătorii îşi comercializează produsele astfel încât să realizeze rentabilitatea necesară; în condiţia de livrare franco fabrică, preţul producătorului semnifică preţul mărfii care include şi cheltuielile de control (calitativ şi cantitativ), precum şi cele de ambalare; în raporturile de comerţ internaţional semnifică preţul de export coordonat de către grupurile de producători în funcţie de structura şi evoluţia pieţei mondiale.
13986.    Preţ al zilei – Preţ care, în funcţie de cererea şi oferta curentă, variază de la o zi la alta.
13987.    Preţ brut – În cazul obligaţiunilor reprezintă preţul care include dobânda acumulată şi este menţionat într-un ordin sau înţelegere de cumpărare sau vânzare a unei obligaţiuni introdus în sistemul BVB. Preţul brut este exprimat ca procent din valoarea principalului unei obligaţiuni.
13988.    Preţ cash – Expresie ce desemnează preţul pentru marfa cu livrare imediată (preţ spot); denumire dată preţului convenit printr-un contract pentru marfă cash.
13989.    Preţ cerut – Preţul care se cere/ pretinde pentru vânzarea unui titlu la bursă sau pe piaţa OTC (ask, asked price, offer).
13990.    Preţ complet de export – Expresie utilizată pentru a desemna preţul exprimat în monedă naţională care încorporează atât cheltuielile ocazionate de fabricarea şi desfacerea unui produs la export cât şi rentabilitatea inclusă în preţurile de producţie.
13991.    Preţ contractual – Preţul convenit de părţile contractuale pentru cantitatea şi calitatea produsului prevăzute în clauzele contractuale.
13992.    Preţ de catalog – Preţ pe care producătorii îl înscriu în cataloagele întocmite de ei în vederea facilitării negocierilor pentru încheierea contractului şi a orientării mai operative a importatorilor asupra reperelor de negocieri; formă uzuală de informare de către exportatori a virtualilor importatori cu privire la preţurile cerute pentru marfa oferită.
13993.    Preţ de conjunctură – Preţ ce reflectă fluctuaţiile conjuncturale ale pieţei. Nivelurile şi dinamica sa sunt determinate de interdependenţele şi evoluţia continuă a componentelor pieţei (între care: raportul dintre cerere şi ofertă, reglementările politicii comerciale, factorii valutari, financiari, etc. care prezintă cea mai mare relevanţă).
13994.    Preţ de convertire – Preţ fixat la emiterea de obligaţii convertibile şi care serveşte drept bază de calcul pentru paritatea convertirii între schimbul de obligaţiuni contra unor acţiuni sau bonuri de participare ale unei anumite societăţi.
13995.    Preţ de cotare – Preţul la care se realizează marcarea la nivelul curent al pieţei în conformitate cu regulile stabilite de casa de compensare/ contrapartea centrală.
13996.    Preţ de deschidere – Preţul cu care o acţiune începe o zi de tranzacţionare.
13997.    Preţ de echilibru – Preţul pieţei; preţul la care cantitatea cerută de cumpărători este egală cu cantitatea oferită de vânzători.
13998.    Preţ de emisiune – Preţ la care titlurile sunt oferite pentru subscripţie (este, în general, egal sau superior faţă de valoarea nominală); preţ la care un fond de plasament emite părţi sociale (corespunde valorii de inventar a părţii sociale, la care se adaugă cheltuielile ocazionale ale fondului prin plasarea capitalurilor încredinţate şi a unui supliment pentru a acoperi cheltuielile de tipărire şi de plasare a certificatelor, ca şi taxă de timbru pentru emisiune, în cazul existenţei unei asemenea taxe).
13999.    Preţ de exercitare – Denumire dată preţului la care deţinătorul unei opţiuni (call sau put) îşi poate exercita dreptul la cumpărare (la opţiune call) sau dreptul de vânzare (la opţiune put); exercice price, strike price.
14000.    Preţ de intervenţie – Denumire generică dată preţului stabilit în aplicarea politicii agricole a Uniunii Europene odată cu preţul indicativ care este inferior acestuia cu câteva procente.
Reprezintă preţul la care se achiziţionează produsele în cadrul procedurii de intervenţie publică (Reg. CEE 1234/ 2007).
14001.    Preţ de lichidare – Denumire dată preţului la care sunt calculate zilnic câştigurile şi pierderile în conturile pentru contractele futures, în cadrul marcării la piaţă (la bursă).
14002.    Preţ de monopol – Preţ în structura căruia se include alături de preţul de cost şi profitul ridicat de monopol.
14003.    Preţ de ofertă – Propunere de preţ conţinută în oferta trimisă de exportator importatorului.
14004.    Preţ de piaţă – Preţ format sub influenţa factorilor pieţei, în special în funcţie de raportul dintre cerere şi ofertă, şi care se modifică sub influenţa aceloraşi factori.
Suma care ar fi plătită de un client independent unui furnizor independent în acelaşi moment şi în acelaşi loc, pentru acelaşi bun sau serviciu ori pentru unul similar, în condiţii de concurenţă loială. Preţul de piaţă este determinat prin raportarea la tranzacţii comparabile necontrolate. O tranzacţie este necontrolată dacă se desfăşoară între persoane independente (L 571/ 2003).
14005.    Preţ de răscumpărare – Preţ la care un fond de plasament este ţinut să răscumpere părţi sociale prin debitarea valorii totale a fondului. Corespunde valorii de inventar a unei părţi sociale, diminuată cu un comision şi cu cheltuieli ocazionate de realizarea plasamentelor.
14006.    Preţ de referinţă – Preţ faţă de care se calculează variaţia de preţ a unui simbol în ziua şedinţei de tranzacţionare. Este preţul de închidere din piaţa principală a simbolului înregistrat în şedinţa de tranzacţionare precedentă.
14007.    Preţ de regularizare – Preţ de lichidare.
14008.    Preţ de report – Element specific al contractului de report ce exprimă remuneraţia pe care o primeşte reportatorul de la reportat, remuneraţie ce constituie preţul serviciului prestat de reportator.
14009.    Preţ de transfer – Preţ practicat în raporturile de comerţ internaţional dintre subunităţile existente în ţări diferite ale unei societăţi transnaţionale şi care se analizează ca un veritabil sistem intern de preţuri al respectivei corporaţii.
Preţul la care se transferă, între persoanele fizice afiliate, bunurile corporale sau necorporale ori se prestează servicii (L 571/ 2003).
14010.    Preţ de tranzacţie – Preţ contractual.
14011.    Preţ de uzină – Reprezintă în liste anexe preţul plătit producătorului care a efectuat ultima prelucrare sau transformare a produsului, cu condiţia ca preţul să includă valoarea tuturor materialelor folosite minus toate taxele interne care sunt sau pot fi rambursate când produsul este obţinut este exportat (Reg. CEE 2454/ 92).
14012.    Preţ dual – Vânzarea unui produs/ serviciu la preţuri diferite pe pieţe diferite.
14013.    Preţ extern – Preţ practicat în raporturile de comerţ internaţional exprimat în valută şi a cărui negociere constituie o facultate a partenerilor contractuali.
14014.    Preţ ferm – Preţ care se stabileşte cu prilejul perfectării contractului şi care nu este susceptibil de modificare până la momentul când se face livrarea, respectiv plata.
14015.    Preţ final de lichidare – Preţul cu referire la care se calculează profiturile sau pierderile la contractele futures pe indici, în chiar ziua livrării (la bursă); settlement price.
14016.    Preţ forward – Expresie care în operaţiunile bursiere desemnează preţul convenit în tranzacţii efective cu livrare la termen.
14017.    Preţ franco – Preţul valabil până la locul (depozit, gara de expediţie, gara de destinaţie) unde furnizorul suportă cheltuielile de manipulare şi transport.
14018.    Preţ futures – Expresie care în tranzacţiile bursiere desemnează preţul convenit într-un contract futures şi care se referă la o marfă a cărei cantitate şi calitate urmează a fi precizate/ perfectate la o dată fixată în viitor (ulterior perfectării contractului).
14019.    Preţ futures full carry – Expresie care desemnează preţul futures calculat sau estimat conform factorului cost of carry.
14020.    Preţ internaţional – Preţ format sub influenţa pieţelor caracteristice, pe baza valorii internaţionale a mărfii.
14021.    Preţ minim de import – Denumire generică dată limitei inferioare de preţ stabilită de autorităţile statale competente, la care importatorii pot introduce şi comercializa pe teritoriul unui anumit stat mărfuri achiziţionate din terţe ţări, fără a concura furnizorii interni ai mărfurilor de acelaşi gen.
14022.    Preţ net – În cazul obligaţiunilor este preţul care nu include dobânda acumulată şi este menţionat într-un ordin sau înţelegere de cumpărare sau vânzare a unei obligaţiuni introdus în sistemul BVB. Preţul net este exprimat ca procent din valoarea principalului unei obligaţiuni.
14023.    Preţ nominal – Preţul curent evaluat la cursul actual al monedei de plată în care este exprimat.
14024.    Preţ oferit – Preţul ce se oferă pentru cumpărarea unui titlu la bursă sau pe piaţa OTC (bid).
14025.    Preţ prag – Preţ practicat pentru produsele agricole în Uniunea Europeană menit să asigure protecţia pieţei existente împotriva influenţei negative pe care o poate avea fluctuaţia preţurilor de pe piaţa mondială.
14026.    Preţ real – Preţul constant calculat la cursul monedei de plată în care este exprimat, într-o perioadă de bază/ de referinţă.
14027.    Preţ spot – Expresie prin care se desemnează preţul convenit în tranzacţii efective cu livrare imediată; preţ cash.
14028.    Preţ/ vânzări pe acţiune – Este un indicator care se calculează considerând ultimul preţ al acţiunii raportat la cifra de afaceri corespunzătoare unei acţiuni. Se consideră că o valoare sub 1,5 a acestuia indică o acţiune subevaluată.
14029.    Preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior – Preţul mediu de vânzare al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, calculată la nivel naţional pe baza datelor statistice din anul anterior (L 46/ 2008).
14030.    Preţuri administrate – Preţurile produselor şi serviciilor care se realizează sau se prestează în ţară, în cadrul activităţilor cu caracter de monopol natural, al celor supuse prin lege unui regim special, precum şi al celor care se execută de regiile autonome, companiile şi societăţile naţionale. Aceste preţuri se stabilesc şi se ajustează cu avizul autorităţilor competente (administered prices).
14031.    Preţuri ale bunurilor de import – Preţurile finale (la consumator) ale oricăror bunuri şi servicii în a căror valoare de producţie (achiziţie) figurează un cost important sub forma bunurilor importate (import prices).
14032.    Preţuri libere – Preţuri care se stabilesc în mod liber (fără intervenţia statului), în funcţie de raportul dintre cerere şi ofertă pe piaţă (market prices).
14033.    Preţuri relative – Preţul unui bun sau serviciu, comparat cu preţurile altor bunuri sau servicii; ratele preţurilor relative măsoară relativa raritate a produselor.
14034.    Prevalenţa economicului asupra juridicului – Principiul conform căruia toate tranzacţiile şi alte evenimente sunt contabilizate şi prezentate în concordanţă cu fondul lor şi cu realitatea economică, şi nu doar cu forma lor juridică (vezi şi principiul prevalenţei economicului asupra juridicului) (F 35, IAS 8.7).
14035.    Prevenire – Ansamblul de dispoziţii sau măsuri luate ori prevăzute în toate etapele procesului de muncă, în scopul evitării sau diminuării riscurilor profesionale (L 319/ 2006).
14036.    Prezentare în masă – Mass-display, “etalare de masă”; prezentare în număr mare a unui produs în locuri în care clientela îl remarcă fiind tentată să îl cumpere.
14037.    Prezentarea mărfurilor în vamă – Înştiinţarea autorităţilor vamale, în maniera (modalitatea) prevăzută de lege, asupra sosirii mărfurilor la biroul vamal sau în orice alt loc desemnat sau aprobat de autorităţile vamale (L 86/ 2006, Reg. CEE 2913/ 92).
14038.    Prezumţia de continuitate a activităţii – Potrivit acestei prezumţii, o entitate este considerată de obicei ca având o continuitate a afacerii în viitorul previzibil, fără intenţia sau necesitatea lichidării, încetării tranzacţiilor sau căutării protecţiei împotriva creditorilor în condiţiile legii sau ale altor reglementări. În consecinţă, activele şi datoriile sunt înregistrate pe baza faptului că entitatea va putea să îşi realizeze activele şi să se achite de datoriile sale în derularea obişnuită a afacerii.
14039.    Prezumţia de domiciliu – Reşedinţa va fi considerată domiciliu când acesta este necunoscut. În lipsă de reşedinţă, persoana fizică este considerată că domiciliază la locul ultimului domiciliu, iar dacă acesta nu se cunoaşte, la locul unde acea persoană se găseşte (L 287/ 2009 – Codul Civil).
14040.    Prezumţia de fapt – Prezumţie pe care judecătorul o trage dintr-un fapt pentru a-şi forma o convingere.
14041.    Prezumţia de nevinovăţie – Principiu fundamental consacrat expres de Constituţie prin care, până la rămânerea definitivă a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare persoana este considerată nevinovată, legea presupunând făptuitorul nevinovat cât timp nu a fost făcută pe deplin dovada vinovăţiei sale (art. 66 C.Proc.Pen.).
14042.    Prezumţie – Recunoaştere ca fapt autentic din punct de vedere juridic, până la proba contrară, părere bazată numai pe fapte aparente, presupunere, supoziţie, ipoteză, părere exagerat de bună despre sine, supraestimare proprie, înfumurare, aroganţă, fală, fudulie, insolenţă, mândrie, necuviinţă, neobrăzare, neruşinare, orgoliu, semeţie, sfruntare, tupeu, vanitate.
Consecinţa logică pe care legea sau judecătorul o trage într-un fapt cunoscut, cu privire la un fapt necunoscut; concept care, în sens larg, înseamnă presupunere, probabilitate, părere întemeiată pe aparenţe, ipoteze, deducţii, supoziţii.
Status juridic în care, dacă un drept, act sau fapt a fost înscris într-un registru public el este considerat (se prezumă) că el există, cât timp nu a fost radiat sau modificat în condiţiile legii. În cazul în care un drept, act sau fapt a fost radiat, se prezumă că el nu există (L 287/ 2009 – Codul Civil).
14043.    Prezumţie absolută – Prezumţie legală împotriva căreia nu se poate face dovada contrarie.
14044.    Prezumţie de comercialitate – Prezumţie în temeiul căreia, în anumite sisteme de drept (Germania, etc.) sunt considerate acte comerciale toate actele juridice săvârşite de comerciant cu prilejul exercitării comerţului său.
14045.    Prezumţie simplă – Prezumţie legală ce poate fi combătută prin probă legală.
14046.    Price earning ratio – PER; raport cost beneficiu.
14047.    Prima de asigurare – Sumă de bani plătită în mod regulat pentru o poliţă de asigurare împotriva unor riscuri; sumă pe care asiguratul o plăteşte ca preţ al riscului pe care şi-l asumă asigurătorul.
14048.    Prima de casare – Parte din preţul de achiziţie a unui tractor nou sau a unei maşini agricole autopropulsate noi, suportată prin modalitate nerambursabilă, din fondul de mediu, în schimbul predării spre casare a unui tractor uzat sau a unei maşini agricole autopropulsate uzate (Norme de finanţare 05.01.2010).
14049.    Prima de convertire – Diferenţa existentă între paritatea convertită şi cursul acţiunii sau bonului de participare. Exprimată în procente, ea este aproape întotdeauna pozitivă.
14050.    Prima de export – Denumire generică dată avantajului financiar acordat de stat exportatorilor ca mijloc de stimulare a exportului anumitor produse sau grupe de produse. Ea poate fi directă atunci când, la realizarea fiecărui export, se acordă o sumă specificată exportatorului sau indirectă concretizată în returnarea către exportator a contravalorii impozitelor sau a altor taxe impuse asupra mărfurilor exportate şi care au fost achitate în prealabil de către acesta.
14051.    Prima de reasigurare – suma de bani pe care asigurătorul reasigurat se obligă, prin contractul de reasigurare, să o plătească reasigurătorului pentru ca cel dintâi să participe la îndeplinirea obligaţiei de reparare a daunelor, asumată de acesta din urmă, faţă de o altă persoană, printr-un contract de asigurare preexistent. Prima de reasigurare se stabileşte în raport cu valoarea şi cu riscul reasigurat.
14052.    Prima etapă a introducerii pe piaţă a unui produs – Înseamnă tranzacţia iniţială din lanţurile de producţie şi de distribuţie prin care un produs este pus la dispoziţia unei terţe părţi (Reg. CE 1830/ 2003).
14053.    Prima înmatriculare – Prima înregistrare a unui vehicul; înmatricularea sau înregistrarea pentru prima dată de vehicule rutiere noi (OMLPTL 211/ 2003).
14054.    Prima lex historiae, ne quid falsi dicat – Cea dintâi lege a istoriei este de a nu spune nimic fals.
14055.    Prima netă – Expresie prin care se desemnează costul unei combinaţii de opţiuni de tip fluture sau de tip condor cu considerare la faptul că primele plătite şi cele încasate se compensează între ele.
14056.    Prima perioadă de raportare IFRS – Perioada de raportare care se sfârşeşte la data de raportare a primelor situaţii financiare IFRS ale unei entităţi (IFRS 1.A).
14057.    Prima transcriere a dreptului de proprietate – Primul transfer al dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat, realizat în condiţiile legii (L 9/ 2012).
14058.    Prima vânzare – Acea vânzare care se realizează pentru prima dată pe teritoriul naţional şi care stabileşte prin documente preţul produsului (O.U.G. nr. 23/ 2008).
14059.    Prima zi de livrare – Expresie utilizată pentru a desemna prima zi din luna de livrare în care un vânzător futures poate opta pentru executarea în natură a obligaţiei contractualmente asumată; first delivery day.
14060.    Primă – Preţul unei opţiuni; preţul unei operaţiuni bursiere; diferenţă între preţul oferit şi preţul pieţei într-o ofertă publică de vânzare (premium); recompensă; primă plătită în cazul renunţării la efectuarea unei operaţiuni la termen.
14061.    Primă de emisie – Sumă pe care trebuie să o plătească cel ce subscrie o acţiune cu ocazia unei emisiuni peste capitalul nominal al acţiunii subscrise.
14062.    Primă de rambursare – Diferenţa dintre valoarea nominală şi o valoare de rambursare superioară unei obligaţiuni. Această primă are drept obiectiv creşterea activităţii împrumuturilor pe termen lung emise în perioada de inflaţie.
14063.    Primă de risc – Randament suplimentar solicitat de investitorii de pe piaţa monetară sau de capital datorită unui grad sporit de risc asociat unui activ sau unui portofoliu de active. În cazul unei investiţii în active financiare exprimate într-o monedă străină, un risc special este legat de fluctuaţiile imprevizibile ale cursului de schimb, denumit şi risc valutar (currency risk). Prima de risc (risk premium) este adesea influenţată de evaluarea globală a riscului de ţară (sovereign risk) realizată de agenţiile internaţionale de rating, de nivelul ratei inflaţiei (comparativ cu cel al partenerilor de comerţ exterior), de nivelul şi dinamica deficitului de cont curent şi a datoriei externe etc.
14064.    Primă eşalonată – Primă de asigurare plătibilă la date specificate în poliţa de asigurare de-a lungul perioadei de plată a primelor.
14065.    Primă la export – Primă alocată unor producători pentru a-i încuraja să îşi exporte produsele.
14066.    Primă obligatorie – Suma de bani pe care o plăteşte proprietarul unei locuinţe, în calitatea sa de asigurat, ori împuternicitul, contractantul sau reprezentantul legal al acestuia, în scopul încheierii unei asigurări de locuinţe, în condiţiile prevederilor legale (L 260/ 2008).
14067.    Primă valutară – Denumire generică dată adaosului la cursul oficial al unei valute care se percepe/ se încasează în cazul operaţiunilor de schimb valutar făcute pentru scopuri aprioric stabilite cum ar fi turism, servicii, anumite servicii comerciale, etc.
14068.    Prime brute încasate – Totalul primelor încasate, inclusiv primele de reasigurare încasate în perioada de referinţă, înainte de deducerea oricăror sume din acestea (L 32/ 2000).
14069.    Prime brute subscrise – Primele încasate şi de încasat, inclusiv primele de reasigurare încasate şi de încasat, aferente tuturor contractelor de asigurare şi contractelor de reasigurare, care intră în vigoare în exerciţiul financiar, înainte de deducerea oricăror sume din acestea (L 32/ 2000).
14070.    Prime nete încasate – Primele brute încasate din care se deduc sumele plătite drept prime de reasigurare (L 32/ 2000).
14071.    Prime nete subscrise – Primele brute subscrise din care se deduc sumele plătite şi de plătit drept prime de reasigurare (L 32/ 2000).
14072.    Prime rate – Rata dobânzii de bază sau rata acordată debitorilor de prin ordin pentru creditele în alb. Înseamnă şi rata scontului pentru acceptele bancare şi efectele de comerţ de prim ordin.
14073.    Primele situaţii financiare IFRS – Primele situaţii financiare anuale în care o entitate adoptă Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS-urile) prin intermediul unei declaraţii de conformitate cu IFRS-urile, explicită şi fără rezerve (IFRS 1.A).
14074.    Primirea de foloase necuvenite – Infracţiune ce face parte din grupul infracţiunilor ce aduc atingere unor activităţi de interes public sau altor activităţi reglementate de lege, infracţiune zisă de corupţie alături de luarea de mită, darea de mită şi traficul de influenţă. Infracţiunea constă în primirea de către un funcţionar, direct sau indirect, de bani sau de alte foloase, după ce a îndeplinit un act în virtutea funcţiei sale şi la care era obligat în temeiul acesteia (art. 256 C.Pen.).
14075.    Prin definiţie – Prin însăşi natura lucrului, decurgând în mod necesar din totalitatea notelor sale caracteristice.
14076.    Principal – Funcţia unei societăţi de bursă care cumpără şi vinde titluri în contul său; partea din sumă plătită de un debitor care acoperă contravaloarea împrumutului făcut; amortisment.
14077.    Principal curent – Valoarea împrumutului corespunzător unei obligaţiuni, exclusiv dobânda aferentă, pe care emitentul se angajează să-l ramburseze la scadenţă. Principalul poate avea valoare unică atunci când există o singură rambursare sau o valoare curentă în cazul unor rambursări anticipate. Rata cuponului se aplică la valoarea curentă a principalului.
14078.    Principiile fiscalităţii – Reprezintă un set de principii care sunt declarate ca elemente definitorii în Codul fiscal. Impozitele şi taxele reglementate în Codul fiscal se bazează pe următoarele principii: 1. neutralitatea măsurilor fiscale în raport cu diferitele categorii de investitori şi capitaluri, cu formă de proprietate, asigurând condiţii egale investitorilor, capitalului român şi străin; 2. certitudinea impunerii, prin elaborarea de norme juridice clare, care să nu conducă la interpretări arbitrare, iar termenele, modalitatea şi sumele de plată să fie precis determinabile pentru fiecare plătitor, respectiv aceştia să poată urmări şi înţelege sarcina fiscală ce le revine, precum şi să poată determina influenţa deciziilor lor de management financiar asupra sarcinii lor fiscale; 3. echitatea fiscală la nivelul persoanelor fizice, prin impunerea diferită a veniturilor, în funcţie de mărimea acestora; 4. eficienţa impunerii prin asigurarea stabilităţii pe termen lung a prevederilor Codului fiscal, astfel încât aceste prevederi să nu conducă la efecte retroactive defavorabile pentru persoane fizice şi juridice, în raport cu impozitarea în vigoare la data adoptării de către acestea a unor decizii investiţionale majore (L 571/ 2003).
14079.    Principiile fundamentale ale dreptului penal – Reguli de drept care stau la baza reglementărilor normelor şi instituţiilor de drept penal şi exprimă o anumită politică penală. Ele reprezintă ideile generale pe care este clădită întreaga construcţie a dreptului penal.
14080.    Principiile fundamentale ale procedurii arbitrale – Reguli esenţiale ce guvernează desfăşurarea activităţii tribunalului arbitral sau, după caz, a arbitrului unic pentru soluţionarea litigiilor cu care este investit şi pe baza cărora se stabilesc raporturile procesuale între părţile litigante, precum şi dintre acestea şi organul arbitral.
14081.    Principiile fundamentale ale procesului penal – Regulile de bază ale procesului penal; reprezintă idei generale, călăuzitoare, în temeiul cărora se desfăşoară întreaga activitate procesuală penală.
14082.    Principiul asocierii voluntare şi deschise – Este principiul potrivit căruia societăţile cooperative sunt organizaţii voluntare care se constituie pe baza liberului consimţământ şi sunt deschise tuturor persoanelor capabile să utilizeze serviciile lor şi care sunt de acord să-şi asume responsabilităţile calităţii de membru cooperator, fără nici un fel de discriminare pe criterii de naţionalitate, origine etnică, religie, apartenenţă politică, origine socială sau sex (L 1/ 2005).
14083.    Principiul autonomiei – Principiu bazat pe administrarea de sine stătătoare a sistemului public de pensii, conform legii (L 263/ 2010).
14084.    Principiul autonomiei şi in dependenţei societăţilor cooperative – Este principiul potrivit căruia societăţile cooperative sunt organizaţii autonome bazate pe autoajutoare şi sunt controlate de către membrii săi. Intrarea în raporturi juridice cu alte persoane fizice sau juridice, inclusiv cu Guvernul, ori atragerea de finanţare din surse externe se face cu asigurarea controlului democratic al membrilor cooperatori şi cu menţinerea autonomiei societăţilor cooperative (L 1/ 2005).
14085.    Principiul băncii universale – Modalitate de organizare a sistemului financiar-bancar în care băncile pot să desfăşoare şi operaţiuni cu titluri financiare (universal banking).
14086.    Principiul continuităţii activităţii – Reprezintă principiul în baza căruia trebuie să se prezume că entitatea îşi desfăşoară activitatea pe baza continuităţii activităţii. Acest principiu presupune că entitatea îşi continuă în mod normal funcţionarea, fără a intra în stare de lichidare sau reducere semnificativă a activităţii. O entitate nu va întocmi situaţiile financiare anuale pe baza continuităţii activităţii dacă organele de conducere stabilesc după data bilanţului fie că intenţionează să lichideze entitatea sau să înceteze activitatea acesteia, fie că nu există nici o altă variantă realistă în afara acestora. Dacă administratorii unei entităţi au luat cunoştinţă de unele elemente de nesiguranţă legate de anumite evenimente care pot duce la incapacitatea acesteia de a-şi continua activitatea, aceste elemente trebuie prezentate în notele explicative ale situaţiilor financiare anuale. În cazul în care aceste situaţii financiare anuale nu sunt întocmite pe baza principiului continuităţii, această informaţie trebuie prezentată, împreună cu explicaţii privind modul de întocmire a acestora şi motivele care au stat la baza deciziei conform căreia entitatea nu îşi mai poate continua activitatea. Evenimentele sau condiţiile ce necesită prezentări de informaţii pot apărea şi ulterior datei bilanţului (OMFP 1752/ 2005; OMFP 3055/ 2009).
14087.    Principiul contributivităţii – Principiu conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuţiilor datorate de persoanele fizice şi juridice participante la sistemul public de pensii, drepturile de asigurări sociale cuvenindu-se în temeiul contribuţiilor de asigurări sociale plătite (L 263/ 2010).
14088.    Principiul controlului democratic al membrilor cooperatori – Este principiul potrivit căruia societăţile cooperative sunt organizaţii democratice care sunt controlate de către membrii cooperatori care participă la stabilirea politicilor şi adoptarea deciziilor. Persoanele care activează ca reprezentanţi aleşi sunt răspunzătoare în faţa membrilor cooperatori. În societăţile cooperative de gradul 1, membrii au drepturi egale de vot, fiecare având un singur vot, indiferent de numărul părţilor sociale deţinute (L 1/ 2005).
14089.    Principiul cooperării între societăţile cooperative – Este principiul potrivit căruia cooperativele servesc membrii proprii şi consolidează mişcarea cooperatistă. Societăţile cooperatiste lucrează împreună în cadrul structurilor locale, naţionale, regionale şi internaţionale (L 1/ 2005).
14090.    Principiul disponibilităţii – Principiu în temeiul căruia părţile litigante într-un proces civil pot să dispună asupra dreptului în discuţie şi asupra mijloacelor de apărare a acestui drept; regulă esenţială ce guvernează procedura în faţa comisiei de arbitraj, strâns legată de principiul contradictorialităţii şi care constă în facultatea părţilor de a dispune de obiectul litigiului, întotdeauna concretizat într-un drept subiectiv material, precum şi de mijloacele procedurale de apărare a acestui drept.
14091.    Principiul egalităţii – Principiu potrivit căruia se asigură tuturor participanţilor la sistemul public de pensii, contribuabili şi beneficiari, un  tratament nediscriminatoriu, între persoane aflate în aceeaşi situaţie juridică, în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege (L 263/ 2010).
14092.    Principiul egalităţii părţilor – regulă esenţială ce guvernează procedura în faţa curţii de arbitraj în temeiul căreia resortisanţii autohtoni cât şi părţile străine sunt deplin egale în drepturi şi obligaţii.
14093.    Principiul educării, instruirii şi informării membrilor cooperatori – Principiu conform căruia societăţile cooperative asigură educarea şi instruirea membrilor lor, reprezentanţilor aleşi, directorilor executivi sau angajaţilor, astfel încât aceştia să poată contribui efectiv la dezvoltarea societăţilor cooperative din care fac parte. Societăţile cooperative informează publicul, în special tineretul şi liderii de opinie, în legătură cu natura şi avantajele cooperaţiei (L 1/ 2005).
14094.    Principiul evaluării separate a elementelor de activ şi datorii – Reprezintă principiul în baza căruia componentele elementelor de activ sau de datorii trebuie evaluate separat (OMFP 1752/ 2005; OMFP 3055/ 2009).
14095.    Principiul incesibilităţii – Principiu potrivit căruia dreptul la pensie nu poate fi cedat, total sau parţial (L 263/ 2010).
14096.    Principiul imprescriptibilităţii – Principiu potrivit căruia dreptul la pensie nu se prescrie (L 263/ 2010).
14097.    Principiul independenţei exerciţiului – Reprezintă principiul în baza căruia trebuie să se ţină cont de veniturile şi cheltuielile aferente exerciţiului financiar, indiferent de data încasării sau plăţii acestor venituri şi cheltuieli (OMFP 1752/ 2005; OMFP 3055/ 2009).
14098.    Principiul independenţei obligaţiilor cambiale – Regulă constituind un reflex al principiului independenţei semnăturilor, potrivit căreia obligaţiile cambiale, la fel ca şi semnăturile prin care ele sunt asumate, au independenţă unele faţă de altele, în sensul că nevalabilitatea obligaţiei asumate de un incapabil nu antrenează nevalabilitatea celorlalte obligaţii.
14099.    Principiul intangibilităţii – Reprezintă principiul în baza căruia bilanţul de deschidere pentru fiecare exerciţiu financiar trebuie să corespundă cu bilanţul de închidere al exerciţiului financiar precedent (OMFP 1752/ 2005).
14100.    Principiul lex voluntatis – Caz particular de aplicare a principiului libertăţii convenţiilor în domeniul raporturilor de comerţ internaţional, un reflex al acestuia în relaţiile economice şi juridice pe care le concretizează asemenea raporturi.
14101.    Principiul libertăţii convenţiilor – Regulă potrivit căreia fiecare subiect de drept se obligă prin propria lui voinţă, numai la ceea ce acceptă ca fiind în interesul lui şi numai în măsura în care doreşte.
14102.    Principiul libertăţii comerţului – Premisă esenţială pentru desfăşurarea normală a circulaţiei bunurilor, valorilor şi cunoştinţelor la nivel global.
14103.    Principiul necompensării – Reprezintă principiul în baza căruia orice compensare între elementele de activ şi de datorii sau între elementele de venituri şi cele de cheltuieli este interzisă. Toate creanţele şi datoriile trebuie înregistrate distinct în contabilitate, pe bază de documente justificative. Eventualele compensări între creanţe şi datorii ale entităţii faţă de acelaşi agent economic pot fi efectuate, cu respectarea prevederilor legale, numai după înregistrarea în contabilitate (contabilizarea) a veniturilor şi cheltuielilor corespunzătoare la valoarea integrală (OMFP 1752/ 2005; OMFP 3055/ 2009).
14104.    Principiul neintervenţiei – Principiu de drept internaţional public potrivit căruia un stat nu are dreptul de a se amesteca în politica externă sau internă a altui stat.
14105.    Principiul nemijlocirii al rolului activ al arbitrului – Regulă esenţială ce guvernează desfăşurarea procedurii în faţa Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional şi în temeiul căreia tribunalul arbitral (sau, după caz, arbitrul unic) are obligaţia să cerceteze direct şi nemijlocit toate elementele interesând dezlegarea pricinii şi să ordone, chiar din oficiu, fără a ştirbi dreptul părţilor de a-şi face probele şi susţinerile lor, administrarea oricăror probe, să întreprindă orice demers procedural de natură să conducă la stabilirea adevăratelor raporturi dintre părţi, la corecta soluţionare a pricinii.
14106.    Principiul obligativităţii – Principiu potrivit căruia persoanele fizice sau juridice au, conform legii, obligaţia de a participa la sistemul public de pensii, drepturile de asigurări sociale exercitându-se corelativ cu îndeplinirea obligaţiilor (L 263/ 2010).
14107.    Principiul oficialităţii procesului penal – Principiul potrivit căruia actele necesare desfăşurării procesului penal se îndeplinesc din oficiu, afară de cazul când prin lege se dispune altfel (art. 2 C.Proc.Pen.).
14108.    Principiul participării economice a membrilor cooperatori – Este principiul conform căruia membrii contribuie în mod echitabil la constituirea proprietăţii societăţii cooperative, exercitând asupra acesteia un control democratic. Cel puţin o parte a acestei proprietăţi este indivizibilă. Membrii cooperatori primesc, de regulă, o compensaţie limitată în bani sau în natură, din profitul stabilit pe baza situaţiei financiare anuale şi a contului de profit şi pierdere, proporţional cu cota de participare la capitalul social. Membrii cooperatori alocă din profitul net al societăţii cooperative sumele necesare realizării următoarelor scopuri: dezvoltarea societăţii cooperative, recompensarea membrilor cooperatori în raport cu participarea la activitatea societăţii cooperative sau sprijinirea altor activităţi aprobate de către membrii cooperatori (L 1/ 2005).
14109.    Principiul permanenţei metodelor – Reprezintă principiul în baza căruia metodele de evaluare şi politicile contabile trebuie aplicate în mod consecvent de la un exerciţiu financiar la altul (OMFP 1752/ 2005; OMFP 3055/ 2009).
14110.    Principiul pragului de semnificaţie – Reprezintă principiul în baza căruia elementele de bilanţ şi de cont de profit şi pierdere care sunt precedate de cifre arabe pot fi combinate dacă: acestea reprezintă o sumă nesemnificativă (în înţelesul enunţului prevederilor legale), o astfel de combinare oferă un grad mai mare de claritate, cu condiţia ca elementele astfel combinate să fie prezentate separat în notele explicative, principiul pragului de semnificaţie poate fi aplicat numai de entităţile prevăzute expres de reglementările legislative (OMFP 1752/ 2005; OMFP 3055/ 2009).
14111.    Principiul precauţiei – Instrumentul prin care direcţia de sănătate publică decide şi intervine în situaţii în care se apreciază că există un risc pentru sănătatea populaţiei, în condiţiile unei argumentaţii ştiinţifice insuficiente  (L 95/ 2006).
14112.    Principiul preocupării pentru comunitate – Principiu conform căruia societăţile cooperative acţionează pentru dezvoltarea durabilă a comunităţilor din care fac parte, prin politici aprobate de membrii lor (L 1/ 2005).
14113.    Principiul prevalenţei economicului asupra juridicului – Reprezintă principiul în baza căruia prezentarea valorilor din cadrul elementelor de bilanţ şi contul de profit şi pierdere se face ţinând seama de fondul economic al tranzacţiei sau al operaţiunii raportate, şi nu numai de forma juridică a acestora. Respectarea acestui principiu are drept scop înregistrarea în contabilitate şi prezentarea fidelă a operaţiunilor economico-financiare, în conformitate cu realitatea economică, punând în evidenţă drepturile şi obligaţiile, precum şi riscurile asociate acestor operaţiuni. Acest principiu se aplică de către entităţi care se încadrează între nişte repere precizate expres de legile în vigoare la întocmirea situaţiilor financiare individuale şi a situaţiilor financiare consolidate (faţă de unele entităţi care sunt obligate la această aplicaţie numai la întocmirea situaţiilor financiare consolidate) (OMFP 1752/ 2005).
14114.    Principiul proporționalității – Orice măsură administrativă adoptată trebuie să fie adecvată, necesară și corespunzătoare scopului urmărit, atât în ceea ce privește resursele angajate în constatarea neregulilor, cât și în ceea ce privește stabilirea creanțelor bugetare rezultate din nereguli, ținând seama de natura și frecvența neregulilor constatate și de impactul financiar al acestora asupra proiectului/ programului respectiv (O.U.G. 66/ 2011).
14115.    Principiul prudenţei – Reprezintă principiul în baza căruia evaluarea trebuie făcută pe o bază prudentă şi, în special: în contul de profit şi pierdere poate fi inclus numai profitul realizat la data bilanţului, trebuie să se ţină cont de toate datoriile apărute în cursul exerciţiului financiar curent sau al unui exerciţiu precedent chiar dacă acestea devin evidente numai între data bilanţului şi data întocmirii acestuia, trebuie să se ţină cont de toate datoriile previzibile şi pierderile potenţiale apărute în cursul exerciţiului financiar curent sau al unui exerciţiu financiar precedent, chiar dacă acestea devin evidente numai între data întocmirii bilanţului şi data întocmirii acestuia (în acest scop sunt avute în vedere şi eventualele provizioane, precum şi datoriile rezultate din clauze contractuale) şi trebuie să se ţină cont de toate deprecierile, indiferent dacă rezultatul exerciţiului financiar este pierdere sau profit. Ca urmare, activele şi veniturile nu trebuie să fie supraevaluate, iar datoriile şi cheltuielile, subevaluate. Totuşi, exercitarea prudenţei nu permite, de exemplu, constituirea de provizioane excesive, subevaluarea deliberată a datoriilor sau cheltuielilor, deoarece situaţiile financiare nu ar mai fi neutre şi nu ar mai avea calitatea de a fi credibile (OMFP 1752/ 2005; OMFP 3055/ 2009).
14116.    Principiul publicităţii şedinţei de judecată – Principiu potrivit căruia şedinţa de judecată este publică. Minorii sub 16 ani nu pot asista la şedinţa de judecată şi aceasta este secretă numai în cazurile prevăzute de lege (când şedinţa publică ar putea aduce atingere unor interese de stat, moralei, etc.) (art. 290 C.Proc.Pen.).
14117.    Principiul publicităţii şi oralităţii – Regulă esenţială ce guvernează procedura în faţa Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional şi în conformitate cu care litigiile arbitrale se dezbat la sediul instituţiei de arbitraj, într-o sală de şedinţă unde au acces nu numai părţile, ci şi orice persoane care doresc să urmărească desfăşurarea procedurii arbitrale, dezbaterea având loc verbal şi presupunând obligaţia arbitrilor de a da cuvântul părţilor pentru ca fiecare dintre ele să-şi susţină poziţia procesuală.
14118.    Principiul repartiţiei – Principiu pe baza căruia fondurile de asigurări sociale se redistribuie pentru plata obligaţiilor ce revin sistemului public de pensii, conform legii (L 263/ 2010).
14119.    Principiul separării – Modalitate de organizare a sistemului financiar-bancar în care agenţii pieţei creditului (băncile) sunt separaţi de agenţii pieţei titlurilor (societăţile financiare), băncile neavând dreptul să facă operaţiuni cu titluri.
14120.    Principiul solidarităţii sociale – Principiu conform căruia participanţii la sistemul public de pensii îşi asumă reciproc obligaţii şi beneficiază de drepturi pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea riscurilor asigurate prevăzute de lege (L 263/ 2010).
14121.    Principiul teritorialităţii – Efectuarea administrării şi serviciilor silvice, după caz, pe bază de contract, de către ocolul silvic care deţine majoritatea fondului forestier din raza unităţii administrativ-teritoriale respective (L 46/ 2008).
14122.    Principiul unicităţii – Principiu potrivit căruia statul organizează şi garantează sistemul public de pensii bazat pe aceleaşi norme de drept, pentru toţi participanţii la sistem (L 263/ 2010).
14123.    Privilegiu – Dreptul unui creditor de a fi preferat celorlalţi creditori în temeiul creanţei sale.
14124.    Privilegiu general – Privilegiu ce grevează întregul patrimoniu al debitorului.
14125.    Privilegiu în caz de faliment – Situaţie preferenţială în stabilirea ordinii creditorilor repartizaţi în diferite clase.
14126.    Privilegiu special – Privilegiu ce grevează un bun determinat din patrimoniul debitorului.
14127.    Pro bono publico – În interesul public.
14128.    Pro certo affirmare aliquid – A confirma că ceva este sigur.
14129.    Pro cognitis incognita praesumendo ad veritatem pervenire non posi – Nu poţi ajunge la adevăr luând lucrurile necunoscute drept cunoscute.
14130.    Probabil – Care are şanse mari să se întâmple decât să nu se întâmple (IFRS 3.A, IFRS 5.A).
14131.    Probabilitate ridicată – Posibilitate cu un grad semnificativ de probabilitate (IFRS 5.A).
14132.    Probă – Stabilirea şi demonstrarea unor fapte sau acte juridice, conform legii, în vederea soluţionării unui litigiu; constituie probă orice element de fapt care serveşte la constatarea existenţei sau inexistenţei unei infracţiuni, la identificarea persoanei care a săvârşit-o şi la cunoaşterea împrejurărilor necesare pentru justa soluţionare a cauzei.
14133.    Probă de control – Înseamnă organismele modificate genetic sau materialul genetic (probă pozitivă) şi organismul părinte sau materialul genetic al acestuia care a fost folosit în scopul modificării genetice (probă negativă) (Reg. CE 1829/ 2003).
14134.    Probă reconstituită – Probă pe care o persoană şi-a întocmit-o înaintea oricărui litigiu.
14135.    Probă scrisă – Probă ce se administrează prin intermediul unui act scris.
14136.    Probe de audit – Totalitatea informaţiilor obţinute de auditor pentru a ajunge la concluziile pe care se bazează opinia de audit. Probele de audit cuprind documentele justificative şi înregistrările contabile care stau la baza situaţiilor financiare, precum şi alte informaţii.
14137.    Probele în procesul penal – Element de fapt care serveşte la constatarea existenţei sau inexistenţei unei infracţiuni, la identificarea persoanei care a săvârşit-o şi la cunoaşterea împrejurărilor necesare pentru justa soluţionare a cauzei.
14138.    Procedura colectivă – Este procedura în care creditorii recunoscuţi participă împreună la urmărirea şi recuperarea creanţelor lor, în modalităţile prevăzute de legislaţia în vigoare (L 85/ 2006).
14139.    Procedura de arbitraj – Totalitatea regulilor pe baza cărora arbitrajul de comerţ internaţional îşi desfăşoară activitatea de soluţionare a litigiului cu care a fost investit într-un atare scop.
14140.    Procedura de autorizare – Metoda de evaluare sistematică, documentată, periodică şi obiectivă a performanţei centrului de date, a sistemului de management şi a proceselor destinate protecţiei arhivelor electronice, în scopul verificării respectării cerinţelor prevăzute de legislaţia în vigoare (OMCSI 15.06.2009).
14141.    Procedura de atribuire – Etapele ce trebuie parcurse de autoritatea contractantă şi de către candidaţi/ ofertanţi pentru ca acordul părţilor privind angajarea în contractul de achiziţie publică să fie considerat valabil. Procedurile de atribuire sunt: licitaţia deschisă, licitaţia restrânsă, dialogul competitiv, negocierea, cererea de oferte, concursul de soluţii (O.U.G. nr. 34/ 2006).
14142.    Procedura de exequatur – Ansamblu de reguli şi formalităţi ce trebuie îndeplinire de către persoana interesată şi de către organul de jurisdicţie competent, pentru ca o sentinţă arbitrală străină ce nu se execută voluntar să poată fi pusă în lucrare pe cale silită.
14143.    Procedura de insolvabilitate – Procedură colectivă prevăzută de lege privind caracterul definitiv al decontării în sistemele de plăţi şi în sistemele de decontare a operaţiunilor cu instrumente financiare sau de legislaţie străină, care urmăreşte fie lichidarea unui participant, fie reorganizarea sa, dacă această măsură implică suspendarea sau limitarea transferurilor sau plăţilor (L 297/ 2004).
14144.    Procedura de insolvenţă – Orice procedură colectivă prevăzută de legislaţia română sau străină, care urmăreşte fie lichidarea unui participant, fie reorganizarea sa, dacă această măsură implică suspendarea sau limitarea transferurilor sau plăţilor (L 253/ 2004).
14145.    Procedura lichidării judiciare – Lichidare judiciară.
14146.    Procedura de urgenţă – Măsuri prevăzute de regulamentul interior al Parlamentul în vederea soluţionării rapide a unor situaţii speciale.
14147.    Procedura declaraţiei incomplete – Permite autorităţilor vamale să accepte, în cazuri temeinic justificate, o declaraţie care nu conţine toate datele necesare sau care nu este însoţită de toate documentele necesare pentru regimul vamal în cauză (Reg. CEE 2454/ 92).
14148.    Procedura declaraţiei simplificate – Permite deplasarea mărfurilor sub regimul vamal respectiv la prezentarea unei declaraţii simplificate cu prezentarea ulterioară a unei declaraţii suplimentare care poate avea, după caz, caracter global, periodic sau recapitulativ (Reg. CEE 2454/ 92).
14149.    Procedura falimentului – Reprezintă procedura de insolvenţă concursuală colectivă şi egalitară care se aplică debitorului în vederea lichidării averii acestuia pentru acoperirea pasivului, fiind urmată de radierea debitorului din registrul în care este înmatriculat (L 85/ 2006).
14150.    Procedura generală – Reprezintă procedura prevăzută de lege, prin care un debitor care îndeplineşte condiţiile prevăzute de aceasta, după perioada de observaţie, succesiv, în procedura de reorganizare judiciară şi în procedura de faliment sau, separat, numai în reorganizare judiciară ori doar în procedura falimentului (L 85/ 2006).
14151.    Procedura în cauzele cu infractori minori – Conform legii urmărirea şi judecarea infracţiunilor săvârşite de minori,  precum şi punerea în executare a hotărârilor privitoare la aceştia se fac potrivit procedurii obişnuite. Astfel, când învinuitul sau inculpatul este un minor ce nu a împlinit 16 ani, la orice ascultare sau confruntare a acestuia, dacă organul de urmărire penală apreciază, citează pe delegatul autorităţii tutelare precum şi pe părinţi, iar după caz, pe tutore, curator sau persoana în îngrijirea ori supravegherea căreia se află minorul (art. 480 C.Proc.Pen.).
14152.    Procedura în caz de dispariţie a înscrisurilor judiciare – În temeiul legii, în cazul dispariţiei unui dosar judiciar sau a unui înscris care aparţine unui astfel de dosar, organul de urmărire penală sau preşedintele instanţei la care se găsea dosarul sau înscrisul întocmeşte un proces verbal prin care constată dispariţia şi arată măsurile care s-au luat pentru găsirea lui (art. 508 C.Proc.Pen.).
14153.    Procedura simplificată – Reprezintă procedura prevăzută de lege, prin care debitorul care îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege intră direct în procedura falimentului, fie odată cu deschiderea procedurii insolvenţei, fie după o perioadă de observaţie de maximum 60 de zile, perioada în care vor fi analizate elementele precizate de lege (L 85/ 2006).
14154.    Procedura vămuirii la domiciliu – Permite ca plasarea mărfurilor sub regimul vamal în cauză să se efectueze la sediul persoanei interesate sau în alte locuri desemnate sau aprobate de autorităţile vamale (Reg. CEE 2454/ 92).
14155.    Procedură – Totalitatea actelor şi formelor îndeplinite în cadrul activităţii desfăşurate de un organ de jurisdicţie, de cercetare sau un alt organ al administraţiei de stat pentru rezolvarea unei cauze sau a executării unei hotărâri.
14156.    Procedură contencioasă – Reguli privind soluţionarea litigiilor; procedură de rezolvare în contradictoriu de către un organ de jurisdicţie a unui conflict de interese.
14157.    Procedură de evaluare şi selectare a proiectelor – Procedura de detaliere a etapelor şi a documentelor necesare din momentul depunerii proiectului până la semnarea contractului şi cuprinsă într-un manual elaborat de APDRP, aprobată prin ordin al ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale  (Schema ajutor de stat 25.01.2010).
14158.    Procedură de executare – Norme referitoare la executarea hotărârilor.
14159.    Procedură de lichidare – Procedură colectivă care implică valorificarea activelor şi distribuirea fondurilor obţinute către creditori, acţionari, asociaţi sau membri, după caz, procedură care presupune intervenţia de orice natură a autorităţilor administrative ori judiciare, inclusiv în cazurile în care această procedură se finalizează printr-un concordat, plan de reorganizare sau orice alte măsuri similare, voluntare ori obligatorii, fie că sunt sau nu urmare a insolvenţei (O.G. nr. 9/ 2004).
14160.    Procedură de reorganizare judiciară – Ansamblu de reguli şi formalităţi prevăzute de lege pentru a fi respectate şi respectiv îndeplinite de către persoanele şi organele care participă la reorganizarea activităţii debitorului.
14161.    Procedură graţioasă – Procedură necontencioasă care constă în rezolvarea de către un organ judiciar a unei cereri ce nu presupune un conflict de interese.
14162.    Procedură necontencioasă – Soluţionarea de către instanţă a unor cereri ce nu implică un conflict de interese.
14163.    Proceduri analitice – Evaluarea informaţiilor financiare făcute printr-un studiu asupra relaţiilor plauzibile dintre datele financiare şi cele non-financiare. Procedurile analitice cuprind, de asemenea, investigaţii asupra fluctuaţiilor identificate şi asupra relaţiilor care nu sunt în conformitate cu alte informaţii relevante sau care deviază semnificativ de la valorile previzionate.
14164.    Proceduri de evaluare a riscului – Procedurile de audit efectuate pentru obţinerea unei înţelegeri a entităţii şi a mediului său, inclusiv a controlului intern, pentru a evalua riscurile unor denaturări semnificative în relaţiile financiare şi la nivelul declaraţiilor.
14165.    Proceduri de fond – Procedurile de audit efectuate pentru detectarea denaturărilor semnificative de la nivelul declaraţiilor. Ele includ: a. teste de detaliu ale claselor de tranzacţii şi ale soldurilor conturilor, prezentările şi b. proceduri analitice de fond.
14166.    Proceduri de revizuire – Procedurile care sunt considerate necesare pentru atingerea obiectivului unei misiuni de revizuire, în primul rând intervievările personalului entităţii şi procedurile analitice aplicate datelor financiare.
14167.    Proces bugetar – Etapele consecutive de elaborare, aprobare, executare, control şi raportare ale bugetului, care se încheie cu aprobarea contului anual (general) de execuţie a acestuia (L 500/ 2002; L 273/ 2006).
14168.    Proces civil – Activitate desfăşurată în baza legii de către instanţa de judecată, părţile interesate, organele de executare silită, alte organe şi persoane ce participă la această activitate, precum şi raporturile ce se stabilesc între aceştia, în vederea realizării sau stabilirii drepturilor şi intereselor civile supuse judecăţii şi executarea hotărârilor pronunţate.
14169.    Proces industrial – Un proces de transformare (fizic, chimic, manual sau de orice natură) utilizat în fabricarea de noi produse (fie ele bunuri de consum, intermediare sau de investiţii), în prelucrarea produselor uzate sau pentru furnizarea de servicii industriale (OINS 337 din 2007).
14170.    Proces penal – Activitate reglementată de lege desfăşurată de organele judiciare, părţile şi persoanele care participă într-o cauză penală, având ca scop constatarea la timp şi în mod complet a infracţiunilor şi justa pedepsire a infractorilor. El este un fenomen dinamic, în continuă devenire, ce se desfăşoară progresiv în vederea soluţionării în mod just a cauzei penale.
14171.    Proces verbal – Mijloc de probă scris în cazul când sunt încheiate de organul de urmărire penală sau de instanţa de judecată (art. 90 C.Proc.Pen.).
14172.    Proces verbal de constatare – În traficul feroviar, înscris întocmit în armonie cu prevederile regulamentului de transport pentru traficul local şi al convenţiilor internaţionale COTIF/ CIM sau SMGS, în trafic internaţional, la cererea beneficiarilor transportului sau din iniţiativa căii ferate, pentru constatarea producerii unei pierderi, substituiri, alterări, diluări, avarii sau violări a unei expediţii de marfă pe calea ferată.
14173.    Procesarea produselor obţinute din pescuit şi acvacultură – Ansamblul operaţiunilor care modifică caracteristicile fizice sau chimice ale acestor produse, având drept scop pregătirea lor pentru comercializare (O.U.G. nr. 23/ 2008).
14174.    Procesor – În plăţi cu card, orice persoană juridică care, în baza unor obligaţii reciproce la care emitentul de card este parte semnatară, poate acţiona în plăţi cu carduri ca intermediar între deţinător de card, comerciant, emitent de card, altă persoană şi/ sau altă persoană juridică.
14175.    Procesul de evaluare a riscului entităţii – Componentă a controlului intern care prezintă procesul din cadrul entităţii pentru identificarea riscurilor relevante ale afacerii pentru obiectivele de raportare financiară şi deciziile în legătură cu acţiunile întreprinse pentru contracararea acestor riscuri, precum şi rezultatele acestora.
14176.    Procură – Înscris constatator al contractului de mandat, cuprinzând precizarea puterilor conferite mandatarului, care dă posibilitatea ca mandatarul să lucreze în numele şi pe socoteala mandantului. În funcţie de natura actelor juridice cu referire la care mandatele îl abilitează pe mandatar, poate fi procură generală, în virtutea căruia mandatarul este abilitat să îndeplinească acte de administrare, specială, prin efectul căreia mandatarul este abilitat să îndeplinească acte de dispoziţie.
14177.    Procură specială – Formular tip care permite reprezentarea acţionarilor într-o singură adunare generală a acţionarilor.
14178.    Procurist – “Care procură”, “care intermediază”; persoană fizică mandatată să îndeplinească acte cu caracter economic în numele unei persoane juridice.
14179.    Procuror – Persoană ce face parte din parchet şi care exercită atribuţiile ce revin acestei instituţii judiciare. Are calitatea de magistrat şi face parte din corpul magistraţilor.
14180.    Producător – Reprezintă: a. operatorul economic care fabrică un produs finit sau o componentă a unui produs; b. operatorul economic care fabrică materie primă; c. operatorul economic care îşi aplică denumirea, marca sau un alt semn distinctiv pe produs; d. operatorul economic care recondiţionează produsul; e. operatorul economic sau distribuitorul care prin activitatea sa modifică caracteristicile produsului; f. reprezentantul înregistrat în România al unui operator economic care nu are sediul în România sau, în cazul inexistenţei acestuia, importatorul produsului; g. operatorul economic care importă produse în vederea realizării ulterioare a unei operaţiuni de vânzare, închiriere, leasing sau orice altă formă de distribuţie specifică derulării afacerii; h. distribuitorul produsului importat, în cazul în care nu se cunoaşte importatorul, chiar dacă producătorul este menţionat; i. distribuitorul produsului, în cazul în care importatorul nu poate fi identificat, dacă nu informează persoana prejudiciată în termen de 30 de zile de la cererea acesteia asupra identităţii importatorului  (OG 21/ 1992, L 296/ 2004).
Reprezintă agricultorul a cărui fermă este situată pe teritoriul geografic al statului membru, care produce şi comercializează lapte sau se pregăteşte să facă acest lucru în scurt timp (Reg. CEE 1234/ 2007).
Orice persoană juridică, producător, importator autorizat de tractoare şi/ sau maşini agricole autopropulsate noi ori distribuitor autorizat al acestora (Norme de finanţare 05.01.2010).
14181.    Producător validat – Producătorul al cărui dosar de validare în program a fost aprobat.
14182.    Producători – Persoane sau firme care utilizează resursele de producţie pentru a realiza bunuri sau servicii.
14183.    Product planning – Activitate având caracter complex şi ca obiect principal selecţionarea şi introducerea în fabricaţie a produselor noi.
14184.    Productivitate – Raportul dintre producţie (bunuri şi servicii) şi factori de producţie utilizaţi sau timpul lucrat.
14185.    Productivitate a solului – Însuşire complexă, sau atribut al unui teren (a sistemului sol-plantă-atmosferă) de a produce recolte (Cod bune practici fermă 2006).
14186.    Productivitate potenţială a solului – Capacitate a unui sol de a produce recolte în condiţii optime, prin folosire de îngrăşăminte, pesticide, irigare, lucrări (Cod bune practici fermă 2006).
14187.    Productivitatea muncii – Măsoară eficienţa muncii depuse într-o anumită perioadă în cadrul activităţii economice şi se poate calcula ca raport între PIB în preţuri constante şi populaţia ocupată sau, în cazul industriei, ca raport între producţia industrială şi numărul de salariaţi (labour productivity).
14188.    Producţia brută de energie electrică – Reprezintă totalul energiei electrice produse (inclusiv cea acumulată prin pompare) de ansamblul grupurilor generatoare, măsurată la terminalele generatoarelor principale (Reg. CE 1.099/ 2008).
14189.    Producţia brută de energie termică – Reprezintă cantitatea totală de energie termică produsă de o instalaţie: include energia termică consumată de echipamentele auxiliare ale instalaţiei care utilizează un fluid cald (încălzirea interioarelor, încălzirea cu combustibil lichid, etc.) şi pierderile de la nivelul schimburilor de căldură ale instalaţiei/ reţelei, precum şi energia termică rezultată din procesele chimice, utilizată ca formă de energie primară (Reg. CE 1.099/ 2008).
14190.    Producţia netă de energie electrică – Constă în producţia brută de energie electrică minus energia electrică absorbită de echipamentele auxiliare şi pierderile de la transformatoarele principale (Reg. CE 1.099/ 2008).
14191.    Producţia netă de energie termică – Reprezintă energia termică furnizată prin intermediul reţelei de distribuţie, determinată prin măsurarea fluxurilor de intrare şi de ieşire (Reg. CE 1.099/ 2008).
14192.    Producţie – O activitate care are ca rezultat un produs. Termenul este utilizat cu referire la întreaga gamă a activităţilor economice. El nu este exclusiv pentru sectorul agricol, extractiv sau de prelucrare, ci este folosit, de asemenea, şi pentru sectorul serviciilor. În funcţie de ramura de activitate se pot utiliza termeni mai specifici pentru a defini producţia cum ar fi: prestare de servicii, prelucrare, fabricare, etc. Producţia poate fi măsurată în diverse moduri, fie în unităţi fizice, fie în termeni valorici (OINS 337 din 2007).
Cantităţile de combustibil extrase, calculate după operaţiunea de eliminare a materiei inerte. Producţia include cantităţile consumate de producător în procesul de producţie (de exemplu pentru încălzire sau pentru exploatarea echipamentelor şi a instalaţiilor auxiliare) şi cantităţile furnizate altor producători de energie pentru transformare sau în alte scopuri (Reg. CE 1099/ 2008).
14193.    Producţie agricolă – Produsul recoltat din activele biologice ale entităţii (IAS 41.5).
14194.    Producţie duală – Producţie pentru pieţe diferite, având calităţi şi preţuri diferite (vezi si “preţ dual”).
14195.    Producţie în curs de execuţie – Producţia care nu a trecut prin toate fazele (stadiile) de prelucrare, prevăzute în procesul de tehnologic, precum şi produsele nesupuse probelor şi recepţiei tehnice sau necompletate în întregime. În cadrul producţiei în curs de execuţie se cuprind, de asemenea, lucrările şi serviciile, precum şi studiile în curs de execuţie sau neterminate (OMFP 1752/ 2005).
14196.    Producţie la comandă – Forma de cooperare economică în domeniul producţiei în care, la solicitarea/ comanda unei părţi, cealaltă parte execută un produs pe baza documentaţiei tehnice puse la dispoziţie de partea care l-a comandat, urmând ca produsul astfel realizat să fie comercializat de către ordonator.
14197.    Producţie naţională – Reprezintă producţia realizată din resursele unui stat (Reg. CE 1099/ 2008).
14198.    Produs – Reprezintă elementul finit care este fabricat, chiar dacă este destinat folosirii ulterioare într-o altă operaţie de fabricare (Reg. CEE 2454/ 92).
Bun material al cărui destinaţie finală este consumul sau utilizarea individuală ori colectivă; sunt considerate produse energia electrică, energia termică, apa şi gazele livrate pentru consumul individual (L 296/ 2004).
Orice bunuri ori servicii, inclusiv bunuri mobile, drepturi şi obligaţii (L 363/ 2007).
Rezultatul activităţii economice, termen generic aplicat bunurilor şi serviciilor (OINS 337 din 2007).
Orice preparat care constă în sau care conţine organisme modificate genetic sau o combinaţie de acestea şi care este introdus pe piaţă (Directiva 2001/ 18/ CE).
Sistemul, echipamentul, piesa, componenta sau entitatea tehnică, utilizată pentru fabricarea unui vehicul, pentru înlocuirea celor existente pe un vehicul sau pentru montare/ utilizare ulterioară pe un vehicul omologat (OMLPTL 211/ 2003).
14199.    Produs alimentar preambalat – Înseamnă orice unitate distinctă prezentată ca atare formată dintr-un produs alimentar şi din ambalajul în care acesta a fost introdus înainte de a fi oferit spre vânzare, fie că acest ambalaj acoperă alimentul complet sau doar parţial, astfel încât conţinutul să nu poată fi modificat fără ca ambalajul să fie deschis sau schimbat (Reg. CE 1829/ 2003).
14200.    Produs bursier – Denumire generică pentru activele şi titlurile financiare tranzacţionate la bursă.
14201.    Produs contrafăcut – Orice bun, inclusiv ambalajul acestuia, la care se constată utilizarea fără autorizare a unei mărci care este identică cu o marcă legal înregistrată, sau produsul care nu poate fi diferenţiat în aspectele sale esenţiale de un produs de marcă, prin care se încalcă drepturile prevăzute de lege ale deţinătorului legal al mărcii respective (L 296/ 2004).
14202.    Produs convenţional de referinţă – Înseamnă un produs alimentar sau un furaj similar produs fără ajutorul modificării genetice şi pentru care există dovezi bine stabilite de utilizare în condiţii de siguranţă (Reg. CE 1829/ 2003).
14203.    Produs cu defecte – Produsul la care modul de prezentare, utilizarea previzibilă şi data achiziţionării nu oferă siguranţă consumatorilor, producând pagube acestora (L 296/ 2004).
14204.    Produs de folosinţă îndelungată – Produsul relativ complex, constituit din piese şi subansambluri, proiectat şi construit pentru a putea fi utilizat pe durată medie de utilizare şi asupra căruia se pot efectua reparaţii sau activităţi de întreţinere (L 296/ 2004).
14205.    Produs de origine – Produsul utilizat la fabricarea unui vehicul şi care a echipat vehiculul la omologarea de tip a acestuia (OMLPTL 211/ 2003).
14206.    Produs de schimb – Produsul destinat să fie utilizat la un vehicul pentru a înlocui un produs montat pe acest vehicul (OMLPTL 211/ 2003).
14207.    Produs de schimb de origine – Produsul destinat să fie utilizat la un vehicul pentru a înlocui un produs montat pe acest vehicul şi care este de aceeaşi calitate ca şi produsul de origine, fiind fabricat conform specificaţiilor şi normelor de fabricaţie furnizate de constructorul vehiculului pentru fabricarea produselor de origine sau produselor de schimb destinate vehiculului respectiv. Sunt incluse şi produsele de schimb fabricate pe aceeaşi linie de producţie ca şi produsele de origine (OMLPTL 211/ 2003).
14208.    Produs din organisme modificate genetic – Înseamnă derivat, integral sau parţial, din organisme modificate genetic, dar care nu conţine sau nu constă din organisme modificate genetic (Reg. CE 1829/ 2003).
14209.    Produs falsificat – Produs la care se constată alterarea sub orice formă a elementelor de identificare a unei mărci, denumiri, sigle ori desen industrial legal înregistrate, de natură a induce în eroare asupra provenienţei sale, la produse care nu au fost fabricate de deţinătorul legal al mărcii ori împuternicit al acestuia, sau la care s-a constatat utilizarea mărcii legal înregistrate fără a exista acordul titularului (L 296/ 2004).
14210.    Produs finit – Produsele care au parcurs în întregime fazele procesului de fabricaţie şi nu mai au nevoie de prelucrări ulterioare în cadrul entităţii, putând a fi depozitate în vederea livrării sau expediate direct clienţilor (OMFP 1752/ 2005).
Produs pentru care prelucrarea s-a încheiat (OINS 337 din 2007).
14211.    Produs folosit – Produs folosit de un alt consumator, reparat şi testat, corespunzător din punct de vedere tehnic şi funcţional unui produs similar nou sau recondiţionat, şi care este un produs sigur (L 296/ 2004).
14212.    Produs net din dobânzi – Totalul dobânzilor creditoare din care se scad dobânzile debitoare.
14213.    Produs periculos – Produsul care nu poate fi definit ca produs sigur (L 296/ 2004).
14214.    Produs preambalat – Înseamnă orice articol individual oferit spre vânzare care constă dintr-un produs şi din ambalajul în care a fost introdus acesta înainte de a fi oferit spre vânzare, indiferent dacă ambalajul respectiv cuprinde produsul integral sau doar parţial, cu condiţia ca conţinutul acestuia să nu se poată altera decât dacă ambalajul este deschis sau înlocuit (Reg. CE 1830/ 2003).
14215.    Produs recondiţionat – Produs nou cu ambalaj deteriorat, aspect fizic necorespunzător, mici defecte de fabricaţie, dar care este adus la parametrii tehnici de funcţionare iniţiali daţi de producător prin remediere (L 296/ 2004).
14216.    Produs semifabricat – Produsele al căror proces tehnologic a fost terminat într-o secţie (fază de fabricaţie) şi care trec în continuare în procesul tehnologic al altei secţii (faze de fabricaţie) sau se livrează terţilor (OMFP 1752/ 2005).
Produse realizate printr-o serie de prelucrări, dar necesitând o prelucrare ulterioară, înainte de a fi gata pentru întrebuinţare. Ele pot fi vândute altor fabricanţi pentru prelucrarea ulterioară. Exemplele tipice ar putea include piesele brute, din metal turnat, vândute pentru a fi finisate în altă parte (OINS 337 din 2007).
14217.    Produs sigur – Produsul care, folosit în condiţii normale sau previzibile, nu prezintă riscuri sau care prezintă riscuri minime, ţinând seama de întrebuinţarea acestuia; riscul se consideră acceptabil şi compatibil cu un grad înalt de protecţie pentru siguranţa şi sănătatea consumatorilor, în funcţie de următoarele aspecte: a. caracteristicile produsului, ale ambalării şi ale instrucţiunilor de montaj şi întreţinere; b. efectul asupra altor produse, împreună cu care acesta poate fi folosit; c. modul de prezentare a produsului, etichetarea, instrucţiunile de folosire şi orice alte indicaţii şi informaţii furnizate de producător; d. categoria de consumatori expusă riscului prin folosirea produsului (L 296/ 2004).
14218.    Produs turistic – Complex de bunuri materiale şi de servicii, concentrate într-o activitate specifică şi oferite pachet consumului turistic (O.G. nr. 58/ 1998).
14219.    Produse accidentale – Sunt reprezentate de: a. volumul de lemn rezultat din exploatarea arboretelor afectate integral de factori biotici şi abiotici, din exploatarea unor arbori din arboretele cu vârste de peste 60 de ani, afectate parţial de factori biotici şi abiotici, sau cel provenit din defrişări legal aprobate; b. volumul de lemn rezultat din exploatarea unor arbori din arborete cu vârste de până la 60 de ani, afectate parţial de factori biotici şi abiotici (L 46/ 2008).
14220.    Produse accizabile – Sunt produsele energetice, alcoolul şi băuturile alcoolice, precum şi tutunul prelucrat, astfel cum sunt definite de Codul fiscal, cu excepţia gazului livrat prin intermediul unui sistem de gaze naturale situat pe teritoriul Comunităţii sau prin orice reţea conectată la un astfel de sistem (L 571/ 2003).
14221.    Produse agricole – Înseamnă produsele expres precizate de reglementările în vigoare cu excepţia produselor pescăreşti şi acvaculturii, produsele de plută, produsele care imită sau substituie laptele şi produsele lactate, precum şi a bumbacului (Reg. CEE 73/ 2009; Schema ajutor de stat 25.01.2010).
Cereale, oleaginoase, leguminoase boabe, cartof, legume-fructe, strugurii de masă şi florile (Ord. MAPDR 222/ 2006).
14222.    Produse alimentare modificate genetic – Înseamnă produsele alimentare care conţin, constau sau sunt produse din organisme modificate genetic (Reg. CE 1829/ 2003).
14223.    Produse apicole – Înseamnă mierea, ceara de albine, lăptişorul de matcă, propolisul sau polenul (Reg. CEE 1234/ 2007).
14224.    Produse compensatoare principale – Produsele compensatoare pentru producerea cărora a fost autorizat regimul (Reg. CEE 2454/ 92).
14225.    Produse compensatoare secundare – Produsele compensatoare care sunt un produs secundar necesar al operaţiunii de transformare, altele decât produsele compensatoare principale specificate în autorizaţie (Reg. CEE 2454/ 92).
14226.    Produse derivate – Înseamnă tot ceea ce rezultă din prelucrarea păsărilor sacrificate, măruntaie comestibile, etc. (Reg. CEE 1234/ 2007).
14227.    Produse destinate consumului intermediar – Un produs destinat exclusiv consumului intermediar, denumit produs exclusiv, este un produs legat tehnologic de producţia altor produse din aceeaşi grupă, dar care nu este produs în nici o altă grupă (de exemplu, melasele legate de producţia zahărului). Produsele destinate exclusiv sunt utilizate ca materii prime pentru fabricarea altor produse. Un produs destinat consumului intermediar, denumit produs obişnuit (adică un produs care nu este exclusiv aparţinător unei singure grupe), este un produs legat din punct de vedere tehnologic de producerea altor produse, dar el nu este realizat în mai multe grupe (de exemplu, hidrogenul produs în timpul rafinării petrolului este legat tehnologic de cel produs în industria petrochimică şi în cocsificarea cărbunelui şi este identic cu cel produs în grupa care cuprinde alte produse chimice de bază) (OINS 337 din 2007).
14228.    Produse eterogene – Bunuri sau servicii diferenţiate de alte bunuri, în mod real sau imaginar, din punct de vedere calitativ; de exemplu, după culoare, gust, stil, termen de garanţie sau bunuri complementare oferite celor care le cumpără.
14229.    Produse forestiere lemnoase – Produsele de origine forestieră (buşteni din arbori recoltaţi, tăiaţi din pădure), precum şi produsele obţinute din prelucrarea primară (cherestea, lemn tăiat subţire) a acestora, in situ sau pe platforme special destinate acestei prelucrări, şi care nu au fost supuse unei prelucrări industriale (Schema ajutor de stat 25.01.2010).
14230.    Produse forestiere nelemnoase – Ciupercile de pădure, fructele de pădure şi alte produse naturale provenite din flora spontană forestieră (lacuri, răşini, balsamuri, păr vegetal, iarbă, seminţe forestiere, muşchi, licheni, plante medicinale, flori şi frunze cu calităţi aromoterapeutice). Sub nici un titlu produsele de vânătoare nu fac obiectul categoriei de produse nelemnoase (Schema ajutor de stat 25.01.2010).
14231.    Produse integrale – Înseamnă ouă de păsări fără coajă, cu sau fără adaos de zahăr sau de alţi îndulcitori, adecvate consumului uman (Reg. CEE 1234/ 2007).
14232.    Produse neagricole – Produsele de origine agricolă obţinute prin procesarea materiilor prime produse agricole conform normelor în vigoare, cu excepţia produselor piscicole şi de acvacultură (Schema ajutor de stat 25.01.2010).
14233.    Produse omogene – Bunuri sau servicii identice, nediferenţiate calitativ.
14234.    Produse petroliere – Combustibili şi lubrifianţi obţinuţi din ţiţei (Cod bune practici fermă 2006).
14235.    Produse separate – Înseamnă gălbenuşuri de ouă de păsări, cu sau fără adaos de zahăr sau de alţi îndulcitori, adecvate consumului uman (Reg. CEE 1234/ 2007).
14236.    Produse strategice – Reprezintă: a. articole, tehnologii şi servicii din domeniul industrial, care au dublă utilizare (civilă şi militară); b. armamente, muniţii şi alte produse militare; c. articole, tehnologii şi servicii, inclusiv cele purtătoare de tehnologii informatice şi de comunicaţii, referitoare la armele nucleare, chimice, biologice şi la rachetele purtătoare de asemenea arme; d. tehnologii destinate realizării de produse strategice, transmise pe cale electronică, prin fax, prin telefon sau prin alte mijloace (OUG 158/ 1999).
14237.    Produsul Intern Brut – Vezi PIB.
14238.    Produsul Intern Brut real – PIB exprimat în unităţi monetare cu o putere de cumpărare constantă; se obţine din PIB nominal în preţuri curente corectat cu un indice de preţ adecvat, de obicei deflatorul implicit de preţuri.
14239.    Produsul Naţional Brut – Vezi PNB.
14240.    Profanarea de morminte – Infracţiune ce face parte din categoria infracţiunilor care aduc atingere unor relaţii privind convieţuirea socială şi constă în fapta unei persoane de a profana (pângări, necinsti) prin orice mijloace a unui mormânt, a unui monument sau a unei urne funerare ori a unui cadavru (art. 319 C.Pen.).
14241.    Profesia – Este specializarea (calificarea) obţinută prin studii  (OMMPS nr. 138/ 1995).
14242.    Profesie reglementată – Activitatea sau ansamblul de activităţi profesionale pentru care accesul sau exercitarea este condiţionată, direct ori indirect, în conformitate cu legislaţia în vigoare, de deţinerea unui document care să ateste nivelul de formare profesională (L 363/ 2007).
14243.    Profesiune de credinţă – Declaraţie publică pe care o face cineva asupra principiilor sau convingerilor sale.
14244.    Profesor itinerant şi de sprijin – Cadru didactic cu studii superioare în domeniul psihoterapeutic care desfăşoară activităţi de învăţare, stimulare, compensare şi recuperare cu persoanele cu CES integrate în unităţile de învăţământ de masă, în colaborare cu toţi factorii implicaţi (Ord. MECTS 5573/ 2011).
14245.    Profit – Valoarea reziduală care rămâne după ce cheltuielile (inclusiv ajustările pentru menţinerea capitalului, acolo unde este cazul) au fost deduse din venituri. Orice valoare în plus faţă de cea necesară pentru a menţine capitalul la nivelul de la începutul perioadei este considerat profit (F 105, F 107).
Câştig sub formă bănească realizat de o persoană fizică sau juridică dintr-o afacere (vezi şi beneficiu); venit obţinut ca urmare a iniţierii unei activităţi economice şi asumării riscului; se calculează ca diferenţă între venitul total al unei firme şi costurile de producţie explicite şi implicite.
14246.    Profit comercial – Câştig obţinut de pe urma unei afaceri ca rezultat net pozitiv al scăderii tuturor cheltuielilor implicate de acea afacere din veniturile realizate prin derularea ei.
14247.    Profit contabil – Profitul sau pierderea pe o perioadă, înainte de scăderea cheltuielilor cu impozitul (IAS 12.5).
14248.    Profit din curs – Plusvaloare realizată între cumpărarea unui titlu şi revânzarea sa la un curs mai mare.
14249.    Profit economic – Venitul total al unei firme, din care se scad toate costurile de producţie, atât cele explicite cât şi cele implicite, inclusiv toate costurile de oportunitate, cum ar fi rata normală a profitului.
14250.    Profit excepţional – Diferenţa între venituri excepţionale (amenzi şi penalităţi încasate, donaţii primite, din cedarea activelor) şi cheltuieli excepţionale (amenzi şi penalităţi plătite, valoarea neamortizată a mijloacelor fixe, donaţii, etc.).
14251.    Profit financiar – Diferenţa între venituri financiare (din dobânzi, diferenţe favorabile de curs valutar, titluri de plasament) şi cheltuieli financiare (cu dobânzile aferente creditelor contractate, diferenţe nefavorabile de curs valutar, titluri de plasament cedate, etc.).
14252.    Profit fiscal – Profit impozabil.
14253.    Profit impozabil – Profit calculat conform legislaţiei privind impozitarea veniturilor unei întreprinderi.
Profitul (pierderea) pe perioada exerciţiului, determinat în concordanţă cu reguli stabilite de autorităţile fiscale, pe baza cărora impozitul pe profit este plătibil (recuperabil) (IAS 12.5).
14254.    Profit pe acţiune – Raportul între profitul net exprimat într-o unitate monetară (USD, EUR, leu, etc. la cursul mediul din anul corespunzător profitului) şi numărul de acţiuni emise de entitate. De exemplu, dacă profitul este de un milion lei şi entitatea are emise un milion de acţiuni profitul pe acţiune este de un leu. Profitul pe acţiune serveşte şi calcularea altor indicatori care servesc investitorului în a determina dacă o acţiune este sub sau supraevaluată, de exemplu raportul preţ/ profit sau PER – “price earning ratio”.
14255.    Profit pe hârtie – Rezultat virtual, contabil şi nepalpabil.
14256.    Profitul din exploatare – Reprezintă câştigul din activitatea de bază a unei entităţi, determinat ca diferenţă între încasările din producţia vândută şi cheltuielile aferente activităţii de bază (cheltuieli materiale, cheltuieli cu personalul, salarii şi impozite aferente, cheltuieli cu amortizarea mijloacelor fixe).
14257.    Profitul normal – Rata normală a profitului; profitul suficient de mare pentru a compensa costurile de producţie explicite şi implicite (inclusiv pe cele de oportunitate) pe care le au producătorii unui anumit bun sau serviciu şi care nu determină intrarea sau ieşirea de pe piaţă a producătorilor; profitul normal este un cost economic de producţie întrucât orice nivel inferior al profitului îl determină pe producător să caute alte posibilităţi de utilizare a resurselor, să se orienteze spre alte domenii de activitate.
14258.    Program – Acţiunea sau ansamblul coerent de acţiuni ce se referă la acelaşi ordonator principal de credite, proiectat pentru a realiza un obiectiv sau un set de obiective definite şi pentru care sunt stabiliţi indicatori de program care să evalueze rezultatele ce vor fi obţinute, în limitele de finanţare aprobate (L 500/ 2002; L 273/ 2006).
14259.    Program de intervenţie personalizat – Un instrument de proiectare şi implementare a activităţilor educaţional-terapeutice utilizat pentru eficientizarea activităţilor de intervenţie şi atingerea finalităţilor prevăzute în planul de servicii personalizat (Ord. MECTS 5573/ 2011).
14260.    Program de mediu – Înseamnă descrierea măsurilor, responsabilităţilor şi mijloacelor adoptate sau preconizate pentru atingerea obiectivelor şi ţintelor de mediu, precum şi a termenelor pentru atingerea acestora (Reg. CE 1221/ 2009).
14261.    Program de plată a creanţelor – Este tabelul de creanţe menţionat în planul de reorganizare care cuprinde cuantumul sumelor pe care debitorul se obligă să le plătească creditorilor, prin raportare la tabelul definitiv de creanţe şi la fluxurile de numerar aferente planului de reorganizare, şi care cuprinde: a. cuantumul sumelor datorate creditorilor conform tabelului definitiv de creanţe pe care debitorul se obligă să le plătească acestora; b. termenele la care debitorul urmează să plătească aceste sume (L 85/ 2006).
14262.    Program de transport interjudeţean – Program întocmit şi aprobat de autoritatea competentă, prin care se stabilesc traseele pentru transportul rutier public de persoane prin servicii regulate, graficele de circulaţie, capetele de traseu, autogările, staţiile publice, numărul autovehiculelor necesare, precum şi capacitatea de transport minimă a acestora. Capacitatea de transport a autovehiculului este dată de numărul de locuri pe scaune înscris în certificatul de clasificare pe stele sau categorii (OUG 109/ 2005).
14263.    Program ecologic – Înseamnă descrierea măsurilor (în ceea ce priveşte responsabilităţile şi mijloacele) luate sau preconizate pentru atingerea obiectivelor ecologice generale sau specifice, precum şi pentru respectarea termenelor de aplicare aferente acestora (Reg. CE 761/ 2001).
14264.    Program local multianual privind creşterea performanţei energetice la blocurile de locuinţe – Documentul fundamentat şi elaborat de autorităţile administraţiei publice locale ale municipiilor, oraşelor, comunelor, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti, pe baza contractelor de mandat încheiate cu asociaţiile de proprietari, aprobat prin hotărâre a consiliului local, întocmit în vederea fundamentării alocaţiilor din bugetul local şi de la bugetul de stat, denumit program local (OUG 18/ 2009).
14265.    Program naţional multianual privind creşterea performanţei energetice la blocurile de locuinţe – Documentul elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei şi aprobat prin ordin al ministrului, în baza programelor locale transmise de coordonatorii locali şi a fondurilor alocate din bugetul de stat în bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, denumit program naţional (OUG 18/ 2009).
14266.    Program operaţional – Înseamnă un document prezentat de un stat membru şi adoptat de Comisie care defineşte o strategie de dezvoltare în conformitate cu un ansamblu coerent de priorităţi, pentru a cărui realizare se face apel la un fond (Reg. CE 1083/ 2006).
14267.    Programare – Procesul de organizare, de luare a deciziilor şi de finanţare, efectuat în mai multe etape, care urmăreşte să pună în aplicare, pe o bază multianuală, acţiunea comună a Comunităţii şi statelor membre pentru a realiza obiectivele prioritare (Reg. CEE 1698/ 2005).
14268.    Programe de dezvoltare – Ansamblu de obiective concrete propuse pentru realizarea politicilor de dezvoltare.
14269.    Programe trading – Comerţ cu titluri pe calculator; cumpărări/ vânzări de titluri pe baza unor programe informatice, gestionate de societăţi financiare specializate.
14270.    Programme trading – Denumire generică dată comerţului cu titluri efectuat cu ajutorul calculatorului.
14271.    Programul de ofertă – Un plan care ar permite emiterea, în mod continuu sau repetat în decursul unei perioade de timp determinate, a valorilor mobiliare, altele decât cele de tipul titlurilor de capital (L 297/ 2004).
14272.    Programul Naţional de Dezvoltare Rurală – Documentul programatic în baza căruia sunt accesate sumele alocate pentru România în baza Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) (Schema ajutor de stat 25.01.2010).
14273.    Prohibiţie la import/ export – Interdicţie la import/ export.
14274.    Proiect de operațiune – Orice document prin care se urmărește efectuarea unei operațiuni, în forma pregătită în vederea aprobării sale de către autoritatea competentă, potrivit legii (O.G. nr. 119/ 1999).
14275.    Proiect generator de venituri – Orice operaţie care implică o investiţie într-o infrastructură a cărei utilizare este supusă unor redevenţe suportate direct de utilizatori sau orice operaţiune care implică vânzarea sau închirierea unui teren sau a unui imobil sau orice altă furnizare de servicii contra unei plăţi (Reg. CE 1083/ 2006).
14276.    Proiecţie – Informaţii financiare previzionate întocmite pe baza: a. unor prezumţii ipotetice în legătură cu evenimentele viitoare şi acţiuni ale managementului despre care nu se aşteaptă în mod necesar să aibă loc, cum ar fi cele de la începerea activităţilor la înfiinţarea unei firme sau luarea în considerare a unor modificări majore intervenite în natura operaţiilor şi b. unei combinaţii între cele mai bune estimări şi prezumţii ipotetice.
14277.    Promisis non stare – A nu se ţine de cele făgăduite.
14278.    Promisiune – Angajament de a contracta o obligaţie sau de a îndeplini un act.
14279.    Promisiune de garantare – Document emis de o entitate către finanţator, prin care aceasta îşi exprimă intenţia de a garanta finanţarea care va fi acordată beneficiarilor de către finanţator. Documentul are valabilitate pe perioada derulării contractului sau pe o perioadă precizată expres (Norme “Prima casă” din 17 iunie 2009).
14280.    Promisiune unilaterală de creditare – Document prin care finanţatorul îşi exprimă disponibilitatea de a acorda o finanţare unui beneficiar care, la data acordării acesteia, trebuie să se încadreze în criteriile de eligibilitate ale programului. Documentul are valabilitate pe o perioadă de timp precizată expres (Norme “Prima casă” din 17 iunie 2009).
14281.    Promisiunea de a contracta – Antecontract; angajamentul unei persoane (promitent) faţă de o alta (beneficiar) de a încheia în viitor un contract.
14282.    Promisiunea faptului altuia – Contract prin care o persoană (debitor) se obligă faţă de alta (creditor) să determine o terţă persoană să-şi asume anumite obligaţii faţă de creditor.
14283.    Promovare – Ansamblu de activităţi care urmăreşte crearea şi proiectarea imaginii unei firme sau a unui produs (serviciu) de piaţă. Se realizează prin intermediul unei firme specializate sau a unui serviciu al propriei firme, adaptând una sau mai multe din următoarele forme: informare prin mass-media; participare la expoziţii şi la târguri; demonstraţii de produs, distribuire de eşantioane.
14284.    Promovare a exporturilor – Complex de activităţi desfăşurate de autorităţile guvernamentale abilitate şi de către firmele producătoare, precum şi de către firmele profilate pe operaţiuni de export în scopul influenţării clientelei externe pentru a cumpăra produsele oferite.
14285.    Promovarea sănătăţii – Procesul care oferă individului şi colectivităţilor posibilitatea de a-şi controla şi îmbunătăţi sănătatea sub raport fizic, psihic şi social şi de a contribui la reducerea inechităţilor în sănătate (L 95/ 2006).
14286.    Promulgare – Act prin care şeful statului dispune publicarea şi intrarea în vigoare a unui act normativ.
14287.    Pronunţarea hotărârii – Hotărârea se pronunţă în şedinţă publică de către preşedintele completului de judecată asistat de grefier. La pronunţarea hotărârii nu se citează părţile iar în termen de 20 de zile de la pronunţare ea trebuie redactată.
14288.    Proporţionalitate – Orice măsură stabilită de autoritatea publică trebuie să fie necesară şi corespunzătoare naturii contractului (OUG 54/ 2006).
14289.    Proprietar – Orice persoană fizică având domiciliul ori reşedinţa în România, care deţine în proprietate un tractor uzat înmatriculat/ înregistrat pe numele său ori o maşină agricolă autopropulsată uzată înregistrată pe numele său, precum şi moştenitorii acestuia; orice persoană juridică română care deţine în proprietate un tractor uzat înmatriculat/ înregistrat pe numele său ori o maşină agricolă autopropulsată uzată înregistrată pe numele său (Norme de finanţare 05.01.2010).
14290.    Proprietar de animale – Persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, asociaţiile înregistrate legal sau persoanele juridice care au în proprietate animale (OANSVSA 40/ 2010).
14291.    Proprietar de exploataţie – Persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, asociaţiile înregistrate legal sau persoanele juridice care au în proprietate o exploataţie (OANSVSA 40/ 2010).
14292.    Proprietar de marcă în operaţiunile prin card – Persoana juridică, denumită în practică credit card company, care are calitatea de proprietar al mărcii sub care este emis un credit card şi care, conform obligaţiilor reciproce stabilite contractual, poate furniza şi servicii de marketing, prelucrare de informaţii, precum şi alte servicii persoanelor cărora le acordă permisiunea de a folosi marca respectivă.
14293.    Proprietar înscris – Proprietarul care obţine nota de înscriere în program de la un producător validat (Norme de finanţare 05.01.2010).
14294.    Proprietate – Raport social determinat de dobândirea bunurilor materiale; drept de a folosi şi dispune de un lucru într-o manieră exclusivă şi absolută în conformitate cu legea.
14295.    Proprietate comună – Proprietate a mai multor persoane care formează o comunitate în virtutea legii sau a unui contract. Dreptul de a dispune de respectiva proprietate nu poate fi executat decât prin decizie unanimă. Acceptul de a dispune de o cotă parte este exclus atât timp cât durează comunitatea.
14296.    Proprietate imobiliară – Oricare din următoarele: a. orice teren, b. orice clădire sau altă construcţie ridicată ori încorporată într-un teren, c. orice recoltă, material lemnos, depozit mineral sau altă resursă naturală ataşată terenului, d. orice proprietate accesorie unei proprietăţi imobiliare descrise anterior, inclusiv dreptul de folosinţă sau dreptul de a obţine venit dintr-o astfel de proprietate (L 571/ 2003).
14297.    Proprietate individuală – O formă legală de afacere în care proprietarul are dreptul la întregul profit realizat de firmă, este responsabil personal pentru datoriile firmei, spre deosebire de acţionarii proprietari ai unei corporaţii care nu au o asemenea responsabilitate.
14298.    Proprietate intelectuală – Proprietate asupra produselor create de inteligenţa umană; aici intră drepturile de autor, marca fabricii şi de comerţ, patentele de invenţii.
14299.    Proprietăţi imobiliare utilizate de posesor – Proprietăţi deţinute (de proprietar sau de locatar în baza unui contract de leasing financiar) pentru a fi utilizate în producţia sau furnizarea de bunuri sau de servicii sau în scopuri administrative (IAS 40.5).
14300.    Proprio marte – Din propriile puteri.
14301.    Propunere financiară – Parte a ofertei ce cuprinde informaţiile referitoare la preţ, tarif, alte condiţii financiare şi comerciale corespunzătoare satisfacerii cerinţelor solicitate în documentaţia de atribuire (O.U.G. nr. 34/ 2006).
14302.    Propunere tehnică – Parte a ofertei elaborată pe baza cerinţelor din caietul de sarcini sau, după caz, din documentaţia descriptivă (O.U.G. nr. 34/ 2006).
14303.    Prorogare – Prelungire; darea (vânzarea) unui stellage în limbaj bursier (cumpărătorul sau cel care preia beneficiază până în ziua răspunsului,  scadenţei, de prime pentru a se decide dacă ridică valoarea sau cedează titlurile; poate să se retragă de pe piaţă abandonând prima); a amâna plata (scadenţa) unui efect de schimb.
14304.    Prorogare de competenţă – Extinderea sau prelungirea unei competenţe judiciare în vederea soluţionării unui litigiu care, de regulă, nu este de competenţa respectivei instanţe.
14305.    Prospect – Document care conţine informaţiile cerute de lege pentru emisiunea/ distribuţia de titluri financiare (prospectus).
14306.    Prospect al schemei de pensii private – Documentul care cuprinde termenii contractului de administrare şi ai schemei de pensii (L 411/ 2004).
14307.    Prospect de emisiune – Publicarea conform legii a informaţiilor indispensabile (dispoziţii statutare, administrative, activitate, bilanţ, cont de profit şi pierdere, etc.) ale societăţii care procedează la o emisiune de titluri şi informaţii privind condiţiile de emisiune. Responsabilitatea pentru informaţiile reproduse este fixată de legea locului de emisiune.
14308.    Prospect de ofertă publică – Document care conţine informaţii despre un emitent de valori mobiliare, despre valorile mobiliare oferite şi scopul pentru care sunt emise, spre vânzare sau cumpărare, despre conducerea, domeniul de activitate şi activele emitentului şi care include situaţiile financiare ale acestuia.
14309.    Prostituţia – Infracţiune care face parte din categoria infracţiunilor care aduc atingere unor relaţii privind convieţuirea socială şi constă în fapta persoanei care îşi procură mijloacele de existenţă sau principalele mijloace de existenţă practicând în acest scop raporturi sexuale cu diferite persoane (art. 328 C.Pen.).
14310.    Protector – Obstacol destinat a fi interpus între un factor de risc şi organismul uman pentru a realiza o funcţie de protecţie prin împiedicarea contactului între aceştia (OMMPS 225/ 1995).
14311.    Protecţia mediului – Ansamblu de acţiuni şi măsuri privind protejarea fondului natural şi construit în localităţi şi în teritoriul înconjurător.
14312.    Protecţie a deţinătorului depozitului – Privilegiu în caz de faliment.
14313.    Protecţie individuală – Măsură de protecţie a muncii prin care se previne sau se diminuează acţiunea factorilor de risc asupra unei singure persoane. Protecţia individuală reprezintă o modalitate de prevenire a accidentelor de muncă şi a îmbolnăvirilor profesionale, la care se apelează în cazurile când au fost epuizate, atât cât este rezonabil posibil, orice alte mijloace tehnice şi organizatorice de protecţie a muncii sau când nu pot fi avute în vedere asemenea mijloace. Protecţia individuală se realizează prin intermediul mijloacelor individuale de protecţie (MIP) şi prin intermediul ei se poate combate un număr limitat de factori de risc (OMMPS 225/ 1995).
14314.    Protecţionism – Politică comercială menită să încurajeze dezvoltarea economiei naţionale protejând-o de concurenţa altor ţări prin utilizarea instrumentelor economico-juridice de natură tarifară (vamală) şi netarifară.
14315.    Protejarea intereselor – Pe un ordin de bursă (cumpărare – vânzare) menţiune ce înseamnă că clientul doreşte ca ordinul să fie executat cu maximă atenţie pentru interesele sale. Banca este atunci abilitată în funcţie de situaţia bursieră să amâne în întregime sau parţial execuţia ordinului, dacă execuţia imediată şi completă ar putea avea consecinţe defavorabile pentru client.
14316.    Protest – Constatarea, printr-un act autentic, a refuzului unui tras de a accepta sau de a plăti o cambie (a rezultatului negativ al prezentării unei cambii spre acceptare şi plată). Respectarea perioadei legale de formulare a protestului este o condiţie imperativă pentru a obţine dreptul la recurs (excepţie fac clauzele „fără protest” sau „fără cheltuieli”), contra celorlalţi obligaţi cambial. În unele legislaţii şi cecul poate face obiectul unui protest. În acest caz, este suficientă o declaraţie scrisă trasului sau a unei case de compensaţie.
14317.    Protest pe mare – Document scris prin care comandantul navei înştiinţează autorităţile companiei (comandantul portului) asupra evenimentelor deosebite cu care au fost confruntate nava şi marfa aflată la bord, în timpul voiajului pe mare, ca şi în timpul staţionării în port.
14318.    Protocol – Reguli urmate în practica încheierii tratatelor internaţionale; accesoriu la o convenţie internaţională în vederea interpretării, modificării sau prelungirii respectivei convenţii; act ce cuprinde dispoziţii luate de organele administrative; etichetă observată în ceremoniile oficiale şi relaţiile internaţionale.
14319.    Protocol de credit – Proces verbal intern ce consemnează elementele indispensabile pentru aprecierea (analiza) unei cereri de credit.
14320.    Provenienţa materialelor lemnoase – Sursa localizată de unde au fost obţinute materialele lemnoase, respectiv: a. fondul forestier naţional; b. vegetaţia forestieră din afara fondului forestier; c. centralele de sortare şi prelucrare a lemnului; d. depozitele de materiale lemnoase; e. pieţele, târgurile, oboarele şi altele asemenea, autorizate pentru comercializarea materialelor lemnoase; f. import (L 46/ 2008).
14321.    Provizion – Sumă afectată de o întreprindere pentru acoperirea unei obligaţii sau a unei pierderi virtuale, viitoare sau eventuale.
O datorie cu exigibilitate sau valoare incertă (IAS 37.10).
Remuneraţie procentuală cuvenită celui care intermediază o afacere comercială (se poate prezenta ca remiză sau comision).
14322.    Provizion de risc – Post din pasivul bilanţului alimentat cu prelevări din profit şi destinat acoperirii riscurilor viitoare (băncile îşi constituie provizioanele în funcţie de riscurile operaţiunilor de credit şi, mai ales, ale operaţiunilor de schimb valutar); a avea o sumă suficientă în cont, care să-ţi permită să faci plăţi sau să tragi cecuri.
14323.    Provizion tehnic – Un volum adecvat de active corespunzător angajamentelor financiare rezultate din portofoliul de investiţii care acoperă riscurile biometrice şi pe cele privind investiţiile (L 411/ 2004).
14324.    Proviziune – Termen prin care, în materie cambială, se desemnează din punctul de vedere al trăgătorului valoarea creanţei sale faţă de tras, suportul ordinului său de plată dat acestuia din urmă în profitul unui beneficiar, iar din punct de vedere al trasului cauza în virtutea căreia el acceptă să plătească sau plăteşte suma prevăzută în titlu (o atare cauză rezidă în obligaţia de plată ce revine trasului în temeiul raportului existent între acesta şi trăgător).
14325.    Provocarea – Circumstanţă atenuantă prevăzută de lege care subliniază că atunci când infracţiunea a fost săvârşită sub stăpânirea unei puternice tulburări sau emoţii, determinată de o provocare din partea persoanei vătămate produsă prin violenţă, printr-o atingere gravă a demnităţii persoanei sau prin altă faptă ilicită gravă constituie circumstanţă atenuantă. Dovedirea ei în cursul procesului penal va fi avută în vedere la individualizarea pedepsei.
14326.    Proxenetism – Infracţiune ce face parte din categoria infracţiunilor care aduc atingere unor relaţii privind convieţuirea socială şi constă în îndemnul sau constrângerea la prostituţie, ori înlesnirea practicării prostituţiei de către o persoană precum şi recrutarea unei persoane pentru prostituţie ori traficul de persoane în acest scop (art. 329 C.Pen.).
14327.    Prudenţă – Includerea unui grad de precauţie în exercitarea raţionamentelor necesare pentru a face estimările cerute în condiţii de incertitudine, astfel încât activele şi veniturile să nu fie supraevaluate, iar datoriile şi cheltuielile să nu fie subevaluate (F 37).
14328.    Public – Orice persoană fizică, persoană juridică ori entitate fără personalitate juridică, ce nu are capacitatea şi experienţa necesare pentru evaluarea riscului de nerambursare a sumelor depuse. Nu intră în categoria public statul, autorităţile administraţiei publice centrale, regionale şi locale, agenţiile guvernamentale, băncile centrale, instituţiile de credit, instituţiile financiare şi alte instituţii similare şi orice altă persoană considerată investitor calificat, în înţelesul legislaţiei privind piaţa de capital  (L 58/ 1998, OUG 99/ 2006).
Termen prin care se înţelege tot ceea ce priveşte autorităţile publice, instituţiile publice, instituţiile sau alte persoane juridice de interes public, administrarea, folosirea sau exploatarea bunurilor proprietate publică, serviciile de interes public precum şi bunurile de orice fel care, potrivit legii, sunt de interes public (art. 145 C.Pen.).
14329.    Public relations – Expresie ce descrie ideea de relaţii publice, ceea ce sugerează o activitate organizată şi continuă desfăşurată în scopul formării încrederii reciproce între agentul economic în cauză şi clienţii săi existenţi şi potenţiali.
14330.    Publicitate – Totalitatea modalităţilor utilizate pentru a facilita cunoaşterea şi aprecierea de către consumatori a unor produse/ servicii (termen diferit faţă de cel de reclamă).
14331.    Publicitate axată pe produs – Transmiterea unor informaţii către cumpărători/ consumatori potenţiali pentru a-i convinge de avantajele alegerii şi achiziţionării produsului avut în vedere.
14332.    Publicitate comercială – Complex de activităţi promoţionale concertate îndeplinite în scopul informării partenerilor de afaceri şi consumatorilor cu privire la produsele şi serviciile oferite, să le incite interesul asupra acestora şi să-i determine în cele din urmă la achiziţionarea lor.
14333.    Publicitate prin poştă – Trimiterile poştale interne sau internaţionale care urmează să fie transportate şi livrate la adresa indicată de expeditor pe trimiterea în sine sau pe ambalajul acesteia, constând exclusiv în materiale de reclamă, marketing sau publicitate, care conţin mesaje identice, cu excepţia numelui, adresei şi numărului de identificare a destinatarului, precum şi a altor modificări care nu alterează natura mesajului, dacă aceste trimiteri sunt expediate unui număr semnificativ de destinatari, stabilit de autoritatea de reglementare. Nu constituie publicitate prin poştă: chitanţele, facturile, situaţiile financiare şi alte materiale având un conţinut diferit; trimiterile poştale care conţin în afară de publicitate prin poştă şi alte trimiteri în acelaşi ambalaj (OG 31/ 2002).
14334.    Pudră de hamei – Înseamnă produsul obţinut prin măcinarea hameiului şi care conţine toate elementele naturale ale acestuia (Reg. CEE 1234/ 2007).
14335.    Pui – Înseamnă găini, raţe, gâşte, curcani şi bibilici, fiecare cântărind cel mult 185 grame (Reg. CEE 1234/ 2007).
14336.    Pulbere de hamei cu conţinut mare de lupulină – Înseamnă produsul obţinut din măcinarea hameiului, după eliminarea mecanică a unei părţi di frunze, tulpini, bractee şi axele centrale ale inflorescenţelor (Reg. CEE 1234/ 2007).
14337.    Punct – Termen utilizat în operaţiile bursiere pentru a desemna unitatea de măsură echivalentă cu un procent din valoarea nominală a unei obligaţiuni.
14338.    Punct culminant – Momentul cel mai important în desfăşurarea unei acţiuni, a unui fenomen, etc.
14339.    Punct de debarcare – Locul unde navele şi ambarcaţiunile de pescuit în habitatele piscicole naturale descarcă peştele în vederea expedierii spre centrele de primă vânzare (O.U.G. nr. 23/ 2008).
14340.    Punct de fierbere al apei – Temperatura la care un lichid are o presiune a vaporilor egală cu presiunea atmosferică (Cod BCH 1992).
14341.    Punct de intervenţie – Curs de intervenţie.
14342.    Punct de livrare – În operaţiile bursiere, denumire dată locului, zonei, locuitorilor ori zonelor specificate în regulamentul bursei, unde în executarea contractului futures se poate face livrarea mărfii; delivery points.
14343.    Punct de livrare a apei pentru irigaţii – Locul din care administraţia sau alt furnizor de apă pentru irigaţii extrage sau livrează apă pentru irigaţii beneficiarilor, cu excepţia hidranţilor de irigaţii (L 138/ 2004).
14344.    Punct de lucru – Locaţia în care îşi desfăşoară activitatea persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale sau familiale, în cazul în care aceasta nu se desfăşoară exclusiv la sediul profesional, cu excepţia cazului în care se desfăşoară comerţ ambulant, astfel cum este reglementat de normele privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă (OUG nr. 44/ 2008).
14345.    Punct slab semnificativ – Punct slab în controlul intern care poate avea un efect semnificativ asupra situaţiilor financiare.
14346.    Punct turistic – Obiectiv turistic şi amenajările aferente necesare activităţii de primire turistică (O.G. nr. 58/ 1998).
14347.    Punctaj anual – Numărul de puncte realizate de asigurat pe parcursul unui an calendaristic, obţinut prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare (L 263/ 2010).
14348.    Punctaj lunar – Numărul de puncte realizat de asigurat într-o lună, calculat prin raportarea câştigului salarial brut lunar/ soldei brute lunare sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică (L 263/ 2010).
14349.    Punctaj mediu anual – Numărul de puncte realizat de asigurat, calculat prin raportarea punctajului total realizat de acesta în întreaga perioadă de activitate la numărul anilor corespunzători stagiului complet de cotizare prevăzut de lege la data pensionării (L 263/ 2010).
14350.    Puncte aur – Expresie ce desemnează limitele inferioare şi cele superioare între care oscila cursul valutar în perioada când era utilizat etalonul aur, ca o consecinţă a avantajului învederat de convertibilitatea în aur exportabil la atingerea acestor limite.
14351.    Puncte de acces – Ansamblul instalaţiilor fizice, inclusiv cutiile poştale, puse la dispoziţia publicului, prin intermediul cărora trimiterile poştale pot fi introduse în reţeaua poştală (OG 31/ 2002).
14352.    Puncte de contact – Ansamblul instalaţiilor fizice prin intermediul cărora trimiterile poştale pot fi livrate destinatarilor (OG 31/ 2002).
14353.    Punctualitatea – Reprezintă intervalul de timp dintre data publicării unor date statistice şi data ţintă la care acestea ar fi trebuit să fie publicate.
14354.    Punctul de inflamabilitate – Temperatura exprimată în grade celsius, la care un lichid degajă o cantitate suficientă de vapori inflamabili pentru a produce aprinderea. Valorile indicate sunt acelea determinate prin încercarea în “creuzet deschis” şi “creuzet închis”, care indică două tipuri diferite de echipamente de încercare.
14355.    Punere în întârziere – Notificarea pe care creditorul o face debitorului pentru a-şi executa obligaţia ajunsă la scadenţă; manifestare formală de voinţă prin care creditorul îl încunoştinţează pe debitor că obligaţia sa a ajuns la scadenţă şi îl invită să o execute.
14356.    Punere pe piaţă – Acţiunea de a face disponibil pentru prima dată, contra cost sau gratuit, un produs sau un serviciu în vederea distribuirii sau utilizării (L 296/ 2004).
14357.    Punerea în circulaţie a produselor contrafăcute – Infracţiune ce face parte din grupul infracţiunilor la regimul stabilit pentru anumite activităţi economice şi constă în fapta persoanei de a pune în circulaţie produse realizate ca urmare a contrafacerii sau folosirii fără drept a obiectului unei invenţii (art. 300 C.Pen.).
14358.    Punerea în executare a hotărârii penale – Acţiune care face parte dintr-o fază distinctă a procesului penal prin care se execută hotărârile penale definitive. La activitatea de executare a hotărârii definitive concură instanţa de executare, de regulă care a judecat cauza în prima instanţă şi organele care aduc la îndeplinire dispoziţiile din hotărâre, adică executorii judecătoreşti, procurorul uneori şi organele de poliţie (art. 415 C.Proc.Pen.).
14359.    Punerea în mişcare a acţiunii penale – Activitate prin care procurorul sau instanţa de judecată declanşează acţiunea penală împotriva învinuitului, care din acest moment devine inculpat. Punerea în mişcare a acţiunii penale se face prin actul de inculpare prevăzut de lege (art. 235 C.Proc.Pen.).
14360.    Punerea în primejdie a unei persoane în neputinţă de a se îngriji – Infracţiune care face parte din categoria infracţiunilor care privesc asistenţa celor în primejdie şi constă în fapta persoanei care având în pază sau îngrijire un copil sau o altă persoană care nu are putinţa de a se îngriji, o părăseşte, o alungă sau o lasă fără ajutor, în orice mod, punându-i în pericol iminent viaţa, sănătatea sau integritatea corporală (art. 314 C.Pen.).
14361.    Punerea sub interdicţie – Interdicţie judiciară; mijloc de ocrotire judiciară a persoanelor lipsite de discernământ aflate în imposibilitatea de a se îngriji de interesele lor sau de a-şi exercita drepturile civile. Potrivit legii, cel care nu are discernământ pentru a se îngriji de interesele sale din cauza alienaţiei mintale ori debilităţii mintale, va fi pus sub interdicţie. Pot fi puşi sub interdicţie atât persoanele majore cât şi minorii (art. 142 C.Fam.).
14362.    Purgare – Operaţie de eliberarea unui bun de o sarcină ce-l grevează.
14363.    Purtarea abuzivă – Infracţiune ce face parte din grupul infracţiunilor care aduc atingere unor activităţi de interes public sau altor activităţi reglementate de lege şi constă în fapta funcţionarului public care în exerciţiul atribuţiilor de serviciu întrebuinţează expresii jignitoare faţă de o persoană (art. 250 C.Pen.).
14364.    Put – Termen ce desemnează o opţiune pentru vânzare de acţiuni, devize sau alte valori în timpul unei perioade determinate şi la un preţ dinainte fixat; corespunde unei prime negociate la bursa de opţiuni.
14365.    Putativ – caracteristica unui act juridic care, deşi nul, poate produce efecte în favoarea persoanei de bună credinţă ce l-a considerat valabil la încheierea acestuia.
14366.    Putere de cumpărare – Capacitate de plată a unităţii băneşti sau a populaţiei; cantitate de mărfuri şi de servicii care poate fi obţinută în schimbul unei unităţi băneşti (putere de cumpărare a banilor) sau care poate fi plătită de populaţie (putere de cumpărare a populaţiei).
14367.    Putere de cumpărare a monedei – Expresie ce desemnează cantitatea de bunuri şi servicii ce pot fi cumpărate la un moment dat cu o unitate monetară (euro, dolar, etc.).
14368.    Putere executivă – Una din cele trei puteri fundamentale ale statului.
14369.    Putere executorie – Caracteristica unei hotărâri judecătoreşti de a fi executată prin mijlocirea organelor de stat.
14370.    Puterea de cumpărare a monedei – Cantitatea de bunuri şi servicii ce se poate achiziţiona, la un moment dat, cu unitatea monetară respectivă. Este de două feluri: internă şi externă.
14371.    Puterea electrică maximă netă – Reprezintă totalul puterilor maxime nete ale tuturor centralelor luate individual pe parcursul unei perioade date de exploatare. În acest scop se presupune că perioada de exploatare este continuă (în practică de cel puţin 15 ore pe zi). Puterea maximă netă reprezintă energia electrică maximă, considerată numai energie activă, care poate fi furnizată în mod continuu, cu toate instalaţiile în funcţiune, la punctul de racordare la reţea (Reg. CE 1.099/ 2008).

Notă: Paginile cu ”definiții, expresii, etc” cuprind grupuri de 1.000 de astfel de ”acumulări” din motive de accesibilitate rapidă (paginile de mari dimensiuni încărcându-se cu greutate, în special pe dispozitivele ”mobile”). Utilizați ”Ctrl + f” pentru căutarea rapidă a ceea ce vă interesează!

Dorin M - 05 martie 2018