To Work - Dex/ Dicționar - Glosar Economic

T

"Glosar Economic"

Grup 1 - ”Tabel definitiv consolidat” ... ”Tuum nomen rerum este mensura tuarum”


 
15526.    Tabel definitiv consolidat – Tabelul care va cuprinde totalitatea creanţelor ce figurează ca admise în tabelul definitiv de creanţe şi cele din tabelul suplimentar necontestate, precum şi cele rezultate în urma soluţionării contestaţiilor la tabelul suplimentar. În situaţia în care s-a dispus intrarea în faliment după confirmarea unui plan de reorganizare, urmează a se întocmi o variantă actualizată a tabelului definitiv consolidat, în concordanţă cu programul de plată a creanţelor, cuprins în planul de reorganizare, şi cu deducerea sumelor achitate pe parcursul desfăşurării acestuia (L 85/ 2006).
15527.    Tabel definitiv de creanţe – Tabelul care cuprinde toate creanţele asupra averii debitorului la data deschiderii procedurii, acceptate în tabelul preliminar şi împotriva cărora nu s-au formulat contestaţii în conformitate cu prevederile legale, precum şi creanţele admise în urma soluţionării contestaţiilor. În acest tabel se arată suma solicitată, suma admisă şi rangul de prioritate a creanţei (L 85/ 2006).
15528.    Tabel preliminar de creanţe – Tabelul care cuprinde toate creanţele născute înainte de data deschiderii procedurii curente, scadente, sub condiţie sau în litigiu, acceptate de către administratorul judiciar în urma verificării acestora. În tabel vor fi menţionate atât suma solicitată de către creditor, cât şi suma acceptată şi rangul de preferinţă. În cazul procedurii simplificate, în acest tabel se vor înregistra şi creanţele născute după deschiderea procedurii şi până la momentul intrării în faliment (L 85/ 2006).
15529.    Tabel suplimentar – Tabelul care cuprinde toate creanţele născute după data deschiderii procedurii generale şi până la data începerii procedurii falimentului, acceptate de către lichidator în urma verificării acestora. În tabel vor fi menţionate atât suma solicitată de către creditor, cât şi suma acceptată şi rangul de preferinţă (L 85/ 2006).
15530.    Tabula rasa – Tablă rasă (referitor la spiritul omenesc în momentul naşterii).
15531.    Tacere qui nescit, nescit loqui – Cine nu ştie să tacă, nu ştie nici să vorbească.
15532.    Taciturniorem esse statuam – Mai tăcut ca o statuie.
15533.    Tactică – Acea parte a strategiei cu ajutorul căreia se stabilesc modalităţi de acţiune într-o perioadă (mai) scurtă de timp, pentru realizarea obiectivului propus.
15534.    Taishitsu – “A fi în formă”; a avea capacitatea de a reacţiona imediat.
15535.    Tale quale – Aşa cum este; ca atare, întocmai, fără schimbări.
15536.    Talion – Pedeapsă ce constă în săvârşirea de către victimă împotriva infractorului a unei fapte identice cu aceea pricinuită de aceasta din urmă.
15537.    Tallyman – Termen ce desemnează în transportul maritim de mărfuri persoana care acţionează din însărcinarea armatorului sau navlositorului, respectiv a expeditorului sau deţinătorului, exercitând atribuţii cum ar fi controlul asupra conformităţii dintre cantitatea care se indică în conosament şi cea efectiv încărcată, respectiv descărcată de pe vas, examinarea marcării mărfii, ambalajului, urmărirea modului de manipulare a încărcăturii, etc.
15538.    Tallysheet – Termen ce desemnează rapoartele întocmite de tallyman şi care conţin constatările acestuia făcute în exercitarea atribuţiilor lui de serviciu.
15539.    Talon – Parte dintr-o foaie de carnet ce rămâne ataşată la cotor după detaşarea celeilalte părţi şi care conţine însemnări concordante cu cele scrise pe partea detaşată; bon anexat (ataşat) la o acţiune sau o obligaţiune şi care conferă dreptul la o nouă foaie de cupoane atunci când acestea din urmă au fost utilizate.
15540.    Tanc cu golire gravitaţională – Tancurile la care presiunea efectivă de calcul nu este mai mare de 0,7 kp/ cm2 la partea superioară a tancului. Tancurile cu golire gravitaţională pot fi independente sau structurale (Cod BCH 1992).
15541.    Tanc independent – Un tanc de stocare a mărfii care nu face parte din structura corpului navei. Un tanc independent este construit şi instalat în aşa fel încât să nu fie supus, dacă este posibil, eforturilor care rezultă din solicitările sau mişcările corpului alăturat (sau în orice caz să fie minime). Un tanc independent nu este esenţial pentru completarea structurală a corpului navei (Cod BCH 1992).
15542.    Tanc structural – Un tanc de stocare a mărfii care face parte din structura corpului navei şi este supus în acelaşi mod şi aceloraşi sarcini care solicită structura adiacentă a corpului. Un tanc structural este esenţial din punct de vedere al structurii corpului navei (Cod BCH 1992).
15543.    Tandem aliquando – Până la urmă, am obţinut ceea ce doream.
15544.    Tandem bona causa trimphat – Până la urmă, a învins cauza bună.
15545.    Tantiemă – Cotă parte procentuală din beneficiul anual net (profitul net) al unei societăţi care se distribuie membrilor consiliului de administraţie, cenzorilor şi administratorilor unei societăţi (pentru participarea la conducere), potrivit statutelor, presupunând alocarea de către adunarea generală a unei cote din venitul net.
15546.    Tanto brevis tempus, quanto felice – Cu cât eşti mai fericit, cu atât timpul ţi se pare mai scurt.
15547.    Tarif – Sumă de bani plătită prestatorului de serviciu, de către beneficiarul acestuia; taxă oficială pentru anumite servicii; listă ce cuprinde preţurile pentru diverse servicii, îndeosebi publice, şi condiţiile de aplicare a acestora.
15548.    Tarif de linie . Expresie ce descrie navlul perceput pentru mărfurile transportate cu navele de linie într-o anumită perioadă în condiţiile stabilite în cadrul unui cartel maritim aşa cum acestea au fost hotărâte în cadrul unor conferinţe care urmăresc ca scop uniformizarea condiţiilor concrete de primire, încărcare, transport, predare şi depozitare a mărfurilor în porturile de încărcare şi descărcare.
15549.    Tarif de transport – Denumire generică dată setului de norme ce conţin reglementarea taxelor şi condiţiilor de transport şi care este dat publicităţii, fiind de regulă confirmat sau chiar întocmit de către un factor public, asociaţie a cărăuşilor sau organizaţie internaţională de transport.
15550.    Tarif feroviar – Set de dispoziţii legale cuprinzând norme de încadrare şi decontare a taxelor pe care cărăuşul feroviar este îndreptăţit să le încaseze în virtutea contractului de transport perfectat pentru transportul mărfurilor sau al călătorilor pe calea ferată.
15551.    Tarif feroviar comun – varietate de tarif feroviar ce se caracterizează prin faptul că este în aşa fel conceput şi structurat încât să permită facilitarea modului de calcul între administraţiile de cale ferată participante.
15552.    Tarif feroviar de tranzit – Varietate de tarif feroviar de specificul căruia este faptul că se exprimă printr-o valută convertibilă, care poate fi şi moneda naţională.
15553.    Tarif feroviar local – Varietate de tarif feroviar care se distinge prin aceea că este susceptibil de aplicare numai transporturilor interne pe calea ferată.
15554.    Tarif feroviar special/ excepţional – Varietate de tarif feroviar de specificul căruia este favorizarea transportului unor produse, a legăturilor dintre zonele industriale sau portuare, precum şi utilizarea anumitor parcursuri de tranzit, prin aplicarea unui nivel redus pe anumite rute.
15555.    Tarif maritim – Set de norme incidente în transportul maritim cu nave de linie şi prin care se reglementează nomenclatorul şi clasificarea mărfurilor conform unor principii (grad de prelucrare, etc.), preţurile aferente transportului acestora între anumite porturi de expediere şi de destinaţie precum şi condiţiile de aplicare a tarifului respectiv.
15556.    Tarif vamal – Listă ce cuprinde mărfurile şi taxele vamale corespunzătoare; expresie ce descrie tabelul/ catalogul cuprinzând, potrivit unei anume clasificări, nomenclatorul produselor în privinţa cărora un anume stat a stabilit nivelul taxelor vamale.
15557.    Tasarea (compactarea) solului – Un proces fizic prin care are loc creşterea exagerată a masei de sol pe unitatea de volum (Cod bune practici fermă 2006).
15558.    Task Force – Echipă de 3 – 5 manageri de la diferite nivele, organizată pentru a soluţiona problemele complexe ale firmei.
15559.    Taur – Înseamnă un mascul necastrat din specia bovină (Reg. CEE 73/ 2009).
15560.    Taxa antidumping – Varietate de taxă vamală care este percepută suplimentar peste taxele vamale de import obişnuite în vederea neutralizării efectelor nocive ale dumpingului.
15561.    Taxa asupra consumului – Impozit aplicabil numai în cazul vânzării cu amănuntul a mărfurilor.
15562.    Taxa de export – Varietate de taxă vamală pe care statul o percepe asupra exportului mărfurilor indigene.
15563.    Taxa de încărcare/ descărcare – Denumire generică dată cheltuielilor aferente operaţiunilor de încărcare/ descărcare a navei.
15564.    Taxa de licenţă – Suma cerută de procedura acordării automate a licenţelor de import şi care trebuie plătită de beneficiarul unei asemenea licenţe.
15565.    Taxa de transport – Taxă pe care o percepe cărăuşul pentru transportul mărfurilor, pasagerilor sau al efectelor poştale.
15566.    Taxa de tranzit – Suma percepută pentru tranzitul mărfurilor şi al mijloacelor străine de transport prin porturi, căi feroviare, şosele, aeroporturi.
15567.    Taxa oficială a scontului – Dobânda percepută de banca centrală a unei ţări în legătură cu operaţiile de scontare (în realitate de rescontare) a portofoliului de cambii sau alte efecte de comerţ pe care îl prezintă băncile comerciale pentru obţinerea anticipată a sumelor ce urmează să fie încasate de la debitori la împlinirea scadenţelor.
Rata dobânzii aplicată de Banca Naţională pentru scontarea efectelor de comerţ la 90 de zile sau mai mult purtând două semnături independente una faţă de cealaltă şi recunoscute ca solvabile, ca şi pentru creanţe asimilate efectelor de comerţ trase asupra unor debitori de prin ordin.
15568.    Taxa pe valoarea adăugată (TVA) – Impozit general de consum perceput numai asupra valorii nou adăugate.
Este un impozit indirect datorat la bugetul statului şi care este colectat conform prevederilor Codului fiscal (L 571/ 2003).
15569.    Taxa pentru operaţii bancare – Comision perceput de bancă cu titlu remuneratoriu pentru diversele servicii efectuate de ea unui client care a deschis un cont.
15570.    Taxa portuară – Denumire generică dată unei sume pe care trebuie să o plătească administraţiei portuare sau altor instituţii publice navele ce fac escală într-un anumit port.
15571.    Taxă – Sumă plătită de o persoană fizică sau juridică, de regulă, pentru serviciile prestate acesteia de către un agent/ operator economic, o instituţie publică ori un serviciu public (L 500/ 2002; L 273/ 2006).
Obligaţie economică faţă de stat impusă printr-un cadrul legislativ; impozit; sumă plătită pentru unele servicii.
15572.    Taxă colectată – Reprezintă taxa aferentă livrărilor de bunuri şi/ sau prestărilor de servicii taxabile, efectuate de persoana impozabilă, precum şi taxa operaţiunilor pentru care beneficiarul este obligat la plata taxei (L 571/ 2003).
15573.    Taxă compensatorie – Denumire dată taxei vamale aplicată asupra importurilor provenind din ţările care subvenţionează exporturile la anumite produse sau acordă prime de export.
15574.    Taxă de amarare – Suma de bani pe care armatorul este obligat să o plătească administraţiei portuare pentru fixare prin legare sau aşezare în locuri special amenajate, a obiectelor aflate pe o navă, pentru ca ele să fie în siguranţă chiar pe o mare agitată.
15575.    Taxă de andosare – Suma de bani calculată procentual ce se percepe cu titlu de comision cu ocazia transferării dreptului de proprietate asupra cambiei de la un beneficiar la altul.
15576.    Taxă de arbitraj – Suma de bani percepută de organul arbitral pentru organizarea unui arbitraj.
15577.    Taxă de canal – Suma de bani pe care armatorul este obligat să o plătească administraţiei canalului (maritim sau fluvial) pentru dobândirea dreptului de acces pe canal în vederea tranzitării lui cu marfa încărcată pe navă şi pentru serviciile conexe aferente traversării canalului (cum ar fi pilotaj, utilizarea plaselor de navigaţie, a instalaţiilor de radio emisie pentru dirijarea navei, etc.).
15578.    Taxă de cheiaj – Suma pe bani care trebuie să o plătească armatorul administraţiei portuare pentru staţionarea navei la chei şi utilizarea instalaţiilor portuare.
15579.    Taxă de custodie – Dreptul prelevat anual de o bancă pentru păstrarea şi administrarea titlurilor aflate în depozit.
15580.    Taxă de dedus – Reprezintă taxa aferentă achiziţiilor care poate fi dedusă conform prevederilor legale (L 571/ 2003).
15581.    Taxă de înregistrare – Suma plătită de armator pentru înmatricularea navei sub pavilionul unei anumite ţări.
15582.    Taxă de pilotaj – Suma a cărei plată incumbă armatorului şi care trebuie achitată unor administraţii portuare pentru conducerea navei în bazinul portului, pe canalele de acces către port, în tranzitarea canalelor internaţionale de navigaţie de către piloţii specializaţi aflaţi în subordinea acestor administraţii.
15583.    Taxă de rescont – Denumire dată ratei dobânzii percepută de banca centrală la scontarea cambiilor.
15584.    Taxă de scont – Parte din valoarea nominală a unei cambii, pe care o instituţie bancară a cumpărat-o înainte de scadenţă de la creditor, care o încasează de la acesta drept beneficiu pentru plata unei cambii anterior scadenţei.
15585.    Taxă de scont privată – Rata dobânzii aplicată de bancă pentru scontarea unui titlu de valoare sau pentru perioada dintre data scontării şi scadenţă. Aceasta depinde de lichidităţile de pe piaţă şi calitatea obligaţiilor de schimb. De regulă, aceasta este superioară taxei oficiale a scontului.
15586.    Taxă de şedere – Taxă percepută pentru şederea unei persoane într-o staţiune climaterică sau turistică.
15587.    Taxă de timbru – Taxe percepute de notariate, judecătorii, tribunale sau alte autorităţi jurisdicţionale; suma pe care statul o percepe pentru desfăşurarea activităţilor jurisdicţionale şi notariale; specie de impozit prevăzută de stat pentru diverse hârtii de valoare şi documente care atestă sau certifică săvârşirea anumitor fapte licite, voluntare sau obligatorii prevăzute de sistemul de drept naţional.
15588.    Taxă de tonaj – Taxa percepută de administraţia portuară cu privire la navele ce fac escală în portul respectiv în vederea încărcării sau descărcării, a îmbarcării sau debarcării de pasageri ori a primirii sau predării de corespondenţă poştală sau a coletelor poştale.
15589.    Taxă deductibilă – Reprezintă suma totală a taxei datorate sau achitate de către o persoană impozabilă pentru achiziţiile efectuate (L 571/ 2003).
15590.    Taxă dedusă – Reprezintă taxa deductibilă, care a fost efectiv dedusă (L 571/ 2003).
15591.    Taxă funciară – Constă în obligaţia proprietarului unui teren faţă de o terţă persoană de a efectua anumite prestaţii (de ex. întreţinerea unui drum) pentru care nu garantează decât cu imobilul său.
15592.    Taxă în cascadă – varietate a impozitului de consum, care se percepe în fiecare stadiu al procesului de reproducţie.
15593.    Taxă ocultă – Denumire dată taxei de consum, având valoare mică, aplicată asupra bunurilor de echipament, pentru materii prime, combustibili şi energie electrică, materiale auxiliare sau servicii care contribuie indirect la fabricaţie sau la transportul mărfurilor.
15594.    Taxă pe cifra de afaceri – Impozit indirect aşezat pe cifra de afaceri realizat de întreprinderile comerciale.
15595.    Taxă vamală – Varietate de impozit indirect perceput de stat asupra mărfurilor care trec frontiera de stat ale diverselor ţări.
15596.    Taxe accesorii – Sume de bani pe care este îndreptăţit să le perceapă cărăuşul (în transportul feroviar de mărfuri) cu titlul de plată a prestaţiilor speciale accesorii transportului pe care-l efectuează.
15597.    Tăinuirea – Infracţiune ce fac e parte din grupul infracţiunilor contra patrimoniului privat şi constă în primirea, dobândirea sau transformarea unui bun ori înlesnirea valorificării acestuia, cunoscând că bunul provine din săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală, dacă prin aceasta s-a urmărit obţinerea, pentru sine sau pentru altul, a unui folos material. Persoana care săvârşeşte această infracţiune se numeşte tăinuitor (art. 221 C.Pen.).
15598.    Târg internaţional – Eşantion reprezentativ al pieţei internaţionale ce concretizează cererea şi oferta internaţională, având caracter promoţional cu privire la mărfurile expuse.
15599.    Tâlhăria – Infracţiune care face parte din categoria infracţiunilor contra patrimoniului privat sau public şi constă în furtul săvârşit prin întrebuinţare de violenţe sau ameninţări ori prin punerea victimei în stare de inconştienţă sau de neputinţă a se apăra, precum şi furtul urmat de întrebuinţarea unor astfel de mijloace pentru păstrarea bunului furat sau pentru ca făptuitorul să-şi asigure scăparea (art. 211 C.Pen.).
15600.    Tânăr – Persoană cu drepturi speciale, de protecţie, în domeniul legislaţiei muncii; salariat aflat în categoria de vârstă de la 15 la 18 ani.
15601.    Te hommine esse memento – Aminteşte-ţi că eşti om.
15602.    Teaser – “Incitare”; anunţ publicitar ce are scopul de a crea un climat de aşteptare în public, fără a nominaliza produsul la care se referă mesajul. O a doua parte a campaniei publicitare va dezvălui produsul şi calităţile sale.
15603.    Tecto latere abscedere – A scăpa cu faşa curată.
15604.    Tehnică aeronautică – Tehnica folosită în aeronautică, care intră sub incidenţa normelor privind siguranţa zborului (Codul aerian 1997).
15605.    Tehnică de comunicaţie la distanţă – Orice mijloc ce poate fi utilizat pentru încheierea unui contract între comerciant şi consumator şi care nu necesită prezenţa fizică simultană a celor două părţi. Ea poate fi reprezentată de oricare din elementele: a. imprimat neadresat; b. imprimat adresat; c. scrisoare tipizată; d. publicitate tipărită cu bon de comandă; e. catalog; f. telefon cu intervenţie umană; g. telefon fără intervenţie umană (automat de apel, audiotext); h. radio; i. videofon (telefon cu imagine); j. videotext (microordinator, ecran TV cu tastatură sau ecran tactil); k. poştă electronică (e-mail); l. telecopiator (fax); m. televiziune (teleshoping) (O.G. 130/ 2000).
Orice mijloc ce poate fi utilizat pentru încheierea unui contract între comerciant și consumator și care nu necesită prezența fizică simultană a celor două părți (OG 130/ 2000 după republicarea din 2007).
Orice mijloc care, fără a necesita prezența fizică simultană a celor două părți, consumator și furnizor, poate fi folosită pentru comercializarea ori promovarea la distanță a serviciilor financiare (OG nr. 85/ 2004).
15606.    Tehnici de audit asistate de calculator – Aplicaţii ale procedurilor de audit care folosesc calculatorul ca un instrument de audit (cunoscute şi sub denumirea de Tehnici de Audit Asistate de Calculator – CAAT).
15607.    Tehnici pedoameliorative – Ansamblul procedeelor tehnice şi lucrărilor de nivelare şi modelare a terenului, afânare şi scarificare, asigurarea scurgerii apelor, arături de prevenire a degradării solului, spălarea terenurilor sărăturate, aplicarea de amendamente şi îngrăşăminte, defrişări care se pot asocia cu celelalte categorii de activităţi de îmbunătăţiri funciare (L 138/ 2004).
15608.    Telemarketing – Aplicarea tehnicilor marketingului cu ajutorul mijloacelor poştale moderne (telefon, telefax, telex, poştă electronică, etc.)
15609.    Temere – Din întâmplare.
15610.    Tempora mutantur – Vremurile se schimbă.
15611.    Tempori parendum – Trebuie să ne supunem timpului.
15612.    Tempus adventat – Se apropie clipa.
15613.    Tempus ipsum affert consilium – Timpul însuşi aduce ideile cele bune.
15614.    Tempus omnia demans – Timpul le domoleşte pe toate.
15615.    Tempus opportunum nosce – Să cunoşti momentul potrivit.
15616.    Tempus regit actum – Timpul guvernează actul; expresie latină ce descrie regula potrivit căreia actul juridic este supus formelor prevăzute de legile în vigoare la momentul întocmirii lui.
15617.    Tender – Termen ce desemnează oferta debitorului de a răscumpăra propriile sale obligaţiuni sau acţiuni. Operaţiune care la origine a avut ca obiectiv finanţarea trezoreriei şi constă în oferirea spre răscumpărare de bonuri de tezaur.
15618.    Tendinţă – Orientarea unei pieţe (direcţie luată de curs) stabilită în principal pornind de la cursul de închidere al ultimei şedinţe de bursă.
15619.    Tentativa – Formă a infracţiunii ce constă în punerea în executare a hotărârii de a săvârşi infracţiunea, executare care a fost însă întreruptă sau nu şi-a produs efectul (art. 20 C.Pen.).
15620.    Teoria ciclului real al afacerilor – Teorie ce explică importanţa schimbărilor intervenite în realizarea unui produs/ serviciu pentru a satisface într-o măsură sporită cerinţele clientelei. Aceste schimbări în producţie determină succesul unei afaceri şi nu cantitatea de bani obţinută.
15621.    Teoria mişcării întâmplătoare – Teorie privind mişcarea titlurilor financiare care pleacă de la ipoteza că preţurile din trecut nu sunt de nici o utilitate în prognozarea preţurilor viitoare; conform acestei teorii, cursul titlurilor reacţionează la informaţiile din piaţă într-un mod arbitrar, astfel încât ele sunt tot atât de predictibile ca şi traseul urmat de un om beat (random walk).
15622.    Teoria pieţei eficiente – Teorie care susţine că preţurile pieţei reflectă toate informaţiile şi aşteptările tuturor investitorilor; ca atare, cursul titlurilor exprimă exact valoarea lor intrinsecă, iar profitul din tranzacţiile bursiere este rezultatul şansei (efficient market economy).
15623.    Teren necultivat – Orice teren arabil inclus în sistemul de rotaţie a culturilor, lucrat sau nu, dar fără intenţia de a se produce o recoltă pe durata unui an agricol. Caracteristica esenţială a terenului necultivat este că acesta se lasă în repaus pentru a se reface în mod normal pe toată durata unui an agricol (OMADR 127/ 2012).
15624.    Teren neproductiv – Terenul în suprafaţă de cel puţin 0,1 ha, care nu prezintă condiţii staţionale care să permită instalarea şi dezvoltarea unei vegetaţii forestiere (L 46/ 2008).
15625.    Terenuri aflate permanent sub ape – Reprezintă albiile minore ale cursurilor de apă, cuvetele lacurilor la nivelurile maxime de retenţie, fundul apelor maritime interioare şi al mării teritoriale (L 18/ 1991).
15626.    Terenuri cu destinaţie agricolă – Reprezintă terenurile agricole productive arabile, viile, livezile, pepinierele viticole, pomicole, plantaţiile de hamei şi duzi, păşunile, fâneţele, serele, solariile, răsadniţele şi altele asemenea, cele cu vegetaţie forestieră, dacă nu fac parte din amenajamentele silvice, păşunile împădurite, cele ocupate cu construcţii şi instalaţii agrozootehnice, amenajările piscicole şi de îmbunătăţiri funciare, drumurile tehnologice şi de exploatare agricolă, platformele şi spaţiile de depozitare care servesc nevoilor producţiei agricole şi terenurile neproductive care pot fi amenajate şi folosite pentru producţia agricolă (L 18/ 1991).
15627.    Terenuri cu destinaţie forestieră – Reprezintă terenurile împădurite sau cele care servesc nevoilor de cultură, producţie ori administrare silvică, terenurile destinate împăduririlor şi cele neproductive, stâncării, abrupturi, bolovănişuri, râpe, ravene, torenţi dacă sunt cuprinse în amenajările silvice (L 18/ 1991).
15628.    Terenuri cu destinaţii speciale – Reprezintă terenurile cum sunt cele folosite pentru transporturile rutiere, feroviare, navale şi aeriene, cu construcţiile şi instalaţiile aferente, construcţii şi instalaţii hidrotehnice, termice, de transport al energiei electrice şi gazelor naturale, de telecomunicaţii, pentru exploatările miniere şi petroliere, cariere şi halde de orice fel, pentru nevoile de apărare, plajele, rezervaţiile, monumentele naturii, ansamblurile şi siturile arheologice şi istorice şi altele asemenea (L 18/ 1991).
15629.    Terenuri degradate – Terenurile care prin eroziune, poluare sau acţiunea distructivă a unor factori antropici şi-au pierdut definitiv capacitatea de producţie agricolă, dar pot fi ameliorate prin împădurire, şi anume: a. terenurile cu eroziune de suprafaţă foarte puternică şi excesivă; b. terenurile cu eroziune de adâncime (ogaşe, ravene, torenţi); c. terenurile afectate de alunecări active, prăbuşiri, surpări şi scurgeri noroioase; d. terenurile nisipoase expuse erodării de către vânt sau apă; e. terenurile cu aglomerări de pietriş, bolovăniş, grohotiş, stâncării şi depozite de aluviuni torenţiale; f. terenurile cu exces permanent de umiditate; g. terenurile sărăturate şi puternic acide; h. terenurile poluate cu substanţe chimice, petroliere sau noxe; i. terenurile ocupate cu halde miniere, deşeuri industriale sau menajere, gropi de împrumut; j. terenurile neproductive, dacă acestea nu se constituie ca habitate naturale; k. terenurile cu nisipuri mobile, care necesită lucrări de împădurire pentru fixarea acestora; l. terenurile din oricare din categoriile menţionate anterior, care au fost ameliorate prin plantaţii silvice şi de pe care vegetaţia a fost înlăturată (L 46/ 2008).
15630.    Terenuri din intravilan – Reprezintă terenurile aferente localităţilor urbane şi rurale pe care sunt amplasate construcţiile, alte amenajări ale localităţilor, inclusiv terenurile agricole şi forestiere (L 18/ 1991).
15631.    Teritorialitatea legii penale – Principiu de aplicare a legii penale în spaţiu în baza căruia legea penală se aplică infracţiunilor săvârşite pe teritoriul României, indiferent de calitatea făptuitorului (excepţie fac persoanele care se bucură de imunitate de jurisdicţie) (art. 3 C.Pen.).
15632.    Teritoriu – Terenul, apele şi marea teritorială ca şi spaţiul aerian cuprins între hotarele unui stat şi supuse suveranităţii acestuia.
15633.    Teritoriu administrativ – Suprafaţa delimitată de lege, pe trepte de organizare administrativă a teritoriului: naţional, judeţean şi al unităţilor administrativ-teritoriale (municipiu, oraş, comună) (Legea nr. 350/ 2001).
15634.    Teritoriu extravilan – Suprafaţa cuprinsă între limita administrativ-teritorială a unităţii de bază (municipiu, oraş, comună) şi limita teritoriului intravilan (Legea nr. 350/ 2001).
15635.    Teritoriu intravilan – Totalitatea suprafeţelor construite şi amenajate ale localităţilor ce compun unitatea administrativ-teritorială de bază, delimitate prin planul urbanistic general aprobat şi în cadrul cărora se poate autoriza execuţia de construcţii şi amenajări. De regulă intravilanul se compune din mai multe grupuri (sate sau localităţi suburbane componente) (Legea nr. 350/ 2001).
15636.    Teritoriu metropolitan – Suprafaţa situată în jurul marilor aglomerări urbane, delimitată prin studii de specialitate, în cadrul căreia se creează relaţii reciproce de influenţă în domeniul căilor de comunicaţie, economic, social, cultural şi al infrastructurii edilitare. De regulă limita teritoriului metropolitan depăşeşte limita administrativă a localităţii şi poate depăşi limita judeţului din care face parte (Legea nr. 350/ 2001).
15637.    Teritoriu periurban – Suprafaţa din jurul municipiilor şi oraşelor, delimitată prin studii de specialitate, în cadrul căreia se creează relaţii de interdependenţă în domeniul economic, al infrastructurii, deplasărilor pentru muncă, asigurărilor de spaţii verzi şi de agrement, asigurării de produse agro-alimentare etc. (Legea nr. 350/ 2001).
15638.    Teritoriu vamal – Expresie prin care se desemnează spaţiul geografic în care există incidenţa unui regim vamal, a numită legislaţie vamală.
15639.    Teritoriul de stat al României – Teritoriul de stat al României, inclusiv marea sa teritorială şi spaţiul aerian de deasupra teritoriului şi mării teritoriale, asupra cărora România îşi exercită suveranitatea, precum şi zona contiguă, platoul continental şi zona economică exclusivă, asupra cărora România îşi exercită drepturile suverane şi jurisdicţia în conformitate cu legislaţia sa şi potrivit normelor şi principiilor dreptului internaţional (L 571/ 2003).
15640.    Teritoriul vamal al României – Cuprinde teritoriul statului român delimitat de frontiera de stat a României, precum şi marea teritorială a României şi spaţiul aerian al teritoriului ţări şi al mării teritoriale, delimitată conform normelor dreptului internaţional şi legislaţiei române în materie (Legea 86/ 2006 – Codul Vamal).
15641.    Terra deserta – Pământ pustiu (nelocuit).
15642.    Termaillage – Mecanism de anticipare şi temporizare în plăţile efectuate în operaţiunile de comerţ exterior.
15643.    Termen – Perioadă de timp prevăzută în contract, în care părţile îşi exercită drepturile sau execută obligaţiile stabilite. (poate fi convenţional (de comun acord) sau legal (stabilit de lege)); curs valabil pentru o operaţiune la termen; contract de vânzare sau cumpărare în virtutea căruia prestaţiile vor fi furnizate la o dată ulterioară încheierii operaţiunii.
Interval de timp stabilit de lege înăuntrul căruia trebuie îndeplinită o cerinţă a legii, exercitat un drept sau să se facă sau să nu se facă un act sau un fapt juridic (art. 185 C.Proc.Pen.).
15644.    Termen de aşteptare – Termen după îndeplinirea căruia pot fi încheiate contractele care intră în sfera de aplicare operaţiunii vizate de licitaţie, achiziţie publică, etc.
15645.    Termen de decădere – Interval de timp în care trebuie exercitat conform legii un drept subiectiv.
15646.    Termen de executare – Intervalul de timp în care cărăuşul (la contractele de transport feroviar) trebuie să îşi îndeplinească obligaţia de a transporta la destinaţia convenită prin contract marfa primită în acest scop de la expeditor.
15647.    Termen de garanţie – Termen contractual în care vânzătorului îi revine obligaţia să remedieze pe cheltuiala proprie defecţiunile semnalate de cumpărător în comportamentul bunului vândut în timpul utilizării normale a acestuia şi dacă defecţiunile semnalate sunt iremediabile să înlocuiască bunul cu un altul de acelaşi gen aflat în perfectă stare de funcţionare.
Intervalul de timp în care, în condiţii normale de exploatare, depozitare şi transport, marfa predată trebuie să-şi menţină nemodificate caracteristicile tehnico-funcţionale. În cazul înlocuirii sau reparării mărfii defecte, perioada de garanţie se prelungeşte cu intervalul de timp în care marfa nu a putut fi utilizată de cumpărătorul proprietar din cauza defectelor (vezi “Perioada de garanţie”).
Limita de timp, care curge de la data dobândirii produsului sau serviciului, până la care producătorul sau prestatorul îşi asumă responsabilitatea remedierii sau înlocuirii produsului ori serviciului achiziţionat, pe cheltuiala sa, dacă deficienţele nu sunt imputabile consumatorilor (L 296/ 2004).
15648.    Termen de graţie – Interval de timp pe care o instanţă îl poate acorda, în cazuri bine motivate, debitorului, aflat în întârziere, pentru executarea obligaţiei contractuale/ prestaţiei.
15649.    Termen de încercare – Intervalul de timp în care angajatorul, verificând aptitudinile şi pregătirea profesională a salariatului, este în drept, cel mai târziu în ultima zi a termenului, să denunţe unilateral contractul individual de muncă, anterior încheiat, dacă salariatul este necorespunzător felului muncii ce face obiectul acelui contract.
15650.    Termen de încheiere – Termenul până la care mărfurile sau produsele trebuie să primească o destinaţie sau utilizare vamală, după caz, pentru a solicita rambursarea taxelor de import în urma perfecţionării active (regimul drawback) sau pentru a obţine o scutire totală sau parţială de drepturi de import la punerea în liberă circulaţie după perfecţionarea pasivă (Reg. CEE 2454/ 92).
15651.    Termen de livrare – Perioada de timp finalizată de o dată calendaristică până la care debitorul obligaţiei de livrare (vânzător, furnizor, exportator, etc.) trebuie să pună la dispoziţia cumpărătorului (beneficiarului) marfa obiect al contractului de comerţ.
15652.    Termen de plată – Stipulaţie contractuală convenită între părţile contractuale prin care se stabileşte scadenţa obligaţiei de plată a preţului cuvenit pentru mărfurile livrate, respectiv pentru serviciile prestate.
15653.    Termen de prescripţie – Perioada/ interval de timp în care creditorul beneficiază de dreptul de creanţă al cărui titular este în raport cu debitorul său; interval de timp în interiorul căruia urmează să fie valorificate anumite drepturi.
15654.    Termen de valabilitate – Perioada de timp în care o marfă agro-alimentară îşi păstrează nealterate caracteristicile fizico-chimice fiind bună de consum (vezi “Perisabilitate”).
Limita de timp, stabilită de producător, până la care produsul este perisabil sau un produs care în scurt timp poate prezenta un pericol imediat pentru sănătatea consumatorilor îşi păstrează caracteristicile specifice, dacă au fost respectate condiţiile de transport, manipulare, depozitare şi păstrare; pentru produsele alimentare acesta reprezintă data limită de consum (L 296/ 2004).
15655.    Termen extinctiv – Termen de care depinde stingerea unei obligaţii.
15656.    Termen în cunoştinţă – Dată fixată de o instanţă judiciară şi comunicată direct părţilor în litigiu.
15657.    Termen legal – Interval de timp stabilit de lege cu consecinţe juridice pentru părţile interesate.
15658.    Termen lung – Desemnează o operaţiune angajată pentru o perioadă lungă. În cazul obligaţiunilor, termenul lung este socotit a fi de cel puţin 8 ani.
15659.    Termen mediu – Desemnează durata unei operaţiuni. În cazul obligaţiunilor se înţelege, în general, o perioadă de 3 – 5 ani.
15660.    Termen sec – Operaţiune de schimb la termen pentru garantarea cursului. Sunt cumpărate sau vândute la termen  devize pentru a fi vândute ulterior, fără a exista simultan o contra operaţie în numerar (swap).
15661.    Termen suspensiv – Termen ce fixează eligibilitatea obligaţiei.
15662.    Termenul creditului/ împrumutului – Durata pe care se acordă creditul/ împrumutul, stabilită prin contract, ori, în lipsa unor clauze contractuale exprese, perioada de timp dintre data semnării contractului de credit/ comercial şi data achitării de către debitor a obligaţiei asumate – data livrării mărfii/ prestării serviciului ori, după caz, data ultimei rambursări; din punct de vedere al termenului, creditele şi împrumuturile se clasifică astfel: a) pe termen scurt, a căror durată de acordare/ rambursare nu depăşeşte 1 an; b) pe termen mediu, a căror durată de acordare/ rambursare este mai mare de un an, dar nu depăşeşte 5 ani; c) pe termen lung, a căror durată de acordare/ rambursare depăşeşte 5 ani. În cazul creditului/ împrumutului pe termen scurt, a cărui durată de acordare/ rambursare s-a prelungit cu peste un an printr-un singur act adiţional, încadrarea se va face corespunzător noului termen (Reg. BNR 1/ 2004).
15663.    Terminal pentru transfer electronic de fonduri – Varietate de automat programabil, denumit prescurtat EFT sau POS, care este un dispozitiv ce permite preluarea, captarea şi transmiterea de informaţie asupra plăţii cu card prin mijloace electronice la punctele de vânzare (de obicei cu amănuntul) ale comerciantului.
15664.    Terminarea cercetării judecătoreşti – Moment al judecăţii în prima instanţă când cererea judecătorească se consideră ajunsă la capăt, respectiv în momentul în care are loc epuizarea întregii probaţiuni în cauză. Potrivit legii, momentul procesual respectiv trebuie constatat şi declarat de preşedintele completului pentru a se evita administrarea de noi probe şi a se putea trece la dezbaterile de fond.
15665.    Terminarea urmăririi penale – Moment procesual în desfăşurarea urmăririi penale când este considerată terminată atunci când s-au îndeplinit toate activităţile de cercetare şi dosarul urmează a fi înaintat procurorului pentru a dispune trimiterea în judecată. Când urmărirea a avut loc cu acţiunea penală pusă în mişcare, urmărirea penală se consideră terminată când s-a făcut prezentarea materialului inculpatului şi se întocmeşte referatul cerut de lege (art. 255 C.Proc.Pen.).
15666.    Terorism – Totalitatea actelor de violenţă comise de un grup sau de un regim reacţionar.
15667.    Terţ – Persoană care nu este nici parte nici reprezentată într-un contact sau la o judecată.
15668.    Terţe părţi – Instituţiile de credit şi instituţiile financiare, situate în state membre, precum şi cele similare, situate în state terţe, care îndeplinesc următoarele condiţii: 1. sunt supuse unei proceduri obligatorii de înregistrare profesională pentru desfăşurarea activităţii, recunoscută de legislaţia aplicabilă; 2. aplică proceduri de cunoaştere a clientelei şi de păstrare a evidenţelor referitoare la aceasta, de o manieră echivalentă celei reglementate legal. Nu sunt considerate părţi terţe entităţile specializate ce prestează servicii de transmitere de bani şi cele care desfăşoară activitate de schimb valutar  (HG 594/ 2008).
15669.    Test de adecvare a datoriei – O analiză a necesităţii ca valoarea contabilă a unei datorii de asigurare să fie crescută (sau valoarea contabilă corelată cu cheltuielile de achiziţie amânate sau cu activele necorporale să fie scăzută), în baza unei revizii a fluxurilor de trezorerie viitoare (IAS 20.3).
15670.    Test de parcurgere – Un test de parcurgere implică urmărirea câtorva tranzacţii pe parcursul întregului sistem de raportare.
15671.    Testament – Act de ultimă voinţă prin care o persoană dispune pentru cauza de moarte în întregime sau numai de o parte din patrimoniul său.
15672.    Testament autentic – Testamentul întocmit în faţa notarului.
15673.    Testament olograf – Testament scris în întregime, datat şi semnat de testator.
15674.    Testator – Persoana care şi-a întocmit un testament.
15675.    Testare – Aplicarea procedurilor asupra unor elemente sau asupra tuturor elementelor unei populaţii.
15676.    Teste ale controalelor – Teste efectuate pentru a obţine probe de audit în legătură cu eficacitatea funcţionării controalelor pentru prevenirea sau pentru detectarea şi corectarea denaturărilor semnificative la nivelul declaraţiilor.
15677.    Testis unus, testis nullus – Un singur martor, nu este martor; orice afirmaţie trebuie susţinută de cel puţin doi martori.
15678.    Terţi – Persoane fizice sau juridice care, neparticipând la încheierea unui contract nu dobândesc drepturi şi obligaţii generate de acesta.
15679.    Tezaur de noapte – Ghişeu automat care permite clienţilor să depună bani în afara orelor de funcţionare ale băncii. Pentru a-l utiliza, clienţii trebuie să încheie un contract cu banca.
15680.    Tezaurizare – Denumire generică dată operaţiunii de retragere din circulaţie în vederea deţinerii neproductive a unor valori sau titluri de valoare; acţiunea de strângere (tezaurizare) a argintului, a metalelor preţioase şi a altor valori care constituie tezaur.
15681.    Thalweg – Linia de cea mai mare adâncime a unui fluviu care serveşte de frontieră când un fluviu separă două state.
15682.    Theatrum mundi – Spectacolul lumii.
15683.    Theoria sine praxi est carrus sine axis – Teoria fără practică, este ca şi căruţa fără osie.
15684.    Tichet de ordine – Denumire dată documentului pe care îl completează brokerul de titluri la primirea ordinului de la client (în operaţiuni de bursă).
15685.    Tichetul de ordine – Document completat de brokerul de titluri la primirea ordinului de la client şi transmis spre executare brokerului de bursă, care consemnează încheierea contractului pe tichet (order ticket).
15686.    Ticker – Aparat pentru transmiterea telegrafică (sau prin telex) a cursurilor, în timpul şedinţelor bursei.
15687.    Time management – Administrare, economisire a timpului afectat îndeplinirii unor sarcini de producţie.
15688.    Time sharing – Formă de leasing presupunând închirieri de utilaje în timp (partajări), mai multor clienţi simultan, care îşi împart între ei perioadele de timp în scopul utilizării acelor bunuri la capacitatea lor integrală; timp divizat, partajat, termen preluat din prelucrarea automată a datelor.
15689.    Time sheet – Document care se întocmeşte cu ocazia încărcării mărfii pe navă şi care se semnează de delegaţii armatorului şi cei ai navlositorului.
15690.    Timing – În limbajul bursier, alegerea momentului în care trebuie făcută cumpărarea sau vânzarea titlurilor.
15691.    Timpul de lucru – Reprezintă perioada în care salariatul prestează muncă, se află la dispoziţia angajatorului şi îndeplineşte sarcinile şi atribuţiile sale, conform prevederilor contractului individual de muncă, contractului colectiv de muncă aplicabil şi/ sau ale legislaţiei în vigoare. Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi şi 30 de ore pe săptămână. Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus. În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână. Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. Prin excepţie (ex. când munca se efectuează în schimburi), durata timpului de muncă va putea fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, care includ şi orele suplimentare, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de o lună calendaristică, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână. Pentru anumite sectoare de activitate, unităţi sau profesii stabilite prin contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional, se pot negocia, prin contractul colectiv de muncă la nivel de ramură de activitate aplicabil, perioade de referinţă mai mari de o lună, dar care să nu depăşească 12 luni. Pentru anumite sectoare de activitate, unităţi sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durată zilnică a timpului de muncă mai mică sau mai mare de 8 ore. Durat zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore (Legea 53/ 2003 Codul muncii).
15692.    Timpul de muncă – Perioada dintr-o zi, o săptămână sau o lună în care salariatul are îndatorirea să presteze munca la care s-a obligat prin contractul individual de muncă
15693.    Timpul de odihnă – Ansamblu perioadelor de timp în care salariatul nu prestează activitatea pe care trebuie să o efectueze în temeiul contractului individual de muncă.
15694.    Timpul legal de concepţie – Intervalul maxim de timp pe care legea îl prezumă pentru procreare, ţinându-se seama de data naşterii.
15695.    Tip de mijloace individuale de protecţie – Grup specific de mijloace individuale de protecţie din cadrul unui sortiment, caracterizate prin faptul că realizează protecţia împotriva aceluiaşi factor de risc (ex. încălţăminte de protecţie cu bombeu metalic, rezistent la şocuri) (OMMPS 225/ 1995).
15696.    Tip de valori mobiliare – Cuprinde valorile mobiliare care conferă aceleaşi categorii de drepturi asupra emitentului sau drepturi de a achiziţiona respectivele valori mobiliare prin subscriere sau schimb (cum ar fi acţiuni, obligaţiuni, warrante, drepturi de preferinţă).
15697.    Tip de vehicul – Vehiculele dintr-o anumită categorie, identice cel puţin în ceea ce priveşte aspectele esenţiale indicate în reglementarea pe baza căreia se face omologarea de tip. Un tip de vehicul poate avea variante şi versiuni diferite (OMLPTL 211/ 2003).
15698.    Tip on – “Informaţie anunţată”, articol publicitar ataşat (lipit) unei tipărituri.
15699.    Tipuri de locuinţe – Structurare a locuinţelor în: locuinţă de tip A reprezentată de construcţia cu structură de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/ sau chimic şi locuinţă de tip B reprezentată de construcţia cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/ sau chimic (L 260/ 2008).
15700.    Titlu – Act sau fapt juridic ce constituie temeiul unui drept; certificat reprezentând o valoare de bursă; hârtie de valoare (papier valeur); document care încorporează un drept de creanţă care nu poate fi valorificat, nici transferat decât prin prezentarea sau cedarea documentului.
Proporţia de metal fin conţinută de un aliaj, exprimată în miimi (OUG 190/ 2000).
15701.    Titlu abstract – Specie a titlului de credit, având valoare juridică prin el însuşi, în care obligaţia leagă părţile independent de cauza care a generat-o (sau independent de proba cauzei) astfel încât cauza, absenţa acesteia sau caracterul ei licit nu influenţează în nici un fel existenţa ori valabilitatea obligaţiei. Cauza încetează să fie un element intern, structural al obligaţiei, ea constituind un element extern al acesteia, ce nu poate înrâuri titlul în substanţa sa.
15702.    Titlu academic – Diplomă obţinută într-o şcoală de grad universitar.
15703.    Titlul cauzei – Specie a titlului de credit care indică în cuprinsul său „causa debendi” şi care îşi poate produce efectele specifice faţă de terţul posesor al titlului numai dacă există o menţiune expresă a cauzei, aceasta din urmă constituind un element intern al obligaţiei.
15704.    Titlu convertibil – Reprezintă un instrument care, la opţiunea deţinătorului poate fi schimbat cu un alt instrument, de obicei titluri de capital asupra emitentului.
15705.    Titlu cu dobândă fixă – Titlu remunerat de debitor la o rată a dobânzii fixă la scadenţă (obligaţiune, notă, obligaţiune de casă).
15706.    Titlu cu dobândă variabilă – Titlu ce conferă dreptul la o parte din profit, sub formă de dividende (acţiune, bon de participare sau de uzufruct etc.).
15707.    Titlu de creanţă – Actul/ documentul prin care se stabileşte şi se individualizează obligaţia de plată privind creanţele bugetare rezultate din nereguli şi/ sau fraudă precum şi accesoriile acestora şi costurile bancare, întocmit de organele de inspecţie ori de către alte structuri de specialitate din cadrul Ministerului de Finanţe şi alte instituţii abilitate de lege precum şi hotărârea judecătorească definitivă şi irevocabilă, prin care se stabileşte obligaţia de plată privind creanţele bugetare rezultate din nereguli. Titlul de creanţă reprezintă înştiinţare de plată şi cuprinde elementele actului administrativ fiscal prevăzute de Codul de Procedură Fiscală, precum şi elemente specifice acolo unde este necesar. Titlul de creanţă se comunică debitorului în conformitate cu prevederile Codului de Procedură Fiscală. Împotriva titlului de creanţă debitorul poate formula contestaţie la organul emitent, în condiţiile şi termenele stabilite de Codul de Procedură Fiscală (OG 79/ 2003).
Titlul de creanţă este actul prin care se stabileşte şi se individualizează creanţa fiscală, întocmit de organele competente sau de persoanele îndreptăţite, potrivit legii (OG 92/ 2009).
15708.    Titlu de credit – Document constatator al unei creanţe; document constatator al unei creanţe realizate la împlinirea unui termen (se poate transmite de la o persoană la alta, prin cesiune de creanţă, cesionarului putându-i-se opune de către debitorul cedat toate excepţiile pe care acesta din urmă le poate opune cedentului); document constatator al unor operaţii de credit, care-i conferă posesorului posibilitatea exercitării drepturilor ce derivă din asemenea operaţii şi de a transmite prin acte juridice acele drepturi în beneficiul altor persoane.
15709.    Titlu de împrumut – Denumire dată titlurilor financiare emise pentru a constitui instrumente de datorie (în operaţiuni de bursă).
15710.    Titlu de legitimare – Înscris cu valoare comercială emis de societatea cu răspundere limitată pentru a confirma calitatea titularului său de deţinător de părţi sociale şi implicit de asociat, sau care este emis de organul de stat competent pentru a confirma calitatea titularului de creditor al statului.
15711.    Titlu de participare – Titlu ce încorporează o parte a capitalului social (acţiune, bon de participare, parte socială, bon de uzufruct) al unei întreprinderi.
Orice acţiune sau altă parte socială într-o societate în nume colectiv, societate în comandită simplă, societate pe acţiuni, societate în comandită pe acţiuni, societate cu răspundere limitată sau într-o altă persoană juridică sau la un fond deschis de investiţii (L 571/ 2003).
Unitate de fond sau acţiune emisă de organisme de plasament colectiv, în funcţie de modul de constituire al acestora (L 297/ 2004).
15712.    Titlu de participaţie – Specie a titlului de credit care conferă un complex de drepturi patrimoniale (cum sunt dreptul la dividende, dreptul la valoare acţiunii, dacă retragerea din societate este permisă, dreptul la o cotă din patrimoniul societăţii în caz de lichidare, dreptul de a subscrie şi dobândi acţiunile din emisiunile următoare, etc.) şi persoanele nepatrimoniale (de exemplu dreptul de a participa la adunările generale ale societăţii, la activitatea de administrare a acesteia sau la controlul activităţii ei) decurgând din calitatea de participant sau de acţionar la o societate comercială.
15713.    Titlu executoriu – Act/ înscris emanat/ întocmit de la un organ competent, cu respectarea prevederilor legii, ce serveşte drept temei pentru o execuţie silită a creanţei ce o constată, în baza căruia se poate efectua executarea silită, cu condiţia ca executarea să se circumscrie obiectului pe care el l-a determinat.
15714.    Titlu impropriu – Înscris sau document întocmit după modelul titlului de credit, caracterizat prin unele dintre însuşirile acestuia din urmă, dar şi printr-o sumă de însuşiri specifice, datorită cărora nu este susceptibil de a fi considerat titlu de credit.
15715.    Titlu în alb – Exemplar incomplet (de exemplu, fără număr sau semnătură sau fără nici una din ele) al unui titlu; titlu care poate fi transmis prin andosare. Titlurile la ordin legale (cecul, cambia, etc.) rămân ca atare chiar în lipsa clauzei „la ordin”. Titlurile care sunt la ordin prin voinţa părţilor (conosament, asigurare la ordin, etc.) trebuie să aibă obligatoriu înscrisă clauza „la ordin”.
15716.    Titlu la ordin – Titlu investit cu clauza la ordin, ceea ce îngăduie transmiterea titlului prin gaj; specie a titlului de credit cuprinzând drepturi liberale şi autonome ce pot fi exercitate numai de către o persoană determinată, care este beneficiarul iniţial sau acela căruia titlul i-a fost transmis de acesta prin formalitatea numită gir.
15717.    Titlu la purtător – Titlu ce nu indică pe titularul dreptului şi care transmiţându-se din mână în mână, dă posesorului dreptul înscris în respectivul titlu; specie a titlului de credit care se caracterizează prin aceea că în cuprinsul documentului se indică numai persoana debitorului şi întinderea obligaţiei acestuia, fără a se face vreo menţiune referitoare la creditor, titular al dreptului de creanţă fiind persoana care se găseşte în posesia documentului.
15718.    Titlu nominativ – Titlu întocmit pe numele unei persoane determinate, care nu este nici emis la ordin, nici declarat titlu la ordin prin efectul legii (nu poate fi transmis decât prin cesiune); specie a titlului de credit care se distinge prin aceea că indică persoana titulară a drepturilor ce rezultă din cuprinsul său şi se transmite pe calea cesiunii, a cărui înfăptuire comportă înscrierea unei menţiuni în acest scop pe titlu şi tradiţia titlului necesar noului titlu pentru exercitarea dreptului.
15719.    Titlu pe piaţa monetară – Titlu pe termen scurt (bonuri de tezaur, accepte bancare, hârtii comerciale, certificate de depozit etc.). În bilanţul unei bănci, acestea figurează alături de portofoliul de efecte.
15720.    Titlu propriu-zis – Specie a titlului de credit care îl îndreptăţeşte pe posesorul legitim la o prestaţie într-o sumă de bani, o cantitate de lucruri fungibile sau mărfuri determinate prin gen.
15721.    Titlu putativ – Titlu care nu există în realitate dar pe care posesorul îl crede valabil.
15722.    Titlu recognitiv – Titlu redactat pentru a constata din nou un drept prevăzut într-un titlu anterior.
15723.    Titlu reprezentativ – Specie a titlului de credit care îl îndreptăţeşte pe posesorul legitim la o cantitate de mărfuri sau de produse ce se află în depozite, magazii, silozuri, docuri, etc., sau sunt încărcate pe nave, pentru a fi transportate (se numeşte reprezentativ pentru că titlu se subrogă lucrurilor şi circulă în locul acestora, reprezentându-le).
15724.    Titlul oficial de calificare – Diplomele, certificatele şi alte titluri oficiale de calificare de urbanist care atestă formarea specifică în urbanism, eliberate de o autoritate a unui stat membru al Uniunii Europene, a unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau a Confederaţiei Elveţiene, desemnată în temeiul actelor cu putere de lege şi al actelor administrative ale respectivului stat şi care certifică formarea profesională dobândită în principal pe teritoriul acestor state (Reg. CSRUR 29 iulie 2010).
15725.    Titlu societar – Înscris de valoare comercială emis de societatea pe acţiuni şi de societatea în comandită pe acţiuni, pe de o parte, şi de societatea cu răspundere limitată, pe de altă parte, ca titlu reprezentativ al unor fracţiuni egale, obligatoriu egale din capitalul social.
15726.    Titluri – Sunt instrumentele reprezentate de: a. valori mobiliare; b. titluri de participare ale organismelor de plasament colectiv; c. instrumente ale pieţei monetare; d. contracte futures financiare, inclusiv contractele similare cu decontare finală în fonduri; e. contractele forward pe rata dobânzii (FRA); f. swap-uri pe rata dobânzii, pe cursul de schimb şi pe acţiuni; g. opţiuni pe orice instrument financiar de la lit. a şi b, inclusiv contracte similare cu decontare finală în fonduri (această categorie include şi opţiuni pe curs de schimb şi rata dobânzii).
15727.    Titluri, altele decât cele de tipul titlurilor de capital – Toate valorile mobiliare care nu sunt titluri de capital (L 297/ 2004).
15728.    Titluri blocate – Obligaţiuni sau acţiuni de care nu se poate dispune pe moment în mod liber, cum ar fi acţiuni de colaborator, acţiuni de administrator, etc.; titluri care figurează pe o listă de opoziţii pentru că au fost anulate ca fiind pierdute sau dispărute.
15729.    Titluri de capital – Acţiuni şi valori mobiliare asimilabile acţiunilor, precum şi orice alt tip de valori mobiliare, conferind dreptul de a le dobândi ca urmare a unei conversii sau a exercitării acestui drept, în măsura în care valorile mobiliare din a doua categorie sunt emise de acelaşi emitent sau de către o entitate care aparţine grupului din care face parte respectivul emitent (L 297/ 2004).
Unităţi de fond sau acţiuni emise de organisme de plasament colectiv, în funcţie de constituire al acestora (L 297/ 2004).
15730.    Titluri de credit – Vezi titluri de valoare.
15731.    Titluri de împrumut – Titluri financiare reprezentând instrumente de datorie.
15732.    Titluri de participare – Unități de fond sau acțiuni emise de organisme de plasament colectiv, în funcție de modul de constituire al acestora (Legea nr. 297/ 2004).
15733.    Titluri de stat – Instrumente de datorie negociabile emise şi garantate de stat; pot fi pe termen scurt, sub un an, numite şi bonuri de tezaur (t-bills), pe termen mediu, între 1 – 10 ani (t-notes) şi pe termen lung, peste 10 ani (t-bonds) (treasuries).
15734.    Titluri de stat tip benchmark – Instrumentele financiare pe termen mediu sau lung, cu următoarele caracteristici: rata cuponului, ca rată anuală a dobânzii aferente titlurilor de stat tip benchmark, este stabilită înainte de lansarea acestora, fiind menţionată în prospectul de emisiune; data emisiunii este data decontării seriei titlurilor de stat tip benchmark; permit redeschideri, cu aceleaşi caracteristici cu emisiunea iniţială, respectiv ISIN, rata cuponului, data plăţii cuponului şi data scadenţei; data redeschiderii, este data la care se măreşte valoarea nominală a seriei de titluri de stat tip benchmark aflate în circulaţie; cuponul se plăteşte anual, data cuponului fiind o dată standard stabilită prin prospectul de  emisiune; plata dobânzii la scadenţa aferentă acestor titluri se efectuează din bugetul trezoreriei statului în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinaţie; data scadenţei coincide cu data ultimului cupon; dobânda acumulată reprezintă dobânda calculată pentru intervalul cuprins între data cuponului, anterioară datei emisiunii/ redeschiderii, în funcţie de rata cuponului, după metoda actual/ actual; dobânda acumulată va fi anunţată prin prospectul de emisiune al seriei de titluri de stat tip benchmark  şi va fi plătită de participanţii pe piaţa primară a titlurilor de stat în ziua decontării/ redeschiderii emisiunii; preţul net reprezintă produsul dintre cotaţia de preţ exprimată cu 4 zecimale şi valoarea nominală individuală a unui titlu de stat; preţul brut reprezintă suma dintre preţul net şi dobânda acumulată (OUG 64/ 2007).
15735.    Titluri de tip coş – Titluri financiare create pe baza unei selecţii de active financiare diferite combinate într-un anumit mod (de ex. titlurile vândute de fondurile mutuale) (bascket securities).
15736.    Titluri de valoare – Documente care consacră un drept al deţinătorilor lor rezultat din operaţiuni comerciale sau financiare şi care sunt negociabile, putând fi transmise operativ de la un titular la altul.
15737.    Titluri financiare – Active financiare nebancare, exprimate pe un suport material sau în cont şi negociabile pe piaţa secundară la valoarea de piaţă. Dau dreptul deţinătorului lor la obţinerea unor venituri rezultate din investiţie, în condiţiile asumării de către aceştia a riscului afacerii. Pot fi primare (acţiuni şi obligaţiuni), derivate (contracte futures şi opţiuni) şi sintetice (futures cu indici de bursă); hârtii de valoare, valori mobiliare, valori.
15738.    Titluri necotate – Valori care nu sunt înscrise la cotaţia oficială la bursă şi se negociază în afara bursei.
15739.    Titluri sau mărfuri oferite cu împrumut/ titluri sau mărfuri luate cu împrumut – Orice tranzacţie în care o SSIF sau contrapartea acesteia transferă titluri sau mărfuri în schimbul garanţiei corespunzătoare, cu angajamentul că împrumutatul va returna titlurile sau mărfurile echivalente la o dată viitoare sau la solicitarea celui care transferă, această tranzacţie reprezentând titluri sau mărfuri oferite cu împrumut pentru instituţia care transferă titlurile sau mărfurile şi respectiv titluri sau mărfuri luate cu împrumut pentru instituţia către care sunt transferate. Titlurile sau mărfurile luate cu împrumut vor fi considerate o tranzacţie interprofesională atunci când contrapartea este supusă coordonării prudenţiale la nivel comunitar, sau este o instituţie de credit din zona A, sau este o firmă de investiţii recunoscută dintr-un stat nemembru, sau când contractul este încheiat cu o casă de compensare recunoscută sau cu o bursă recunoscută de CNVM.
15740.    Titluri suficient de lichide – În vederea aprecierii de către SSIF a modalităţilor prin care titlurile pot fi considerate suficient de lichide, acestea vor avea în vedere cel puţin următoarele: a. pentru titlurile listate pe pieţele reglementate din România, emitentul trebuie să nu fi înregistrat pierderi în ultimul exerciţiu financiar (cerinţe de adecvare economică) şi să nu fi fost suspendate de la tranzacţionare în ultimele trei luni ca urmare a creşterii sau scăderii excesive a preţului acestora (cerinţe de lichiditate); b. pentru titlurile tranzacţionate în străinătate, acestea trebuie să satisfacă cerinţele de adecvare economică şi de lichiditate stabilite de autorităţile competente din statele unde respectivele titluri sunt admise la tranzacţionare. În lipsa unor astfel de cerinţe, trebuie să se aibă în vedere cerinţele existente în ţara de origine a emitentului, iar în situaţia în care şi acestea lipsesc se vor avea în vedere cerinţele stabilite pentru titlurile listate pe pieţele reglementate din România.
15741.    Titular – Persoană care are un drept sau îi revine o obligaţie.
Reprezintă persoana în numele căreia se eliberează informaţiile obligatorii. Reprezintă titularul unei autorizaţii (HG 707/ 2006, Reg. CEE 2454/ 92).
Persoana pe numele căreia o marcă este înregistrată în Registrul mărcilor şi poate fi orice persoană fizică sau juridică de drept public sau de drept privat (Legea nr. 84/ 1998).
15742.    Titular al dreptului de dispoziţie asupra documentului – Persoana fizică sau juridică proprietară sau, după caz, emitent a documentului, care are dreptul de a stabili şi modifica regimul de acces la document, conform legislaţiei în vigoare (OMCSI 15.06.2009, L 135/ 2007).
15743.    Titular de brevet de invenţie – Persoana fizică sau juridică căreia i s-a acordat un brevet de invenţie.
15744.    Titularul autorizaţiei – Persoana căreia i s-a acordat o autorizaţie (L 86/ 2006, Reg. CEE 2913/ 92).
15745.    Titularul regimului – Persoana pe seama căreia (în numele căreia) s-a făcut declaraţia vamală sau persoana căreia i-au fost transferate drepturile şi obligaţiile persoanei menţionate anterior în ceea ce priveşte regimul vamal (L 86/ 2006, Reg. CEE 2913/ 92).
15746.    Ton declarativ – Ton ferm, sentenţios, categoric.
15747.    Tonaj – Mod de exprimare a capacităţii sau volumului unei nave ca etalon (unitate de măsură de bază) 100 picioare cubice sau 2,8316 mc.
15748.    Tortura – Infracţiune ce face parte din grupul infracţiunilor care împiedică înfăptuirea justiţiei şi constă în fapta prin care se provoacă unei persoane, cu intenţie, o durere sau suferinţe puternice, fizice sau psihice, îndeosebi în scopul de a obţine de la această persoană sau de la o terţă persoană informaţii sau mărturisiri, de a o pedepsi pentru un act pe care aceasta sau o terţă persoană l-a comis ori este bănuită că l-a comis, de a o intimida sau a face presiuni asupra ei ori a intimida sau a face presiuni asupra unei terţe persoane (art. 267 C.Pen.).
15749.    Total Quality Management (TQM) – “Management calitate totală”, suma de activităţi având ca scop simplificarea, ieftinirea şi îmbunătăţirea continuă a activităţii unei firme. Prin TQM controlul activităţii se efectuează la fiecare nivel organizatoric al firmei.
15750.    Totum est prius parttibus – Întregul este anterior părţilor componente.
15751.    Toxicomanie – Obişnuinţa de a consuma substanţe toxice şi stupefiante (morfină, cocaină, etc.) care dau o senzaţie de euforie şi pot duce la tulburări psihice şi somatice grave (crize de halucinaţie, delir, demenţă).
15752.    Tractor – Vehicul cu motor, cu roţi sau şenile, având cel puţin două axe, a cărui funcţie principală rezultă din puterea sa de tracţiune şi care este conceput pentru a tracta, împinge, purta sau acţiona diverse utilaje şi maşini interschimbabile utilizate în exploatările agricole ori forestiere sau pentru alte lucrări ori tractării remorcilor (Norme de finanţare 05.01.2010).
15753.    Tractor nou – Tractorul care nu a fost niciodată înmatriculat/ înregistrat şi care nu a fost utilizat potrivit destinaţiei acesteia (Norme de finanţare 05.01.2010).
15754.    Tractor uzat – Orice tractor, cu o vechime mai mare sau egală cu 10 ani de la anul fabricaţiei, care conţine cumulativ următoarele componente esenţiale: motorul, transmisia, trenul de rulare, caroseria, şasiul, precum şi echipamentele electronice de gestionare a funcţiilor vehiculului şi dispozitivul catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricaţie (Norme de finanţare 05.01.2010).
15755.    Traded options – Opţiune negociată în bursă.
15756.    Trader – Persoană juridică care efectuează exclusiv în nume şi pe cont propriu tranzacţii cu instrumente financiare derivate, de natura contractelor futures şi cu opţiuni.
15757.    Tradiţie – Remiterea materială a unui lucru mobil în vederea transferării proprietăţii acestuia sau în scopul executării unei obligaţii de transfer.
15758.    Trafic aerian – Ansamblul de aeronave aflate în zbor într-un spaţiu aerian determinat şi, respectiv, de aeronave care se află în suprafaţa de manevră a unui aerodrom (Codul aerian 1997).
15759.    Trafic intern – Transportul persoanelor sau mărfurilor preluate sau încărcate pe teritoriul vamal al Comunităţii pentru a fi lăsate sau descărcate în interiorul acestui teritoriu (Reg. CEE 2454/ 92).
15760.    Trafic internaţional de mărfuri – Ansamblul transporturilor internaţionale de mărfuri efectuate într-o perioadă de timp determinată, cu diverse mijloace de transport (autovehicule, trenuri, nave, aeronave, etc.).
15761.    Trafic triunghiular – Traficul în cazul în care biroul de eliberare nu este acelaşi cu biroul de plasare (Reg. CEE 2454/ 92).
15762.    Traficul de influenţă – Infracţiune care face parte din grupul infracţiunilor care aduc atingere unor activităţi de interes public sau altor activităţi reglementate de lege, infracţiune zisă de corupţie, alături de darea de mită, luarea de mită, primirea de foloase necuvenite (art. 257 C.Pen.).
15763.    Traficul de stupefiante – Infracţiune care face parte din grupul infracţiunilor contra sănătăţii publice ce constă în producerea, deţinerea sau orice operaţie privind circulaţia produselor ori substanţelor stupefiante sau toxice, cultivarea în scop de prelucrare a plantelor care conţin astfel de substanţe ori experimentarea produselor sau substanţelor toxice, toate acestea fără drept (art. 312 C.Pen.).
15764.    Tragere la sorţi – Operaţiune ce constă în desemnarea numerelor obligaţiunilor ce trebuie rambursate, conform planului de rambursare a împrumutului.
15765.    Transbordare – Operaţiune de transferare a mărfurilor sau a pasagerilor de pe un mijloc de transport pe altul.
15766.    Transcriere – Trecerea într-un registru special a unor acte juridice cu efecte erga omnes.
15767.    Transcriptia est naturalis lex in  animam rationales – În sufletul raţional se află înscrisă o lege naturală.
15768.    Transfer – Mişcare de fonduri de la o bancă la alta, dar, în general, de la o ţară la alta; schimbarea proprietarului (pentru titluri) sau a purtătorului (pentru efecte de comerţ).
Orice vânzare, cesiune sau înstrăinare a dreptului de proprietate, precum şi schimbul unui drept de proprietate cu servicii ori cu un alt drept de proprietate (L 571/ 2003).
Modalitate de modificare a contactului individual de muncă, pe calea cesiunii definitive a acestuia, în sensul că prin transfer salariatul devine încadrat în muncă la un alt angajator.
15769.    Transfer de capital – Operaţiune de deplasare a capitalului sub diferite forme, de la o ţară la alta.
15770.    Transfer de fonduri – Expresie ce descrie actul juridico-economic de a transmite sau a crea drepturi asupra fondurilor; ansamblul operaţiunilor (naţionale şi internaţionale) destinate plăţii datoriilor (transferul de fonduri are loc prin plăţi în numerar sau fără numerar).
15771.    Transfer electronic de date (EDI) – Transmiterea electronică a documentelor între organizaţii în format electronic.
15772.    Transfer internaţional de tehnologie – Expresie ce desemnează în mod generic orice tranzacţie asupra tehnologiei considerată în sens larg, vizând transmiterea de către deţinătorul de tehnologie către beneficiar a cunoştinţelor cu privire la metoda, modul, experienţa de producere a unui produs, crearea unei fabrici, uzine, etc., împreună cu tehnica aferentă, indiferent dacă este brevetată sau nu, pe plan juridic.
15773.    Transfer invers de tehnologie – Expresie prin care se desemnează efectul emigrării cadrelor cu calificare superioară din ţările mai puţin dezvoltate spre ţările dezvoltate din punct de vedere economic.
15774.    Transfer reglementat de fonduri – Plăţi internaţionale supuse la restricţii de transfer, necesitând centralizarea operaţiilor de plată într-o instituţie desemnată în acest scop.
15775.    Transferabilitatea acreditivului – Particularitate specifică unei varietăţi de acreditiv (acreditivul documentar transferabil) concretizată în dreptul beneficiarului de a cere ca acesta să fie deschis la o altă bancă decât cea stabilită de către părţi.
15776.    Transferul proprietăţii asupra acţiunilor sau părţilor sociale – Măsură de protecţie a salariaţilor societăţilor comerciale care se aplică salariaţilor în cazul transferului total sau parţial al dreptului de proprietate asupra acţiunilor sau părţilor sociale emise de o societate comercială, persoană juridică română, indiferent de forma de proprietate (OG 48/ 1997).
15777.    Transferuri externe în şi din conturi – Transferurile transfrontaliere, astfel cum acestea sunt definite potrivit reglementărilor naţionale în materie, precum şi operaţiunile de plăţi şi încasări efectuate între rezidenţi şi nerezidenţi pe teritoriul României.
15778.    Transformare – Transformarea este un proces care modifică natura, compoziţia sau forma materiilor prime ori a produselor semifabricate în scopul obţinerii de produse noi (OINS 337 din 2007).
15779.    Transformare biologică – Procesele de creştere, transformare genetică, producere şi procreare care aduc modificări calitative unui activ biologic (IAS 41.5).
15780.    Transformarea persoanei juridice – Transformarea persoanei juridice survine în cazurile prevăzute de lege, atunci când o persoană juridică îşi încetează existenţa, concomitent cu înfiinţarea, în locul ei, a unei alte persoane juridice. În cazul transformării, drepturile şi obligaţiile persoanei juridice care şi-a încheiat existenţa se transferă în patrimoniul persoanei juridice nou-înfiinţate, cu excepţia cazului în care prin actul prin care s-a dispus transformarea se prevede altfel. În aceste cazuri, dispoziţiile legale rămân aplicabile (Legea nr. 287/ 2009 – Codul civil).
15781.    Transit gloria mundi – Gloria lumii trece.
15782.    Transit paupertas, sed vitae durat honorem – Sărăcia trece, dar onestitatea în viaţă durează.
15783.    Transmitere de puteri – Transferul puterilor guvernamentale de al o conducere la alta fără să fie printr-un act expres de voinţă, fie prin efectul legii.
15784.    Transmitere succesorală – Transferul patrimoniului unei persoane decedate către una sau mai multe persoane în viaţă.
15785.    Transmiterea obligaţiilor – Transfer către o persoană, fie a creanţei, fie a debitului.
15786.    Transparenţă – Punerea la dispoziţie tuturor celor interesaţi a informaţiilor referitoare la aplicarea procedurii pentru atribuirea contractului de concesiune (OUG 54/ 2006).
15787.    Transport combinat – Expresie ce desemnează situaţia în care transportul are ca obiect o singură partidă de marfă, indivizibilă, ce este deplasată la o singură destinaţie, utilizându-se în acest scop cel puţin ouă mijloace de transport diferite şi eliberându-se un singur document de transport de către primul cărăuş sau expeditor internaţional, sau mai multe asemenea documente emise de fiecare cărăuş participant la transport.
15788.    Transport internaţional de mărfuri – Transportul a cărui efectuare comportă deplasarea unei încărcături ce traversează cel puţin o frontieră de stat.
15789.    Transport multimodal de mărfuri – Transport de mărfuri efectuat cu cel puţin două modalităţi de transport diferite, în virtutea unui contract multimodal, dintr-un loc situat în ţara unde organizatorul acestui tip de transport a luat în primire mărfurile pentru a le livra destinatarului, într-un loc desemnat anume dintr-o altă ţară.
15790.    Transport rutier – Operaţiune prin care se realizează deplasarea persoanelor sau a mărfurilor cu un autovehicul ori cu un ansamblu de vehicule rutiere, pe un drum deschis circulaţiei publice, chiar dacă vehiculele respective sunt, pe o anumită porţiune a traseului, transportate la rândul lor pe sau de alte vehicule ori dacă autovehiculele se deplasează fără încărcătură. Operaţiunile de încărcare/ descărcare şi de întocmire/ distribuire a documentelor însoţitoare transportului, realizate sau supravegheate de conducătorul vehiculului ori al ansamblului de vehicule, sunt operaţiuni incluse în activitatea de transport (OUG 109/ 2005).
15791.    Transport rutier agabaritic – Transport rutier cu mase şi/ sau cu dimensiuni depăşite (OUG 109/ 2005).
15792.    Transport rutier în trafic internaţional – Transport rutier care se efectuează între localitatea de plecare şi localitatea de destinaţie, situate pe teritoriul a două state diferite, cu sau fără tranzitarea unuia sau mai multor state (OUG 109/ 2005).
15793.    Transport rutier în trafic naţional – Transport rutier care se efectuează între două localităţi situate pe teritoriul României, fără a depăşi teritoriul statului (OUG 109/ 2005).
15794.    Transport rutier în zona de mic trafic de frontieră – Transport rutier care implică deplasarea unui vehicul rutier de pe teritoriul unui stat pe teritoriul statului învecinat, pe o distanţă de cel mult 30 km faţă de frontieră, dacă acordurile bilaterale încheiate între statele respective nu prevăd altfel (OUG 109/ 2005).
15795.    Transport rutier interjudeţean – Transport rutier care se efectuează între capul de traseu de plecare şi capul de traseu de destinaţie, situate pe teritoriul a două judeţe diferite, cu sau fără tranzitarea unuia ori mai multor judeţe; transportul rutier dintre municipiul Bucureşti şi alte judeţe este considerat transport rutier interjudeţean, cu excepţia transportului dintre municipiul Bucureşti şi localităţile judeţului Ilfov, care este considerat transport local (OUG 109/ 2005).
15796.    Transport rutier judeţean – Transport rutier care se efectuează între două localităţi situate pe teritoriul aceluiaşi judeţ (OUG 109/ 2005).
15797.    Transport rutier local – Transport rutier efectuat în interiorul zonei administrativ-teritoriale a unei localităţi, fără a depăşi limitele acesteia (OUG 109/ 2005).
15798.    Transport rutier local de persoane – Transportul rutier public de persoane prin servicii regulate, efectuat în interiorul unei localităţi, precum şi în limitele unei asociaţii intercomunitare având ca obiect transportul rutier public de persoane, este considerat transport local (OUG 109/ 2005).
15799.    Transport sub sigiliu vamal – Utilizarea unui container pentru transportul mărfurilor când identificarea lor este asigurată prin sigilarea containerului (Legea 86/ 2006 – Codul Vamal).
15800.    Transportator – Operatorul conductei stabilit într-un stat membru prin teritoriul căruia mărfurile circulă prin conducte (Reg. CEE 2454/ 92).
15801.    Transportator rutier – Orice întreprindere care, în activitatea sa, pentru transportul public sau transportul în cont propriu al persoanelor ori al mărfurilor, utilizează vehicule sau ansambluri de vehicule rutiere deţinute, în condiţiile reglementărilor în vigoare (OUG 109/ 2005).
15802.    Transportul gazelor naturale – Activitatea organizată pentru vehicularea gazelor naturale prin SNT sau prin alte sisteme de transport (L 351/ 2004).
15803.    Transporturile aeriene în interes propriu – Sunt transporturile aeriene executate de persoane fizice în vederea asigurării deplasării în interes personal, precum şi transporturile aeriene organizate de persoanele fizice sau juridice pentru activităţile proprii cu aeronave civile proprii (Codul aerian 1997).
15804.    Transporturile aeriene publice – Sunt transporturile de pasageri, bagaje, mărfuri şi poştă, executate pe baze comerciale (pe bază de contract) de către operatori aerieni care posedă certificat de operator aerian şi licenţă de transport aerian, prin curse regulate sau neregulate. Transporturile aeriene internaţionale de pasageri, bagaje, mărfuri şi poştă sunt supuse convenţiilor internaţionale în domeniul transporturilor aeriene (Codul aerian 1997).
15805.    Transvasare – Operaţiune de trecere a unei mărfi în stare lichidă de pe un mijloc de transport pe altul.
15806.    Tranşe de credit – denumire generică dată principalelor tipuri de credit pe care Fondul Monetar Internaţional le acordă ţărilor membre.
15807.    Tratare – Un proces care este executat, între altele, în scopul protejării anumitor produse pentru a le conferi anumite proprietăţi sau pentru a preveni orice efecte dăunătoare care ar putea rezulta din utilizarea lor. Exemple: tratarea culturilor, a lemnului, a materialelor şi reziduurilor.
15808.    Tranzacţie – Negociere purtată pentru stingerea unui litigiu născut sau preîntâmpinarea unuia care s-ar putea naşte între părţile semnatare ale unui contract; contract încheiat între două persoane fie pentru a pune capăt unui proces fie pentru a preîntâmpina un proces viitor.
Acordul de voinţă cu privire la încheierea unuia sau mai multor contracte spot sau forward identice, inclusiv din punct de vedere al preţului; efectuarea unei tranzacţii pe piaţa la disponibil sau pe piaţa mixtă este echivalentă cu încheierea unui contract pe piaţa licitaţiilor sau creanţelor (L 357/ 2005).
15809.    Tranzacţie cu numerar – Orice tranzacţie care implică încasări şi plăţi de sume de bani în numerar.
15810.    Tranzacţie cu părţile legate – Un transfer de resurse, servicii sau obligaţii între părţile legate, indiferent dacă se percepe sau nu un preţ (IAS 24.9).
15811.    Tranzacţie cu plata pe bază de acţiuni – O tranzacţie în care entitatea primeşte bunuri sau servicii drept baza de acţiuni contravaloare pentru instrumentele de capitaluri proprii ale entităţii (inclusiv acţiuni sau opţiuni pe acţiuni) sau achiziţionează bunuri sau servicii contractând datorii de la furnizorul acelor bunuri sau servicii care se bazează pe preţul acţiunilor entităţii sau altor instrumente de capitaluri proprii ale entităţii (IFRS 2.A).
15812.    Tranzacţie cu plata pe bază de acţiuni cu decontare în numerar – O tranzacţie cu plata pe bază de acţiuni, în care entitatea achiziţionează bunuri sau servicii angajând o datorie de a transfera numerar sau alte active către furnizorul acelor bunuri sau servicii, a cărei sumă se bazează pe preţul (sau valoarea) acţiunilor entităţii sau altor instrumente de capitaluri proprii ale entităţii (IFRS 2.A).
15813.    Tranzacţie de vânzare şi leaseback – Vânzarea unui activ de către vânzător şi închirierea aceluiaşi activ în regim de leasing. Plăţile de leasing şi preţul de vânzare sunt de obicei, interdependente, întrucât sunt negociate împreună (IAS 17.58).
15814.    Tranzacţie în marjă – Operaţie de bursă presupunând acordarea de către broker clientului său a unui împrumut în cont, în anumite limite; tranzacţiile efectuate de SSIF în numele clientului său fie cu valori mobiliare, în baza unui credit acordat acestuia pentru cumpărarea unor valori mobiliare sau în baza unui împrumut de valori mobiliare acordat în scopul efectuării unor vânzări în lipsă, fie cu instrumente financiare derivate.
15815.    Tranzacţie în valută – O tranzacţie care este exprimată sau care necesită decontarea în valută (IAS 21.20).
15816.    Tranzacţie la vedere – Operaţiuni cu titluri sau devize la care livrarea şi plata se fac imediat după încheierea tranzacţiilor.
15817.    Tranzacţie la termen condiţională – Denumire sub care sunt cunoscute operaţiunile la termen pe piaţa franceză, susceptibilă a fi realizată de părţi prin plata unei prime.
15818.    Tranzacţie necontrolată – Tranzacţia desfăşurată între persoane independente (L 571/ 2003).
15819.    Tranzacţie paralelă – Varietate de contrapartidă larg utilizată presupunând încheierea a două contracte autonome care nu sunt neapărat sincronizate în timp, precum şi efectuarea separată a plăţilor pe care le indică fiecare dintre acestea.
15820.    Tranzacţie previzionată – O tranzacţie viitoare neangajată, dar anticipată (IAS 39.9).
15821.    Tranzacţie suspectă – Operaţiunea care aparent nu are un scop economic sau legal ori care, prin natura ei şi/ sau caracterul neobişnuit în raport cu activităţile clientului uneia dintre persoanele fizice sau juridice trezeşte suspiciunea de spălare a banilor sau de finanţare a actelor de terorism  (L 656/ 2002).
15822.    Tranzacţii cash – Tranzacţie bursieră cu lichidare imediată; tranzacţie bursieră în care ziua lichidării este aceeaşi cu ziua încheierii contractului de bursă (cash trade).
15823.    Tranzacţii corporaţionale – Denumire dată operaţiunilor de vânzare-cumpărare sau de schimb a unor mari pachete de acţiuni.
15824.    Tranzacţii cu lichidare normală – Tranzacţii în care executarea contractului are loc în cinci zile lucrătoare de la încheierea acestuia – este cel mai frecvent tip de tranzacţii de pe piaţa americană (regular settlement).
15825.    Tranzacţii cu părţi afiliate – Un transfer de resurse, servicii sau obligaţii între părţi afiliate, indiferent dacă pentru acestea se percepe un preţ sau nu.
15826.    Tranzacţii cu plata pe bază de acţiuni cu decontare în instrumente de capitaluri proprii ale entităţii – O tranzacţie cu plata pe bază de acţiuni în care entitatea primeşte bunuri sau servicii drept contravaloare a instrumentelor de capitaluri proprii ale entităţii (inclusiv acţiuni sau opţiuni pe acţiuni) (IFRS 2.A).
15827.    Tranzacţii intragrup – Totalitate a tranzacţiilor pe care o societate de asigurare şi/ sau reasigurare, o instituţie de credit sau o societate de investiţii financiare ori o societate de administrare a investiţiilor din cadrul unui conglomerat financiar le desfăşoară direct sau indirect cu o altă societate din cadrul aceluiaşi grup sau cu orice persoană fizică sau juridică ce are legături strânse cu societăţi din cadrul grupului, în vederea îndeplinirii obligaţiilor sale, indiferent de natura acestora (L 32/ 2000).
15828.    Tranzacţii la termen – Tranzacţii valutare de specificul cărora este faptul că schimbul efectiv de valute se realizează la un interval de timp prestabilit de părţi, raportat la momentul perfectării acordului lor de voinţă sau la o dată fixă stabilită de acesta de acestea prin contractul convenit între ele.
15829.    Tranzacţii la termen ferme – Denumire sub care sunt cunoscute pe piaţa bursieră din Franţa operaţiunile la termen care nu pot fi realizate de părţi.
15830.    Tranzacţii la vedere – Tranzacţii valutare în cazul cărora schimbul efectiv de valute şi devize se consumă în maximum 48 ore de la perfectarea acordului de voinţă al părţilor contractante.
15831.    Tranzacţii pe bani gata – Denumire generică dată acelei operaţiuni bursiere având ca obiect vânzarea-cumpărarea de titluri cu plata integrală a acestora în momentul perfectării contractului.
15832.    Tranzacţii prompte – Tranzacţii la vedere.
15833.    Tranzacţionare de certificate verzi – Comercializare a certificatelor verzi pe piaţa centralizată de certificate verzi la preţul de închidere a acesteia sau prin contracte bilaterale la preţul negociat între părţi, respectându-se încadrarea în limitele de preţ legal stabilite. Orice tranzacţie este înregistrată în registrul certificatelor verzi, prin trecerea acestora din contul vânzătorului în contul cumpărătorului (OANAF 62/ 2009).
15834.    Tranzacţionare pe cont propriu – Încheierea de tranzacţii cu unul sau mai multe instrumente financiare, având la bază capitalul propriu.
15835.    Tranzacţionare pe contul clientului – Efectuarea oricăror operaţiuni aferente executării unui ordin de cumpărare sau de vânzare a unuia sau mai multor instrumente financiare în numele şi pe contul clienţilor.
15836.    Tras – Debitor care primeşte de la creditorul său, acesta fiind la rândul său debitor faţă de o altă persoană, mandat sau ordin, printr-un înscris numit cambie, să plătească acelei persoane, suma datorată, la scadenţa şi la locul indicat; persoană indicată într-o trată ca fiind obligată să facă plata la scadenţă; persoană pe numele căreia a fost întocmită o trată; persoană care primeşte mandat să plătească o sumă determinată la prezentarea unui cec.
15837.    Trasabilitate – Înseamnă capacitatea de a urmări organismele modificate genetic şi produsele obţinute din organisme modificate genetic în toate etapele introducerii acestora pe piaţă în lanţurile de producţie şi de distribuţie (Reg. CE 1830/ 2003).
15838.    Traseu – Parcurs care asigură legătura dintre capul de traseu de plecare şi capul de traseu de destinaţie, pe care se efectuează transport rutier public de persoane prin servicii regulate şi servicii regulate speciale. În funcţie de amplasarea capetelor de traseu şi de itinerariul dintre acestea, traseele pot fi locale, judeţene, interjudeţene şi internaţionale. Traseele dintr-o asociaţie de dezvoltare intercomunitară având ca obiect transportul public rutier de persoane prin servicii regulate sunt considerate trasee locale. Traseele dintre municipiul Bucureşti şi alte localităţi sunt trasee interjudeţene, cu excepţia traseelor dintre municipiul Bucureşti şi localităţile din judeţul Ilfov, care sunt trasee locale. Traseele dintre aceleaşi două capete de traseu pe itinerare diferite se consideră trasee diferite (OUG 109/ 2005).
15839.    Tratament egal – Aplicarea, într-o manieră nediscriminatorie, de către autoritatea publică, a criteriilor de atribuire a contractului de concesiune (OUG 54/ 2006).
15840.    Tratament tarifar favorabil – Reprezintă o reducere sau suspendare a unui drept de import, chiar şi în cadrul unui contingent tarifar (Reg. CEE 2913/ 92).
15841.    Tratamente neomenoase – Infracţiune care face parte din grupul de infracţiuni contra păcii şi omenirii şi constă în supunerea la tratamente neomenoase a răniţilor ori bolnavilor, a membrilor personalului civil sanitar sau al Crucii Roşii ori al organizaţiilor asimilate acesteia, a naufragiaţilor, a prizonierilor de război şi, în general a oricărei alte persoane căzute sub puterea adversarului, ori supunerea acestora la experimente medicale ori ştiinţifice care nu sunt justificate la un tratament medical în interesul lor (art. 358 C.Pen.).
15842.    Tratare – Un proces executat, între altele, în scopul protejării anumitor produse pentru a le conferi anumite proprietăţi sau pentru a preveni orice efecte dăunătoare care ar putea rezulta din utilizarea lor (exemple: tratarea culturilor, a lemnului, a materialelor şi reziduurilor) (OINS 337 din 2007).
15843.    Tratat – Acord, convenţie, înţelegere internaţională în vederea stabilirii între două sau mai multe state de drepturi şi îndatoriri reciproce; tratat internaţional, înţelegere între două sau mai multe state, în vederea stabilirii, într-un anumit domeniu a drepturilor şi obligaţiilor părţilor contractate sau în scopul stabilirii unor norme juridice.
15844.    Tratat de alianţă – Tratat ce se referă la o colaborare diplomatică şi eventual militară.
15845.    Tratat de arbitraj – Convenţie prin care două sau mai multe state se angajează ca în cadrul unui conflict să se adreseze arbitrilor.
15846.    Tratat internaţional – Act juridic exprimând acordul de voinţă a două sau mai multe state în temeiul căruia acestea reglementează într-un anumit mod o anumită sferă a relaţiilor internaţionale, creând norme noi de drept internaţional sau modificând ori abrogând norme de drept internaţional preexistente.
15847.    Tratat de pace – Tratat ce pune capăt unui conflict militar restabilind raporturile de pace între statele beligerante.
15848.    Tratative – Mijloc de reprezentare a problemelor internaţionale prin contracte între state în vederea găsirii unor soluţii acceptabile pentru ambele părţi.
15849.    Trată – Cambie; înscris în care creditorul (trăgător) dă ordin debitorului său (tras) să achite/ plătească la o anumită dată (trată la termen) sau la prezentare (trată la vedere), într-un loc stabilit, o sumă de bani unei persoane terţe (beneficiar) sau la ordinul acesteia. Este un instrument de plată şi un mijloc de creditare pe termen scurt. Trata negociabilă poate fi transmisă de la un beneficiar la altul prin andosare (girare); cambie (draft, bill of exchange).
15850.    Trată documentară – Cambie trasă de un exportator şi prezentată cumpărătorului pentru acceptare.
15851.    Trată la termen – Efect cu un anumit termen de la vedere.
15852.    Trată neonorată – Cambie care nu este onorată la scadenţă.
15853.    Travellers cheques – Cecuri de călătorie.
15854.    Traversare maritimă intracomunitară – Deplasarea între două porturi comunitare, fără escală între aceste două porturi, a unei nave care efectuează curse regulate între două sau mai multe porturi comunitare determinate (Reg. CEE 2454/ 92).
15855.    Trădarea – Infracţiune care face parte din grupul infracţiunilor contra siguranţei statului şi constă în fapta cetăţeanului român sau a persoanei fără cetăţenie domiciliată pe teritoriul statului român de a intra în legătură cu o putere sau cu o organizaţie străină ori cu agenţi ai acestora în scopul de a suprima sau ştirbi unitatea sau indivizibilitatea, suveranitatea sau independenţa statului prin acţiuni de provocare de război contra ţării sau de înlesnire a ocupaţiei militare străine sau de ajutare a unei puteri străine pentru desfăşurarea unei activităţi duşmănoase împotriva siguranţei statului (art. 155 C.Pen.).
15856.    Trădarea prin ajutarea inamicului – Infracţiune care face parte din grupul infracţiunilor contra siguranţei statului şi constă în fapta cetăţeanului român sau a persoanei fără cetăţenie domiciliată pe teritoriul statului român care, în timp de război: predă teritorii, oraşe, poziţii de apărare, depozite ori instalaţii ale armatei române sau care servesc apărării; predă nave, aeronave, maşini, aparate, armament sau orice alte materiale care pot sluji purtării războiului; procură duşmanului oameni, valori şi materiale de orice fel; trece de partea inamicului sau efectuează alte acţiuni care sunt de natură să slăbească puterea de luptă a forţelor armate române sau a armatelor aliate (art. 156 C.Pen.).
15857.    Trădarea prin transmiterea de secrete – Infracţiune ce face parte din grupul de infracţiuni contra siguranţei statului şi constă în transmiterea secretelor de stat unei puteri sau organizaţii străine ori agenţilor acestora precum şi procurarea de documente sau de date ce constituie secrete de stat, ori deţinerea de asemenea documente de către acei care nu au calitatea de a le cunoaşte, în scopul transmiterii lor unei puteri sau organizaţii străine ori agenţilor acestora, săvârşite de un cetăţean român sau de o persoană fără cetăţenie domiciliată pe teritoriul statului român (art. 157 C.Pen.).
15858.    Trăgător – Persoana care emite o trată (cec sau cambie); creditorul care, având concomitent şi calitatea de debitor în cadrul altui raport juridic, faţă de o altă persoană, dă ordin sau mandat propriului său debitor, printr-un înscris numit cambie, să-i plătească acelei persoane suma datorată, la scadenţa şi la locul indicat.
15859.    Treaptă geotermică – Distanţă pe verticală, spre interiorul scoarţei terestre, la care se înregistrează creşterea succesivă a temperaturii cu câte un grad celsius.
15860.    Treaptă profesională – Subdiviziune a funcţiei prevăzută de legislaţia salarizării personalului din sectorul bugetar şi din regiile autonome cu specific deosebit, pentru unele funcţii în care pot fi încadrate (angajate) ori avansate (promovate) persoane cu studii medii sau generale.
15861.    Treasury bill – Bon de tezaur.
15862.    Trebuinţe economice – Cerinţe care pot fi satisfăcute prin consum de bunuri şi servicii.
15863.    Trecere în altă muncă – Modificare a contractului individual de muncă ce se poate realiza în două modalităţi, şi anume: a. trecerea în gradaţia imediat superioară a aceleiaşi funcţii ori a aceluiaşi grad al funcţiei, în condiţiile reglementate prin legislaţia salarizării personalului din regiile autonome cu specific deosebit şi a celui din sectorul bugetar (în atare situaţie nu se înfăptuieşte o avansare deoarece felul muncii nu se modifică); b. trecerea în altă muncă realizată prin mutarea salariatului în alt post, în cadrul efectivului de personal al aceluiaşi angajator (de regulă în cadrul aceleiaşi unităţi, în înţeles de persoană juridică).
15864.    Trecerea temporară în altă muncă – Trecerea temporară a contractului individual de muncă, prin schimbarea felului muncii şi/ sau locului prestării acestuia, în anumite situaţii, şi anume: a. trecerea temporară în altă muncă fără scăderea salariului, timp de cel mult 3 luni în cursul unui an calendaristic, pe bază de recomandare medicală, în cazul salariaţilor aflaţi sub tratament medical; b. trecerea temporară în altă muncă fără scăderea salariului a salariatelor gravide şi a celor care alăptează, dacă ele îşi desfăşoară activitatea, în perioadele respective, în locuri de muncă unde condiţiile de lucru sunt vătămătoare, grele sau periculoase şi c. trecerea temporară în altă muncă în situaţii deosebite determinate de necesitatea asigurării bunei funcţionări a unităţii.
15865.    Trend – Direcţie a evoluţiei pe termen lung a cursurilor sau volumului tranzacţiilor, care caracterizează o bursă în ansamblu sau un titlu financiar în particular; tendinţă.
15866.    Trezorerie – Casa.
15867.    Tribunal – Instanţă judecătorească care judecă în prima instanţă procesele şi cererile date prin lege în competenţa lui. Ca instanţă de apel judecă apelurile declarate împotriva hotărârilor pronunţate de judecătorii din prima instanţă, iar ca instanţă de recurs judecă recursurile declarate împotriva hotărârilor pronunţate de judecătorii care, potrivit legii, nu sunt supuse apelului.
15868.    Trimitere de corespondenţă – Comunicare scrisă, tipărită, imprimată sau înregistrată pe orice fel de suport material, care urmează să fie transportată şi livrată, altfel decât electronic, la adresa indicată de expeditor pe acest suport sau pe ambalajul acestuia. Cărţile, cataloagele, ziarele şi periodicele nu sunt considerate trimiteri de corespondenţă (OG 31/ 2002).
15869.    Trimitere expresă – Transportul unui articol individual printr-un serviciu integrat de colectare, transport, vămuire şi livrare într-un mod accelerat şi în termen precis, precum şi cu localizarea şi controlul acestui articol pe toată durata expedierii (Reg. CEE 2913/ 92).
15870.    Trimitere poştală – Expedierea prin poştă a unui articol individual cu o greutate de maximum 50 kg, în conformitate cu regulile Convenţiei Uniunii Poştale Universale, atunci când mărfurile sunt transportate de către titularii de drepturi şi obligaţii care decurg din aceste reguli sau în numele lor (Reg. CEE 2913/ 92).
Un bun aflat în formă finală în care urmează să fie transportat şi livrat, altfel decât prin mijloace electronice, la adresa indicată de expeditor; din această categorie fac parte trimiterile de corespondenţă, precum şi cărţi, cataloage, ziare, periodice şi colete poştale conţinând bunuri cu sau fără valoare comercială (OG 31/ 2002).
15871.    Trimitere poştală internaţională – Trimiterea poştală expediată de pe teritoriul României către o adresă care nu se află pe acest teritoriu sau expediată din afara teritoriului României către o adresă aflată pe teritoriul acesteia şi trimiterea poştală expediată din afara teritoriului României către o adresă care nu se află pe acest teritoriu, dar aflată în tranzit pe teritoriul României (OG 31/ 2002).
15872.    Trimitere poştală intracomunitară – Trimiterea poştală internaţională expediată de pe teritoriul României către o adresă de pe teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene sau expediată de la o adresă de pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene către o adresă de pe teritoriul României şi trimiterea poştală expediată de pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene către o adresă de pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene, ar aflată în tranzit pe teritoriul României (OG 31/ 2002).
15873.    Trimiterea dosarului la procuratură – Operaţiune făcută de organul de cercetare penală ce constă în înaintarea dosarului procurorului cu un referat în care este consemnat rezultatul cercetărilor. Trimiterea se efectuează de îndată ce cercetarea penală este terminată (art. 258 C.Proc.Pen.).
15874.    Trimiterea în judecată – Constă în înaintarea instanţei de judecată competente a dosarului de cercetare penală împreună cu numărul necesar de copii de pe rechizitoriu (art. 264 C.Proc.Pen.).
15875.    Trip leasing – Varietate de „master leasing” de specificul căreia este închirierea de containere pentru una sau multe călătorii.
15876.    Tripartitism – Principiu de bază în ţările cu economie de piaţă care se concretizează în consultări dintre guvern, sindicat şi patronat în vederea soluţionării cât mai adecvate a problemelor sociale şi economice.
15877.    Tristis eris si solus eris – Trist vei fi dacă vei rămâne singur.
15878.    Trust – Reunirea întreprinderilor într-un grup; fond de plasament.
15879.    Trust de investiţii – Societate de investiţii (investment trust).
15880.    Tu ne cede malis, sed contra audentior ito – Nu da înapoi în faţa greutăţilor, înaintează cu îndrăzneală împotriva lor.
15881.    Tu perverteris si perversis socieris – Te vei strica dacă te însoţeşti cu cei stricaţi.
15882.    Tulburarea de posesie – Infracţiune ce face parte din grupul infracţiunilor contra patrimoniului privat sau public şi constă în ocuparea, în întregime sau în parte, fără drept, a unui imobil aflat în posesia altuia (art. 220 C.Pen.).
15883.    Tulburarea folosinţei locuinţei – Infracţiune ce face parte din grupul infracţiunilor care aduc atingere unor relaţii privind convieţuirea socială şi constă în fapta prin care se tulbură în mod repetat folosinţa locuinţei locatarilor dintr-un imobil ori prin care se împiedică folosinţa normală a locuinţei (art. 320 C.Pen.).
15884.    Tulbureală – Îngrăşământ organic natural care provine de la animale şi constă dintr-un amestec de reziduuri, dejecţii lichide şi solide cu apă de ploaie sau de canal, iar în unele cazuri şi cu o cantitate mică de paie tocate, praf de turbă, rumeguş şi nutreţul care rămâne de la hrana animalelor (Cod bune practici fermă 2006).
15885.    Tunica pallio propior – Mai aproape mi-e tunica decât mantaua.
15886.    Tură – Program de lucru folosit în unităţile (subunităţile) în care activitatea se desfăşoară, fără întrerupere, în toate zilele lucrătoare ale săptămânii, pentru asigurarea continuităţii procesului de producţie.
15887.    Turbă – Este un depozit sedimentar fosil, combustibil, moale, poros şi comprimat, de origine vegetală, cu un conţinut mare de apă (până la 90% în stare brută), uşor de tăiat, de culoare brun deschis sau închis. Turba utilizată în alte scopuri decât producerea de energie nu intră în această categorie (Reg. CE 1.099/ 2008).
15888.    Turbulenţe financiare – Unul sau mai multe evenimente al căror impact are capacitatea să afecteze stabilitatea sistemului financiar prin transmiterea de la o instituţie financiară la alta, inclusiv prin intermediul sistemului de plăţi.
15889.    Turism – Ramură a economiei naţionale, cu funcţii complexe, ce reuneşte un ansamblu de bunuri şi servicii oferite spre consum persoanelor care călătoresc în afara mediului lor obişnuit pe o perioadă mai mică de un an şi al căror motiv principal este altul decât exercitarea unei activităţi remunerate în interiorul locului vizitat (O.G. nr. 58/ 1998).
15890.    Turism internaţional – Activitate de comerţ internaţional având ca obiect o marfă complexă cuprinsă în cadrul circuitului economic mondial, în comerţul indivizibil sau comerţul de servicii.
15891.    Turnus – Program de lucru, în schimburi inegale sau cu durata normală a timpului de lucru diferită de la o zi la alta, folosit, de regulă, în unităţile de transport în comun de călători precum şi în transportul de mărfuri.
15892.    Tutela – Este o instituţie de ocrotire a minorului care este lipsit de îngrijire părintească (ambii părinţi morţi, necunoscuţi, decăzuţi din exerciţiul drepturilor părinteşti sau li s-a aplicat pedeapsa penală a interzicerii drepturilor părinteşti, puşi sub interdicţie judecătorească, dispăruţi ori declaraţi judecătoreşte morţi, precum şi în cazul în care, la încetarea adopţiei, instanţa hotărăşte că este în interesul minorului instituirea unei tutele) precum şi a alienatului şi debilului mintal dar mai ales a persoanei care din cauza vârstei nu se poate apăra singură. Tutela este o sarcină personală şi gratuită (În anumite condiţii, cu avizul consiliului de familie, instanţa de tutelă poate, ţinând seama de mărimea şi compunerea patrimoniului minorului, să decidă ca administrarea patrimoniului ori doar a unei părţi a acestuia, să fie încredinţată, potrivit legii, unei persoane fizice sau juridice specializate; De asemenea, cu avizul consiliului de familie, ţinând seama de munca depusă în administrarea averii şi de starea materială a minorului şi tutorelui, poate stabili o remuneraţie al cărei cuantum nu poate fi de mai mult de 10% din veniturile produse de bunurile minorului). Tutela se exercită numai în interesul minorului atât în ceea ce priveşte persoana, cât şi bunurile acestuia. Tutorele are îndatorirea de a îngriji de minor. El este obligat să asigure îngrijirea minorului, sănătatea şi dezvoltarea lui fizica şi mentală, educarea, învăţătura şi pregătirea profesională a acestuia, potrivit cu aptitudinile lui. (art. 110, 133, 134 C.Civ. – L 287/ 2009).
15893.    Tutor – Persoana ce exercită o tutelă având grija minorului sau a interzisului administrându-i patrimoniul şi reprezentându-l în justiţie. Poate fi tutore o persoană fizică sau soţul şi soţia, împreună, dacă nu se află în vreunul din cazurile de incompatibilitate prevăzute de codul civil. În cazul în care este vorba despre mai mulţi copii, fraţi sau surori, se numeşte, de regulă, un singur tutore. Nu poate fi tutore: a. minorul, persoana pusă sub interdicţie judecătorească sau cel pus sub curatelă; b. cel decăzut din exerciţiul drepturilor părinteşti sau declarat incapabil de a fi tutore; c. cel căruia i s-a restrâns exerciţiul unor drepturi civile, fie în temeiul legii, fie prin hotărâre judecătorească, precum şi cel cu rele purtări reţinute ca atare de către o instanţă judecătorească; d. cel care, exercitând o tutelă, a fost îndepărtat din aceasta în condiţiile art. 158 C.Civ.; e. cel aflat în stare de insolvabilitate; f. cel care, din cauza intereselor potrivnice cu cele ale minorului, nu ar putea îndeplini sarcina tutelei; g. cel înlăturat prin înscris autentic sau prin testament de către părintele care exercita singur, în momentul morţii, autoritatea părintească. Dacă una dintre împrejurările prevăzute la alin. (1) survine sau este descoperită în timpul tutelei, tutorele va fi îndepărtat, respectându-se aceeaşi procedură ca şi la numirea lui. (art. 112, 113 C.Civ. – L 287/ 2009).
15894.    Tuum nomen rerum est mensura tuarum – Numele tău este măsura faptelor tale.

Notă: Paginile cu ”definiții, expresii, etc” cuprind grupuri de 1.000 de astfel de ”acumulări” din motive de accesibilitate rapidă (paginile de mari dimensiuni încărcându-se cu greutate, în special pe dispozitivele ”mobile”). Utilizați ”Ctrl + f” pentru căutarea rapidă a ceea ce vă interesează!

Dorin M - 05 martie 2018