To Work - Dex/ Dicționar - Glosar Economic

V

"Glosar Economic"

Grup 1 - ”Vacanță” ... ”Vultus est index animi”


 
16008.    Vacanţă – Perioadă de timp în care o funcţie nu este ocupată sau o moştenire nu este reclamată de succesori.
16009.    Vacanţă judecătorească – Este o perioadă de 2 luni (în perioada 1 iulie – 31 august a fiecărui an calendaristic) valabilă pentru toate instanţele judecătoreşti, perioadă în care se efectuează concediile de odihnă cuvenite personalului instanţelor.
16010.    Vacat timore honesta conscientia – O conştiinţă curată este lipsită de teamă.
16011.    Vacă care alăptează – Înseamnă vacă dintr-o rasă de carne sau obţinută din încrucişarea cu o rasă de carne, care face parte dintr-un şeptel destinat creşterii viţeilor pentru producţia de carne (Reg. CEE 73/ 2009).
16012.    Vae miserium – Vai de cel nefericit.
16013.    Vae victis – Vai de cei învinşi.
16014.    Vagabondajul – Infracţiune care face parte din grupul infracţiunilor care aduc atingere unor relaţii privind convieţuirea socială şi constă în fapta persoanei care nu are locuinţă statornică şi nici mijloace de trai şi care, deşi are capacitatea de a munci, nu exercită în mod obişnuit o ocupaţie sau profesie, ori nu prestează nici o altă muncă pentru întreţinerea sa (art. 327 C.Pen.).
16015.    Valabil o zi – Termen bursier care înseamnă că u ordin de bursă este valabil doar pentru şedinţă. Dacă ordinul nu poate fi executat în respectiva şedinţă este considerat ca retras.
16016.    Valid – Ceea ce produce conform legii efecte juridice.
16017.    Validare – Conformarea unui act juridic pentru a produce toate efectele prevăzute de lege.
Înseamnă confirmarea de către verificatorul de mediu a efectuat verificarea faptului că informaţiile şi datele cuprinse în declaraţia de mediu şi în declaraţia de mediu actualizată ale unei organizaţii sunt de încredere, credibile şi corecte şi că îndeplinesc cerinţele reglementărilor în vigoare (Reg. CE 1221/ 2009).
16018.    Validare a alegerilor – Recunoaştere în conformitate cu legea a rezultatelor alegerilor.
16019.    Validare a popririi – Confirmare prin hotărâre judiciară a validităţii unei popriri.
16020.    Validitate – Calitatea unui act juridic de a nu fi pătat de nulitate.
16021.    Valoare actuală – Valoarea prezentă a unei plăţi viitoare sau a unui flux de plăţi, scontată la o anumită rată de actualizare (present value).
16022.    Valoare actualizată – Estimarea curentă a valorii prezente actualizate a fluxurilor de trezorerie viitoare nete care urmează a fi generate în derularea normală a activităţii (F 100).
16023.    Valoare adăugată – Reprezintă diferenţa dintre producţie şi consumul intermediar, fiind o măsură a contribuţiei fiecărei unităţi economice la produsul intern brut (PIB). Evaluarea acestei contribuţii se face prin valoarea adăugată brută la costul factorilor (reprezintă suma salariilor şi a altor elemente legate de costul factorilor de muncă, a profitului, a subvenţiilor din exploatare, a amortizării capitalului fix, total din care se scad impozitele legate de producţie). Este şi indicatorul de bază utilizat pentru determinarea activităţii principale a unei unităţi (conform CAEN rev. 2). (OINS 337 din 2007).
16024.    Valoare adăugată brută – Este valoarea producţiei brute minus costul materialelor şi al altor costuri intermediare (OINS 337 din 2007).
16025.    Valoare bursieră – Valoarea unui titlu exprimată de curs sau de bursă. Valoarea bursieră a unei întreprinderi este sinonimă cu capitalizarea bursieră.
16026.    Valoare capitalizată – Capitalizare bursieră; valoarea pe piaţă a unei firme, care este dată de cursul bursei pentru acţiunile emise şi aflate în posesia acţionarilor.
16027.    Valoare contabilă – Denumire generică dată valorii cu care se înregistrează în bilanţul firmei un activ.
16028.    Valoare contabilă a unui activ – Valoarea contabilă la care un activ este recunoscut după ce se deduce amortizarea acumulată, pentru activele amortizabile şi ajustările/ pierderea acumulată din depreciere sau pierdere din valoare (IAS 36.6, IAS 16.6, IAS 38.8; OMFP 3055/ 2009).
16029.    Valoare de amanetare – Limita a avansului.
16030.    Valoare de asigurare – Valoarea bunurilor în limita cărora sau în legătură cu care se presupune, cu ocazia încheierii contractului de asigurare, că este posibilă producerea pagubei prin efectul survenirii cazului asigurat.
16031.    Valoare de decontare – Activele sunt înregistrate la suma în numerar sau echivalent în numerar, care poate fi obţinută în prezent prin vânzarea normală a activelor (F 100).
16032.    Valoare de estimare – Valoare a unui teren sau a unui imobil calculată pe baza unui raport de estimare stabilit de experţi.
16033.    Valoare de executare a garanţiei – Suma ce urmează a fi plătită de către o entitate ca urmare a producerii riscului de credit, egală cu soldul finanţării garantate (Norme “Prima casă” din 17 iunie 2009).
16034.    Valoare de inventar – Valoarea unei părţi din fondurile de plasament, calculată într-o zi de referinţă. Aceasta se obţine prin împărţirea totalului activelor calculat la valoarea de piaţă (după scăderea eventualelor datorii) la numărul de cote părţi aflate în circulaţie.
16035.    Valoare de înlocuire – Reprezintă valoarea medie ponderată pe metru pătrat, calculată în baza valorii contractelor de antrepriză încheiate, în condiţiile legii, de către Agenţia Naţională pentru Locuinţe cu antreprenorii, care se majorează cu un coeficient rezultat din raportul dintre valoarea medie ponderată pe metru pătrat a locuinţelor puse în funcţiune în cadrul programului de construcţii locuinţe pentru tineri şi valoarea medie ponderată pe metru pătrat contractată la momentul începerii lucrării acestor locuinţe (valoarea medie ponderată pe metru pătrat calculată la valorile de investiţii ale obiectivelor cu contracte de antrepriză încheiate în anul 2009 are la bază 78 de contracte încheiate de Agenţia Naţională pentru Locuinţe cu antreprenorii, pentru construirea a 3.199 de locuinţe cu un total de 253.678 m2 suprafaţă construită desfăşurată, şi este de 353 euro/ m2 inclusiv TVA (OMDRL 1298/ 2010).
16036.    Valoare de piaţă – Preţul (cursul) curent al titlurilor financiare la care se fac tranzacţiile pe piaţa bursieră (market value); preţuri care se obţin, în condiţii normale, la vânzarea unui bun (de exemplu, un imobil).
16037.    Valoare de plasament – Valoare de portofoliu.
16038.    Valoare de portofoliu – Titlu utilizat în special pentru un plasament pe termen lung.
16039.    Valoare de randament – Valoarea unui bun, a unui plasament sau a unei întreprinderi, calculată prin capitalizarea beneficiilor sale viitoare cu ajutorul unei rate de capitalizare determinate.
16040.    Valoare de răscumpărare a unei poliţe de asigurare – Suma pe care un asigurător o varsă unui asigurat înaintea scadenţei poliţei, dacă aceasta din urmă a plătit primele de asigurare cel puţin o anumită perioadă de timp.
16041.    Valoare de utilizare – Valoarea actualizată a fluxurilor viitoare de trezorerie estimate ce se aşteaptă a fi realizate din utilizarea în continuare a unui activ şi din cedarea sa la sfârşitul duratei de viaţă utilă (IFRS 5.A).
Valoarea actualizată a unor posibile intrări de fluxuri de trezorerie, preconizate a fi generate de un activ sau de o unitate generatoare de numerar (IAS 36.6).
16042.    Valoare declarată – Expresie ce desemnează preţul din factură al mărfii importate, exprimat în valută şi care stă la baza calculării valorii în vamă.
16043.    Valoare depreciabilă – Costul unui activ sau altă sumă care se substituie costului, minus valoarea reziduală (IAS 16.6, IAS 36.6, IAS 38.8).
16044.    Valoare efectivă – Înseamnă reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră pentru unele sau pentru toate etapele unui proces specific de producţie a biocarburanţilor  (Directiva 2009/ 28/ CE).
16045.    Valoare externă – Valoarea externă a unei monede rezultă din mărirea ratei de schimb efective nominale în raport cu mai multe monede. Acest indice reproduce media geometrică a diferitelor rate de schimb a acestei monede, ponderată în funcţie de partea din comerţul exterior pe care o desfăşoară cu ţările în cauză. Compararea indicelui la diferite date indică variaţia valorii externe în raport cu un grup de monede. Corectând ratele de schimb cu inflaţia din diferite ţări, se obţine valoarea reală a unei monede (indicele ratei de schimb efectiv real).
16046.    Valoare fiscală – Valoarea determinată pentru impozitarea unui element de activ. Reprezintă: a. pentru active şi pasive – valoarea de înregistrare în patrimoniu; b. pentru titlurile de participare – valoarea de achiziţie sau de aport, utilizată pentru calculul câştigului sau pierderii, în înţelesul impozitului pe venit ori al impozitului pe profit; c. pentru mijloace fixe amortizabile şi terenuri – costul de achiziţie, de producţie sau valoarea de piaţă a mijloacelor fixe dobândite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, la data intrării în patrimoniul contribuabilului, utilizată pentru calculul amortizării fiscale, după caz. În valoarea fiscală se includ şi reevaluările contabile efectuate potrivit legii. În cazul în care se efectuează reevaluări ale mijloacelor fixe amortizabile care determină o descreştere a valorii acestora sub costul de achiziţie, de producţie sau al valorii de piaţă a mijloacelor fixe dobândite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, după caz, valoarea fiscală rămasă neamortizată a mijloacelor fixe amortizabile se recalculează până la nivelul celei stabilite pe baza costului de achiziţie, de producţie sau a valorii de piaţă a mijloacelor fixe dobândite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, după caz. În situaţia reevaluării terenurilor care determină o descreştere a valorii acestora sub costul de achiziţie şi sub valoarea de piaţă a celor dobândite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, după caz, valoarea fiscală este costul de achiziţie sau valoarea de piaţă a celor dobândite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, după caz; d. pentru provizioane şi rezerve – valoarea deductibilă la calculul profitului impozabil (L 571/ 2003).
16047.    Valoare imobiliară – Teren, imobile, etc.
16048.    Valoare impozabilă – Valoare fiscală.
16049.    Valoare intrinsecă – Diferenţa dintre valoarea justă a acţiunilor asupra cărora partenerul are dreptul (condiţionat sau necondiţionat) de a subscrie sau pe care are dreptul să o primească, şi preţul (dacă există) pe care partenerul trebuie sau va trebui să îl plătească pentru acele acţiuni. De exemplu, o opţiune pe acţiuni cu un preţ de exercitare de 15 u.m., pe o acţiune cu o valoare justă de 20 u.m., are o valoare intrinsecă de 5 u.m. (IFRS 2.A).
Activ net al unei întreprinderi; valoare teoretică, rezultată din calcule, pentru un activ financiar; valoare implicită a unui activ, indiferent de modul de utilizare a acestuia (intrinsic value); valoarea intrinsecă a unei acţiuni se calculează prin împărţirea activului real net la numărul de acţiuni în circulaţie, diferenţa dintre preţul de exercitare şi preţul activului de bază la opţiunile put, respectiv dintre preţul activului şi preţul de exercitare la opţiunile call.
16050.    Valoare justă – Prin valoare justă se înţelege suma pentru care un activ ar putea fi schimbat de bunăvoie între părţi aflate în cunoştinţă de cauză în cadrul unei tranzacţii cu preţul determinat obiectiv. Valoarea justă a activelor se determină, în general, după datele de evidenţă de pe piaţă, printr-o evaluare efectuată, de regulă, de profesionişti calificaţi în evaluare. În situaţia în care nu există date pe piaţă privind valoarea justă, din cauza naturii specializate a activelor şi a frecvenţei reduse a tranzacţiilor, valoarea justă se poate determina prin alte metode utilizate, de regulă, de către profesionişti în evaluare (OMFP 1752/ 2005; OMFP 3055/ 2009).
Suma pentru care ar putea fi tranzacţionat un activ sau decontată o datorie, între părţi interesate, în cunoştinţă de cauză şi de bunăvoie, în cadrul unei tranzacţii desfăşurate în condiţii obiective (la preţul pieţei) (IAS 2.6, IAS 16.6, IAS 17.4, IAS 18.7, IAS 19.7, IFRS 1.A, IFRS 2.A).
16051.    Valoare justă minus costurile de vânzare – Valoarea ce poate fi obţinută din vânzarea unui activ sau a unei unităţi generatoare de numerar, în cadrul unei tranzacţii desfăşurate în condiţii obiective între părţi interesate şi în cunoştinţă de cauză, minus costurile de cedare (IAS 36.6).
16052.    Valoare implicită – Înseamnă o valoare derivată dintr-o valoare tipică prin aplicarea unor factori predeterminanţi şi care poate, în anumite condiţii specificate de nomele legale, să fie utilizată în locul unei valori efective (Directiva 2009/ 28/ CE).
16053.    Valoare medie unitară – Expresie utilizată în statistica de comerţ care indică preţul mediu pe unitatea de produs în contextul extinderii gamei de produse şi a diversificării sortimentale a bunurilor obiect al schimburilor comerciale.
16054.    Valoare mobiliară – Titlu negociabil pe piaţa financiară.
16055.    Valoare netă actualizată – Valoarea “stricto sensu” a firmei. Nu cuprinde, de exemplu, costurile elaborării unei noi concepţii de funcţionare a firmei, etc..
16056.    Valoare nominală – Valoarea unui activ financiar înscrisă pe documentul ce reprezintă acel activ; denumire dată valorii pentru care este emis in titlu financiar; se mai numeşte valoare paritară (par value, face value); sumă exigibilă înscrisă pe un titlu, o bancnotă sau monedă metalică.
16057.    Valoare normală – Expresie ce desemnează preţul de export sub a cărui valoare poate fi declanşată procedura antidumping.
16058.    Valoare paritară – Valoarea oficială a unei unităţi monetare naţionale exprimabilă în diferite etaloane monetare (aur, USD, EUR, etc.), determinată prin legea monetară s statului respectiv.
16059.    Valoare prag – Reprezintă cuantumul minim al creanţei, pentru a putea fi introdusă cererea creditorului. Acesta este de 10.000 lei, iar pentru salariaţi, de 6 salarii medii pe economie (L 85/ 2006).
16060.    Valoare reală (tangibilă) – Valoare susceptibilă de a oferi o bună protecţie împotriva scăderii puterii de cumpărare şi împotriva inflaţiei, asemenea valori fiind reprezentate de imobile, materii prime, metale preţioase, diamante, anumite acţiuni, etc.
16061.    Valoare realizabilă – Valoarea în numerar sau echivalente de numerar care poate fi obţinută în prezent prin vânzarea normală a activelor (F 100).
16062.    Valoare realizabilă netă – Preţul de vânzare estimat ce ar putea fi obţinut pe parcursul desfăşurării normale a activităţii mai puţin costurile estimate pentru finalizarea bunului, atunci când este cazul, şi costurile estimate necesare vânzării. Valoarea realizabilă netă se referă la suma netă pe care o entitate se aşteaptă să o realizeze din vânzarea de stocuri pe parcursul desfăşurării normale a activităţii. Valoarea justă reflectă suma pentru care acelaşi stoc ar putea fi schimbat pe piaţă, între cumpărătorii şi vânzătorii interesaţi şi în cunoştinţă de cauză. Prima este o valoare specifică entităţii; a doua nu este. Valoarea realizabilă netă pentru stocuri poate să nu fie egală cu valoarea justă minus costurile de vânzare (IAS 2.6, IAS 2.7; OMFP 3055/ 2009).
16063.    Valoare recuperabilă – Cea mai mare valoare dintre valoarea justă a unui activ sau unitate generatoare de numerar minus costurile de vânzare şi valoarea sa de utilizare (IAS 36.6, IFRS 5.A).
Valoarea recuperabilă este cea mai mare valoare dintre preţul net de vânzare al unui activ şi valoarea sa de utilizare (IAS 16.6.).
16064.    Valoare reevaluată a unui activ – Valoarea justă a unui activ la data reevaluării minus orice amortizare acumulată ulterior şi orice pierderi acumulate prin depreciere (IAS 16.31).
16065.    Valoare reziduală – Valoarea netă pe care o entitate se aşteaptă să o obţină pentru un activ la sfârşitul duratei de viaţă utilă, după deducerea costurilor estimate pentru cedare (IAS 16.6).
Reprezintă valoarea la care, după achitarea de către utilizator a tuturor ratelor de leasing prevăzute în contract, precum şi a tuturor celorlalte sume datorate conform contractului, se face transferul dreptului de proprietate asupra bunului de către locatar/ utilizator şi este stabilită de părţile contractante (OG nr. 51/ 1997).
16066.    Valoare reziduală (a unei imobilizări necorporale) – Valoarea estimată pe care ar obţine-o o entitate din cedarea unui activ, după deducerea costurilor estimate pentru cedare, dacă activul avea deja vechimea şi condiţia prevăzută la sfârşitul duratei de viaţă utilă (IAS 16.6, IAS 38.8).
16067.    Valoare reziduală garantată – Reprezintă a. pentru locatar, acea parte a valorii reziduale care este garantată de locatar sau de o parte afiliată a acestuia (valoarea garanţiei constituind valoarea maximă ce devine plătibilă, în orice situaţie) şi b. pentru locator, acea parte a valorii reziduale ce este garantată de locatar sau de o terţă parte neafiliată locatorului ce este capabilă, din punct de vedere financiar, să onoreze obligaţiile asumate prin garanţie (IAS 17.4).
16068.    Valoare reziduală negarantată – Acea parte din valoarea reziduală a bunului în regim de leasing a cărei realizare, de către locator, nu este sigură sau este garantată numai de o parte afiliată locatorului (IAS 17.4).
16069.    Valoare timp – Expresie ce desemnează diferenţa între preţul unei opţiuni şi valoarea ei intrinsecă.
16070.    Valoare tipică – Desemnează o estimare a reducerii reprezentative a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru o anumită filieră de producţie a biocarburanţilor (Directiva 2009/ 28/ CE).
16071.    Valoare unitară a exporturilor/ importurilor – Raport între valoarea exporturilor/ importurilor şi cantităţile exportate/ importate; deşi este utilizată ca o aproximare a indicelui preţurilor de export/ import, variaţia în timp a valorii unitare nu reflectă doar mişcările de preţ, ci şi influenţa modificărilor intervenite în structura importurilor/ exporturilor (import/ export unit value).
16072.    Valoare volatilă – Titlu al cărui curs creşte în ritm rapid şi al cărui raport curs/ profit este, în general, foarte ridicat.
16073.    Valoarea actualizată a datoriei privind beneficiul determinat – Valoarea actualizată, fără scăderea valorii oricăror active ale planului, a plăţilor viitoare previzionate cerute pentru a stinge obligaţia ce rezultă din serviciul angajatului în perioade curente şi anterioare (IAS 19.7).
16074.    Valoarea actualizată actuarială a pensiilor promise/ estimate – Valoarea actualizată a plăţilor previzionate printr-un plan de pensii pentru angajaţii curenţi şi foştii angajaţi, atribuibilă serviciului deja prestat (IAS 28.8).
16075.    Valoarea de intrare – Reprezintă valoarea la care a fost achiziţionat bunul, respectiv costul de achiziţie (OG nr. 51/ 1997).
16076.    Valoarea de intrare a mijloacelor fixe – Prin valoare de intrare a mijloacelor fixe se înţelege: a. costul de achiziţie, pentru mijloacele fixe procurate cu titlu oneros; b. costurile de producţie, pentru mijloacele fixe construite sau produse de către contribuabil; c. valoarea de piaţă, pentru mijloacele fixe dobândite cu titlu gratuit (L 571/ 2003).
16077.    Valoarea fiscală – Valoarea fiscală reprezintă: a. pentru active şi pasive - valoarea de înregistrare în patrimoniu; b. pentru titlurile de participare - valoarea de achiziţie sau de aport, utilizată pentru calculul câştigului sau pierderii, în înţelesul impozitului pe venit ori al impozitului pe profit; c. pentru mijloacele fixe - costul de achiziţie, producţie sau valoarea de piaţă a mijloacelor fixe dobândite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, la data intrării în patrimoniul contribuabilului, utilizată pentru calculul amortizării fiscale; d. pentru provizioane şi rezerve - valoarea deductibilă la calculul profitului impozabil (L 571/ 2003).
16078.    Valoarea garanţiei – Valoarea menţionată în contractual de garantare, al cărei nivel acoperă soldul finanţării garantate (principalului), exclusiv dobânzile şi comisioanele bancare şi alte sume datorate de beneficiar în baza contractului de credit (Norme “Prima casă” din 17 iunie 2009).
16079.    Valoarea în vamă – Valoarea determinată în conformitate cu Acordul din 1994 privind aplicarea art. VII din Acordul General privind Tarifele şi Comerţul (Acordul OMC privind evaluarea în vamă) (Reg. CEE 2454/ 92).
16080.    Valoarea materialelor – Reprezintă în liste valoarea în vamă la momentul importului materialelor neoriginare folosite sau, dacă aceasta nu este cunoscută sau nu poate fi apreciată, primul preţ apreciat plătit pentru materiale în Comunitate sau în ţara beneficiară sau în republica beneficiară. În cazul în care valoarea materialelor originare folosite trebuie să fie stabilită, această definiţie aplicându-se „mutatis mutandis” (Reg. CEE 2454/ 92).
16081.    Valoarea unităţii de fond – Raportul dintre valoarea activului net al fondului de pensii la o anumită dată şi numărul total de unităţi ale fondului la aceeaşi dată (L 411/ 2004).
16082.    Valoarea specifică entităţii – Valoarea actualizată a fluxurilor de trezorerie pe care o entitate se aşteaptă să le obţină din utilizarea continuă a unui activ şi din cedarea acestuia la sfârşitul duratei sale de viaţă utilă sau pe care entitatea se aşteaptă să le suporte la achitarea unei datorii (IAS 16.6, IAS 38.8).
16083.    Valoarea totală – Reprezintă valoarea totală a ratelor de leasing la care se adaugă valoarea reziduală (OG nr. 51/ 1997).
16084.    Valoarea totală a creditului – Plafonul sau sumele totale puse la dispoziţie pe baza unui contract de credit (OUG 50/ 2010).
16085.    Valoarea totală a proiectului – Totalul fondurilor aferente cheltuielilor necesare implementării proiectului, la nivelul beneficiarului, format din contravaloarea contribuţiei din instrumente structurale, valoarea cofinanţării publice şi/ sau private, precum şi din valoarea cheltuielilor publice şi/ sau private altele decât cele eligibile (OUG nr. 64/ 2009).
16086.    Valoarea totală plătibilă de către consumator – Suma dintre valoarea totală a creditului şi costul total al creditului pentru consumator (OUG 50/ 2010).
16087.    Valori mobiliare – Acţiuni emise de societăţile comerciale şi alte valori mobiliare echivalente ale acestora, negociate pe piaţa de capital, obligaţiuni şi alte titluri de creanţă, inclusiv titlurile de stat cu scadenţă mai mare de 12 luni, negociabile pe piaţa de capital, şi orice alte titluri negociate în mod obişnuit, care dau dreptul de a achiziţiona respectivele valori mobiliare prin subscriere sau schimb, dând loc la o decontare în bani, cu excepţia instrumentelor de plată (L 297/ 2004).
Valori, în sens bursier; titluri financiare; activele financiare exprimate pe un suport material sau în cont.
16088.    Valori mobiliare emise în mod continuu şi repetat – Valori mobiliare de acelaşi tip şi/ sau clasă emise continuu ori în cel puţin două tranşe distincte pe o perioadă de 12 luni (L 297/ 2004).
16089.    Valorificare – A vinde (sau a lichida) o poziţie exprimată în titluri, devize sau în metale preţioase.
16090.    Valută – O monedă, alta decât moneda funcţională a entităţii (IAS 21.8).
Moneda naţională a altui stat, moneda unei uniuni monetare a unor state, precum şi monedele compuse cum ar fi drepturile speciale de tragere (Reg. BNR 1/ 2004).
Moneda naţională a unei ţări în măsura în care acea monedă îndeplineşte funcţia de instrument de plată ţi rezervă cu caracter internaţional.
16091.    Valută convertibilă – Valutele menţionate în lista cursurilor de schimb ale pieţei valutare, comunicată de Banca centrală a unui stat (Reg. BNR 1/ 2004).
16092.    Valută de rezervă – Denumire generică dată valutei care intră în componenţa rezervelor oficiale internaţionale ale diferitelor ţări.
16093.    Valută de tranzacţie – Expresie prin care se descrie valuta aleasă de părţi pentru negocierea preţului într-un contract comercial, valută ce va servi la exprimarea acelui preţ şi se va înscrie ca atare în conţinutul contractului respectiv.
16094.    Valută forte – Monedă ce manifestă o tendinţă de creştere în raport cu altele.
16095.    Valută slabă – Monedă ce manifestă o tendinţă de depreciere în raport cu altele.
16096.    Vamă – Structură organizatorică având calitatea de instituţie de stat creată pentru a exercita controlul asupra ieşirii sau intrării din ţară a mărfurilor, mijloacelor de transport şi a altor bunuri în vederea identificării şi stabilirii drepturilor vamale cuvenite statului şi încasării lor.
16097.    Variabilă exogenă – Variabilă a cărei comportament nu este determinat în interiorul unui model economic (exogenous variable).
16098.    Variantă – Vehiculele dintr-un anumit tip, identice cel puţin în ceea ce priveşte aspectele esenţiale indicate în reglementarea pe baza căreia se face omologarea de tip (OMLPTL 211/ 2003).
16099.    Variantele infracţiunii – Variante ale aceleiaşi infracţiuni în raport cu forma sa tipică. Se face distincţie între variante agravante şi variante atenuate în raport cu infracţiunea tip şi care pot prezenta un  grad de pericol social mai ridicat sau mai redus decât al faptei tip. Infracţiunea tip cu variantele acesteia sunt reglementate în acelaşi text sau articol de lege.
16100.    Variaţia maximă a preţului – Expresie prin care se desemnează nivelul maxim admis al oscilaţiei preţului, în sus sau în jos, faţă de preţul zilei precedente (în tranzacţiile bursiere).
16101.    Variaţia minimă de preţuri – Expresie ce desemnează nivelul minim admis al diferenţei de preţ la o nouă ofertă în bursă.
16102.    Variaţia stocurilor – Diferenţa dintre nivelul iniţial al stocurilor şi nivelul final al stocurilor deţinute pe teritoriul naţional (Reg. CE 1099/ 2008).
16103.    Vas malum non frangitur – Vasul rău nu se sparge; iarba rea nu piere.
16104.    Vărsământ – Modalitatea de stingere a obligaţiei legale prin virarea unei sume de bani, efectuată de un agent economic, de o instituţie publică, serviciu public ori instituţie financiară (L 500/ 2002; L 273/ 2006).
16105.    Vătămarea corporală – Infracţiune care face parte din grupul infracţiunilor contra integrităţii corporale sau sănătăţii şi constă în fapta prin care s-a pricinuit integrităţii corporale sau sănătăţii o vătămare care necesită pentru vindecare îngrijiri medicale de cel mult 60 de zile (art. 181 C.Pen.).
16106.    Vătămarea corporală din culpă – Infracţiune ce face parte din grupul infracţiunilor contra integrităţii corporale sau sănătăţii şi constă în săvârşirea din culpă a unei loviri prin care s-a pricinuit unei persoane o vătămare ce a necesitat pentru vindecare îngrijiri medicale mai mult de 10 zile, precum şi fapta din culpă prin care s-a pricinuit integrităţii corporale sau sănătăţii o vătămare care necesită pentru vindecare îngrijiri medicale de cel mult 60 de zile (art. 184 C.Pen.).
16107.    Vătămarea corporală gravă – Infracţiune care face parte din grupul infracţiunilor contra integrităţii corporale sau a sănătăţii şi constă în fapta prin care s-a pricinuit integrităţii corporale sau sănătăţii o vătămare care necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mult de 60 de zile sau care a produs vreuna dintre următoarele consecinţe: pierderea unui simţ sau organ, încetarea funcţionării acestora, o infirmitate permanentă fizică ori psihică, sluţirea, avortul ori punerea în primejdie a vieţii persoanei (art. 182 C.Pen.).
16108.    Vânzare – Tranzacţionarea de mărfuri sau servicii prin intermediul banilor, în formă de cecuri, dispoziţii de plată sau monedă; contract prin care o persoană numită vânzător se obligă să transfere şi să predea altei persoane numită cumpărător proprietatea unui lucru în schimbul unui preţ.
16109.    Vânzare cu pact de răscumpărare – Vânzare în care vânzătorul îşi rezervă dreptul de a-şi relua lucrul vândut într-un termen oarecare obligându-se faţă, de cumpărător să restituie preţul şi cheltuielile corespunzătoare.
16110.    Vânzare cu prime – Este acea practică comercială prin care la vânzarea sau oferta de vânzare de produse/ servicii se oferă consumatorului cu titlu gratuit, imediat sau la un anumit termen, prime sub forma unor produse/ servicii (O.G. nr. 99/ 2000).
16111.    Vânzare cumpărare – Strămutarea proprietăţii unui lucru de la vânzător la cumpărător, în schimbul unui preţ.
16112.    Vânzare de lichidare – Reprezintă orice vânzare precedată sau însoţită de publicitate şi anunţată sub denumirea de „lichidare” şi care, printr-o reducere de preţuri, are ca efect vânzarea accelerată a totalităţii sau numai a unei părţi din stocul de produse dintr-o structură d vânzare cu amănuntul, în una din următoarele situaţii: a. încetarea definitivă a activităţii comerciantului, inclusiv în cazul schimbării proprietarului, chiriaşului, locatarului sau mandatarului, după caz, care exploatează structura de vânzare, cu excepţia cazurilor în care aceasta este vândută, cedată sau închiriată unei persoane juridice administrate de vechiul proprietar (utilizator) sau în care acesta este acţionar; b. încetarea din proprie iniţiativă a activităţii comerciantului în structura de vânzare respectivă sau ca urmare a anulării contractului de închiriere, locaţie sau mandat, în baza unei hotărâri judecătoreşti rămase definitive sau în baza unei hotărâri judecătoreşti de evacuare silită; c. întreruperea activităţii comerciale sezoniere pentru o perioadă de cel puţin 5 luni după terminarea operaţiunilor de lichidare; d. schimbarea profilului structurii de vânzare, suspendarea sau înlocuirea unei activităţi comerciale desfăşurate în acea structură; e. modificarea condiţiilor de exploatare a suprafeţei de vânzare, dacă lucrările de transformare şi amenajare depăşesc 30 de zile şi sunt efectuate în interiorul acesteia, structura de vânzare fiind închisă în toată această perioadă, sau modificarea condiţiilor de exercitare a activităţii în cazul încheierii ori anulării unui contract de distribuţie având o clauză de aprovizionare exclusivă; f. vânzarea stocului de produse de către moştenitorii legali ai comerciantului defunct; g. deteriorarea gravă, din cauza unor calamităţi sau acte de vandalism, a unei părţi sau, după caz, a întregului stoc de produse, exclusiv cele alimentare (O.G. nr. 99/ 2000).
16113.    Vânzare directă – Este acea practică comercială prin care produsele sau serviciile sunt desfăcute de către comerciant direct consumatorilor, în afara spaţiilor de vânzare cu amănuntul, prin intermediul vânzătorilor direcţi, care prezintă produsele şi serviciile oferite spre vânzare (O.G. nr. 99/ 2000).
Reprezintă orice vânzare sau cesiune de lapte de la un producător direct către consumator, precum şi orice vânzare sau cesiune a altor produse lactate efectuată de un producător (Reg. CEE 1234/ 2007).
Formă de aplicare a marketingului unui produs (serviciu), direct la consumator (sau la domiciliul acestuia), prin explicaţii şi demonstraţii realizate de un vânzător. Formele acestuia sunt: vânzarea prin poştă, vânzarea în târguri, pieţe şi expoziţii, telemarketing (vânzare prin telefon sau televizor cu videotext), vânzare prin intermediul publicităţii în presa scrisă, etc.
16114.    Vânzare fără acoperire – Operaţiune la termen ce constă în vânzarea de titluri u devize pe care nu le pozezi încă, în speranţa de a se acoperi, adică de a le cumpăra mai ieftin până la data convenită pentru livrarea lor.
16115.    Vânzare forţată – Reprezintă: a. expedierea unui produs către o persoană, fără o cerere prealabilă din partea acesteia, solicitându-i cumpărarea acelui produs sau returnarea lui către expeditor, chiar şi fără taxe, în cazul refuzului de cumpărare; b. prestarea unui serviciu către o persoană, fără o cerere prealabilă din partea acesteia, solicitându-i acceptarea acelui serviciu prin achitarea contravalorii. Orice vânzare forţată este interzisă  (O.G. nr. 99/ 2000).
16116.    Vânzare în lipsă – Vânzarea unor valori mobiliare pe care vânzătorul nu le deţine în proprietate la momentul vânzării.
16117.    Vânzare în pierdere – Reprezintă orice vânzare la un preţ egal sau inferior costului de achiziţie, astfel cum este acesta definit în reglementările legale în vigoare. Este interzis oricărui comerciant să ofere sau să vândă produse în pierdere cu excepţiile prevăzute în reglementările legale în vigoare (O.G. nr. 99/ 2000).
16118.    Vânzare la distanţă – Este acea formă de vânzare cu amănuntul care se desfăşoară în lipsa prezenţei fizice simultane a consumatorului, şi a comerciantului, în urma unei oferte de vânzare efectuată de acesta din urmă, care în scopul încheierii contractului, utilizează exclusiv tehnici de comunicaţie la distanţă (O.G. nr. 99/ 2000).
Reprezintă o livrare de bunuri care sunt expediate sau transformate dintr-un stat membru în alt stat membru de către furnizor sau de altă persoană în numele acestuia către un cumpărător persoană impozabilă sau persoană juridică neimpozabilă, care beneficiază de derogarea din reglementările legale în vigoare, sau de către orice altă persoană neimpozabilă, în condiţiile prevederilor legale (L 571/ 2003).
16119.    Vânzare la licitaţie – Vânzare făcută în mod public cu care ocazie oricine poate deveni cumpărător plătind cel mai mare/ bun preţ.
16120.    Vânzare la preţ redus – Reprezintă a. vânzări de lichidare; b. vânzări de soldare; c. vânzări efectuate în structuri de vânzare denumire magazin de fabrică sau depozit de fabrică; d. vânzări promoţionale; e. vânzări ale produselor destinate satisfacerii unor nevoi ocazionale ale consumatorului, după ce evenimentul a trecut şi este evident că produsele respective nu mai pot fi vândute în condiţii comerciale normale; f. vânzări ale produselor care într-o perioadă de 3 luni de la aprovizionare nu au fost vândute; g. vânzări accelerate ale produselor susceptibile de o deteriorare rapidă sau a căror conservare nu mai poate fi asigurată până la limita termenului de valabilitate; h. vânzarea unui produs la un preţ aliniat la cel practicat de ceilalţi comercianţi din aceeaşi zonă comercială, pentru acelaşi produs, determinat de mediul concurenţial; i. vânzarea produselor cu caracteristici identice, ale căror preţuri de reaprovizionare s-au diminuat. Este interzis oricărui comerciant să ofere sau să vândă produse în pierdere, cu excepţia situaţiilor prevăzute la lit. a – c, e – i, precum şi în cazul produselor aflate în pachete de servicii (O.G. nr. 99/ 2000).
16121.    Vânzare piramidală – Este o practică comercială interzisă reprezentată de vânzarea practicată prin procedeul „bulgăre de zăpadă” sau orice alte procedee similare care constau în special în a oferi produse/ servicii consumatorilor făcându-i să spere că le vor obţine fie cu titlu gratuit, fie la un preţ redus faţă de valoarea lor reală şi condiţionând vânzările de plasarea contra plată de bonuri, tichete, cupoane ori a altor titluri similare către terţi sau de colectarea de adeziuni sau subscrieri (O.G. nr. 99/ 2000).
16122.    Vânzare pe credit – Livrare imediată şi plată ulterioară remunerând pe cel care a acordat creditul prin plata unei dobânzi sau printr-o contraprestaţie; vânzare cu termen pentru plata preţului.
16123.    Vânzare prin reţele – Multilevel marketing; este o formă a vânzării directe prin care produsele şi serviciile sunt oferite consumatorilor prin intermediul unei reţele de vânzători direcţi care primesc un comision atât pentru vânzările proprii, cât şi pentru vânzările generate de reţele de vânzători direcţi pe care i-au recrutat personal (O.G. nr. 99/ 2000).
16124.    Vânzare promoţională – Reprezintă vânzarea cu amânuntul/ vânzarea cash and carry/ prestarea de servicii de piaţă care pot avea loc în orice perioadă a anului, fără să facă obiectul unei notificări, cu condiţia ca: a. să nu fie efectuate în pierdere; b. să se refere la produse disponibile sau reaprovizionabile, precum şi la servicii vândute sau, după caz, prestate în mod curent; c. produsele şi serviciile promovate trebuie să existe la vânzare pe durata întregii perioade anunţate a vânzărilor promoţionale sau comerciantul va informa consumatorii că oferta este valabilă numai în limita stocului disponibil. Nu sunt considerate vânzări promoţionale: a. acţiunile de promovare efectuate de producători; b. acţiunile de lansare de produse/ servicii noi pe piaţă (O.G. nr. 99/ 2000).
16125.    Vânzare scurtă – Vânzarea de titluri la bursă, cu executarea contractului de bază de titluri împrumutate (short selling).
16126.    Vânzarea de soldare – Este orice vânzare însoţită sau precedată de publicitate şi anunţată sub denumirea „soldare/ soldări/ solduri” şi care, printr-o reducere de preţuri, are ca efect vânzarea accelerată a stocului de mărfuri sezoniere dintr-o structură de vânzare cu amănuntul. Vânzările de soldare se pot efectua numai în cursul a două perioade pe an, cu o durată maximă de câte 45 de zile fiecare, cu condiţia ca produsele propuse pentru soldare să fie achitate furnizorului de către comerciant cu cel puţin 30 de zile înaintea datei de debut a perioadei de vânzări de soldare şi oferite spre vânzare în mod obişnuit înaintea acestei date (O.G. nr. 99/ 2000).
16127.    Vânzător – Distribuitorul care oferă produsul consumatorului  (OG 21/ 1992, L 296/ 2004).
16128.    Vânzător “short” – O entitate care vinde titlurile de valoare pe care le-a împrumutat şi pe care nu le deţine încă (IAS 39, AG 15.
16129.    Vârsta matrimonială - Căsătoria se poate încheia dacă viitorii soţi au împlinit vârsta de 18 ani. Pentru motive temeinice, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani se poate căsători în temeiul unui aviz medical, cu încuviinţarea părinţilor săi sau, după caz, a tutorelui şi cu autorizarea instanţei de tutelă în a cărei circumscripţie minorul îşi are domiciliul. În cazul în care unul dintre părinţi refuză să încuviinţeze căsătoria, instanţa de tutelă hotărăşte şi asupra acestei divergenţe, având în vedere interesul superior al copilului. dacă unul dintre părinţi este decedat sau se află în imposibilitate de a-şi manifesta voinţa, încuviinţarea celuilalt părinte este suficientă. dacă nu există nici părinţi, nici tutore care să încuviinţeze căsătoria, este necesară încuviinţarea persoanei sau a unei autorităţi care a fost abilitată să exercite drepturile părinteşti (Legea nr. 287/ 2009 - Codul civil).
16130.    Vârstă standard de pensionare – Vârsta stabilită de lege, pentru bărbaţi şi femei, la care aceştia pot obţine pensie pentru limită de vârstă, în condiţiile legii, precum şi vârsta din care se operează reducerile prevăzute de lege (L 263/ 2010).
16131.    Vâscozitatea – Este rezistenţa la alunecare a unei pelicule de lichid care separă două plăci orizontale, dintre care una este mişcată deasupra celeilalte. Vâscozitatea absolută a unei substanţe este forţa în din care va mişca 1 cm2 al unei suprafeţe plane, cu o viteză de 1 cm/ s faţă de altă suprafaţă plană paralelă care este separată de un strat de substanţă de 1 cm grosime. Vâscozitatea cinematică a unei substanţe este raportul dintre vâscozitatea absolută şi densitatea substanţei la temperatura măsurătorii (Cod BCH 1992).
16132.    Vechime în muncă – Timpul cât o persoană a fost încadrată în baza unui contract individual de muncă; suma tuturor perioadelor de timp în care s-a confirmat plata asigurărilor sociale de către angajat şi angajator.
16133.    Vechime în specialitate – Perioada de timp în care o persoană a lucrat în activităţi corespunzătoare funcţiei (meseriei) în care urmează să fie încadrată sau promovată în muncă ori în funcţie de care (alături de rezultatele obţinute) urmează să i se acorde un grad sau o treaptă de salarizare (sau o gradaţie). Aceasta poate fi vechime în magistratură, vechime în învăţământ etc.
16134.    Vechime neîntreruptă în aceeaşi unitate – Perioada în care persoana încadrată în muncă lucrează la acelaşi angajator, pe baza aceluiaşi contract de muncă încheiat pe perioadă nedeterminată.
16135.    Vechime neîntreruptă în muncă – Include situaţiile care constituie vechime neîntreruptă în aceeaşi unitate.
16136.    Vegetaţie forestieră din afara fondului forestier naţional – Vegetaţia forestieră situată pe terenuri din afara fondului forestier naţional, care nu îndeplineşte unul sau mai multe criterii de definire a pădurii, fiind alcătuită din următoarele categorii: a. plantaţiile cu specii forestiere de pe terenuri agricole; b. vegetaţia forestieră de pe păşuni cu consistenţă mai mică de 0,4; c. fâneţele împădurite; d. plantaţiile cu specii forestiere şi arborii din zonele de protecţie a lucrărilor hidrotehnice şi de îmbunătăţiri funciare; f. zonele verzi din intravilan, altele decât cele cuprinse în păduri; g. parcurile dendrologice şi arboretumurile, altele decât cele cuprinse în păduri; h. Aliniamentele de arbori situate de-a lungul căilor de transport şi comunicaţie (L 46/ 2008).
16137.    Velis quod possis – Să doreşti ceea ce poţi să faci.
16138.    Velox consilium sequintur poenitentia – O hotărâre pripită este urmată de căinţă.
16139.    Vechime în muncă – Reprezintă perioada de timp în care salariatul a prestat muncă în temeiul unui contract individual de muncă  (Legea 53/ 2003 Codul muncii).
16140.    Vehicul complet – Vehiculul care a fost supus unui proces de omologare de tip într-o singură etapă şi care îndeplineşte toate prevederile aplicabile ale reglementărilor în vigoare (OMLPTL 211/ 2003).
16141.    Vehicul completat – Vehiculul care a fost supus unui proces de omologare de tip în mai multe etape şi care îndeplineşte toate prevederile aplicabile ale reglementărilor în vigoare (OMLPTL 211/ 2003).
16142.    Vehicul de bază – Vehiculul incomplet, al cărui număr de identificare ca vehicul se păstrează în timpul următoarelor etape ale procesului de omologare de tip în mai multe etape (OMLPTL 211/ 2003).
16143.    Vehicul incomplet – Vehiculul care necesită completarea în cel puţin o etapă de fabricaţie pentru a îndeplini toate prevederile aplicabile ale reglementărilor în vigoare (OMLPTL 211/ 2003).
16144.    Vehicul rutier – Sistem mecanic destinat circulaţiei pe drumurile publice, cu sau fără mijloace de autopropulsare, şi care se utilizează în mod normal pentru transportul de persoane şi/ sau de mărfuri ori pentru efectuarea de servicii sau lucrări. În sensul reglementărilor legale sunt considerate vehicule rutiere autovehiculele, remorcile, semiremorcile şi tractoarele definite astfel: a. autovehicul – orice vehicul rutier care se deplasează prin  propulsie proprie, cu excepţia vehiculelor care circulă pe şine şi a autovehiculelor cu două sau 3 roţi; b. remorcă – vehicul rutier fără motor, conceput şi construit pentru a fi tractat de un autovehicul; c. semiremorcă – vehicul rutier tractat, conceput pentru a fi cuplat la un tractor sau la o axă de tractare, astfel încât asupra tractorului ori axei de tractare se exercită o forţă verticală semnificativă; d. tractor – vehicul rutier care, prin concepţie şi construcţie, este destinat exclusiv sau în principal tractării de remorci/semiremorci sau utilaje (OUG 109/ 2005).
Sistemul mecanic care circulă pe drum, cu sau fără mijloace de autopropulsare, şi care se utilizează în mod normal pentru transportul de persoane şi/ sau de mărfuri ori pentru efectuarea de servicii sau lucrări (OMLPTL 211/ 2003).
16145.    Vehicul rutier nou – Vehiculul rutier aflat înaintea primei înmatriculări, primei înregistrări sau primei utilizări, după caz (OMLPTL 211/ 2003).
16146.    Vehicule – Toate mijloacele de transport rutier, feroviar, naval, aerian, autorizate sanitar – veterinar pentru transportul de animale (OANSVSA 40/ 2010).
16147.    Vehicule istorice – Vehicule pentru care perioada trecută de la încetarea fabricaţiei tipurilor respective, care au utilizat acelaşi tip de caroserie şi acelaşi tip de motor, este de cel puţin 30 de ani, originale, restaurate sau reconstruite, pentru care deţinătorii au obţinut un atestat de vehicul istoric emis de organisme agreate de autoritatea competentă (OUG 109/ 2005).
16148.    Vendetă – Vendetta.
16149.    Vendetta – Vendetă; cutumă justiţiară în temeiul căreia o stare d adversitate, de neprietenie, provocată de o ofensă gravă sau de un omor, se extinde şi se transmite asupra tuturor rudelor victimei, aceste asumându-şi obligaţia de răzbunare.
16150.    Veni, vidi, vinci – Am venit, am văzut, am învins.
16151.    Venienti occurrite morbo – Mai uşor este să previi o boală decât să o vindeci.
16152.    Venit – Plăţi cuvenite entităţilor pentru vânzarea sau închirierea resurselor de producţie de care dispun; de exemplu, lucrătorilor li se plătesc salarii în schimbul muncii lor.
16153.    Venit din activităţi curente – Fluxul brut de beneficii economice dintr-un exerciţiu financiar, primit de o entitate în cursul activităţilor obişnuite ale acesteia, atunci când acest flux se materializează prin creşteri ale capitalurilor proprii, altele decât creşterile datorate contribuţiilor din partea participanţilor la capitalurile proprii (IAS 18.7).
16154.    Venit disponibil al populaţiei – Venitul care poate fi utilizat de populaţie pentru consum sau pentru economisire în cadrul unei anumite perioade de timp (de obicei trimestru ori an). Acesta include, pe lângă veniturile din muncă şi din patrimoniu (chirii, dobânzi, dividende), venituri sub forma transferurilor curente (pensii, alocaţii, ajutoare, alte transferuri băneşti) şi reprezintă venitul rămas la dispoziţia populaţiei după achitarea impozitelor directe, a contribuţiilor sociale şi efectuarea unor transferuri curente.
16155.    Venit financiar neîncasat – Diferenţa dintre: a. investiţia brută în contractul de leasing şi b. investiţia netă în contractul de leasing (IAS 17.4).
16156.    Venit marginal – Variaţia venitului total al producătorului ca urmare a creşterii cu o unitate a volumului producţiei vândute.
16157.    Venit pe segment – Venitul raportat în contul de profit şi pierdere al unei entităţi care este direct atribuibil unui segment şi proporţia relevantă din venitul entităţii care poate fi alocată pe un temei rezonabil unui segment, fie din vânzările către clienţi externi, fie din tranzacţii cu alte segmente ale aceleiaşi entităţi (IAS 14.16).
16158.    Venituri – Creşteri ale beneficiilor economice înregistrate pe parcursul perioadei contabile sub formă de intrări sau creşteri ale activelor sau reduceri/ descreşteri ale datoriilor, care se concretizează în creşteri ale capitalurilor proprii, altele decât cele rezultate din contribuţii ale acţionarilor (F 70; OMFP 3055/ 2009).
16159.    Venituri bugetare – Resursele băneşti care se cuvin bugetelor, după caz, în baza unor prevederi legale/ locale, formate din impozite, taxe, contribuţii, alte vărsăminte, alte venituri, cote defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, ş.a. (L 500/ 2002; L 273/ 2006).
16160.    Venituri bugetare locale – Resursele băneşti care se cuvin bugetelor, după caz, în baza unor prevederi legale/ locale constituite din: a. venituri proprii formate din impozite, taxe, contribuţii, alte vărsăminte, alte venituri şi cote defalcate din impozitul pe venit, b. sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, c. subvenţii primite de la bugetul de stat şi de la alte bugete, d. donaţii şi sponsorizări, e. sume primite de la Uniunea Europeană şi/ sau alţi donatori în contul plăţilor efectuate şi prefinanţări (Legea nr. 273 din 2006).
16161.    Venituri impozabile – În înţelesul codului fiscal, veniturile impozabile cuprind veniturile în numerar şi/ sau în natură. În cazul venitului în natură, valoarea acestuia se stabileşte pe baza cantităţii şi a preţului de piaţă pentru bunurile sau serviciile respective (L 571/ 2003).
16162.    Venituri în avans – Veniturile încasate înainte de data bilanţului aferent exerciţiului financiar curent, dar care sunt aferente unui exerciţiu financiar ulterior. În cadrul veniturilor în avans reflectate în bilanţ, sumele care urmează a fi trecute pe venituri curente într-o perioadă de până la un an se prezintă distinct de cele care urmează a fi trecute pe venituri curente pe o perioadă mai mare de un an  (OMFP 3055/ 2009).
16163.    Venituri neimpozabile – Următoarele venituri sunt neimpozabile la calculul profitului impozabil: a. dividendele primite de la o persoană juridică română. Sunt de asemenea, neimpozabile, după data aderării României la Uniunea Europeană, dividendele primite de la o persoană juridică străină, din statele Comunităţii Europene, dacă persoana juridică română deţine minimum 25 % din titlurile de participare la persoana juridică străină, pe o perioadă neîntreruptă de cel puţin 2 ani, care se încheie la data plăţii dividendului; b. diferenţele favorabile de valoare a titlurilor de participare, înregistrate ca urmare a încorporării rezervelor, beneficiilor sau primelor de emisiune la persoanele juridice la care se deţin titluri de participare, precum şi diferenţele de evaluare a investiţiilor financiare pe termen lung. Acestea sunt impozabile la data transmiterii cu titlu gratuit, a cesionării, a retragerii titlurilor de participare, precum şi la data retragerii capitalului social la persoana juridică la care deţin titlurile de participare; c. veniturile din anularea cheltuielilor pentru care nu s-a acordat deducere, veniturile din reducerea sau anularea provizioanelor pentru care nu s-a acordat deducere, precum şi veniturile din recuperarea cheltuielilor nedeductibile; d. veniturile neimpozabile, prevăzute expres în acorduri şi memorandumuri aprobate prin acte normative (L 571/ 2006).
16164.    Venituri obţinute – Venituri obţinute din România sunt veniturile considerate ca fiind obţinute din România (în condiţiile precizate de Codul fiscal şi alte prevederi legale) indiferent dacă sunt primite în România sau în străinătate sub diferite forme (venituri atribuibile unui sediu permanent în România; venituri din activităţi dependente desfăşurate în România; dividende de la o persoană juridică română; dobânzi de la un rezident; dobânzi de la un nerezident care are sediu permanent în România, dacă dobânda este o cheltuială a sediului permanent; redevenţe de la un rezident; redevenţe de la un nerezident care are un sediu permanent în România, dacă redevenţa este o cheltuială a sediului permanent; venituri din proprietăţi imobiliare situate în România, inclusiv veniturile din exploatarea resurselor naturale situate în România, venituri din folosirea proprietăţii imobiliare situate în România şi venituri din transferul dreptului de proprietate asupra proprietăţilor imobiliare situate în România; venituri din transferul titlurilor de participare la o persoană juridică, dacă aceasta este persoană juridică română sau dacă cea mai mare parte a valorii mijloacelor fixe ale persoanei juridice, direct sau prin una sau mai multe persoane juridice, reprezintă proprietăţi imobiliare situate în România, precum şi veniturile din transferul titlurilor de valoare emise de rezidenţi români; venituri din pensii primite de la bugetul asigurărilor sociale sau de la bugetul de stat; venituri din servicii prestate în România, exclusiv transportul internaţional şi prestările de servicii accesorii acestui transport; venituri din prestarea de servicii de management sau de consultanţă din orice domeniu, dacă aceste venituri sunt obţinute de la un rezident sau dacă veniturile respective sunt cheltuieli ale unui sediu permanent în România; venituri reprezentând remuneraţii primite de la nerezidenţii ce au calitatea de administrator, fondator sau membru al consiliului de administraţie al unei persoane juridice române; comisioane de la un rezident; comisioane de la un nerezident care are sediu permanent în România, dacă comisionul este o cheltuială a sediului permanent; venituri din activităţi sportive şi de divertisment desfăşurate în România, indiferent dacă veniturile sunt primite de către persoanele care participă efectiv la asemenea activităţi sau de către alte persoane; venituri din premii acordate la concursurile organizate în România; venituri obţinute din jocurile de noroc practicate în România; orice alte venituri obţinute dintr-o activitate desfăşurată în România; venituri realizate din lichidarea unei persoane juridice române; venituri realizate din transferul masei patrimoniale de la fiduciar la beneficiarul nerezident în cadrul operaţiunii de fiducie) (L 571/ 2006).
16165.    Veniturile secţiunii de dezvoltare – Sunt reprezentate de următoarele: a. vărsăminte din secţiunea de funcţionare; b. sume rezultate din valorificarea unor bunuri; c. subvenţii pentru cheltuieli de capital; d. sume defalcate din unele venituri ale bugetului statului pentru finanţarea cheltuielilor de capital; e. sume primite de la Comunitatea Europeană şi/ sau alţi donatori în contul plăţilor efectuate şi prefinanţări (O.G. 63/ 2010).
16166.    Veniturile secţiunii de funcţionare – Sunt următoarele venituri: a. venituri proprii, cu excepţia veniturilor din valorificarea unor bunuri, sumelor reprezentând amortizarea mijloacelor fixe şi a sumelor aferente depozitelor speciale pentru construirea de locuinţe; b. venituri proprii ale instituţiilor publice locale finanţate integral sau parţial din venituri proprii; c. subvenţii pentru finanţarea cheltuielilor curente; d. sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru finanţarea cheltuielilor curente; e. venituri din împrumuturi acordate instituţiilor şi serviciilor publice locale sau activităţilor finanţate integral din venituri proprii; f. vărsăminte din secţiunea de funcţionare pentru finanţarea secţiunii de dezvoltare, care se reflectă cu valoare negativă (O.G. 63/ 2010) (Legea nr. 273 din 2006).
16167.    Venture capital – Capital de risc.
16168.    Vera causa – Adevărata cauză.
16169.    Verba dare ventas – A vorbi în vânt.
16170.    Verba docent, exempla trahunt – Cuvintele învaţă, exemplele conving.
16171.    Verba res sequitur – Fapta urmează cuvintelor.
16172.    Verba volant, scripta manent – Cuvintele zboară, cele scrise rămân.
16173.    Verbotenus – Cuvânt cu cuvânt.
16174.    Verdict – Declaraţie prin care juraţii se pronunţă asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei acuzatului, declaraţie pe care se întemeiază luarea hotărârii instanţei penale; sentinţă.
16175.    Verificare – Înseamnă procesul de evaluare a conformităţii realizat de un verificator de mediu pentru a demonstra dacă analiza de mediu, politica de mediu, sistemul de management de mediu şi auditul intern de mediu şi punerea sa în aplicare, ale unei organizaţii, îndeplinesc cerinţele legale (Reg. CE 1221/ 2009).
16176.    Verificarea aptitudinilor şi pregătirii profesionale – Condiţie prealabilă pentru încheierea contractului individual de muncă sau pentru modificarea acestuia, dacă prin aceasta se realizează o avansare, reglementată, cu titlu de normă cadru, putându-se înfăptui prin mai multe modalităţi şi anume; concurs, examen, probă practică şi termen de încercare.
16177.    Verificarea prin sondaj – Reprezintă activitatea de verificare selectivă a documentelor şi operaţiunilor considerate ca reprezentative pentru totalitate, în care sunt reflectate veniturile şi cheltuielile (Norme din 17 februarie 2010 CCF).
16178.    Verificator de mediu – Înseamnă: a. un organism de evaluare a conformităţii cu reglementările în vigoare, sau orice asociaţie sau grup de astfel de organisme, care a obţinut acreditare în conformitate cu reglementările specifice; b. orice persoană fizică sau juridică sau orice asociaţie sau grup de astfel de persoane, care a obţinut autorizaţie de efectuare a validărilor, în conformitate cu reglementările în vigoare (Reg. CE 1221/ 2009).
16179.    Veritas est rectitudo sola mente perceptibilis – Adevărul este o corectitudine perceptibilă doar cu mintea.
16180.    Veritas numquam perit – Adevărul nu piere niciodată.
16181.    Veritas odit moras – Adevărul urăşte amânările.
16182.    Veritas odium parit – Adevărul stârneşte ura.
16183.    Veritas vulgo semper odiosa – Adevărul este întotdeauna odios mulţimii.
16184.    Veritatem tempus in lucem eruit – Timpul scoate la lumină adevărul.
16185.    Versiune – Vehiculele dintr-o anumită variantă, identice cel puţin în ceea ce priveşte aspectele esenţiale indicate în reglementarea pe baza căreia se face omologarea de tip (OMLPTL 211/ 2003).
16186.    Verum ipsum factum est – Adevărul este însuşi faptul.
16187.    Verum quindem unum est – Adevărul este unul singur.
16188.    Vestis virum facit – Haina face pe om.
16189.    Veto – Mă opun; refuz; drept al unei persoane fizice sau juridice de a se împotrivi la luarea unei decizii.
16190.    Veto legislativ – Dreptul unei autorităţi (ex. şeful statului) de a se opune la punerea în vigoare a unei legi votate de organul competent.
16191.    Vi praesente nihil protest lex – În prezenţa forţei, legea nu este în stare de nimic.
16192.    Via – “Drum”; modalitate de expediere a mărfii. Ea este de două feluri: clasică, “via terra” (cale ferată şi auto); “via aqua” (maritim şi fluvial) şi “via aerea” (aerian); şi modernă (paletizat, containerizat, prin conductă “pipe line”).
16193.    Via recta, via brevis – Drumul drept este drumul scurt.
16194.    Viaţă cusută cu aţă – Viaţă plină de lipsuri materiale.
16195.    Vice versa – Succesiunea fiind schimbată; în mod invers.
16196.    Vicit vim virtus – Virtutea a învins forţa.
16197.    Viciu – Deficienţă, lipsă, alterare.
16198.    Viciu aparent – Viciu de calitate al unui produs concretizat într-o defecţiune susceptibilă de a fi descoperită şi constatată prin simpla observare cu examinare exterioară a produsului la momentul livrării lui sau prin utilizarea unor mijloace tehnice disponibile în mod legal în momentul recepţiei mărfii.
16199.    Viciu ascuns – Viciu care existând în momentul predării lucrului nu a fost şi nici nu putea fi cunoscut de către dobânditor; viciu de calitate constând dintr-o defecţiune în general de structură a unei mărfi ce nu poate fi constatat prin simpla examinare exterioară a produsului şi nici prin metodele curent utilizate la recepţia făcută de cumpărător, ci se manifestă şi poate fi constatată numai în timpul utilizării acelui produs.
Deficienţa calitativă a unui produs livrat sau a unui serviciu prestat care nu a fost cunoscută şi nici nu putea fi cunoscută de către consumator prin mijloacele obişnuite de verificare (L 296/ 2004).
16200.    Viciu de calitate – Deficienţă a unui produs datorită căreia utilizarea şi funcţionalitatea acelui produs nu pot fi realizate la parametrii normali, ceea ce determină implicit diminuarea valorii de întrebuinţare a lui (a produsului) putând chiar împiedica folosirea sa adecvată scopului pentru care a fost creat.
16201.    Viciu de consimţământ – Alterare a consimţământului ce duce la anularea actului juridic în favoarea părţii vătămate.
16202.    Viciu de formă – Lipsă de formalităţi pe care legea le cere pentru valabilitatea unui act juridic.
16203.    Viciu redhibitoriu – Viciu ascuns al lucrului vândut, care făcându-l impropriu folosinţei, îngăduie cumpărătorului fie să intenteze împotriva vânzătorului acţiunea în garanţie, fie să ceară rezoluţia contractului.
16204.    Victimă – Persoană care a suferit un prejudiciu fizic sau moral drept urmare a unei fapte ilicite comisă de o terţă persoană şi poate cere repararea prejudiciului de la făptuitor.
16205.    Vide, aude, tace, si vis vivere in pace – Bagă de seamă, ascultă şi taci dacă doreşti să trăieşti în linişte.
16206.    Videre non potest vir unus omnia – Un singur om, nu le poate vedea pe toate.
16207.    Vigilantibus leges sunt scriptae – Legile sunt scrise pentru cei vigilenţi; pentru a-ţi apăra un drept trebuie să fii atent la lege.
16208.    Vigilantibus, non dormientibus servit lex – Legea îi serveşte pe cei treji, nu pe cei adormiţi.
16209.    Vim vi repellere licet – Este îngăduit să respingi forţa cu ajutorul forţei.
16210.    Vincit omnia veritas – Adevărul le învinge pe toate.
16211.    Vinculaţie – Modalitate de plată realizată prin următorul procedeu: exportatorul expediază marfa pe adresa unei bănci din străinătate care, la primire, îl avizează pe importator şi îi pune marfa la dispoziţie numai după ce acesta achită suma convenită cu exportatorul apoi banca remite exportatorului suma încasată sau îl creditează în cont reţinând comisionul bancar, cheltuielile de înmagazinare şi alte cheltuieli ocazionate de această operaţie (vinculaţia).
16212.    Vindicta forti maxima est ignoscere – Cea mai mare răzbunare a celui puternic, este iertarea.
16213.    Vinerea neagră – Termen utilizat pentru a desemna o importantă scădere a pieţei bursiere; face trimitere la ziua de vineri 24 septembrie 1869, când a avut loc o prăbuşire a preţului aurului pe piaţa bursieră americană.
16214.    Vinovăţie – Faptul de a fi vinovat, faptă comisă de cel vinovat, culpabilitate, vină, starea celui vinovat
Trăsătură esenţială a infracţiunii care priveşte latura subiectivă a infracţiunii, latură care cuprinde două elemente, doi factori şi anume unul de conştiinţă (factorul intelectiv) şi altul de voinţă (factorul volitiv).
Faptul de a fi vinovat. Dacă prin lege nu se prevede altfel, persoana răspunde numai pentru faptele sale săvârşite cu intenţie sau din culpă. Fapta este săvârşită cu intenţie când autorul prevede rezultatul faptei sale şi fie urmăreşte producerea lui prin intermediul faptei, fie, deşi nu îl urmăreşte, acceptă posibilitatea producerii acestui rezultat. Fapta este săvârşită din culpă când autorul fie prevede rezultatul faptei sale, dar nu îl acceptă, socotind fără temei că nu se va produce, fie nu prevede rezultatul faptei, deşi trebuia să îl prevadă. Culpa este gravă atunci când autorul a acţionat cu o neglijenţă sau imprudenţă pe care nici persoana cea mai lipsită de dibăcie nu ar fi manifestat-o faţă de propriile interese. Atunci când legea condiţionează efectele juridice ale unei fapte de săvârşirea sa din culpă, condiţia este îndeplinită şi dacă fapta a fost săvârşită cu intenţie (L 287/ 2009 – Codul Civil).
16215.    Violare a legii – Falsă aplicare a legii de către autorităţi.
16216.    Violarea de domiciliu – Infracţiune ce face parte din grupul infracţiunilor contra libertăţii persoanei şi constă într-o pătrundere fără drept, în orice mod, într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau loc împrejmuit ţinând de acestea, fără consimţământul persoanei care le foloseşte sau refuzul de a le părăsi la cererea acesteia (art. 192 C.Pen.).
16217.    Violarea secretului corespondenţei – Infracţiune ce face parte din grupul infracţiunilor contra libertăţii persoanei şi constă în deschiderea fără drept a unei corespondenţe adresate altuia ori interceptarea unei convorbiri sau comunicări efectuate prin telefon, telegraf, mail sau prin alte mijloace de transmitere la distanţă (art. 195 C.Pen.).
16218.    Violenţa – Viciu de consimţământ ce constă în ameninţări grave sau insuflarea unei temeri grave menite să constrângă o persoană să încheie un act juridic.
16219.    Violul – Infracţiune ce face parte din grupul infracţiunilor privitoare la viaţa sexuală şi constă în raportul sexual cu o persoană prin constrângerea acesteia sau profitând de imposibilitatea ei de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa.
16220.    Viperam in sinu fovet – Ocroteşte o viperă la sân.
16221.    Virament – Transfer de fonduri (mijloc de plată) ce se efectuează din contul unei persoane în contul alteia când ambele persoane au fiecare un cont separat la aceeaşi bancă sau la altă bancă.
16222.    Virament bancar – Transferul unei sume din contul deschis la o bancă în contul deschis la altă bancă utilizând un sistem de cliring bancar; tehnică financiar-contabilă specifică utilizată pentru transferul scriptic al unei sume determinate dintr-un cont al unui titular numit ordonator în contul altui subiect de drept numit beneficiarul operaţiei; mişcarea de fonduri produsă prin efectul unei operaţii contabile presupunând debitarea de către o bancă a, la ordinul clientului său, a contului creditor al acestuia pentru a credita contul altui client, deschis la acea bancă sau la o altă bancă, comportând în mod necesar existenţa unui cont în bancă, la care se referă ordinul titularului acelui cont (ca natură, ordinul de virament dat de titularul de cont este un mandat prin care clientul împuterniceşte banca să debiteze din contul său o anumită sumă şi să crediteze cu suma respectivă un alt cont).
16223.    Virare de credite bugetare – Operaţiunea prin care se diminuează creditul bugetar de la o subdiviziune a clasificaţiei bugetare care prezintă disponibilităţi şi se majorează corespunzător o altă subdiviziune la care fondurile sunt insuficiente, cu respectarea dispoziţiilor legale de efectuare a operaţiunilor respective (L 500/ 2002; L 273/ 2006).
16224.    Virtus neque dono datur, neque accipitur – Virtutea nu se poate oferi în dar şi nici nu se poate astfel accepta.
16225.    Virtus permanens res est – Virtutea este un lucru statornic.
16226.    Virtus sui ipsius nescia – Virtutea nu este conştientă de ea însăşi.
16227.    Virtutes imortales sunt – Virtuţile sunt nepieritoare.
16228.    Vita beata – Viaţă fericită.
16229.    Vita sine litteris mors est – Viaţa fără cultură înseamnă moarte.
16230.    Viteza de circulaţie a banilor – Numărul mediu de tranzacţii mijlocite de o unitate monetară într-un an; se poate calcula raportând PIB la oferta de monedă.
16231.    Vivieră flotabilă – Instalaţie plutitoare, alcătuită din cadru poliedric cu pereţi din plasă, destinată creşterii peştilor sau altor vieţuitoare acvatice (O.U.G. nr. 23/ 2008).
16232.    Viză – Autorizaţia materializată prin aplicarea unui colant sau a unei ştampile pe un document de trecere a frontierei de stat valabil, care permite străinului supus acestei obligativităţi să se prezinte la un punct de trecere a frontierei pentru a solicita tranzitul sau şederea temporară pentru o perioadă determinată, cu îndeplinirea condiţiilor legale (OUG nr. 194/ 2002).
16233.    Viză de tranzit aeroportuar – Autorizaţia acordată de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României, care permite străinului să treacă prin zona internaţională de tranzit a unui aeroport român, fără a intra pe teritoriul statului român, cu ocazia unei escale sau a unui transfer între două tronsoane ale unui zbor internaţional (OUG nr. 194/ 2002).
16234.    Vocaţie succesorală – Calitatea unei persoane de a fi îndrituită să vină la succesiunea unei persoane în temeiul legii sau a unui testament.
16235.    Voinţă – Proces psihic care se manifestă prin acţiuni conştiente îndreptate spre realizarea unor scopuri stabilite.
16236.    Voinţă declarată – Voinţă manifestată în mod expres într-un act juridic, deosebit însă de voinţa reală a celui care a exprimat-o, dar asupra căreia urmează totuşi să prevaleze.
16237.    Volatilitate – Situaţia unui titlu financiar al cărui curs variază amplu atât în sus cât şi în jos, în raport cu celelalte titluri sau cu trendul pieţei (volatility). Măsoară amplitudinea cu care preţul unui activ, marfă sau instrument financiar este aşteptat să fluctueze, în orice direcţie, într-o anumită perioadă de timp.
16238.    Volum al comerţului exterior – Expresie ce descrie totalitatea schimburilor comerciale externe (export şi import) efectuate de un stat într-o anumită perioadă de timp, de regulă un an.
16239.    Volum al pieţei – Expresie ce descrie ansamblul de bunuri, servicii, valute, devize, capitaluri, etc. vândute, cumpărate sau consumate în mod efectiv, sau considerate ca atare la un moment dat pe o anumită piaţă, într-o perioadă de timp determinată.
16240.    Volumul mediu al monedei electronice în circulaţie al unei instituţii emitente de monedă electronică – Reprezintă media aritmetică a obligaţiilor financiare legate de moneda electronică emisă de instituţia emitentă de monedă electronică şi aflată în circulaţie, la finele fiecărei zi calendaristice pe parcursul ultimelor 6 luni calendaristice, şi calculată pentru fiecare lună calendaristică în prima zi calendaristică a acesteia (Reg. BNR 8/ 2011).
16241.    Vot – Exprimarea unei alegeri sau opţiuni de către un membru al unei adunări sau al unui corp constituit.
16242.    Vot consultativ – Părere cerută unei persoane în cadrul unor discuţii, dar care nu obligă pe ceilalţi participanţi în privirea hotărârii ce urmează a se lua; vot al cărui rezultat nu este obligatoriu, ci numai orientativ, consultativ.
16243.    Vot de încredere – Vot prin care Parlamentul se declară de acord cu activitatea Guvernului.
16244.    Vot de neîncredere – Vot prin care Parlamentul se desolidarizează de politica Guvernului.
16245.    Vot deliberativ – Drept de a hotărî prin vot; vot al cărui rezultat este obligatoriu.
16246.    Vot deschis – Alegere deschisă; vot sau alegere la vedere, pe faţă, prin ridicare de mâini.
16247.    Voucher – Document prin care se recunoaşte o datorie şi se dă autorizaţia de a efectua o prestaţie în contul acesteia; termen desemnând actul justificativ eliberat de către o firmă prin care se confirmă plata pentru prestarea unui serviciu, pentru executarea unei lucrări sau pentru furnizarea de materiale etc. (constituie un instrument de decontare între doi parteneri de afaceri şi are o largă utilitate în turismul internaţional; titlu utilizat în schemele de privatizare din ţările în tranziţie, care dă dreptul deţinătorului să obţină acţiuni ale firmelor privatizate.
16248.    Vrac – Termen desemnând modalitatea de efectuare a transportului unor mărfuri (precum ciment, cereale, criblură, etc.) care, prin specificul lor, nu se ambalează, ci se încarcă direct în mijlocul de transport.
16249.    Vulgo – În limbaj popular.
16250.    Vulpes pilum mutat, non mores – Vulpea îşi schimbă părul, dar nu şi năravul.
16251.    Vultus est index animi – Chipul este oglinda sufletului.

Notă: Paginile cu ”definiții, expresii, etc” cuprind grupuri de 1.000 de astfel de ”acumulări” din motive de accesibilitate rapidă (paginile de mari dimensiuni încărcându-se cu greutate, în special pe dispozitivele ”mobile”). Utilizați ”Ctrl + f” pentru căutarea rapidă a ceea ce vă interesează!

Dorin M - 05 martie 2018