Studiu - Tehnic - LMS-SFC - CyRO ȘI CYRENE - Achiziția unui sistem de calcul

Cyber Security - Cyro și Cyrene

Cumpăr sau construiesc un sistem de calcul


CYRO

Carcasa calculatorului ar fi primul element vizibil… În cazul în care cumpărăm sistemul de calcul, ca atare, acest element ține doar de aspect. Estetică, luminițe, funcționalitate ca dimensiune și exprimare a acestei dimensiuni, etc... Detalii nesemnificative...

Dar, oare, dacă noi ne construim computerul, totul ține doar de aspect, doar de ochi?!? Este destul de clar că această carcasă trebuie să ofere spațiul necesar ”prezenței” tuturor celor dorite de noi, cu referire la componentele computerului ce va rezulta, la performanțe, la maleabilitate hardware, etc.
 
Apoi, deosebit de important, în carcasă se va ”include” și sursa de alimentare. Reperul de bază la aceasta ar fi, în primul rând, puterea acesteia, exprimată în wați (450W, 600W, etc). Dacă vom dispune de o sursă de alimentare de putere mică, este evident că nu vom putea susține prea multe elemente ”interne” în funcționare, neexistând puterea necesară de a alimenta toate acestea.
 
Suplimentar, o sursă de alimentare fără toate porturile de alimentare moderne, vă poate bloca achiziția unei plăci de rețea mai performante, de exemplu. Și asta nu neapărat datorită lipsei puterii suplimentare de alimentare ci, pur și simplu, că nu există o simplă mufă de alimentare ”solicitată”, fie și standard, de acea placă video (sau altceva)…
 
Apoi, la placa de bază, în vremurile noastre, există componente denumite ”on board”, adică ce se află implementate direct în placa de bază ce o achiziționăm. Pentru cei ce urmăresc ”să fie ieftin”, ei pot avea procesor audio, video, placă de rețea, etc foarte performante în aceste incluziuni ”on board”...
 
Să mai amintesc, pentru cei care se pricep, cât de important este numărul de porturi existente, de la cele PCI, fie ele și ”expres”, finalizând cu banalele USB?!?
 
Deci, iată câte repere se pot percepe numai la abordarea plăcii de bază... Dar, până și aici, se ajunge la ”ce vrei să faci” cu acel sistem de calcul.
 
Dar să lăsăm placa de bază și să trecem la următoarele repere, utile și celor care cumpără, pur și simplu, un sistem de calcul.
 
La cumpărarea efectivă, de exemplu de la marii distribuitori ce îi găsim prin ”supermarket”-uri, nu poți cocheta decât pe baza ofertei existente. Asta este marfa, asta cumperi... Nici vorbă despre unele corecturi de configurație sau alte operații similare... Aici totul ține de identificarea corectă a configurației respectivului sistem de calcul, fără a uita de ”ce vrei să faci”...

Primul element de luat în calcul este procesorul, CPU sau, complet, Central Processing Unit sau unitatea centrală de procesare.

La momentul actual, pe piață, veți găsi procesoarele I3, I5, I7, I9 realizate de Intel, unde ”I”-ul vine de la Intel, cu aproximativele lor comparabilități R3, R5, R7 realizate de AMD, unde ”R”-ul vine de la Ryzen (gama Intel este mult mai largă, de exemplu este gama "H" ce vine de la Horizon și altele).
 
La prima vedere este destul de simplu… Aveți de achiziționat un ”I” sau ”H” cu cifra cât mai mare, simbolizând un fel de generație ”mai mare”… Dar și un preț mai mare, creșterea cifrei de generație a procesorului fiind reflectată în scăderea cifrei contului Dumneavoastră.
 
Și, atenție, acest "mai mare" ține și de generația procesorului respectiv. De exemplu, nou venitul Windows 11 solicită, obligatoriu procesor de la o anumită generație I5, de exemplu, "în sus"... Generațiile inferioare vă vor priva de posibilitatea de a folosi un sistem de operare minimal timpului actual...
 
Dar ajunge pentru azi! Continuăm mâine tot cu procesorul... și ceea ce va urma...



Dorin M - 03 Ianuarie 2021