To Study - Tehnic - LMS-SFC

*

"Let's make something!"

"Să facem ceva!"

Software-ul meu utilizează toate resursele hardware?!?

O parcurgere a materialelor anterioare ne aduce în situația în care, cică, avem un calculator cu tot ceea ce trebuie, gata de a-l personaliza nouă și nevoilor noastre. Da, și dispune de toate elementele hardware ce sunt instalate pe mașina de calcul.

În cazul calculatoarelor achiziționate cu sisteme de operare deja instalate, este foarte posibil să fie așa, mai ales în cazul celor ”de firmă” care, de obicei, își fac treaba bine. Dar, după cum v-ați dat seama, și marile firme o dau în bară. Dar nu cum v-ați imagina...

Este vorba despre timpul ce a trecut de la instalarea sistemului de operare cu tot ceea ce era necesar ”în el” și ”pe el”. Această perioadă de timp poate atrage apariția unui nou driver, mai performant sau care corectează problemele de exploatare ”sesizate și corectate” între timp,

Nu trebuie perceput obligatoriu că producătorii și toți participanții la lanțul de desfacere al produsului până la dumneavoastră greșesc... Nu! De obicei, ”firmele mari” țin pasul cu piața lansând produse de top, cu elemente hardware ”de ultimă oră” sau lansează produse numite ”stabile” certificate.

Produsele hardware ”de ultimă oră” atrag, evident, o perioadă scurtă de testare a funcționalității ”corecte” și, în marea gamă a PC-urilor, atrag incompatibilități, probleme de funcționare (bug-uri), etc ce vor da dureri de cap utilizatorilor și nu în ultimul rând ”firmei mari” care își vede afectată ”mărimea”.

Aceste îmbunătățiri (upgrade-uri) de drivere devin, evident, ceva necesar, fiind un produs ce corectează o lipsă de funcționalitate a produsului hardware și, de multe ori, pot da mari probleme de funcționare ale ansamblului (sistemului de operare, aplicațiilor, etc.

Nu este o problemă grea în cazul ”marilor firme” deoarece, de obicei, acestea furnizează un software dedicat acestor update-uri, dar nu înseamnă că, astfel, se rezolvă toate problemele. Da, în marea majoritate a cazurilor totul va fi OK... Dar pe mulți bani, mai ales după ieșirea din garanție care, de obicei, este și un fel de confirmare a îmbătrânirii morale a ansamblului calculator (hardware)-software. Dar aceasta este o altă problemă de ne-dezbătut aici!

Ar mai fi un detaliu... Tot datorită acestui timp ce a trecut de la instalarea elementelor software până la achiziția produsului, este foarte probabil ca producătorul efectiv al componentelor să fi îmbunătățit driverele, aplicațiile, etc chiar dacă computerul Dvs. merge bine, fără probleme. Îmbunătățiri care nu mai sunt luate în considerare de ”marile firme” deoarece au scăpat de produsul respectiv prin ”ieșirea din garanție”.

Soluția, în acest caz, ține de accesarea sitului producătorului și realizarea ”manuală” sau ”automată” a update-urilor necesare. Dar nu este o operațiune accesibilă tuturor, din punct de vedere al experienței în exploatare, bineînțeles.

Și, datorită acestui motiv, producătorii ”de hardware” care se respectă, folosesc ”identificatori de configurație”. Acestea sunt niște aplicații de tip on-line ce vor verifica componentele hardware ale mașinii de calcul reper și vor da soluțiile de upgrade. Simplu.

Identificarea se face fie automat, în baza furnizării unor serii ale mașinii de calcul (în special la laptop-uri) sau identificarea prin tastare a componentelor existente, al tipului produsului, etc (sunt multe variante dar ideea de start o aveți).

Dar, mulți producători de hardware nu au acești identificatori. Și, de exemplu, la instalarea driverelor unei plăci de bază încep durerile de cap, mai ales pentru persoanele care nu prea au habar de ceea ce fac și de ceea ce au de făcut. În primul rând datorită multitudinii de componente ce există pe plăcile de bază din zilele noastre.

În acest caz, update-ul ”manual”, de care am amintit anterior, este ceva mai greoi. În sensul că va trebui să idenficați dintr-o listă driverele de care aveți nevoie și ulterior descărcați și instalați. Detalii puteți ”culege” din materialele dedicate în acest sens la secțiunea ”Software” (vezi cuprinsul).

În final, pentru ”marile firme”, ar fi de amintit faptul că ei livrează produsele cu o partiție ”system recovery” (recuperare sistem) de unde, în cazul pierderii sistemului de operare sau problemelor majore de funcționare se poate reinstala tot ceea ce exista la momentul cumpărării.

Ei bine, până am ajuns în acest punct, aveți descrise toate posibilele acțiuni ce le puteți lua, intervenind acel timp de la momentul cumpărării (instalărilor inițiale) până la momentul refacerii sistemului de operare. Și acest sfat este valabil și în cazul sistemelor de operare Microsoft și în cazul celor UNIX (Apple).

Nu trebuie uitat de capacitățile de ”biblioteci de drivere” oferite de sistemele de operare moderne! Windows, Unix, Linux sunt deja sisteme de operare ce au propria ”bază de date” (bibliotecă) de drivere și ”oferă”, chiar de la instalarea sistemului de operare drivere necesare funcționalității sistemului.

Dar, chiar și în acest caz, este posibil ca să se realizeze o instalare de drivere ”depășite”, caz în care se va proceda la a face upgrade-urile ce le-am descris anterior.

Legat de aceste drivere puse la dispoziție ”automat” de către sistemele de operare ar mai fi ceva de spus. Nu de puține ori, suficiente pentru a le lua în considerare, driverele ce le instalează ”automat” sistemele de operare nu sunt cele indicate sau cele corecte. Da, ați citit bine!

Un sistem de operare poate identifica eronat componentele hardware, mai ales când s-a procedat deja la o utilizare a sistemului și, prin diverse erori ale utilizatorului se poate ajunge la existența unor informații greșite, care să atragă un ”răspuns” al sistemului de operare eronat și... Să sperăm că nu ”crapă” sistemul.

Dacă sistmul funcționează, dacă vă pricepeți, dacă identificați problema, dacă..., dacă... nu aveți altceva decât să dezinstalați driverul respectiv și, astfel, să procedați la instalarea driverului corect. Sunt multe de explicat aici, așa că utilizați materialele de la secțiunea ”Software” (vezi cuprins).

În mare am finalizat cu ceea ce ar fi sistemele de calcul ”de firmă”. Următorul pas este reprezentat de mașinile de calcul cu alte sisteme de operare, cum ar fi o distribuție de Linux într-o abordare ”strânsă” cu un calculator realizat ”din bucăți”, la alegerea ta.

A venit acum rândul celor ce achiziționează o mașină de calcul fără un sistem de operare preexistent, unde pot fi ”încadrate” foarte ușor și sistemele de operare făcute ”din componente”.

Deci, există numeroase oferte de calculatoare fără un sistem de operare preinstalat sau cu sistemele de operare ale lumii open source (Linux și similare), care nu convin utilizatorilor și vor fi șterse (similar cu inexistența acestora).

În acest caz, pentru placa de bază, de obicei, există un  mediu de stocare (CD, DVD, USB, etc) ce este oferit cu toate driverele necesare. Dacă nu există acest mediu de stocare există situl web al producătorului ce puine la dispoziție aceste drivere. Cel puțin asta va trebui să știți și să aveți la dispoziție înainte de a instala sistemul de operare.

Apoi, în mod evident, se vor urma pașii descriși mai sus...

Ei bine, abia după ce aveți toate driverele instalate, updatate, sistemul de operare, eventual și update-urile acestuia, puteți spune că aveți la dispoziție un software... Cam ”de start” dar îl aveți... Și puteți să lucrați la ceea ce doriți să lucrați, să vă bucurați de ceea ce doriți să vă bucurați, etc.

Dorin M - 05 iunie 2020