Click oferta de carte Dorin M
Domeniul Romania - Bistrita Nasaud   Stema judet Bistrita Nasaud
Bistriţa - Năsăud
Catre pagina principala...Catre paginile de studiu - To Study...Catre paginile de distractie - To Entertain...Catre paginile de lucru - To Work...Catre paginile de afaceri - To Affair Sectiune Descriere...Paginile despre Romania   

Legende Romania
            Legende

                Dochia şi fiul ei Dragobete

                Se povesteşte că trăia odată o femeie bătrână pe care o chema Dochia, şi avea un singur fiu pe nume Dragobete. Ajuns la vârsta însurătoarei Dragobete a luat o fată frumoasă de nevastă.
                Toate bune şi frumoase până ce baba Dochia a prins duşmănie pe biata fată, Dumnezeu ştie de ce, şi în găsea vină în toate ce făcea. Aşa că a început să chinuie baba pe biata fată cu tot ce-i trecea prin cap pentru a dovedi că ea nu este cu adevărat vrednică să fie soaţa feciorului ei.
                Prima încercare a fost să-i aducă din Pădurea Înzepăzită căpşuni coapte, taman în plină iarnă. Şi fata noastră a plecat spre pădure să caute căpşuni. Pe drum s-a întâlnit cu un bărbat cu numele de Mărţişor care a ajutat-o, cu puterile lui magice, să găsească căpşunile dorite de babă. Fata duce căpşunile babei Dochia iar aceasta fermecată, la vederea căpşunilor, crede că a venit vara. Numaidecât se ridică şi pleacă aşa cum era, cu nouă cojoace pe ea, cu oile la munte.
                Pe drum i se face tot mai cald şi Dochia îşi leapădă rând pe rând cojoacele şi împleteşte, nu se ştie de ce, un şnur de lână roşie şi albă. Însă, odată ajunsă pe munte se porneşte un viscol de toată pomina şi baba îngheaţă pe loc. Şi aşa a rămas, acolo pe munte împreună cu oile sale.
                Se spune că Dragobete a rămas de atunci fericit cu femeia lui şi că de atunci este tradiţia care spune că în anumite zile din preajma venirii primăverii sunt binecuvântate şi oamenii îşi vor găsi dragostea pentru soţii lor. Şi tot aşa, şnurul alb cu roşu, mărţişor, a rămas simbolul trecerii de la iarnă la primăvară.

                Munţii Rarăului

                Odată, zice că dracii duceau oamenii de vii în iad. Lui Dumnezeu i-a fost milă şi nu a mai lăsat pe draci să-i ducă. Şi dracii s-au plâns că nu mai au cu ce să umple iadul.
                Atunci Dumnezeu a spus că iadul îl va umple cu munţi. Şi atunci au apărut munţii Rarăului, ca să umple iadul. Şi, de atunce, pe munţii Rarăului nu creşte iarbă, ei fiind fripţi de foc şi, când va veni vremea, sunt iadului făgăduiţi.

                Şoarecii, câinele şi lupul

                Câinele şi lupul sunt neamuri de aproape, cu toate că niciodată n-au dus prietenie bună între dânşii, de altfel ca şi neamurile.
                Dumnezeu, după ce a făcut toate vietăţile, după ce le-a botezat şi le-a dat la fiecare treaba care o are, într-o zi s-a apucat şi-a luat pe Sân-Petre şi cu dânsul, ca doi moşnegi ce erau, au pornit-o prin cea lume largă şi lată, să vadă cum trăiesc oamenii, cum o duc dobitoacele şi cum se împacă unii cu alţii.
                Merg ei mult, cât merg, peste câmpuri, peste dealuri, peste văi adânci şi munţi înalţi şi de la o vreme dau peste nişte vietăţi mai mărunte ca pumnul, dar pulbere, de multe ce erau. Nu puteau pune piciorul pe pământ, fără ca să nu calce pe-ao vietate de-acelea.
                Preasfinţii erau groaznic de osteniţi şi până la o locunţă omenească mai aveau mult de mers. Aşa s-au apucat şi s-au culcat sub un brad mare şi stufos, unde nu le era frică peste noapte c-a veni vreun ropot de ploaie şi i-a face leoarcă. Şi cum s-au culcat, au şi adormit buştean.
                Da Sfântul Petru, de răcoare, se învelise cu cojocul.
                Dorm ei până-n zori de ziuă şi când se scoală Sfântul Petru, cată cojocul şi ia-l dacă ai de unde? Nu-i şi pace bună. Şi nu-i venea la socoteală să spună lui Dumnezeu de pagubă, dar la urmă tot i-a spus. Ce-a fost, ce n-a fost, şoarecii i-au mâncat cojocul.
- Doamne, zise Sfântul Petru, afurisite să fie vietăţile astea, că uită-te, mă făcură fără cojoc!
- Bine, grăi Dumnezeu. Blestemate fie şi să rămână după cum zici tu şi oricine va ucide pe unul dintr-înşii, să i se ierte un păcat!
                Şi s-a bucurat Sfântul Petru pestru asta. Şi de atunci a rămas celui ce ucide un şoarece, îi iartă Dumnezeu un păcat.
                După ce s-a făcut ziua bine, au pornit Preasfinţii să dea de-o locuinţă omenească. Şi merg ei şi merg toată ziua din nou şi ce doreau, nu mai aflau. Tocmai când soarele se coborî spre hodină, văd un foc mare într-o poiană. Acolo era o stână unde ciobanii erau tocmai la muls oile. Dar când să se apropie de stână, numai ce sar vreo zece dulăi cât urşii şi încep a se învârti pe lângă Sfântul Petru roată, de credeai că-l fac bucăţi-bucăţele. Sfântul Petru se supără amar pe câini şi zise:
- Blestemate să fie vietăţile acestea, pentru că se dau la om cu atâta neruşinare.
                Dar Dumnezeu nu spuse nimic. Ciobanii veniră, îi apărară de câini şi-i poftiră la stână. Apoi veniră şi alţii, ădură bun sosit drumeţilor şi se bucurară şi mocanii şi Sfinţii călători de această întâlnire. După ce se ospătară cu poftă, s-au culcat şi au adormit, iar imineaţa, trezindu-se Dumnezeu şi Sfântul Petre, mulţumiră ciobanilor de sălaş şi dădură să plece.
                Atunci, ce ă vezi! Câinii sar din nou la Sfântul Petre, să-l facă bucăţi şi mai multe nu. Sfântul Petre se tulbură şi îi zice lui Dumnezeu:
- Doamne, Stăpâne, toate le-ai făcut cu şartul (înţelegerea) lor. De ce nu faci şi câinii aceştia mai obrăzaţi oleacă, mai cuminţi, să ştie şi ei ce-i frica de om. Nu vezi cum se vâră prin toiege, să mă apuce de picioare?
                Dar Dumnezeu, zâmbind, îi spuse lui Sfântul Petre:
- Hai, Petre, că poznaş mai eşti! Dacă i-aş face mai cum zici tu, cine să păzească turmele de hoţi? Răspunde!
                Şi Sfântul Petre văzându-se prins cu uşa, repede o şurubi (o întoarse) şi zise:
- Ei, Domane! Da ce e nevoie de-atâta jimăt (hărmălaie, adunătură) de dulăi. Mai puţini n-or ajunge oare?
                Iar Dumnezeu a zis şi a făcut pe placul lui Sfântul Petre şi o parte din câini s-au despărţit de alţii şi-au luat-o la goană în pădure.
- Iaca, Petre, va fi precum zici tu. De-acum înainte, ciobanii vor avea mai puţini câini pe lângă stână şi vor hrăni mai puţini. Cei care s-au desfăcut din ceata de câini, să se cheme de-acum încolo lupi. Aceia, neavând cine să grijească de dânşii, să-şi caute singuri hrana. Când n-or afla-o, tu să le-o dai, şi căinii tăi să se cheme!
                Şi de atunci au rămas lupii, care se mai cheamă şi câinii lui Sân-Petre. Când nu găsesc de mâncare, încep să urle. Atunci se roagă lui Sfântul Petre şi Sfântul Petre trebuie să le trimită pe cineva înainte, un om, o vită, un dobitoc, ca să aibă lupul ce să mănânce.
                Şi tot de atunci a rămas să se ferească omul a lucra în sărbătorile lui Sfântul Petre, ca să nu fie primejduit de lupi, şi nici să nu umble cu pieptene şi nici cuie să nu bată în piele de vită, nici să se leie (spele) pe cap în acele zile de sărbătoare.

                Sfârşitul pământului

                Soarele e pus de Dumnezeu să lumineze pământul, dar el, îngrozit de răutăţile câte le vede pe pământ şi sătul de acelaşi drum veşnic, vrea să fugă şi să scape de vederea pământului. Aşa cum umblă el de-a curmezişul peste pământ, de la răsărit la asfinţit, îşi tot schimbă drumul şi fuge cu răsărirea către miazăzi, când spre miazănoapte, cu gând că va putea ajunge odată să facă sfârşit pământului şi el să stea să se odihnească pe cer şi să nu mai aibă de înconjurat pământul. Iar sfârşitul pământului va fi atunci când soarele va ajunge să răsară de la asfinţit şi să asfinţească la răsărit, adică tocmai invers de cum e astăzi.
                Dar Dumnezeu nu voieşte lucrul acesta, şi de aceea a pus străjer la miazănoapte pe Sân-Nicoară, şi la miazăzi pe Sân-Toader ca să ţie calea soarelui şi să-l abată din cale.
                Şi cică primăvara ajunge soarele în fuga lui pe la Sân-Toader, şi atunci ia cu el nouă babe rele şi aduce ploi şi ninsori şi prăpădenie de vreme rea, că doară-doară va scăpa nevăzut de Sân-Toader pe o vreme ca aceea. Şi mai-mai să-l scape Sân-Toader, căci soarele apucă să fugă înainte. Dar atunci Sân-Toader, cu nouă cai ai săi, se ia după soare şi-l fugăreşte şi aleargă să-l prindă. Şi fuge după soare treisprezece săptămâni şi abia îl ajunge acolo departe-departe spre miazăzi. Şi cum îl ajunge, îl şi întoarce de la miazăzi la răsărit. Şi se întoarce soarele şi merge-merge spre răsărit, dar când ajunge la locul lui cel orânduit de Dumnezeu, nu se astâmpără, ci fuge înainte spre miazănoapte, că doară va putea fugi de pe cealaltă parte. Şi atunci îi iese în cale Sân-Nicoară şi-l prinde şi-l trimite îndărăt. Şi soarele iarăşi face ce a făcut, poate-poate îi prinde nepregătiţi pe cei ce îi aţin calea, şi tot aşa păţeşte într-una cu Sân-Toader şi cu Sân-Nicoară.
                Dar odată şi odată tot o să scape el de păzitorii lui, dacă nu de Sân-Toader, dar de Sân-Nicoară tot o să scape, că Sân-Toader e tânăr şi are cai, dar Sân-Nicoară n-are cai şi e bătrân.



Powered by Medow
(2001...2012 dorinm.ro, 2010...2012 powering romaniatraditii.ro)
.
Termeni şi condiţii de utilizare.........Notă realizatori