Click oferta de carte Dorin M
Domeniul Romania - Botosani   Stema judet Botosani
Botoşani
Catre pagina principala...Catre paginile de studiu - To Study...Catre paginile de distractie - To Entertain...Catre paginile de lucru - To Work...Catre paginile de afaceri - To Affair Sectiune Descriere...Paginile despre Romania   

Buton Traditii Romania
            Tradiţii şi folclor
               
                Crăciunul

                Ajunul pentru Maica Domnului se posteşte, că în ziua aceea Maica Domnului s-a muncit şi-a fost supărată şi i-a fost foarte greu şi n-a mâncat nimica. De aceea şi noi toată ziua postim şi tocmai seara mâncăm.
                În ziua de ajun nici peşte nu se mănâncă, pentru că e cu sânge. Nu se mănâncă nimic ce e cu sânge, pentru că Maica Domnului a fost plină de sânge. Se mănâncă numai aceea ce rodeşte pământul: bob, bureţi şi altele asemenea.

                De Ajun se posteşte pentru pâine, ca să rodească.
                De Ajun se fierbe din toate roadele pământului şi din toate să guşti, ca să rodească. Bobul de mănâncă ca să ai saţ, că el, cum mănânci oleacă, cum îşi vine să bei apă şi eşti sătul. Perjele (prunele), să te îndulceşti, să nu te sfădeşti cu nimenea. Sarmalele să le laşi mai pe urmă, că ele-s neamuri, ele-s sfădăuşe (certăreţe), cât fierb în oală, tot una clocotesc şi huiesc, şi altul nimeni nu te ocărăşte decât neamul. Da perja şi grâul sunt străinii, că fierb liniştit şi-s dulci. Străinii sunt ca pâinea şi zahărul, sunt dulci, nu te batjocoresc. Dar mai întâi să guşti din peşte, că n-ai friguri peste an.
                De ajun, cum se dă păinea în cuptor, până ce nu răsare soarele, se merge în grădină cu lopata în sus şi se zice "Cum e cuptiorul şi lopata plină de pâne, aşa să fie copacii plini de poame", pentru a aduce rod în livadă.

                La Ajun, grâul e mâncarea cea mai de căpetenie. Când se pun la masă seara întâi din grâu gustă şi aruncă cu lingura de grâu în podea, ca să se prindă de grindă, ca să prindă roii, spun oamenii locului. Preotul, când intră în casă, aruncă grâu pe podea, pentru roi. Se face astfel coliva din grâu şi se duce în ziua de Crăciun la biserică. Grâul se face cu miere, unii pun şi nuci pisate, mai rar se pune şi mac.
                   Oamenii locului explică raţiunea acestui obicei atfel: "Noi dacă gustăm grâul seara, facem închipuirea cinei cea de taină, că erau 12 cu Domnul Hristos, unul ca unul. Şi unul dintre apostoli le-a zis că acela care va blagoslovi întâi masa şi va gusta din grâu acela e Hristosul. Şi aşa l-au prins şi l-au muncit. Chiar şi bucatele, ce le făcem de Ajun, trebuie să fie de 12 feluri, după cei 12 apostoli".
                Celelalte bucate care trebuie să fie numaidecât de ajun sunt, în Bucovina, s-a luat de la catolici obiceiul ca numaidecât să mănânce peşte, lucru ce în Moldova nici nu s-a pomenit într-o zi aşa grea de post. În Moldova, se face borş cu bob şi cu burechiţă (bucăţele pătrate de aluat, lipite ca nişte urechiuşe). Se fac şi bucate de hribi, dar bucate fără care Ajunul nu poate să fie sunt: găluştele (mai ales cu păsat), varzarele (plăcinte de post cu curechi (varză), cu ceapă sau cu mac), turtele, bobul şi perjele (prunele).
                În Moldova, la Ajun, însemnătate mare au turtele. Acestea sunt "pelincele (scutecele) Domnului". Se fac nişte foi de aluat de grâu

                Datini şi credinţe de sărbători.

                Foc în ziua de Ajun şi de Crăciun, în ziua de Anul Nou, în ziua de Paşti şi de Înălţare să nu dai din casă, că tot anul ai foc, supărare, huit (ocară, ceartă, huiduială) şi pagubă în casă.
                Ca să meargă bine în albine, să se împrumute ceva de la altă casă în ziua de Ajun. În ziua de Ajun să începi tot lucrul ce ai, ca să-ţi meargă cu spor peste an.

                În Botoşani, nu se dă nimic din casă în ziua de ajun, nici gunoiul nu se dă afară. Nu se împumută nimic. Care dau însă în ziua de Ajun frupt (orice mâncare de lapte, carne, peşte, ouă sau derivate ale lor) de la vite, de la oi, atunci pot să dea în zi de sec tot anul, căci nu le strică nimic.
                Cenuşa nu se dă în ziua de Ajun afară, dar să le dai de pomană în ziua de ajun sare şi ceapă, apoi să dai cenuşă tot anul afară şi-n zile de post. Dacă se mătură în ziua de Ajun seara casa, o poate mătura tot anul seara, că altfel dă norocul afară din casă, dar gunoiul îl aruncă abia a doua zi. Atunci mătură casa de la uşă spre fund, ca să vină binele şi norocul.

                Când e pâinea gata în cuptor, femeile pun cărbune deasupra şi, de ase aprinde repede, de învie şi arde, vor fi grânele şi păpuşoii mai devreme bune, şi de arde încet, vor fi mai târziu bune.




Powered by Medow
(2001...2012 dorinm.ro, 2010...2012 powering romaniatraditii.ro)
.
Termeni şi condiţii de utilizare.........Notă realizatori