Click oferta de carte Dorin M
Domeniul Romania - Braila   Stema judet Braila
Brăila
Catre pagina principala...Catre paginile de studiu - To Study...Catre paginile de distractie - To Entertain...Catre paginile de lucru - To Work...Catre paginile de afaceri - To Affair Sectiune Descriere...Paginile despre Romania   

Buton istorie Romania
            Istorie

                Atestată documentar la 20 ianuarie 1.368, Brăila este situată într-un cadru natural generos, în imediata vecinătate a Dunării. Aşezarea a devenit cunoscută ca un important centru comercial, loc de întâlnire al produselor transportate de corăbiile venite din porturile aflate pe coastele Mării Negre şi Mediteranei cu produsele occidentale desfăcute aici, îndeosebi de negustorii braşoveni. Acest fapt este consemnat de cronicarul grec laonic Chancocondil în 1.462, cu prilejul expediţiei lui Mahomed al II-lea împotriva Domnului Ţării Româneşti, Vlad Ţepeş, când scria despre Brăila "oraş al dacilor, în care fac comerţ mai mare decât în toate oraşele ţării".
                Însemnătatea marelui port dunărean este demonstrată şi de faptul că numeroasele drumuri comerciale ce îl legau de diferite zone  şi oraşe din ţările române, purtau denumirea de Drumul sau Calea Brăilei.
                Mare centru economic, cu o poziţie geografică şi strategică deosebită, aflat la graniţa dintre două ţări româneşti, Brăila a intrat în sfera de expansiune a Imperiului Otoman, cu atât mai mult cu cât se putea crea o punte de legătură cu Dobrogea, aflată sub stăpânire otomană, iar prezenţa unei garnizoane militare aici ar fi fost un punct de inserţie deosebit e valoros. De aceea, în 1.538, cu prilejul expediţiei împotriva Domnului Moldovei, Petru Rareş, Brăila este ocupată de turci, iar doi ani mai târziu, după un raport polon, aici se construia cetate de zid.



Powered by Medow
(2001...2012 dorinm.ro, 2010...2012 powering romaniatraditii.ro)
.
Termeni şi condiţii de utilizare.........Notă realizatori