Click oferta de carte Dorin M
Domeniul Romania - Buzau   Stema judet Buzau
Buzău
Catre pagina principala...Catre paginile de studiu - To Study...Catre paginile de distractie - To Entertain...Catre paginile de lucru - To Work...Catre paginile de afaceri - To Affair Sectiune Descriere...Paginile despre Romania   

Legende Romania
            Legende

                Urieşii Boziorului

                Satul Scăeni este cel mai vechi din întreaga zonă a Boziorului, cel puţin aşa se spune. În această zonă a locuit o populaţie foarte veche, organizată mai întâi pe familii, apoi în obşti, care, în timp, a dat cele mai vechi familii de nobili autohtoni. Şi ei erau denumiţi "Moşneni", cei ce care amintesc multe izvoare antice. Astfel, Pliniu îi numea "Mossyni", Strabo le zice "Mossynoeci" şi îi localiza lângă ţinutul "Colchilor" (astăzi Colţi, în vecinătatea ţinutului vechilor moşneni).
                Tot în această zonă, Herodot aminteşte că, trăia unul dintre cele mai glorioase şi nobile triburi ale vechimii, pe nume "Teutarii", cărora li se mai spunea şi "Tartari" sau "Tatani". Din aceste denumiri derivă denumirea de "Tătari", cu înţelesul de "Tatani străbuni", neavând nici o legătură cu tribul nomad care a apărut în istorie cu sute sau mii de ani mai târziu. Homer relatează că aceştia erau favoriţii zeilor şi că întreceau pe toţi oamenii în înălţime, forţă şi frumuseţe, de accea erau dăruiţi cu o viaţă mai lungă decât toţi ceilalţi oameni. Ei au fost cei dintâi care au ridicat altare zeilor, iar mesele pentru ofrande erau enorme. Tot ei au fost cei care au înălţat dolmene şi menhire şi au confecţionat cele mai frumoase şi cizelate unelte din piatră. Aristotel le atribuie cele dintâi construcţii sub formă de turnuri şi fortificaţii ciclopice a părare, ridicate pe culmi.
                Acestor "Teutari" străbuni li se atribuie şi tumulele (movile ţuguiate de pământ, care indică morminte) şi fortificaţiile din munţii Carpaţi, acele ziduri ciclopice ce se întind pe culmile muntoase, ale căror ruine se văd şi azi între Turnu Roşu, Sibiu, Miercurea Ciuc, Sebeş, Orăştie, Haţeg, Vulcan şi în munţii Buzăului. Peste tot unde se găsesc aceste fortificaţii, împreună cu cioburi de vase purtând simboluri stranii, oamenii spun că acestea au aparţinut uriaşilor sau tătarilor străvechi.
                    Locuinţele lor de lemn aveau o particularitate anume, fiind foarte înalte, având forma unui turn, denumite astăzi "cule". Ele erau construite din trunchiuri întregi de copaci, tăiaţi la o margine de pădure. Talpa turnului este formată din primii patru copaci doborâţi sub care se aşezau pietre mari. Şi astăzi, localnicii din satul Scăeni păstrează acelaşi mod de construire a temeliei, dar fără să respecte canoanele străvechi, pentru că era nevoie de o forţă deosebită, pe care numai uriaşii o aveau.
                Se spune că familiile de moşneni au dat cei mai buni căpitani lui Negru Vodă, enigmaticul erou despre care există o mulţime de legende, şi care avea o înălţime impresionantă, judecând după scaunele sale săpate în stânci, pe culmile munţilor din zonă.
                Moşnenii (sau muntenii, cum li se spune în zilele noastre) erau păstrătorii multor tainiţe. Fiind o zonă des călcată de triburi cotropitoare, în zonă existând chiar sate de tătari (sau alte poapoare), moşnenii organizaseră un sistem de apărare foarte eficient, bazat pe puncte de supraveghere aşezate pe cele mai înalte culmi, tuneluri subterane care ieşeau în peşteri cu galerii mari, unde se puteau adăposti sătenii cu vite cu tot şi pâlcuri de călăreţi care ştiau cum să răsară ca din pământ asupra năvălitorilor şi să dispară apoi ca înghiţiţi de ceaţă.
                Reţeaua de tainiţe folosite de moşneni şi de căpitanii lui Negru Vodă era foarte veche. Două subterane construite sub nişte stânci enorme datează de pe vremea tătarilor. Pentru vechii locuitori, ascunzătorile ideale erau aşezările rupestre şi pădurile seculare, dintre care pădurea Tainiţa, de pe muntele cu acelaşi nume, fiind cea mai sigură, fiind astăzi foarte greu de străbătut. Aici se află "Stâlpii Tainiţei", stâlpi colosali de piatră care se ridică în formă de coloane în mijlocul pădurii inaccesibile şi care nu au putut fi cercetaţi, deoarece nu se poate ajunge până la ei.
                În localitatea Scăeni a fost găsită şi o necropolă a acestor uriaşi. Săpând, sătenii au găsit numeroase schelete umane de peste 2,40 metri, resturi de ceramică şi elemente de construcţie.

                Ca un fel de curiozitate, o livadă de mere, plantată peste o necropolă a uriaşilor, a dat în primii ani de rod fructe de dimensiunea pepenaşilor, cu toate că era un soi comun de mere.

                În Lună sunt doi fraţi cu o mioară

                Se crede din strămoşi că în lună se află doi fraţi mocani şi-o mioară, a căror povestire este următoarea:
                Acei doi mocani, ca fraţi, s-au înţeles împreună o samă de vreme, dar chiar mult de tot nu, căci cel mai mare, prinzând necaz pe frăţiorul mai mic, îşi puse în gând să-l omoare, căci acesta, fiind mai harnic şi mai cumpănitor, îşi făcuse mai multe şi mai frumoase turme de oi.
                O mioară află de gândul fratelui rău şi-i supse stăpânului cele ce le ştia, dar spusa ei păru fratelui mic peste putinţă, căci sărmanul fecior nu-şi putea da crezare celor auzite, cum pe lumea asta se poate ca un frate să ridice cuţitul asupra unui alt frate?
                Dar păcatul s-a făptuit şi fratele mai mic cu mioara lui fiind ucişi.
                Dumnezeu, mâniat peste poate, ca să arate lumii icoana de spaimă, le-a pus chipurile în lună, ca lumea să vadă, mai ales pe cea vreme, când duhurile rele au mai multă stăpânire asupra oamenilor, noaptea, ca văzându-le, să se întorne la calea cea dreaptă şi să renunţe la relele ce aveau de gând să facă.




Powered by Medow
(2001...2012 dorinm.ro, 2010...2012 powering romaniatraditii.ro)
.
Termeni şi condiţii de utilizare.........Notă realizatori