Click oferta de carte Dorin M
Domeniul Romania - Calarasi   Stema judet Calarasi
Călăraşi
Catre pagina principala...Catre paginile de studiu - To Study...Catre paginile de distractie - To Entertain...Catre paginile de lucru - To Work...Catre paginile de afaceri - To Affair Sectiune Descriere...Paginile despre Romania   

Legende Romania
            Legende

                Blestemul comorilor din Bărăgan


                Undeva între Călăraşi şi Lehliu se găseşte satul Dor Mărunt, celebru nu demult pentru frumoşii armăsari care alcătuiau o mare herghelie de cai de rasă de Bărăgan. Se spune că aici se află îngropate comori străvechi străjuite de flăcări ireale, de un albastru nelumesc care dansează în puterea nopţii pe necuprinsul câmpiilor.
                Celebru în acest sens este locul denumit "La Movilă" unde un tăran a descoperit, în timp ce ara, un ulcior plin cu bani de aur. Om măriminos, el a împărţit comoara găsită cu ceilalţi săteni, greşeală care a plătit-o prin apariţia miliţienilor care au confiscat tuturor toate monedele găsite, atrăgând tuturor celor implicaşţi nenumărate probleme ulterioare.
                Apoi, un alt ţăran a găsit peste 100 de monede de aur dar nu a spus nimănui nimic, păstrând totul pentru bunăstarea sa. Şi cu aurul acelor monede a început să prospere construindu-şi case şi grajduri, cumpărându-şi vite şi altele. Dar blestemul comorii a lovit şi, după un timp, soţia lui s-a sinucis aruncându-se în fântâna gospodăriei lot. La scurt timp ginerele aecstuia face la fel şi, apoi, fiica omului se spânzură de acceaşi fântână.
                De reţinut în acest ciclu al blestemului comorilor din Bărăgan, este cazul unui ţăran care a găsit un butoiaş cu bani de aur îngropat la rădăcina unui nuc. În noaptea următoare descoperirii el visează cum o voce îi porunceşte să construiască o biserică în locul unde a găsit aurul sau îl va ajunge blestemul comorii. El ignoră acest vis şi împarte comoara găsită în familie spre prosperitatea acesteia. După un timp el îşi găseşte băieţelul spânzurat de gratiile de la pătuţ şi visează în nopatea acelei zile fatidice că, blestemul îl va ajunge personal şi va avea urmări mult mai mari dacă nu ridică biserica. Începând de a doua zi, omul nostru se apucă şi ridică a doua biserică a satului, care poate fi găsită şi în zilele noastre.

                Dumnezeu şi dobitoacele

                La început, toate docitoacele erau blânde şi ascultătoare. Omul le ocrotea cu mila şi paza lui. Le punea la jug, la car, la plug dar le şi omenea cu grija şi truda lui. În tot locul şi întotdeauna era stăpânul lor ocrotitor, dar erau şi oameni care se arătau a fi neîndurători. De multe ori ei le necăjeau şi le trudeau pe dobitoace, încât multă vreme nu mai erau bune de nimic. De aceea dobitoacele s-au dus cu jalbă la Dumnezeu şi l-au rugat să le scape de răutatea şi nedreptatea oamenilor.
                Dumnezeu le-a ascultat plângerea şi a făcut pace între ele. Pace dreaptă.
                Înainte de toate le-a întrebat, dacă toate voiesc să iasă de sub stăpânirea omului. Cele care au avut parte de oameni buni au zis că nu, cele care au avut parte de oameni răi au zis că da. Atunci chemă Dumnezeu înaintea sa pe acelea care voiau să rămână şi mai departe în slujba omului. Pe  acestea le puse de-a dreapta lui, iar pe acelea, care nu mai voiau să fie supuse îngrijirii şi poruncii omului, le trecu de-a stânga.
                De atunci s-au făcut acestea sălbatice şi cutreieră codrii, slabe ca vai de ele şi prigonite de toţi.
                Iar pe care se învoiră să fie supuse omului şi rămaseră iară în slujba lui, Dumnezeu le binecuvântă şi le lăsă omului spre folosinţă şi pază. Acestea sunt dobitoacele de casă. Omul e stăpânul lor, el le foloseşte, dar le şi grijeşte, căci ele nu-i sunt numai sarcină, ci şi adevărată binecuvântare în casă.

             Legenda lupilor

             A fost odată un om care avea doi copii. dar el n-avea ce să le dea de mâncat, căci abia âştiga ceva de azi pe mâine.
             Odată se duse el în pădure şi acolo dete de un om bătrân, bătrân. Acesta îl întrebă unde se duce. El îi mulţumi şi îi răspunse:
- Mă duc să-mi caut de ale gurii pentru mine şi pentru copii, că murim de foame.
             Şi fiindu-i milă moşneagului, care nu era altul decât Dumnezeu, îi dete un băţ şi-i spuse că dacă va da cu el de trei ori în pământ, va avea tot ce doreşte. Dar această putere o va avea atât timp cât va fi un om bun şi milostiv. Altfel va rămâne fără acel băţ şi va plăti cu ceea ce are el mai scump.
             Omul nostru luă băţul, se duse acasă şi trăi câtăva vreme tare bine. Dar traiul bun îl făcu încetul cu încetul îngâmfat şi mai ales îi înrăi atât de tare pe feciorii lui încât de la o vreme aveau o nefirească dorinţă de stăpânire. Ei voiau să fie toată lumea la picioarele lor şi toţi ceilalţi oameni să moară că tare-l mai supărau tot venind la el să le de-a de-ale gurii şi de-ale traiului. Şi uită că darul fusese unul dumnezeiesc şi socotea că totul i se cuvine.
                Atunci Dumnezeu veni iar în chip de moşneag şi-i luă băţul cel minunat iar pe copiii lui îi făcu lupi.
             Cică de atunci umblă ei tot flămânzi după pradă şi nu se mulţumesc niciodată cu cât au. De aceea sugrumă turmele şi-s duşmanii oamenilor, cum erau ei odată, când trăiau prea bine.

             Ursul, vulpea şi măgarul

             Când a făcut Dumnezeu pământul, cu tot ce se vede pe el, se zice că animalele nu aveau coadă şi urechi. Tocmai târziu de tot, s-a gândit Dumnezeu să le dea aceste podoabe. Aşadar, a luat tatăl ceresc răbojul dobitoacelor şi socotind câte sunt, a închipuit pentru fiecare câte o coadă şi o pereche de urechi, apoi a sunat din corn şi, la porunca sa, s-au adunat toate dobitoacele. Toate, supuse şi blânde, stăteau înaintea Domnului, aşteptând să fie împodobite.
             Dintre ele s-au găsit însă trei, care au voit să-l păcălească pe stăpânul lumii şi acestea au fost: ursul, vulpea şi măgarul.
             Cel dintâi, adică ursul, nici nu s-a sinchisit de porunca Domnului şi fiindcă era iarnă, a rămas în bîrlogul său. Ceilalţi doi s-au înfăţişat înaintea lui Dumnezeu, dar cu gândul că vor face în aşa fel, ca să poată scăpa de o asemenea podoabă. Căci vulpea cum este de şireată şi-a zis că, dacă va avea coadă şi urechi, i-ar fi mai greu de gonit, când ar fura ceva, iar măgarul, în prostia lui, se văzuse într-o oglindă şi este mult mai frumos fără coadă şi urechi. De aceea s-au sfătuit între ei să rămână în urma celorlalţi şi, la sfârşit, să se ascundă printre cei împodobiţi.
             Începu dar Dumnezeu să cheme câte una dintre dobitoace şi să le împodobească pe fiecare cu coadă şi urechi. Astfel a mers lucrul liniştit, până când nu mai veni nici una în faţa Domnului, dar mai rămăseseră trei cozi şi trei perechi de urechi. Întrebă Domnul pe dobitoace, care dintre ele nu a fost în faţa sa, dar nu răspunse nici una. Atunci se mânie stăpânitorul şi căutând printre ele, văzu pe cei doi furişaţi între ceilalţi. Îi chemă la sine, certându-i cum se cuvine, dar mai lipsea unul pe care nu-l găsea. Repede simţi cine lipseşte şi se mânie şi mai mult şi zise:
- Fiindcă voi aţi vrut să mă păcăliţi, voi adăuga şi partea celui care lipseşte, tot la podoabele voastre, iar el să rămână ca netoţii. Şi cum a zis, aşa a făcut. A adăugat la urechile măgarului încă o pereche, iar vulpii i-a mai înădit coada pe atâta şi le-a dat drumul apoi.
             De atunci ursul nu are coadă şi urechi, iar toată iarna nu iese din bârlog. Tot de atunci şi măgarul, fiindcă nu s-a mai văzut în oglindă, ţipă cu hohot, de căte ori vede câte un frate de al lui, iar vulpea tot de atunci are coada aşa de lungă şi de furat tot nu s-a lăsat.

        



Powered by Medow
(2001...2012 dorinm.ro, 2010...2012 powering romaniatraditii.ro)
.
Termeni şi condiţii de utilizare.........Notă realizatori