Click oferta de carte Dorin M
Domeniul Romania - Cluj   Stema judet Cluj
Cluj
Catre pagina principala...Catre paginile de studiu - To Study...Catre paginile de distractie - To Entertain...Catre paginile de lucru - To Work...Catre paginile de afaceri - To Affair Sectiune Descriere...Paginile despre Romania   

Legende Romania
            Legende

                Matei Corvin şi primarul Clujului

                Se povesteşte că Matei Corvin pleca, din când în când, prin regat ă vadă cum se poartă slujbaşii regatului cu oamenii.
                Aşa că a ajuns într-o bună zi la Cluj unde, de altfel, se şi născuse. Pentru a nu fi recunoscut şi-a lăsat suita la Huedin, iar el s-a îmbrăcat ca un calic şi a luat-o încet spre Cluj. Ajuns aici a început să umble brambura pe stradă, dar nu a trecut mult timp până ce un om al primăriei l-a săltat fără prea multe lămuriri şi l-a dus la primar să-i taie lemnele.
                A tăiat Corvinul cât a tăiat, după care s-a dus la primar să-i dea plata. Auzind asemenea "grozăvie" primarul l-a înjurat şi a pus servitorii să-i de o bătaie bună după care l-a pus cu forţa să termine toate lemnele de tăiat. Corvinul nu a avut ce face şi a trebuit să le taie pe toate dar, pe câteva şi-a scrijelit numele.
                A doua zi Corvinul, împreună cu suita lui, de data aceasta îmbrăcat în rege, a juns în Cluj. S-a dus direct la primar şi l-a întrebat cum merg lucrurile, dacă oamenii sunt năpăstuiţi şi altele. Primarul a început să se laude că toate merg aşa cum trebuie, că nimeni nu este năpăstuit şi alte cele. Atunci Corvinul a pus oamenii să caute lemnele scrijelite de el arătându-i că el este omul care a tăiat cu o zi înainte lemnele, care a luat bătaie şi a fost năpăstuit.
             Nu trebuie să povestim ce a făcut Corvinul după aceea... Ţeapa a vut grijă de nevolnicii din povestea noastră.
                Dar se spune asta din om în om ca să se ştie cum făcea Matei Corvin dreptatea.

                Corbul

                Corbul cel negru, n-a fost de la început atât de urât. Penele lui erau de culoare alb-gălbui şi glasul îi era mai frumos, ba se zice că putea chiar cânta. Numai o nesocotinţă a lui a făcut ca să-şi piardă şi glasul, şi culoarea mândră a penelor.
                Când Domnul nostru Isus Hristos era răstignit pe cruce şi îndura chinuri groaznice, rândunica încerca să îl ajute cum se putea mai bine, învârtindu-se în jurul lui şi fâlfâind uşor din aripi, ca să facă vânt şi să-i uşureze chinurile sau aducând picături de apă în ciocul ei ca să-i potolească setea arzătoare. Nu tot aşa a făcut corbul. El se rotea de deasupra şi îşi schimonosea glasul prin croncăneli urâte, luându-se după hula oamenilor nelegiuiţi şi nesocotiţi care au dus la împlinire răstignirea.
                Domnul Isus, îndurerat de păcatele grele ale celor care l-au răstignit şi supărat că nici corbul nu-l lasă să moară în linişte, a suspinat adânc. Şi când el a plecat la Tatăl ceresc, pregătind învierea ce venea, s-a făcut întuneric mare, pământul s-a cutremurat şi izvoarele au secat. Şi aşa cum prevestise el, biserica s-a crăpat în două şi spaimă mare a cuprins pe oameni.
                Atunci, corbul a căzut ameţit în fundul unei văi adânci. Când cutremurul a încetat şi s-a făcut iarăşi lumină, s-a deşteptat şi corbul, dar în loc de culoarea ce o avea înainte, se văzu negru cum îi păcura. Speriat, zbură pe vârful unui copac înalt. Mirat peste măsură şi întristat amar, când se văzu cu aşa podoabă întunecoasă, vru să dea drumul la un cântec de durere. Nu mică îi fu spaima şi de data aceasta, când băgă de seamă, că în loc de a cânta, nu poate decât să scoată nişte croncăneli răguşite.
                Aşa s-a întâmplat, că de la nesocotinţa lui, a rămas corbul până azi cu pene negre şi cu croncănit urât, care aduce aminte tot de moarte.
               
                Legenda vrabiei

                Se zice că la început, penele vrabiei fuseseră zugrăvite de Dumnezeu, cu o culoare neagră-roşcată. Ei nu i-a plăcut acest veşmânt, dar n-a îndrăznit să cârtească în faţa Celui Atotputernic. Se întoarce în lumea păsărilor, aşa cum era. Dar cinteza, n-avea de lucru şi începu s-o necăjească.
- Nu mai face pe supărata, că n-ai de ce. Prea-Măritul ţi-a dat o haină după inimă!
                Atât i-a trebuit vrabiei! Numaidecât i-a sărit ţandăra şi zburlită de furie, s-a năpustit asupra cintezei cu gălăgie mare. Ba a şi lovit-o de câteva ori cu ciocul în cap, de i-a ridicat fulgii ţugui.
                Dumnezeu, care vede şi ştie tot, a chemat pe împricinate la judecată.
                Cinteza povesti întâmplarea, de-a fir a păr. Vrabia se tot zbârlea şi o întrerupea la fiecare cuvânt. Stăpânul lumii ascultă cu răbdare. Când a încetat sfada, el a întrebat:
- E adevărat, vrăbiuţo, că nu eşti mulţumită de veşmântul ce ţi-am dat?
                Vrabia răspunse cu jumătate de glas:
- Doamne! Aşteptam şi eu unul mai frumos!
                Dumnezeu, văzând-o cât de obraznică e, o prinse de coadă şi o aruncă într-o ladă de cenuşă. Vrabia ieşi de acolo, zbură pe un pom şi începu să-ţi cureţe penele. Dar cenuşa se lipise de ele şi de aceea şi azi au culoarea cenuşie.
                De atunci a rămas cinteza cu moţ şi vrabia cu pene cenuşii, împestriţate cu negru şi roşu.



Powered by Medow
(2001...2012 dorinm.ro, 2010...2012 powering romaniatraditii.ro)
.
Termeni şi condiţii de utilizare.........Notă realizatori