Click oferta de carte Dorin M
Domeniul Romania - Constanta   Stema judet Constanta
Constanţa
Catre pagina principala...Catre paginile de studiu - To Study...Catre paginile de distractie - To Entertain...Catre paginile de lucru - To Work...Catre paginile de afaceri - To Affair Sectiune Descriere...Paginile despre Romania   

Legende Romania
            Legende

                Viteazul Dapix şi fiica lui Gebila


                De treci şi astăzi prin câmpia dobrogeană, nu prea departe între Dunăre şi mare, vei întâlni un sat: Gura Dobrogei.
                Şi aici, pe lânga sat, este un deal. Sub el, se spune că este o peşteră adânca, plină de oseminte. În fata peşterii se află o piatră. Pe ea a stat odată Gebeides şi a cântat cântecul său pentru viteazul Dapix şi fiica lui, Gebila.
                Povestea noastră se începe demult, demult, pe vremea când băteau pamântul acesta nişte ostaşi dintr-o cetate, din asfinţit, numită Roma, care râvnea să stăpânească întreaga lume.
                Se povesteşte, astfel, că în zilele acelea, după o iarnă grea şi îndelungată, pământul începuse uşor să se zbicească şi dealurile blânde ale Dobrogei să se înveşmânte cu verdeaţă. Prin sălciile împodobite cu mâţişori bălani sufla tot mai alene vântul. Pe apa largă a Dunării, desprinsă din zalele de gheaţă, treceau mereu corăbii către mare. Păstorii, cei mai mulţi, ieşiseră cu turmele pe câmpuri. Se auzeau de pretutindeni glasuri de oameni, ţipete de copii şi nechezat de cai. Flăcăii, doar în cămăşi, cu capetele goale, călări pe armăsari mărunţi, dar iuţi ca focul, goneau de-a lungul şi de-a latul ţării, să îşi desmorţească trupurile mlădioase după frigul iernii sau se luptau în trântă dreaptă. Unii îşi încercau puterea spărgând cu buzdugane ghintuite bulgări mari de piatră. Alţii trăgeau cu arcul în ţinte aşezate pe câmp. Iar fetele urcate pe ziduri priveau la ei, râdeau, băteau din palme şi făceau zgomot ca un cârd de vrăbii.
- Tu eşti mai tare, Gebeides!...
- Ba tu, Ordexis!...
                Şi chiotele se pierdeau până departe în zarea verde aurie a dimineţii; le auzea şi regele în cetatea lui de piatră.
                De nu s-ar fi găsit tocmai în ziua aceea în cetate nişte soli care veniseră din partea oştirilor din soare-apune şi a căpeteniei lor, preavestitul Crassus, regele Dapix s-ar fi grăbit de bună seamă şi el în mijlocul flăcăilor, cu toate că pe umeri, de sub cuşmă, părul său îi curgea în şuviţe argintii, şi-ar fi încercat şi el destoinicia la rând cu cei mai tineri.
                Pe ziduri însă, alături de celelalte fete de tarabostes, de căpetenii, din cetate, era şi fiica regelui, Gebila. Cu părul lunecând pe tâmple în valuri negre, lucitoare, cu ochii verzi, scânteietori ca apa mării în revărsarea soarelui din zori, cu obrajii rumeni, înveşmântată într-o rochie lungă de lână albă, prinsă la gât şi pe mijloc cu nişte agrafe, peştişori din argint, Gebila părea ea însăşi o floare, ce răsărise dintr-o dată pe zidurile sure ale cetăţii.                 Şi ea striga mai tare decât toate:
- Vedeţi voi, fetelor, cum vâjâie săgeata lui Gebeides?... Zboară ca rândunica de uşoară!...
                Flăcăul, al cărui nume îl pomenise, făcea un semn cu mâna Gebilei; înalţă apoi arcul. Din nou trăgea. Săgeata zbârnâia şi se înfigea în ţintă.
- Aşa, Gebeides!... Aşa!... striga Gebila, bătând tare din palme şi tropăind iute pe ziduri, de bucurie.
                Atât se veselea Gebila de iscusimea flăcăului arcaş şi astfel o privea Gebeides pe fata regelui, că şi un strain de loc ar fi înţeles că acei doi tineri se îndrăgesc, că sunt legaţi unul de celălalt cu simţiri trainice şi de credinţă, că nu va trece mult şi vor fi soţi. Într-adevăr, Gebeides trebuia să facă nunta cu fata în noaptea cea dintâi cu lună plină de la începutul verii. Îl alesese Gebila pe Gebeides să-i fie mire nu numai pentru că era fecior de tarabostes, ci pentru că era el însuşi un viteaz şi un războinic neînfricat care înfruntase de multe ori cu îndrazneală pe duşman şi îl zvârlise în valurile mării. Şi mai avea flăcăul încă un dar. Ştia să cânte. La ospeţe cânta alături de Gebila. Atunci inima regelui se încălzea. Se uita la copila lui curată, care îi era mai dragă decât orice, se uita la flăcăul ce trebuia să îi fie soţ. Se înveselea şi poruncea să curgă vinul mai cu spume în cupele înalte de lut.
                Şi începea să cînte şi el un cîntec pe care îl ştia din vremea cînd era copil:

                Vântul suflă liber peste câmpuri,
                Marea se zbate după voie în prăpăstiile ei.
                Noi, geţii, suntem liberi ca marea şi ca vântul,
                Noi nu ne temem de primejdii, nici de moarte.
                Poftească dar duşmanul dacă poate;
                Îl vom cinsti cum se cuvine, cu paloşe şi cu săgeţi!...

                Aşa cînta regele Dapix şi toţi curtenii băteau atuncea cu putere piciorul stâng de lespezi, smulgeau cu dreapta paloşele de la şolduri şi după datina străbună strigau toţi într-un glas:
- Ca vântul şi ca marea suntem liberi. Şi-aşa vrem să trăim pe veci!...
                Bătrânii sfetnici îşi simţeau sângele fierbând la astfel de cuvinte. Cei trei înălţau capetele cât mai sus. Femeile puneau maramele la gură şi suspinau:
- Zamolxis ne va ajuta să fim întotdeauna liberi!... Acum venise însă, precum spuneam, solia aceea din soare-apune.
                În sala de ospeţe, ce răsunase altă dată glasuri şi cîntece voioase, se adunaseră la sfat marele preot, căpeteniile de oaste si Dapix.
                Dapix, ce era rege în vremea aceea peste geţi, era un om nu prea înalt de stat, însă voinic peste măsură. Avea, ce este drept, barba încărunţită, dar nu erau flăcăii mai sprinteni decât el. Nu putea nimeni să îl întreacă la călărie din toată ţara. Doar Gebeides, uneori, dar greu de tot, abia de îl ajungea. Cu buzduganul putea să spargă o stâncă oricât de mare ar fi fost. Şi săgeata, când tragea în duhurile cele rele, ajungea până la cer.
                De data asta Dapix era în faţa celor doi soli. Sta aşezat pe un tron de piatră cenuşie, cu mâna sprijinită de paloşul lui lat, privind cu luare-aminte pe cei veniţi. Unul dintre aceştia, un bărbat spătos, cu chivara bogată de aramă şi cu o urmă de rană, nu încă de ajuns de bine vindecată, luă cel dintâi cuvântul şi rosti gros:
- Tu, Dapix, rege barbar de lîngă mare, primeşti astăzi porunca de la slăvitul Crassus, să părăseşti cetatea aceasta nevrednica de piatră şi să te tragi spre munte, pe unde ţi-o fi voia, lăsînd însă aici averea, tot poporul, curtenii şi pe copila ta chezaşe... Pe Gebila, dealtminteri, adăugi solul cu vorba apăsată, cătînd în jur să vada cum se întipăreşte spaima pe chipurile geţilor de faţă, vrea Crassus să ţi-o căsătorească cu vreunul din ostaşii săi, ca încuscrindu-te cu noi, să nu te mai răscoli la luptă împotriva noastră niciodată!
                Zadarnic căta însă solul în preajmă, rostindu-şi cuvîntarea, pe feţele bărboase ale geţilor nu se clintea o cută şi nu se auzea nici un murmur din piepturile lor.
- Oştirile lui Crassus sînt dincolo de Dunare, pe ţărm, aşteaptă doar un semn, rosti celălalt sol, un om mai mărunţel, cu ochii vii şi nasul ascuţit. De nu te vei supune de bună voie, noi tot o să te biruim, şi atunci te vom închide într-o cuscă de fier. Te vom lega cu barba de zăbrele şi tîrît de catîri te vom purta pe uliţe, în vreme ce mulţimea o să te bată cu pietre. Supune-te, deci, Dapix!...
                Tăcuseră şi solii, tăceau şi căpeteniile oastei, tacea marele preot, tăcea şi regele... Se auzea numai larma veselă a flăcăilor ce îsi încercau puterea şi isteţimea afară pe cîmpie si glasul limpede al Gebilei, care rostea:
- Cum vâjâie săgeata ta, iubite!... ca rândunica zboară!... Şi râsete...
                Iar colea, în sala întunecoasă de ospete, se mai simţea domoala pâlpâire a făcliilor aprinse şi respirarea încinsă, şuierătoare a tuturora care stăteau faţă şi aşteptau cuvintele lui Dapix. Pe urmă Dapix se ridică, întinse mâna stângă către soli şi vorba lui sună mai tare decît tunetul izbit din cer.
- Prin voi trimit şi eu răspuns lui Crassus al vostru, preaslăvitul, şi pentru mine ameninţarea lui e ca o bute goală ce se rostogoleşte pe un deal. E zgomot mult, dar nu se teme nimeni... De vrea pământurile gete, de ne vrea robi, de vrea cetatea mea săracă de piatra, să vina să le ia. Şi acel care vrea soaţă de la noi, nu pe Gebila i-o voi da, altă mireasă îl va strânge în brate. Şi aceea va fi moartea. Spuneţi-i dar aceluia ce v-a trimis la noi, că liberi suntem şi liberi vom trăi, chiar de ar fi Crassus de zece ori mai tare decât este!...
                Când regele a rostit acestea toate, a izbucnit deodată un râs năprasnic între geţi. Aşa râdeau cu toţii, că bubuiau pereţii sălii de ospete. Şi căpeteniile oastei, arătând cu mîinile spre cei doi soli, ziceau:
- Le-a dat cum se cuvine răspuns regele nostru acestor soli obraznici... Parcă ar fi vorbit cu gura noastra Dapix... Ha, ha, ha...
                Şi multă, multă vreme, când nu se mai vedea nici colbul pe urma cailor mânaţi în goana de cei doi soli pe calea întoarsă, naprazna râsului mai clocoti acolo sub zidurile din piatră sură de Dobrogea.
                În acest timp, Crassus trecuse şi apa Dunării pe plute. Făcuse tabăra pe ţărm şi acolo îşi întîmpinase solii.
                Aflând primirea ce le-o facuse Dapix, ce nu voia să se supună puterii oştilor străine şi nici să dea pe fata sa, Gebila, chezăşie, puse să se ridice un altar zeului Marte, al războiului. Şi acolo jură el să se răzbune cumplit. Jură că o să-l lege pe Dapix de un car şi aşa o să-l târască prin toată ţara. Şi pe Gebila o va face sclavă, dănţuitoare pentru dânsul la petreceri.
                Dapix află de planurile pe care şi le făcuse Crassus. Şi nu stătu nici el pe gînduri. Flăcăi călări fură trimişi în cele patru zări, ca să răscoale ţara. Şi steagul său cu cap de lup şi coada ca de şarpe urla în vânt, în tropotul sălbatic al cailor, chema pe geţi la bătălie. Oştenii sorbeau întâi cu toţii, după datină, apă din Dunărea cea sfântă, apoi plecau la luptă.
                În miazăzi se aprinsese ţara. Cerul ardea cu vâlvătaie. Când bătea vântul dintr-acolo, purta cu el cenuşă şi scrum, purta şi vaiete prelungi de jale şi zgomote de luptă. Pe unde trecea Crassus ardea întreg pământul. Sate, păduri şi lanuri se mistuiau. Ca să înainteze oştirile duşmane trebuiau parcă să se lupte cu fiecare zid, cu fiecare arbore, cu fiecare muşuroi. Din dosul lor luptau cu desnădejde femei, copii, bătrîni. Cu sape, cu topoare, înfruntau lăncile duşmane. Apărau fiecare palmă de pământ. Pe aceia care îi puteau prinde duşmanii îi legau robi. Sărmanii geţi porniţi spre soare-apune se mai uitau încă o dată cu durere la cuibul nimicit, la satele lor prefăcute în cenuşă şi îşi plecau capetele acoperite cu plete lungi, sub lanţurile negre ale robiei. Marele preot al lui Dapix urca în vremea asta pe munte şi acolo îl ruga fierbinte pe Zamolxis să ajute pe geţi în bătălie. Femeile, copiii şi bolnavii, câţi mai putuseră scăpa, fură trimişi sub grija fetei regelui într-o peşteră mare. Iar Dapix cu bărbaţii porniră să atace oştirile duşmane.
                Venise vara. Cerul era însă ziua înnorat şi ploi mărunte cădeau întruna. Noaptea nu se zărea în văzduhul tulbure nici luna. Dupa credinţa lor străveche, geţii gândeau că duhurile rele, norii, stau împotrivă ca Zamolxis, cerul senin, să îi ajute în bătălie. Trăgeau atunci cu arcurile în nori, dar cerul ramânea la fel de negru. Şi cu amar în suflet luptătorii plecau din nou la bătălie. Cu buzdugane înfruntau geţii oştirile duşmane. Loveau întâi pedeştrii dintr-o parte ca lupii cei flămînzi o turmă. Se repezea apoi şi Dapix, ca vulturul din zbor, cu călăreţii, din partea cealaltă. Unde loveau, făceau în duşman pârtii şi parcă secerau oştirile duşmane, trufaşe, îmbrăcate în fier. Luptau necontenit... Dar Crassus poruncise să-i vie oştiri noi.
                Şi cercul se strângea, se tot strângea... Luptau pe viaţă şi pe moarte. Numai că zi de zi păreau că sunt mai mulţi duşmani. Tot mai puţini rămâneau geţii. Mai rămăseseră câţiva războinici. Şi aceia se strânseseră să apere cetatea. Nu mai aveau merinde, nu mai aveau nici arme, nici leacuri pentru cei răniţi. Şi pe deasupra preotul cel mare, acela care îl chemase pe Zamolxis în ajutor, căzuse doborât de o săgeata.
- Ce hotărâm să facem? întrebase Dapix într-o noapte la sfatul celor care mai erau în viaţă în cetate.
- Ne vom lupta până la moarte! rostiseră cu toţii într-un glas. Cetatea n-au s-o poata lua... în peştera unde ne sunt adăpostiţi bătrînii şi femeile, asemeni nu vor putea să patrundă...
                Puţini erau razboinicii în cetate, dar nimeni nu se putea urca pe ziduri din afară. Cine încerca, se pravălea în vale lovit de piatră sau săgeată.
                Aşa trecu şi vara cea fierbinte, veni şi toamna, apoi iarna plină de nopti vijelioase. Din când în când razboinicii ţâşneau afară din cetate, loveau în tabară duşmană cu putere şi se întorceau degrabă, urcau din nou pe ziduri şi le apărau. Sosise iarăşi primavara. Vântul bătea încetinel prin sălcii. Şi iarba înverzise pe coline. Nu mai era însă nici larma cea voioasă, nici glasuri dulci de fete nu se mai auzeau pe ziduri. Aceia care îşi încercaseră puterea cu ghioaga sau cu arcul, în zilele de odinioară, nu mai erau pe lume. Pe zidurile înnegrite ale cetăţii nu mai erau acuma decât doi luptători. Unul se numea Dapix, celalalt Gebeides; dar nu predau cetatea şi încă se luptau.
                Ca să nu prindă de veste duşmanul că nu sunt decât doi, făceau într-una larmă în cetate şi înşiruiseră pe ziduri niste momâi de paie, având pe ele căciulile celor căzuti. Trăgeau apoi cu arcurile când dintr-o parte, când dintr-alta; să socotească oştenii din tabăra duşmană că zidurile sunt vegheate încă bine. Numai că iată, într-un amurg, pe o ploaie înţesată cu clăbuci, când până şi străjile duşmane erau vârâte în corturi, la zidul dinspre miazănoapte al cetăţii se arătă un om cu o pînză albă în vârful unui băţ. Acesta făcea semn că vrea să urce în cetate.
                Dapix lăsă pe ziduri burduful cu o frânghie şi îl ridică. Credea că e vreun sol! Bărbatul ce venise era un om înalt, spânatic şi cu priviri piezişe. Se înfăţisă la rege, îi căzu în genunchi şi începu să-i spună:
- Stăpîne, eu sînt un mare preot al geţilor... Mă cheama Licegeu şi am trăit până acum în munte. În vis mi-a apărut într-una din nopţile trecute Zalmoxis, înţeleptul, şi m-a învăţat să vin la tine şi să te ajut!...
- Vorbeşte, zise Dapix. Ce porunci dă Zalmoxis?
- Zeul te îndeamnă să trimiţi la miezul nopţii pe oşteanul cel mai vrednic pe care îl ai, ca să răscoale geţii din triburile de dincolo de munţi, ce nu au aflat încă vestea că tu te lupţi... Când va ieşi oşteanul pe poartă, au să intre în locul lui duhurile bune. Şi tu vei birui pe urmă oastea duşmană pe care o cârmuieşte Crassus.
- Să fie oare voia zeului nostru aceasta? mai întrebase Dapix.
- Răspund cu viaţa mea, de nu ai să-l înfrângi pe Crassus! grăise Licegeu.
- Atuncea fie, hotărâse Dapix. Să plece Gebeides. Rămân doar eu să apăr cetatea...
- Cum? Nu mai este nimeni în cetate afară de voi doi? rostise Licegeu, făcând o faţa lungă. Voi doi vă mai luptaţi cu oastea lui Crassus? Asta nu este de crezut... Poate mai sunt pe ziduri, la porţi, pe undeva, oşteni gata să lupte!
- Doi geţi, atâţia suntem, râsese bravul Dapix spre Licegeu. Noi singuri alergăm pe ziduri de colo până colo... Dar ce mai vorbă lungă, să se deschidă poarta la miezul nopţii şi Gebeides poate să plece... Să încaleci, Gebeides, pe calul meu cel negru, cel mai sprinten... Adică nu, mai spune-mi înainte, Licegeu, cum te-au lăsat romanii să treci spre ziduri fără de primejdii?...
                Lui Licegeu îi luceau ochii vineţi:
- Ai văzut bine, o, rege, că am venit pe o ploaie aşa de tare, că înseşi străjile se ascunseseră în corturi...
- Şi totuşi, mi se pare cam ciudat, mai spuse regele.
- Nu e deloc ciudat, răspunse preotul, tu ştii cât e de mare puterea lui Zalmoxis! El însuşi m-a vestit prin vis să vin la tine pe o ploaie cu spume, când străjile se vor vârî în corturi. Mai mult, el le va lua vederea în timpul cât voi trece. Aşa a fost, cum te-ai încredinţat tu însuţi. Şi că nu mint, ţi-am spus, şi ţi-o repet, răspund cu viaţa mea...
- De e asa, de nu mă înşeli, să se împlinească totuşi voia lui Zalmoxis, poate că în ceasul cel din urma tot ne va ajuta!... spusese la sfârşit viteazul Dapix. Să plece Gebeides!...
                S-au strâns în braţe încă o data ca pentru o despărţire lungă, cei doi viteji.
- Când te întorci, după ce om birui, grăise încă o data regele, vei face nunta cu Gebila!... şi ne vom veseli... Iar tu vei face un cântec pentru izbânda noastră, Gebeides!
- Îţi multumesc, mărite! rostise Gebeides.
                A încălecat flăcăul pe calul cel negru, cel mai sprinten. Şi Licegeu a deschis poarta, care era spre miazăziua. Calul a năvălit în întunericul adânc şi fără stele. A făcut numai câţiva paşi. În calea lui fuseseră înfipte în pamânt, cu vârfurile în sus, frânturi de paloşe şi capete de lăncii. A cazut calul şi Gebeides a simţit cum ştreanguri groase îi împresoară trupul, de mâini şi de picioare.
- Trădare! a apucat să strige Gebeides.
                Şi falsul preot şi-a aruncat mantia din spinare, a luat în mâini o lance de la oştenii duşmani ce pătrundeau cu grabă prin porţile deschise, şi s-a repezit la Dapix. Dar numai cu o lovitura de paloş Dapix l-a prăvălit cu capul în ţarină pe vânzător. S-a avântat pe prima treapta a scării înguste, boltite, răsucite, care ducea spre mijlocul cetăţii, cu paloşul întins către duşmanii ce năvăleau spre el. A început o luptă cum nu se mai văzuse de când e lumea lume, de când pe cer e soare, de când în mări sunt valuri şi de când bate vântul prin stepa dobrogeană... Nu! O astfel de luptă nu mai văzuse nici cerul şi nici pamântul niciodată...
                Un om, un get, dar un viteaz, ce luptă pentru ţara şi pentru libertate, având în mâna un paloş, să înfrunte fără teamă o oştire întreagă, cu arme măiestrite, cu generali isteţi!...
                Legenda povesteşte că s-au luptat pe treptele acelea de piatră zile şi nopţi... nu ştie nimeni câte... Dar multe... Multe... Şi pentru fiecare treaptă ce o dobândeau năvălitorii, plăteau râuri de sânge. Scara aceea era până sus plină de trupuri de războinici duşmani. Iar regele rănit, însângerat, aproape de capătul puterilor, tot mai lupta... Când a simţit că braţul nu vrea să îl mai slujească, s-a tras luptând în turn. S-a zăvorit acolo. A luat în mâna cupa de lut umplută cu otravă, pe care o pregătise încă din timp. Şi a sorbit-o toată, cu sete, strigând:
- Nu voi, ci mişelia m-a biruit. Dar Dapix nu trăieste decât liber, nici moartea nu o primeşte de la voi, ci şi-o dă singur...
                Cum a căzut pe lespezi, au pătruns şi duşmanii în turlă. Şi se uitau încă la dânsul cu teamă. Dar braţul acela care înfruntase cu atâta vitejie o oştire, era de asta data fără vlagă. În turlă s-a urcat şi Crassus, cu coif de aur, cu chipul rece.
- Acesta este Dapix? a întrebat pe cei din preajmă.
- Acesta!...
- Să fie înfipt în ţeapă!... Apoi să mi-o aduceţi pe fata lui, Gebila, din peştera unde se află!...
                S-a facut iar solie şi a plecat la peştera în care se aflau bătrânii, bolnavii şi femeile. Au strigat de afară:
- Slăvitul nostru Crassus o cere de nevastă pe fata regelui. Dacă ne-o daţi de bună voie, ceilalţi puteţi fi liberi ca să plecaţi oriunde, după plac...
- Juraţi întâi, venise cu răspunsul din pesteră un batrân, că vă veţi ţine cuvântul şi nu va fi din nou înşelăciune. Altminteri nu dăm fata. Noi avem înca arme. În peştera aceasta voi nu puteţi pătrunde...
- Jurăm pe zeii nostri cei puternici... le răspunsese de afară solia.
- Aduceţi dară o sută şi unu cai, aşa cum se cuvine la nunta unei fiice de rege get, mai adăugise batrânul. Să încalece pe ei mireasa şi cele o sută de fecioare ce o însotesc.
- Altminteri nu ne-o daţi?...
- Altminteri nu!...
- Să se trimeată caii ceruţi, dăduse porunci Crassus, aflând această dorinţă a geţilor.
                S-au trimes caii. Fecioarele, în frunte cu Gebila, în valuri albe, au iesit în şir lung din peştera. Cum au ieşit s-au repezit pe cai. Au mers de-a dreptul către tabăra duşmană. Pe cerul pînă atuncea înnorat începuse deodată să se vadă şi faţa aurie a soarelui. Albastrul cel senin împresura tot câmpul într-o lumina dulce. Fecioarele au dat însă într-o clipa vălurile lor albe de-o parte. Şi de sub ele au scos în grabă paloşe late, lucii şi tăioase. Au început să cînte toate cu glasurile cristaline:

                Cum umblă vântul liber peste câmpuri,
                Şi cum se zbate marea în prăpăstiile de apă,
                Tot astfel sunt şi geţii liberi, liberi,
                Nu se tem de primejdii, nici de moarte!...

                Din zborul cailor s-au năpustit spre cortul căpeteniei duşmane. Gebila a rostit:
- Aceasta este nunta, preaslavite Crassus, pe care vreau s-o fac cu tine...
                Crassus, văzând primejdia de moarte care venea, a încălecat pe calul cel mai iute şi a fugit gonit din urmă de stolul de fecioare... Au sărit însă şi ceilalţi în ajutorul său. A început lupta... Şi fiece fecioară getă avea în faţa ei mulţime mare de oşteni cu lănci ridicate, cu paloşe, şi apăraţi de scuturi. Nu mica a fost paguba duşmanilor în ceasurile acelea. Şi nu puţini au fost aceia care au căzut sub paloşele ascuţite.
                Pe urma ele s-au retras spre Dunărea măreaţă, liniştită... Acolo s-au azvârlit în fluviul sfânt, ce duce pe viteji în casa lui Zalmoxis. În părul lor bălai, sau negru, luceau lin razele de soare ca niste boabe scumpe de mărgăritar.
                De ciudă, căpetenia duşmană a dat poruncă să se zideasca peştera la gură, să se răstoarne asupra geţilor închişi acolo un munte de ţărână, să nu se mai cunoască nici urma întâmplării. Şi să se pârjolească încă o dată ţara getă.
                Târziu, cu ani în urmă, după această întâmplare, venea pe ţărmul mării, precum se povesteşte, un om, un biet batrân orb, un cântăreţ din alăută. Venea grăbit şi nu întreba pe nimeni pe unde este calea, căci paşii îl duceau singuri spre locurile prin care vieţuise odinioară. A tot venit. A coborât pe drumuri, tot mai în jos, până a ajuns în locurile acelea unde fusese odată cetatea de piatră sură a lui Dapix. A sărutat pamântul strămoşesc şi 1-a stropit cu lacrimi din ochii stinşi. S-a asezat apoi între cetate şi locul unde fuseseră îngropaţi de vii toţi geţii liberi. S-a asezat pe o piatră şi a început să cânte.
- Cine eşti tu? l-au întrebat stăpânii noi ai locurilor gete.
- Sunt Gebeides! a zis cîntăretul. Am căzut rob pe când eram flăcău. Duşmanii mi-au scos ochii, zicând că păsările oarbe au viersul mai frumos. M-au făcut cântăreţ la ospeţele lor.
- Şi tu?... Cum ai putut trăi, tu, viteaz get, ca rob chiar la aceia care v-au sfărâmat cetatea? au întrebat iar acei oameni.
- Nu am trăit decât cu gândul să mă întorc odată, să mai sărut ţărâna strămoşească, să cânt aici până la cea din urmă clipă pe Dapix cel viteaz, pe fiica lui Gebila, pe draga mea...
- Atuncea cânta!... au grăit bărbaţii, femeile şi chiar copiii.
                Şi Gebeides a început să cânte. Glasul şi-l însoţea cu alăuta... Oamenii îl ascultau, plângeau fierbinte, dar învăţau cum trebuie să lupte aceia cărora le este draga libertatea. A stat acolo până la ultima suflare...
                De treci şi astăzi prin câmpia ce se întinde între Dunăre şi mare poţi să mai vezi piatra aceea unde a stat Gebeides şi a cîntat cântecul lui pentru viteazul Dapix şi fiica lui, Gebila!...




Powered by Medow
(2001...2012 dorinm.ro, 2010...2012 powering romaniatraditii.ro)
.
Termeni şi condiţii de utilizare.........Notă realizatori