Click oferta de carte Dorin M
Domeniul Romania - Galati   Stema judet Galati
Galaţi
Catre pagina principala...Catre paginile de studiu - To Study...Catre paginile de distractie - To Entertain...Catre paginile de lucru - To Work...Catre paginile de afaceri - To Affair Sectiune Descriere...Paginile despre Romania   

Legende Romania
            Legende

                Legenda Prutului


                În vremea strămoşilor noştri cei mai de demult, în locurile pe unde se varsă azi Prutul în Dunăre ieşea ades din bătrânul fluviu un şarpe uriaş, spaima pământului. El dormea mai multe zile şi nopţi pe patul de nisip din străfunduri şi-odată mi-ţi pornea pe mal după pradă, plăcându-i cu osebire viţeii, mieii şi chiar copiii oamenilor. Astfel turmele şi cirezile se micşorau încet-încet, spre groaza şi jalea oamenilor, iar pierderea copiilor devenise o cumplită pacoste.
            Bine i-a fost jivinei până într-o zi, cînd l-a răpit chiar pe fiul unei mari căpetenii din acele părţi. Slăvitul stăpân a dat sfoară în ţară că cine va ucide şarpele va fi răsplătit în aur şi pietre scumpe, ba încă va fi luat pe lângă sine, ca fiu şi moştenitor, în locul celui dispărut.
            Auzind despre acestea Porata şis şi Prutu, viteazul fiu al unei bătrîne dace, s-a-nfăţişat degrabă la mai-marele şi i-a zis :
- Eu voi ucide şarpele, cu voia măriei tale !
- Bine, i-a răspuns regele nu prea încrezător, căci au mai încercat şi alţii să răpună fiara. Dar ca semn c-ai doborât şarpele să-mi aduci măcar limba lui, dacă n-a fi chip să-l văd eu însumi, cu ochii mei.
            S-a pregătit Porata ce s-a pregătit, călindu-şi săgeţile până şi-a umplut tolba. Şi-a luat arcul şi buzduganul şi, înainte de răsăritul soarelui, s-a urcat tocmai în vârful unei sălcii pletoase, cam pe unde ieşea jivina să se sature. N-a aşteptat el prea mult, că un şuier cumplit îi luă auzul şi văzu cum se despică valul cât casa, de-l cuprinse ameţeala. Dar făcându-şi repede curaj, a scăpat prima săgeată, care a apucat să străpungă doar coada balaurului. Dihania s-a zbătut de s-a cutremurat tot fluviul. Un val uriaş izbi salcia, aplecând-o la pămînt. De durere şi furie, şarpele o porni orbeşte peste câmpuri în sus. Dar săgeata din coadă se-nfipsese atât de bine în ţărînă, încât trăgea în urmă un şanţ adînc, ca o brazdă uriaşă.
            Porata se gîndi să nu-i scape prada şi, fluierîndu-şi calul ce stătea ascuns nu departe, încalecă şi luă urma şarpelui. Ţintea săgeată după săgeată, din fuga calului. Însă cu cât se-nmulţeau ele în trupul monstrului, cu atât mai avan îşi iuţea acela umbletul nefiresc, mai-mai să se facă nevăzut.
            Însuşi regele şi alt popor adunat au văzut acestea, din geana unei coline. Pe când maica bătrînă simţi un junghi în inimă, care-i spuse că fiara pusă pe-alergătură ţinteşte s-ajungă la capătul de miazănoapte al pămîntului, de unde nimeni nu se mai întoarce. Dacă se lasă ademenit, Porata e ca şi pierdut.
- Porata ! Porata! întoarce-te, Porata ! începu să-l strige cu glasul frânt, numai că viteazul nici n-o auzea, nici goana nu şi-o contenea.
            Atunci maica porni în căutarea lui, după semnul de albie, adică pe dâra adâncă a săgeţii, nemaicontenindu-şi trista chemare ca un bocet.
            După cîteva zile de fugă, şarpele s-a strecurat tocmai sub o stâncă dintr-un ţinut depărtat şi muntos. Sosi mai apoi şi Porata şi lovi cu buzduganul de făcu stânca ţăndări. Din acel loc izbucni o apă viforoasă, al cărei talaz înspumat porni 'la vale pe albia abia săpată, pînă ajunse în Dunăre, unde se varsă şi astăzi. În drumu-i nestăvilit, pe la mijloc de cale, dădu peste maica bătrînă, ce venea pe albie în sus, şi-o trase la adînc. Un val a mai ridicat-o doar o clipă deasupra, ca pentru rămas bun de la lumea albă. Dar şi din afund ea striga mereu, iar valurile o-ngânau jalnic, cu grai aproape omenesc :
- Prutu ! Prutu ! Prutu !
            Porata ar fi coborât pe râu la vale, cu limba şarpelui atârnată de arc. În acel loc anume s-ar fi zvârlit în viltoare, să-şi scoată maica din adânc. Bătrânii mai de demult mărturiseau că noaptea pe lună plină unii pescari umblători cu bărcile pe sub lozii l-au şi văzut pe flăcău orbecăind prin străvezimea apei după strigătele mamei sale. Era palid la chip, dar viu ca toţi oamenii. Cică în zori de zi, înainte de ciripitul păsărilor, numai să pui urechea pe mal că şi auzi şoapta valurilor, îngânând-o aidoma pe bătrînă :
- Prutu... Prutu...
            Şi Prut a rămas pe veci numele râului, spre pomenirea celui ce-a ucis şarpele, izbăvind lumea de pacoste şi prăpăd. Împărăţia lui e sub apă, iar moştenirea în inima oamenilor.

             Crăciun, Crăciuneasa şi fetele ei

             Când s-a început lumea, oamenii lucrau la lună şi noaptea, cum ar lucra ziua la lumina soarelui, că erau mai credincioşi, că nu erau legile împărţite. Maica Domnului s-a simţit grea la Ovidenie. Pe atunci era unul Crăciun. Acela pornise cu 12 care cu povară către moară. Şi el era aşa de rău, că nu lăsa pe nimenea să doarmă noaptea; pe fete, pe femeie le bătea, că toate erau betege şi stâlcite.
                Vine Maica Domnului în ajuns la femeia lui Crăciun şi cere găszduire. Dar femeia îi spune că tare rău bărbat are şi că nu se încumetă să facă asta. Dar cum s-a rugat Maica, a făcut femeia să o primească în ocol. Pe atunci încă nu erau stele pe cer, numai luna umbla, dar cum a născut Maica, acolo, în ocol, un luceafăr mare apăru pe cer.
                Şi, drept mulţumire, Maica vindecă toate rănile, femeii lui Crăciun şi felelor lui.
                Crăciun văzând luceafărul crezu că i-a loc foc casa şi porni val-vârtej înapoi. Ajuns acasă văzu minunea şi simţi sfinţenia Maicii, luând-o şi cinstind-o în casă.
                Şi de atunci el s-a schimbat şi om bun tare s-a făcut, ajutând pe toată lumea şi făcând daruri dintre cele trebuincioase celor care nu aveau, că până în ziua de azi se pomeneşte de Crăciun alături de Naşterea Domnului.
                Şi pentru fiecare faptă bună a lui Crăciun, apoi a fiecărui om bun, pe cer au început să apară stele. Şi în ziua de azi ele tot apar.




Powered by Medow
(2001...2012 dorinm.ro, 2010...2012 powering romaniatraditii.ro)
.
Termeni şi condiţii de utilizare.........Notă realizatori