Click oferta de carte Dorin M
Domeniul Romania - Ialomita   Stema judet Ialomita
Ialomiţa
Catre pagina principala...Catre paginile de studiu - To Study...Catre paginile de distractie - To Entertain...Catre paginile de lucru - To Work...Catre paginile de afaceri - To Affair Sectiune Descriere...Paginile despre Romania   

Legende Romania
            Legende

                Cum s-a făcut casa şi carul

                Se spune că Dracul a făcut casa, dar fără ferestre. Că voia ca Dumnezeu să nu îl vadă că a plecat de la locul lui de sub pământ. Şi când avea o treabă el căra cu sacul lumina în casă. Văzând că nu are spor se gândi că ar trebui ceva mai mare cu care să aducă lumina în casă. Şi aşa dracul a făcut şi carul. L-a făcut întreg, frumos, în casă şi când să-l scoată afară a văzut că nu poate. Atunci luă sacul şi începu să care iar lumină să vadă cum să scoată carul afară din casă
                Aşa trece Dumnezeu pe acolo şi îl vede pe drac tot ieşind cu un sac afară şi fuga iar în casă înapoi. Şi nu se supără pe necurat că a ieşit ci doar îl trimise înapoi la locul lui, râzând de el şi de lucrarea lui prostească.
                Şi, ca să lase ceva bun pe pământ Dumnezeu a luat şi a tăiat în perete ferestre şi îndată lumina lui a intrat case. Apoi a desfăcut carul şi a mers afară unde l-a pus iar cum a fost lăsându-l pentru totdeauna în curtea casei pentru folosinţă la cărat mult.

             Omul

             Dumnezeu l-a făcut pe om din lut şi i-a pus numele de Adam. Apoi a făcut din coasta lui femeia şi i-a pus numele Eva. Lutul blagoslovit de Dumnezeu din care era făcut Adam a făcut ca Eva să fie mult mai frumoasă. Şi fiind făcută din coasta lui Adam a fost făcută să-i fie de ajutor omului.
             Dar se spune că atunci când Dracul a văzut lucrarea lui Dumnezeu, pe Adam, de ciudă l-a stupit (scuipat) tot. Atunci Dumnezeu l-a înturnat pe om cu ceea ce era afară înlăuntru şi pe dinafară l-a făcut aşa cum e acuma.
             De aceea omul nu-i curat înlăuntru şi noi de aceea stupim, pentru că ne-a stupit atunci dracul. Şi noi, de câte ori stupim, pe dracul îl stupim.

                Ciocârlia

                Demult, demult, era odată un împărat şi o împărăteasă. Ei se bucurau de toate bunătăţile de pe lume, numai copii nu aveau. Şi le era tare rea inima, că poate să fie omul cât de bogat, dacă n-are cine-i moşteni numele, degeba mai trăieşte pe lume, că averile-s trecătoare, dar numele cel bun rămâne. A încercat ea împărăteasa, fel şi chip să facă copii, dar nici c-a putut face.
                Într-o zi au făcut împăratul şi împărăteasa un praznic mare să aibă pe ceea lume, că dacă n-ai copii, şezi cu ţărâna în gură şi nu-ţi ă nimenea de pomană măcar o lingură de apă. Le petrecerea ceea s-a strâns lume de pe lume şi au venit mulţime de femei cu copii mici în braţe. Şi toate se bucurau şi se uitau cu drag la îngeraşii lor, numai împărăteasa stătea de-o parte şi ofta, că ea nu ştia dragostea de mamă şi bucuria casei celui care are copii la masă. Şi a întrebat şi ea pe toată lumea, ce să facă, să aibă şi ea copii, că-i arde inima, că nu-i şi ea mamă...
                Într-o noapte a visat împărăteasa, c-a venit la ea o babă şi i-a zis:
- Bucură-te, mărită împărăteasă, că împăratul împăraţilor a poruncit să ai şi Măria ta un copil.
                În bucuria cea mare s-a trezit şi a dus vestea asta şi împăratului. Da să nu se bucure omul de tot, când dă norocul peste el, că tot suişul are şi coborâş, şi după bucurie vine şi scârbă, şi jălanie.
                Peste nouă luni de la visul acesta, împărăteasa naşte o copilă mândră şi frumoasă, de nu mai era alta ca dânsa nici în Lună, nici în soare. Şi a trântit împăratul o cumătrie de s-a bucurat împărăţia. Şi nu le era acum casa pustie şi tăcută, ci numai veselie şi voie bună, de socoteai dumneata că-i rai în casa ceea, nu alta!
                Şi creştea copila văzând cu ochii! Cât cresc de-ale noastre într-un an, ea creştea într-o zi. Şi era aşa de mândră şi frumoasă, de şi Soarele stătea şi se uita la ea, că vedeţi, cât umblase el prin lume, aşa minune nu mai văzuse. Da şi fetei îi era drag sfântul Soare, că oricât stătea pe-afară numai la el se uita. Şi azi aşa, mâine aşa, numai ce s-a îndrăgostit copila de Soare. Şi cum a crescut fata mare, numai ce-i trsneşte într-o zi în cap, că altul mai drag decât Soarele nu-i pe lume şi ea a Soarelui vrea să fie, şi că vrea să plece la el acasă.
                Iaca ce poznă-i trecu fetei prin cap, de le venea părinţilor să înnebunească şi să apuce câmpii. S-au cercat ei, împărăteasa şi împăratul, să-i scoată nebuneala din cap, da unde a fost chip? A început fata a se usca de pe picioare, de socoteai că se prăpădeşte. Numai într-un pl'âns o ducea şi numai într-un văicărit şi ziua şi noaptea. Şi văzând inima de părinţi că li se prăpădeşte odorul, o învoi să pornească la casa Soarelui.
                Ş-a mers fata, s-a mers drum lung, prin păduri, prin codri, peste văi, prin muţi şi peste muţi şi a ajuns la o apă mare. Din apă a ieşit o fată frumoasă, care s-a îndrăgit de ea. Fata ceea i-a făcut un pod mare peste acea apă şi a trecut dincolo. Şi iar a mers fata cale lungă, şi pe un câmp a dat peste o babă, care păştea nişte gâşte. Baba întreabă unde se duce şi ea îi spune gândul. Babei, fiindu-i milă de frumuseţea ei care se irosea pe drumuri, a fermecat-o şi a suit-o în înaltul cerului, şi, cât ai coace un ou, a ajuns înaintea curţilor sfântului Soare.
                Mama sfântului Soare a ieşit înaintea fetei, mânioasă, şi a întrebat-o, ce caută.
- Caut pe dragul meu, pe sfântul Soare, că de multă vreme de dorul şi dragul lui am pornit de acasă şi mulţumesc că l-am găsit.
                Mama sfântului Soare s-a supărat şi mai tare pe ea şi a blestemat-o, înainte de a o vedea feciorul ei, ă se prefacă într-o păsărică. Şi fata se preăcu în ciocârlie şi de atunci tot încearcă ea să ajungă la soare, ca să-l găsească, şi nu mai ajunge la el.
                Aşa a rămas de atunci. Când ciocârlia pleacă de jos spre soare, îi tare veselă, dar când o ajunge blestemul mamei soarelui, porneşte supărată pe pământ şi tăcută, se ascunde în nişte tufe.

             Păunul

             Se zice că la început, când a făcut Dumnezeu toate vietăţile de pe pământ, pe toate păsările le-a făcut albe şi nu le-a dat nici un nume. Ele se deosebeau una de alta prin mărime şi pri cântec. Acesta nu era destul, fiindcă Dumnezeu nu putea să cheme la el nici o pasăre, că n-aveau nume cum să le strige. Mai ales că Dumnezeu ar fi vrut să le dea căte un sfat, de cum trebuie să trăiască şi cum să se hrănească. Dar ele, după ce le-a făcut, toate au fugit de lângă Sfântul Părinte, afară numai de una, care tot pe aproape de Atotputernicul se ţinea.
             Se gândi atunci bunul Tată, ca să dea câte un nume la fiecare şi să le coloreze şi penele în chip deosebit, ca aşa să se înţeleagă mai uşor cu ele. Porunci deci slujitorilor, ca să-i aducă tot felul de vopsele, pentru ca să se apuce de lucru. Dar cine să-i adune iar la un loc, că pământul era mare, păsările multe, mai ales că niciuna nu ştia de ce voia Dumnezeu să facă. Cum vede însă lângă el pe zburătoarea care nu se depărtase de tronul sfânt, o cheamă şi îi spune, ca ea să adune, cum va şti, pe toate celelalte.
             Atât a trebuit, că unde se apucă acest crainic al Domnului să ţipe cât îl lua pliscul, în cele patru laturi ale lumii şi să cheme păsăimea toată la împodobit şi la botez. Şi, cu cât ţipa mai tare, cu atât mai mult îşi rotea coada, mândru de cinstea ce i-o făcuse Domnul, de a-l pune pe el să dea de ştire surorilor această veste. Păsările mari şi mici, mai mult speriate de aşa ţipăt şi de teamă ca pliscul îngânfatului lor frate să nu se lărgească până dincolo de urechi, de atâta strigăt, au alergat, care cum au putut, în faţa Sfântului Stăpân.
             Dumnezeu a început să le vopsească pe fiecare cum a vrut el şi să le pună şi nume. Când a venit şi rândul celei care dăduse vestea celorlalte, ca semn de recunoştinţă, Dumnezeu a vopsit-o cu cele mai mândre culori şi mai ales coada i-a împodobit-o cum nu se putea mai frumos. Dar pentru că se arătase mândră faţă de celelalte, i-a zis:
- Numele tău să fie păun şi să însemne mândrie, iar în loc de cântec, tu să nu poţi decât a ţipa!
             Şi de atunci a rămas păunul cu penele mândre, dar fără glas frumos, ce numai ţipă.



Powered by Medow
(2001...2012 dorinm.ro, 2010...2012 powering romaniatraditii.ro)
.
Termeni şi condiţii de utilizare.........Notă realizatori