Click oferta de carte Dorin M
Domeniul Romania - Ilfov   Stema judet Ilfov
Ilfov
Catre pagina principala...Catre paginile de studiu - To Study...Catre paginile de distractie - To Entertain...Catre paginile de lucru - To Work...Catre paginile de afaceri - To Affair Sectiune Descriere...Paginile despre Romania   

Legende Romania
            Legende

                Balta vrăjitoarelor

                Pădurea Boldu-Creţeasca (sau Boldu-Creţuleasca), rămăşiţă al vestitului Codru al Vlăsiei, se află lângă satul Boldeşti. Aici, ascunsă în mijlocul pădurii, există o baltă blestemată, recunoscută şi temută de localnici. Faima bălţii este cunoscută din timpuri străvechi, vrăjitoarele ţigănci din lumea mare adunându-se aici, în preajma nopţilor de Sfântul Gheorghe, Sânziene şi Sfântul Andrei, atunci când se spune că se deschid temporar porţile spre celelalte tărâmuri. Balta este un loc al puterii transmis din generaţie în generaţie în rândul vrăjitoarelor, deoarece se pare că orice vrajă, blestem sau deslegare spuse pe malul bălţii se îndeplineşte negreşit. Şi asta, invocând spiritele smârcurilor...
                Mulţi oameni au observat în preajma bălţii o serie de fenomene ciudate precum fulgere globulare şi furtuni iscate din senin în micul perimetru al bălţii (inclusiv ninsoare în toiul verii). De asemenea, numeroase animale refuză să bea apa de aici, preferând setea sau bătaia decât să bea din acea apă. Sau, câteodată, din senin, animalele din zona bălţii încep să aibă comportamente foarte ciudate, de parcă ar fi fie foarte speciate, fie atrase (pentru a dispărea pentru totdeauna în apele bălţii). Se spune că oile şi caprele (chiar şi găinile, raţele care mănâncă ceva de pe acolo) rămân sterpe (sau nu mai fac ouă) dacă sunt lăsate să pască iarba de pe lângă baltă... Acelaşi lucru păţeau şi femeile care aveau necugetarea să se spele în acea apă (unele femei folosindu-se de această "calitate" pentru a scăpa de sarcinile nedorite)...
                Şi, ca o curiozitate, balta nu seacă, nu se măreşte sau se micşorează niciodată indiferent dacă este secetă sau ploua abundent. Şi, după cutremurul din 1977, mai multe camioane încărcate cu moloz au fost descărcate în baltă, probabil în ideea asanării, însă totul a fost înghiţit de apă...

                Tot prin această zonă se pare că şi-a găsit sfârşitul şi vestitul Vlad Ţepeş Dracula...
                Acesta, în timpul ultimei şi scurtei sale domnii, a ocupat Bucureştiul pe data de 16 noiembrie 1476, ajutat de Ştefan Bathory care avea oşti maghiare. Pe 20 noiembrie 1476, el a fost încoronat de Mitropolitul de Argeş, după ce sosise din Moldova şi Ştefan cel Mare cu armata sa. În aceeaşi zi cei trei au încheiat un tratat de alianţă, după care Ştefan Bathory şi Ştefan cel Mare s-au întors în ţările lor.
                Voievodul Dracula presimţea că ceva nu este bine aşa că, înainte de plecarea lui Ştefan, vărul său, l-a rugat să-i lase o parte din luptătorii săi, acesta lăsând 400 din cei mai buni luptători ai săi.
                 Din păcate presimţirile lui Dracula s-au adeverit şi toţi au fost ucişi de trupele lui Basarab Laiotă, în urma unui complot, chiar în această pădure (Vlad Ţepeş fiind decapitat). În luptă a căzut şi Vitez Janos, omul de încredere al lui Dracula. Mărturie stă şi consemnarea lui Ştefan cel Mare: "Acel necredincios, Basarab Laiotă, a revenit, şi găsindu-l singur pe Dracula, a poruncit să fier ucis. Şi împreună cu el, fură omorâţi şi toţi oamenii mei afară de zece"...

                Ciocârlanul

                Pe vremuri, demult uitate, Sfântu Petru a fost trimis pe pământ, ca să vadă în ce chip mai merg treburile.
                După ce colidase Sfântul pământul, de la o margine la alta, după ce văzuse lucruri şi mai bune şi mai rele, se întorcea trudit spre rai. Cum mergea el aşa încet şi gândind la veştile ce are de dus celui Preaînalt, iată şi pe ciocârlan că-i iese în cale şi începe a-i ţopăi prin faţă.
                Degeaba nu venise el în calea trimisului lui Dumnezeu, că şi începu să se plângă de câte şi mai câte. Ba că ciocârlia poate să zboare mai sus ca el, ba că piţigoiul are penele mai frumoase ca ale lui, ba că el n-are nici o podoabă şi câte altele. Sfântul Petru nu-i lua nimic în seamă şi-şi vedea de drum. Nemulţumiri de astea mai auzise el multe. Dar ciocârlanul mereu sărea dinaintea Sfântului, când la dreapta, când la stânga, încurcându-i drumul.
                Atunci Sfântul petru, supărat, se repede să-i dea o urecheală bună. Însă n-a nimerit Sfântul urechile ciocârlanului, ci, din grabă, l-a apucat de chică şi l-a zgâlţâit aşa oleacă, cum îi stă frumos celui obraznic.
                Mâna Sântului însă, sfântă era, că în locul de unde l-a apucat, au rămas penele zburlite în sus. Şi tot atunci Sfântul a spus:
- Poftim, de acum ai podoabă. Aşa să-ţi rămână penele de pe cap, moţ. Aceasta, ca semn al obrăzniciei tale.
                Şi-a fost îmbufnat bietul ciocârlan de papara ce a luat de la Sfântul, dar s-a ales cu ceva. De atunci a rămas şi el cu o podoabă, moţul de pe cap, prin care se deosebeşte de multe păsări.

                De ce prigoneşte barza pe broaşte

                Un împărat, într-o vreme avea o barză şi o privighetoare, care umblau nedespărţite. O dată pe zi, împăratul le trimitea la plimbare, dar cu ordinul să se întoarcă în amurg. Într-o zi, ce ăcură, ce dreseră, căci mirându-se după una, după alta, le apucă noaptea şi ce cum se socotiră, rămaseră să petreacă noaptea până în dimineaţă, într-o pădure.
- Ei, surioară, zise barza către privighetoare, noi rămăseserăm astă-seară în pădure. Nu facem un lucru?
- Ce lucru să facem?
- Să băgăm de seamă şi căte cântece vom auzi, să le învăţăm pe toate. Poate aşa vom îmbuna inima stăpânului nostru că i-am ieşit din cuvânt.
- Bine, a zis privighetoarea, învaţă tu acum seara, căci eu mor de olboseală, şi când îţi va veni somnul, cheamă-mă, să învăţ şi eu nişte cântece.
                Seara strălucea pretutindeni, încât se vedea, că şi acul să-ţi fi căzut pe jos îl găseai. îndată ce închise ochii privighetoarea, începuseră broaştele să orăcăie de-ţi asurzeau urechile de vâjâire şi de strigăt. Da biata barză, să audă vreun alt cântec, peste putinţă. Şi chiar dacă cânta vreo altă pasăre, vocea ei se îneca în urletul şi strigătul asurzitor al broaştelor, ce se auzea neîncetat. Şi aşa cât păzi barza, n-auzi alt cântec afară de orăcăit şi deoarece era neplăcut, nici nu-l învăţă bine. Barza plictisită, înspre miezul nopţii, începu să-i fie somn.
- Scoală, soro, îi zice privighetoarei, căci neamul broaştelor m-asurzi. Albii noaptea şi nu învăţai nimic. poate că tu să fii mai norocoasă.
                N-apucă să adoarmă bine barza şi îndată ce se sculă privighetoarea, broaştele amuţiră. Pe de altă parte, păsările începură una câte una să se deştepte şi să înceapă să cânte. Şi începu a cânta o pasăre pe aici, cealaltă de acolo, cu vocea mai subţire, alta cu ea mai ridicată... Aceasta s-o înalţe, aceea s-o taie, încât învăţă, învăţă privighetoarea, de nu mai avea unde să bage atâtea cântece.
                Îndată ce se făcu ziuă pe deplin, voioasa privighetoare spuse:
- Scoală soro, căci a ajuns ziua la prânz! Hai să ne întoarcem la palat până ce nu se mânie prea tare stăpânul nostru!
                Când ajunseră la palat, barza începu a zice:
- Beaca, beaca, încât nu-ţi venea să-ţi întorci capul s-asculţi.
                Când a început privighetoarea cu vocea ei ziceai:
- Ce se face? Dă-mi Doamne, încă două urechi să ascult!
                Şi zi-i-o şi zi-i-o privighetoare, cu tot felul de melodii, încât tot palatul se strânsese acolo să asculte, de zicea:
- Ce mai voce!
                Şi berzei multă ruşine i se făcu. Privighetoarea nici cât unghia sa şi să cânte aşa de frumos, iar ânsa cât un vultur şi să nu cânte deloc.
                Din ziua aceea, barza se jură că oriunde va vedea o broască, vie să nu o lase. De asta le prigoneşte aşa de mult.



Powered by Medow
(2001...2012 dorinm.ro, 2010...2012 powering romaniatraditii.ro)
.
Termeni şi condiţii de utilizare.........Notă realizatori