Click oferta de carte Dorin M
Domeniul Romania - Mures   Stema judet Mures
Mureş
Catre pagina principala...Catre paginile de studiu - To Study...Catre paginile de distractie - To Entertain...Catre paginile de lucru - To Work...Catre paginile de afaceri - To Affair Sectiune Descriere...Paginile despre Romania   

Legende Romania
            Legende

                Globul de aur

                Turnul cu ceas este unul dintre simbolurile Sighişoarei. A fost construit în mai multe etape şi, până la terminarea sa, a fost sediul Sfatului oraşului.
                Se povesteşte că după multă trudă, sighişorenii şi-au văzut în sfârşit turnul gata şi au dat jos schelele. Dar parcă turnului îi lipsea ceva, parcă îi mai trebuia ceva ca să fie gata. După multe frământări şi căutări ei au decis că trebuie să îi pună în vârf ceva. Cum ştiau că într-un loc de lângă oraş se afla un uriaş care făcea globuri de aur ei au decis că aşa ceva trebuie turnului pentru a fi complet.
                Au trimis aşadar după el şi l-au rugat să le facă şi lor un asemenea glob. Zis şi făcut, uriaşul face cel mai frumos glob ce a trecut prin măinile sale şi vine şi aşează în vârful turnului minunăţia mâinilor lui. Pentru ceea ce a făcut nu a cerut plată dar a pus sighişorenii să facă legământ că dacă vine cineva suficient de înalt care să îl poată atinge cu mâna, al lui să fie acel glob şi el să decidă ce să se facă cu el. Şi de vrea să plece cu el, să fie lăsat să plece în voie.
                De atunci, nu s-a găsit nimeni care să poată atinge globul de aur, dar sighişorenii trăiesc cu spaima asta. Că, cine ştie ce uriaş poate să apară...

                Ghiocelul şi zăpada

                Cînd Dumnezeu a făcut toate câte sunt pe pămînt, iarbă, buruieni şi flori, le-a împodobit cu tot felul de culori frumoase. Când a făcut şi zăpada, i-a zis:
- Să-ţi cauţi tu singură culoarea care-ţi place, fiindcă tu umbli peste tot. Atunci zăpada se duse la iarbă şi-i spuse:
- Dă-mi şi mie din culoarea ta verde şi aşa de frumoasă!
                Iarba nu vru însă. Rugă apoi pe trandafir să-i dea culoarea lui roşie, strălucitoare. Dar nici trandafirul nu voi. Ceru culoarea albăstruie de la viorea, culoarea galbenă de la floarea soarelui. Nici una nu ascultă rugămintea zăpezii. Tristă şi amărâtă, zăpada ajunse în dreptul ghiocelului. Către el îşi plânse ea durerea, grăind:
- Nimeni nu vrea să-mi dea culoarea sa. Toate mă alungă şi-şi bat joc de mine.
                Ghiocelul, milos, se înduioşă, de soarta zăpezii şi-i zise:
- Dacă-ţi place culoarea mea albă, eu o împart bucuros cu tine.
                Zăpada primi cu mulţumire darul ghiocelului. De atunci ea poartă veşmântul alb ca al ghiocelului. Drept recunoştinţă, îl lasă să scoată primul căpşorul afară, de cum începe să se arate primăvara.

                Jertfa rândunicii

                Isus fusese răstignit şi se lupta cu moartea. Din rănile făcute de piroane, sângele se scurgea mereu. Doar într-un târziu ceru, ars de sete: Apă! Apă!
                Un paznic îi intinse un burete înmuiat în fiere de oţet. Isus, neştiind, gustă, dar numaidecât îşi feri gura, su silă.
                Setea îl chinui apoi tot mai amarnic. Trupul îi ardea, gura îi era uscată. Dar nu mai ceru apă.
                Iată însă că, desupra capului, auzi un fâlfâit de aripi. O rândunică veni ca o săgeată şi, pe buzele lui fierbinţi, lăsă să-i cadă din cioc o picătură de apă, ca un bob de rouă. Un paznic o văzu şi slobozi o săgeată după ea, dar n-o nimeri. Peste câteva clipe, rândunica veni din nou şi-i mai aduse încă un strop de apă. A doua săgeată şuieră tot mai aproape, dar nici aceasta n-o lovi. Mântuitorul o văzu şi-l durea inima la gândul că păsărica ar putea fi ucisă. I-ar fi strigat să nu mai vină, dar nu putea. Şi răndunica veni şi a treia oară, dar, de data aceasta, săgeata îi străpunsese pieptul alb şi curat. Lacrimi multe, de milă, se scurseră din ochii Mântuitorului. Văzând cum îşi dă sufletul, şopti:
- Prin jertfa ta eşti sfântă. Binecuvântată să fii, păsărică.
                De atunci, rândunelele sunt socotite ca nişte păsări sfinte. E mare păcat ca cineva să le strice cuiburile, ori să ia puişorii. Şi nimeni n-are curaj să le facă vreun rău, nici chiar copiii cei mai fără inimă.



Powered by Medow
(2001...2012 dorinm.ro, 2010...2012 powering romaniatraditii.ro)
.
Termeni şi condiţii de utilizare.........Notă realizatori