Click oferta de carte Dorin M
Domeniul Romania - Suceava   Stema judet Suceava
Suceava
Catre pagina principala...Catre paginile de studiu - To Study...Catre paginile de distractie - To Entertain...Catre paginile de lucru - To Work...Catre paginile de afaceri - To Affair Sectiune Descriere...Paginile despre Romania   

Buton Traditii Romania
            Tradiţii şi folclor

                Crăciunul şi sărbătorile de iarnă până la Bobotează

                La românii de pe lângă Suceava şi-n Moldova, nu se face cina cea de seară, ca în părţile Cernăuţilor, ci atunci se mănâncă, când vine preotul. După ce a blagoslovit şi-a gustat din masă, cum se duce, cei din casă se pun şi mănâncă. Preotul când vine, numaidecât trebuie să şadă, căci şed peţitorii, şade norocul, şed cloştele şi sub preot se pun grăunţe şi apoi le dau la găini, ca să clocească cu spor.
                La Şcheia, lângă Suceava, după ce se duce preotul, toarnă grăunţele prin veriga coasei şi prin borta lăiţei, punând veriga deasupra, şi le dă la găini să mănânce, să nu piară. Când vine preotul cu ajunul şi cântă, atunci un copil de pe cuptor să zică "Găinile să ouă" de trei ori şi apoi tot anul ai ouă.

                Din toate mâncările ce se fac de Ajun, se pune într-o strachină şi se înconjură casa de trei ori, ca să fie plină de toate cele bune şi sătulă, apoi se dă la vite să mânânce, să se ţie sătule şi să fie spor în vite.
               
                De ajunul Crăciunului şi al Bototezei, să dai din toate mâncările de deasupra: grău, găluşte, etc.  Apoi iei două plăcinte, una o dai întâi celor ce te slujesc la vite, dar trebuie să fie mâncăcioşi, că apoi vitele mănâncă bine peste an, şi cealaltă o rupi în bucăţele şi o dumici (amesteci) în mâncarea vitelor. Când le dau să mănânce ei spun "Cinaţi sănătoase, că şi noi cinăm".
                Ca să se înmulţească vitele, li se dă din toate mâncările de Ajun, seara, precum şi o bucăţică de aluat dospit. Apoi apa folosită la spălatul valor în a treia zi de Crăciun li se dă beie şi se stropesc cu ea, tot pentru înmulţire. Cum e atunci în seara Ajunului plină masa de bucate, aşa să se înmulţească toate, să fie multe vite. Apa cea subţire o fierbi şi o străngi în şipuri şi numai cea groasă se dă. Cu apa de la vase se stropesc straturile vara, când au muşte, şi mai e bună de deochi. De semenea şi când se îmbolnăveşte vita, să i se dea să beie şi s-o spele. Apoi mai stropesc vitele cu ea când le scot la cireadă întâi primăvara sau când le scot la târg, pentru ca să nu se deoache.

                În ziua de Ajun să nu dai nimica, mai ales aluat dospit, că nu se ouă găinile şi pier şi n-ai plod la vite (nu se plodesc). Altele anume vin de-ţi iau să deie la vitele şi găinile lor şi-ţi iau sporul tău şi mana de la vaci.
                Dacă a luat o femeie aluat dospit în ziua de Ajun de la trei case, să facă cu acel aluat pâine şi pâinea cea dintâi să o mănânce ea cu căsenii, dar să nu cadă o fărâmitură, atunci femeia aceea are să aibă pui mulţi şi cloştele-i vor sta bine şi puii se vor ţine grămadă de cloşcă şi nici uliul nu-i va mânca.

                De Crăciun se strâng toate fărâmiturile, tot gunoiul la un loc şi după Bobotează se atuncă pe straturi. Alţii, în ziua de Bobotează îl aprind în poartă, dimpreună cu toate cele de la malancă (zorzoanele urătorilor de sărbători) şi trec peste focul acela. Apoi cenuşa o imprăştie în pomăt (pomii fructiferi) ca să fie rod.
                În ziua de Ajun, dacă nu-ţi rodesc pomii, să meargă bărbatul şi să taie copacul acela. Iar femeia cu măinile de aluat, cum a terminat de frământat, să meargă să-l apune şi să se facă a ruga pe bărbat să-l lase, să nu-l taie, că va rodi... Şi apoi rodeşte.



Powered by Medow
(2001...2012 dorinm.ro, 2010...2012 powering romaniatraditii.ro)
.
Termeni şi condiţii de utilizare.........Notă realizatori