Click aici! - Doneaza si vei avea mai multe! - Finanteaza si vei fi deasupra tuturor! - Click aici!

IAS - INTERNATIONAL ACCOUNTING STANDARDS
Catre pagina principala...Catre paginile de studiu - To Study...Catre paginile de distractie - To Entertain...Catre paginile de lucru - To Work...Catre paginile de afaceri - To Affair Catre meniu Contabilitate...Catre Meniu IAS si IFRS.

            Despre IAS - uri

            In conditiile in care tendintele spre globalizare isi "exercitau" primele drepturi, era si normal ca lumea economistilor si/ sau contabililor sa observe ca acest lucru se poate realiza numai si numai in conditiile in care structurile legislative si operative erau cat mai uniforme cu putinta. Si, aici, ne referim la o posibila structura de raportare contabila accesibila si identica pentru intreaga lume contabila, fara a ne referi la eforturile de globalizare sau de structurare in comunitati compacte politico-administrative.
            Astfel, in 1972, la Congresul mondial al contabililor organizat la Sydney, s-a luat hotararea de a se infiinta IASC (International Accounting Standards Commitee - Comitetul de Standarde Internationale de Contabilitate), care a inceput sa functioneze in 1973, sediul secretariatului fiind la Londra. Principalul obiectiv declarat al acesteia a fost "sa formuleze si sa publice in interesul public standardele de contabilitate primare/ de baza care sa fie respectate in prezentarea situatiilor financiare si sa promoveze acceptarea si respectarea acestora in toata lumea".
            Activitatea acestuia s-a extins incetul cu incetul, fie datorita calitatii "normativelor" emise fie datorita intereselor de corelare a elementelor de contabilitate la globalizarea in expansiune, ajungandu-se la finele anului 2000 sa "adere" la el peste 140 de organisme profesionale din domeniul contabilitatii dintr-un numar de peste 100 de tari.
            Dintre cele mai importante organisme care participa la elaborarea standardelor se poate aminti de IOSCO (International Organisation of Securities COmmissions - Organizatia Internationala a Comisiilor de Valori Mobiliare), FASB (Financial Accounting Standards Board - Consiliul pentru Standarde Financiar Contabile, IAFEI (International Association of Financial Executives Institutes - Asociatia Internationala a Institutelor de Formare a Directorilor din domeniul Financiar, ICCFAA (International Co-ordinating Commitee of Financial Analysts Association - Comitetul Coordonator International al Asociatiilor de Analisti Financiari), etc.
            Din punct de vedere al activitatii acestei organizatii s-a procedat preliminar la elaborarea unor cadre conceptuale (perioada 1975 - 1985) concretizate in Definirea Conceptelor Financiar Contabile realizata de FASB. Astfel, in scurt timp (1989) a fost publicat cadrul conceptual al IASC, scopul sau fiind  de a oferi o orientare in activitatea de elaborare a standardelor, sprijinind pe cei care intocmesc sau auditeaza situatii financiare in interpretarea standardelor sau in rezolvarea unor probleme la care nu se face referire in standarde.
            In 1997, IASC a infiintat SIC (Standing Interpretations Commitee - Comitetul Permanent pentru Interpretari).
            Etapele de "redactare" ale unui IAS (International Accounting Standards - Standarde Internationale de Contabilitate) urmeaza etape logice si aplicative care incep cu o activitate de cercetare care duce la elaborarea unei analize privind cadrul unei probleme date, dupa care proiectele sunt identificate prin consultari intre membrii "de elaborare" si auditori, utilizatori, etc. In urma acestor activitati se elaboreaza o prezentare punctuala/ de detaliu a problemelor care, in urma unei ierarhii de aprobare induce aparitia unui proiect de declaratie de principiu care este publicat pentru comentarii din partea celor interesati.
            Ca un fel de informare pentru Dvs., in limba spaniola IAS-urile sunt denumite NIC-uri (Norma Internacional de Contabilidad) si SIC-urile au acelasi nume (Interpretaciones del Comite Permanente de Interpretacion), in germana IAS-urile si SIC-urile au acelasi nume (International Accounting Standard si Interpretationen des "Standing Interpretations Committee"), in franceza IAS-urile si SIC-urile au acelasi nume (Normes comptables internationales si Interpretations du Comite permanent d'interpretations), in italiana IAS-urile si SIC-urile au acelasi nume (Principio Contabile Internazionale si Interpretazioni dello Standing Interpretations Committee) s.a.
            Pas cu pas se ajunge la o forma de proiect standard care este supusa dezbaterii publice "primindu-se" comentarii si sugestii pentru o perioada standard de 4 - 6 luni, functie de complexitatea noilor propuneri, moment dupa care se ajunge la "implementarea" noilor norme IAS sau completarea celor deja existente.
            Astfel, la acest moment, structurile care sustin dezvoltarea IAS-urilor au o activitate deosebit de coerenta si isi gasesc aplicabilitate la nivelul legislatiilor locale si, implicit, si la nivelul legislatiei si normelor legislative ale tarii noastre. Si, oricum ar fi, tinand cont de perspectiva integrarii in Uniunea Europeana, trebuie sa amintim de faptul ca intreprinderilor cu sediul juridic in state membre ale Uniunii Europene li se impune sa prezinte situatiile financiare in conformitate cu cerintele Comisiei Europene, si in special ale Directivelor IV-a si VIII-a privind Dreptul Societatilor Comerciale care tin cont, in mare parte de IAS-uri.
            In aprilie 2001 a fost infiintat IASB (International Accounting Standards Board) care, pana in ianuarie 2005 a revizuit 17 din cele 34 de Standarde Internationale de Contabilitate ramase de la organismul sau predecesor si a retras alte trei. De asemenea, din cele 30 de interpretari elaborate de fostul Comitet Permanent pentru Interpretari (inlocuit in 2002 de Comitetul pentru Interpretarea Standardelor Internationale de Raportare Financiara - IFRIC), a retras 19 interpretari, ramanand 11. In plus, IASB a emis 6 IFRS-uri (Standardele Internationale de Raportare Financiara - International Financial Reporting Standards) complet noi si 5 interpretari IFRIC.
            Trebuie retinut ca, incepand cu 1973 au fost adoptate standarde IAS care nu se mai emit dupa aprilie 2001 ci doar se dezvolta si vor fi in vigoare pana la inlocuirea lor cu IFRS-uri, noile standarde emise purtand denumirea de IFRS-uri. Aceste IFRS-uri sunt folosite in multe state ale lumii inclusiv in statele membre ale Uniunii Europene (UE), in Hong Kong, Australia, Rusia, Africa de Sud, Singapore si Pakistan, aproximativ 100 de state impunand sau permitand utilizarea IFRS-urilor sau au o politica convergenta spre acestea.
            In 2005 se realizeaza o noua publicare (deci modificare) a Standardelor Internationale de Contabilitate cu publicarea impreuna cu Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS) urmand versiunea "anuntata" din 2008.
            Cu aceasta ocazie aflam ca Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS-urile) sunt Standardele contabile si Interpretarile emise de Comitetul pentru Standarde Internationale de Contabilitate (IASB), organizatie independenta infiintata pentru a emite standarde contabile pentru a fi aplicate la nivel global.
            Toate societatile comerciale cotate din UE sunt obligate in prezent sa intocmeasca situatii financiare consolidate in conformitate cu IFRS. Pentru a fi aprobate pentru utilizarea in UE, standardele trebuie avizate de catre Comitetul de Reglementare Contabila (ARC), care este format din reprezentanti ai guvernelor statelor membre si este consiliat de un grup de experti denumit Grupul Consultativ European pentru Raportarea Financiara (EFRAG). Doua sectiuni din standardul IAS 29 - "Instrumente financiare: recunoastere si evaluare" nu au fost aprobate de ARC si, in aceasta privinta, standardele IFRS aplicate in UE sunt diferite de cele emise de IASB. In prezent, IASB colaboreaza cu UE pentru a gasi o cale acceptabila pentru eliminarea acestei anomalii.
            Intrucat standardele IFRS fac in prezent din legislatia europeana, toate standardele aprobate si modificarile lor aprobate ulterior trebuie publicate in jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Pe 13 octombrie 2003, prima publicare a standardelor a fost inclusa in PB L 261 (Official Journal of the European Union L261 Volume 46).

            Nota: Sunt foarte putine sanse sa gasiti o redactare completa, identica originalului, a normelor IAS deoarece organizatiile care isi desfasoara activitatea "in jurul" redactarii si promovarii acestor norme nu le considera publice la modul real, unele dintre veniturile sale venind tocmai din directia publicarii, vanzarii drepturilor de publicare, reprezentare s.a. ale acestor normative internationale (sau, cel putin, pana la acest moment, asta este ceea ce stim referitor la problema publicarii integrale, cu capacitate publica integrala, ale acestor standarde).
            Oricum, pentru mai multe relatii va fi necesar sa vizitati situl IASB la adresa www.iasb.org pentru a fi la curent cu elementele de actualitate ale activitatii acestei institutii. In plus, elemente de real ajutor veti gasi daca vizitati situl CECCAR (Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania) de la adresa www.ccecar.ro unde veti gasi oferta unei carti (de calitate exceptionala, de 2422 pagini, de minim 250 RON) care va reda textual intreg continutul IAS-urilor, IFRS-urilor, s.a.
            Pentru mai multa intelegere va prezentam mai jos textul anexat (la modul general) la lucrarile legate de IAS-uri, IFRS-uri, IFRIC-uri, s.a.
            "Drept de autor - Fundatia Comitetului pentru Standarde Internationale de Contabilitate (IASCF).
            Standardele Internationale de Raportare Financiara, Standardele Internationale de Contabilitate, Interpretarile, Proiectele de expunere si alte publicatii IASB sunt protejate de drepturile de autor al IASCF. Textul aprobat al Standardelor Internationale de Contabilitate si Interpretarile, este cel aprobat de catre IASB in limba engleza. Puteti obtine exemplare din acesta de la Departamentul de Publicatii al IASCF. Va rugam sa va adresati cu probleme privind publicatiile si drepturile de autor la: Departamentul de Publicatii al IASCF 30 Cannon Street, London EC4M 6XH, Marea Britanie. Telefon: +44 (0)20 7332 2730 Fax: +44 (0)20 7332 2749 Email: publications@iasb.org Web: www.iasb.org.
            Toate drepturile rezervate. Nici o parte din acesta publicatie nu poate fi tradusa, retiparita sau reprodusa sau utilizata in vreo forma, nici in intregime, nici partial, sau prin vreun mijloc electronic, mecanic sau prin vreun alt mijloc necunoscut sau inventat dupa aceasta data, inclusiv prin fotocopiere si inregistrare, sau prin vreun alt tip de stocare a informatiilor sau sistem de publicat documentele, fara a obtine initial permisiunea in scris din partea IASCF.
            IASB, IASCF, autorii si editorii nu accepta nici o responsabilitate pentru pierderea suportata de catre orice persoana care se comporta sau se abtine de la a se comporta in coformitate cu materialul din aceasta publicatie, chiar daca aceasta pierdere este cauzata din neglijenta sau din alte motive.
            Aecasta traducere in limba romana a Standardelor Internationale de Raportare Financiara, a Interpretarilor si a altor materiale IASB incluse in aceasta publicatie a fost aprobata de catre un Comitet de Examinare numit de catre IASCF. Traducerea in limba romana este publicata de catre CECCAR in Romania, cu permisiunea IASCF. Traducerea in limba romana are dreptul de autor al IASCF.
            Logo-ul UASB/ "Schema hexagon", "eIFRS", "IAS", "IASB", "IASC", "IASCF", "IASs", "IFRIC", "IFRS", "IFRSs", "International Accounting Standards", "International Financiar Reporting Standards" si "SIC" sunt marci inregistrate ale Fundatiei Comitetului pentru Standarde Internationale de Contabilitate."

            Bibliografie:
Site-ul Comunitatii Europene - http://europa.eu, Sectiunea Jurnalului Oficial al Comunitatii Europene - http://eur-lex.europa.eu/JOIndex.do
Site-ul Wikipedia - http://ro.wikipedia.org



Ultima modificare: 01 august 2006


Powered by Medow