Click aici! - Doneaza si vei avea mai multe! - Finanteaza si vei fi deasupra tuturor! - Click aici!
Oferta de carte Dorin M

I.A.S. 7 - Situatiile fluxurilor de trezorerie
Catre pagina principala...Catre paginile de studiu - To Study...Catre paginile de distractie - To Entertain...Catre paginile de lucru - To Work...Catre paginile de afaceri - To Affair Catre meniu Contabilitate...Catre Meniu IAS si IFRS.

            IAS 7 - Situatiile fluxurilor de trezorerie/ Situatia fluxurilor de numerar.

            Obiectivul IAS 7
            Informatiile referitoare la fluxurile de trezorerie ale unei entitati sunt utile utilizatorilor de situatii financiare, punandu-le la dispozitie o baza pentru evaluarea capacitatii entitatii de a genera numerar si echivalent de numerar, si a nevoilor sale de a utiliza acele fluxuri de trezorerie. Deciziile economice luate de utilizatori impun o evaluare a capacitatii unei entitati de a genera numerar si echivalente de numerar, precum si a momentului si sigurantei concretizarii acestora.
            Obiectivul acestui Standard este acela de a impune furnizarea de informatii cu privire la istoricul miscarilor de numerar si de echivalent de numerar ale unei entitati, prin intermediul fluxurilor de trezorerie, clasificand fluxurile de trezorerie din timpul perioadei in fluxuri din activitati de exploatare, investitie si finantare.
            Este de a aborda informatiile cu privire la istoricul miscarilor de numerar si echivalente de numerar ale unei intreprinderi, cerute sub forma situatiilor fluxurilor de numerar, care clasifica fluxurile de numerar si timpul perioadei de raportare ca fluxuri din activitati de exploatare, de investitie si de finantare. Utilizatorii solicita aceste informatii pentru a-si putea forma o opinie cu privire la modificari ale activelor nete, structura financiara a intreprinderii, solvabilitatea si lichiditatea intreprinderii, capacitatea intreprinderii de a influenta valorile si momentul de aparitie a fluxurilor de numerar, capacitatea intreprinderii de a genera numerar, valoarea actualizata a fluxurilor de numerar viitoare ale diferitelor intreprinderi (cu ajutorul modelelor).
            Chiar daca multe intreprinderi, in special din anumite ramuri de activitate cum ar fi serviciile financiare, considera irelevanta redactarea unor asemenea situatii dar standardul cecre tuturor intreprinderilor sa prezinte o situatie a fluxurilor de numerar pentru fiecare perioada pentru care sunt intocmite situatiile financiare.
            Principiile/ politicile contabile trebuie sa tiona cont de prezentarea fluxurilor de numerar, incluzand echivalentele de numerar, clasificate in functie de:
- activitatile de exploatare (care sunt principalele activitati producatoare de venituri ale intreprinderilor, precum si alte activitati ce nu sunt activitati de investitie sau de finantare);
- activitati de investitie (constau in achizitionarea si cedarea de active pe termen lung, precum si alte investitii);
- activitatile de finantare (constau in schimbari ale dimensiunii si compozitiei capitalului propriu si datoriilor unei intreprinderi).
            Fluxurile de numerar sunt definite ca intrari si iesiri de numerar si echivalente de numerar. Astfel, o situatie a fluxurilor de numerar explica modificarile acestor elemente pe durata exercitiului financiar. Activitatile de exploatare se refera la principalele activitati care aduc venituri pentru intreprindere si includ toate acele activitati care nu sunt activitati de investitie sau de finantare. Cu alte cuvinte, s identifica mai intai acele activitati care intra in categoria activitatilor de finantare asu de investitii, ceea ce ramane fiind activitatile de exploatare.
            Echivalentele de numerar reprezinta investitii financiare pe termen scurt ce sunt cumparate si vandute, in general, ca parte a gestiunii numerarului unei intreprinderi, si nu ca parte a activitatilor de exploatare, de investitii sau de finantare ale acesteia. IAS 7 arata faptul ca o investitie se considera, in mod normal, echivalentul de numerar doar daca este usor convertibila intr-o suma prestabilita de numerar si, atunci cand este achizitionata, are o scadenta mica (de maxim 3 luni). Acest lucru este in contradictie cu practica din anumite tari de clasificare a tuturor investitiilor pe termen scurt (investitiile ce au scadenta la mai putin de 12 luni de la data bilantului) ca echivalente de numerar. Se cere ca echivalentele de numerar sa fie subiectul unui risc nesemnificativ al schimbarii valorii lor si ca ele sa fie pastrate pentru indeplinirea angajamentelor pe termen scurt. Aceasta nu se aplica in cazul investitiilor ce au o scadenta mai mare de trei luni.
            Modificarile valorii investitiilor in titluri de creanta, altele decat modificarile in ceea ce priveste solvabilitatea, rezulta din schimbarile ratei dobanzii. O estimare precisa a fluctuatiei ratei dobanzii este rareori posibila. In mod evident, cu cat este mai scurta scadenta unui titlu de creanta, cu atat mai mic este efectul asupra valorii lui datorat unei modificari in ratele dobanzii. IAS 7 presupune ca modificarile ratelor ar avea loc in mod normal un efect nesemnificativ asupra valorii unui titlu ce are o scadenta de trei luni sau mai putin de la data achizitiei lui de catre intreprindere. Cu toate acestea, cele 3 luni ale standardului nu trebuie vazute ca o cerinta absoluta. Se poate adopta o politica de includere a investitiilor cu scadenta initiala mai mare de 3 luni, daca circumstantele o cer. Un exemplu in aceasta privinta ar fi stabilitate ratei dobanzii, cu variatii nesemnificaqtive ale acesteia pe termen lung. In astfel de circumstante, o intreprindere poate justifica o politica de considerare a unei investitii intr-un titlu de creanta, cu o scadenta initiala (adica scadenta la data achizitiei de catre intreprindere) putin mai mare de trei luni, ca echivalent in numerar. O intreprindere trebuie sa prezinte componentele numerarului si ale echivalentelor in numerar si efectul oricarei modificari in politica de determinare a componentelor acestora.
            Chiar daca o investitie are o scadenta initiala mai mica de trei luni (incluzand actiunile preferentiale recent achizitionate cu o data specificata de rascumparare), nu trebuie considerata echivalent de numerar daca exista o indoiala ca entitatea emitenta va rascumpara in intregime garantia la scadenta. In anumite circumstante, descoperirile de cont pot fi considerate ca o parte integranta a gestiunii numerarului unei intreprinderi si, de aceea, pot fi incluse in numerar si in echivalentele de numerar mai degraba decat sa fie considerate ca activitati de finanatare.
            Nu intotdeauna este clar in ce conditii un element poate fi clasificat ca o activitate de exploatare, de investitii sau de finantare. In general, acest lucru depinde de natura activitatii care este considerata a fi sursa predominanta a fluxurilor de numerar pentru elementul respectiv.
            O singura tranzactie poate include fluxuri de numerar ce sunt clasificate in mod diferit. IAS 7 descrie clasificarea sumei initiale rambursarii unei datorii ca flux de numerar din activitatea de finantare si dobanda ca flux de numerar din activitatea de exploatare. Platile in numerar facute de un beneficiar al activului inchiriat pe baza unui contract de leasing operational trebuie incluse in fluxurile de numerar ce provin din activitati de exploatare. Cu toate acestea, proportia platilor facute conform unui contract de leasing financiar ce reduc datoria trebuie clasificate in concordanta cu politica intreprinderii in ceea ce priveste clasificarea platii dobanzii.
            Fluxurile de numerar ce provin din activitati de exploatare sunt, in general, determinate de efectele tranzactiilor si altor evenimente ce intra in determinarea profitului sau pierderii nete. Totusi, anumite tipuri de tranzactii ce intra in determinarea profitului sau pierderii reprezinta fluxuri de numerar din activitati de finantare sau de investitii ce trebuie clasificate ca atare. In IAS 7 impozitele pe venit sunt, in general, clasificate ca o activitate de exploatare, cu exceptia situatiei in care ele pot fi direct atribuite perioadelor curente corespunzatoare activitatilot de finantare sau de investitii, asa cum sunt cele descrise mai sus. Atat timp cat fluxurile de numerar generate de impozite apar adesea intr-o alta perioada decat cea a tranzactiei in cauza, sau astfel sunt imposibil de determinat, impozitele sunt, de obicei, ca activitati de exploatare.
            Activitatile de investitii includ plati in numerar pentru achizitionarea terenurilor si mijloacelor fixe si a altor active productive. In general, aceste plati in numerar includ avansuri si alte sume platite la data cumpararii sau curand dupa aceea. Achizitionarea unui activ prin indatorare directa la vanzator este o tranzactie ce nu are natura de numerar, care trebuie sa fie exclusa din situatia fluxurilor de numerar, dar prezentata intr-o nota in situatiile financiare. Platile ulterioare sunt iesiri de numerar cu caracter investitional. Spunem acest lucru pentru a sublinia faptul ca se solicita, in mod clar, ca tranzactiile ce nu au natura de numerar sa fie excluse din fluxurile de numerar.
            O alta abordare
 

            Este incurajata utilizarea metodei directe pentru prezentarea informatiilor referitoare la clasele majore de plati si incasari brute in numerar. Este permisa, de asemenea, metoda indirecta, cu ajutorul careia profitul net sau pierderea neta este ajustata cu efectele tranzactiilor ce nu au natura de numerar si cu elemente de investitii sau finantare. In general, fluxurile de numerar nu se raporteaza in functie de sume nete, cu exceptia numitor activitati ale institutiilor financiare. Fluxurile de numerar din dobanzi si dividende incasate sau platite pot fi clasificate ca activitati de exploatare, de investitii sau de finantare. Impozitul pe profit se clasifica, in general, ca activitate de exploatare.
         Concordanta cu IAS-urile trebuie.
         Prezentarea informatiilor solicitata se refera la repere multiple. Astfel, componentele numerarului si ale echivalentelor de numerar trebuie prezentate si reconciliate cu elementele echivalente raportate in bilant. Prezentarea trebuie facuta pentru orice solduri semnificative ale numerarului si echivalentelor de numerar ce nu sunt disponibile folosirii de catre grup, impreuna cu un comentariu al conducerii. Tranzactiile ce nu se fac in numerar trebuie excluse din situatia fluxurilor de numerar si prezentate intr-o nota.
 

            Studiu de caz
            Vom considera


Powered by Medow