|Home Work Page|   |Home Oportunitati de finantare|   |Meniu oportunitati bancare|

......

            Prerioada "predecembrista"/ socialista sau comunista.

             Sa analizam, mai intai, istoric si sumar elementele de constituire ale economiei romanesti de tip socialist. Ea s-a creat pe suportul unei economii si agriculturi "minunate" care, pe langa faptul ca era afectata de cursul economic obligatoriu al celui de-al doilea razboi mondial era si destul de inexistenta. Cautati sa va amintiti de ceva semnificativ pentru economia romaneasca din acea perioada. Veti gasi un combinat siderurgic la Resita (care functioneaza de pe la finele anilor 1700), multa valva in jurul industriei extractive (in special Romania cea plina de petrol), multe "chestii" manufacturiere si... c-am atat. Agricultura mergea ceva mai bine mai ales ca eram considerati a fi o tara eminamente agrara. In rest...?????
            Din punct de vedere industrial activitatea de dupa razboi a inceput cu o minunata criza care a culminat in 1947. Amintiti-va! Care erau problemele? Cum de nu mai mergea economia cea "minunata"? Agricultura... tot atunci a fost o mare foamete. Monetar... tot atunci s-a prabusit totul. De ce? Pentru ca totul era functional si magnific?
            Urmeaza perioada "socialista" unde, pentru inceput a fost necesar sa fim total subjugati regimului sovietic al vremii, cel putin din ratiuni legate de despagubirile de razboi, daca nu de conformare la indicatiile de centralizare primite de la Moscova. Si asa, incet incet, ne-am dezvoltat cum a dat Dumnezeu si, a venit vremea lui Ceausescu. Cu totii stim ca i-a urmat lui Dej in politica de rupere partiala de Moscova (totala, suntem siguri, era imposibil). Pas cu pas a inceput sa cladeasca un sistem industrial mai mult sau mai putin fiabil si sa faca din agricultura ce se putea. Nu suntem in masura sa judecam acea perioada si nici nu vrem sa o facem. Problema bancara este cea care ne intereseaza si... ea sustinea doar moneda nationala si incerca sa ii asigure o convertibilitate maxim acceptata (grupul tarilor socialiste - daca va mai amintiti de asa numitul "Tratat de la Varsovia" sau, mai corect, de CAER

            Bancile si mediul economic al primului deceniu "postdecembrist".

            Noua Romania (cea dupa decembrie 1989) a startat pe un suport economic destul de interpretabil, numit centralizat. Interesant este faptul ca toti comentatorii/ analistii economici acuza aceasta economie din mai multe puncte de vedere. Astfel, primele elemente de acuzare sunt legate de o economie neechilibrata in care s-a pus accent pe dezvoltarea unor colosi industriali depasiti in utilitate si eficienta de mediul economic al momentului. Urmau acuzele legate de dezechilibrul intre factorii de productie, utilitatea elementelor industriale fiind pusa la indoiala datorita unei lipse de necesitate existentiala la nivelul insertiei lor intr-un ansamblu economic util si rentabil. Apoi vine problema agriculturii care era subdezvoltata si bazata pe un suport depasit moral si functional. In final ar fi cazul sa amintim si de sistemul bancar asupra caruia s-au emanat pareri legate in special de centralizarea acesteia si lipsa legaturilor la o economie de piata functionala fapt care inducea mai ales probleme de convertibilitate.
            Deci,... totul era la pamant si toti se minunau cum de am trait pana acum sub directul gir al unor cheltuitori fara limite (nomenclatura in frunte cu sefii ei) si totul se baza pe o imensa minciuna. Poate ca asa era dar... sa vedem faptele, cu mult timp inainte de....


Powered by Medow....................................
Ultima modificare: 15.Martie.2004