Cyro and Cyrene

Cyro CalculatoareCyro

 

Dar nu s-a terminat cu procesorul, cu cifrele de descriere ale lui… Aceste procesoare au anumite caracteristici deosebit de importante. Ele ”pot fi” cu 2, cu 4 nuclee, core în limba engleză, cu 8, 12, 16, 18 și dublul acestora… Acest lucru este echivalent cu a avea în computerul nostru ceva de genul 2 procesoare, chiar dacă emulează pe celelalte 2 și pare a fi un ”quad”, cu 4 procesoare, quadcore în engleză, 8 procesoare, "octocore" în engleză, etc.

Acest lucru, evident, înseamnă o putere de calcul din ce în ce mai mare dar și prețuri din ce în ce mai mari… Și, acest detaliu nu este de neglijat. La acest moment, anul 2021, sistemele bazate pe procesoare I3 sunt aproape depășite de banalul Microsoft Windows 10. Cât despre jocurile ”la modă”, ”high-end” cum spun vorbitorii de engleză, deja I5-ul este un  standard minimal.
 
Apoi, dacă luăm în considerare nou venitul Windows 11, acest standard minimal este obligatoriu să fie de generație "de la anul 2020 în sus" (ce mai contează cifrerele descriptive ale procesorului). Pentru detalii poți parcurge blogul Microsoft cu referire la produsele Intel procesoare compatibile (link material) și alte date (link material) sau cel cu referire la produsele AMD, procesoare compatibile (link material)
 
Deci, într-o ”logică de bază” este destul de evident că opțiunea optimă ar fi ”hai și un I5” (Ryzen 5) dacă voi utiliza computerul la ”chestii de bază cum ar fi internet, vizualizare file, suită office și altele similare”… Sau, ”hai și un I7” (Ryzen 7) dacă voi utiliza computerul la jocuri, dar fără prea mari pretenții… Cel puțin în orizontul de timp apropiat de maxim 3 ani...
 
Nu este greu de dedus că un procesor ”slab”, pe lângă faptul că unele aplicații nu vor vrea să ruleze, va atrage și ceea ce va fi sesizat imediat ca ”funcționare foarte lentă”, eventual blocarea efectivă a sistemului... Blocare fie în sensul că utilizatorul nu sesizează că acesta ar funcționa, cu toate că pe fundal el face tot ceea ce poate sau, blocarea la propriu... Fără a mai lua în calcul posibilitatea de a nu putea folosi un sistem de operare "la zi".
 
Și, semnificativă ar mai fi ”viteza de lucru”, de bază a procesorului, ce se măsoară în vremurile acestea se măsoară în gigaherți… Ar mai fi detalii legate de socket, de cache, suport de memorie și alte date tehnice dar, deja este prea mult pentru acest moment.
 
În concluzie, cu cât este ”I”-ul (de 7) sau ”R”-ul mai mare, cu atât mai bine, cu cât este numărul de nuclee mai mare cu atât mai bine, cu cât este mai mare ”viteza ceasului de bază” al procesorului, cu atât este mai bine… Da, la fel și cu celelalte detalii…
 
Ar fi de amintit aici și problema existenței unui procesor TPM 2.0 (Trusted Platform Module) - merge și 1.2 dar nu va dura mult și se va trece obligatoriu la 2.0, cel considerat standard acestui moment de lansare de Windows 11. Dacă nu aveți acest procesor sau port specific (TPM) liber pe placa de bază unde să puteți monta procesorul după achiziția acestuia, în mod evident nu veți putea utiliza Windows 11.
 
Și am cam terminat cu niște informații minimale despre procesor și ansamblul său...

Dorin M

 

Logo Dorin M Wolf

No comments