Cyro and Cyrene

Cyro CalculatoareCyro

 

Următorul element ce trebuie luat în calcul este memoria RAM. Cel mai important detaliu de aici este reprezentat de mărimea memoriei RAM, măsurată în gigabiți (Gb), această mărime fiind exprimată în puterile lui 2, adică 2, 4, 8, 16, etc Gb.

Sistemele de operare actuale necesită minim 4 Gb de RAM, se laudă producătorii că merg la dimensiuni mai mici ale memoriei RAM. Și discutăm aici doar despre cerințele sistemului de operare. Dacă mai luăm în considerare și necesarul de memorie optim pentru funcționarea programelor ce le vom folosi, vom avea surpriza că ansamblul sistemului nostru de calcul merge deosebit de lent… Datorită dimensiunii prea mici a RAM-ului.
 
Deci, totul ar fi funcție de buget, că aceste memorii costă… Sfatul meu ar fi să nu mai discutăm despre memorii de lucru mai mici de 8 Gb de RAM (mai ales de la lansarea Windows 10, să nu mai zic de 11)… Și asta în condiții în care vom utiliza calculatorul la ”chestii de bază” (office, un film ”acolo”, etc).
 
Dacă o dăm pe prelucrări video, pe jocuri ”high-end”, totul se schimbă radical, necesarul de memorie fiind mult  mai mare, minimum posibil plecând de la 16 Gb ”în sus”.
 
Și acest detaliu este deosebit de vizibil și la tablete și dispozitivele mobile care sunt aide de dimensiuni mari ale memoriei RAM.
 
Sumar, iată de ce se cere așa ceva! Memoria RAM este o ”funcționalitate” prin care sistemul de calcul încarcă într-o zonă ”de prelucrare rapidă” tot ceea ce îi este necesar pentru funcționarea unui software anume (aplicație, joc, etc) și, în zilele noastre, încarcă simultan multe, inimaginabil de multe aplicații. Suplimentar sistemul de operare, sistemul de calcul, cum vreți să considerați, mai are o sumedenie de aplicații ”încărcate” ce funcționează după un sistem denumit tehnic ”întreruperi”.
 
Aceste ”întreruperi” sunt o modalitate de abordare ”pe rând” a funcționalității mașinii de calcul, permițând, asemenea unui om, să ducă la bun sfârșit îndeplinirea sarcinilor ce i se ridică spre rezolvare. Mai ”plastic”, dacă am de rezolvat două probleme, una de fizică și una de matematică și vreau să dau senzația, percepția, etc că totul merge simultan, ”scriu”, ”rezolv” un pas la problema de fizică, un ”pas” la cea de matematică, mai fac un ”pas” la cea de fizică, unul la cea de matematică, și tot așa până la finalizare.
 
Și, cu cât am o memorie RAM mai mare, cu atât ”încap” mai multe lucruri aparent (deoarece, de fapt, este o sumă de operații efectuate la o viteză imensă percepției umane) ”simultane” de făcut...

Da, avem de ținut cont aici și de un alt detaliu, legat de viteza de lucru a acestor memorii… La acest moment, arhigeneral, se mai utilizează doar memoriile de tip DDR, acest DDR însemnând rată de date dublă, de la englezescul ”Double Data Rating”. Și, tot la acest moment, aproape arhigeneral, se folosesc memoriile de standard DDR3 și DDR4 (evident cu viteze mărite major față de standardul simplu, DDR).
 
Nu uitați că am discutat despre un detaliu destul de major, deoarece un sistem de calcul va merge cu viteza celei mai slabe componente a acelui sistem.
 
Da, și latența acestor memorii ar mai fi o ”chestie”… Aici este necesar să urmăriți ca frecvența să fie cât mai mare și latența cât mai mică…
 
Dar, în general, ”factorul principal” este dimensiunea, mărimea memoriei RAM...

 

Dorin M

 

Logo Dorin M Wolf

No comments