Cyro and Cyrene

Cyro CalculatoareCyro

 

Vine acum rândul hard discului, cunoscut sub denumirea generică de HDD (ca o formă clasică de exprimare). Pe înțelesul tuturor este dispozitivul, locul unde se vor ”depozita” sistemul de operare și toate programele și datele create de acestea pe sistemul nostru de calcul.
 
În aceste vremuri, cea mai recomandată configurație este reprezentată de utilizarea a două hard discuri diferite, unul de tip SSD și celălalt clasic. HDD-ul de tip SSD este unul de mare viteză și pe el este recomandat să se instaleze sistemul de operare (doar atât, la maxim posibil), eventual aplicațiile care necesită viteze mari de transfer de informație, pe celălalt instalându-se maxim din programele ce se vor utiliza ”normal”.

Am folosit termenul ”maxim” deoarece, vreți sau nu, multe din aplicații se vor instala implicit tot pe SSD, fiind necesară alegerea expresă la instalare spre ”depozitarea” pe celălalt hard disc, cel clasic. Fișierele temporare, etc se vor crea și utiliza tot pe SSD… Deci, marea majoritate a utilizatorilor, nu vor ști ce au de făcut și vor depozita ”majoritatea” pe SSD.
 
Ei bine, toate acestea deoarece, în aceste vremuri, SSD-urile au spații relativ mici de depozitare și riscați rapid umplerea acestuia și ”instalarea” problemelor de funcționalitate ale sistemului de operare și a aplicațiilor instalate pe acesta.

Cât despre dimensiunea ”recomandabilă” nu pot să vă spun decât că, oricât de mare ar fi atât SSD-ul sau HDD-ul sau ”suma” lor, nu este de ajuns… Le veți ”umple” rapid... Dar, fiecare ”plus” costă, mai ales la SSD-uri care sunt foarte scumpe…
 
Apoi, în ceea ce privește ”dimensiunea mare” imaginați-vă câte date, aplicații, etc veți pierde, deodată, când un astfel de HDD cedează și nu aveți back-up al datelor! Parcurgând materialele ce le voi dezvolta la această secțiune veți avea unele soluții... Dar nu uitați că un  HDD, SSD ”ars” este ”ars”.
 
Cu toate acestea, vești bune, în 99,99% din cazuri, cedează sistemul de operare, dând aparența că ”s-a terminat cu datele mele”. În realitate, cu unele tehnici de accesare externă, cu USB, CD/ DVD de depanare, se vor recupera datele fără probleme, deoarece HDD-ul, SSD-ul nu este ”ars” ci doar a cedat sistemul de operare. Dar despre toate acestea ceva mai târziu.
 
Astfel am ajuns la altfel de considerații... Sistemul nostru informatic poate funcționa numai cu SSD-ul deoarece există numeroase posibilități de a stoca extern informațiile, cu referire la HDD-uri, SSD-uri externe, stick-uri de memorie și, de ce nu, în cloud.
 
Și, până la urmă, nici nu ai nevoie de un sistem de operare instalat pe calculator, laptop, etc. Este de ajuns un simplu CD/ DVD "live", de un stick de memorie cu sistemul de operare live, de un HDD/ HDD bootabil ce se va conecta la un sistem de calcul și va face ceea ce dorim sau avem nevoie. Practic posibilitățile de dezvoltare, de organizare, etc sunt nelimitate și țin doar de obiceiurile și necesităile noastre.
 
Ceva mai deosebit este cazul tabletelor, dispozitivelor mobile. Aici nu se mai poate discuta despre maleabilitatea unul calculator/ laptop deoarece rar va fi fiabilă o combinație de instumente, cu mult prea multă bătaie de cap.
 
Aici funcționează principiul infailibil al celor "mulți RAMi" ai memoriei RAM efective, separat de spațiul de stocare intern (care sunt chestii total diferite și deosebit de utile)... La fel, să nu cumva să încărcați spațiul suplimentar de stocare reprezentat de microSD-uri care, la rândul ei este ceva diferit și suplimentar...
 
Dorin M
 
Logo Dorin M Wolf

No comments