Evoluția „Science Fiction”-ului – Episodul 18
Evoluția „Science Fiction”-ului – Episodul 18

Evoluția „Science Fiction”-ului – Episodul 18

delimitator

(Previous)…..(Cuprins)…..(Next)

Prim Copil 4Vizionare 25Prim Copil 7

Primele „concepte” ale copilăriei

Pe

(English)

Prim Copil 1

Primele mele percepții „Science Fiction” au fost dezvoltate pe baza „Startrek”, „Doctor Who” și „Zona Crepusculară” (menționate în episodul anterior).

Să facem primul pas prin ceea ce ar fi „Startrek”…

Seria Star Trek, creată de Gene Roddenberry, a fost o inovație în domeniul science fiction-ului la vremea sa, aducând în prim-plan teme complexe precum explorarea spațială, diversitatea, etica și relațiile interspecii.

„Motorul” lui Roddenberry a fost realitatea că, acesta era un cititor avid de science fiction și a fost influențat de autori precum Isaac Asimov, Robert A. Heinlein și Arthur C. Clarke (și mulți alții), influențe ce se regăsesc în teme precum colonizarea și explorarea spațiului, inteligența artificială, etica tehnologică, dilemele morale și întâlnirile „uzuale” cu civilizațiile extraterestre.

Să mai amintesc de realitatea că Roddenberry a „copilărit” „alimentat” de „Perioada de Aur a Science Fiction-ului” (care a avut loc în anii 1930–1940), „împulsionat” de „Noul Val al Science Fiction-ului” (un curent literar care a apărut în anii 1960 și care a abordat teme mai complexe și mai filozofice)?

Fără a uita de cinema-ul sci-fi din anii ’50 și ’60, cu filme precum “The Day the Earth Stood Still” sau “Forbidden Planet” care au avut un impact semnificativ asupra genului…

Apoi, „imperceptibil”, au intervenit și filmele de aventură clasice (precum cele ale lui Errol Flynn și multe altele), „western”-urile (seriale precum “Wagon Train” și filmele cu cowboy), care au influențat structura narativă, estetica și atmosfera Star Trek, cu accent pe explorare, aventură și confruntări cu “dușmani” necunoscuți, sau filmele de aventură cu „mari corelații „science Fiction” (precum deja existentele și lansatele „Doctor Who”, „Twilight Zone” sau „uitatele” “Flash Gordon” sau “Buck Rogers” cu lumea lui, plecând de la filmul „inițial”, apoi, serial, inclusiv benzi desenate, jucării, etc) care au inspirat multe „teme” similare cu cele ale „Startrek”, precum călătoriile în timp și spațiu, întâlnirile cu ființe extraterestre, dar și elemente vizuale și narative ale serialului, cum ar fi navele spațiale, costumele și efectele speciale.

Apoi, de ce nu, Roddenberry a încorporat în Star Trek idealurile și valorile sale umaniste, precum toleranța, egalitatea și explorarea pașnică a spațiului, valori inspirate de evenimentele istorice ale secolului al XX-lea, precum Al Doilea Război Mondial și Războiul Rece (într-un fel, parcă discutăm „asociativ” de Tolkien, în alt timp și altă dimensiune).

Evident că pot fi „identificate” multe alte „elemente inițiatoare” dar, să recunoaștem, „StarTrek” a fost o inovație, la momentul lansării, Star Trek aducând multe elemente noi în genul science fiction, depășind convențiile existente, inducând crearea unui univers unic și durabil, care continuă să inspire și să fascineze publicul de peste 50 de ani.

Prim Copil 2

Un univers care s-a manifestat prin intermediul serialelor:

Și lista ar continua…

Sau universul ce poate fi „descris” prin intermediul filmelor de „lung metraj” cum ar fi:

… inclusiv un nou serial „Star Trek: Starfleet Academy” și un film „de lung metraj” „în dezvoltare”, „Star Trek: Section 31” (ce vor fi lansate în 2025).

Și lista ar putea continua…

Să mai amintesc de câte nominalizări sau premii „de elită” din lumea cinematografiei, televiziunii, scriitorilor, etc au fost „obținute” (inclusiv de „scenariștii” care au dezvoltat toate aceste creații)?

Prim Copil 3

Să mai amintesc de oferta „nelimitată” de „board game”-uri ce au debutat în 1967, și, în 2012 a atras, de exemplu, includerea unei „extensii” în „Catan”? Sau de așa-numitele „Tabletop wargames” ce au „debutat” în 1972 și a atras lansarea în 2013 a unei noi „manifestări”… Sau de jocurile de cărți (card games)… Sau de jocurile de „pinball”, „electronice”, „de casino”…

Să mai amintesc de „tonele” de literatură „conexă” lumii „Startrek”, de „fan fiction”-uri, de numărul de fani care încă se „manifestă” mai numeros și puternic decât v-ați imagina, la tot felul de festivaluri „celebre” (gen „ComiCon” sau altele, care au „solicitat” inclusiv Google să includă în translatorul lor limba „Klingoniană”, de exemplu), etc?

Apoi, lumea jocurilor video, ce vine cu o „reprezentare” considerabilă… O lume ce debutează în „zona” simulatoarelor de „zbor” încă din anii ’60, ultima „lansare” fiind în 2017…

Apoi de cea a jocurilor pe computer (sau jocurilor video „pe consolă”, pentru „precursoarele”, inclusiv „handheld”, apoi PS, Xbox, bla, bla), ce vine cu un „text-only” încă din 1971 (pentru „orice” „producție” pe console prima apariție este în 1979)… Cu o listă „enormă” de producții, ultima fiind lansată în 2023 (pentru console ultima lansare este în 2022)…

Lume completată de cea a RPG-urilor (Role-Playing Game) în 1978, ultima lansare fiind în 2017…

Fără a uita de „nou-venitele” jocuri pe „mobile”, ce au debutat în 2009…

Toate cu scripturile sau scenatiile lor, ce au implicat scriitori cu „numere” și „eforturi” imposibil de estimat…

Sper că ați „prins” ideea a ceea ce ar putea fi corelat cu „primele concepte ale copilăriei” în ceea ce privește „science fiction”-ul…

Iar din punct de vedere al lumii reale, perceptibile de fiecare dintre noi, vă puteți imagina că „lumea” Star Trek a generat deja mii de miliarde de dolari în venituri de-a lungul istoriei sale, fie și dacă luăm în considerare doar franciza (brandul, marca „Startrek” fiind una dintre cele mai cunoscute la nivel mondial), care a supraviețuit zeci de ani și continuă să fie populară în întreaga lume…

Fără a uita de „efectele colaterale”, perceptibile sau nu, ale celor ce scriu în acest moment „science fiction”…

Merticaru Dorin Nicolae

(Previous)…..(Cuprins)…..(Next)

Prim Copil 4Vizionare 25Prim Copil 7

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *