Lucru - Contabilitate - Planul de conturi bugetar - Clasa de conturi 1

Catre paginile Lucru Dorin M

Contabilitate

Contul 117 - Rezultatul reportat

Cu ajutorul acestui cont se ține evidența rezultatului reportat, care se preia la începutul exercițiului din contul de rezultat patrimonial al exercițiului anterior.

Contul 117 "Rezultatul reportat" este un cont bifuncțional.

În debitul contului se înregistrează deficitul patrimonial realizat în exercițiile bugetare precedente, iar în credit, excedentul patrimonial realizat în exercițiile bugetare precedente.

Soldul poate fi debitor și exprimă deficitul patrimonial al exercițiilor bugetare precedente sau creditor și exprimă excedentul patrimonial al exercițiilor bugetare precedente.

Contabilitatea analitică se ține pe surse de finanțare (bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, bugetul asigurărilor pentru șomaj, fonduri externe nerambursabile, venituri proprii sau venituri proprii și subvenții) și rezultatul reportat reprezentând surplusul din reevaluare.

Contul 117 "Rezultatul reportat" se creditează prin debitul contului:

121 "Rezultatul patrimonial"
– cu excedentul patrimonial realizat în exercițiul curent transferat asupra rezultatului reportat la începutul exercițiului următor.

133 "Fondul de rezerva constituit conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 150/2002"
– cu sumele transferate în contul de rezultat al bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, reprezentând utilizarea fondului de rezerva, conform prevederilor legale.

Contul 117 "Rezultatul reportat" se debitează prin creditul conturilor:

121 "Rezultatul patrimonial"
– cu deficitul patrimonial înregistrat în exercițiul curent, transferat asupra rezultatului reportat la începutul exercițiului următor.

303 "Materiale de natura obiectelor de inventar"
– cu prețul de înregistrare al materialelor de natura obiectelor de inventar aflate în magazie sau folosință la 31 decembrie 2005, la scoaterea din folosință.

463 "Creanțe ale bugetului de stat"
– cu sumele stinse prin scutire, anulare, prescripție și alte modalități prevăzute de lege, reprezentând creanțe ale bugetului de stat, dacă veniturile provin din anii precedenți.

464 "Creanțe ale bugetului local"
– cu sumele stinse prin scutire, anulare, prescripție și alte modalități prevăzute de lege, reprezentând creanțe ale bugetului local, dacă veniturile provin din anii precedenți.

4646 Sume datorate beneficiarilor - instituții publice instrumente structurale, fonduri pentru agricultură, fonduri de la buget și alte fonduri.

465 "Creanțe ale bugetului asigurărilor sociale de stat"
– cu sumele stinse prin scutire, anulare, prescripție și alte modalități prevăzute de lege, reprezentând creanțe ale bugetului asigurărilor sociale de stat, dacă veniturile provin din anii precedenți.

4664 "Creanțe ale bugetului asigurărilor pentru șomaj"
– cu sumele stinse prin scutire, anulare, prescripție și alte modalități prevăzute de lege, reprezentând creanțe ale bugetului asigurărilor pentru șomaj, dacă veniturile provin din anii precedenți.

4665 "Creanțe ale bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate"
– cu sumele stinse prin scutire, anulare, prescripție și alte modalități prevăzute de lege, reprezentând creanțe ale bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, dacă veniturile provin din anii precedenți.



Bibliografie:
O.M.F.P. nr. 1917 din 12 decembrie 2005 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea și conducerea contabilității instituțiilor publice, Planul de conturi pentru instituțiile publice și instrucțiunile de aplicare a acestuia (publicat în M. Of. nr. 1186 din 29 decembrie 2005).
Anexa din 12 decembrie 2005 - cuprinzând Normele metodologice privind organizarea și conducerea contabilității instituțiilor publice, Planul de conturi pentru instituțiile publice și instrucțiunile de aplicare a acestuia (publicat în M. Of. nr. 1186 bis din 29 decembrie 2005).

Dorin, Merticaru