Studiu - Tehnic - LMS-SFC - Cyber Security - Peisajul amenințărilor


Cyber Security

Spear Phishing-ul

Phishing-ul este cea mai comună formă de atac cibernetic din lume. Aproximativ 74% dintre organizațiile din Statele Unite vor experimenta un atac de phishing de succes la un moment dat.

Spear phishing, pe de altă parte, este o formă mai țintită a unui atac de phishing și este mult mai sinistru. Phishingul direcționat vă poate pune organizația în pericol.

Spear Phishing explicat

Un atac de spear phishing este executat prin trimiterea de e-mailuri către ținte bine documentate pentru a securiza bani sau informații sau pentru a instala cu succes malware pe computerul țintei.

Aceste escrocherii extrem de eficiente sunt efectuate de atacatori sofisticate și pot fi incredibil de dificil de oprit.

Phishing vs Spear phishing

Campaniile de phishing caută ținte de nivel scăzut în număr mare. Ele pot fi create cu ușurință de cineva cu puțină sau deloc experiență tehnică și sunt generice în natură.

Pe de altă parte, spear phishingul este construit special pentru a ataca o anumită persoană sau entitate. Acestea sunt foarte detaliate și necesită cantități mari de cercetare pentru a imita cu succes o persoană cunoscută și pentru a câștiga încrederea țintei.

Pe scurt, diferența este că spear phishing este conceput pentru o țintă specifică, în timp ce campaniile convenționale de phishing caută să arunce o plasă largă.

Pescuit de balene, sau vânătoarea de balene

Pentru a înrăutăți lucrurile, atacurile există la un nivel și mai înalt numit whale phishing. Aceste campanii de phishing direcționate vizează, de obicei, directori de nivel înalt prin uzurparea identității. Deoarece acești directori au acces la informații financiare, date sensibile și alte elemente la nivel înalt, ei sunt considerați un pește mare sau o balenă.

Folosind rangul superior al unui executiv de nivel înalt, atacatorii folosesc whale phishingul pentru a constrânge angajații de nivel inferior să partajeze informații sensibile sau să trimită fonduri în contul atacatorului.

Care este scopul spear phishing?

Un atac de tip spear-phishing are multe dintre aceleași obiective ca o campanie convențională de phishing, deoarece atacatorii caută să extragă informații sau bani de la țintă. Acestea fiind spuse, experții în securitate globală constată din ce în ce mai mult că atacatorii caută să compromită API-ul și token-urile de sesiune.

Cum funcționează Spear Phishing?

În primul rând, cele mai multe exemple de spear phishing apar în urma unei aprofundate recunoașteri (culegere de date) a țintei alese. În centrul său, spear phishing (uneori greșit perceput ca spear phising) este puțin mai mult decât un atac de phishing țintit, care încă mai are loc prin falsificarea e-mailului.

Falsificarea este posibilă din cauza Simple Mail Transfer Protocol (SMTP), care nu poate autentifica adresele de e-mail în forma sa de bază. Acest defect fundamental permite atacatorilor să uzurpe identitatea țintelor de mare valoare pentru a-și atinge obiectivele.

Cum spear phishing se întâmplă?

Într-un e-mail de tip spear-phishing, ținta este întotdeauna bine aleasă, atacatorul concentrându-se în mod specific pe acea persoană sau organizație. Există, de asemenea, este necesar un efort uriaș de recunoaștere pentru un atac de succes. Atacatorii vor colecta, de obicei, informații prin intermediul breșelor de securitate a datelor dark web, al platformelor de socializare și al site-urilor web ale companiei, printre altele.

Odată ce atacatorul crede că au suficiente informații despre țintă, își va lansa atacul prin falsificarea convențională a e-mailurilor, deși au fost folosite și mesaje text și apeluri vocale. La fel ca o campanie convențională de phishing, e-mailul poate utiliza variații ușor de trecut cu vederea ale unei adrese autentice.

De exemplu, un atacator poate comuta un "o" pentru un "0" sau poate încorpora litere chirilice în e-mailurile lor falsificate.

Instrumente folosite de atacatori

Atacatorii folosesc o combinație de platforme digitale și inginerie socială pentru a obține un atac de succes. Cu toate acestea, faptul înfricoșător este că spear phishingul nu necesită nimic mai mult decât un cont de e-mail de bază.

Dark web vinde din ce în ce mai mult kituri de phishing out-of-the-box pentru a automatiza o mare parte a procesului. Serviciile criminale se pot oferi chiar să efectueze cercetări prin intermediul rețelelor de socializare răzuire în numele atacatorului.

Odată ce atacatorul și-a făcut timp pentru a cerceta ținta aleasă, sunt necesare doar două instrumente de bază pentru a executa atacul:

- Server SMTP: Acestea pot fi achiziționate la un cost extrem de scăzut prin intermediul unor companii de găzduire web bine-cunoscute. Serverele SMTP pot fi instalate pe sistemul unui atacator utilizând portul 25.

- Software-ul de discuții: Software-ul de corespondență este utilizat pentru a trimite e-mailuri de phishing. În timp ce open-source PHP Mailer este foarte favorizat, există bine-cunoscute opțiuni software cum ar fi Microsoft Outlook ce pot fi, de asemenea, utilizate.

Lipsa instrumentelor necesare pentru a desfășura o campanie de phishing direcționată este motivul pentru care 91% dintre atacurile cibernetice încep cu un simplu mesaj de e-mail. Liderii de afaceri trebuie să se familiarizeze cu modul în care să se recunoască și să se protejeze împotriva acestor atacuri dăunătoare de tip spear-phishing.

Cum arată Spear Phishing?

Campaniile tradiționale de spear phishing sunt relativ ușor de reperat din cauza lipsei de personalizare. Un e-mail de phishing, pe de altă parte, va arăta întotdeauna diferit.

Cu toate acestea, mai multe puncte comune îi îndepărtează pe atacatori, inclusiv:

- Numele afișat poate fi diferit de adresa de e-mail

- E-mailul pare să provină de obicei de la o persoană cunoscută

- Pot exista link-uri sau atașamente în e-mail, cunoscute sub numele de sarcină utilă

- Copia corpului creează un sentiment de urgență și va căuta să obțină o reacție din partea cititorului

Unele dintre exemplele de spear phishing de care fiecare organizație ar trebui să fie conștientă includ:

- Gift Card înșelătoriilor: Mai ales în preajma sărbătorilor, solicitările cer angajaților să cumpere carduri cadou pentru un angajat sau un eveniment de apreciere a clienților. După cumpărare, atacatorul le cere victimelor să le trimită numerele cardului cadou.

- Încălcarea contului bancar: Un e-mail pare să provină de la o bancă și susține că contul bancar al companiei a fost încălcat. Falsurile sofisticate pot include un număr de telefon, în cazul în care destinatarul poate da fără să vrea detaliile financiare ale unei organizații.

- Plata facturii: În timp ce uzurpă identitatea CEO-ului sau a altui factor de decizie, escrocul trimite o solicitare unui angajat prin care îi cere să plătească o factură întârziată unui furnizor nou sau existent. Firește, banii ajung într-un cont bancar străin de neidentificat.

Un studiu Intel din 2015 a arătat că 97% dintre angajați nu au putut identifica e-mailurile de phishing de nici un fel. Prin urmare, nu este de mirare că aceste escrocherii costă organizațiile miliarde în fiecare an.

Ce se întâmplă dacă cad victimă unui atac de phishing Spear?

De la Marriott care a pierdut 5,2 milioane de înregistrări la phishing și Ubiquiti Networks, Inc. care a predat fără să vrea 40 de milioane de dolari atacatorilor, costurile unui atac de phishing de succes sunt enorme.

Consecințele acestor campanii includ:

- Pierderea veniturilor

- Pierderea încrederii consumatorilor și deteriorarea reputației

- Perturbarea severă a activității

- Procese și alte aspecte juridice

- Scurgeri dark web

Iar această listă nu este exhaustivă - impactul căderii victimei atacului de tip spear-phishing este amplu și ar putea dura ani de zile pentru a-și reveni. Un studiu Verizon a arătat că companiile publice care se confruntă cu aceste atacuri suferă o scădere medie de 5% a prețului acțiunilor lor la șase luni după fapt.

Cum mă apăr împotriva spear phishing-ului?

Indiferent de dimensiunea organizației, angajații de la fiecare nivel trebuie să fie conștienți de phishing și de modul de prevenire a acestuia. Atacatorii pot viza mai multe niveluri ale unei organizații, mai degrabă decât pur și simplu marii factori de decizie.

Cum să recunoști un atac de phishing spear

Identificarea tentativelor de spear-phishing devine din ce în ce mai complexă, dar dacă știi ce să cauți, acestea pot fi relativ simplu de găsit. Dacă aveți vreodată îndoieli, întrebările utile pe care să vi le puneți includ:

- Adresa de e-mail este corectă? Are simboluri ciudate sau pare diferit de adresa reală a expeditorului?

- Este expeditorul cel care încearcă să încurajeze receptorul să facă ceva într-un termen extrem de scurt?

- Există un sentiment de urgență în e-mail?

- Există link-uri neobișnuite sau atașamente în e-mail?

- Tonul mesajului diferă de tonul obișnuit al expeditorului?

- Solicitarea diferă de o solicitare tipică pe care expeditorul ar face-o?

Majoritatea angajaților vigilenți pot detecta încercările de falsificare "de la o milă distanță". Cu toate acestea, tot ce trebuie este o simplă lipsă de atenție sau de concentrării pentru a renunța fără să se vrea la informații sensibile unui criminal cibernetic.

Cele mai bune practici și sfaturi pentru a evita să devii o victimă Spear phishing

Toată lumea poate cădea victimă atacurilor de phishing, dar există unele acțiuni pe care le puteți lua pentru a minimiza riscul.

- Verificați de două ori totul. Asigurați-vă că adresa de e-mail este corectă și verificați solicitarea pentru a vă asigura că este legitimă.

- Verificați cu expeditorul. Sunați expeditorul sau un alt membru al departamentului pentru a verifica orice solicitări făcute.

- Tastați din nou linkul într-un browser. Nu faceți niciodată clic pe un link dintr-un e-mail. Tastați domeniul în schimb și accesați-vă conturile în mod independent.

- Copiați și lipiți textul de e-mail. Introduceți corpul e-mailului în Google. Multe exemple de e-mail de phishing spear utilizează kituri de falsificare off-the-shelf.

- Scanați atașările. Asigurați-vă că furnizorul de e-mail scanează automat atașările pentru potențiale programe malware sau ransomware. Un software de securitate bun al e-mailului va găsi și bloca, de asemenea, atacurile de phishing spear printr-o abordare bazată pe știința datelor.

- Răspândiți conștientizarea. Asigurați-vă că angajații sunt conștienți de falsificarea și instruiți-i să identifice și să reacționeze la comunicațiile suspecte.

Concluzie

Spear phishing poate fi relativ simplu de realizat, dar aceste atacuri costă afacerile miliarde la nivel mondial în fiecare an, să nu mai vorbim de perturbarea generală și neîncredere pe care le provoacă.

Organizațiile din întreaga lume își protejează angajații împotriva atacurilor de phishing.

Surse:

1. Ce este spear phishing-ul? (5 August 2021)


Dorin M - Ultima actualizare: 5 August 2021