Pentru Afaceri - Speculează


Buton Vinde

Scurtă descriere ”Oportunități de finanțare”

Aceasta documentație este realizată în ideea de a centraliza și sintetiza la maximum posibil (autorilor respectivelor pagini web) oportunitățile de finanțare și procedurile de solicitare ale acestora (eventual și alte elemente conexe, de utilitate).

De asemeni, este bine de reținut faptul că, procedurile de finanțare implică anumite operații de evaluare, atât după criterii proprii cât și după criterii impuse de diverse regulamente, ghiduri, ș.a. care pot fi utile tuturor cum ar fi planurile de afaceri, planurile de investiții, accesul la particularitățile documentațiilor de obținere subvenții (granturi), credite, etc. fapt pentru care voi introduce și elemente generale sau de detaliu în această privință inclusiv posibilitatea ca Dvs. să puteți consulta diverse materiale pentru aprofundarea tuturor elementelor "apărute" și celelalte domenii ale sitului cum sunt contabilitatea și sectorul ”Economics”.

Experiența de peste 20 ani în domeniul finanțărilor și a pieței de capital (la finele anului 2020) a confirmat ideea concentrării de informații la maxim posibil pentru facilitarea selectării și "reacției" în timp util la termenele și condițiile impuse pentru a exploata/ solicita aceste oportunități și, deseori, atrăgând cerința de aprofundare a tuturor elementelor "de reacție" și "de relație" (până la data curentă).

Ideea de start a acestei secțiuni a sitului (în anul 2001) are la bază cel puțin două rațiuni, după cum urmează:

1. Mulți dintre cei care puteau beneficia de aceste oportunități de finanțare nu cunoșteau fie posibilitățile fie condițiile ce puteau fi îndeplinite obținând astfel un potential financiar de neprețuit pentru afacerile proprii (și nu numai), fără a mai lua în calcul că nu se cunoștea nici măcar ce urma după exploatarea oportunităților de finanțare (de către marea majoritate a implicaților/ actorilor acestor operațiuni);

2. Calitatea slabă a informării (slaba transparență) în acest domeniu se datora/ datorează fie ignoranței sau neștiinței potențialilor beneficiari, fie intereselor obscure ale celor care puteau "beneficia" de această "selecție a distribuției informațiilor"  - chiar dacă aceasta influență poate fi considerată inexistentă (cel puțin și numai pentru uzul propriu dacă nu pentru uzul celor care plăteau foarte bine pentru a avea la dispoziție "rapoarte centralizate).

Și, atenție, ”calitatea slabă a informării” nu face referire la organismele intermediare (ADR, OIR, GAL etc) ci la beneficiari. Trecerea anilor a perfecționat sistemul de informare pus la dispoziție de către organismele intermediare dar au crescut enorm și cerințele de tip normativ ce necesită documentare suplimentară, cel puțin în faza de inițiere a astfel de operațiuni, deoarece, ulterior, organismele intermediare mediază foarte bine și corect un contract de finanțare în derulare.

Următoarea "reacție" are la bază faptul că structurile de finanțare fie că s-au centralizat excesiv (este vorba de lumea bancară asupra căreia acționează deosebit de constrictiv politica BNR în strânsă relație cu deprecierea tuturor mediilor economice și financiar-monetare) fie ca s-au disipat (structurile de finanțare europene apelând între timp, la bănci, instituții de stat (minister propriu, organisme intermediare sau nu), împuterniciți, intermediari, ș.a. pentru derularea programelor de finanțare sau, indirect, deoarece au apărut destul de multe structuri de ”intermediere” a finanțărilor) fapt care îngreunează și mai mult eforturile de finanțare.

Deci, ca un fel de concluzie, efortul de cunoaștere de partea beneficiarilor a crescut, chiar dacă instituțiile suport în derularea finanțărilor lucrează din ce în ce mai transparent (subliniez, odată ce a fost semnat contractul de finanțare - contractul cu Autoritatea Contractantă).

Dar, ce se întâmplă înainte de semnarea acestui contract, devine strict problema beneficiarului de finanțare.

În plus, nu trebuie să uitați nici o clipă de faptul că, niciodată nu se știe când aveți nevoie de "ceva finanțare"! Dacă veți fi pregătiți din timp, fie prin cunoașterea efectivă asupra potențialelor afaceri și, de ce nu, a firmei Dvs., fie prin existența unui plan de investiții, fie prin existența unui plan de afaceri, pasul următor va fi făcut imediat, eventual cu mici ”retușuri”, startul Dvs. în cursa contra cronometru a lansării afacerii și producerii de bani fiind destul de asigurat.

Argumente în acest sens? De exemplu, momentele când Comunitatea Europeană (și nu numai) incrimina faptul că: "Din suma cutare alocată pentru obiectivele cutare nu s-a utilizat decât un cuantum de X procente" (unde acest X avea permanenta tendință de a atinge cota ”zero” - valori procentuale ”de absorbție” foarte ”criticabile”).

În plus, de foarte multe ori, ne-am "lovit" de-a lungul anilor de faptul că majoritatea finanțărilor ce puteau fi obținute de ”oricine” îndeplinea anumite condiții, se loveau de lipsa de informare a celui care iniția cererea de finanțare și, ca o rezultantă directă, de faptul că mulți "factori economici" aproape că anulau șansele de a se mai face ceva (cu toate că nu avea dreptul nimeni să ridice aceste probleme).

Rețineti că, aceste șanse diminuate se referă și la derularea ulterioară a operațiilor atunci când, totuși, s-a obținut o finanțare, având la bază rațiuni legate tot de lipsa de informare (de această data chiar de partea celor împuterniciți să "asiste" finanțările) sau rațiuni legate de "necesitatea de a împărți avantajul obținut" cu cei care puteau "atenta" la respectiva situație sau de a descuraja pe eventualii temerari care vor avea "tupeul" să ia banii care îi "merită" altcineva.

Încă odată nu mă refer la organismele intermediare care doar vor monitoriza ”mersul evenimentelor” conform angajamentelor luate de Dvs. Problemele majore apar din direcția autorităților locale, de la furnizori inițial ”foarte siguri”, de la modificarea prețurilor ”din piață” la produse, servicii. etc... Pe scurt, din direcția concurenței, ”căpușelor”, bla, bla care reacționează la prezența pe piață a unui nou jucător/ actor.

Bineînțeles că nu trebuie să uitam de "neprihănirea" anumitor persoane, beneficiari, care, odată ce au obținut diverse finanțări, nu au urmat cursul firesc declarat la momentul solicitării acestora și au adus o pată greu de șters pentru oricine va solicita în viitor diverse finanțări. Pe scurt s-a ajuns în situația în care datorită unor (pardon, multor) escroci sau ”beneficiari în eroare” să se obțină foarte greu finanțări viitoare, deoarece a apărut cerința de completare a actelor normative cu noi și noi condiții care să prevină repetarea unor greșeli ”ale trecutului”. Poate că nu trebuie să uităm niciodată pilda cu "lupul din pădure și ciobănașul care se distra".

Cei care acordă finanțări o fac din rațiuni bine stabilite și nu vor face nici un efort suplimentar atât timp cât există și alte direcții/ țări unde își pot concentra eforturile financiare fără a avea probleme și mai ales fără a fi escrocați prin utilizarea fondurilor puse la dispoziție în cele mai stupide și "inoportune" direcții, în ciuda eforturilor majorității organismelor intermediare.

În plus, indiferent ceea ce vor face beneficiarii și structurile de finanțare ”colaterale” (afară de organismele intermediare care au o legislație extrem de constrictivă), indiferent de cât de mult accent se va pune pe cerințele de finanțare, nu trebuie să uităm că, la bază va sta întotdeauna ideea de profit (indiferent de forma sa: ciubuc, alocare din finanțare, angajare de persoane "solicitate", cerințe de dezvoltare strict "dezlegate finanțărilor", dobânzi, etc.) fapt care va obliga pe toți cei care doriți finanțare să vă gândiți de 10 ori înainte de a face un pas și, nu în ultimul rând, sa va gândiți de 20 de ori înainte de aceasta.

Istoria ”românească” a finanțărilor relevă multe dintre cele afirmate anterior.

Așadar, în final, studiați atent orice material din domeniu, fără a mai da atenție la tot felul de lăudăroși, beneficiari, intermediari, bla, bla! Pune-ți mâna pe studiu și intermediarul să execute ceea ce îi sugerați, că doar îl veți plăti. Altfel veți plăti și ”oale sparte”. Așa, cel puțin, o să o vă faceți cu mâna Dumneavoastră sau, în marea majoritate, veți renunța la ”cai verzi pe pereți”.

Și să faceți pasul angajării unei finanțări numai și numai după ce stăpâniți toate detaliile necesare obținerii acesteia, stăpâniți toate detaliile necesare derulării planului de afaceri dezvoltat de Dvs. în condițiile alese de Dumneavoastră în planul de afaceri și, suplimentar, în condițiile cererii de finanțare cumulate cu contractul de finanțare și prevederile specifice liniei de finanțare alese și, destul de important, să înțelegeți că urmează și o perioadă de monitorizare ulterioară derulării finanțării efective care este necesar să o luați în considerare.

Ar mai fi câteva ”și”-uri dar cred că ați înțeles ideea.

Mulțumiri pentru precauțiile Dvs.!

            Notă: Pentru orice necesitate de a accesa elemente legislative puteți consulta pagina mea de legislație unde realizeze un fel de sinteză de ”surse legislative” pe secțiunile sitului meu () sau puteți accesa direct sursele oficiale de legislație cum ar fi portalul legislativ al Ministerului de Justiție (http://legislatie.just.ro/) și portalul de legislație europeană al Uniunii Europene (https://eur-lex.europa.eu/).

Dorin M - 10 Septembrie 2020


Vă rog inseraţi comentariile Dumneavoastră!



Rating for dorinm.ro