|Home Study Page|   |Home Economics|

            Clearing-ul.

            Clearing-ul (to clear = a compensa) este un aranjament de plati reciproce intre doua sau mai multe tari, pe o perioada determinata de timp (de obicei un an), bazat pe principiul compensatiei globale a creantelor rezultate din prestatii reciproce, fara transfer efectiv de valuta (excludere totala sau partiala). Operatiile de compensare se efectueaza de catre bancile tarilor membre ale acordului de clearing din conturile de clearing. Intreprinderile exportatoare din tarile participante la acordul de clearing primesc contravaloarea marfurilor exportate in moneda nationala de la banca tarii lor, care tine evidenta acestor operatiuni. Clearing-ul poate fi bilateral si multilateral.
            Derularea operatiunilor de plati in cadrul unui clearing bilateral este determinata de clauzele pe care le prevede acordul de clearing: data intrarii in vigoare a acordului de clearing, desemnarea organismelor de clearing si dechiderea conturilor de clearing, functionarea contului sau a conturilor de clearing, moneda de clearing, platile admise a fi factute in conturile de clearing (care pot fi comerciale, necomerciale si/ sau accesorii), creditul tehnic si clauza privind plata in devize, modul de deschidere, inregistrare si acoperire reciproca a acreditivelor documentare, clauza de rectificare, convertirea in moneda de clearing a obligatiilor exprimate intr-o terta moneda, modul de lichidare al soldului final si, in final, alte clauze considerate a fi semnificative pentru derularea operatiunilor de clearing. Acordurile de clearing sunt insotite de anexe in care se cuprind marfurile si serviciile care pot face obiectul tranzactiilor (nomenclatorul de clearing).
            Clearingul bilateral poate functiona prin deschiderea si functionarea a doua conturi de clearing, printr-un singur cont central (clearing centralizat) sau un cont central insotit de mai multe subconturi (clearing descentralizat).
            Clearing-ul cu un singur cont este utilizat atunci cand partile prevad ca decontarile dintre ele sa fie efectuate printr-un clearing cu un cont, cele doua oficii de clearing functionand normal dar numai unul dintre ele avand cont de clearing, avizand pe celalalt asupra operatiunilor efectuate in cont, avand de a face cu o structura asimetrica. De obicei, clearing-ul cu un singur cont este utilizat in cazul in care o tara este creditoare celeilalte (dintr-o perioada anterioara) si urmareste ca prin desfasurarea clearing-ului sa aiba posibilitatea sa lichideze creantele (partial sau total).
            Clearingul cu doua conturi, utilizat cel mai frecvent, consta in deschiderea a cate un cont la banca centrala (sau institutie bancara care are sarcina executarii operatiilor de clearing) a fiecarei tari. Intre monedele celor doua tari care au incheiat acordul de clearing se va stabili un curs oficial (cursul de clearing). In fiecare cont se pot efectua atat operatii de plati cat si de incasari. Exportatorii din ambele tari incaseaza contravaloarea marfurilor livrate in moneda nationala, in momentul prezentarii documentelor de export la banca locala, in timp ce contul de clearing al tarii importatoare este debitat de catre banca centrala, daca se utilizeaza acreditivul documentar ca modalitate de plata cu domicilierea in tara vanzatorului. Lunar, cele doua banci isi remit reciproc extrasele conturilor de clearing pe care le administreaza. Clearing-ul cu doua conturi asigura o perfecta simetrie a pozitiilor celor doua tari si permite desfasurarea operatiilor reciproce in mod continuu, in functie de modalitatea de plata convenita.
            Moneda de clearing este folosita ca metoda de calcul si evidenta a livrarilor reciproce si poate fi a uneia din tarile participante la acord sau o terta moneda. Un acord de clearing instituie in relatia dintre parti un nou regim de plata, diferit de cel in devize libere. Platile pentru operatiunile de comert exterior se fac in valuta clearing (si nu in valuta convertibila). Moneda acordului este desemnata prin referire la monede nationale convertibile (de exemplu, dolar SUA) sau monede artificiale (DST, ECU). Fiind unitati de cont ele nu pot fi, practic, niciodata schimbate la paritate cu monede efective, in raport cu care au fost definite. Moneda de clearing (de exemplu, dolarul clearing) face de regula un discount (este mai slaba) in raport cu moneda efectiva, deoarece fata de aceasta, care poate fi utilizata ca mijloc de polata pentru orice fel de marfa si cu orice partener comercial (fiind liber convertibila), moneda de clearing poate folosi la plati doar pentru marfurile specificate in nomenclatorul de clearing.
            Platile admise efectuate prin conturile de clearing pot fi: plati aferente importurilor de marfuri, navluri maritime, cheltuieli de receptie, de asigurare, de expeditie, de transbordare a marfurilor, de intretinere a misiunilor diplomatice si consulare, comerciale, alte cheltuieli de natura necomerciala (deseori specificate expres in nomenclatorul de clearing).
            Creditul tehnic (sau spatiu de joc, swing) reprezinta limita valorica pana la care o tara poate sa se afle in postura de debitor, respectiv creditor fata de o tara partenera la acordul de clearing. Creditul tehnic are menirea de a asigura fluiditatea mecanismului de clearing bilateral, in faza initiala acesta reprezentand un credit interguvernamental (sau interbancar), de regula fara dobanda, pe termen lung, fara de care nu s-ar putea initia operatiile de livrari de marfuri, deoarece fiecare partener ar astepta ca celalalt sa faca prima livrare fara acoperire (in practica fiind imposibil ca exporturile si importurile sa se desfasoare simetric). Odata pus in miscare mecanismul clearing-ului, rolul creditului tehnic este de a mentine neintrerupte livrarile reciproce, bazandu-se pe creditele acordate de oficiul de clearing din tara exportatorului. Sub limita superioara a creditului tehnic se stabilesc, adeseori, doua praguri: unul cu caracter tehnic gratuit si altul cu scop de finantare, care poarta o anumita dobanda, datorita faptului ca livrarile reciproce de marfuri si servicii in cadrul unui clearing nu se pot sincroniza in asa fel incat sa existe in orice moment un echilibru valoric si, astfel, se creaza permanent decalaje intre valoarea livrarilor sau prestatiilor unei tari fata de cealalta.
            Clauza de devize consta in obligatia achitarii de catre tara debitoare, la cererea partii creditoare, in valuta convertibila, a oricarei depasiri a plafonului tehnic. Mentionam ca exista acorduri de clearing in care nu se admite depasirea creditului tehnic.
            Clauza de rectificare presupune schimbarea nivelului soldului si se aplica, dupa caz, atat la soldul creditor cat si la cel debitor, in functie de fluctuatia cursului valutei de clearing.
            Lichidarea soldului final al clearing-ului se realizeaza prin livrari de marfuri si prestari de servicii, intr-o perioada de timp, de catre partea debitoare sau prin transfer de valuta intr-un anumit interval de timp, sau prin operatii tripartite (operatiuni de switch), etc.


Powered by Medow....................................
Ultima modificare: 28.aprilie.2003