|Home Study Page|   |Home Economics|

            Scrisoarea de garantie bancara.

            Scrisoarea de garantie bancara reprezinta un inscris prin care o banca denumita garanta se angajeaza in mod irevocabil ca, in cazul in care o anumita persoana fizica sau juridica (debitorul principal) nu va plati la termen o suma indicata expres in documentul respectiv, sa plateasca suma neachitata in favoarea beneficiarului. Prin aceasta nu se garanteaza fapte ci se preia obligatia de plata pentru situatia in care cel garantat nu si-a indeplinit obligatia contractuala.
            Scrisorile de garantie bancara se pot clasifica dupa mai multe criterii:
- luand in considerare angajamentul bancii garante, scrisorile de garantie bancara pot fi: scrisori simple de garantie bancara (care presupun ca banca garanta poate solicita beneficiarului sa urmareasca pe debitorul principal si numai daca acesta nu poate sa achite suma, sa efectueze plata) si scrisori solidare de garantie bancara (corespunzator carora beneficiarul poate cere executarea platii de catre banca, fara ca in prealabil sa urmareasca pe debitorul principal garantat si fara ca banca garanta sa poata obiecta).
- tinand cont de obiectivul garantat, scrisorile de garantie bancara por acoperi urmatoarele situatii: 1.  se garanteaza ca, pana la o data stabilita, un platitor (importator) va deschide un acreditiv documentar in favoarea unui furnizor (exportator), 2. o banca se angajeaza sa plateasca documentele primite prin incasso documentar, 3. o banca garanteaza executarea de catre furnizor a unui contract in bune conditiuni, 4. se garanteaza cumparatorului strain restituirea avansului acordat furnizorului, daca acesta nu livreaza marfurile din culpa lui, scrisoare de garantie bancara utilizata mai ales in cazul acreditivului documentar cu clauza rosie, 5. se garanteaza ca intreprinderea va iesi castigatoare la o licitatie si va incheia contractul.
            In emiterea si utilizarea scrisorilor de garantie bancara nu exista uzante internationale, astfel incat fiecare banca care le emite trebuie sa isi ia toate masurile necesare pentru ca debitorul principal sa plateasca suma convenita si numai intr-o situatie extrema sa achite aceasta valoare.


Powered by Medow....................................
Ultima modificare: 28.aprilie.2003