Asemenea oricarui limbaj utilizat in comunicare un limbaj de programare presupune existenta unor termeni prin care sa se poata comunica masinii (unui compilator, etc.) ceva anume de interpretat, de executat, etc. Cu cat acest limbaj este mai simplu de utilizat si interpretat cu atat eel este mai stabil, mai natural (mai apropiat de forma umana a limbajului). De-a lungul timpului s-au dezvoltat multiple platforme de programare plecand de la "codul masina" (greoi, cu arie de aplicabilitate destul de restransa) ajungandu-se cu timpul la platformele C, C++, Pascal, Basic, Visual C, Visual Basic, etc. intr-o continua incercare de a naturaliza la maxim acest mod de comunicare (de exemplu utilizatorii C lucreaza in general la programe procedurale pe cand utilizatorii de C++ lucreaza in general la programe orientate pe obiecte). Bineinteles ca si conceptele legate de programare au evoluat in timp trecand de la faza de programare procedurala la cea orientata pe obiect. De altfel, limbajul Java include in el cele mai bune aspecte ale limbajelor de programare anterioare (mai precis C si C++) precum si limbajul cel mai natural dintre toate platformele existente (mai ales datorita simplificarii structurale).
Limbajul de programare Java este bazat pe programarea orientata pe obiect (POO). Din acest motiv este bine sa se conceptualizeze aceasta forma de programare si, ulterior sau consecutiv, sa se realizeze progrese in programarea Java propriu-zisa (si de altfel in programarea pe orice alta platforma).
Programarea orientata pe obiecte (Object Oriented Programming - OOP sau romaneste POO) a fost creata pentru a exploata in primul rand facilitatea reutilizarii anumitor coduri din cadrul aplicatiilor. Tmpul a trecut dar aceasta facilitate a fost "atinsa" doar in anumite limite. Java realizeaza un salt enorm in aceasta directie deoarece elimina cel putin secventele de adaptare la platformele de rulare.
Acest lucru a facut ca marile companii sa sesizeze economiile imense ce sunt realizate datorita eficientei programarii si, deci, a scurtarii timpului de dezvoltare si s-a inregistrat rapid un salt imens in ceea ce priveste volumul utilizatorilor Java, Java devenind un cuvant cheie in randul dezvoltatorilor software si Internet.

.

In 1991 o mica echipa de dezvoltare de la Sun Microsystems a initiat proiectul "Green" de a dezvolta o platforma software independenta destinata a fi utilizata in electronica iar limbajul creat initial a fost denumit "Oak". Se pleca de la o structura bazata pe limbajul C dar care se dorea a fi mult imbunatatita pentru a mari stabilitatea prin eliminarea bugurilor date de complexitatea limbajului C, pentru a mari  viteza de lucru printr-un nucleu de compilare fiabil si de dimensiuni mici precum si pentru a mari portabilitatea pe cele mai multe din sistemele existente la utilizatori.
Prima implementare a lui "Oak" a fost o masina PDA denumita "Star Seven" (sau *7 - nume derivat de la secventa prefix prin care se apelau telefonic cei care au lucrat la "Oak") pe care era instalat un sistem de operare numit GreenOS (acesta poseda suport hardware precum si interfata de lucru) care urma sa fie vanduta producatorilor de consumabile electronice. Dar, in 1993, echipa creaza "First Person" Inc. si hotaraste incorporarea tehnologiei create in industria spectacolelor si/ sau in televiziunea interactiva inaintand in acest sens propuneri catre compania "Time Warner". Totusi "Time Warner respinge propunerea selectand pentru obiectivul propus oferta (tehnologia) companiei "Silicon Graphics". La putin timp dupa acest esec echipa de dezvoltare se dezmembreaza fiecare urmand cursul vietii personale (si implicit se destrama si firma "First person"), in cadrul companiei "Sun" ramanand doar jumatate din membrii initiali (implicandu-se in dezvoltarea multimedia si tehnologiilor retelelor de calculatoare).
Explozia Internet a solicitat crearea de suport software pentru "manipularea" fluxului imens de documente HTML si, in consecinta, a fost creat un prim browser numit "Mosaic"  (dezvoltat de "ncSA" - el elimina suitele de comenzi necesare surfing-ului direct din platformele Unix sau Dos). Astfel, in 1994, tehnologia Oak este testata (si dezvoltata) prima data pentru Web, doi dezvoltatori Sun realizand prima versiune "HotJava" numita apoi "WebRunner" ca un browser (codat in intregime in limbajul Oak numit de data aceasta Java) grafic care exista si astazi. A urmat rescrierea compilatorului Java din codul original C dovedind rapid ca poate fi utilizat pentru scrierea de aplicatii si, in mai 1995 la conventia "SunWorld 1995" a fost declarata inchisa faza alfa si beta a programului. A urmat, in 1996 introducerea oficiala in piata a versiunii Java 1.0 Sun Microsystems.
Succesul ulterior al limbajului Java s-a datorat in special datorita cresterii utilizatorilor de Internet care solicitau din ce in ce mai multe documente cu un continut cat mai interactiv precum si datorita companiilor prestatoare de servicii (in special cele implicate in comertul electronic) care doreau structuri Internet din ce in ce mai fiabile si mai sigure pentru operatiilor lor.
 

(Web Programming with Java - Chapter 1 - Applets)
(Thinking in Java - Introduction to objects - pag. 39)