![]() |
![]() Legea 571/ 2003 - Codul fiscal |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Dimensiune fişier: 35 k; Imprimare: 3 pag. A4 |
LEGE
nr. 571 din 22 decembrie 2003
TITLUL VII - Accize şi alte taxe speciale.
CAP. I1 - Regimul accizelor armonizate.
(Art.
20614) Alcool etilic.
ART. 20614
- (1) În înţelesul prezentului
capitol, alcool etilic reprezintă:
a) toate produsele care au o concentraţie
alcoolică ce depăşeşte 1,2% în volum şi care sunt încadrate
la codurile NC 2207
şi 2208, chiar atunci când aceste produse fac parte dintr-un
produs încadrat la
alt capitol al nomenclaturii combinate;
b) produsele care au o concentraţie alcoolică
ce depăşeşte 22% în volum şi care sunt cuprinse în codurile
NC 2204, 2205 şi
2206 00;
c) ţuică şi rachiuri de fructe;
d) băuturi spirtoase potabile care conţin
produse, în soluţie sau nu.
(2) Ţuica şi
rachiurile de fructe destinate consumului propriu al gospodăriilor
individuale,
în limita unei cantităţi echivalente de cel mult 50 de litri de
produs pentru
fiecare gospodărie individuală/an, cu concentraţia alcoolică de 100%
în volum,
se accizează prin aplicarea unei cote de 50% din cota standard a
accizei
aplicate alcoolului etilic, cu condiţia să nu fie vândute,
potrivit
prevederilor din normele metodologice.
(3) Pentru
alcoolul etilic produs în micile distilerii, a căror producţie nu
depăşeşte 10
hectolitri alcool pur/an, se aplică accize specifice reduse.
(4) Beneficiază de
nivelul redus al accizelor micile distilerii care sunt independente din
punct
de vedere juridic şi economic de orice altă distilerie, nu funcţionează
sub
licenţa de produs a unei alte distilerii şi care îndeplinesc
condiţiile
prevăzute de normele metodologice.
Notă: Art. 20614 a fost introdus
începând cu data de
13 octombrie 2009 – O.U.G. nr. 109/ 2009 – cu aplicabilitate de la data
de 1
aprilie 2010.
Norme
metodologice:
77.
(1) Gospodăria individuală care deţine în proprietate
livezi de
pomi fructiferi şi suprafeţe viticole poate să producă pentru consum
propriu
din propria recoltă ţuică şi rachiuri din fructe, rachiuri din vin sau
rachiuri
din subproduse de vinificaţie, denumite în continuare ţuică şi
rachiuri, numai
dacă deţine în proprietate instalaţii corespunzătoare condiţiilor
tehnice
minimale stabilite de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi
avizate
de Ministerul Sănătăţii. Instalaţiile trebuie să fie de tip alambic.
(2)
Gospodăria individuală este gospodăria care aparţine unei persoane
fizice
producătoare, a cărei producţie de ţuică şi rachiuri este consumată de
către
aceasta şi membrii familiei sale.
(3)
Toate gospodăriile individuale care deţin în proprietate
instalaţii de
producţie de ţuică şi rachiuri au obligaţia de a se înregistra la
autoritatea
vamală teritorială în raza căreia îşi au domiciliul.
(4)
Instalaţiile de producţie deţinute de către gospodăriile individuale
înregistrate potrivit alin. (3) vor purta obligatoriu sigiliile
aplicate de
către autoritatea vamală teritorială, pe toată perioada de
nefuncţionare.
(5)
Gospodăriile individuale care produc pentru consumul propriu ţuică şi
rachiuri
au obligaţia de a depune în acest sens, până la data de 15
ianuarie a anului
următor celui în care se produc, o declaraţie la autoritatea
vamală teritorială
în raza căreia îşi au domiciliul. Declaraţia se
întocmeşte potrivit modelului
prevăzut în anexa nr. 31.
(6)
Autoritatea vamală teritorială va ţine o evidenţă a gospodăriilor
individuale
menţionate la alin. (3) şi (5), în care vor fi înscrise
datele de identificare
ale acestora, precum şi informaţii privind instalaţiile de producţie
deţinute,
operaţiunile de desigilare/resigilare şi cantităţile de produse
declarate.
(7)
Atunci când gospodăria individuală intenţionează să producă ţuică
şi rachiuri
din recolta proprie, aceasta va solicita în scris autorităţii
vamale
teritoriale în raza căreia îşi are domiciliul desigilarea
instalaţiei,
menţionând totodată cantitatea şi tipul de materie primă ce
urmează a se
prelucra, perioada în care instalaţia va funcţiona, precum şi
cantitatea de
produs estimată a se obţine. În acest caz producătorul trebuie să
deţină şi
mijloacele legale necesare pentru măsurarea cantităţii şi a
concentraţiei
alcoolice a produselor obţinute.
(8) În
prima zi lucrătoare după expirarea perioadei de funcţionare a
instalaţiei de
producţie de ţuică şi rachiuri, autoritatea vamală teritorială care a
desigilat
instalaţia va proceda la resigilarea acesteia - dacă producătorul nu a
solicitat modificarea perioadei de funcţionare a instalaţiei declarată
iniţial
-, precum şi la calculul accizei datorate. În acest caz acciza
devine exigibilă
la momentul resigilării instalaţiilor de producţie, iar termenul de
plată este
până la 25 a lunii imediat următoare celei în care acciza a
devenit exigibilă.
(9)
Pentru ţuica şi rachiurile de fructe destinate consumului propriu al
unei
gospodării individuale, în limita unei cantităţi echivalente de
cel mult 50 de
litri de produs/an cu concentraţia alcoolică de 100% în volum,
nivelul accizei
datorate reprezintă 50% din cota standard a accizei aplicate alcoolului
etilic,
respectiv 375 euro/hl alcool pur.
(10)
Producţia de ţuică şi rachiuri pentru consumul propriu al unei
gospodării
individuale din recolta proprie, gospodărie care nu deţine în
proprietate
instalaţii de producţie, poate fi realizată în sistem de prestări
de servicii
numai în antrepozite fiscale autorizate pentru producţia de ţuică
şi rachiuri.
(11) În
cazul prevăzut la alin. (10), antrepozitele fiscale sunt obligate să
ţină o
evidenţă distinctă care să cuprindă următoarele informaţii: numele
gospodăriei
individuale, cantitatea de materii prime dată pentru prelucrare,
cantitatea de
produs finit rezultată, cantitatea de produs finit preluată, din care
pentru
consum propriu, data preluării, numele şi semnătura persoanei care a
preluat.
(12)
Pentru ţuica şi rachiurile destinate consumului propriu al gospodăriei
individuale realizate în sistem de prestări de servicii
într-un antrepozit
fiscal de producţie, acciza datorată bugetului de stat va deveni
exigibilă la
momentul preluării produselor din antrepozitul fiscal de producţie.
Beneficiarul prestaţiei va plăti prestatorului pe lângă tariful
de prestare şi
acciza aferentă cantităţii de ţuică şi rachiuri preluată. Pentru
cantitatea de
50 de litri de produs destinată consumului propriu al unei gospodării
individuale, nivelul accizei datorate reprezintă 50% din cota standard
a
accizei aplicate alcoolului etilic, respectiv 375 euro/hl alcool pur.
Pentru
cantitatea de produs preluată de gospodăria individuală care depăşeşte
această
limită, inclusiv pentru consumul propriu al acesteia, nivelul accizei
datorate
este nivelul standard al accizei pentru alcoolul etilic, respectiv 750
euro/hl
alcool pur.
(13)
Cantităţile de ţuică şi rachiuri din fructe preluate de gospodăriile
individuale vor fi însoţite de avizul de însoţire a mărfii
emis de antrepozitul
fiscal care a efectuat prestarea de servicii, în care va fi
înscrisă menţiunea
"cu accize plătite".
(14)
Gospodăria individuală care intenţionează să vândă din
cantităţile de ţuică şi
rachiuri preluate de la antrepozitul fiscal de producţie unde au fost
realizate
în sistem de prestări de servicii, trebuie să respecte
prevederile legale în
vigoare privind comercializarea acestor produse.
(15)
Gospodăria individuală care produce ea însăşi ţuică şi rachiuri
în vederea
vânzării are obligaţia de a se autoriza în calitate de
antrepozitar, fiind
tratată ca o mică distilerie, atunci când producţia anuală este
mai mică de 10
hl alcool pur.
Extras din lucrarea
"Cartea albă a contabilităţii", Brăila 2010 şi
"Cartea albă a contabilităţii - fiscalitate" de Merticaru Dorin
Nicolae, Brăila, 2012.
Toate drepturile rezervate.
.
Termeni şi condiţii de utilizare.........Notă
realizatori