To Work - Dex/ Dicționar - Glosar Economic

J

"Glosar Economic"

Grup 1 - ”Job broker” ... ”Justițiabil”


 
12324.    Job broker – Intermediar pe piaţa muncii.
12325.    Jobber – Agent intermediar de bursă sau în comerţul cu materii prime care cotează direct loturi/ grupări de mărfuri şi acţiuni (spre deosebire de broker care nu este decât mandatar, jobber-ul operează pe cont propriu); angrosist; dealer; creator de piaţă la bursă.
12326.    Job enrichment – Îmbogăţirea muncii prin luarea în considerare a factorilor motivaţionali.
12327.    Job sharing – Împărţirea muncii, a sarcinilor.
12328.    Joc – Contract aleatoriu prin care părţile îşi promit reciproc un câştig determinat în funcţie de rezultatul anumitor fapte sau combinaţii diferite ca natură.
12329.    Jocul de noroc – Infracţiune ce face parte din grupul infracţiunilor care aduc atingere unor relaţii privind convieţuirea socială şi constă în organizarea sau îngăduirea jocurilor de noroc pentru public, fără autorizare (art. 330 C.Pen.).
12330.    Joint venture – “Acţiunea comună”, “Asociere în participare”; întreprindere cu participare mixtă; asociere între doi sau mai mulţi investitori independenţi, indivizi sau firme, în scopul de a face afaceri greu de realizat pe cont propriu.
12331.    Joncţiunea posesiei – Operaţie juridică ce constă în adăugarea la durata posesiei actuale a posesorului a timpului cât lucrul a fost posedat de autorul său.
12332.    Judecata contestaţiei în anulare – Se face de către instanţa de recurs care a pronunţat hotărârea a cărei anulare se cere pentru vreunul din cazurile prevăzute de lege (când procedura de citare a părţilor nu a fost îndeplinită conform legii, etc.) (art. 392 C.Proc.Pen.).
12333.    Judecata de fond – Examinarea fondului procesului materializată în hotărârea pronunţată.
12334.    Judecata după casare – Rejudecata; are loc la însăşi instanţa de recurs care reţine cauza sau la instanţa de trimitere. Judecata ce se efectuează este asimilată cu o judecată în prima instanţă.
12335.    Judecata în apel – Constituie a doua treaptă a fazei procesuale a judecăţii după judecarea în prima instanţă şi înaintea judecăţii în recurs, în care instanţa de apel verifică hotărârea pronunţată în prima instanţă în vederea unei noi judecăţi în fapt şi în drept pe baza lucrărilor şi materialelor din dosarul cauzei şi a oricăror înscrisuri noi care se prezintă (art. 361 C.Proc.Pen.).
12336.    Judecata în lipsă – Soluţionarea procesului civil în lipsa uneia sau ambelor părţi litigante.
12337.    Judecata în ultima instanţă – Ultima etapă de judecată ce se desfăşoară ca urmare a exercitării căilor legale de atac, în faţa unei instanţe superioare care va statua asupra cauzei printr-o hotărâre definitivă.
12338.    Judecata recursului în anulare – Singura instanţă competentă să judece recursul în anulare este Curtea Supremă de Justiţie.
12339.    Judecată – Fază importantă a procesului penal care începe în momentul sesizării instanţei şi se încheie în momentul în care în cauză s-a pronunţat o hotărâre definitivă, adică cauza penală a fost soluţionată definitiv (art. 287 C.Proc.Pen.).
12340.    Judecată în prima instanţă – Fond; prima etapă a judecăţii care începe în momentul sesizării instanţei şi se încheie în momentul pronunţării unei hotărâri judecătoreşti definitive.
12341.    Judecată în recurs – Este a treia etapă de judecată, realizând al treilea grad de jurisdicţie în care instanţa supune hotărârea atacată unei minuţioase verificări, atât sub aspectul legalităţii cât şi al temeiniciei, pe baza lucrărilor şi materialului din dosarul cauzei şi a oricăror înscrisuri noi, prezentate instanţei de recurs (art. 385 C.Proc.Civ.).
12342.    Judecată în revizuire – Competentă să judece cererea de revizuire este instanţa care a judecat cauza în prima instanţă, iar când temeiul revizuirii constă în inconciliabilitatea hotărârilor, competenţa se determină potrivit dispoziţiilor privind indivizibilitatea şi conexitatea (art. 401 C.Proc.Pen.).
12343.    Judecător – Magistrat care, potrivit legii, ar atribuţii de a soluţiona cauze penale, civile şi administrative în cadrul unei instanţe judecătoreşti.
12344.    Judecător de instrucţie – Magistrat însărcinat cu cercetarea cauzelor penale.
12345.    Judecător sindic – Persoană care, prin efectul hotărârii judecătoreşti de faliment, devine administratorul patrimoniului falitului, având obligaţia să ia măsurile necesare pentru reîntregirea patrimoniului, să încerce găsirea unei soluţii amiabile care să dea satisfacţie intereselor tuturor creditorilor iar în caz de nereuşită să lichideze activul şi să împartă sumele astfel realizate creditorilor, proporţional cu creanţa fiecăruia; organ de aplicare a procedurii de reorganizare şi lichidare judiciară.
12346.    Judecătorie – Instanţa judecătorească prin care, în sens organizatoric, se înţelege veriga ce intră în compunerea sistemului organelor judecătoreşti. Într-un alt sens, prin instanţă judecătorească se înţelege completul de judecată care este organ judiciar competent să soluţioneze anumite cauze.
12347.    Judeţ – Unitate administrativ teritorială.
12348.    Junincă – Înseamnă o femelă din specia bovină cu vârsta mai mare de 8 luni, care încă nu a fătat (Reg. CEE 73/ 2009).
12349.    Junior bonds – Obligaţii de rang inferior.
12350.    Junk bonds – “Obligaţiuni murdare”; termen din jargonul financiar ce desemnează obligaţiunile emise cu cupon  ridicat dar având şi un risc asociat însemnat, se utilizează frecvent în achiziţiile pe datorie (LBO).
12351.    Jurământ – Promisiune solemnă făcută în faţa instanţei de judecată de o persoană care, fiind audiată ca martor, va spune numai adevărul şi nu va ascunde nimic din ceea ce ştie în legătură cu anumite fapte ce interesează soluţionarea unui proces.
12352.    Jurământul martorului – Legământul solemn făcut de martor cu prilejul ascultării sale de către organele judiciare (art. 85 C.Proc.Pen.).
12353.    Juridic – Calificativ dat unor acte şi fapte referitoare la noemele sau la ştiinţa dreptului.
12354.    Jurisconsult – Persoana ce desfăşoară o activitate juridică.
12355.    Jurisdicţia muncii – Are ca obiect soluţionarea conflictelor de muncă cu privire la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractelor individuale sau, după caz, colective de muncă prevăzute de legislaţia în vigoare, precum şi a cererilor privind raporturile juridice dintre partenerii sociali, stabilite potrivit Codului muncii  (Legea 53/ 2003 Codul muncii).
Totalitatea instanţelor de judecată care potrivit legii au competenţa de a soluţiona anumite categorii de litigii.
12356.    Jurisdicţie – Competenţa de a judeca a instanţelor judecătoreşti sau organelor care au competenţa de a judeca pricini de aceeaşi categorie. Jurisdicţie specială are instanţa care are competenţa stabilită pentru anumite cauze (determinată de calitatea persoanei sau faptei).
12357.    Jurisdicţie administrativă specială – Activitatea înfăptuită de o autoritate administrativă care are, conform legii organice speciale în materie, competenţa de soluţionare a unui conflict privind un act administrativ, după o procedură bazată pe principiile contradictorialităţii, asigurării dreptului la apărare şi independenţa activităţii administrativ-jurisdicţionale (Legea nr. 554/ 2004).
12358.    Jurisprudenţă – Totalitatea soluţiilor/ hotărârilor date de instanţele judecătoreşti (instanţe de drept comun sau de arbitraj) în litigiile având ca obiect raporturi juridice dintr-un anumit domeniu; denumire dată practicii judiciare, considerată (deseori) izvor de drept.
12359.    Juriu – Grupul juraţilor care intră în compunerea curţii cu juraţi, care iau parte la judecata unor cauze penale şi chiar pricini civile.
12360.    Jurnal de bord – Document oficial care se păstrează prin excelenţă la bordul navei, ofiţerul de serviciu fiind obligat să consemneze în cuprinsul acestuia, cronologic, toate elementele relevante privind activitatea navei în timpul călătoriei, manevrele şi staţionarea în porturi.
12361.    Jurnal de pescuit – Registrul aflat la bordul navelor/ ambarcaţiunilor de pescuit, în care sunt înregistrate zilnic datele privind efortul de pescuit şi capturile realizate, cu clasificarea lor pe specii (O.U.G. nr. 23/ 2008).
12362.    Jurnalul tranzacţiilor – Rapoarte menite să creeze o cale de verificare pentru fiecare tranzacţie electronică. Astfel de rapoarte documentează adesea sursa unei tranzacţii (terminal, moment şi utilizator) precum şi detalii ale tranzacţiei.
12363.    Just in case – “Producţie tampon” sau “producţie pentru stocare”.
12364.    Just in time – “Exact la timp”; metodă de aprovizionare a unei firme care permite accelerarea producţiei ei păstrând stocurile zero sau foarte mici; “producţie sincronizată”, care conduce la reducerea costurilor de producţie şi creşterea fiabilităţii.
12365.    Just titlu – Orice titlu translativ de proprietate ale cărei vicii sunt ignorate de dobânditor (au acest caracter vânzarea, donaţia, schimbul etc. lovite de nulitate, cele provenite de la un neproprietar etc.); titlu translativ de proprietate care, fără a îndeplini condiţiile de valabilitate cerute de lege, dă totuşi posesorului de bună credinţă dreptul de a culege fructele bunului respectiv sau de a dobândi proprietatea asupra acestuia prin prescripţie (nu au acest caracter şi nu produc acest efect actele prin care se transmite numai folosinţa lucrului).
12366.    Just titlu putativ – Titlu care există numai în credinţa posesorului (un asemenea titlu nu poate fonda uzucapiunea de scurtă durată deoarece în acest caz legea face din justul titlu o condiţie distinctă de bună credinţă).
12367.    Justă cauză – Temeiul de drept care justifică îmbogăţirea patrimoniului unei persoane şi însărăcirea corespunzătoare a patrimoniului unei alte persoane, temei a cărui absenţă condiţionează naşterea obligaţiei de restituire a îmbogăţirii (sau însărăcirii).
12368.    Justiţie – Termen folosit pentru a desemna activitate instanţelor judecătoreşti. Una dintre formele activităţii statului, constând în judecarea pricinilor civile şi a cauzelor penale.
12369.    Justiţiabil – Denumire generică dată persoanelor care participă la proces în calitate de părţi, intervenienţi, chemaţi în datorie, etc. Totodată, justiţiabili sunt denumite şi persoanele care încheie un contract de asistenţă juridică cu un avocat făcând parte dintr-o structură organizatorică în care, potrivit legii, poate fi exercitată profesia de avocat.

Notă: Paginile cu ”definiții, expresii, etc” cuprind grupuri de 1.000 de astfel de ”acumulări” din motive de accesibilitate rapidă (paginile de mari dimensiuni încărcându-se cu greutate, în special pe dispozitivele ”mobile”). Utilizați ”Ctrl + f” pentru căutarea rapidă a ceea ce vă interesează!

Dorin M - 05 martie 2018