To Study - Tehnic - LMS-SFC

*

"Let's make something!"

"Să facem ceva!"

Am un software?!?

Dacă totul a decurs bine, va apare logo-ul, bara de încărcare, etc ale sistemului de operare ce îl folosim, ce există instalat pe respectiva mașină de calcul, eventual așa-numitul ”boot manager” care ne va solicita să alegem ce sistem de operare va porni, în cazul în care, pe sistem, avem instalate mai multe sisteme de operare.

Da, ar mai fi cazul în care aveți instalată o versiune de tip FreeDOS ce vă va afișa doar un prompter ce așteaptă implementarea comenzilor sau, în unele cazuri, promterul este unul de Linux ce așteaptă, la fel, comenzile dorite.

Deci, iată, totul depinde de sistemul de operare... Dacă este unul cu interfață grafică vom vedea imagini, zone de preluare a comenzilor (icon-uri, butoane, similare), dacă este unul cu interfață mod text, vom vedea un prompter ce așteaptă comenzi...

Evident că, în cazul sistemelor de operare cu interfață grafică, la un moment dat, sistemul de operare va porni și, în majoritatea cazurilor, va solicita datele de logare (afară de cazul în care s-a setat deja că nu este nevoie de aceste date, dacă respectivul sistem de operare permite acest lucru)... Va prezenta unul sau mai mulți utilizatori, dacă este cazul, urmând ca să se introducă o parolă asociată utilizatorului ”ales” pentru ca abia apoi să se poată utiliza cu adevărat, efectiv, sistemul de operare.

Mai mult, chiar dacă nu este setată o parolă, evident existând doar un singur utilizator, tot va apare interfața de logare solicitând ”apăsarea” unui buton cu mesajul ”conectare” sau altele similare.

Și, de aici, avem de a face cu sistemul de operare instalat pe mașina noastră de calcul, că este el Microsoft Windows, că este Linux sau altul.

Ar mai fi o particularitate de descris, cea în care sistemul de operare este abia instalat și, la livrare, lasă utilizatorului ”oportunitatea” de a-și personaliza sistemul de operare. Cazurile acestea sunt destul de rare dar merită ”făcută paranteza”.

Deci, este vorba despre un sistem de operare deja existent, deja instalat, dar fără a se trece prin etapa de personalizare. Aici utilizatorul nu are altceva de făcut decât să răspundă ”interactiv” (alegând ceea ce îl interesează, îl personalizează) la întrebările tip alegere ce i se pun.

Un sfat ”de importanță”, aceste răspunsuri rareori sunt doar offline... Se va ajunge rapid la solicitarea conectării la internet, fie direct, fie prin imtroducerea datelor de logare la computerele deja conectate ce solicită astfel de date pentru utilizarea internetului și/ sau conexiunii la rețea.

De exemplu, Microsoft Windows 10, permite ”cu greutate” creearea unui cont de utilizator offline, numai dacă sunteți atent la mesajele ce vor fi întâlnite la personalizare și, în mod cert, există o tendință ca să fie eliminată această posibilitate.

Abia acum vom vorbi, la modul cel mai general, despre sistemele de operare.

Marea majoritate a utilizatorilor de computere personale, PC-uri cum sunt ”alintate”, înțeleg prin sistem de operare doar Microsoft Windows... Cu toate că nu este așa...

De exemplu, la momentul actual, cele mai dorite a fi utilizate sisteme de calcul sunt cele ale ”elitiștilor” fani ai dispozitivelor mobile Apple, deci, sistemele de operare IoS. Apoi, în mod cert este Androidul, numărul dispozitivelor mobile care utilizează sistemul de operare Android depășind enorm numărul utilizatorilor de iOS dar și pe cel al sistemelor de calcul...

Deci, ideea de sistem de calcul pe care o abordăm aici este cea a softurilor instalate pe sistemele de calcul pe care ”să facem ceva”, să lucrăm, să muncim, să producem ceva... ”Celularele” doar vor participa la aceste procese dar nu vor fi utilizate la a produce efectiv, ceea ce se poate produce pe un sistem de calcul (indiferent cât se agită unii să afirme că nu este așa, cum ar fi ”formatorii” de pe Pinterest, de pe Tweet, inclusiv cei de pe Tik sau alți click-uitori).

Statisticile despre utilizarea sistemelor de operare au variații destul de mari între ele, funcție de sursa lor (și interesele grupate în spatele acestor statistici), dar tind să dau crezare celor care afirmă că sistemul Windows are o piață de cam 75%, Apple Mac OS sub 5% și Linux de restul de 20%... Piața Mac OS este, evident un fel de piață închisă, destul de ciudată și, mai ales limitată, din punctul meu de vedere așa că...

Iată de ce vom vorbi, în tot ceea ce va urma, doar despre sistemele de operare Microsoft Windows și cele de tip Linux... Conform ponderii de utilizare actuale, voi starta comentarii despre Windows....

Așadar, am un software Windows (Microsoft)... Costă... Am un software Linux (indiferent de forma de distribuție)... Nu costă (sau deosebit de rar, atunci când se alege o distribuție cu plată)... Diferența dintre a alege cu plată și fără plată stă doar în ceea ce vrei să faci...

De exemplu, în cazul unei firme mici, chiar și mijlocii, Linux asigură fenomenal de multe avantaje... Dar vei găsi angajați care să știe să lucreze pe Linux-ul respectiv. Rar... Totul ține de preferințele de tip selecție a marii mase de utilizatori care, cert, preferă accesibilul Windows...

Dar nu ”accesibil” pentru că este mai accesibil decât Linux. În nici un caz... Termenul de ”accesibil” se referă strict la ”reflexele” marii mase de utilizatori de PC... Este doar un fel de răspuns al pieței, dar din punct de vedere al unei compatibilități la marea masă de utilizatori PC și, în nici un caz, la ceea ce pune la dispoziție Linux-ul din punct de vedere al acestei ”accesibilități”.

Deci, dacă am de făcut treabă, de genul management, marketing, contabilitate, analize de piață, surfing internet, etc... Cam tot ce este economic, didactic, bla, bla... Linux este un ofertant serios... Exceptând utilizatorii care este clar că trebuie instruiți...

Windows este doar un fel de inerție de exploatare, un fel de răspuns al modului de instruire a marii mase de utilizatori de mașini de calcul ce se îndreaptă din ce în ce mai mult spre platformele de tip android, iOS și altele accesibile datorită valului de superficialitate atras de ”terminalele mobile”.

Și, acum, surpriza... Mașinile de calcul, computerele personale, sau cum doriți să le numiți, sunt elementele hardware... În discuția aceasta ați citit ceva despre software-ul acestora? Evident că el există dar la ce ar folosi?!? De ce nu am amintit de el?!?

Răspunsul este foarte simplu... Pentru că ceea ce ar fi de perceput din termenul ”software” este sistemul de operare și toate softurile ce vor fi utilizate prin intermediul acestuia... Chiar și driver-ele și softurile de utilizare a elementelor hardware sunt ”software” ce vor beneficia de suportul sistemului de operare...

Pentru un anumit dispozitiv hardware, sistemul de operare, de exemplu Windows-ul va solicita un driver tipic, ce funcționează numai cu ajutorul lui și numai pe acest sistem de operare, pentru Linux driver-ul, chiar dacă face același lucru, va fi diferit de cel de Windows și va funcționa numai cu ajutorul Linux-ului și va funcționa numai pe acest sistem de operare.

Această delimitare devine mult mai evidentă atunci când este vorba despre același sistem de operare dar care are ”arhitectura” pe 32 de biți (x32) sau pe 64 de biți (x64) (nu voi da detalii acum despre această ”arhitectură” deoarece sunt multe de discutat). Multe drivere ce lucrează pe x32 nu prea vor funcționa pe x64, în special la produsele ce vor avea o oarecare ”bătrânețe” pe piață.

Deci, iată că, din punct de vedere al ”diferențierii” hardware - software lucrurile tind să se complice... Și, întrebarea mirare ”am un software” tinde să dea deja dureri de cap...

Ei bine, nu este chiar așa... PC-urile actuale renunță încetul cu încetul la arhitecturile x32. Ele țin din ce în ce mai mult de trecut și, într-un timp scurt, cu siguranță, se va renunța complet la trecerea software spre compatibilitatea totală cu arhitecturile  x64.

De ce? Deoarece arhitectura x64 rulează punând la dispoziție resurse de exploatare hardwaer din ce în ce mai mari. Apoi, sistemele de opearare ”majore” au intrat deja în ”era nesimțirii” în care se anunță clar că, de la o dată anume nu se mai asigură suport pentru bla, bla, cu referire la respectivul sistem de operare considerat depășit (în special la trecerea la unul nou).

Deci, din punct de vedere al sistemelor de operare iată că avem de a face cu un software... Cu condiția clară de a avea instalat acel sistem de operare.

Și, această ”dezbatere” o pot încheia cu ceea ce utilizatorii consideră a fi, cu adevărat, lumea software... Lumea aplicațiilor utile, lumea jocurilor, a aplicațiilor de divertisment, a aplicațiilor legate de platformele sociale și specificul acestora.

Ei bine, pentru Windows există numeroase resurse de software, plătite, aproape plătite (cu referire la aplicațiile ce vor solicita la ”exploatare” plata în funcție de ceea se dorește a se utiliza și, bineînțeles, există și aplicații de largă utilitate gratuite.

Așadar, întrebarea ”am un software?” capătă, în mod evident, un răspuns cât de cât. Mai mult, în toate materialele ce vor urma voi aborda numeroase aplicații software ”de utilitate reală”, ajungând până la mod de exploatare și idei de exploatare... Gradat, pas cu pas, pornind de la disponibilitățile unui sistem de operare, ajungândn până la aplicațiile software specifice open source (gratuite) și/ sau profesionale.

Deci, contează ceea ce veți dori să faceți cu calculatorul. Cât despre ceea ce vă interesează, accesați cuprindul LMS-SFC și alegeți! Materialele de la această secțiune (”Calculatoare”) vor continua fără abordarea software, referindu-se strict la  hardware (cu ceea ce nu se poate evita la software).

Dorin M - 04 iunie 2020