Click oferta de carte Dorin M
Domeniul Romania - Caras Severin   Stema judet Caras Severin
Caraş - Severin
Catre pagina principala...Catre paginile de studiu - To Study...Catre paginile de distractie - To Entertain...Catre paginile de lucru - To Work...Catre paginile de afaceri - To Affair Sectiune Descriere...Paginile despre Romania   

Legende Romania
            Legende
 
                 Soarele răpit de zmeu

                Din timpuri vechi se povesteşte că odată Soarele a coborât pe pământ, luând chip de fecior, şi s-a dus în sat la horă. Prinzând de veste un zmeu îl răpeşte din mulţime şi îl ascunde într-o pivniţă. Aşa că lumea rămâne fără soare, păsările nu mai cântă, iarba nu mai creşte şi izvoarele nu mai curg.
                Aşa că oamenii se adună cu mic cu mare şi hotărăsc să elibereze soarele. Dar nu era uşor să te înfrunţi cu zmeul. Aşa că alese pe cel mai voinic şi deştept dintre ei şi îl trimeseră să elibereze soarele.
                Zis şi făcut, voinicul nostru îşi face curaj şi a pornit spre palatul zmeului. A mers el, drum lung cât trei anotimpuri, prinzându-l pe rând vara, toamna şi iarna. Şi, cam pe la sfârşitul iernii ajunge şi feciorul nostru la palatul zmeului. Cum nu se putea înţelege cu zmeul, numai ce se porni o luptă straşnică ce ţinu trei zile şi trei nopţi până ce reuşi voinicul să îl dovedească pe zmeu şi să îl elibereze pe Soare. Dar voinicul nostru fu rănit greu în luptă.
                Cum a scăpat, Soarele se ridică repede pe cer, păsărelele au început să cânte, iarba să crească şi izvoarele să curgă iar.
                Şi voinicul nostru începu să meargă spre casă cu sângele siroind în zăpadă... Şi nu mai ajunge, că nimeni nu mai ştiu de el. Degeaba au plecat oamenii în căutarea lui... Ei găsiră doar urmele de sânge în zăpadă şi, de atunci, în amintirea lui, oamenii dăruiesc celor dragi mici cadouri care sunt legate cu un şnur alb cu roşu, în amintirea celui care a eliberat soarele.
                Omul ia şi-i povesteşte de-amănuntul toată tărăşenia. Atâta i-a trebuit bogatului şi, fuga în pădure să-i prindă pe cei doisprezece.
- Bună seara!
- Bună seara! Da ce nevoie te-a scos din casă pe o vreme ca asta?
- Am nevoie de nişte cărbunaşi, că mi s-a stins focul în vatră...
- Hai, ţine poala, să-ţi dăm tăciuni. Şi să-i împrăştii prin toate colţurile ogrăzii, prin casă, prin pod, prin livadă...
                I-a dat Martie jăratic şi plecă bogatul bucuros acasă şi împrăştie tăciunii peste tot. Şi, când s-a aprins toată casa, grajdurile, copacii, n-a mai putut scoate nimic din gura focului.
                De atunci se zice, că luna lui Martie îi luna celor muncitori, cinstiţi şi harnici.

                Legenda privighetorilor

                Isus era copil mic, ca de cinci, şase ani. În apropiere de Nazareth, se ăcea în fiecare an bâlci mare, şi toţi oamenii locului mergeau acolo, să-şi cumpere cele trebuitoare.
                Într-una din zile, fiind foarte frumos afară, părinţii lui Isus îl luară şi pe el la bâlci. Micul Isus nu mai putea de bucurie. Nu mia fusese niciodată la bâlci şi nu văzuse niciodată atâta forfoteală de lume, atâţia negustori şi atătea lucruri frumoase. El se ţinea întruna de părinţii săi, căci foarte uşor s-r fi pierdut în zarva aceea a bâlciului.
                Şi umblând ei încoace şi încolo prin îmbulzeala aceea de lume, după târguieli, ajuseră la şatra unui olar, care venise la bâlci cu toate oalele lui şi cu alte lucruri de pământ, ca să le vândă.
                Şi aici, pe când părinţii lui Isus alegeau şi târguiau, copilaşul zări într-un colţ nişte fluieraşe de pământ în formă de păsărele. El se furişă de lângă părinţi, se duse lângă acele păsărele şi începu să se joace cu ele. Le punea la gură, sufla în ele şi nimeni nu băga de seamă jocul lui.
                După ce târguiră ce aveau de târguit de la olărie, părinţii lui Isus plecară, nebăgând de seamă că fiul lor rămăsese în acea prăvălie. Tocmai mai târziu văzură lipsa lui şi se întoarseră să-l caute. Dă-i încoace, dă-i încolo, copilul nicăieri. Tot căutându-l ei aşa, numai ce ajunseră la olărie. Aici se adunase mulţime mare de oameni, care se minunau de un mic copilaş. Peste tot se auzea:
- Ce copil minunat! Ce putere mare are! Trebuie să fie Fiul-lui-Dumnezeu!
                Era Isus. El lua căte o păsărică de pământ din prăvălia olarului şi cum sufla în ea, cum păsărica zbura din mânuşiţele lui şi se duce pe ramurile unui salcâm din apropiere, cântând aşa de frumos, că sta lumea încremenită şi asculta.
                Vestea aceasta se duse în tot bâlciul, ca fulgerul, şi lumea se grămădea, valuri, valuri, spre prăvălia olarului. Şi cu toţii grăiau:
- Cu adevărat Fiul-lui-Dumnezeu este acest copil minunat!
                Iar păsărelele din salcâm zburau cântând frumos, şi de atunci se zice că s-au iscat pe pământ drăguţele privighetori, cele pământii la fulgi, dar cu viers dumnezeiesc.

                Mierla

                Înainte vreme, cât de mult o fi de atunci nu se ştie, trăia undeva o văduvă săracă. Singurul ei sprijin era o fată hărnicuţă şi foarte credincioasă. Duminicile şi sărbătorile nu lipsea niciodată de la biserică, unde se ruga cu multă evlavie. Fata era veselă şi nu se arăta nemulţumită de sărăcia lor. Ca să-i ntreacă urâtul, foarte des începea fata văducei să-i cânte. Şi mai ales îi plăcea Mierliţei, că aşa se chema fata, să fluiere.
                Într-o zi, plecă mama Mierliţei de acasă să colinde pe unde va putea în lume, ca să agonisească cele trebuincioase. A mers ea aşa mult, pe la unii şi pe la alţii, muncind din greu. De la un timp însă, într-atât a slăbit-o munca, că s-a îmbolnăvit şi Dumnezeu s-a îndurat să-i curme suferinţele şi s-o cheme la el, în lumea celor drepţi.
                Biata Mierliţă a aşteptat în zadar să se întoară mama ei. De la o vreme sufletul i-a fost cuprins de o tristeţe şi o presimţire rea. I-a pierit toată veselia şi plăcerea de a cânta. A îmbrăcat atunci straie negre, a luat un bulgăre mare de ceară şi multe fire de tort şi a plecat în lume să-şi caute mama. Când trecea pe lângă o biserică, se oprea, rupea din bulgărul de ceară, sufla în ea până o înmuia şi îndată răsucea cu mânuţele pe un fir de tort, până făcea o lumânărică, intra apoi în biserică, aprindea lumânărica la icoana Maicii Domnului şi se ruga să-i ajute să-şi afle mama. Aşa a colindat fata prin lume, până când a terminat ceara şi firele de tort.
                Când şedea în genunchi în faţa icoanei, unde aprinsese cea din urmă lumânărică, deodată, de pe icoană se desprinde chipul Sfintei Fecioare, cum era cu pruncul în braţe şi prinde a zice:
- Bună fetiţă, mama ta  plecat demult din lumea aceasta şi este destul de fericită acolo unde este. Tu de acum înainte, ca să nu mai suferi, te vei preface în păsărică, în păsărică veselă, aşa cum erai înainte, cân trăia mama ta!
                Cele spuse de Maica Domnului de îndată se împliniră şi de atunci până azi mierla e cu pene negre, că negre erau straiele fetei, şi cu picioarele şi ciocul galben ca de ceară, fiindcă prea mult a suflat cu gura şi a sucit ceara în mâini, pentru lumânări. Iar prin crâng şi stufiş, caută de zor mâncare şi tot fluieră, ca să n-o prindă urâtul şi tristeţea.




Powered by Medow
(2001...2012 dorinm.ro, 2010...2012 powering romaniatraditii.ro)
.
Termeni şi condiţii de utilizare.........Notă realizatori