Click oferta de carte Dorin M
Domeniul Romania - Covasna   Stema judet Covasna
Covasna
Catre pagina principala...Catre paginile de studiu - To Study...Catre paginile de distractie - To Entertain...Catre paginile de lucru - To Work...Catre paginile de afaceri - To Affair Sectiune Descriere...Paginile despre Romania   

Legende Romania
            Legende

                Ciobanul din Lună

                A fost odată, în vremurile de demult, un boier bogat. Le mersese vestea bogăţiilor sale peste nouă ţări şi mări, căci parcă adunase pe moşiile sale toate avuţiile pământului. Avea un palat cu ziduri numai şi numai din aur şi cu trepte de nestemate, de făceau noaptea zi, cale de trei poşti. Darămite alte bogăţii? Avea fânaţe întinse şi moşii de nu le cuprindea gândul omului şi pe ele păşteau turme nemăsurate. Şi era bun la suflet boierul, bun ca pâinea caldă, căci miluia pe tot săracul, sătura pe tot flămândul şi de tot lipsul îl făcea cu casă şi masă.
                La acest boier cică veni într-o zi un om străin locurilor acelea, ca să-i ceară vreun loc de slujit, că el n-avea un loc al lui şi mergea din stăpân în stăpân în căutarea unui rost.
                Boierul, cum l-a văzut, i-a plăcut de el şi l-a dăruit cu prisosinţă, căci era mândru şi chipeş flăcăul, îmbrăcat în haine pline de broderii îngrijite, ţanţoş în cisme sclipitoare de piele fină şi-l avea pe vino-ncoace. Apoi i-a dat un petec de pământ pe un deal şi o turmă de mioare, ca să aibă cu ce-şi îndulci traiul
                Flăcăul i-a mulţumit şi-a luat turma şi doi câini şi plecă spre moşioara sa. Aci îşi clădi o colibă, ca să aibă unde să se adăpostească de vânt şi de ploi şi închise un ocol de pământ cu gard, pentru noptatul mioarelor. oamenii locului, bucuroşi de noul vecin îl ajutară cu de toate ca să-şi împlinească gospodăria.
                Şi văzând că bine e acolo, flăcăul nostru îşi chemă toate neamurile şi cunoscuţii, că loc destul îi dădu boierul. Şi boierul fu la fel de darnic cu toţi cei noi veniţi. Că vremuri de restrişte trăiau cu toţi în acele vremuri şi mulţi pustiitori călcau şi prăduiau locurile de primprejur şi boierul nostru avea nevoie de braţe gata să ridice furca şi coasa pentru a alunga pe oricine cuteza să calce prin locurile acelea binecuvântate, să ţie departe prăduiala şi moartea.
                Timpul trecu şi oamenii locului văzură că nu toate erau aşa cum trebuie să fie. Noii veniţi aveau obiceiul de a cânta din gură, din fluier sau din frunză. Şi când începeau să cânte, mioarele toate s-adunau şi ascultau duse, cu ochii holbaţi la ciobănaşul ce cânta. Cică aşa de duios cântau, încât vânturile îşi opreau mersul şi râuleţul din apropiere îşi ţinea apele-n loc, ca să asculte. Dar cântul lor era atât de amenenitor, încât chiar şi oile oamenilor locului se adunau la stânile cântătorilor şi nu mai voiau să plece acasă. Şi când oamenii locului doreau să îşi ia oile înapoi noii veniţi spuneau că ei nu sunt vinovaţi, că nu se puteau ţine ca să nu cânte, căci cântecul era singura mângâere a pribegiei lor.
                Atunci, oamenii locului se duseră la boier cerându-i să îi ajute. Şi tare se amărî în suflet boierul nostru când auzi că aşa este răsplătit ce noii veniţi pentru fapta sa miloasă. Şi chemă atunci toţi oamenii la palat pentru a judeca împreună care să fie fapta de făcut pentru ca oamenii să nu se certe, să fie uniţi în bunăstarea locurilor acelea. Dar noii veniţi hotărâră ca la palat să meargă doar cel care i-a chemat, primul venit, şi să le ţină faţa înaintea boierului.
                Când sosi străinul, boierul încruntă sprâncenele şi îi grăi astfel:
- Ei bine, omule, nu ţi-e păcat de Dumnezeu să te lăcomeşti la averea altora, când tu şi ai tăi aveţi oile voastre şi pământ pe care pot să pască iarbă bună?
                Ciobanul căzu atunci la picioarele lui şi plângând îi zise:
- Aşa e Măria ta, am greşit, dar nu cu voie, căci eu nu fur oile, ci ele vin la mine! E un blestem pe capul meu, de care nu mă pot dezlega, să ajung repede nedorit în locurile pe unde ajung în pribegie.
- Eu văd bine că aicea e ceva la mijloc, povesteşte-mi tot din fir în păr!
                Atunci străinul, zvârlindu-şi lacrimile, zise:
- Când am venit în ţara asta, n-am venit de flori de măr. Căci era şi în ţărişoara noastră pământ destul de mănos şi cu tinereţile mele aşi fi putut să-mi căştig şi acolo pâinişoara de azi de mâine. Dar nu m-au răbdat locurile acelea, mult mai sărace decât cele de pe aici, şi atunci am fugit departe de ele, până la curtea Măriei tale. Aşa mi-a fost scris, ca să cunosc necazul cel mai mare din lume şi de aceea trebuie să sufăr şi astăzi. Ascultă-mă, Măria ta, căci vorbele mele nu sunt numai vorbe goale, ci sunt povestea amrului. Am avut şi eu odată parte ca să cunosc fericirea pe pământ, îndrăgostindu-mă de o fată cum n-a mai fost pe lume. Un an de zile am trăit amândoi zile de miere, când deodată, ni s-a întunecat norocul. În orbirea noastră uitaserăm să slăvim pe Dumnezeu, de la care ne-a venit tot binele şi atunci el mâniindu-se pe noi, a adus pustiitori care în jaful lor au şi ucis-o pe iubita mea. Am găsit-o între viaţă şi moarte şi înainte de a-şi da duhul mi-a spus: "Cântă omule câte zile vei mai avea ca să te mângâi în chinul tău şi roagă-te la Dumnezeu să ne ierte păcatele!"
- Şi a murit... Atunci am simţit că mă usuc din picioare pe zi ce trece, căci fiecare locşor unde mă ducea pribegia îmi amintea de ea. Şi am plecat de pământul unde mama mă născuse şi am ajuns aci, unde singura mea mângâere este cântul, pe care încerc să îl fac să sune ca din gura ei, plină acum de pământ. Şi la fel şi toţi cei care au venit aici după mine. Toţi am pierdut pe cei dragi şi nu am mai avut de ce să rămânem acolo unde ne-am născut. Şi doar cântecul ne poate alina lipsa celor pierduţi. Noi nu vrem să ademenim oile vecinilor, care vin cârduri, cârduri, cânt cântăm pentru cei pierduţi. dacă ne crezi vinovaţi, goneşte-ne, lipseştene de orice ajutor, dar lasăne să cântăm pentru cei dragi.
                Boierul simţi că îl podidesc lacrimile şi muiat zise:
- Lasă omule, că oi face eu dreptate! Cine este supărat că rămâne fără oi din cauza cântecelor, să plece de pe pământurile mele. Că nu se poate să nu trăim cu toţii împreună în înţelegere pentru câteva mioare!
                Timpul trecu şi oamenii locului începură să nu mai suporte nedreptatea ce o trăiau, ca munca lor să plece după cântatul altuia. Şi cum boierul făcuse judecată, începură să plece unul câte unul până când boierul rămase aproape numai printre străini.
                Şi odată se schimbă stăpânirea acelor locuri. Venetici de la "Soare apune" veniră să stăpânească pământurile acelea pline de bogăţie dar frică mare le fu să ia totul de la boierul nostru. Şi începură să bage zâzanie şi cuvinte grele, promisiuni deşarte şi multe alte hiclenii printre cei care erau acum oamenii locului, străinii veniţi la chemarea pribeagului omenit de boierul nostru. Şi cum veninul, odată şi odată tot îşi face treaba, străinii se uniră să îl omoare pe boier şi să nu îl mai lase să hotărască pentru ei.
                Dar unul dintre ei, mai omenos şi cu frică de Dumnezeu, veni şi îl anunţă pe boier ce cele uneltite. Mare amărăciune fu în sufletul boierului nostru şi, ca să nu îi lase să se mâjească pe mâini cu sângele lui, al celui care ia omenit şi dăruit sub legea ospitalităţii lui Hristos, se îmbrăcă în cioban, luă câteva mioare şi plecă prin codri. Trei zile şi trei nopţi a umblat răzleţ prin codri, când pe la amurgul zilei, căzu istovit de oboseală. Atunci se puse pe un plâns amar şi îl rugă pe Dumnezeu să se îndure de el şi să-l ia de pe acest pământ urgisit.
                Domnului i se făcu milă, văzându-l pocăit în suflet şi îl luă sus, spre lună, unde avea de gând să îl lase să vegheze asupra locurilor de unde a fost alungat din cauza bunătăţii sale.
                Şi de atunci, toţi pizmaşii străini care i-au vrut pieirea, aleargă mereu după stăpâniri şi mai mari, şi mai multe, dorind parcă să ajungă şi la noile pământuri ale boierului nostru şi să ia şi luna în stăpânirea lor, dar să nu fie în vecii vecilor stăpâni cu adevărat pe nici un petec de pământ. Şi tot aşa a lăsat Dumnezeu, ca în veci străinii noştri să plece urechea la veninul şi urzeala celor care au stricat ordinea acelor locuri, şi pierzanie să le aducă, de fiecare dată, dacă pleacă urechea la ele.
                Că locurile celea, de atunci, sunt mereu stăpânite de altcineva decât de străinii rămaşi acolo şi urmaşii urmaşilor lor, şi oamenii rămaşi acolo linişte n-au mai avut niciodată...

                De când e lupul şi câinele, de ce n-are dracul călcâi la picioare

             Se spune din vremurile de demult că Diavolul s-a apucat să facă dihănii din lemn ca să-l mănânce pe Dumnezeu şi să scape de el. Şi aşa a făcut lupul dar nu ştia cum să-l facă să umble după Dumnezeu.
             Iată că vine Dumnezeu şi Diavolul îi cere să facă lupul să umble.
             Atunci Domnul nostru ăi cere Diavolului să îl mai cioplească puţin pe ici pe colo şi îi arătă ce să facă pentru a avea picioare să umble. Când a fost gata Dumnezeu l-a blagoslovit şi s-a făcut lup, iar din surcelele cioplite a făcut căţei pe care i-a amuţat asupra Dracului.
             Şi Dracul a început să fugă şi lupul şi câinii după el. Dracul, de frică, s-a suit într-un copac, da lupul a sărit şi l-a apucat de călcâi. De aceea e dracul cu călcâiul rupt.




Powered by Medow
(2001...2012 dorinm.ro, 2010...2012 powering romaniatraditii.ro)
.
Termeni şi condiţii de utilizare.........Notă realizatori