Click oferta de carte Dorin M
Domeniul Romania - Mehedinti   Stema judet Mehedinti
Mehedinţi
Catre pagina principala...Catre paginile de studiu - To Study...Catre paginile de distractie - To Entertain...Catre paginile de lucru - To Work...Catre paginile de afaceri - To Affair Sectiune Descriere...Paginile despre Romania   

Legende Romania
            Legende

                Legenda Vântului

                După ce Dumnezeu făcu pământul şi-l împodobi cu ape, munţi, păduri şi şesuri, făcu animalele, apoi omul, şi se gândea ce mai are de făcut, ca opera lui să fie desăvârşită. Se coborî într-o zi pe pământ, cu nelipsitul Sfântul Petru, şi începu să cutreiere pământul în lung şi-n lat.
                Toate erau frumoase, toate erau măreţe, dat atât Dumnezeu, cât şi Sfântul Petru băgară de seamă că le lipseşte ceva.
                Apele şedeau încremenite, suprafaţa lor era netedă, parcă era de marmoră, copacii şi pşădurile cele neumblate şedeau cu frunzele împietrite ca cioplite din piatră, florile cele minunate şedeau nemişcate, cu tulpinile drepte, privind parcă spre cer. Şi în toată natura era ceva ca mort, care puse pe Dumnezeu pe gânduri.
                Atunci Dumnezeu creă vântul, ca să nu mai pară totul mort sau ca făcut din piatră.
                Şi cum era primăvară, ceva mângâios se porni, mişcând florile în stânga şi în dreata, care vrăjite se plecau gingaşe unele spre altele, suprafaţa apelor se încreţi uşor în mii de valuri mititele, care lovindu-se de mal scoteau acel murmur, acel plescăit uşor şi plăcut, tot vântul, strecurându-se printre frunzele nemişcate ale copacilor măreţi, produse freamăt, acel susur tainic, care parcă doineşte, începură să se simtă, aduse de departe, pe aripile vântului, ecoul cântecelor de păsărele minunate, frănturi de cântece vesele sau de dor. Totul prinse viaţă cu adevărat...
                Şi aşa trecu primăvara şi vântul fu un copilaş cuminte şi duios, care adia uşor.
                Şi veni vara. Vântul mai crescu. Acum îi plăcea să se ia la întrecere cu razele fierbinţi de soare. Când soarele dogorea pe pământ, vântul pornea ăcoros şi, la adierea lui, totul parcă prindea puţină viaţă.
                Dar şi vara trecu. Şi o dată cu vara, trecură şi anii copilăriei vântului. Acum se simţea mai mult.
                Şi când văzu toamna cu mâna-i nimicitoare, care unde se întindea, usca şi scutura, vântul se mânie tare şi începu să sufle mai cu putere. Nu putea suferi, privind frunzele galbene, florile ofilite, lacurile, care din cauza lipsei de soare nu mai aveau acea lucire argintie, ci erau cenuşii, verzui, când văzu ploile căzând necurmat, nimicind ultimele podoabe ale verii, vântul începu a şuiera tainic. Se strecura trist printre copacii desfrunziţi, pe deasupra apelor, în valuri mari şi repezi, împrăştia pretutindeni frunzele şi florile veştede, se purta ca un copil, pe care prima durere îl doboară.
                Dar şi toamna trecu şi după toamnă veni iarna. O! Iarna-l îngrozi pe vânt.
                Vântul, care în copilărie fusese un copil atât de blând, acum, în a patra epocă a anului, deveni de nerecunoscut. Şi începuse a bântui cu vuiet mare, răscolind totul în căutarea unei flori, a unei frunze, a ceva care să îi amintească din bucuriile văzute înainte şi care toamna i le răpise. Şi, într-o dimineaţă, văzu totul acoperit de neaua albă şi rece. Se uită în dreapta, se uită în stânga, dar nu recunoscu nimic, din ce până mai ieri fusese primăvară, vară şi toamnă. Şi începu să lupte din răsputeri cu zăpada care venea din cer, încercând să o spulbere, să o arunce departe, pentru a nu mai acoperi pământul. Încercă să sape în stratul de nea de pe pământ, ca să ajungă la firele de iarbă, să mai vadă frunzele galebene care le ştia aşezate ca un covor pe pământ. Dar totul în zadar şi obosi. obosi atât de tare că începu să se vaiete, să geamă şi să alerge nebun prin păduri, câmpii, oraşe, îndoind totul în cale, suierând printre hornuri, zgâlţâind uşile şi ferestrele, strigând cu glasd tânguitor florile frumoase, frunzele verzi, păsărelele voioase, apele argintii, seninul cerului albastru, razele calde de soare, şi toate celelalte podoabe ale timpului frumos.
                Şi umblă vântul aşa, până ce într-o zi dete de o fată minunată, cu rochia de ghiocei, cu părul din raze de soare, cu ochii albaştri ca cerul limpede.
                Vântul o cunoscu că este primăvara. Şi luând-o cu el, se întoarseră împreună în locurile părăsite. Şi de bucurie, vântul deveni iar blând, mângâietor...

                Fierul, scripca, alviţele, vitele şi plugul

                Zice-se că toate ce sunt pe acest pământ de Dumnezeu au fost făcute. Dar nu a fost cu totul aşa. Dumnezeu se gândea la ce avea de făcut şi punea pe arhanghelii lui să îi ducă la bun sfârşit lucrarea.
                Şi Lucifer, care era pe acele vremuri cel mai de ajutor în lucrarea Domnului.
                A început să facă fierul din piatră. Şi tot fierbea şi fierbea şi nu ştia cum să isprăvească. Dumnezeu a venit şi i-a arătat ce să facă pentru a sfârşi lucrarea. Şi fier lucitor a vrut să-i rămână numele, după numele lui. Dar Dumnezeu a lăsat să-i spună doar fer (fier) că doar El a sfârşit lucrarea. Şi de aceea de mult ajutor a fost fierul la viaţa omului dar şi necazul morţii să vină cu lucrarea fierului când el se va împlânta în om.
                Şi se apucă Lucifer să facă şi Scripca. Numai borţile la scripcă, ca să răsune nu le-a făcut. Alţii zic că lemnişorul, pe care se ridică strunele, nu l-a ştiut a pune. Şi tot Dumnezeu a venit şi a isprăvit şi avem acum scripcă de cântat. Zice-se că scripca mai întâi decât toate cele de cântat a făcut-o.
             Şi altiţele de la cămeşe la femei tot diavolul le-a făcut aşa de frumoase cum sunt, dar nu ştia unde să le puie. Cerca să le puie ba pe picioare, ba pe trup. Dumnezeu a spus că la umere au să fie, şi aşa e.
             Vitele tot diavolul le-a făcut din lut. Numai cât Dumnezeu le-a suflat duh şi le-a blagoslovit să fie de folos la oameni.
             Şi plugul tot diavolul l-a făcut, numai nu ştia unde să pună boii. Îi punea cu dosul la proţap şi nu-i putea porni în nici un fel. Dumnezeu a pus boii cum se cade şi a tras o brazdă, ca să facă şi oamenii aşa.
             Aşa făcu Lucifer multe lucruri, numai nu ştia cum să le încheie. Aşa Dumnezeu sfântul voia şi îi da în gând să facă şi le-a blagoslovit să fie pentru noi.

             Moara, morariul dracului şi ursul

             Şi moara tot dracul a făcut-o, numai clenciul care toarnă grăunţele în piatră nu era şi nu măcina. Alţii spun că numai bortiţa nu era, pe unde curge făina. Darp Dumnezeu a îndreptat-o şi moara a început a merge.
             Numai ce-i trece dracului prin minte şi îi cere lui Dumnezeu să îi de-a moara în dar, să fie a lui. Şi atunci Domnul îi spuse:
- Nu plânge că-i a ta, numai tu să n-ai treabă la oamenii care vor măcina.
             De aceea să ţin dracii la moară.
             După un timp ce-i trece dracului prin minte. A zis morarului să se îmbrace c-un cojoc întors pe dos şi să se ascundă în pod să morăie ca să-l sperie pe Dumnezeu. Dar Dumnezeu ştia de toate. Trece pe acolo, şi aude morarul cum face "mor... r... r". Atuncea Dumnezeu l-a blagoslovit ă rămâie aşa şi pe loc s-a preăcut în urs. De atuncea e pe lume ursul. Ursul e din morari.

                Zămislirea stelelor

                La facerea lumii, cerul era foarte aproape de pământ. Însă omul, cum e nesinchisit din fire, nu şi-a dat seama de această bunătate dumnezeiască, că nu era lucru puţin pentru om să aibă pe Dumnezeu în preajma lui, ca să-i poată cere sfatul ca unui bun părinte, oricând avea nevoie. Nesinchiseala a ajuns aşa de departe, că într-o zi o femeie a aruncat spre cer o cârpă murdărită a unui copil, cârpă cu care era cât pe-aici să mânjească cerul. Şi atunci Dumnezeu s-a mâniat foc şi a depărtat cerul atât de mult, că nu degeaba zicem noi: "departe ca cerul de pământ".
                Depărtându-se cerul, căzând această nouă pacoste pe capul bietului om, şi tot din cauza femeii "poale lungi şi minte scurtă", omul, pentru că nu putea pune preţ pe sfatul femeii, mai ales că "femeia nu prea-i pricepută decât poate doar la rele" şi gândindu-se că i-ar fi fost foarte de folos poveţele lui Dumnezeu, de care simţea multă lipsă, a plecat să se ducă la Dumnezeu, urcându-se până la el, sus în cer.
                Ştiind că o să-i fie drumul lung, că de la pământ la cer e mult, mult de tot, şi că va avea zăbavă nu glumă până s-o întoarce acasă, plecând, omul şi-a luat cu dânsul carul mare cu patru boi, carul mic, candela din perete, crucea de pe biserică, fântâna din răscruci, barda, sfredelul, spiţelnicul, secera, coasa, plugul şi rariţa, dulăul de la târlă, căţelul din curte, cloşca cu pui, scroafa cu purcei, ciobanul de la oi, văcarul de la vaci, vizitiul de la cai, porcarul de la porci şi hora din sat, căci avea să se arate înaintea lui Dumnezeu ca bun creştin ce era şi a căutat să-şi ia şi cele trebuincioase la drum, să aibă de toate, şi nici să nu fie singur pe drum, să mai aibă omul cu cine schimba o vorbă pe atâta amar de cale şi să aibă cine să-i fie de ajutor la vreo nevoie. Apoi luă şi grâu de semănat, ca intrând în câmpiile întinse ale cerului, să are şi să semene, când o fi să i se isprăvească merindele şi să aştepte până s-or coace roadele, ca secerând grâul, să-şi facă merinde, să aibă cu ce-şi urma calea mai departe.
                Aşa şi făcu omul şi a mers şi a tot mers astlfel mult timp, până către mijlocul drumului sub cer. Aici, însă, îi ieşi înainte Ucigă-l Crucea.
- Unde te duci?
- Nu-i traba ta.
- Pe cine cauţi?
- Cată-ţi de drum şi cară-te mai iute, până ce nu scot crucea să o vezi.
- Eşti un arţăgos.
- Ba tu eşti un vicledan şi un rău.
                Şi cu "tu eşti", "ba tu eşti", se luară zdravăn la ceartă.
                Ucigă-l Crucea scoase atunci din traista lui un balaur şi şarpele năprasnic, ursul, scorpia blestemată, calul furios, căpăţâna de om şi pe toate le azvârli împrejurul omului, ca să-l înspăimânte.
                Omul, însă, nu se înspăimântă şi fără săşi piardă cumpătul, că doar românul nu se sperie cu una cu două, se încăieră la luptă vitejeşte cu Ucigă-l Crucea. Atât de vitejeşte, că dintr-un fleac de trânteală se făcu sub cer o vijelie mare, că şi azi durează acolo sus şi va dura în veci acea vijelie pe care noi o numim vântul turbat, pentru că orice zburătoare ajunge până la acest vânt, turbează pe loc şi cade moartă, şi orice lighioană mănâncă din ea, turbează şi ea.
                În toiul luptei omului cu Ucigă-l Crucea, căţelul, deşi mic, dar vânjos nevoie mare şi rău ca mama focului, se repezi la cal să-l muşte. Şi calul, încolţit de căţel, când mai văzu şi pe dulăul de la târlă că vine în urma căţelului, îi trecu furiile pe loc şi o croi la fugă.. Ciobanul de la oi zdrobi capul balaurului cu cobiliţa, văcarul puse pe goană pe şarpe cu ajutorul horii, şi zvârcolelile şarpelui ugind se văd şi azi pe cer, iar vizitiul zdrobi căpăţâna cu barda.  Scorpia, care-şi întindea ghearele spre om, vrând să vie în ajutorul lui Ucigă-l Crucea, când văzu că omul răpune pe drac, înfuriindu-se, îi ţâşni sânge din ochi, şi de blestemată şi rea ce e, înţepeni cu ghearele întinse, plesnind fierea în ea de atâta necaz.
                Numai boii de la carul mare nu s-au purtat bine, căci s-au speriat de urs şi au cârmit proţapul, boul de la hăis, cârmind spre cea. Dar şi ursul îngheţă de frică, când îl văzu pe om cum stâlcise pe Ucigă-l Crucea şi doar Ucigă-l Crucea era lângă urs, şi vedea bine ursul că şi lui are să-i vină rândul, acuşi-acuşi, de aia nici nu mai crâcni ursul.
                Toate acestea se văd şi azi pe cer. În mijlocul acestor chipuri, omul biruitor se vede falnic şi măreţ, iar Ucigă-l Crucea s-a stâlcit, zgribulindu-se atât de mult, că abia se mai zăreşte. Şi, acolo sus, omul tot stăpânul firii este, cum l-a hărăzit Dumnezeu să fie pe pământ, căci chiar şi  Ucigă-l Crucea îi ştie de frică, şi-l ţine de stăpân.
                În sfârşit, drumul pe care a mers omul ăl cunoaştem bine, căci se vede bine în nopţile senine şi fără lună. El se numeşte "Calea laptelui", pentru că a fost albit de laptele vărsat din găleţile ciobanului (ciobanul, când a avut nevoie de cobiliţa lui ca să-l lovească pe balaur, din pripă a răsturnat găleţile, trăgând cobiliţa repede şi laptele s-a vărsat pe drum şi a tot curs, împrăştiindu-se pe tot drumul).



Powered by Medow
(2001...2012 dorinm.ro, 2010...2012 powering romaniatraditii.ro)
.
Termeni şi condiţii de utilizare.........Notă realizatori