Click oferta de carte Dorin M
Domeniul Romania - Valcea   Stema judet Valcea
Vâlcea
Catre pagina principala...Catre paginile de studiu - To Study...Catre paginile de distractie - To Entertain...Catre paginile de lucru - To Work...Catre paginile de afaceri - To Affair Sectiune Descriere...Paginile despre Romania   

Legende Romania
            Legende

                Blestemul femeilor de la Frăsinei


                Se spune din bătrâni că prin aceste locuri, în timpuri de demult, îşi făcea veacul în călugăr tânăr şi frumos după care veaneau mai ales femeile să-i ceară sfat, iar el, din dorinţa de curăţie şi despătimire a fugit în locuri pustii. Dumnezeu i-a cerut acestuia să facă un lăcaş de cult în locul unde s-a aşezat, dar el ar fi ezitat, sunându-i că dacă face asta iar vor veni femeile peste el şi îl vor tulbura. Atunci Dumnezeu i-a promis că va face în aşa fel încât femeile să nu ajungă în acele locuri ca să-l tulbure.
                Şi călugărul nostru a ridicat un lăcaş de cult din lemn unde au început să sosească mulţi alţi călugări care au răspândit vorba că femeile ajunse la acel loc vor fi blestemate. Că a fost voia Domnului sau doar vorba călugărilor, nu se ştie. Se ştie doar că acel loc al lui Dumnezeu se afla lângă o pădure de frasin şi din acest motiv i se spunea "Bisericuţa Frăsinei".
                Aproape de timpurile noastre, în 1.710, prin aceste locuri au ajuns doi monahi, cuvioşii Ilarion şi Ştefan, care au început să dezvolte locurile sfinte de pe aici prin intermediul unui schit călugăresc.
                Din istoria acestui aşezământ se poate aminti de anul 1.780, cănd o brigadă română ce se retrăgea din calea armatelor austriece este ucisă în lupta pentru schit care este devastat şi jefuit după execuţia supravieţuitorilor români.
                În 1.859, sub conducerea Sfântului Calinic, începe ctitoria a ceea ce va fi actuala mănăstire. Tot el introduce pravila aspră care se practica în mănăstirile de pe muntele Athos: nu se mănâncă niciodată carne în mănăstire, nu intră niciodată femei în mănăstire (fiind singura mănăstire din ţara noastră unde există aecastă interdicţie) şi obligativitatea slujbei de la miezul nopţii până dimineaţa.
                De aici se reia firul legendei... Se spune că Sfântul Calinic a simţit voia Domnului lăsată aici din vremurile de demult. Mâhnit că nu au fost respectate vorbele Domnului, el a introdus un regulament asemenea mănăstirilor Athosului, prin care le era interzis femeilor, sub orice chip, să intre în lăcaşul mănăstirii. Şi se spune că atât de mare a fost mâhnirea lui că s-a transformat în blestem. El a aşezat chiar o piatră de legământ cu greu blestem pentru cel care încălca acele reguili, dar îi şi binecuvânta pe cei ce îl respectau.
                Iată şi legământul: "Acest sfânt lăcaş s-a clădit din temelie spre a fi chivoţie pentru părinţi monahi şi fiindcă partea femeiască putea să aducă vreun scandal monahilor vieţuitori de acolo, de accea sub grea legătură s-a oprit de la acest loc să mai treacă înainte, sub nici un chip, parte femeiască. Iar cele ce vor îndrăzni a trece să fie sub blestem şi toate nenorocirile să vie asupra lor, precum: sărăcia, gârbovia şi tot felul de pedepse, şi iarăşi celor ce vor păzi această hotărâre să aibă blagoslovenia lui Dumnezeu şi a smereniei noastre şi să vină asupra lor fericitul bine.".
                Dar oamenii locului spun că el a auzit doar cuvintele călugărului din vechime, prin grija lui Dumnezeu care a ţinut de legământul său.
                Şi tot aşa se spune că, au fost multe femei care au fost atinse de blestem. Unele nevinovate, ajunse din greşeală prin acele locuri, cum este cazul unei păstoriţe ajunsă pe acolo cu turma, care şi-a pierdut apoi minţile atinsă de blestem... Altele vinovate, mânate de curiozitate sau altele, care au suferit de cele spuse de Calinic sau, mai rău, au murit la scurt timp după aceea. Până şi copilele socotite nevinovate, prin vârsta lor, aduse acolo din nesocotinţa părinţilor la adresa blestemului au avut de suferit...
                Aşa a rămas şi rămâne această aşezare singura din ţara asta unde femeile nu au voie a călca...

                Cum a făcut Dumnezeu ciocănitoarea

                A fost odată ca niciodată, căci dacă n-ar fi fost, nu s-ar povesti. Şi ce voi povesti, este de mult, de pe când oamnii nu erau răi cum sunt astăzi şi nu ştiau ce va să zică a face rău, nici duşmani nu erau unul asupra altuia, de pe când umblau şoarecii călare pe pisici şi lupii se îmbrăţişau cu mieii, sărutându-se frăţeşte.
                Pe vremea aceea, Dumnezeu nu se ascundea de oameni, ci umbla pe pământ, totdeauna în toărăşia lui Sfântu Petru, împărţind oamenilor mila şi darurile sale. Nici Sântu Petru nu se lăsa mai jos decât Dumnezeu şi-l ajuta la munca sa. Un lucru însă nu plăcea lui Sântu Petru, insectele cele mici, ce se târau pe pământ, i se suiau sus pe picioare şi-l înţepau, îl gâdilau, necăjindu-l rău.
- Doamne, zise într-o zi Sfântu Petru, toate le-ai făcut bune şi cu multă iscusinţă pe acest pământ, numai un lucru, nu.
- Şi ce lucru Petre, întrbă Dumnezeu cu un glas blând, căci mult iubea el pe Sfântu Petru, care-i dăduse multe sfaturi înţelepte?
- Insectele ce le-ai lăsat să se târască pe pământ şi sub pământ, nu le-ai făcut bine, căci necăjesc mult pe cea mai iubită făptură a ta, pe om.
- Bine, dacă zici tu Petre, să nu mai fie, îţi voi face pe voie.
                Şi aşa zicând, porunceşte tuturor insectelor să se adune la el, iar după ce se adunară, Dumnezeu le strânge binişor, le pune într-un sac şi leagă sacul la gură. Tocmai când mântuise Dumnezeu treaba, iaca trece pe acolo o femeie. Dumnezeu o întreabă:
- Încotro te duci, copilă?
- În cutare loc.
- Dacă e aşa, mă rog, ia şi sacul ăsta, că eu sunt bătrân, şi-l du la cutare groapă, unde să-l arunci cum se află el, băgând bine de seamă ca nu cumva să dezlegi sacul.
                Femeia luă sacul, după ce făgădui că nu-l va dezlega, şi plecă, dar când fu aproape de groapă nu mai rezistă curiozităţii. Aşa că, puse sacul jos şi-l dezlegă, iar insectele începură a fugi care încotro.
                Se puse ea degrabă să le adune, dar pace. dumnezeu şi Sfântul Petru, care simţiră fapta femeii, spuseră:
- Dar bine femeie, ce ăcuşi? Cine te-a îndemnat să dezlegi sacul?
- Curiozitatea, Doamne!
- Ah! Femeie, femeie, zise Dumnezeu, numai curiozitatea vă pierde pe voi. Curiozitatea te-a pierdut pe tine, căci insectele se vor împrăştia la loc pe tot pământul, iar tu ciocănitoare să te faci şi să cauţi insectele acolo unde sunt mai greu de găsit, până în vecii vecilor!
- Amin, zise Sfântu Petru.
                Şi aşa se alese ciocănitoare cu veşnica umblătură după insectele de sub coaja copacilor, unde poate ajunge numai după ce munceşte din greu. Şi ciocănitul ei anunţă pe tot cei ce au urechi, să fie atenţi la curiozitatea lor, că lucruri bune rar aduce ea.



Powered by Medow
(2001...2012 dorinm.ro, 2010...2012 powering romaniatraditii.ro)
.
Termeni şi condiţii de utilizare.........Notă realizatori