To Study - Tehnic - LMS-SFC

*

"Let's make something!"

"Să facem ceva!"

Mașinile Virtuale - Introducere

O mașină virtuală, denumită pe scurt VM (de la Virtual Machines) este un fel de sistem de operare creat de un software specializat ce rulează "deasupra" sistemului de operare existent, denumit din acest motiv OS Gazdă (Host OS).

Sistemul de operare virtualizat, creat/ instalat pe această mașină virtuală este denumit "Oaspete" ("Guest") dispune de resursele hardware existente prin intermediul software-ului de creare de mașină virtuală prin facilitatea "Hypervisor". Astfel sunt gestionate alocările de hardware, pornind de la procesoare, memorie, spațiu HDD, etc, terminând cu driverele necesare, utilizarea perifericelor existente, a resurselor de rețea, etc.

Cele mai populare softuri de mașină virtuală sunt reprezentate de Hyper-V de la Microsoft (inclus deja în sistemul de operare Windows, începând cu versiunea Windows 10), VirtualBox de la Oracle (oferit free), VMware (comercial dar permite gratuit realizarea unei singure mașini virtuale) și KVM ("Kernel-based Virtual Machine", de proveniență open source, inclus aproape în orice distribuție de Linux, stabilă după anii 2015).

De altfel, minunata "tehnologie" "Cloud" nu este altceva decât o sumă imensă (zeci de mii) de mașini virtuale ce rulează prin intermediul unor hypervisori specializați, pe ferme de servere în centre de date.

"Scopul" principal al acestor mașini virtuale este cel de a permite ca utilizatorul lor să devină independent de platformă, în sensul că acesta nu mai este limitatla un anume sistem de operare și "uneltele" ce pot fi rulate prin intermediul acestuia.

Deci, se poate afirma că nu mai există dependență de un sistem de operare declarabil "cel mai bun", deoarece mașinile virtuale fac ca aceste considerații să nu își mai aibă rostul.

Dorin M - 10 mai 2021