STUDIU - Tehnic - Noua Medicină Dacică
To Study/ Pentru studiu - Tehnic - Dorin M

Paginile Noua Medicină DacicăDistensia abdominală și ascita

Introducere

Distensia abdominală sau mărirea de volum abdominal este o problemă frecventă în medicina clinică şi poate fi manifestarea iniţială a unei boli sistemice sau a unei boli abdominale altfel nesuspectate. Distensia abdominală se referă la creșterea circumferinței abdominale, rezultat al creșterii presiunii intraabdominale care forțează peretele abdominal spre exterior.

Distensia poate fi ușoară sau severă, în funcție de presiunea reală dar și de cea percepută de către pacient. Presiunea poate fi localizată sau difuză și poate apărea treptat sau brusc. Distensia abdominală acută poate semnaliza peritonita care pune viața în pericol sau obstrucția intestinală acută. Distensia abdominală poate rezulta și din grăsime, flatus, o masă intraabdominală (cum ar fi o sarcină ectopică) sau lichid.

Fluidele și gazele sunt prezente în mod normal în tractul gastrointestinal, dar nu și în cavitatea peritoneală. Cu toate acestea, dacă fluidele și gazele nu pot trece liber prin tractul gastrointestinal, apare distensia abdominală. În cavitatea peritoneală, distensia poate reflecta sângerări acute, acumularea de lichid ascitic sau aer prin perforarea unui organ abdominal.

Factori agravanți: mâncare, medicație, alcool, mișcare, mișcări abdominale, poziție, stres emoțional, la femei corelații cu ciclul menstrual.

Factori de calmare: mâncare, în special lapte, antiacizi, medicație, alcool, poziție, mișcări abdominale, tranzit gazos, eructații (râgâieli).

Mărirea subiectivă a abdomenului, deseori descrisă ca o senzaţie de plenitudine sau balonare, este de obicei tranzitorie şi deseori este legată de o tulburare gastrointestinală funcţională când nu e însoţită de semnele fizice obiective de circumferinţă abdominală mărită sau distensie locală. Obezitatea şi lordoza lombară, care pot fi asociate cu proeminenţa abdominală, pot fi de obicei diferenţiate de creşteri reale ale volumului cavităţii peritoneale prin istoric şi examinare fizică atentă.

Un examen fizic general, atent realizat, poate furniza indicii valoroase privind etiologia distensiei abdominale. Astfel, un eritem palmar şi angioamele stelate sugerează o ciroză subiacentă, în timp ce adenopatia supraclaviculară (ganglionul Virchow) trebuie să ridice suspiciunea unei neoplazii gastrointestinale subiacente. Inspecţia abdomenului este importantă. Observând conturul abdominal, se poate diferenţia distensia localizată de cea generalizată. Abdomenul destins, în tensiune, cu pielea mult întinsă, cu flancuri proeminente şi ombilic destins este caracteristic pentru ascită.

Evaluarea fizică

- Se observă pacientul culcat dacă prezintă simetrie abdominală pentru a determina dacă distensia este localizată sau generalizată, inclusiv compararea cu simetria toracică pentru deplasări asimetrice; se observă dacă pielea este tensionată, sclipitoare, dacă flancurile sunt bombate, pentru identificarea ascitei; forma abdomenului poate indica semnele de hernie inghinală (în special la bărbați) sau femurală și deformări care pot indica aderențe; se observă ombilicul care, dacă este îndoit, poate indica ascită sau hernie ombilicală; un ombilic inversat poate indica distensie de gaz și este, de asemenea, frecvent la pacienții obezi, pielea poate prezenta erupții cutanate, vânătăi, icter, angiomata ”păianjen”. De asemenea se observă paloarea feței pentru identificarea hipovolemiei, prezența diaforezei (transpirația abundentă) și, eventual, ritmul respirator, care este mărit dar cu dificultăți. Se urmăresc semne ale unor accidente recente sau sângerări peritoneale (semnele Cullen sau Turner).

- Se va verifica reacția la punctul McBurney pentru posibila detecție a unei apendicite.

- Palparea pentru determinarea sensibilității dă indicii cu privire la localizare sau generalizare, abdomenul fiind, în general, sensibil și rigid; la palpare să se verifice și unghiul costovertebral; frecarea poate da indicii cu privire la inflamația peritoneală și vânătăile pot indica un anevrism; palparea dă indicii cu privire la semnele și simptomele peritoneale, cum ar fi sensibilitatea la revenire (a se reține locul durerii), zone contractate sau rigiditate, dimensiunea ficatului, dimensiunea aortei, inclusiv prezența de masă abdominală localizată; la femei palparea pelvină relevă sensibilitatea anexelor, durere la mișcarea colului uterin, dimensiunea și consistența uterină, descărcarea colului uterin, prezența maselor;

- Percuția dă indicii cu privire la distensia ce rezultă din cauza aerului, fluidelor sau ambelor. Sunetul timpanic în cadranul drept inferior sugerează colon descendent sau sigmoid încărcat cu aer. Apoi, o notă timpanică generalizată sugerează o cavitate peritoneală plină de aer. Dar, în general, timpania este ”surdă”, cu toate că o cavitate plină de fluid are același tip de timpanie dar se fac diferențieri funcție de existența maselor ce apar la palpare, a unor diagnostice conformate, cum ar fi ascita. La copii, timpania este mai puternică (aceștia înghit mult aer când mănâncă sau plâng) iar timpania minimă cu distensie abdominală poate rezulta din acumularea de lichide sau din masele solide. Percuția poate fi folosită și în detectarea undelor de lichid (în special ascitic), prin percuție pe flanc și sesizarea undei de lichid în celălalt flanc sau prin intermediul ”semnului pudelului” (pacient plasat pe coate și genunchi și percuție pe flanc, median, pornind dinspre bazin spre diafragm, sesizându-se nivelul de acumulare de lichid, ascitic sau nu);

- Se va verifica și pulsul femural acolo unde se consideră necesar.

- Rectal poate apare sensibilitatea, pot apare mase și scaun cu sânge.

- Auscultarea pentru sunete intestinale și percuția (dacă sunetele nu sunt percepute imediat este recomandată auscultarea pentru minim 5 minute). De asemenea, se va face și auscultarea după plasarea pacientului în decubit lateral, sunetele modificându-se în cazul posibilei prezențe de lichid în cavitatea peritoneală (ce se deplasează gravitațional în partea de jos).

- Se poate face marcarea (cu ajutorul unui marker) ca referință pentru măsurători ulterioare.

- Testele speciale sunt reprezentate de: a. testul ”Psoas” cu ridicarea piciorului în hiperextensie și mișcare laterală spre șold observând dacă această mișcare provoacă durere și b. testul obturator în care se flectează piciorul și se rotește spre șold, observând dacă această mișcare provoacă durere.

Diagnosticare

- Se măsoară temperatura, tensiunea arterială (în special pentru statusul de hipotensiune) și pulsul în picioare și întins (de obicei este mărit), greutatea.

- Pacientul este întrebat despre debutul, durata și semnele și simptomele asociate, cum ar fi presiunea, plenitudinea, dificultăți de respirație profundă sau întins plat și incapacitatea de a se apleca la nivelul taliei.

- Pacientul este întrebat despre dureri abdominale, febră, greață, vărsături, anorexie, modificări ale obiceiurilor intestinale și despre creșterea sau pierderea în greutate.

- Este revizuit istoricul medical al pacientului pentru intervenții chirurgicale recente și tulburări gastrointestinale sau biliare care ar putea provoca peritonită sau ascită.

- Pacientul este întrebat despre accidentele recente, chiar și cele minore, cum ar fi căderea de pe o scară.

- Se va realiza interogarea cu privire la explorări efectuate de genul raze X, clisme de bariu, seria gastrointestinală superioară, raze X ale vezicii biliare, CT, sonografii sau proceduri endoscopice.

- Se abordează istoricul medical cu privire la diabet, boală cardiacă arteriosclerotică (infarct miocardic sau angină pectorală), fibrilație arterială, orice intervenție chirurgicală abdominală (cum ar fi eliminarea apendicelui), pietre la rinichi, boala vezicii biliare, hernie hiatus, ulcer peptic, colită, boală de ficat.

- Se iau în considerare antecedentele heredocolaterale cu privire la colite, ulcer peptic, enterită.

Considerații speciale

- Obezitatea provoacă un abdomen ”mărit”, cu senzații de distensie abdominală, fără mase ce se pot muta, cu matitate generalizată mai degrabă decât localizată, cu intestin palpabil, cu timpanie proeminentă.

- Supraalimentarea și constipația pot provoca distensie abdominală.

Particularități pediatrice

- La copiii mari, ascita rezultă, de obicei, din insuficiență cardiacă, ciroză sau nefroză.

- O hernie poate provoca distensie abdominală dacă produce o obstrucție intestinală.

Particularizat, la mulți pacienți, cauza durerii abdominale este greu identificabilă (nu are ”semne” clare), percepțiile generale fiind ”centrate” pe gastroenterită. Cu toate acestea, intestinul iritabil și sindroamele dispeptice reprezintă cauza majorității durerilor abdominale cronice/ recurente. Deseori apar distensii datorate înghițirii inconștiente de aer, la persoanele anxioase (localizată în cadranul drept superior) sau distensii generalizate în urma consumului de fructe și vegetale cu un conținut mare de carbohidrați neabsorbabili, cum ar fi legumele, sau din fermentarea anormală a acestora în urma acțiunii microbilor fermentativi.

Semne clinice

Din punct de vedere al istoricului clinic, distensia abdominală poate fi observată prima dată de pacient datorită unor creşteri progresive a dimensiunii îmbrăcămintei sau curelei, apariţiei de hernii abdominale sau inghinale sau dezvoltării unei distensii localizate. Deseori, o mărire abdominală considerabilă a rămas neobservată timp de săptămâni sau luni, fie datorită obezităţii coexistente, fie datorită unei formări insidioase a ascitei, fără dureri sau simptome localizate. Distensia abdominală progresivă poate fi asociată cu o senzaţie de "tragere" sau "întindere" a flancurilor sau regiunii inghinale şi o vagă durere dorsală joasă.

Durerea localizată rezultă de obicei din afectarea unui organ abdominal (de exemplu, un ficat pasiv congestionat, o splenomegalie sau o tumoră de colon). Durerea este rară în ciroza cu ascită, iar când este prezentă, trebuie suspectate pancreatita, carcinomul hepatocelular sau peritonita. Ascita în tensiune sau tumorile abdominale pot produce presiune intraabdominală crescută, antrenând indigestie şi pirozis datorate refluxului gastroesofagian sau dispnee, ortopnee şi tahipnee prin ridicarea diafragmului.

Un eşapament pleural coexistent, mai frecvent pe partea dreaptă, probabil datorat scurgerii de lichid ascitic prin canalele limfatice din diafragm, poate de asemenea contribui la stânjenirea respiraţiei. Pacientul cu distensie abdominală difuză trebuie interogat despre ingestia crescută de alcool, un episod antecedent de icter sau hematurie, sau modificări de tranzit intestinal. Astfel de informaţii anamnestice pot furniza indicii ce pot duce la suspectarea unei ciroze oculte, unei tumori de colon cu metastazare peritoneală, unei insuficienţe cardiace congestive sau unei nefroze.

O reţea venoasă abdominală proeminentă cu direcţie de scurgere îndepărtându-se de ombilic este deseori o reflectare a hipertensiunii portale (colaterale venoase cu scurgere din partea inferioară a abdomenului spre ombilic sugerează obstrucţia venei cave inferioare iar fluxul din partea superioară spre ombilic sugerează obstrucţia venei cave inferioare). Deformarea în "dom" a abdomenului cu şanţuri vizibile date de buclele intestinale de dedesubt se datorează de obicei ocluziei sau distensiei intestinale. O masă epigastrică, cu peristaltism evident, ce avansează de la stânga la dreapta, indică de obicei obstrucţie pilorică subiacentă. Un ficat cu depozite metastatice poate fi vizibil ca o masă nodulară în hipocondrul drept, care se mişcă odată cu respiraţia.

Auscultaţia poate releva sunetele precipitate, cu ton înalt, ale ocluziei intestinale în prima fază sau un sunet de clapotaj datorat cantităţii crescute de lichid şi gaz într-un viscer dilatat. Auscultaţia atentă deasupra ficatului mărit evidențiază uneori suflul aspru al unei tumori vasculare, în special un carcinom hepatocelular, sau zgomotul asemănător frecării pe piele dat de un nodul superficial. Un murmur venos la ombilic poate semnifica hipertensiune portală şi un flux sanguin colateral crescut în jurul ficatului.

Semnul valului şi matitatea flancurilor care se deplasează cu schimbarea poziției pacientului sunt semne importante care indică prezenţa de lichid peritoneal. La pacienţii obezi, cantitățile mici de lichid pot fi greu de pus în evidenţă (uneori, lichidul poate fi detectat prin percuţie abdominală cu pacientul sprijinit pe mâini şi genunchi). Cantităţi mici de lichid ascitic pot fi adesea detectate doar prin examinarea ecografică a abdomenului.

Percuţia atentă trebuie să contribuie la diferențierea unei măriri generalizate a abdomenului de distensii localizate datorate unui uter mărit, unui chist ovarian sau unei vezici urinare destinse. Percuţia poate de asemenea contura un ficat anormal de mic sau de mare. Pierderea matităţii hepatice normale poate rezulta din necroza hepatică masivă (poate fi şi un indiciu de gaze libere în cavitatea peritoneală, ca în perforaţia unui viscer cavitar).

Palparea este deseori dificilă în ascita masivă şi balotarea lichidului care le acoperă poate fi singura metodă de palpare a ficatului sau splinei. O splină uşor mărită asociată cu ascită poate fi unicul semn al unei ciroze oculte. Când există semne de hipertensiune portală, un ficat moale sugerează că obstrucţia fluxului portal este extrahepatică (un ficat ferm sugerează ciroza ca cea mai probabilă cauză a hipertensiunii portale). Un ficat foarte dur sau nodular este un indiciu că ficatul este infiltrat tumoral, iar dacă este însoţit de ascită, sugerează că aceasta se datorează însămânţării peritoneale. Prezenţa unui nodul dur periombilical (nodulul maicii Mary Joseph) sugerează o metastază dintr-o tumoare primară pelvină sau gastrointestinală.

Un ficat pulsatil cu ascită poate fi întâlnit în insuficienţa tricuspidiană. Trebuie făcută o încercare de a determina dacă o masă este solidă sau chistică, netedă sau neregulată şi dacă se mişcă cu respiraţia. Ficatul, splina şi vezicula biliară trebuie să coboare cu respiraţia, dacă nu sunt fixate prin aderenţe sau prin extensia unei tumori dincolo de organ. O masă fixă care nu coboară cu respiraţia poate indica un proces inflamator, cum ar fi un abces (se poate datora şi unei distensii a peritoneului visceral sau necrozei tumorale). Tușeul rectal şi examinarea pelvină sunt obligatorii (ele pot releva mase altfel nedetectabile datorate unei tumori sau infecţii).

Examenele radiografice şi de laborator sunt esenţiale pentru a confirma sau completa impresiile dobândite la examenul fizic. Clişee abdominale în clino şi ortostatism pot evidenţia ansele intestinale dilatate, cu niveluri lichidiene caracteristice ocluziei intestinale sau voalarea abdominală difuză şi ștergerea marginii psoasului, sugestive pentru ascită. Ecografia este deseori valoroasă în detectarea ascitei, în determinarea prezenţei unei mase sau evaluarea dimensiunilor ficatului şi splinei. Tomografia computerizată (TC) furnizează informaţii similare.

Scanarea TC este deseori necesară pentru a vizualiza regiunea retroperitoneală, pancreasul şi ganglionii limfatici. O radiografie simplă a abdomenului poate releva colonul destins dintr-o colită ulcerativă altfel nesuspectată şi poate da informaţii valoroase privind dimensiunile ficatului şi splinei. O hemicupolă diafragmatică dreaptă neregulată şi ridicată poate fi un indiciu pentru un abces hepatic sau carcinom hepatocelular. Investigațiile tractului gastrointestinal cu bariu sau cu alte substanţe de contrast sunt de obicei necesare în căutarea unei tumori primare.

Din punct de vedere al ”semnelor” cu durere, avem de a face cu:

1. Dureri abdominale acute periculoase pentru supraviețuire, atrase de:
a. Peritonită (inclusiv perforarea viscerelor): durere severă și generalizată cu contracție, rigiditate și sensibilitate la revenire, scăderea sunetelor intestinale, prosternare (pacientul zace nemișcat, durerea agravându-se la mișcare), febră/ frisoane, pot fi prezente hipotensiune, tahicardie, paloare și transpirație;
b. Infarctul intestinal: apare în special la vârste de peste 50 de ani (cu excepția cazului în care embolul arterial este factorul cauzal), durerea este adesea difuză și poate să nu atingă intensitatea maximă timp de ore, diaree cu sânge ocazional, pot fi prezente și hipotensiune, tahicardie, paloare și transpirație, inclusiv semnele de peritonită;
c. Obstrucția intestinală: greață. vărsături, adesea un istoric precedent de constipație, antecedente de chirurgie abdominală, durerea este oscilantă, percuție timpanică generalizată cu sunet puternic în partea ascendentă obstrucției și în scădere descendent obstrucției, pacientul de agită întorcându-se frecvent de pe o parte pe cealaltă;
d. Ruptura unui anevrism aortic abdominal: dureri acute abdominale, lombare sau în flanc, masă abdominală pulsatilă, pot fi prezente hipotensiune, tahicardie și puls asimetric;
e. infarctul miocardic: disconfort epigastric sever (cel mai frecvent la persoane peste 50 de ani, femei și diabetici), greață și vărsături ocazionale, diaforeză (transpirație abundentă) și lipsa sensibilității abdominale.

Notă: Identificarea semnelor descrise mai sus necesită măsuri de urgență: deplasarea la un spital de urgență, plasamentul în poziția culcat, administrarea de oxigen și administrarea intravenos de lichide, etc. Este posibilă apariția cerinței de a insera tub nasogastric pentru o eventuală distensia intraluminală acută. De multe ori se va ajunge la tratamente ample, de durată, inclusiv intervenție chirurgicală, acolo unde este cazul.

2. Dureri abdominale acute atrase de:
a. Gastroenterite: greață și vărsături frecvent însoțite de diaree, difuză, ușoară, crampe, dureri abdominale, dureri musculare și febră ușoară, ocazional poate urma ingerării de alimente contaminate, posibilă sensibilitate abdominală la palpare;
b. Apendicite: inițial durerea este epigastrică/ periombilicală, de multe ori progresând spre cadranul inferior drept (ce devine sensibil la examenul abdominal sau rectal), cu debut treptat ce progresează de-a lungul orelor, febră ușoară, intestinul sună variabil, poate apare peritonita dacă apare perforarea, testele obturator/ Psoas sunt adesea pozitive, sensibilitate de revenire în cadranul inferior drept; c.
Hepatită: stare de rău, mialgie, greață și durere în cadranul superior drept, sensibilitate și mărire hepatică, poate fi prezent icterul;
d.Diverticulită: sensibilitate, plenitudine, masă și/ sau durere în cadranul stânga jos, constipație, greață, vărsături dese care durează mai multe zile, scăderea sunetelor intestinului, pot fi prezente semne localizate de peritonită, 25% din pacienți pot prezenta sângerări rectale minore (inclusiv masă rectală ocazională și sensibilitate);
e. Colecistită: durere colicoasă în epigastru sau în cadranul superior drept cu tendință de ”protecție”, care iradiază ocazional către scapula dreaptă, colici cu greață, vărsături, febră, uneori frisoane, icter, urină închisă la culoare, scaune de culoare deschisă (obstrucția canalului comun) poate fi recurent cu revenire ocazională;
f. Pancreatită: dureri abdominale superioare (ușoare până la severe), iradiate ocazional spre spate, deseori recurente, ce pot fi ușurate prin așezarea în sus sau înclinarea în față, asociate cu greață/ vărsături, antecedente de alcoolism sau calculi biliari, sensibilitate periumbilicală, asocieri ocazionale cu hipotensiune, tahicardie, paloare și transpirație, scăderea sunetelor intestinului;
g. Boala inflamatorie pelvină a salpingitei (la femei): durere inițial în cadranele inferioare care se poate generaliza (cu tendință de ”protecție”), de obicei severă, durere la mișcarea laterală a colului uterin, sensibilitate anexe, febră/ frisoane ocazional, dispareunie (durere violentă în timpul actului sexual), scurgeri vaginale ocazionale (deseori purulente);
h. Rupturi sarcină ectopică (la femei): ultima menstră cu mai mult de 6 săptămâni înainte, durere într-un cadran inferior, debut acut și sever, sensibilitate și masă anexă, pot fi prezente hipotensiunea posturală și tahicardia;
i. Pietre ureterale: durerea poate începe în flanc și poate iradia în zona inghinală, poate evidenția un istoric de pietre renale, se observă frecvent urinare dureroasă și sânge în urină;
j. Prostatită: modificarea ritmului urinării, urinare dureroasă, dureri abdominale inferioare, prostată ”moale”.

3. Dureri  abdominale cronice/ recurente atrase de:
a. Reflux esofagian: arsură, durere epigastrică sau substernală care iradiază până la maxilar, se agravează în postura întins sau aplecat, în special la scurt timp după masă, se ameliorează la administrarea de antiacide sau în postura verticală, apare în special la pacienții obezi;
b. Ulcerul peptic sau dispepsia (nonulcerativă): arsură sau iritare, sensibilitate epigastrică profundă, durere epigastrică localizată sau recurentă care apare la 4 ore după mese, poate fi agravată de consumul de alcool, aspirină, steroizi sau alte medicamente antiinflamatoare, se ameliorează la consumul de antiacide sau de alimente;
c. Colita ulcerativă: sensibilitate rectală, sensibilitate a colonului, defecare recurentă a unor cantități mici de scaun semiformat, durerea se agravează chiar înainte de mișcările intestinale, frecvent sânge în scaun, febră ușoară, poate fi prezentă pierderea în greutate;
d. Enterita regională: sensibilitate și durere în cadranul inferior drept sau periumbilical (inclusiv masă periumbilicală), de obicei la tineri, debut insidios, poate fi ameliorat prin defecare, scaunele sunt adesea moi și neformate, febră ușoară, poate apare pierderea în greutate;
e. Colonul iritabil: disconfort abdominal recurent și/ sau modificări ale obiceiurilor intestinale agravate de anxietate, diareea alternează adesea cu constipația, fiind un sindrom predominant, sensibilitate abdominală minimă pe parcursul intestinului gros.

Ascita

Evaluarea pacientului cu ascită necesită să fie stabilită cauza ascitei. În cele mai multe cazuri, ascita va apărea  ca o parte a unei boli recunoscute, adică ciroză, insuficienţă cardiacă congestivă, nefroză sau carcinomatoză diseminată. În aceste situaţii medicul trebuie să determine dacă apariţia ascitei este într-adevăr o consecinţă a bolii subiacente şi nu se datorează prezenţei unui proces separat sau asociat. Această distincţie este necesară chiar când cauza ascitei pare evidentă.

De exemplu, când pacientul cu ciroză compensată şi ascită minimă dezvoltă ascita progresivă care este din ce în ce mai greu de controlat cu regim fără sare sau diuretice, tentaţia cea mai mare este de a atribui agravarea tabloului clinic bolii hepatice progresive. Totuși, un carcinom hepatocelular ocult, o tromboză de venă portă, peritonita bacteriană sau chiar tuberculoza pot fi responsabile pentru decompensare. Succesul dezamăgitor de scăzut al diagnosticării peritonitei tuberculoase sau carcinomului hepatocelular la pacientul cu ciroză şi ascită reflectă indicele prea scăzut de suspiciune a dezvoltării unor astfel de afecţiuni supraadăugate. similar, pacientul cu insuficienţă cardiacă congestivă poate face ascită datorită unui carcinom diseminat cu metastazare peritoneală.

Parecenteza diagnostică (50-100 ml) trebuie să facă parte din evaluarea de rutină a pacientului cu ascită. Lichidul trebuie examinat macroscopic (trebuie determinate conținutul proteic, numărul de celule şi numărătoarea diferenţiată a celulelor şi coloranţii Gram şi pentru germeni acido-alcoolo-rezistenţă şi trebuie realizate culturi). Examinările citologice şi blocajul celular pot evidenţia un carcinom altfel nesuspectat. Din punct de vedere al caracteristicilor lichidului ascitic, în unele tulburări, cum este ciroza, lichidul are caracterele unui transsudat (mai puţin de 25 g proteine per litru şi o densitate sub 1016) iar în alte tulburări are caracteristicile unui exsudat.

Unii autori preferă utilizarea, în locul conținutului proteic total al lichidului de ascită, a gradientului albuminei între plasmă şi ascită (GAPA) pentru caracterizarea ascitei. Gradientul se corelează direct cu presiunea portală. Un gradient mai mare de 1,1 g/dl, este caracteristic pentru ascita cirotică necomplicată iar un gradient sun 1,1 g/dl se întâlneşte în afecţiuni caracterizate de ascită exsudativă. Deşi există o variabilitate a lichidului de ascită în orice stare patologică, unele proprietăţi sunt suficient de caracteristice pentru a sugera anumite posibilităţi diagnostice.

De exemplu, lichidul hemoragic cu mai mult de 25 g proteine la litru este neobişnuit în ciroza necomplicată, dar este compatibil cu o peritonită tuberculoasă sau un neoplasm. Lichidul tulbure cu predominanţa celulelor polimorfonucleare şi pozitiv la coloraţia Gram este caracteristic pentru peritonita bacteriană (dacă cele mai multe celule sunt limfocite, trebuie suspectată tuberculoza). Examinarea completă a fiecărei recoltări de lichid este foarte importantă, pentru că uneori un singur rezultat poate fi anormal.

De exemplu, dacă lichidul este un transudat tipic, dar conţine mai mult de 250 leucocite/ mm cub, acest rezultat trebuie recunoscut ca atipic pentru ciroză şi trebuie să determine căutarea unei tumori sau infecţii. Aceasta este adevărat în special la evaluarea ascitelor cirotice, în care infecţia peritoneală ocultă poate fi prezentă numai la creşteri mici ale numărului de leucocite în lichidul peritoneal (300-500 celule/ mm cub).

Deoarece coloraţia Gram a lichidului poate fi negativă într-o mare proporţie din astfel de cazuri, cultura lichidului peritoneal este obligatorie. Însămânțarea la patul bolnavului a flaconului de cultură de sânge cu lichid ascitic conduce la o incidenţă dramatic mărită a culturilor pozitive când infecţia bacteriană este prezentă (90 faţă de 40% culturi pozitive la culturile convenţionale făcute de laborator). Vizualizarea directă a peritoneului (laparoscopie) poate descoperi depozite peritoneale tumorale, tuberculoase, sau afecţiuni cu metastazare hepatică. Biopsiile se efectuează sub control vizual direct, adeseori mărind exactitatea diagnostică a procedeului.

Ascita chiloasă desemnează un lichid peritoneal turbid, lăptos sau cremos datorat prezenţei limfei toracice sau intestinale. Un asemenea lichid prezintă globule de grăsime la examinarea microscopică cu coloraţia Sudan şi un conţinut crescut de trigliceride la examinarea chimică. Lichidul opac lactescent are de obicei o concentraţie de trigliceride de peste 1000 mg/ dl. Un lichid turbid datorat leucocitelor sau celulelor tumorale poate fi confundat cu lichidul chilos (pseudochilos) şi deseori este utilă efectuarea alcalinizării şi extracției cu eter a probei.

Substanțele alcaline vor tinde să dizolve proteinele celulare şi de aceea să scadă turbiditatea (extracţia cu eter va duce la clarificare dacă turbiditatea lichidului este datorată lipidelor). Ascita chiloasă este cel mai adesea rezultatul obstrucției limfatice produsă prin traumatisme, tumori, tuberculoză, filarioză sau anomalii congenitale. Se poate întâlni şi în sindromul nefrotic.

Rareori, lichidul de ascită are un aspect mucoid, sugerând fie pseudomixomul peritoneal, fie rareori un carcinom coloid al stomacului sau colonului cu metastaze peritoneale. Uneori ascita poate să apară aparent izolată în absenţa unei boli subiacente clinic evidente. În aceste condiţii, o analiză atentă a lichidului de ascită poate indica direcţia în care trebuie să se orienteze evaluarea. O schemă utilă de investigare începe prin a analiza dacă lichidul este transudat sau exudat.

Ascita transsudativă de etiologie neclară este cel mai adesea datorată unei ciroze oculte, unei hipertensiuni venoase drepte crescând presiunea sinusoidelor hepatice, sau unor stări hipoalbuminemice ca nefroza sau enteropatia cu pierdere de proteine. Ciroza cu funcţie hepatică bine păstrată (albumină normală) care produce ascită este asociată invariabil cu hipertensiune portală semnificativă. Evaluarea trebuie să includă teste ale funcției hepatice, tomografie hepatosplenică sau alte proceduri de vizualizare hepatică (adică TC sau ultrasunete) pentru a detecta modificări nodulare intrahepatice sau o deplasare coloidală a izotopilor sugerând hipertensiunea portală.

Uneori, o presiune venoasă hepatică blocată poate fi utilă pentru a dovedi hipertensiunea portală. În sfârşit, dacă este indicată clinic, o biopsie hepatică va confirma diagnosticul de ciroză şi poate sugera etiologia sa. Alte etiologii pot provoca congestie venoasă hepatică şi ascita consecutivă. Afecţiunile valvulare ale cordului drept şi în special pericardita constrictivă trebuie să prezinte un grad înalt de suspiciune şi pot necesita tehnici imagistice cardiace şi cateterism cardiac pentru diagnosticul definitiv. Tromboza venei hepatice este evaluată prin vizualizarea venelor hepatice utilizând tehnici imagistice (ultrasunete Doppler, angiografie, TC, RMN) pentru a demonstra obliterarea, tromboza sau obstrucţia prin tumoare. Rareori, ascita transsudativă poate fi asociată cu tumori benigne ale ovarului, în special fibroame (sindromul Meigs) cu ascită şi hidrotorax.

Voi finaliza acest post cu câteva elemente despre ascita exsudativă. Aceasta trebuie să iniţieze o investigare pentru procese peritoneale primare, dintre care cele mai importante sunt infecţia şi tumorile. Culturile bacteriologice de rutină ale lichidului ascitic vor desemna frecvent un anumit microorganism ce provoacă peritonita infecţioasă. Peritonita tuberculoasă este cel mai bine diagnosticată prin biopsie peritoneală, percutanată sau prin laparoscopie. Examenul histologic arată invariabil granuloame ce pot conţine bacili acido-alcoolo-rezistenţi.

Deoarece culturile de lichid peritoneal şi biopsiile pentru tuberculoză pot necesita 6 săptămâni, histologia caracteristică cu coloraţii adecvate permite începerea promptă a tratamentului antituberculos. Similar, diagnosticul de însămânţare tumorală a peritoneului poate fi făcut de obicei prin analiză citologică a lichidului peritoneal sau prin biopsia peritoneală dacă citologia este negativă. Investigaţiile diagnostice adecvate pot fi efectuate pentru a determina natura şi localizarea tumorii primare.

Ascita pancreatică este asociată invariabil cu o extravazare a lichidului pancreatic din sistemul canalicular al pancreasului, cel mai frecvent prin scurgerea dintr-un pseudochist. Examenele ultrasonice sau TC a pancreasului urmate de vizualizarea ductului pancreatic prin canulare directă (colangiopancreatografie endoscopică retrogradă, CPER) vor descoperi de regulă localizarea scurgerii şi vor permite efectuarea intervenţiei chirurgicale de rezecţie. O analiză a factorilor fiziologici şi metabolici implicaţi în producerea ascitei, asociată cu o evaluare completă a naturii lichidului ascitic vor descoperi invariabil etiologia ascitei şi vor permite instituirea tratamentului adecvat.

Bibliografie:

1. Harrison - Tratat de medicină internă (Principiile medicinei interne), ediția XIV, Editura Teora, 2010;

2. Kumar și Clark Medicină Internă - Adam Feather, David Randall, Mona Waterhouse, ediția X, Editura Hipocrate, 2021.

3. Evaluare rapidă, Ghid diagramă pentru evaluarea semnelor și simptomelor, Lippincott Williams & Wilkins, 2004.

4. Ghid profesional al semnelor și simptomelor, Ediția V, Lippincott Williams & Wilkins, 2007.

5. Ghidul simptomelor comune, Ediția V, McGraw - Hill, 2002.

Dorin, Merticaru

Introduceţi comentariile Dumneavoastră!


Rating for dorinm.ro