STUDIU - Tehnic - Noua Medicină Dacică

Obezitatea
(2)
Voi continua cu prezentarea câtorva "lucruri" despre aportul de factori nutritivi şi substratul oxidării acestora. Pentru a menţine depozitele adipoase ale organismului, factorii nutritivi din dietă trebuie oxidaţi în organism într-o cantitate proporţională cu cea ingerată. Din moment ce aportul zilnic de carbohidraţi aproape egalează depozitele de glucoză ale organismului, depozitele de carbohidraţi sunt mult mai vulnerabile la schimbările apărute în aportul dietetic al acestora decât în aportul lipidelor sau proteinelor.
Oxidarea factorilor nutritivi poate fi apreciată prin coeficientul respirator (CR) care reprezintă raportul dintre dioxidul de carbon produs şi oxigenul folosit. Raportul corespunzător pentru alimente furnizează coeficientul alimentar. Atunci când procentul de lipide din dietă creşte, CR trebuie să scadă, pentru ca greutatea corporală să rămână constantă. Dacă CR nu scade, organismul continuă să oxideze carbohidraţii din depozite, care trebuie înlocuiţi printr-o alimentaţie crescută, cu creşterea aportului de carbohidraţi sau printr-o sinteză endogenă din depozitele proteice.
Această adaptare este
eficientă şi pare a avea o determinare genetică puternică. Din
punct de vedere fiziologic, adaptarea la o dietă bogată în
grăsimi, cum este dieta de tip occidental, necesită o scădere a
oxidării carbohidraţilor, pentru a menţine depozitele acestora.
Dacă oxidarea carbohidraţilor este scăzută, creşte oxidarea
lipidelor şi scade CR. Dacă organismul este incapabil să scadă
oxidarea carbohidraţilor, mecanismul compensator constă în
creşterea aportului alimentar, pentru a asigura necesarul de
carbohidraţi, cu creşterea depozitelor lipidice, până când este
atins un punct în care se face oxidarea acizilor graşi, pentru a
echilibra aportul acestora.
Prin măsurătorile cu ajutorul camerelor calorimetrice sau cu ajutorul apei dublu marcate se constată o corelaţie pozitivă între consumul de energie şi masa corporală lipsită de lipide sau greutatea corporală. Pentru a menţine greutatea corporală, indivizii supraponderali trebuie să ingere o cantitate mare de alimente pentru a asigura necesarul energetic. Persoanele obeze tind să subestimeze semnificativ aportul de alimente. Deci, un pacient care spune "Doctore, tot ce mănânc, mănânc cu dificultate" (ceva de genul, "nu prea mănânc" sau "nu mănânc prea mult"), înseamnă că fie nu recunoaşte, fie nu realizează cu adevărat aportul de alimente.
Din cauza neseriozităţii pacienţilor, anamneza trebuie efectuată pentru evaluarea necesităţilor energetice ar trebui probabil abandonată. Evaluarea rezonabilă a consumului energetic (kcal) la persoanele obeze este reprezentată "arbitrar" de înmulţirea greutăţii corporale cu 10. O altă metodă ţine cont de estimarea nevoilor energetice în funcţie de unele ecuaţii pentru aprecierea ratei metabolismului bazal (RMB). Acestea sunt reprezentate de: 1. la bărbaţi între 18-30 de ani RMB = (0,0630 x greutatea actuală în kg + 2,8957) x 240 kcal/zi, 2. la bărbaţi între 31-60 de ani RMB = (0,0484 x greutatea actuală în kg + 3,6534) x 240 kcal/zi, 3. la femei între 18-30 de ani RMB = (0,0621 x greutatea actuală în kg + 2,0357) x 240 kcal/zi şi 4. la femei între 31-60 de ani RMB = (0,0342 x greutatea actuală în kg + 3,5377) x 240 kcal/zi.
La aceste formule trebuie
apreciat necesarul total de energie în funcţie de factorul de
activitate după formula Consumul energetic = RMB x factorul de
activitate. Valorile factorului de activitate depind de nivelul
de activitate şi sunt: a. pentru nivel de activitate scăzut
(sedentarism) factorul de activitate este 1,3, b. pentru nivel
de activitate intermediar (câteva exerciţii fizice) factorul de
activitate este 1,5, şi c. pentru nivel de activitate crescut
(activitate fizică constantă sau slujbă care necesită această
activitate) factorul de activitate este 1,7.
Se ajunge astfel la "concretizarea" a trei factori predictivi ai câştigului ponderal: o rată metabolică scăzută, un CR mare, care arată oxidarea carbohidraţilor şi necesitatea de a mânca pentru a înlocui carbohidraţii şi rezistenţa la insulină. Reglarea aportului de factori nutritivi poate fi văzută ca un sistem feedback cu semnale aferente şi eferente. Factorii care cresc senzaţia de foame sunt scăderea glucozei sanguine, care se realizează în 60% din cazuri (sau mai multe) înaintea meselor şi creşterea contracţiilor gastrice şi a disconfortului abdominal. Aceste semnale periferice sunt integrate prin intermediul neurotransmiţătorilor la nivelul sistemului nervos central şi reglează aportul de hrană.
În plus, anumiţi
neurotransmiţători sunt modulatori specifici ai ingestiei unuia
sau altuia dintre factorii nutritivi (lipide, carbohidraţi sau
proteine). Deci, o creştere sau o scădere a aportului de lipide,
carbohidraţi sau proteine poate apare ca răspuns principal la
acţiunea unor neurotransmiţători specifici. Aceste peptide şi
substratul lor monoaminic furnizează un sistem puternic, ce
controlează cantitatea şi calitatea aportului alimentar.
Cel puţin patru procese sunt
implicate în reglarea aportului alimentar: 1. factorii olfactivi
şi gustativi (aceştia pot stimula aportul atunci când alimentele
sunt apetisante sau îl pot inhiba atunci când acestea nu sunt),
2. distensia gastrointestinală, 3. eliberarea de hormoni
gastrointestinali (cum ar fi colecistokinina şi peptidul
eliberator de gastrină) şi 4. activarea componentelor
termogenezei ale sistemului nervos simpatic eferent. Aceşti
factori acţionează simultan după ingestia de alimente pentru a
reduce senzaţia de saţietate, până când un nou nivel scăzut al
glicemiei sau contracţii gastrice determină creşterea, din nou,
a interesului pentru hrană.
Să trecem acum la chestii
mai serioase, cum ar fi obezitatea şi factorii de risc asociaţi
cu aceasta. Creşterea mortalităţii asociată cu obezitatea
provine, în special, din creşterea riscului de apariţie a
bolilor cardiovasculare, hipertensiunii arteriale, diabetului
zaharat şi, posibil, a unor tipuri de cancer.
În cazul sistemului
cardiovascular, în afară de creşterea pre şi postsarcinii,
obezitatea se asociază şi cu un risc crescut de moarte subită,
probabil prin aritmii cardiace, precum şi cu un risc crescut de
ateroscleroză, ca urmare a unui profil lipidic anormal, care
include scăderea nivelurilor lipoproteinelor cu densitate mare
(HDL) şi creşterea nivelurilor de lipoproteine cu densitate mică
şi, în special, a celor cu densitate foarte mică VLDL (forma B).
Prevalenţa hipertensiunii este, de asemenea, foarte mare, deşi
mecanismul este neclar. O ipoteză sugerează că hiperinsulinemia
şi rezistenţa la insulină cresc reabsorbţia de sodiu la nivelul
tubului renal şi cresc controlul simpatic ce determină
vasoconstricţia arterială.
Apoi este rândul diabetului
zaharat. Tipul 2 de diabet zaharat - diabetul zaharat
non-insulinodependent (DZNID) este aproape inexistent la
indivizii cu un IMC sub 22. La grupurile sociale "închise",
creşterea riscului de diabet la persoanele obeze are o puternică
tentă familială (dacă unul sau ambii părinţi sunt diabetici,
toţi copiii vor dezvolta diabet, dacă devin suficient de obezi).
Dacă nici unul dintre părinţi nu este diabetic, mai puţin de 20%
dintre copii vor dezvolta diabet. Dar, în general, obezitatea
precede debutul diabetului cu câteva luni sau ani. Printre cei
mai precoce factori de prognostic ai diabetului este dezvoltarea
rezistenţei la insulină. În concluzie, prevenirea obezităţii
previne, în majoritatea cazurilor, diabetul.
Acum, despre cancer.
Incidenţa cancerului de endometru şi a celui de sân în
postmenopauză la femei, a cancerului de prostată la bărbaţi şi a
cancerului colorectal atât la femei, cât şi la bărbaţi este
legată de gradul de obezitate. Obezitatea viscerală creşte
riscul de cancer de sân în perioada postclimax, independent de
gradul de obezitate. O explicaţie pentru susceptibilitatea la
cancerul de endometru şi cel de sân la femeile obeze constă în
creşterea producţiei de estrogeni, prin aromatizarea
androstendioninei circulante la nivelul ţesutului adipos.
Afecţiunile vezicii biliare
cresc cu obezitatea şi vârsta, posibil prin creşterea excreţiei
de colesterol biliar. Cantitatea de colesterol sintetizată de
organism în fiecare zi creşte cu aproape 20 mg pentru fiecare
kilogram de ţesut adipos, deci la o creştere cu 10 kg a
ţesutului adipos producţia şi excreţia zilnică de colesterol
cresc cu o cantitate comparabilă cu cantitatea de colesterol
dintr-un ou. Tulburări ale factorilor de nidaţie la nivelul
bilei şi alterări ale nivelurilor de acizi biliari şi
fosfolipide pot precipita apariţia calculilor biliari.
Pentru funcţia pulmonară,
obezitatea moderată, în absenţa unei afecţiuni pulmonare
subiacente, are un efect slab asupra funcţiei respiratorii.
Apneea din timpul somnului apare totuşi la indivizii cu
obezitate severă şi pune probleme serioase. Apneea obstructivă
din timpul somnului se crede că apare din cauza unei acumulări
locale de ţesut adipos la nivelul zonei traheofaringiene.
Episoadele obstructive ale apneei din timpul somnului determină
întreruperea somnului, precum şi hipoxie şi hipercapnie. Dacă nu
este corectată, această afecţiune poate conduce la insuficienţă
cardiacă dreaptă. Presiunea pozitivă continuă la nivelul căilor
respiratorii poate fi administrată noaptea, pentru a reduce sau
elimina episoadele de apnee din timpul somnului. Scăderea în
greutate are o valoare particulară în remedierea acestei
afecţiuni.
Din punct de vedere al afectărilor articulaţiilor şi tegumentului, creşterea incidenţei osteoartritelor este dată, fără îndoială, pe de o parte traumelor suferite de articulaţii în cadrul obezităţii, dar pe de altă parte, osteoartritele apar şi fără o legătură directă cu creşterea în greutate, ceea ce sugerează şi implicarea altor factori, Prevalenţa gutei este, de asemenea, crescută şi poate reflecta o scădere a clearance-ului uratului. Corpii cetonici acţionează competitiv la nivelul tubului renal cu reabsorbţia uraţilor, iar o creştere a producţiei de cetone din metabolismul lipidelor poate creşte nivelurile de urat.
Printre afectările
tegumentului din cadrul obezităţii se numără acanthosis
nigricans, manifestată printr-o hiperpigmentare a pliurilor
cutanate de la nivelul gâtului, coatelor şi spaţiilor
interfalangiene, asociat cu rezistenţa la insulină şi DZNID.
Turgorul cutanat şi friabilitatea pot fi crescute în obezitate,
crescând astfel riscul infecţiilor fungice la nivelul pliurilor
cutanate. În final, staza venoasă este crescută la obezi.
Să trecem la sistemul endocrin. Rezistenţa la insulină, care conduce la hiperinsulinemie, reprezintă o trăsătură caracteristică şi este direct legată de gradul de obezitate. Secreţia hormonului de creştere este scăzută, dar nivelurile factorului I de creştere insulin-like sunt normale, sugerând că hormonul de creştere este suficient pentru a stimula producţia acestui important hormon. Nivelurile de testosteron sunt scăzute la bărbaţi, dar nivelurile de testosteron liber scad numai în condiţiile unei obezităţi masive.
Obezitatea determină un debut precoce al menarhei, o frecvenţă mai mare a ciclurilor neregulate şi anovulatorii şi o menopauză precoce. Distribuţia adipozităţii influenţează metabolismul steroizilor la femei. Femeile cu adipozitate predominant centrală sau viscerală au o producţie mai mare de hormoni androgeni, cum ar fi testosteronul, iar femeile cu obezitate gluteofemurală au crescute nivelurile de estrone, datorită aromatizării periferice a androgenilor circulanţi. Modificările hormonilor tiroidieni şi ale metabolismului acestora apar odată cu modificările cantitative ale factorilor nutritivi. Triiodotironina (T3) poate fi crescută printr-o supraalimentaţie şi scăzută prin înfometare.
Nivelurile de T3 sunt, de
asemenea, crescute printr-o dietă bogată în carbohidraţi şi
scăzute printr-o dietă săracă în carbohidraţi. În
contrast, nivelurile de tiroxină şi tirotropină (TSH) nu sunt
influenţate de dietă. Obezitate poate fi confundată uneori cu
sindromul Cushing. Modelul normal al variaţiilor diurne ale
cortizolului plasmatic şi concentraţia urinară de cortizol liber
sunt normale în obezitate, dar anormale în boala Cushing. dacă
aceste tipare sunt echivoce, sunt indicate testele dinamice ale
funcţiei suprarenalei.
Cam atât pentru azi...
Zile pline de înţelegere, dragoste şi recunoştinţă!!!
Dorin, Merticaru