STUDIU - Tehnic - Noua Medicină Dacică

Terapia
prin dietă (4)
Cu acest post voi reuşi să
finalizez prezentarea principalelor elemente despre terapia prin
dietă. Să continuăm posturile anterioare cu boala hepatică!
Ficatul joacă un rol central în metabolismul glucidic, lipidic şi protidic. Insuficienţa hepatică duce atât la scăderea sintezei proteice, cât şi la accentuarea catabolismului proteic, ceea ce, împreună cu anorexia şi reducerea ingestiei de alimente, poate duce la malnutriţie proteică şi energetică severă şi la limitarea capacităţii de regenerare şi recuperare funcţională hepatică. În general, cu cât malnutriţia este mai severă, cu atât prognosticul este mai prost. La pacienţii cu necroză hepatică masivă sau cu hipertensiune portală, o dietă bogată în azot proteic poate promova sau accentua encefalopatia hepatică, dar restricţia severă a aportului proteic nu trebuie impusă, dacă nu este nevoie.
Pacienţii cu boală stabilizată sau cu minimă insuficienţă hepatică beneficiază de un aport proteic de cel puţin 1g/kg zilnic, cu un aport energetic adecvat unei folosiri eficiente a proteinelor (de cel puţin 30 kcal/kg/zi). Pacienţii cu boală hepatică cronică stabilizată trebuie să-şi asigure un aport dietetic adecvat, evitând pierderile nutriţionale. În cazul insuficienţei hepatice progresive, aportul proteic poate fi modificat, datorită encefalopatiei.
Proteinele vegetale sunt mai bine tolerate decât cele animale, probabil datorită faptului că plantele conţin mai puţin azot nonproteic. Studiile care urmăresc efectele preparatelor dietetice specializate, îmbogăţite cu aminoacizi ramificaţi, asupra nivelurilor de aminoacizi şi amoniac, precum şi asupra encefalopatiei hepatice au arătat rezultate inconstante. La stabilirea raţiei proteice, cea mai bună atitudine este testarea toleranţei pacientului, prin monitorizarea statusului neurologic la folosirea a 1g proteine/ kg/ zi (aportul ideal). Este recomandat un aport proteic de minim 0,5-0,75 g/kg/zi sau aproximativ 40g/zi (o restricţie mai severă poate duce la catabolizarea proteinelor proprii).
Pentru unii pacienţi cu
boală hepatică, restricţia grăsimilor (mai puţin de 30g/zi)
poate fi impusă de malabsorbţie şi steatoree. Aportul energetic
îmbunătăţit, restricţia de acizi graşi cu lanţ lung pot fi
asociate cu folosirea de preparate cu trigliceride cu lanţ
mediu, care se absorb în lipsa sărurilor biliare. Pot fi
folosite forme emulsionate în apă ale vitaminelor liposolubile
sau ale altor micronutrienţi. Restricţia de sodiu (mai puţin de
2g/zi) este de obicei necesară, datorită edemelor şi ascitei,
dar niveluri foarte scăzute (mai puţin de 1g/zi) nu sunt bine
tolerate şi limitează alegerile alimentare, deci cresc riscul de
malnutriţie. Pâinea obişnuită, produsele lactate, alimentele
semipreparate (mai puţin cele cu conţinut scăzut de sodiu)
trebuie îndepărtate pentru a ajunge la mai puţin de 1g/zi sodiu.
Să trecem acum la afecţiunile neurologice cronice! Pacienţii cu boala Parkinson au risc crescut de tulburări nutriţionale, datorită efectelor bolii asupra tractului gastrointestinal. Gradele variate de disfagie, cu sau fără aspiraţie de suc gastric, şi constipaţia duc la depleţia nutriţională a acestor pacienţi. Sfatul dietetic este recomandabil să asigure un regim adecvat în stadiile iniţiale ale bolii. Scăderea eficienţei clinice a levo-dopa, care apare de obicei în cursul bolii Parkinson şi care duce la variabilitate motorie şi creşterea disabilităţii, poate fi ameliorată prin schimbarea orarului privind aportul proteic. Interacţiunea dintre aportul proteic şi răspunsul clinic pare a fi datorată inhibiţiei recaptării levo-dopa în sistemul nervos central, datorită aminoacizilor plasmatici.
Din această cauză,
restricţia proteinelor din dietă în timpul zilei (mai puţin de
7g proteine înainte de cină) reduce variaţiile neprevăzute ale
răspunsului motor în timpul perioadelor active, productive ale
zilei. În cursul mesei de seară, cantităţi crescute de alimente
bogate în proteine pot asigura necesarul zilnic. La indivizii
motivaţi, care aderă la acest regim, de obicei simptomele se
ameliorează şi nu au alterări ale stării de nutriţie, dar acest
regim creşte riscul malnutriţiei atunci când dieta este doar
aparent echilibrată.
Pacienţii cu boala Alzheimer
au mai mulţi factori de risc şi mai mulţi indicatori ai unui
status nutriţional deficitar decât restul populaţiei vârstnice.
Diminuarea funcţiei olfactive produce obiceiuri alimentare
proaste şi creşte riscul ingestiei de alimente alterate, iar
disfagia şi refuzul alimentaţiei sunt obişnuite. Agitaţia şi
hoinăritul cresc necesităţile energetice. Folosirea de
suplimente semisolide sau obişnuite este o metodă de a creşte
aportul nutritiv al acestor pacienţi. Pe parcursul bolii,
monitorizarea ingestiei de alimente este necesară pentru a
preveni pierderea ponderală şi înrăutăţirea funcţiei fiziologice
şi cognitive datorate malnutriţiei, dar şi pentru prevenirea
deshidratării, aspiraţiei de suc gastric şi a riscului crescut
de boli infecţioase.
Am ajuns la afecţiunile pulmonare. Malnutriţia este obişnuită la pacienţii cu bronhopneumopatie cronică obstructivă (BPCO). Aria şi masa diafragmului sunt reduse, în raport cu pierderea ponderală, la pacienţii malnutriţi cu BPCO faţă de pacienţii normoponderali cu BPCO. Reducerea producţiei de dioxid de carbon şi a consumului de oxigen la pacienţii malnutriţi pot predispune la infecţii pulmonare. Pacienţii cu BPCO şi pierdere ponderală au o rată de supravieţuire mai mică (şi mai scurtă) decât cei cu greutate stabilă. Dovezi limitate sugerează că îmbunătăţirea nutriţiei ameliorează forţa şi rezistenţa muşchilor respiratori, chiar dacă pe termen scurt. Pacienţii cu BPCO au necesităţi energetice bazale mai mari cu peste 10%, din cauza efortului respirator crescut, datorită creşterii rezistenţei pulmonare şi scăderii eficienţei muşchilor respiratori.
Cu toate acestea, aportul
energetic exagerat poate dăuna. Creşterea producţiei de dioxid
de carbon prin supraalimentare cu un exces energetic (de 1,5
până la 2,25 ori mai mare decât cheltuielile energetice de
repaus), provenit mai ales din glucide, poate duce la
suprasolicitarea respiraţiei. Formulele enterale sărace în
carbohidraţi (25-35% din kcal), bogate în lipide (50-55% din
kcal) şi energetice (2 kcal/ml) au fost utile (au îmbunătăţit
funcţia pulmonară comparativ cu formulele sărace în lipide şi
bogate în glucide - de exemplu, 74% din energie furnizată de
glucide şi doar 9% de lipide). O dietă conţinând de 1,2 ori mai
multe calorii decât necesităţile energetice estimate în repaus
este un punct de plecare în administrarea adecvată a caloriilor
cu un nivel proteic de 1,2-1,5 k/kg zilnic. Totuşi, terapia
dietetică individualizată trebuie să evite supra sau
subalimentarea pacienţilor.
Ar mai fi câte ceva de prezentat despre dietele de tranziţie (alte tipuri de diete). Schimbările de consistenţă şi textură ale dietei pot fi importante, mai ales pentru pacienţii internaţi. O dietă lichidiană simplă aduce, pe cale orală, lichide, energie şi nutrienţi, lasă reziduuri minime în tractul gastrointestinal, este folosită în pregătirea procedurilor diagnostice, ca şi în alimentaţia iniţială postoperatorie sau după alimentaţia parenterală, precum şi în cursul infecţiilor gastrointestinale acute. Aceste diete nu sunt adecvate nutriţional în lipsa suplimentelor şi nu trebuie folosite mai mult de trei zile. O dietă lichidiană suplimentară este lichidă sau semilichidă la temperatura camerei şi este prescrisă pacienţilor cu tulburări de masticaţie sau ca o dietă intermediară către alimentaţia solidă la pacienţii care au suportat intervenţii chirurgicale sau alimentaţie parenterală.
De asemenea, poate fi
inadecvată nutriţional în lipsa suplimentelor nutriţionale
enterale. O dietă pasată, care include alimente pasate, zdrobite
şi lichide, este folositoare pacienţilor edentaţi sau care au
tulburări care afectează masticaţia. Dieta uşoară este
constituită din alimente care pot fi masticate mai uşor decât
cele din regimul obişnuit şi include carne moale şi solide
uşoare, în timp ce evită fructele şi legumele crude, precum şi
pâinea integrală şi cerealele. Dietele pasată şi uşoară sunt
adecvate nutriţional, asigurând o cantitate şi varietate optimă
a alimentelor. Au mai fost descrise diete care elimină un compus
dietetic specific, cum ar fi oxalaţii (în tratamentul
hiperoxaluriei), galactoza (în tratamentul galactozemiei) şi
glutenul (în tratamentul bolii celiace).
Să nu uităm de
interacţiunile medicamentelor cu nutrienţii (de altfel, voi
dedica un mare număr de postări interacţiunii medicamentelor la
nivelul corpului uman). Poate fi necesară o schimbare a dietei
datorită interacţiunii medicament-nutrienţi. Anumite medicamente
sau obiceiuri culinare pot duce la afectarea eficienţei
medicamentelor şi invers, medicamentele pot modifica
necesităţile alimentare. Absorbţia medicamentelor este de obicei
încetinită de administrarea de alimente (de aceea există
prescripţii înainte sau după masă). La fel, metabolismul
medicamentelor poate fi afectat de modificări ale aportului
proteic şi ale micronutrienţilor, medicamentele pot reduce sau
potenţa apetitul şi aportul dietetic, prin acţiune centrală şi/
sau periferică (şi multe altele - nu voi intra în detalii).
Şi să finalizez această
serie de postări cu terapiile dietetice alternative! Terapii
dietetice noi sau alternative sunt promovate de literatura
nutriţională populară, acestea fiind elaborate de o mulţime de
practicieni, care elaborează şi recomandă variate terapii
dietetice bazate pe diverse raţionamente şi date experimentale.
În plus, atât practicienii, cât şi pacienţii pot avea convingeri
şi atitudini clasificabile ca fadism, cultism sau quackery-ism
alimentar. Fadismul alimentar este reprezentat de o credinţă
exagerată asupra efectelor specifice ale nutriţiei asupra
sănătăţii şi bolii. Cultismul alimentar implică anumite
convingeri religioase sau filozofice despre alimente, adesea cu
apariţia unei figuri autoritare carismatice.
Quackerismul alimentar poartă prezumţia de fraudă, dar se referă la oameni care sunt sinceri în convingerile lor sar prost îndrumaţi în promovarea unor terapii dietetice îndoielnice. Dietele populare se concentrează adesea pe limitarea sau regularizarea alimentelor specifice, folosind ori informaţii speculative, ori jumătăţi de adevăruri pentru a explica raţionamentul. Pot fi descrise alimente neobişnuite, combinaţii de alimente sau alte ritualuri de alimentaţie. Exemplele sunt multiple dar nu elimină şi prezenţa unor terapii corecte.
Terapii dietetice
neverificate există pentru tratamentul sindromului de oboseală
cronică, a sindromului premenstrual, artritei, sclerozei
multiple şi numeroase alte probleme medicale. regimurile
vegetariene sunt uneori considerate diete alternative, cu toate
că necesităţile nutriţionale pot fi relativ uşor atinse de
adulţii care consumă lactate, dar evită carnea (inclusiv de
pasăre sau peşte). Dietele care evită orice produs animal pot fi
adecvate nutriţional, cu toate că suplimentele nutriţionale şi
de vitamina B12 pot fi necesare. Cu toate că un test
clinic randomizat este ultimul test al eficienţei, teoriile
populare privind dieta şi boala sunt adesea derivate din studii
epidemiologice, cum ar fi studiile de grup/ cohortă, ecologice
şi controlate.
Aceste studii sunt folositoare elaborării de ipoteze, dar asociaţiile apărute între diete şi boală pot fi alterate de factori necontrolaţi sau de alţi determinanţi potenţiali ai sănătăţii şi bolii. ca şi în alte terapii medicale, folosirea terapiilor dietetice trebuie să se bazeze pe date solide, raţionale, nu pe experienţe "necentralizate"/ neverificate şi certificate. Sentimentele de abandon medical sau necesitate şi dorinţa de a controla tratamentul bolii pot motiva pacienţii să adopte diete populare. Asemenea diete pot fi căutate mai ales de bolnavii cronici. Atenţionând asupra terapiilor dietetice alternative, explorarea atentă, împreună cu pacientul, a obiceiurilor nutriţionale într-o manieră necritică, împreună cu liniştirea pacientului, sunt strategii care pot limita riscul acestor diete asupra sănătăţii.
Câteva întrebări de ordin
general sunt esenţiale pentru evaluarea dietelor populare sau
alternative. Este dieta adecvată nutriţional şi potrivită
pacientului? compararea componentelor dietei cu ghidurile
nutriţionale poate lămuri acest lucru. Baza ştiinţifică a dietei
este raţională? Este necesară o înţelegere minimă a
necesităţilor nutriţionale pentru a aprecia siguranţa dietei.
Pot să apară riscuri sau accidente cu urmări fizice şi
psihologice? Chiar dacă dieta pare să implice riscuri pentru
sănătate, unii pacienţi vor alege un asemenea regim, iar decizia
lor trebuie respectată. Poate ajuta sugestia de a încerca o
asemenea terapie într-un interval limitat urmat, de revenire
pentru reevaluare. Monitorizarea continuă a efectelor adverse,
urmărirea evoluţiei şi sprijinul acordat reduc posibilitatea de
abandon a tratamentului convenţional.
În acest sens este importantă promovarea aderenţei la terapia dietetică. Nici o terapie dietetică nu poate fi eficientă dacă nu este urmată sau dacă este urmată incorect. Mulţi factori, cum ar fi complexitatea sau costurile dietei, circumstanţe sociale sau de mediu, tipul şi calitatea relaţiei pacient-clinician, precum şi tehnicile de sfătuire şi educare a pacientului vor influenţa aderenţa. Complianţa la terapiile tradiţionale de orice tip, inclusiv la dietă şi medicaţie, este scăzută. Abordările tradiţionale, cum ar fi asigurarea unui plan de mese şi a unei liste de alimente sunt de evitat, deoarece sunt, de obicei, fără rezultat.
La fel, apariţia unui raport de forţe de tip conflictual între medic şi pacient duce la eşec. Studii clinice la scară largă au demonstrat că aderenţa poate fi îmbunătăţită, chiar în cazul dietelor complexe, atunci când terapia dietetică include strategii comportamentale şi educative specifice. Aceste strategii sunt bazate pe teorii comportamentale noi şi pe o abordare de autotratare, mai ales când schimbările dietetice trebuie menţinute pe parcursul vieţii sau când modificările dietei trebuie extinse. Abordarea prin autotratare implică o relaţie de parteneriat între pacient şi consilierul nutriţionist (pentru o complianţă pe termen lung, pacientul trebuie să înveţe să rezolve o serie de probleme şi să creadă în propriile forţe).
O strategie de bază pentru creşterea aderenţei este de a ne concentra mai degrabă pe comportamentul pozitiv şi alegerile alimentare corespunzătoare decât pe restricţiile alimentare. O metodă este de a începe cu o dietă uşoară (aşa trebuie percepută de pacient) şi de a identifica modificările pe care pacientul este dornic şi capabil să le facă. Clădită pe scopuri care pot fi atinse, pacientul poate exersa şi dezvolta capacităţi care să îi permită continuarea dietei sub urmărire specializată. Contactul frecvent cu medicul sau nutriţionistul, care încurajează pacientul şi întăreşte progresul, creşte complianţa şi promovează susţinerea motivaţională.
Pentru aproape toţi
pacienţii, implicarea şi asistenţa asigurată de membrii familiei
şi suportul social sunt obligatorii pentru succesul terapiei
dietetice. Educaţia individuală şi comunicarea sunt necesare,
deoarece intervin influenţe socio-culturale pricind alegerile şi
obiceiurile alimentare. Succesul terapiei dietetice este
accentuat de lucrul cu un asistent specializat în nutriţie.
Pentru a obţine acreditarea de dietetician este nevoie de un
program complet şi aprobat de pregătire, care implică componente
didactice şi de practică supravegheată. Dieteticianul asigură
îngrijire nutriţională în spital sau în ambulator, în timp ce
medicul are în atribuie programe care implică grupuri, programe
comunitare şi în domeniul de sănătate publică. Un dietetician
poate fi un ghid şi un sprijin, traducând nevoile nutriţionale
şi metabolice în alegeri alimentare specifice şi dezvoltând
strategii care permit pacientului să-şi modifice obiceiurile
dietetice.
Dragoste, Înţelegere şi Recunoştinţă!!!
Dorin, Merticaru