STUDIU - Tehnic - Noua Medicină Dacică

Deficitul
și excesul de vitamine (4)
Am ajuns la excesul de vitamine... În esenţă, aproape jumătate din adulţi folosesc suplimentele vitaminice şi/ sau minerale, în anumite situaţii ingestia situându-se la limitele toxicităţii. Copiilor li se administrează de obicei multivitamine, în timp ce adulţii folosesc frecvent o singură vitamină. Consumul de suplimente vitaminice are o incidenţă crescută în rândul persoanelor cu nivel crescut de instruire, de obicei cu o bună stare de sănătate.
Vitaminele liposolubile
sunt depozitate în cantităţi variate în organism şi de aceea pot
să genereze mai frecvent efecte adverse atunci când sunt
consumate în exces (excesul de vitamină D şi A sunt bine
descrise). Vitaminele hidrosolubile sunt excretate repede şi
doar o cantitate limitată. Vitaminele hidrosolubile sunt
excretate repede şi doar o cantitate limitată se depozitează. În
consecinţă, intoxicaţiile cu aceste vitamine se produc când se
ingeră cantităţi mari.
Vitamina A şi carotenii îşi
manifestă "excesul" prin carotenemie. Carotenemia apare
printr-un consum excesiv de precursori ai vitaminei A, în
principal morcovi. Excesul de caroten nu este nociv, cu excepţia
efectului "cosmetic" (faptul că hipercarotenemia nu produce
hipervitaminoză A sugerează că transformarea carotenului în
vitamina A este un proces cu reglare exactă). Carotenemia se
manifestă prin îngălbenirea tegumentelor, predominant la nivel
palmar şi plantar, şi printr-un ser colorat în galben.
Diagnosticul diferenţial cu icterul este tranşat prin faptul că
în hipercarotenemie sclerele rămân albe. Pacienţii
hipertiroidieni au susceptibilitate crescută. Excluderea
morcovilor din alimentaţie duce la disiparea rapidă a
pigmentării. Modificarea culorii pielii se poate produce şi prin
consumul altor fructe sau legume colorate.
Să vedem ce este cu toxicitatea vitaminei A! Hipervitaminoza A se poate produce prin supraingestia accidentală de către vânători sau exploratori (ficat de urs polar), prin administrarea la copii de către părinţii hiperprotectivi sau printr-o terapie inadecvată. Intoxicaţia acută creată printr-o doză unică masivă produce durere abdominală, greaţă, vărsături, cefalee, ameţeală, letargie, edem papilar şi, la copii, bombarea fontanelei, urmată la câteva zile de descuamare generalizată şi recuperare ulterioară.
Intoxicaţia cronică se
produce după ingestia zilnică, timp îndelungat, a 25.000 UI (sau
mai mult) şi este caracterizată de dureri de oase şi articulare,
hiperostoză, căderea părului, uscăciunea şi fisurarea buzelor,
anorexie, hipertensiune intracraniană benignă, febră (joasă),
prurit, scădere în greutate şi hepatosplenomegalie. Singura
modificare paraclinică este creşterea concentraţiei vitaminice
în ser, mai ales sub forma retinil-esterilor. Concentraţia RBP
este normală, excesul de vitamină A fiind legat de lipoproteine.
simptomele dispar prompt la întreruperea aportului vitaminic,
dar ciroza hepatică este o complicaţie tardică a supradozajului.
Cât despre supradozajul
vitaminei E se poate spune că doze mari de vitamina E au fost
ingerate perioade lungi de timp fără a cauza afectare aparentă
la unii pacienţi. Alţii, însă, au prezentat greaţă, acuze
gastrointestinale, cefalee şi posibilă hipertensiune. Adevărata
intoxicaţie apare în două situaţii: la persoanele care primesc
tratament anticoagulant per os şi la prematuri. În cantităţi
mari, vitamina E poate antagoniza acţiunea vitaminei K şi
prelungeşte timpul de protrombină (aceasta duce la potenţarea
efectului anticoagulantelor orale). Administrarea vitaminei E la
prematuri a produs ascită, asociată cu hepatosplenomegalie,
icter colestatic, azotemie şi/sau trombocitopenie.
În cazul vitaminei K,
cantităţi mari din aceasta pot bloca efectele anticoagulante
orale, iar administrarea în sarcină produce icter la nou-născut.
Excesul de pirioxină apare
foarte rar, majoritatea adulţilor putând consuma până la de 10
ori doza zilnică de 2 mg piridoxină fără să apară efecte
secundare. Totuşi, ingestia timp îndelungat a mai multor grame
pe zi produce neuropatii periferice severe care generează
simptome ca ataxie, amorţeli periorale, neîndemânare în
folosirea mâinilor şi picioarelor, pierderea simţului vibrator
şi a celui poziţional, fără afectarea reflexelor sau funcţiilor
senzoriale. Revenirea după oprirea ingestiei este lentă. Doze
reduse (25 mg/zi) pot antagoniza efectul levodopa în boala
Parkinson şi scad efectul anticonvulsivant al fenitoinei şi
barbituricelor.
Vitamina C este consumată de
85% din cei care ingeră vitamine, datorită supoziţiei că
administrarea de cantităţi mari de vitamină C (1 g sau mai mult
zilnic) previne sau diminuează simptomele guturaiului (sau altor
afecţiuni). Cu toate acestea, studiile nu au demonstrat
diferenţe semnificative în apariţia, severitatea sau durata
episoadelor gripale la persoanele tratate cu vitamina C.
Folosirea în acest mod a vitaminei C este fără rezultate şi,
probabil total greşită. Folosirea pe termen lung a
acidului ascorbic în aceste doze interferează cu absorbţia
vitaminei B12, creşte nivelul seric al estrogenilor la femeile
cu aport exogen de estrogeni, produce uricozurie şi predispune
la formarea litiazei renale oxalice. În plus, dozele mari
influenţează dezvoltarea enzimelor metabolizante la făt şi poate
genera scorbut recidivant la copiii ai căror mame au ingerat
mari cantităţi de vitamina C în timpul gestaţiei. Dozele
farmacologice (200 mg/zi) pot corecta anomaliile leucocitare la
pacienţi cu sindrom Chediak-Higashi.
În final, câteva cuvinte
despre excesul de niacină. Doze mari de niacină sunt folosite în
tratamentul hipercolesterolemiei şi, ocazional, în alte scopuri.
Niacina produce descărcare histaminică, care poate genera eritem
sever, prurit, afectare gastrointestinală şi agravarea astmului.
Poate apare acantosis nigricans. La o doză de 3g/zi, nivelul
seric al acidului uric creşte, la fel şi glicemia. Dozele mari
pot afecta şi ficatul, producând un icter colestatic.
Şi, dacă tot n-am atins
"autonorma" mea de minim 1.500 cuvinte per postare, hai să fac
un rezumat util!
Vitaminele sunt substanţe
"vitale" (de aici şi denumirea de "vital aminoacids"/
"aminoacizi vitali") care ajută corpul nostru să se dezvolte şi
să funcţioneze normal, funcţia lor fiind în principal de
catalizatori ai reacţiilor chimice la nivel celular. La acest
moment sunt "catalogate" (cu unele semne de întrebare) 13
vitamine de care are nevoie corpul uman: vitamina A
(retinoidele), grupul de vitamine B (tiamina/ B1, riboflavina/
B2, niacina/ B3, acidul pantotenic/ B5, piridoxina/ B6, biotina/
B7, acidul folic (folaţii)/ B9, cobalamina/ B12), vitamina C
(acidul ascorbic), D (calciferol, 1,25-dihidroxi), E (tocoferol)
şi K. Trupul nostru este capabil să "fabrice" în anumite
proporţii, de obicei nesatisfăcătoare, vitaminele D şi K.
Ar mai fi ceva de "spus"
aici... 9 dintre vitamine sunt hidrosolubile: B1, B2, B3, B5,
B6, B9, B12, C şi K. Aceste vitamine nu sunt depozitate de
organismul uman (existând depozitări temporare cu diverse
locaţii) şi, de aceea, este necesar un aport constant al
acestora prin alimentaţie. Orice suplimentare prin aport a
vitaminelor hidrosolubile va fi eliminată prin ficat şi rinichi.
Spre deosebire de vitaminele liposolubile, cele hidrosolubile
pot fi deteriorate prin tratament termic (motiv pentru care este
indicată prelucrarea alimentelor ce conţin astfel de alimente
cel mult în baie de aburi). 4 dintre acestea sunt liposolubile:
A, E, D şi K. Ele se întâlnesc în special în alimentele cu
grăsimi (grase) şi sunt depozitate de către organism în
ţesuturile grase şi în ficat. Din acest motiv, excesul de aport
de astfel de vitamine poate aduce probleme în funcţionalitatea
organismului.
Rolul principal al vitaminei
A se "manifestă" în cadrul vederii, al creşterii oaselor,
reproducţiei, funcţiilor celulare şi sistemului imunitar. Rolul
grupului B se manifestă în special în obţinerea şi furnizarea
energiei din alimentele (nutrienţii) din alimentaţia noastră
precum şi la formarea "globulelor" roşii ale sângelui.
Vitamina C are ca rol
principal "principiul antioxidant" dar este pregnant manifestă
în procesele legate de colagen. Vitamina D ajută în
metabolizarea calciului, în special la nivelul oaselor precum şi
are un rol important asupra sistemului nervos, muscular şi imun.
Vitamina E se "remarcă" şi ea ca antioxidant şi are rol multiplu
asupra sistemului imunitar şi proceselor metabolice. Şi, în
final, vitamina K ajută organismul în producerea de proteine
necesare sănătăţii oaselor şi a diverse alte ţesuturi precum şi
în asigurarea funcţiei de coagulare sanguină.
Principalele surse de
vitamine (exceptând produsele "farmaceutice", suplimente, etc.
similare) sunt reprezentate de:
- A: morcovi, cartofi dulci, dovleac, legume cu fructe verzi,
suc de fructe, pepene galben, ardei gras, varză chinezească,
piersici, carne de vită, ouă;
- B1: seminţe de floarea soarelui, sparanghel, salată verde,
ciuperci, fasole, linte, spanac, mazăre, vinete, varză de
Bruxelles, roşii, grâu integral, soia, ton;
- B2: migdale, soia, ciuperci, spanac, grâu integral, iaurt,
macrou, ouă, ficat;
- B5: broccoli, linte, mazăre, avocado, grâu integral, ciuperci,
cartofi dulci, seminţe de floarea soarelui, conopidă, legume cu
fructe verzi, suc de fructe, căpşuni, ouă, ficat.
- B6: grâu integral, orez brun, legume cu fructe verzi, seminţe
de floarea soarelui, cartofi, fasole, banane, spanac, roşii,
avocado, nuci, unt de arahide, fasole, ardei gras, păstrăv, ton,
somon, carne de pui;
- B9: legume cu fructe verzi, sparanghel, broccoli, varză de
Bruxelles, citrice, mazăre, spanac, fasole, cereale integrale,
fasole, mazăre verde, avocado, alune, salată verde, suc de
roşii, banane, papaya, organe de animale;
- B12: cereale îmbunătăţite, ficat, păstrăv, somon, ton, ou;
- C: guava, kiwi, grapefruit, ardei gras, portocale, căpşuni,
varză de Bruxelles, pepene galben, papaya, broccoli, cartofi
dulci, ananas, conopidă, varză, suc de lămâie, pătrunjel;
- D: alimente suplimentate, ciuperci, somon, macrou, sardine,
ton, ouă (lumina solară amplifică şi stimulează metabolismul de
vitamina D);
- E: legume cu fructe verzi, migdale, seminţe de floarea
soarelui (şi alte seminţe cum ar fi cele de dovleac, susan,
etc.), măsline, afine, nuci, roşii, avocado;
- H: legume cu fructe verzi, nuci, pâine din cereale integrale,
avocado, zmeură, conopidă, morcovi, papaya, banane, somon, ouă;
- K: broccoli, legume cu fructe verzi, pătrunjel, sparanghel,
varză de Bruxelles, fasole verde, mazăre verde, morcovi.
Şiii, cred că am scris
destule despre vitamine (cel puţin pentru acest moment). Data
viitoare voi trece la prezentarea metabolismului
microelementelor...
Dragoste, Înţelegere şi Recunoştinţă!!!
Dorin, Merticaru