STUDIU - Tehnic - Noua Medicină Dacică

Povestea
Omului – Microbiomul (1)
La finele postării de ieri
lansam o adevărată provocare… Și, voi începe cu o întrebare:
Evoluția umană, din punct de vedere fizic, poate fi definită
doar de ceea ce am dezbătut până acum?!? Sau intervin și alte
elemente, nebănuite sau, eventual, necunoscute?!?
Și voi începe direct cu
descoperirile umanității din ultimii aproape 20 de ani, cu toate
că există confirmări clare că, aceste descoperiri se tot
rafinează și sunt confirmate de mai bine de 50 de ani, poate mai
bine de 100 de ani… Da, pentru început voi aborda un fel de
linie general științifică, materialistă… Să vedeți ce va fi când
ajung la cealaltă linie, de tip creaționist!
La finele postării
anterioare aminteam de un nou proiect de tip ”genom”,
reprezentat de ”The Human Microbiome Project” (HMP) lansat în
anul 2008 de Institutul Național de Sănătate (NIH – National
Institute of Health) ca o extensie conceptuală și de consecință
a Proiectului Genomului Uman (HGP – Human Genome Project) ce
dorea să creeze o hartă genetică clară, utilizabilă a ADN-ului
uman.
Acest proiect, HMP, a fost
demarat și este în derulare deoarece s-a constatat în timp,
descoperire după descoperire, că fiecare dintre noi este un
superorganism... Dar nu deoarece cercetătorii proiectului
genomului uman au descoperit că organismul uman are de peste 50
de ori mai multe gene decât se așteptau aceștia ci deoarece au
descoperit cu totul altceva...
S-a descoperit că un
organism uman conține aproximativ 10 triliarde de celule și...
Aproximativ 100 de triliarde de elemente celulare, numite
generic bacterii (un triliard este 10 la puterea a 12-a, 1 urmat
de 12 zerouri), adică de aproximativ 10 ori mai multe celule
bacteriene față de celulele umane...
Da, acesta este organismul
uman, puțin sub 10% celule umane și peste 90% ”alte celule”,
”străine”, microbi, bacterii... Alcătuind organismul uman, fără
a mai lua în considerare ciupercile (fungi), mucegaiurile și
virusurile...
Poate fi asimilat creierul
ca un conducător al acestui microbiom sau eventual, ca un lider
al controlului acestuia sau al mediului în care evoluează
acesta?!? Evident că nu… Deci, iată că intrăm pe un teritoriu
unde avem nevoie de unele informații despre ”majoritatea”
organismului uman…
Se poate scăpa de această
realitate, cu referire la termenul ”majoritatea”, gândindu-ne că
suntem ”caracterizați” de ADN-ul uman, care conține undeva în
jurul a 26.000 de gene umane… Dar acesta este un număr relativ
mic, în comparație cu, de exemplu, planta de orez care are
46.000 de gene...
Dar ”contra” genelor ”umane”
se ”opun” nici mai mult, nici mai puțin de 100.000 până la 10 de
milioane de gene microbiene (funcție de autorii ”parcurși”),
funcție de caracteristicile respectivului individ studiat, în
mii, zeci de mii de forme de varietate/ specii cu o lojă de
7.000 până 36.000 ”tulpini/ rădăcini” de specie, fie și
genetice...
Asta în condițiile în care,
studiul genomului uman sugerează că aproximativ 5% din genomul
uman este rezidență mamaliană, care conservă aproximativ 200 de
milioane de ani de evoluție, procent ce diminuează ”umanul” din
noi… Indecizia poate duce inclusiv la întrebări de genul: ”Acest
procent să fie parte din adevăratul genom uman sau este parte
din microbiom?!?”.
Și, aceste gene ale
microbiomului nu sunt pasive, ele exprimându-se mai activ decât
v-ați imagina… De ele depinde aproape total digestia noastră,
prelucrarea nutrienților, răspunsul imunologic, elemente
tisulare constitutive și multe, multe altele, evident, prin
bacteriile ce le conțin… Mai mult, ele sunt o parte importantă a
ceea ce înseamnă fiziologia organismului uman, determinând
percepțiile globale de funcționalitate ale acestuia,
reprezentate de sănătate sau starea de boală a individului…
Deci, oricum am privi
problema, iată că suntem efectiv copleșiți de simbioza cu
”majoritatea” microbiană... Și, oricum am încerca să ”sucim”
problema, orice ”urmărire” de ADN uman se lovește invariabil de
urmărirea ”urmăririi” ADN-ului microbian... Toate acestea în
condițiile în care se constată o stabilitate clară a menținerii
unui fel de identitate microbiană distinctă atât din punct de
vedere al timpului (pe perioade de săptămâni, luni, chiar ani și
zeci de ani) cât și din punct de vedere al zonei de prezență.
De exemplu, din punct de
vedere al timpului, de această identitate microbiană depinde
organismul uman chiar de cum ne vom naște, prin contactul cu
microbii de simbioză inițiali, favorabili datorită
compatibilității cu mama. Microbi ce depind de dieta mamei și de
expunerea ei la mediu și, de ce nu, chiar de microbiomul
acesteia... Dar care, de facto, vor reprezenta un fel de
microbiom incipient, insuficient, gata de evoluție...
Astfel, copii care se vor
naște pe cale naturală vor avea ca un fel de bază microbiană
distinctă, ”completivă”, comunitatea vaginală a mamei (cu o
preponderență a speciilor lactobacilus, care sunt
microorganismele dominante în tractul vaginal feminin)...
Pe când copiii care se vor
naște prin cezariană vor ”beneficia” majoritar de microbii cu
care pielea și gura va intra în contact (cu dominante în
stafilococi, streptococi, etc), bineînțeles cu un oarecare
suport al mamei prin intermediul vieții intrauterine. Microbi
care, în cazul copiilor născuți natural, vor completa adaptativ
microbiomul existent, și nu invaziv ca în cazul celor născuți
prin cezariană.
Din acest motiv copiii
născuți prin cezariană vor avea unele probleme de sănătate,
asociate clar cu forma de naștere, reprezentate de procente
crescute de astm, alergii, chiar și obezitate (orice poate fi
asociat cu ”contactul” cu bacterii externe, iritante sau nu).
Probleme de sănătate confirmate deja în absolut toate studiile
efectuate.
La acest moment este
confirmat faptul că astmul are o incidență maxim corelată nu
neapărat cu toxicitatea mediului extern, prin factorii agresivi
asupra sistemului respirator ci, sau cu ”salvatorul” ”bagaj
genetic deficitar”, ci cu forma de naștere, procentual cu
numărul de cezariene… Da, ați citit bine, creșterea incidenței
acestei afecțiuni are o vagă legătură cu poluarea dar o legătură
strânsă cu procentul de nașteri prin cezariană.
Apoi da, corect, statisticile relevă că, prezența masivă a
acestei afecțiuni este în țările de tip ”vestic”, cu stil de
viață de tip ”vestic”, industrializate, dar aceeași corelație
apare și la nașterile prin cezariană, care nu mai sunt efectuate
ca ultimă etapă de intervenție în nașterile dificile ci sunt o
opțiune pentru a evita durerile nașterii, pentru a evita
deformarea corpului și altele…
Dar prevalența acestei
afecțiuni în forme pediatrice de manifestare este complet
disproporționată comparativ cu populația adultă, aducând astfel
un nou atu de susținere a ipotezei de corelație cu modalitatea
de naștere, cu cezariana, în detrimentul asocierilor ci mediul
”iritativ”.
Detaliind, când vorbim despre astm, în special cel de tip
alergic, se constantă o diminuare de răspuns imunologic prin
celulele regulatoare de tip T, ce ”produc” molecule de tip IL10
ca răspuns antiinflamator, pe fondul creșterii răspunsului de
tip T2 și anticorp de tip IgE ce produc molecule de tip IL 4, 5
și 13 (citokine inflamatorii) care stimulează inflamarea.
Deci, ”mecanismul de
producere” este foarte clar, bine delimitat, cunoscut și,
astfel, și ”pârghiile de corectare”, de influențare…
Mai mult, există deja studii
deosebit de serioase dezvoltate de universități de medicină
care, în funcție de acest microbiom pot prezice dezvoltarea a
numeroase afecțiuni, din cele mai precoce timpuri, în special de
tip alergenic, cum ar fi astmul. Și, în consecință, să se poată
dezvolta elemente terapeutice care să fie utile cu adevărat în
prevenirea dezvoltării de astfel de afecțiuni.
Din acest motiv, în multe
clinici din lume, la din ce în ce mai mulți copii născuți prin
cezariană li se inoculează, introduce pe piele, în gură, tușeu
vaginal de la mamă, pentru a iniția dezvoltarea microbiomului.
Și alte elemente terapeutice ce apar din constatarea că, nou
născuții prin cezariană sunt rar alimentați de la sân, motiv
pentru care medicina modernă a început să compenseze această
problemă prin recomandarea de alimentare la sân, că acesta este
al mamei sau al unui substitut (doică).
Apoi, de menționat este
faptul că, există un tipar de stabilitate clar, în ceea ce
privește evoluția populației microbiene a unui individ de-a
lungul întregii vieți... Tipar care se regăsește în comunitatea
din care face parte, constatare confirmată prin toate studiile
efectuate până acum… Fiecare populație/ grup de populație având
un tipar tipic al ei, ce nu ține de particularitățile
alimentare, de contactul între indivizi și altele asemenea,
fiind, pur și simplu, un tipar al zonei geografice, eventual
populaționale...
De exemplu, revenind la
astmul de care am discutat mai devreme, copiii care cresc în
medii cu prezențe microbiene multiple, cum ar fi cele ale
animalelor domestice, ale animalelor de casă, culmea, au un risc
mult mai scăzut, anulat chiar, de a dezvolta astm, în ciuda mult
discutatelor probleme legate de părul de pisică sau de câine, de
”contactul” cu microbii acestora sau cu cei aduși de aceștia…
Un alt exemplu ciudat, la
prima vedere, sunt studiile efectuate cu aerosoli de… gândaci…
Aerosoli care au fost utilizați pentru a studia reacțiile la
nivelul căilor respiratorii în încercarea de a identifica
factori alergeni… Prezența în aerul subiecților de astfel de
aerosoli a redus considerabil prezența grupului inflamator IL 4,
5 și 13 de care am discutat anterior, până la valori sub cele
”perceptibile” de organismul uman, dovedind încă odată că
diversitatea microbiană naturală reprezintă un factor de
echilibru al funcționalității organismului uman, un factor de
eliminare a stării de boală…
Și lucrurile merg mult mai
departe decât vă imaginați. Până și foliculii de păr, rădăcina
părului prezintă bacterii care completează acest microbiom uman.
Și acesta nu produce mătreață ci influențează masiv răspunsul
imun al organismului nostru, selectând inclusiv ce microbi au
”dreptul” să coexiste în coloniile existente deja…
Ca o paranteză, studiile au
relevat că specificul microbiomului se delimitează, din punct de
vedere al constituției de specii al acestuia, gradual, funcție
de ”distanța geografică” între populații… Și, un fapt de-a
dreptul alarmant, populația unui microbiom, din punct de vedere
al speciilor componente, scade direct proporțional cu creșterea
accesului la serviciile medicale de tip vestic… Evident în
detrimentul stabilității stării de sănătate care scade odată cu
scăderea numărului de specii al acestui microbiom.
Închid paranteza cu o
concluzie siderantă… Pentru a avea protecție față de factorii
agresori, inclusiv față de viruși (așa cum au dovedit numeroase
studii), atât la nivelul tubului digestiv cât și la nivelul
structurilor respiratorii, avem nevoie de populație bacteriană
vie, tipică microbiomului nostru, activă… Și, această structură
ne va proteja de orice agresiune, o va preveni sau o va elimina…
Revenind la evoluția microbiomului, aceste expuneri la mediul
extern încep imediat după naștere, prin ”accesul” la populațiile
microbiene ale pielii mamei, odată cu alăptatul, interacționează
cu tratamentele antimicrobiene ce se vor practica, se
diversifică odată cu tangența la alimentația solidă, la
contactul cu comunitatea și ”agenții” specifici unei anumite
vârste, unei anumite comunități...
De la momentul nașterii,
funcție de contactele la populații microbiene, de alimentație,
de la utilizarea de antibiotice (antimicrobiene), totul va
influența mai mult sau mai puțin semnificativ ce tip de microbi
vor fi prezenți la un anumit nivel (tract digestiv, piele, etc)
și cum vor funcționa ei, independent sau în simbioză.
Evident, trecerea anilor
semnifică o continuă expansiune a diversității bacteriene până
undeva la vârsta de 3 ani (după alți autori 4 ani, după alții
”cei 7 ani de acasă”). Vârstă la care, conform studiilor
aprofundate, există un fel de ”zonă inițială” de dezvoltare a
microbiomului.
De aici, dacă dezvoltarea microbiomului a fost ”slabă” va urma o
evoluție a unui individ bolnăvicios, cu stabilitate a stării de
sănătate îndoielnică sau, dacă acesta are o bază de microbiom
normală, va urma o evoluție a unui individ adaptabil, stabil ca
stare de sănătate, cu răspunsuri rapide la factorii agresori, cu
o adaptabilitate ridicată și alți parametri ai individului
”puternic” din punct de vedere al echilibrului simbiotului său,
al organismului său.
De exemplu, s-au colectat
mostre de microbiom intestinal de la copii, determinându-se
dominantele bacteriene ale acestuia… Apoi, s-a urmărit evoluția
stării de sănătate a acestor copii și, prin diverse elemente de
tip experimental, în corelație cu starea reală de sănătate a
copiilor în evoluția ei în timp, s-a ajuns la concluzia că
microbiomul este primul care reacționează la orice infecție
(reacție locală), indiferent de sursă (mucegai, fungi, bacterii,
viruși) și, funcție de reacția acestuia, vine și reacția
întregului, a simbiotului, a organismului…
Reacție ce depinde de
reacția microbiomului, subliniez…
Revenind la evoluția
microbiomului, de la această vârstă se identifică o diversitate
asemănătoare cu cea a adultului a microbiomului, chiar dacă
există o ”specificitate” a copilăriei, adolescenței și, în
final, a stadiului de adult…
Specific este doar faptul că
genele ”funcționale” din microbiom diferă în funcție de
expunerile de pe parcursul vieții, reprezentate de produsele
farmaceutice (în special antibiotice), de dietă, infecții,
hormoni sexuali, inclusiv elemente toxice ale mediului… Care au
presiunea lor specifică asupra microbiomului unui individ atât
asupra populației existente cât și asupra a ceea ce va produce
acest microbiom și cum va interacționa cu gazda, corpul uman.
O altă specificitate a
predominantelor microbiomului este dată de alimentația
predominantă… De exemplu, o alimentație predominant vegetală va
determina un microbiom ce prelucrează facil polizaharidele, pe
când o alimentație predominant procesată va atrage elemente de
procesare a zaharurilor simple, ceea ce este un adevărat
dezavantaj.
Mai mult, o alimentație
bazată pe produsele vegetale atrage prezența unui microbiom
stabil, care se opune deosebit de eficient oricăror schimbări
agresive de partea mediului, fiind stabil, greu de
modificat semnificativ, pe când alimentația bazată pe produsele
animale, prezintă mari variații de ”constituție”, ceea ce atrage
o instabilitate clară a microbiomului și, în consecință, o stare
generală de sănătate destul de ”perisabilă”.
Și, importantă nu ar fi
numai compoziția acestui microbiom… De exemplu, cu referire la
produșii de metabolism ai acestuia, putem face referire la un
produs deosebit de important al microbiomului ”digestiv”,
reprezentat de acizii grași cu ”lanț scurt” care sunt o sursă
”crucială” de energie pentru celule, sunt antiproliferative și
antiinflamatorii susținând, promovând sănătatea simbiotică a
organismului uman…
De ce v-am prezentat toate
acestea?!? În nici un caz pentru a sublinia avantajele dietei
preponderent vegetariene ci pentru a evoca că microbiomul care
ne caracterizează ca specie este stabil în condițiile de astfel
de alimentație preponderentă, corpul nostru co-evoluând clar
împreună cu acesta…
Apoi, chiar dacă pare
”forțat”, microbiomul are o influență masivă asupra stării de
sănătate prin incalculabil de multe ”pârghii”. Studiile moderne
ne arată că orice perturbare asupra microbiomului reprezintă o
perturbare a întregului organism… Perturbare directă sau ”la
distanță”, prin afectarea fluxului de metaboliți microbieni
(despre care vom discuta mai târziu).
Astfel, perturbarea
microbiomului pielii atrage multiple afecțiuni dermatologice,
inclusiv de psoriazis, de exemplu, s-a corelat clar că
tulburările de microbiom digestiv sunt direct corelate cu
obezitatea, diabetul, orice intervenție asupra microbiomului
aducând vindecări rapide ale acestor afecțiuni…
Evident că, prin extensie,
s-au corelat rapid aproape toate afecțiunile organismului uman
cu acest microbiom, cum ar fi cele cardiovasculare, pulmonare,
etc inclusiv cele cu tentă psihică, cum ar fi autismul și
depresia, chiar dacă, de cele mai multe ori, se vorbește doar
despre microbiomul intestinal, fie prin acțiune directă, fie,
pur și simplu, prin intermediul metaboliților acestui microbiom…
Ei bine, a venit momentul să
finalizez această postare… Cu unele concluzii clare ce se
desprind din acesta, fără a mai lua în calcul elementele de tip
”surpriză”… Concluzii ”de moment” ce vor contura posibilele
concluzii de ”continuitate”… Așadar:
1. Chiar dacă ponderea
genetică principală aparține, incontestabil, microbiomului, vom
considera doar că acesta doar extinde capacitățile genetice și
funcționale ale gazdei umane.
2. Microbiomul uman se
dezvoltă de la cea mai fragedă vârstă și evoluează în echilibru
direct cu organismul/ superorganismul în care coexistă.
3. Microbiomul determină și
completează funcțiile imune și naște predispozițiile spre
afecțiuni, de la cele mai fragede vârste.
4. Metaboliții rezultați din
activitatea microbiomului influențează critic funcțiile
organismului, în special pe cele imune.
Pe mâine cu o postare
completivă la acest microbiom uman!
Dragoste, Recunoştinţă şi Înţelegere (Namaste)!
Dorin, Merticaru