STUDIU - Tehnic - Noua Medicină Dacică
To Study/ Pentru studiu - Tehnic - Dorin M

Paginile Noua Medicină DacicăLimbajul conștientului (3)


         Abia din acest moment putem face primul pas spre a învăţa cum să ne fixăm optim obiectivele. Deci, până acum am adunat ceva unelte de lucru pentru a afla ce vrem cu adevărat, dacă acest lucru este bun pentru Dumneavoastră în cazul în care-l obţii şi cum să procedezi ca să ajungi la el pe calea cea mai simplă. Asta deoarece majoritatea dintre noi habar nu au despre ce este vorba în viaţa lor dar, în schimb, se mişcă cu maximă viteză.

Din postările anterioare se poate deduce că eu, autorul acestor postări, sunt total de acord cu faptul că „Drumul este scopul”. Noi, ca spirite, suflete (sau cum vrea fiecare dintre noi să le denumească) venim aici pentru a testa, a încerca prin cunoaştere ceea ce ştim deja (bine, treaba este mult mai amplă dar, simplificat, aici ajungem) şi nu pentru a învăţa sau altele asemenea. Inclusiv drumul nostru prin această viaţă materială, conştientă, este un scop al nostru sau al „nostru”. Fiecare din noi alege, îşi planifică tot cea ce va urma până ce obţine acel ceva (sau renunţă la acel ceva). Şi apoi altă planificare spre alt obiectiv şi tot aşa până ce părăsim acest plan material (decesul fiecăruia din noi).

În tehnicile NLP/ SNLP, acest ceva, obiectivul ales de noi, se numeşte meta-obiectiv. Şi, principala problemă care trebuie să ne-o punem este: „Care este meta-obiectivul şi ce câştig în cazul în care obţin ceea ce vreau („ating” meta-obiectivul)?”. Valoarea, valabilitatea acestei întrebări o puteţi înţelege cu ajutorul următorului exemplu. Să presupunem că ţi-ar face plăcere (fie şi în secret) să ai un Ferrari (roşu, bineînţeles). Nu contează motivaţia, că vrei să araţi căluţul cabrat duşmanilor tăi, că vrei să aspiri fete, fiecare cu păsărelele lui sau cu stolul lui de păsărele (asemenea gânduri există şi în mintea celor pasionaţi de spiritualitate aşa că motivaţia nu este o „înjosire” dar este bine să subliniez că vom discuta cazul persoanelor care au disponibilităţi financiare de la puterea de a cumpăra două astfel de maşini în jos).

Evident că, prima întrebare este dacă se merită efortul (mai ales pentru cei care nu au bani şi trebuie să se gândească de unde fac rost de ei atât pentru achiziţia maşinii cât şi pentru întreţinerea acesteia). Dar să lăsăm deoparte „mărunţişurile” şi să presupunem că ai deja banii necesari întreţinerii acesteia (deci ai maşina). Vine întrebarea ce posibilităţi, pe care nu le-ai avut înainte, îţi va crea acest lucru? Poate că eşti de părere că vei deveni mai atractiv/ atractivă (de ce nu şi femeile) şi că, în sfârşit, prin intermediul „cârligului strălucitor” vei avea parte de partenerul/ partenerii doriţi, grozavi, perfecţi etc.

Bine, acum imaginează-ţi că ai găsit deja partenerul/ partenerii visat. La ce ţi-ar folosi, ce posibilităţi pe care nu le-ai avut anterior vei avea împreună cu ei/ cu ele? În funcţie de împrejurări, câştigul ar putea fi faptul că ceilalţi oameni ţi-ar acorda mai multă atenţie decât înainte şi te-ar putea admira pentru partenerul/ partenera grozavă pe care o/ îl ai. Şi, dacă presupunem că eşti permanent foarte admirat, ce-ţi dă aceasta în plus faţă de ceea ce aveai anterior? Poate că, prin intermediul acestui feed-back te vei simţi, în sfârşit pe tine însuţi, şi vei căpăta sentimentul de personalitate, individualitate.

Presupunând că acesta ar fi rezultatul unei aşa-zise „Analize a rezultatului”, deci a parcursului pe care abia l-am exersat, n-ai putea să elimini ocolul spre auto-reprezentare prin Ferrari şi partener şi să îţi dai seama imediat că eşti un individ unic, important şi care merită să fie iubit­­!?! N-ar fi mai bine să elimini posibilele întrebări de viitor legate de valabilitatea gestului tău, de a avea o maşină pentru a te simţi complet şi, de ce nu, de a avea un/ o partener pentru asta (ceva gen „Fără maşină mai aveam partenerul acesta?!? Mai aveam prietenii aceştia?!?” – în fond, în exerciţiul nostru, banii îi aveam sau am reuşit să-i obţinem, deci, „ocolul” nostru ce rost ar mai fi avut?!?).

În fond, o asemenea „Analiză a rezultatului” merită să fie făcută întotdeauna atunci când se intenţionează abordarea unui proiect major. Aceasta fiindcă, astfel, deseori, obiectivul din fundal, inconştient încă la momentul analizei, dar care este urmărit în spatele celui superficial, accesibil imediat, conştient, poate fi atins cu mult mai uşor. Oamenii care vor cu tot dinadinsul să plece în călătorii foarte lungi, care visează la marele câştig de la loterie sau care sunt fixaţi pe un răsunător succes profesional, făcând mari eforturi pentru obţinerea acestuia, ar putea obţine ceea ce îşi doresc cu adevărat cu mult mai puţin efort şi mult mai repede, cu ajutorul planificării. Deseori, aceasta este singura cale spre evoluţie. Asta fiindcă, nu toată lumea are Ferrari… Şi dacă ar avea nu ar mai constitui ceva de valoare ci o trăsurică costisitoare care te duce de colo-colo în care n-ar mai urca decât partenerii reali, valoroşi. Sau, să nu mai fiu rău, pentru a câştiga la loto s-ar putea să aştepţi o eternitate…

Aşadar, putem trece la criteriile fixării optime a obiectivelor. Veţi vedea că în fişele ce vor urma, această acţiune are o importanţă mai mare decât vă puteţi imagina. Deci, cum evoluează lucrurile în continuare, dacă o „Analiză a rezultatului” a arătat că realizarea obiectivului te avantajează? Maeştrii în domeniu sugerează că pentru asta există un anumit parcurs, în principiu acelaşi pentru toate temele care trebuie prelucrate în vederea fixării unui obiectiv şi a unui drum realist şi eficient care să conducă la el. Şi acest traseu arată cam aşa: …

A. Descrierea obiectivului.

Acesta ar trebui exprimat în noţiuni pozitive, deci fără a folosi negaţii sau comparaţii. „Nu mai vreau să fumez” devine pentru subconştient „Vreau să fumez” (deci nu merge, nu funcţionează). La fel de ineficient este şi „Vreau să fiu mai bun decât…” deoarece s-ar putea să te înşeli cu privire la parametrii care l-au adus acolo, unde îţi doreşti şi tu să ajungi, mai ales că nu se precizează despre ce „calitate” palpabilă este vorba. Deci, gândeşte-te bine ce vrei cu adevărat, în loc să te păcăleşti pe tine însuţi şi să te gândeşti tot timpul la ce nu vrei (în cazul formulării obiectivelor prin negaţii, forţa rămâne legată de planul problemei). Abia în acest mod, energia va putea fi orientată înspre un nou tip de comportament.

Chiar dacă majoritatea cerinţelor, necesităţilor, nevoilor şi dorinţelor noastre se nasc la nivelul subconştientului este evident că trebuie avut în vedere meta-modelul, „translarea” corectă a informaţiilor furnizate de subconştient la nivel conştient, în limbajul conştientului. Atenţie la fişele cu ancore realizate (sau cele care le vei realiza) şi denumeşte exact, cine trebuie să facă ce, când şi unde! Atenţie, descrierile trebuie să fie specifice simţurilor (de aceea v-am indicat fişele cu ancore). Descrie obiectivul prin intermediul unor puncte concrete, perceptibile direct de către simţuri.

Deci să nu vă aud cu ceva de genul „Vreau mai multă dragoste!”! Aşa nimeni nu va înţelege ce vrei cu adevărat, nici măcar tu însuţi, până ce nu rafinezi, până ce nu dai detalii clare. În loc de aceasta, o formulare mult mai bună a dorinţei tale poate fi de genul: „Mi-aş dori ca mâine seară, după cină, partenerul/ partenera să mă privească în ochi, să-mi ia mâna şi să-mi spună cu voce caldă … (ce vrei tu, eventual „… însemni foarte mult pentru mine şi mă bucur că am început să petrec această seară cu tine!” sau…, nebunaticule/ nebunatico!!!)” (demonstrează-i concret celui care trebuie să înţeleagă sau să acţioneze astfel ceea ce înţelegi prin acest lucru).

Mişcarea către obiectivul final va fi iniţiată de către tine şi va fi controlată şi dusă la bun sfârşit de către tine (nu există delegare şi nici repartizare/ împărţire/ delegare de sarcini). Dacă te bazezi pe faptul că vei primi o moştenire de la mătuşa Tamara, şansele tale de succes nu sunt foarte mari. Dacă în loc de aceasta te vei baza pe tine şi vei obţine banii necesari, şansa de a-şi îndeplini dorinţele va fi mult mai mare.

Dacă ceea ce ţi-ai propus necesită timp şi eforturi pe perioade mai mari de timp pentru atingerea obiectivului final, procedează la împărţirea pe etape (obiective parţiale). În limbajul NLP/ SNLP această tehnică este denumită „mărunţire” (chunk down). Marea călătorie nu poate începe niciodată fără primul pas şi constă în următorii paşi, tot atât de mari. Oamenii îşi pierd uşor curajul dacă li se trasează sarcini care nu sunt bine împărţite în sarcini parţiale, care să poată fi apreciate şi manipulate corect. În acest caz, munca ce va trebui să fie depusă se înalţă în faţa individului ca un munte greu de escaladat care sperie sau oboseşte rapid nepermiţând continuarea drumului decât cu mare greutate (sau oprirea lui). Împarte drumul spre ţelul tău în paşi mici, accesibili, uşor de îndeplinit. Pentru început planifică primul pas şi defineşte-l specific, senzorial (corelat cu principalele tale ancore). Fă asta folosind percepţiile corespunzătoare celor cinci domenii senzoriale, prin intermediul cărora vei putea să remarci că eşti pe drumul care duce la obiectiv şi cu ajutorul cărora vei putea să remarci că înaintezi.

B. Ce te face să observi că ţi-ai atins scopul?

Defineşte ce trebuie să vezi, să auzi, să simţi corporal, să guşti şi să miroşi pentru a şti că ţi-ai atins obiectivul. Dacă nu ştii când ai ajuns acolo, este posibil să-ţi continui cursa până ai să cazi, răpus de epuizare. Multor oameni, care şi-au propus cândva să se îmbogăţească, li s-a întâmplat acelaşi lucru. Ei au uitat să precizeze cât de bogat înseamnă pentru ei să fie destul de bogaţi. De aceea, ei continuă să alerge ca într-o rotiţă pentru hamsteri, până nu mai pot fără a avea cândva şansa să-şi accepte succesul şi să înceapă ceva nou şi plăcut, folosind noile lor posibilităţi. Poate doar dacă, de exemplu, vor înălţa cândva din tehnicile existente NLP/ SNLP sau altele asemenea (inclusiv de pe acest blog şi ce va urma lui).

C. Verificarea „ecologică”.

Ce efecte are atingerea scopurilor tale asupra vieţii tale, meseriei tale, familiei, sănătăţii, prietenilor, hobby-urilor şi a obiectivelor importante din viaţa ta? Îţi doreşti cu adevărat aceste rezultate? Este posibil să-ţi fi ales un obiectiv extraordinar dar în momentul în care l-ai atins, familia te-a părăsit, fiindcă, de ani de zile, aproape că nu a mai avut ocazia să te vadă. Sănătatea îţi este ruinată şi nu ştii ce să faci cu marele succes care l-ai obţinut. De aceea, este foarte important să investighezi, realist, cu mare grijă şi cu mare atenţie efectele pe care le va avea asupra vieţii tale planul pe care ţi l-ai făcut.

D. Ce obstacole se vor pune probabil în calea ta şi ce poţi face, preventiv, pentru a le ocoli sau a le putea înlătura cu uşurinţă?

De ce ai nevoie? Cum poţi face rost de acel lucru şi cum îl poţi asigura în aşa fel încât să-ţi stea la dispoziţie, atunci când vei avea nevoie de el? Obţinerea acelui mijloc şi cheltuielile legate de acestea sunt compatibile „ecologic” (în sensul punctului C).

E. Ce te-a împiedicat până acum să-ţi atingi obiectivul?
Stabileşte exact ce căi au încercat, fără succes, de altfel, să foloseşti până acum, pentru a nu te întoarce, după o planificare visătoare, „întâmplător” pe strada deja cunoscutului insucces şi şocat să te trezeşti într-o fundătură a vieţii tale.

F. Proiecţia în viitor.
Din punct de vedere al tehnicilor NLP/ SNLP, această proiecţie în viitor este denumită „Future Pace” (trăirea imaginară a unei anumite situaţii viitoare în vederea examinării şi posibilităţii de apreciere a unei acţiuni de schimbare a situaţiei actuale, pentru a o face mai uşor disponibilă în vederea adoptării unei noi atitudini). Deci, proiectează-te cu toate simţurile într-un viitor în care ţi-ai atins deja obiectivul. Foloseşte ocazia pentru a trăi o stare de reverie impregnată cu efectele cele mai plăcute ale acestui succes. Starea de spirit extrem de plăcută pe care o vei avea este deja un mic preludiu a ceea ce vei simţi în curând.

Această scurtă călătorie în timp, te va supra-motiva sentimental în vederea atingerii obiectivului propus. Şi sentimentele pozitive faţă de această intenţie îţi vor da puterea de care ai nevoie pentru a avansa/ înainta. În afară de aceasta, ele mai reprezintă o ultimă verificare. În cadrul trecerii în revistă a ceea ce se va întâmpla în viitor, mai poţi observa unele rezultate ale strategiei tale, pe care nu ţi le doreşti, şi îţi mai poţi schimba, în mod corespunzător şi în timp util, planificarea.

Notă: În tehnicile care interesează "Noua medicină" acest ultim procedeu poartă denumirea de "teatru vizual" şi are un mod specific de "utilizare" ce va fi prezentat când va fi timpul.

Dacă ai prelucrat cu atenţie aceste puncte (A - F), nimic nu ar trebui să te mai împiedice, în drumul tău spre succes. Dacă mai intervine totuşi ceva, foloseşte următoarea metodă (care o voi prezenta în postarea viitoare) care, de cele mai multe ori, a dat rezultate excelente.

Continuă în postarea viitoare…

Dragoste, Recunoştinţă şi Înţelegere (Namaste)!!!

Dorin, Merticaru

Introduceţi comentariile Dumneavoastră!


Rating for dorinm.ro