STUDIU - Tehnic - Noua Medicină Dacică

Povestea
Omului – Microbiomul (2)
Așadar, avem unele
concluzii… De ce extind acest studiu al microbiomului, chiar
dacă pare că am descris destule?!? Este destul de evident că
importanța a 90% din organismul uman nu poate fi ”exclusă”, nu-i
așa?!? Este evident că avem de a face cu o schimbare clară a
percepției despre biologia umană…
Și, oricum ar fi, pentru cei
ce s-au convins deja din prima parte a abordării microbiomului,
se poate ”trece mai departe”, la următoarea postare, care va
relua relativul drum al primatelor spre Homo Sapiens… Cei care
mai doresc detalii, să continue parcurgerea acestei postări de
azi unde vor găsi noi elemente ”deosebite”!
Am văzut că, analizarea
microbiomului, prin cunoașterea, cumulului acestor factori, va
da indicii clare cu privire la ”posibila” funcționare,
constituție a organismului uman, la posibilele afecțiuni, la
posibilele măsuri terapeutice, ș.a.
Primul pas va fi să descriu
sumar mecanismul prin care microbiomul ne apără de unele
infecții, cu alte bacterii, fungi, mucegaiuri chiar și cu
viruși…
Toate studiile efectuate au
relevat că durata medie de răspuns a microbiomului nostru este
de doar 2 zile pentru a contracara majoritatea ”agresiunilor
externe”, comparativ cu răspunsul imun al structurilor
”imunologice” descrise de medici, fiziologi, etc…
Dar acest interval de 2 zile
este exact timpul necesar pentru ca o colonie bacteriană să își
”uniformizeze” funcționarea față de ”reacțiile” mediului și,
bineînțeles, să aibă o masă critică de dezvoltare. A se reține
că discutăm despre o viteză de adaptare mult mai mare decât cea
a sistemului nostru imunitar!
Plus că, studiile relevă că
de cele mai multe ori răspunsul sistemului imunitar ”uman” este
etapizat, acesta așteptând parcă să vadă ce va face microbiomul,
așteptând răspunsurile de metabolism (metaboliții) ale acestuia.
Caz în care se activează sau nu, tot în 2 zile în cazul
activării, dând acel termen consacrat de reacție imunitară de 4
zile, confirmat de lumea medicală.
Dar, care este secretul?!?
Acest microbiom
”funcționează” pe principiul ”primul venit, primul servit”, în
sensul că primele colonii microbiene vor fi cele determinante în
”acceptarea” oricărui ”nou venit”, oricărei noi colonii
microbiene… Ele își vor crea propriul mediu, evident favorabil
lor, mediu care, pe lângă acțiunile directe de atac sau
acceptare ale microbilor propriu-ziși, va reprezenta un fel de
barieră pentru noile colonii, invadatoare sau participante la
noul simbiot ce se va crea prin acceptarea lor…
Se deduce rapid că, microbii
deja existenți vor dicta cine va participa la noul simbiot sau
cine va fi eliminat, cu succes maximal (există și eșecuri dar
acestea sunt direct corelate cu dezechilibrul ce va apare, deci
cu starea de boală care nu este altceva decât un dezechilibru al
sistemului deja existent)…
Deci, coloniile bacteriene
se vor apăra, ca parte a simbiozei existente dar și ca structură
particulară. Sau, acestea vor accepta ”noii veniți” și vor crea
un nou simbiot, evident în condițiile în care noile bacterii vor
participa ”benefic” la vechile structuri existente… Deci, numai
și numai dacă există ceva benefic pentru simbiot…
”Benefic” în sensul în care
”mediile” combinate ale simbiotului poate elimina eficient
efectele negative ale ”invadatorului”, în care există comunicare
și colaborare între toate componentele simbiotului…
De exemplu s-au efectuat
studii de infectare cu virusul respirator sincițial și, pentru
”contracarare”, microbiomul organismului respectiv a fost
”alimentat” cu Lactobacilus johnsonii, lăsând restul de procese
pe ”mâna” propriilor reacții…
După cele două zile s-a
înregistrat o imensă creștere a microbiomului local în ceea ce
privește producerea de aminoacizi, peptide și, în particular,
lipide (acizi grași polisaturați) cu rol esențial în anularea
inflamării și blocarea mecanismelor virale de multiplicare.
Este un exemplu clar de
reacție a microbiomului existent asupra unui factor de
dezechilibru pe care, evident, acesta îl respinge, corectează
și, în cazul distrugerii echilibrului local, îl repară.
Nu uitați că această
suplimentare se face alimentar, la nivelul tractului digestiv,
fără a avea vreo tangență cu sistemul respirator, unde
acționează particular virusul menționat.
Deci, acțiunea microbiomului
nu este directă ci, prin comunicare, prin eliberare de produși
metabolici proprii, și nu ai structurilor umane ci ai
structurilor simbiote, care ajung în circulația sanguină și,
ulterior, acționează la nivelul zonei ”agresate”, oprind în
cazul nostru infecția prin căile respiratorii.
Să mai subliniez că
organismul uman, simbiot, nu percepe produșii de metabolism ai
microbiomului ca fiind ”străini” organismului și nu îi
anihilează prin sistemul imunitar sau înlătură prin alte
structuri?!? Ba mai mult, aceștia inițiază, susțin și participă
alături de sistemul imunitar…
Și, aceste ”efecte” merg
mult mai departe decât participarea în eliminarea efectelor unui
virus, eventual al unor bacterii…
Pentru exemplificare vom lua
în dezbatere cazul obezității, despre care s-a descoperit că
microbiomul dă informații clare de predispoziție de la cele mai
fragede vârste (cu o acuratețe de 90%, doar prin examinarea
florei microbiene a intestinului – inclusiv putându-se determina
cu o acuratețe de peste 60% care individ a fost cândva obez).
Ei bine, s-a descoperit, de
exemplu, că administrarea de antibiotice la vârste fragede nu
schimbă prea mult, cantitativ și temporal, acest microbiom, dar
va dezvolta o formă de simbioză ce va atrage, va favoriza
obezitatea ulterioară, prin ”fragilitatea” unor membri ai
simbiotului care vor fi eliminați (sau diminuați funcțional) de
agresiunea antibiotică...
Da, ați citit bine, va
dezvolta o formă de simbioză a microbiomului prin care acesta se
adaptează pentru noile agresiuni, asigurând în ”conținutul”
trupului uman existența unor rezerve de refacere rapidă... Care,
bineînțeles, se vor ”înmulți” la administrările repetate, în
încercarea de a menține un adevărat echilibru. Deci, în
concluzie, utilizarea antibioticelor este evident ”de evitat la
maxim”...
Mai mult, imposibilitatea ca
trupul să susțină această ”dezvoltare” va atrage multe probleme
de sănătate ce vor urma (scleroză multiplă, boala inflamatorie a
intestinului, artrită reumatoidă, boli de inimă, cancer de
colon, depresie, autism și altele)... Și asta doar ca un efect
de a menține microsistemul deja existent al microbiomului...
Acum ar fi bine să reținem o
mică formă de concluzie, reprezentată de faptul că o genă a
ADN-ului nostru poate fi complet depășită de genele din
microbiomul nostru. Și, în acest sens, voi descrie un experiment
din cadrul acestui proiect al microbiomului.
Chiar de la nașterea lor, o
serie mare de șoareci de laborator au fost izolați în incinte
sterile. Hrăniți în mod identic, crescuți în mod identic.
Bineînțeles că acești șoareci ”beneficiau” de propriul
microbiom, cel al mamei lor... Astfel că, unii au crescut mai
grași, alții mai slabi, identificându-se ușor după apartenența
de mama lor, după microbiomul ”transmis”...
Ei bine, de la un moment
anume, au fost colectați microbi intestinali de la cei grași și
implantați la cei slabi... Da, așa este, șoarecii slabi au
început să se îngrașe, șoarecii grași au început să slăbească...
Fără nici o legătură la alimentația identic administrată
ulterior.
În legătură cu acest
fenomen, descoperirile arată că microbiomul uman, și nu numai,
extrage între 10 și 15% din totalul caloriilor din alimentație,
care sunt extrase aproape exclusiv din fibrele alimentare...
Ori, o modificare a ”ponderii” acestui consum, în mod evident,
se va regăsi în simbiotul uman prin creșterile de depuneri
adipoase, creșteri care depind, totuși, și de acest factor…
De la acest moment, studiile
au ajuns rapid la concluzia că acest microbiom ajută la o
digestie mult mai eficientă a nutrienților din aceeași dietă,
obținându-se astfel mai multă energie din aceeași mâncare
(calitativ și cantitativ). Și s-a confirmat experimental această
”descoperire” și la oameni...
Mai mult, s-a constat că
șoarecii cu microbiom ”de îngrășare”, chiar dacă erau alimentați
cu produse de îndulcire artificială, ei tot se îngrășau și
făceau diferite forme de diabet...
Datorită acestei constatări,
a fost descoperită, în acest microbiom ”al îngrășării”, familia
bacteriană Firmicutes care ”recoltează” extracalorii, pe fondul
unei alimentații relativ peste cerințele organismului,
ansamblului uman, determinând apariția obezității, diabetului
(la astfel de persoane s-a constatat o prezență masivă de
Firmicutes în microbiomul intestinal)...
Și alte detalii despre
influența asimilării alimentelor le voi prezenta la vremea lor…
Acum voi aborda ”chestii” ceva mai importante…
Bineînțeles că studiile au
mers mai departe și s-a constatat că microbiomul afectează clar
comportamentul indivizilor, plecând de la comportamentele
alimentare (unii manifestând un stimul de a mânca mai mult, cu
efect de îngrășare, alții mâncând oricât fără a avea acest
efect), alții mâncând relativ ”anorexic” dar îngrășându-se sau
păstrând cu greu normo-ponderalitatea, terminând cu
comportamentele sexuale, de teritorialitate și posesie, de
apropiere între indivizi și multe, multe altele.
Experimentele au demonstrat
că ”transferul” de microbiom (alimente probiotice) de la o
persoană sănătoasă la o persoană autistică, de exemplu, a
vindecat sau favorizat vindecarea persoanei autiste...
Deci, iată un motiv
suplimentar pe a ne gândi de ce trebuie să avem grijă cu ce
persoane ne însoțim, deoarece nu se ”iau” numai părțile bune ci
și părțile rele...
Cât despre această
”transmisibilitate”, mare surpriză, s-a constatat că transferul
de elemente de microbiom de la o specie la alta are același
efect (microbii de la o persoană umană obeză la șoareci
determină apariția obezității la șoareci, fără a se exclude și
efectul invers)...
Astfel că, în cazul unui
proiect al fundației Gates, s-au implantat în microbiomul
copiilor bolnavi de Kwashiorkor (o formă profundă de
malnutriție) elemente din microbiomul persoanelor obeze și,
astfel, acei copii au fost vindecați cu toate că această
afecțiune nu avea ”leac” până atunci.
Acest gest a fost determinat
de faptul că transferul de microbiom de la acei copii la șoareci
determina o adevărată cădere în greutate într-o perioadă de timp
foarte scurtă. Fapt ce a atras concluzia transferului de sens
invers.
Acesta a fost și momentul
inițierii proiectului ”Mațele americane” (American Gut) la care
participă din ce în ce mai mulți voluntari, în ideea de a crea o
adevărată hartă a microbiomului și, astfel pentru a iniția
terapii la nivelul acestuia, prin intermediul acestuia. Și,
evident, la acest moment deja există o astfel de hartă...
Pasul următor a fost
reprezentat de vindecarea unei forme grave de diaree (C. Diff.),
formă aproape imposibil de vindecat, până la acel moment, la un
anumit procent de persoane. S-a procedat, pur și simplu, la
popularea microbiomului bolnav cu elemente de la un microbiom
sănătos, fără nici un fel de selecție, segmentare, etc și,
surpriză, rezultatul a apărut în doar o zi, diareea dispărând,
persoana fiind echilibrată rapid electrolitic și externată ca
sănătoasă după doar câteva zile.
O altă descoperire majoră
este legată de stresul persoanei ce se ”raportează”/ transmite
asupra microbiomului.
Studiile au determinat că o
persoană stresată are o permeabilitate ridicată la nivelul
intestinelor pentru bacteria intingens, de exemplu, stratul de
mucus protectiv pierzând capacitățile sale de barieră, permițând
bacteriilor și/ sau produselor de metabolism ale acestora să
ajungă în țesutul muscular, apoi în sânge, determinând
iritabilitatea tisulară la nivelul celulei nervoase, având ca
rezultantă apariția de Alzheimer, scleroză multiplă și alte
afecțiuni similare.
Poate și din acest motiv,
sunt din ce în ce mai multe voci în medicină care solicită ca
boala Alzheimer să fie denumită diabet tip 3, deoarece cauza ei
esențială se pare a fi un fel de ”filtru” alimentar, mai nou, o
corelație clară cu microbiomul. Dacă mai detaliez și faptul că
medicina a descoperit că nivelurile ridicate de insulină sunt
factori determinanți în evoluția acestei boli, se poate percepe
clar caracterul real al acestei ”probleme”...
Să mai adăugam că, la fel,
din ce în ce mai multe voci ale lumii medicale solicită
includerea triadei obezitate, HTA și diabet într-un singur
diagnostic, denumit sindrom metabolic?!? Unde un astfel de
”filtru alimentar” ar fi, deja, atât cauza problemelor cât și
principalul ”punct de presiune” în vindecarea/ echilibrarea
problemelor?!?
Și, astfel de semnale, vin
în special de la neurologii cercetători ”în ale neuroștiinței”
(30 de neurologi de la Scientific American – numai pentru unul
din studiile ce le-am parcurs pentru realizarea acestui
material), care au pus lucrurile ”cap la cap”, publicând
editoriale în care afirmă că boala Alzheimer trebuie privită din
alt punct de vedere, în relație directă cu microbiomul.
Au apărut deja și diete care
afectează pozitiv microbiomul, reprezentate de: eliminarea
carbohidraților rafinați și a zahărului, creșterea consumului de
vegetale, legume, grâu integral (acestea fiind adevărate
prebiotice care grăbesc multiplicarea bacteriilor ”bune”),
consumul de mese fermentate, consumul de proteine de înaltă
calitate (în special cele vegetale) și altele...
Și corelații masive, dovezi
ale acțiunilor microbiomului în ansamblul simbiotului uman se
înmulțesc de la un studiu la altul…
De exemplu, un alt detaliu
ce pot părea ”picant” este reprezentat de faptul că microbiomul
are nevoie de odihnă, asemenea nouă. Am inserat deja câteva
”detalii” despre afectarea microbiomului de factorul stres…
Deci, somnul este ceva necesar și pentru această importantă
”parte” a noastră.
Apoi, mișcarea asigură o mai
bună oxigenare, un tranzit mai bun al elementelor nutritive și o
eliminare adecvată a toxinelor, atât pentru organismul nostru
cât și pentru microbiom.
Alte detalii ”siderante” ce
vin din lumea științei medicale, și nu numai, sunt reprezentate
de încurajările de a iubi microbiomul (care reprezintă 90% din
ceea ce suntem), de a-l respecta, de a avea grijă de el
hrănindu-l corespunzător, asigurându-i suficient somn,
susținându-l prin exerciții fizice și, astfel el să vă susțină
sănătatea mai mult decât v-ați aștepta.
Ceva ce devine din ce în ce
mai ușor de suprapus cu ”sfaturile” despre buna funcționare a
organismului uman…
Dar, de unde atâta putere în
microbiomul acesta?!?
Să nu pierdem din vedere că
descoperirile certifică faptul că prima formă de viață, și cea
mai de succes, a fost bacteria... Și, ceea ce este mai
important, cea mai numeroasă formă, cea mai rezistentă și
adaptabilă, supraviețuind în cele mai extreme medii, precum și
cea mai longevivă (evoluția bacteriilor, ”de unele singure”,
înseamnă aproape 3,8 – 3,9 miliarde de ani din cei 4,6 ai
Terrei, față de celelalte forme de viață ce ”înregistrează” cel
mult jumătate din această durată)...
Deci, este evident că noi,
ca și orice altă ființă vie de pe Terra, am evoluat într-o
adevărată supă microbiană ba, mai mult, am co-evoluat împreună
cu mediul microbian (și celelalte componente fungice, virale,
etc) și ne ”bazăm” pe acesta, ajungând să nu mai putem funcționa
fără acest mediu care, deseori, ne asigură elemente care trupul
uman nu este capabil să le producă, prelucreze.
Medicina, prin ramura sa
microbiologia, ne spune lucruri destul de diferite... Cum ar fi
că, majoritatea microbilor dăunează… Dar, oare de ce?!?
Ei bine, această știință are
o vedere corectă a ei, dar dintr-un punct de vedere deosebit de
”reducționist”, de-a dreptul tradiționalist deoarece are ca
obiect de studiu doar un fel de masă patogenă a microbilor,
restul fiind ”și ei pe acolo”.
Apoi, ea ”preia” microbi și
îi extrage afară din mediul lor de viață, îi ”crește”/
înmulțește în medii de cultură, în laboratoare și studiază ce
fac ei fără a exista simbioză cu mediul lor de viață ”inițial”
ci cu unul artificial, de ”cultură”...
Dar, oare aceste medii de
cultură sunt ceea ce ar fi necesar bacteriilor care le
studiem?!? Atât timp cât nu știm cu exactitate cu ceea ce se
hrănesc, ce simbioză le este utilă și multe, multe alte detalii
și mergem pe ceea ce a funcționat în cazul altor studii... Pe un
fel de medie a răspunsurilor, pe o identificare arbitrară, pe o
evaluare ce ține cont aproape exclusiv de ”patogen”…
Oare de ce, din cele mai
vechi timpuri, în medicina chineză tradițională exista
transplantul microbian fecal, concretizat în mențiuni ce datează
din secolul V d.Hr. despre supa galbenă produsă din fecale de om
sănătos și consumată de persoana bolnavă, în special ”pe cauze
gastrointestinale” dar și, de exemplu, pentru diferite infecții
care, culmea, se vindecau…
Un alt exemplu, ce vine din
zilele noastre, este tratarea, prin ”livrare colonoscopică” de
microbiom ”sănătos”, eventual cu capsule cu extract fecal, cu
vindecare peste 90% a infecțiilor cu Clostridium difficile, unde
tratamentele clasice, de exemplu cu antibiotice, aveau o
eficiență de maxim 30%, o rată de diminuare a manifestărilor de
autism de peste 75% în mai puțin de o lună de tratament, în
condițiile a mai puțin de 10% rată de succes cu tratamentele
clasice, fără revenirea simptomatologică după încetarea
tratamentului, cum este cazul tratamentului clasic.
Aceleași rezultate
remarcabile au apărut și în tratarea bolii inflamatorii
intestinale și în multe afecțiuni gastro-enterologice, cum
ar fi colita ulcerativă cu o rată de succes dublă față de
tratamentele clasice, actuale…
Dar, există și elemente cum
ar fi lipsa posibilităților de a trata boala Crohn cu aceste
tehnici, ceea ce indică că nu numai simpla ”completare” de
microbiom este soluția. Și, evident, asta se datorează doar unui
fel de necesitate de echilibru a microbiomului cu un fel de
”constituent global” al acestuia, acel ”ceva” care ține de
dezvoltarea evolutivă a simbioticului organism uman.
Ajunge pentru acest post…
Voi face tot ce pot să mai urmeze un ultim post completiv despre
acest microbiom!
Dragoste, Recunoştinţă şi Înţelegere (Namaste)!
Dorin, Merticaru