STUDIU - Tehnic - Noua Medicină Dacică

Povestea
Omului – Microbiomul (3)
Da, a venit momentul
ultimei postări introductive despre microbiom… Multe ”vorbe” dar
discutăm despre 90% din ceea ce suntem noi… Pentru alte detalii
vor urma, ceva mai târziu, grupe de postări dedicate…
În urma celor prezentate
este destul de clar că oamenii de știință, mulți medici ce au
luat la cunoștință despre acest ”detaliu” ar corpului uman, au
început să se întrebe și să acționeze pentru a găsi răspunsul la
întrebarea: ”Cum putem colabora de aceste microorganisme despre
care nu știm exact ce sunt, ce mănâncă, ce cerințe au și să
colaborăm efectiv cu ele, transformându-le în ”unelte
moleculare”?!?... Sau, întrebări pe această temă…
Și, prima problemă de care
s-au lovit acești cercetători a fost identificarea bacteriilor
care ne formează microbiomul… Credeți că a fost ușor?!? Vă dau
răspunsul: Nu au reușit nici până acum…
Să vedem acum, pe scurt, cât
de mult s-au chinuit cercetătorii pentru a ”zgâria” cât de cât
acest subiect. Și, în realitate, să știți că este vorba despre
un lung, foarte lung drum până la acest adevărat început…
Povestea începe din cele mai
vechi timpuri, primele consemnări ”intuitive” fiind cele din
China, cu ”supa galbenă” despre care am menționat în postările
anterioare… Și poate mai demult, de prin secolul I în scrierile
lui Marcus Terentius Varro ce le denumea a fi ”animalcules” sau
în scrierile Jain din India secolului VI ce le atribuia
denumirea de ”nigodas”…
Au urmat mențiunile
intuitive ale lui Avicenna care sugera că tuberculoza este
contagioasă, scrierile lui Akshamsaddin (un cercetător turc)
denumite ”Maddat ul-Hayat” (Materia vieții) de prin anii 1400,
mențiunile lui Girolamo Fracastoro ce descria un mecanism al
transmiterii bolilor și altele, dar toate au fost intuitive…
Următorii pași ar fi legați
de descoperirea microorganismelor, începând cu anul 1679 când
Antoni Van Leeuwenhoek a construit un prim microscop și a
deschis drumul percepției reale a acestora…
Dar, adevărata descoperire a
microorganismelor începe ”exploziv” de prin anii 1850, odată cu
descoperirile lui Louis Pasteur, apoi în 1876 cu ”postulatele”
lui Robert Koch, apoi cu descoperirile lui John Hogg (1860),
Ernst Haeckel (1866) și tot așa, descoperirile ”înmulțindu-se”
considerabil, cu o cadență ce a dus la ansamblul descoperirilor
din ziua de azi…
Din punctul meu de vedere,
povestea microbiomului începe în 1845, odată cu nașterea lui
Ilya Metchnikov care urma să primească premiul Nobel, în 1908,
pentru descoperirea fagocitozei, proces ce stă la baza rolului
sistemului imunitar.
Și, acest Ilya a descoperit
primele ”lucruri” în 1892 când, într-un studiu asupra holerei, a
decis să bea o ”supă” de holeră pentru a se infecta și a ”avea
material de studiu”. Și, nu a făcut boala. Dar, după mai multe
încercări a reușit să îmbolnăvească un coleg ce participa la
experiment (care a scăpat cu viață cu greu).
Dar, astfel, a putut studia
holera la microscop, Metchnikov a descoperit că în interiorul
intestinelor uman se află multe specii de bacterii, unele
atacând și distrugând holera, altele susținând și stimulând
holera.
De aici a dedus rapid că
microbiomul uman, fie și particularizând pe cel din tractul
digestiv, este esențial pentru sănătatea individului, un
echilibru corect al populațiilor de microbi putând preveni
infecțiile, cu toate că lumea științifică a acelor momente
declara partea finală a tubului digestiv, colonul, ca fiind un
adevărat rezervor de toxine.
În acele vremuri chirurgii
eliminau porțiuni întregi de intestin uman la pacienții cu
disconfort intestinal și Ilya nu a reușit să convingă lumea
științifică și medicală de importanța benefică a bacteriilor din
corpul uman.
Un deceniu mai târziu au
fost descoperite antibioticele (Alexander Fleming, 1928) și
utilizarea lor a devenit imediat din ce în ce mai mare. Același
lucru s-a întâmplat, destul de ”corelat” și cu practicarea
nașterilor prin cezariană, ajungând în vremurile noastre ca un
copil din trei să se nască astfel…
Apoi, dieta devenea și ea
din ce în ce mai procesată, riscul de obezitate depășind deja
25%, totul concurând spre un adevărat război împotriva
microbiomului uman cu rezultatele sale reflectate în astmă,
deficiențe de imunitate, alergii, boli inflamatorii.
Dar, acest microbiom, a fost
devastat dar nu învins… Nici măcar nu se poate afirma că există
un oarecare control al acestuia după, deja aproape 100 de ani de
”lupte” cu ”reușite” sau ”nereușite” la nivelul umanității…
Din fericire, în vremurile
noastre, microbiomul nu mai poate fi neglijat și numai dacă
analizăm ponderea faptică a acestuia… De exemplu, numai
bacteriile de la nivel intestinal ajung să depășească o greutate
de 1,3 kg, aceeași greutate cu a creierului. Deci, putem discuta
deja despre un adevărat organ, distinct… Și asta fără a lua în
considerare realitatea ce ne ”spune” că microbiomul reprezintă
90% din organismul nostru…
Oamenii au învățat deja că,
microbiomul este un organ care ajută la digerarea hranei
noastre, care produce vitamine esențiale, hormoni, răspunde la
medicamente, controlează nivelul de glucide și de colesterol din
sânge și alte nebănuite funcții, reacționând esențial în ceea ce
ar fi ”pârghiile” sănătății noastre, de la obezitate și diabet,
mergând până și la osteoporoză, implicându-se în aproape orice
proces al organismului uman, funcționând aproape ca și un al
doilea creier…
Dar acest rol, de al doilea
creier, este încă subestimat… Nu voi extinde postarea cu detalii
despre om… Dar ar fi interesante unele ”intrigi”…
De exemplu, șoarecii
”colonizați” cu microbul Toxoplasma gondii au pierdut teama de
pisici, devenind atrași de pisici… Favorizând dezvoltarea
pisicilor care aveau parte de un acces mai ușor la hrană… Deci,
un mediu microbian care preia controlul creierului unui individ,
fie și în detrimentul acestuia?!?
Pentru om, o simplă
subliniere a faptului că tractul digestiv este conectat cu
creierul prin numeroase ”punți” fizice și biochimice cred că ar
fi de ajuns…
În primul rând, tractul
digestiv este fizic legat de creier prin intermediul nervului
vag, unul din cei mai importanți nervi, care trimite semnale în
ambele direcții, chiar dacă fără această legătură tractul
digestiv funcționează fără nici o problemă, independent, la
propriu.
În al doilea rând, creierul
nostru este format din sute de miliarde de celule (neuroni,
celule gliale, etc) care trimit permanent ”instrucțiuni”
corpului nostru pentru ca acesta să poată funcționa. Interesant
este că tractul nostru digestiv dispune, la propriu, de
aproximativ 100 de milioane de neuroni… O cifră semnificativă,
fără îndoială…
Ar mai fi și faptul că este
deja dovedit că microbiomul este centrul sistemului nostru
imunitar, fie și în cazul ”reacțiilor” locale care se vor
propaga la nivelul întregului organism, afectând, evident, și
creierul.
Și, pentru a finaliza
această sumară argumentație despre ”inter-relație”, multe din
răspunsurile ”cu neuro-transmițători” au ca punct de plecare
tractul digestiv, în special în ceea ce privește serotonina,
antidepresivul nostru natural. Da, ați citit bine, 90% din
serotonina produsă de organismul uman provine de la nivelul
tractului digestiv sau datorită lui, mai puțin de 10% având ca
sursă creierul.
Din toate acestea rezultă,
evident, că microbiomul influențează și/ sau controlează starea
generală a organismului, inclusiv cum gândește, reacționează,
etc creierul acelui organism. Să mai amintesc de ”simt ceva
aici, în burtă” sau despre ”fluturii din stomac”?!?
Și studiile au relevat că
există anumite specii de bacterii care activează și susțin
procesele de memorie, reacția la stres (prin controlul direct al
nivelului hormonilor de stres) și altele…
În urma acestora, evident,
au apărut deja listele cu alimente ce pot acționa ca prebiotice,
stimulând creșterea și starea de sănătate a bacteriilor din
interiorul tractului nostru digestiv… Printre acestea se
”numără” grâul integral, merele, prazul, ceapa, usturoiul,
bananele, asparagusul, mierea de albine, anghinarea, nucile,
rădăcinoasele, diverse semințe, fasolea, lintea, năutul, ceaiul
verde, vinul roșu și altele, dar toate vegetale…
Ca o paranteză, există
”grupe” umane care consumă și produse animale, cum ar fi laptele
fermentat, care contribuie la echilibrul pozitiv al sănătății…
Dar doar atât…
O concluzie rapidă, mai ales
pentru ”carnivori” este că starea noastră generală de bine nu
depinde neapărat de hrănirea noastră ci și de hrănirea
microbiomului nostru. Deci, tratarea dezechilibrelor, a
afecțiunilor umane, unde sunt incluse și problemele psihice,
este necesar să țină cont, întotdeauna, și de hrănirea
microbilor noștri.
Credeți că toate acestea
sunt ”baliverne” de vegani sau vegetarieni?!? Pot argumenta
masivul ”instrumentar” utilizat pentru ca oamenii de știință să
afirme așa ceva…
Pentru început ar fi
practica ce ”funcționează” în baza ”eșantionării” ADN,
aplicând-o la medii microbiene care nu le-au ”crescut” și
izolat, pornind de la o formă de eșantionare…
Așadar se prelevează un
eșantion și se preia mostra de ADN ”reper”, fără a uita că acel
ADN provine de la orice tip de celulă din acel mediu microbian
(unde pot fi multe tipuri de microbi). Mostra ce se va obține se
va sesiza că este specifică, cum ar fi cea denumită gena ARN
16-a ribozomală.
Aceasta este o genă ce poate
fi întâlnită numai la bacterii, nefiind întâlnită la nici o altă
formă de viață mai avansată (afară de cazul simbiotic sau
parazitar). Ea este astfel un foarte bun biomarker pentru
identificarea originii bacteriene deoarece are anumite regiuni
în structura acestei gene care sunt cu adevărat conservate în
întregul tuturor bacteriilor cunoscute.
Deci, ne vom folosi de acest
biomarker ca de o ancoră, o zonă delimitată clar ca un fel de
punct de pornire. Și, se fac copii ale acestei regiuni și a
celor dintre acești markeri determinându-se zonele denumite
”hipervariabile” care au diverse variații de secvențe. Care
variații depind de bacteria de unde provin genele respective și
ajută la identificarea clară, acestea devenind adevărate
”amprente digitale”.
Bineînțeles că, acest proces
va duce la deducerea unui fel de densitate relativă a acelei
bacterii în eșantionul studiat, dar devine o posibilitate de
comparare, de delimitare, care ne ajută să știm ce bacterii sunt
într-un eșantion și ce aport au ele, de exemplu în sănătate.
Unelte similare s-au
”construit” și în studiul ciupercilor, existând aceeași
abundență de specii într-un eșantion prelevat, tehnică ce a fost
denumită ”regiunea interspații”, putându-se analiza astfel
comunitățile de ciuperci (microscopice, evident).
De aici, uneltele de studiu
a microbiomului au evoluat rapid în ultimii ani și acum, în loc
de identificarea de biomarker genetic se preia întregul conținut
ADN extras și se secvenționează în întregimea lui,
reconstruindu-se astfel întregul genom al tuturor microbilor din
acel eșantion (în special datorită creșterii capacității de
prelucrare de informație digitală din ultima perioadă), tehnică
numită ”shotgun metagenomics”.
Deci, în timp ce tehnica
biomarkerilor ne spune cine este în eșantion, metagenomica ne
spune destul de multe despre genele organismelor și ce sunt ele
capabile să facă.
Dar, s-a mers mai departe
față de acest pas. S-a procedat, de asemenea, la extragerea de
ARN din eșantioane, ce realizează efectiv transcrierea genelor.
Astfel se analizează exact ceea ce pentru acea comunitate de
microbi este elementul de transcriere al genomului lor, cum
reacționează la condițiile curente.
Și analiza acestei acumulări
de extract de ARN, tot prin secvenționare (operație denumită
meta transcriptonică), va rezulta un fel de status al genelor ce
se vor exprima la momentul colectării eșantionului prin
organismele din microbiom.
Evident că se poate accesa
și mai în profunzime, cu ajutorul următoarei generații de unelte
de secvenționare folosindu-se spectrometria de masă. Care este
capabilă să identifice mici molecule și astfel să se analizeze
acumulările de proteine produse de microbiom pentru a înțelege
proteinele pe care acesta le produce și ”manipulează”, fără a
uita de enzime și catalizatori/ funcții de catalizare ale
microbiomului.
Asociat acestei tehnici este
metabolonica (metabolomics) care analizează micile molecule prin
intermediul cărora microbii comunică între ei, în realitate cu
care comunică celulele între ele. Tehnică ce a dus la
descoperirea unui fel de lexicon ce guvernează interacțiunile
între gazdele microbiene și gazdele umane. Ar mai fi și
foto-spectrometria și altele…
Ei bine, de la acest moment
s-a realizat faptul că, utilizarea acestor unelte, în special
cele bazate pe ADN, au dezvăluit o nouă lume a bacteriilor de pe
planetă... Lumea inițială, a eucariotelor, s-a dovedit a fi
imens mai diversă decât își imagina cineva, fiind descoperit, cu
ajutorul metodelor moleculare, un număr de noi bacterii ce
dublează întregul arbore al vieții bacteriene. Mai mult, sunt
evidențe clare că această situație este valabilă și pentru
viruși și ciuperci...
Și descoperirile au mers
până la a descoperi că organismul uman nu este altceva decât un
superorganism compus dintr-un conglomerat de celule microbiene
(ce colonizează atât interiorul cât și exteriorul organismului
uman) și mamaliene ce au coevoluat în timp...
De altfel, la ceea ce am
descris anterior, fie și introductiv, despre evoluția efectivă a
omului, nu vi se pare ciudat de asemănător cu studiul
microbiomului?!? Markeri de identificare, evoluție, etc?!?
De exemplu, fiecare individ
are particularitatea sa, este adevărat, dar s-a ajuns până la a
se crea o adevărată hartă a distribuției de densitate
microbiene, de exemplu la nivelul pielii. Ei bine, când s-a
procedat la realizarea unei hărți similare, de comparație, cu
ajutorul spectrometriei, a moleculelor eliberate de acești
microbi s-a constatat o diferență majoră față de prezența
microbiană și aceste molecule...
În sensul că, în zone în
care diversitatea, densitatea microbiană este mică, prezența
moleculelor (diversitatea biomoleculară) eliberate de aceștia
este deseori foarte mare... Rafinându-se informațiile obținute
s-a constatat că acest lucru se datorează și prezenței de
biomolecule eliberate de celulele gazdă ca răspuns la
biomoleculele microbiene. Descoperindu-se o colaborare strânsă,
o simbioză constructivă, de ”autoîntreținere” între celule și
microbi...
Similaritate certă cu
cercetările privind drumul omului, distribuția genelor
proto-umane, humanoide și apoi umane…
Avansând cu studiile la
nivelul intestinelor, unde s-au concentrat majoritatea
cercetătorilor, știindu-se de mult timp că microbii participă la
digestie și fără ei acesta devenind efectiv ineficientă, chiar
imposibilă ca manifestare, surprizele au fost și mai mari...
Începând de la gură, care
are proprii microbi specifici, mergând de-a lungul tractului
digestiv, fiecare zonă este populată de colonii specifice
datorită condițiilor diferite ale acestor zone... De exemplu, în
stomac pH-ul este foarte scăzut (mediu acid), în tractul
gastrointestinal inițial există un mediu cu foarte puțin oxigen,
zone cu diferite presiuni selective care determină diferitele
tipuri de microbi ce vor popula zona, în tractul final există o
zonă de putrefacție/ fermentație, etc...
De aici până la a constata
cât de mare este diferența dintre genomul uman, mult inferior,
față de cel microbian, în termeni genetici, nu a mai fost decât
un pas... Și nu este voie să uităm de faptul că genele sunt
active și ne bazăm pe acestea pentru activități cum ar fi
digerarea nutrienților și, implicit, a medicamentelor pe care le
ingerăm... Pentru informarea și influențarea răspunsului imun al
organismului... Fiind vorba despre o importantă parte a
fiziologiei noastre, a ceea ce ne face să fim sănătoși sau
bolnavi... Și multe chestii prezentate anterior…
În concluzie (de moment),
mediile microbiene, oricât am rafina procesul, sunt compuse din
mai multe tipuri de microbi decât se poate procesa la momentul
actual... Așadar, iată de ce rezultatele particularizate nu vor
fi nici pe departe cele reale... Iată de ce, la acest moment,
lumea medicală este rezervată față de posibile terapii sau
similare… Și nu fiindcă acest lucru nu este adevărat…
Și ar mai fi factorul
”evoluție” cronologică a individului uman…
După cum prezentam anterior,
”colaborarea” noastră directă cu microbiomul începe din a 13-a
săptămână de sarcină, moment în care studiile relevă că
organismul uman începe să simtă și să răspundă față de acest
microbiom.
Începând cu această
perioadă, în meconium, apar colonii microbiene clare, distincte,
bine delimitate, grupate parcă pe specii comune sau de simbioză,
pe grupuri de interacțiune. Ele sunt delimitate de conținutul
meconiumului într-un fel de pungi de mucină, limitând astfel
”contaminarea” proprie sau a meconiumului, aceste pungi fiind
clar corelate cu un fel de reacții proprii, eventual de un
răspuns imun propriu la mediul în care sunt prezente, inclusiv o
corelare perfectă cu hormonii de sarcină prezenți în mediul lor.
În concluzie, avem de a face
cu un fel de adevărat organism, diferit de cel al fătului, ce nu
poate fi delimitat clar, filogenetic, dar care prezintă genomica
sa unică care nu poate fi întâlnită la alte specii bacteriene,
chiar dacă acestea sunt efectiv înrudite.
Evident, structura acestora
sugerează o ”înaltă” adaptare la prezența în intestinul fetal,
în uter. Adaptare care va ”exploda” din clipa nașterii, moment
din care microbiomul se va dezvolta până ce va ajunge să
reprezinte 90% din întregul organism uman la vârste cuprinse
între 3 și 7 ani…
Pentru necunoscători,
meconiumul este conținutul intestinal al nou-născutului… Este o
materie moale, păstoasă, de culoare brun verzuie, compusă din
elemente amniotice, grăsimi, secreții ale tubului digestiv și
glandelor anexe, elemente ale tractului digestiv și,
bineînțeles, bacterii, ce este eliminată de nou-născut în
primele 12 ore de la naștere prin defecație (prima sau primele
defecații – cu ”posibilități” de 11 – 22% din toate nașterile de
eliminare în lichidul amniotic, înainte de naștere).
Dar vine momentul ”trecerii”
peste acest moment de dezvoltare proprie de microbiom…
Interacțiunile ce vor apare în stadiul de copil vor influența
microbiomul în proporții relativ mici, existând un fel de
stabilitate ”de acasă”, copilul având o tangență ”de influență”
destul de redusă, ușor de corectat de microbiomul existent…
Bineînțeles afară de marile invazii, cum ar fi bolile
infecțioase majore…
Dar vine momentul pubertății
și adolescenței. Din aceste momente, microbiomul poate
înregistra schimbări semnificative, în special datorită unor
constante ce pot fi oferite de mediul social în care activează
individul reper pentru o perioadă mai importantă, mai
îndelungată.
De ce am subliniat, perioadă
mai îndelungată?!? Pentru că, acum, vine momentul adultului, al
căsătoriei, al contactului îndelungat cu o altă persoană, al
schimbării constantelor microbiologice ”familiale” și multe alte
detalii…
Dar, totodată, este momentul
unei adevărate creări de nou simbiot, un simbiot mascul și unul
femelă, cu toată experiența ”acumulată” în microbiomurile lor…
Credeți că oamenii de
știință bat câmpii?!? Imaginați-vă că întâlniți o femeie
perfectă, ținând cont că nu este vorba despre ”femeia perfectă”…
Și ea vă provoacă greață imediat ce sunteți în apropierea ei…
Sau după ce se petrece orice v-ați imagina cu această femeie
perfectă… Credeți că veți continua relația cu ea?!? Poate veți
mai rezista odată sau de mai multe ori dar nu cred…
Și, evident, iată că
discutăm subtil despre compatibilitatea între două microbiomuri…
Și totul se va extinde, evident, și la cei din jur…
Dar, oare, așa este?!?
Dacă vom percepe că, în
primul rând, microbii sunt ființe sociale, asemenea oamenilor
și/ sau altor viețuitoare, ei comunicând unul cu celălalt, ei
utilizând schimbul de informații (fie și doar prin intermediul
micromoleculelor chimice specifice), percepând cine și ce se
află în vecinătatea lor, în mediul lor și au un răspuns adecvat,
vom avea primele concluzii corecte...
Apoi, percepând că noi am
declarat război bacteriilor, limitându-le puterea, în loc să
acceptăm coexistența cu ele, vom avea un șir de explicații de ce
se întâmplă ceea ce percepem în zilele noastre, cu referire la
lipsa oricărei șanse a noastră, a oamenilor, în fața
bacteriilor…
Celebru este cazul medicului
doctor Hamer, ”inițiatorul” noii medicine germanice (NMG) care a
subliniat rolul benefic al microbilor, în cea de-a patra lege
biologică a sa, și a fost blamat, distrus și ce vă puteți
imagina mai rău posibil, pentru asta… Și, prin acest exemplu,
iată de ce progresul studiului microbiomului a ”mers” atât de
lent cu toate că discutăm despre anii ’70 ai secolului trecut…
Dar au venit anii în care
cercetării, medicii au descoperit că este absolut necesar să
refacem relațiile noastre cu microbii și să învățăm să îi
folosim pentru a preveni și trata dezechilibrele sănătății, de
sunt acute sau cronice, eventual pentru a lungi durata vieții.
Astfel că trăim vremuri în
care să înțelegem riscurile și beneficiile nașterilor prin
cezariană, să restrângem doar la cazurile de necesitate uzul
antibioticelor, să adoptăm o dietă prielnică microbiomului de la
nivel digestiv, un stil de viață cu același obiectiv, pentru a
reface echilibrul care s-a stabilit de-a lungul generațiilor
umane cu microbiomul…
Și cred că este total de
ajuns cu prezentarea aceasta, de introducere în ceea ce ar fi
microbiomul. Cred că mi-am atins obiectivul de a stârni
interesul… Cândva voi aprofunda această prezentare detaliind, la
maxim și util posibil, tot ceea ce ar fi bine de știut în
această direcție…
Așadar, prin extrapolare, de
ce nu am considera evoluția omului ca fiind strâns legată de
evoluția acestui microbiom?!? De ce nu am percepe un fel de
evoluție de stabilitate clară a unui superorganism pe baza
acestuia?!? De ce nu am percepe că avem de a face cu un adevărat
”alt” creier?!? Și multe alte întrebări sau fapte…
Acum, în postarea ce va
urma, vom reveni la ”povestea omului” din punct de vedere al
antropologiei… Și, nu voi trage concluzii deoarece tot acest
material este unul completiv pentru ceea ce va urma… Plus că nu
poți face demonstrații evolutive atât timp cât creaționiștii nu
au șansa vreunui ”cuvânt” în favoarea teoriilor lor… Nu ar fi
onest!
Dragoste, Recunoştinţă şi
Înţelegere (Namaste)!
Dorin, Merticaru