STUDIU - Tehnic - Noua Medicină Dacică
To Study/ Pentru studiu - Tehnic - Dorin M

Paginile Noua Medicină DacicăViața Omului – Copilăria (9)

Am ajuns şi la finalizarea rănii de trădare şi prezentarea măştii dominatorului...

Deci, atât timp cât dominatorul are tendinţa de a fi relativ instabil în comportamentul său înseamnă că el are mult de exersat în ceea ce priveşte răbdarea şi toleranţa lui, mai ales când este vorba de situaţii care îl împiedică să lucreze şi să facă ceva în felul lui şi în funcţie de aşteptările celorlalţi...

Aici, în sens destul de negativ, se adaugă şi faptul că dominatorului îi place întotdeauna să aibă ultimul cuvânt, găsind mereu ceva de adăugat la orice (trebuie mult lucrat şi aici!!!). Aceasta nu înseamnă că nu are probleme de comunicare, ba din contră. Temerile acestuia sunt cele care îl fac să nu comunice clar...

Şi aceste temeri sunt reprezentate de teama de a nu-l convinge pe celălalt, de a fi minţit sau de a fi considerat mincinos, teama de furia celuilalt sau de furia proprie, teama de a se confesa, de a-şi arăta vulnerabilitatea sau de a fi considerat vulnerabil, de a fi manipulat sau de a se lăsa sedus, de a fi obligat să se angajeze în ceva, etc.

Dominatorul are tendinţa de a "prevedea" viitorul, încercând permanent, conştient sau nu, să anticipeze tot ceea ce se va întâmpla în viitor, pe fondul unui mental foarte activ. Dar toate acestea se datorează "intensităţii" rănii, cu cât ea este mai puternică, cu atât este mai mare dorinţa de a controla totul pentru a nu suferi de noi trădări.

Inconvenientele majore ale acestei atitudini constau în faptul că el vrea ca totul să se petreacă aşa cum a prevăzut şi, astfel, este plin de aşteptări faţă de viitor, riscurile de trădare crescând direct proporţional cu "adâncimea" previziunilor. Suplimentar, această atitudine îl împiedică să-şi trăiască din plin prezentul, fiind preocupat mai mult de viitor.

Adeseori este grăbit să vadă ce se va întâmpla şi dacă totul se va întâmpla aşa cum a prevăzut el, în loc să profite de momentul prezent. De aici şi greutatea în a atribui cuiva o sarcină şi să aibă încredere în acea persoană, fapt pentru care deleagă sarcini legate de lucruri sau funcţii uşoare, în cazul cărora nu va fi acuzat (chiar şi de el) dacă nu sunt îndeplinite corect şi/ sau la timp.

Va încerca să controleze mereu dacă sarcina respectivă se îndeplineşte conform aşteptărilor lui şi se găseşte în dificultate atunci când trebuie să-i arate cuiva cum să facă ceva, iar acea persoană învaţă încet (el nu are timp de pierdut).

Şi când un dominator se ocupă de problemele celorlalţi, o face având sentimentul că aceştia sunt mai slabi decât el (fiind o modalitate deghizată de a-şi arăta propria forţă - când cineva nu crede în propriile forţe, va face totul să arate celorlalţi câtă forţă are). Mai mult, dominatorul este foarte sensibil, dar este vorba despre o sensibilitate greu vizibilă datorită eforturilor acestuia de a face vizibilă doar forţa.

De asemenea, îi place să ajungă undeva mai devreme, pentru a-şi asigura controlul asupra situaţiilor. Nu îi place să întârzie, Deşi acest lucru îi oferă o altă ocazie de a le controla, încercând să le schimbe. Devine nerăbdător dacă termină o sarcină cu întârziere sau dacă cineva i-a promis ceva şi îl realizează cu întârziere.

Această dificultate este trăită mai ales cu persoanele de sex opus, cu care se enervează mai uşor decât cu celelalte. Iar cum este exigent, se întâmplă des să nu-şi acorde timpul necesar pentru a efectua o lucrare şi să nu acorde acest timp nici celorlalţi.

Totodată, considerându-se o persoană foarte muncitoare şi responsabilă, are mari dificultăţi cu lenea (nu ai voie să leneveşti decât după ce ţi-ai îndeplinit toate sarcinile şi ţi-ai onorat toate angajamentele). A vedea pe cineva care nu face nimic, mai ales dacă este o persoană de sex opus, îl enervează foarte tare (considerând-o leneşă şi nedemnă de încredere).

Dominatorul îi consideră foarte repede pe ceilalţi drept ipocriţi, din cauza lipsei lui de încredere pe când, din contră, prin comportamentul lui manipulator, el este în situaţia de a fi considerat ipocrit. În plus, dominatorul se simte insultat când cineva se ocupă de treburile lui fără ca el să-şi fi dat permisiunea.

Dacă cineva intervine sau răspunde pentru el când el este de faţă, se va simţi, de asemenea, insultat, deoarece crede că celălalt nu are încredere în el, în capacităţile lui. Nu îşi dă seama, în schimb, că lui i se întâmplă des să intervină şi să vorbească în locul celorlalţi.

Dominatorul detestă momentele în care ceilalţi nu au încredere în el (dacă cineva nu are încredere în el se crede trădat). Se consideră atât de responsabil şi talentat încât crede că ceilalţi ar trebui să apeleze la el. Cu toate acestea nu vede cât de greu îi este lui să aibă încredere în ceilalţi. De aceea face doar ce şi cum vrea el.

Le spune celorlalţi ceea ce vor ei să audă, dar nu ţine cont de părerea lor şi până la urmă face cum vrea el, pe fondul faptului că atunci când cineva încearcă să îl convingă de ceva, mai ales de o idee nouă (dominatorului), acesta este sceptic.

Cel mai greu lucru este să fie luat prin surprindere, când nu are timp să se pregătească (nefiind pregătit riscă să piardă controlul, în consecinţă simte că riscă să fie controlat). Cum efectul unei surprize este un lucru greu de trăit pentru el, prima lui reacţie constă în a se retrage şi a rămâne în stare de alertă. Trebuie să fie pregătit pentru orice eventualitate şi îi place să se gândească dinainte la toate posibilităţile, pentru a fi pregătit. Nu îşi dă seama de câte ori îşi poate schimba el însuşi planul şi îi pune pe cei apropiaţi în situaţii surprinzătoare, datorate schimbărilor făcute în ultima secundă.

De aceea, dominatorul nu suportă să fie minţit mai ales datorită faptului că el însuşi minte foarte des, dar pentru el acelea nu sunt minciuni. Minciunile lui, în general mai subtile (de fapt mai pregătite), sunt necesare, după părerea lui, pentru a-şi atinge scopurile sau pentru a se justifica.

De exemplu, deseori nu poate să-şi respecte mereu cuvântul dat, deoarece se angajează în ceva fără să verifice dacă va putea să-şi respecte angajamentul. va găsi, prin urmare, tot felul de scuze, chiar şi pe aceea că a uitat complet că şi-a luat un angajament. Din păcate, ceilalţi trăiesc astfel de situaţii ca pe o minciună şi ca pe o trădare.

Ca o consecinţă directă, persoanelor dominatoare nu le place să se găsească în situaţii în care nu ştiu să răspundă la o întrebare. Din această cauză sunt interesate, în general, să cunoască multe lucruri şi le place să înveţe despre cât mai multe subiecte.

De asemenea le este teamă de angajament, această teamă provenind dintr-o frică şi mai mare, teama de a renunţa la un angajament. Consideră că a nu-şi respecta promisiunea şi a renunţa la un angajament sunt sinonime cu trădarea. La acestea concură faptul că are tendinţa de a-şi asuma prea multe angajamente simţindu-se aproape mereu îngrădit.

Şi cum reputaţia dominatorului este foarte importantă, iată de unde apar mari probleme pentru el... Când cineva spune sau face ceva ce ar putea să-i afecteze reputaţia bună pe care încearcă să o menţină, se simte insultat şi furios, deoarece trăieşte acea situaţie ca pe o trădare gravă. Va ajunge chiar să mintă pentru a-şi menţine sau salva reputaţia sa bună.

Dar, cea mai mare teamă a dominatorului este disocierea sub orice formă. Este genul de persoană care trăieşte foarte greu o despărţire în cuplu sau orice formă de disociere, acesta fiind percepută ca o formă de înfrângere foarte gravă. dacă el ia decizia de a se separa, îi este teamă că îl va trăda pe celălalt şi va fi acuzat ca fiind un trădător, dacă celălalt ia hotărârea primul, îl va acuza pe el de trădare.

Şi mai mult, o despărţire îi va reaminti faptul că nu a avut control asupra relaţiei. Din această formă de dezechilibru, se pare că persoanele de acest gen trăiesc cele mai multe despărţiri, rupturi. Acest tip de comportament se "combină" cu dificultatea dominatorului de a face o alegere, mai ales când făcând această alegere există riscul de a pierde ceva, deoarece atunci nu va mai avea controlul asupra situaţiei. Şi, dificultatea de a se separa se manifestă oriunde.

Într-un final, trebuie subliniat ceva destul de important. Studiile relevă că o persoană poate să aibă rana de abandon fără să sufere neapărat şi de rana de trădare, în timp ce persoana care suferă de trădare suferă, de asemenea şi de abandon. O teamă de aceeaşi importanţă este renegarea, pentru el a fi renegat fiind sinonim cu a fi trădat.

În schimb nu îşi dă seama de câte ori îi reneagă pe ceilalţi, eliminându-i din viaţa lui. Aceasta se manifestă în special datorită dificultăţilor dominatorului în ceea ce priveşte laşitatea, minciuna şi ipocrizia, renegând orice persoană se comportă astfel. Şi această renegare se manifestă adesea în urma unei despărţiri, a unui abandon.

În ceea ce priveşte alimentaţia, dominatorul are tendinţa de a mânca repede, deoarece nu are timp de pierdut. Când este absorbit de o sarcină foarte importantă, poate să uite cu uşurinţă să mănânce. Dar, remarcabil, el este genul care are cel mai mult grijă de ceea ce mănâncă.

La nivelul bolilor relativ "tipice" unui dominator putem aminti de: agorafobie (datorită părţii lui fuzionale), dureri ale articulaţiilor, mai ales genunchi, este predispus la boli care semnifică pierderea controlului asupra anumitor părţi ale corpului precum hemoragii, impotenţă, diaree, etc., paralizie (atunci când ego-ul constată atingerea necesităţii de neputinţă totală), probleme ale sistemului digestiv şi ale ficatului, herpes (în special la cei care ajung să acuze, conştient sau nu, sexul opus de a fi oribil), şi marea majoritate a bolilor/ afecţiunilor cu terminaţia "...ită" (din cauza numeroaselor lor aşteptări, nerăbdări, furii şi frustrări).

Corpul este mereu în transformare, indicându-ne permanent ce se întâmplă în interiorul nostru, în mintea noastră, cu ego-ul nostru.

Urmează cele două posturi (zile) dedicate rănii de nedreptate cu masca rigidului...

Azi este marţi şi totul merge bine!!!

Dorin, Merticaru

Introduceţi comentariile Dumneavoastră!


Rating for dorinm.ro