STUDIU - Tehnic - Noua Medicină Dacică
To Study/ Pentru studiu - Tehnic - Dorin M

Paginile Noua Medicină DacicăViața Omului – Adolescența (5)


Azi este rândul dominatorului şi al rănii de trădare…

Chiar de la început este bine să subliniez că tot ceea ce am prezentat la copilăria dominatorului rămâne valabil pentru cea mai mare a vieţii individului (până la închiderea rănii, fără reactivarea acesteia) şi, de cele mai multe ori (în cazul nerezolvării rănilor) până la sfârşitul vieţii biologice şi transferul sufletului într-o nouă dimensiune (existenţă, reîncarnare).

Adolescentul dominator este uşor de recunoscut. Când, la prima vedere tânărul emană forţă în partea superioară a corpului, etalând umerii cu bicepşi largi, bine dezvoltaţi, pieptul bombat şi purtând un tricou mulat pentru a-şi evidenţia muşchii, vom şti că el are o rană de trădare importantă.

La tânără, această forţă dominatoare se concentrează mai degrabă la nivelul şoldurilor, feselor, pântecelui şi coapselor (cazurile de inversare fiind relativ mai rare). Deci, dominatorii sunt persoane care îşi ocupă bine locul ce li se cuvine şi sunt foarte fizice, emanând o postură ce poate fi uşor descrisă de: "Hei, ia uitaţi-vă la mine!"...

Privirea persoanelor de tip dominator este intensă, seducătoare şi când o astfel de persoană priveşte pe cineva, are talentul să îl facă să se simtă special, important. De asemenea, văd lucrurile foarte repede, iar intensitatea privirii îi ajută să vadă repede ansamblul a ceea ce se întâmplă în jurul lor.

De altfel, privirea este şi prima armă a dominatorului, folosindu-şi mult ochii pentru a-l ţine pe celălalt la distanţă, când este defensiv, sau pentru a-l ajuta şi scruta pe celălalt într-un mod intimidant, când este ofensiv (dar toate acestea pentru a se proteja şi a nu-şi arăta slăbiciunea, vulnerabilitatea sau neputinţa).

După cum spuneam în posturile de ca copilărie, în majoritatea cazurilor, complexul oedipian care stă la baza rănii de trădare, este foarte prost trăit în majoritatea cazurilor. Acest lucru presupune că, ataşamentul dominatorilor faţă de părintele de sex opus este mult prea mare, lucru care le va afecta relaţiile afective şi sexuale, având permanent tendinţa de a-l compara pe partenerul lor cu părintele de sex opus, sau vor avea nenumărate aşteptări din partea partenerului lor, legate de ceea ce nu au primit din partea părintelui de sex opus.

Chiar şi în momentul actului sexual, aceste persoane au dificultăţi în a se relaxa complet, fiind reţinute, deoarece le este frică să se abandoneze celuilalt. la toate acestea concură instabilitatea dominatorului, el fiind cel care are cel mai des oscilaţii de dispoziţie. la un moment dat poate fi plin de iubire şi atenţie, iar în secunda următoare poate să se înfurie din cauza celui mai mic impediment sau incident.

Aşa că, cei din jurul lui nu ştiu cum să se poarte în prezenţa lui, faţă de gesturile sau acţiunile sale, trăind frecvent acest gen de atitudine ca pe o trădare. Poate că totul este datorat faptului că dominatorului îi este caracteristică lipsa de încredere în oameni (sau faptul că nu prea are uşor încredere în oameni).

De aceea este mai încrezător în cineva când nu există nici un interes sexual. Fiind foarte seducător, mai ales când rana de trădare este foarte adâncă, preferă ca cei de sex opus să fie prieteni, mai degrabă decât iubiţi, simţindu-se foarte confortabil cu prietenii.

Ori, acest lucru, acest comportament produce de multe ori confuzie şi atrage trăiri nemeritate. Dar, ce este bine pentru dominator, el foloseşte, de obicei, seducţia pentru a-i manipula pe ceilalţi, iar acest lucru reuşeşte foarte bine, fiind un adevărat specialist în a găsi diverse mijloace de seducţie (şi nu numai în plan sexual).

Dar numai atunci când în prezenţa sa nu se află un alt seducător, deoarece devine aproape imediat prudent. Şi, dacă cineva încearcă să îl seducă nu se va lăsa sedus.

Primele sale probleme se nasc din faptul că nu îi place să se întârzie cursul evenimentelor şi nu tolerează persoanele care atrag aceste "devieri". Această dificultate este trăită mai ales cu persoanele de sex opus, cu care se enervează mai uşor decât cu celelalte.

Iar cum este exigent, se întâmplă des să nu-şi acorde timpul necesar pentru a efectua ceva şi să nu acorde acest timp nici celorlalţi. În plus, considerându-se o persoană foarte muncitoare şi responsabilă, are dificultăţi cu lenea, mai ales dacă este vorba despre o persoană de sex opus, asupra căruia are manifestări clare de nervozitate.

La nivelul comportamentului şi al atitudinilor interioare ale dominatorului, forţa este o caracteristică comună tuturor persoanelor care au o rană de trădare, fiind important pentru acestea să abordeze această forţă, mai ales pentru curajul lor. Astfel sunt foarte exigente cu ele însele şi vor să demonstreze celorlalţi de ce sunt capabile.

Acest lucru nu prea este benefic pentru "începătorul de viaţă" adolescent mai ales că va trăi orice act de laşitate, de lipsă de curaj, de implicare, ca fiind o trădare. Îşi vor reproşa enorm dacă renunţă la un gest, o acţiune, un proiect, dacă nu au avut curajul de a merge până la capăt, lucru ce îi determină, deseori, la acte nesăbuite.

Dacă amintim de faptul că le este foarte greu să accepte laşitatea celorlalţi, veţi înţelege de unde atât pericol. De aceea are o personalitate foarte puternică, afirmându-şi convingerile cu forţă, aşteptându-se ca ceilalţi să adere la credinţele lui. Are şi mult talent şi îşi face repede treaba Îşi formează repede o părere despre cineva sau despre o situaţie şi este convins că are dreptate şi, la fel de rapid este şi în acţiunile sale.

Înţelege sau vrea să înţeleagă foarte repede şi are dificultăţi atunci când cuiva îi ia prea mult timp pentru a descrie ceva. De altfel are probleme cu a avea răbdarea necesară cu cei care sunt mai lenţi, făcând mari eforturi pentru a-i tolera. Acelaşi lucru este valabil şi în ceea ce îl priveşte pe el.

Când lucrurile nu se mişcă suficient de repede pentru gustul lui şi, mai ales, când îl deranjează un lucru neprevăzut, se înfurie foarte uşor, mai ales fiindcă îi place să fie primul în orice competiţie este inclus (de voie sau de nevoie). De acea are mult de lucrat în ceea ce priveşte răbdarea şi toleranţa lui, mai ales când este vorba de situaţii problematice în care el să rezolve totul în felul lui şi în funcţie de aşteptările celorlalţi.

Dar, mai este ceva... Ego-ul dominatorului se simte frustrat imediat când cineva îl critică în ceea ce face deoarece nu îi place să fie supravegheat, mai ales de către alt dominator. Are şi multe dificultăţi cu persoanele autoritare, deoarece simte că acestea vor să-l controleze, şi asta pe fondul faptului că nu îşi dă seama de câte ori el dă ordine şi ia decizii rapide în numele celorlalţi.

Dominatorul este cel care are cele mai multe aşteptări de la ceilalţi, deoarece îi place să prevadă totul şi să controleze. Aceste aşteptări au drept scop verificarea felului în care fac ce au de făcut, dacă o fac bine sau nu, precum şi verificarea încrederii pe care o poate avea în ei.

Poate şi de aceea re tendinţa de a "prevedea" viitorul, în încercarea de a anticipa tot ceea ce se poate despre viitor (pe fondul unui mental foarte activ). Mai mult, este foarte abil în a ghici aşteptările celorlalţi, întâmplându-se frecvent să spună sau să facă ceva în funcţie de aşteptările celuilalt, fără a avea neapărat intenţia de a face ceea ce a spus.

Inconvenientele majore ale acestei atitudini constau în faptul că el vrea ca totul să se petreacă aşa cum a prevăzut şi este plin de aşteptări faţă de viitor. De aceea, face în aşa fel încât să nu se afle în situaţii de confruntare în care nu ar deţine controlul şi, atunci când este cu persoane pe care le consideră rapide şi puternice, se va retrage din teamă de a nu putea să le facă faţă.

Aceste atitudini îl vor împiedica să-şi trăiască din plin momentul prezent, fiind mai preocupat de viitor. Adeseori este grăbit să vadă ce anume se va întâmpla şi dacă totul se va întâmpla aşa cum a prevăzut el, în loc să profite de momentul prezent.

Dat fiind faptul că le este foarte greu să accepte orice formă de trădare provenind de la ei înşişi sau de la ceilalţi, dominatorii fac tot ce le stă în putinţă pentru a fi persoane responsabile, puternice, speciale şi importante. Astfel, dominatorul îşi satisface ego-ul care nu vrea să vadă de câte ori pe săptămână se trădează pe el însuşi sau trădează pe altcineva.

Şi, în general, este inconştient de acest lucru, deoarece a trăda este atât de inacceptabil pentru el, încât nu vrea să admită că poate să facă aşa ceva. Dacă este conştient că a trădat pe cineva, că nu şi-a ţinut o promisiune, etc. va găsi tot felul de scuze şi poate adesea, să recurgă la minciună pentru a ieşi din acea situaţie.

În plus, îi consideră foarte repede pe ceilalţi drept ipocriţi, din cauza lipsei lui de încredere şi, din contră, prin comportamentul lui manipulator, am putea foarte des să îl considerăm pe el ipocrit. De exemplu, atunci când lucrurile nu merg cum ar vrea el, acest fapt îl enervează foarte tare şi va începe să vorbească pe la spatele persoanei "vizate".

Acest lucru este destul de contrastant în relaţie cu faptul că dominatorul luptă permanent pentru o bună reputaţie. Când cineva spune sau face ceva ce ar putea să-i afecteze reputaţia bună pe care încearcă să o menţină, se simte insultat şi devine furios, deoarece trăieşte acea situaţie ca pe o trădare gravă.

Va ajunge chiar să mintă pentru a "repara" situaţia creată, lucru ce atrage alte complicaţii legate de reputaţie. Această consideraţie exacerbată legată de reputaţie este atât de puternică încât, de cele mai multe ori, ea va fi "preferată" mai mult decât fericirea proprie sau "valoarea" celor din viaţa lui.

Direct in această "luptă pentru reputaţie", dominatorului îi este teamă de angajament, iar această teamă provine dintr-o frică şi mai mare, teama de a renunţa la un angajament. Consideră că a nu-şi respecta promisiunea şi a renunţa la un angajament sunt sinonime cu pierderea reputaţiei şi, mai ales, cu trădarea.

În concluzie se crede obligat să-şi respecte cuvântul dat şi, dacă îşi asumă prea multe angajamente, se va simţi îngrădit. Şi, decât să iasă dintr-un angajament, preferă să nu se angajeze deloc.

Nu uitaţi, cu cât alimentăm mai mult o teamă, cu atât aceasta se va concretiza mai repede! Cu cât este mai puternică rana de trădare la o persoană, cu atât acea persoană îşi va atrage mai multe situaţii în care va fi trădat de altcineva.

La fel de important este să nu uitaţi că ego-ul nostru face tot posibilul pentru ca noi să nu ne vedem rănile, pentru că la nivel inconştient i-am atribuit această misiune. Ne este atât de teamă să retrăim durerea asociată fiecărei răni, încât ezităm prin toate mijloacele pe care le avem să recunoaştem că, dacă trăim o situaţie de trădare, acest lucru se întâmplă pentru că ne trădăm noi-înşine.

Cei care ne trădează apar în viaţa noastră pentru a ne arăta cât de mult ne trădăm pe noi înşine. Şi ceea ce este mai greu, este să ne iertăm pe noi înşine deoarece, de obicei, nu realizăm că suntem ranchiunoşi faţă de noi înşine.

Şi, legile spirituale spun că, atâta timp cât o persoană nu a trăit o experienţă în iubire, va trebui să se întoarcă pe pământ pentru a retrăi aceeaşi experienţă, revenind având aceleaşi suflete, dar cu roluri diferite. Toate acestea pentru a ne da o şansă să rezolvăm definitiv ceea ce nu am reuşit să reglăm în vieţile noastre anterioare.

Şi, într-un final care îl voi “promova” repetitiv, sadic, de fiecare dată când cred că este necesar, vă voi reda un citat simplu al lui Victor Frankl: “Nu ţintiţi spre succes, căci cu cât mai mult îl doriţi şi cu cât faceţi din el un scop, cu atât mai mult îl veţi rata! Căci succesul, asemenea fericirii nu poate fi urmărit.

El trebuie să urmeze, şi chiar numai aşa se întâmplă, ca un efect secundar neintenţionat, din acea dedicare a omului faţă de o cauză mai mare decât el însuşi sau ca un produs secundar al dăruirii de sine către o altă persoană.

Fericirea sau succesul trebuie să vină de la sine, trebuie să le laşi să se producă tocmai nepurtându-le de grijă. Trebuie să ascultaţi de ceea ce vă spune conştiinţa să faceţi şi să duceţi la bun sfârşit lucrul acela pe cât de bine vă stă în putinţă. Atunci veţi trăi momentele în care succesul sau fericirea vă vor urma tocmai pentru că aţi uitat să vă gândiţi la ele!!!” (fie acest lucru şi pe termen lung, repet, pe termen lung).

Spor, dragoste şi recunoştinţă!

Dorin, Merticaru

Introduceţi comentariile Dumneavoastră!


Rating for dorinm.ro